login |

Silicon Valley: kezdett a 6. évad – írta Sawyer

2019. 11. 22. 19:50 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Immár 5 és fél éve, hogy az antiszociális zseni, Richard Hendricks és cimborái mókás szerencsétlenkedését követhetjük nyomon a Szilícium-völgyben. Ezúttal azonban útjuk véget ér, ugyanis másfél év kihagyás után kezdett a hatodik, egyben utolsó évad.

Nem is olyan rég a srácok még egy kertvárosi kis családi házban próbáltak saját céget alapítani, és ugyan a sorozat többször volt önismétlő, végre elérték céljukat: a Pied Piper bekerült a nagyvállalatok sorai közé.

Richardnak ez nyilván boldogságra kellene, hogy okot adjon, de számára személyiségéből fakadóan inkább még több teher nehezedik a vállára: nyilatkoznia kell a kongresszus előtt, ráadásul saját embereivel is bőven akad gondja.

A nyitányban mindenkiből kaptunk egy korrekt adagot: miközben Richard igyekszik főnökként megfelelni és megtalálni az arany középutat, Jared mellékvágányon érzi magát, amiért nem jut olyan fontos szerephez a cégben, mint korábban; Gilfoyle és Dinesh egy mesterséges intelligenciával könnyíti meg mindennapjait, Gavin Belson pedig kénytelen szembenézni cége, a Hooli leépítésével, egyben hatalma elvesztésével.

A bonyodalmak ezúttal sem maradnak el, de csak a tovább mögött fejtem ki bővebben.

Kiderül, hogy a Pied Piper egyik alkalmazottja, Colin megszegi az előírásokat, és saját célokra adatokat gyűjt a felhasználókról – ez pedig láncreakciót robbant, melyből kifolyólag nem csak a saját szabályaik megszegése miatt aggódhatnak, de Jared is távozik a konkurenciához régi „központjukba”, és egy chilei alvilági figura, Maximo is megkörnyékezi a vállalatot.

Összességében nagyon jól szórakoztam az évadnyitón, jókat röhögtem az összes karakteren, a poénok mindenhol a helyükön voltak, eltalálták az arányokat. Az emlékezetes mellékszereplő a belassult kocka srác marad, akinek mobil szék van a nadrágjához rögzítve.

Negatívum a Jaredes éjszakai autózás-telefonálásnál egy szembetűnő baki, ahol az egyik vágás előtt az autó mögötti háttér feltűnően elmozdul. De látszik, hogy nem sajnálták a pénzt a készítők, mind színészek, mind helyszínek, mind képi világ tekintetében.

A második rész ugyanúgy hozta a szintet, visszatért a kis gyagyás Monica – igaz, egyelőre nem túl sok jelentőséggel -, Gavin pedig ultimátumot kapott, melynek hű testőre és sunyi guruja itta volna meg a levét, ha nem lennének ennyire elborultan rafináltak.

Az igazán fajsúlyos új karakter azonban egyértelműen Maximo – a madárbecsapódós, pálfordulásos, zsarolós utolsó jelenet elég magas labdaként kezdett pattogni, felcsigázva a folytatásra.

A harmadik rész azonban már nem volt olyan telitalálat, hétrészes sorozatzáró évad lévén, kevés volt a cselekmény kibontása. Oké, megkaptuk az újabb küzdelmet Gavin Belsonnal, amiből egy kis turpissággal, egyértelműen főhőseink jöttek ki győztesen (talán végleg kivéreztetve lecsúszott ellenfelüket), de amolyan töltelék epizódnak hatott.

Jared „árulásával” látványosan nem tudtak mit kezdeni a készítők, a flúgos női bálványa és a vele kapcsolatos párbeszédek nem csak megmosolyogtatni nem tudnak, de egyben kínosak. Maximo pedig ennyi volt, egy fél rész alatt lerendezett kis kellemetlenség? Ne már…

A triatlon hozott sziporkázó pillanatokat, Gavin a testőrével kiegészítve évadok óta bravúrosan működik, még egy spinoffot is szívesen megnéznék belőlük.

A recept minden bizonnyal azért működik ilyen jól majdnem az összes karakter esetében, mert egy-egy poén kedvéért nem áldozzák be az addig felépített jellemeket, és nem csinálnak mindenkiből együgyűt, ezáltal a komolyan vehető karaktereknek is köszönhető, hogy jobban ütnek mind az értetlenkedések, iróniák vagy morbid poénok.

A 6×04 már átlépte az évad felét, és nem veszek rá mérget, hogy méltó lezárást kap a sorozat, dinamikailag nagyon rosszul építik. A szálak a levegőben lógnak, de egyik sem olyan erős, hogy nagy tétje legyen. Kapunk kis ezt, kis azt, évadokig elnézegetném a srácokat, de helló, mindjárt itt a vége…

Ezt leszámítva nagyon jól sikerült az epizód: Richard korábbi főnöke és gúnyos modora, Gilfolye és újdonsült kollégája, vagy Gavin nyűglődése a tech világa és az írás közt mind remekül működött.

Az évad eddigi legjobb és legerősebb jelenetét Jared hozta, mikor visszatért szüleihez, hogy megismerje őket. Egyszerre volt drámai és ironikusan humoros, ami egyébként a sorozat egyik legnagyobb erőssége. Az írás és rendezés a kezdetektől kiváló összhangban van, és ezt csak tetézik a színészek.

A Silicon Valley még mindig az egyik legjobb komédiasorozat, mindenféle ripacskodás és aláröhögés nélkül, aminek egyetlen szépséghibája, hogy néha félresiklik a történetépítés. Ez esetben kicsit bosszantó, mert mégiscsak a végén vagyunk, de ne kiabáljuk el, talán a maradék 3 epizód kárpótolni fog.

6×01 – 9/10
6×02 – 9/10
6×03 – 7/10
6×04 – 8/10

26 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 11. 22. 20:22

A történet néhol egy picit repetitív, de baromira nem érdekel ameddig a rész-sztorik és a bennük szereplő karakterek ennyire rohadtul viccesek. Mike Judge egy isten, imádom a fickót. :-D

Lezárásnak simán el tudom képzelni, hogy valamilyen úton-módon Richard elveszti a vállalatot, és 10 millió dollár üti a markát a cimboráival, tehát ugyanott van, mintha az elején eladta volna az egészet Gavin Belsonnak.

Belson egyébként talán a kedvenc karakterem. Apropó: akárhányszor Elon Muskot látom, mindig ő ugrik be.

Zoli - 2019. 11. 22. 20:33

Sajnálom, hogy az utolsó évad.. az egyik ha nem a legjobb feel-good sorozat!

GZ - 2019. 11. 22. 23:23

Nekem is ez (volt) a kedvenc HBO-s sorozatom, úgyhogy egyáltalán nem örülök, hogy vége.
(Le is mondom az HBO Go előfizetést, aztán váltok Netflixre :D )

Sigismundus - 2019. 11. 29. 10:33

6x05ig jutva, megmondom az őszintét, ideje a végnek.

Nagyon ön ismétlők már a poénok, a szituációk, konfliktusok amikbe Richard keveri a céget, amikbe Dinesh mindig megszívja, amiket Gilfoyle személyisége kivált, amikben Jared próbál megfelelően viselkedni.

Benson tetikus beszéde előtti beszélgetése az önelégült Richarddal. Na egyáltalán nem voltam meglepve hogy fordulni fog a kocka villámgyorsan és úgy ütik ki hősünket a nyeregből, hogy csak na… újat már nem tudnak mutatni, ez az igazság.

Sawyer - 2019. 11. 29. 19:37

Hááát, tényleg ideje befejezni. A 6×05-nek még volt esélye, hogy valami normális irányt vegyen, de kaptunk megint egy fillerepizódot. A 6 évadon át tartó kekeckedés és fszméregetés után elvártam volna, hogy legalább a végén legyen valami feszültség vagy tét.
Egy normális befejezést tudok elképzelni, hogy tényleg végül kénytelen eladni a céget és odakerül, ahonnét indult. Mindenkit magával rántó bukás, Gavin pedig a győztes…

Kissur - 2019. 12. 04. 08:04

Én eleve nem várok már semmit a lezárástól, mert a sorozat nem abba az irányba ment, amerre az elején gondoltam. Tök jó lett volna, ha Richard egy félénk kocka programozóból, egy gerinctelen, mindenkin átgázoló multi vezetője lett volna szép lassan évadokon át, és Gavin pedig ennek az útnak az ellenkezőjét járja be. Ehelyett minden évadban a nulláról kellett indulniuk. Oké, most nem, és nem is értem, hogy hova akarnak eljutni, ami nekem nézőként rossz. De most már végignézem, mert pár hetente 2-3 részt megnézek, és ezzel így elvagyok.

Sawyer - 2019. 12. 04. 10:37

@Kissur

Most már sokat nem kell nézned, 1 rész van hátra és vége.
Az a sivatagos utolsó előtti epizód sem értem, mire akart kifutni, hétvégén sorozatzáró, de sokat nem várok tőle.

Mate4182 - 2019. 12. 04. 11:28

kb egy eve ismertem meg a sorozatot ez az elso 5 evad az egyik legdsraltabb daram valaha :D (barmit is jelentsen ez)

viszont az utolso evad (plane hogy cask 7 resz, ezt nem is tudtam cask most olvastam…) elegge .. hogy is mondjam.

kicsit olyan erzesem van mintha titokban valaki mar megmentette volna a sorozatot es a gyartok tudnak hogy ez cask egy atvezeto felevad es jovore 10 epizoddal boritjak rank az asztalt …

mert egyaltalan nem erzem hogy a vege fele tart a sorozat.
ettol fuggetlenul siman el tudom kepzelni hogy a vegen 25 percben lezarnak mindent.

eddig meg nem csalodtam a sorozatban, remelem ezutan sem fogok :)

Kissur - 2019. 12. 05. 08:28

Sawyer: Én szinkronnal nézem, és még csak 2 részt láttam az évadból, úgyhogy van még hátra 5 rész nekem. Nyilván végignézem, de ez már sajnos nem vicces.

Sawyer - 2019. 12. 05. 10:17

Jééé, már van hozzá szinkron?! Mikor pár hete néztem, még csak az 5. évad eleje volt fenn szinkronnal.
Egyébként a magyar hangok szerintem nagyon jól el lettek találva.

Mate4182 - 2019. 12. 05. 16:52

Sawyer – szerintem vmit elneztel mert en anno az egesz elso 5 evadot egybe daraltam le szinkronosan.

Kissur – mar a 3. es 4. reszhez is van :)

Mate4182 - 2019. 12. 05. 16:53

muszaj volt lecsekkolnom mert felmerult hogy megint hulye vagyok :D

de nem

2018 majusaban kerult fel a teljes 5. evad szinkronosan a kolcsonzo oldalakra

Kissur - 2019. 12. 09. 08:05

Vasárnaponként teszik fel szinkronnal HBO GO-ra. 1 hét lemaradásban vannak az amerikaihoz képest.
Fogalmam sincs, hogy mi lesz a vége, mert lehet, hogy minden összejön nekik, de azt is kinézem a sorozatból, hogy minden összeomlik, elveszítenek mindent, és újra a kis házban programoznak.

winnie - 2019. 12. 09. 08:30

2 hét, inkább. az hbo-s tévés világpremierek mindig 13 nappal az első sugárzás után kapnak szinkront.

Kissur - 2019. 12. 09. 11:11

winnie: Odakint a 6×06 volt az utolsó levetített, és itthon a 6×05-öt lehet már szinkronnal nézni. Ezért gondoltam az 1 hétre. De most látom, hogy ma jön a 6×07, szóval igazad van a 13 nappal kapcsolatban.

Sawyer - 2019. 12. 09. 15:38

Jééé, és tényleg májusban már felkerült…
Én tavaly nyár elején-közepén daráltam le mind az öt évadot, de az ötödikhez nem találtam szinkronost – úgy látszik, én voltam a hülye. Nekem a magyar szinkronja kivételesen nagyon bejön.
Végével kapcsolatban sok jóra nem számítok, a bebuknak-dologra tippelek, illetve nagyon számítok egy Elrich Bachmann visszatérésre a fináléban. Csattanóként például ő alázhatná a porba őket a végjátékban :D

AlfStokes - 2019. 12. 09. 17:49

Megneztem, es szerintem tok jo befejezest kapott a sorozat. Erezhetoen elfaradt a vegere, de abszolut nem bantam meg, hogy kitartottam a Pied Piper mellett :)

Bélabá - 2019. 12. 10. 00:49

Valóban elfáradt és repetitív volt a sorozat. A végét egész jól megoldották. Kicsit inkább szomorkás volt, és talán kicsit erőltetett. Az évadok során pont az volt repetitív, hogy mindig belefutottak valami üzleti vagy technikai problémába amit valahogy mindig megoldottak. Erre most is volt egy probléma, és nem is próbálták megoldani.

Persze lehet hogy ezzel akarták megmutatni a tech startupok életét, hogy dolgoznak, problémákat oldanak meg egészen addig, amíg egy megoldhatatlanba nem futnak bele, és akkor vége.

Bélabá - 2019. 12. 10. 14:32

Alai Prosztó kommentelte feljebb:

“Lezárásnak simán el tudom képzelni, hogy valamilyen úton-módon Richard elveszti a vállalatot, és 10 millió dollár üti a markát a cimboráival, tehát ugyanott van, mintha az elején eladta volna az egészet Gavin Belsonnak.”

Szerintem ez sokkal jobb befejezés lett volna.

Mert a mostani befejezéssel mi lett a mondanivaló? Hogy sok nehézség van a tech startup életben, aztán egyszer csak már nem lehet megoldásokat előhúzni a kalapból?

Ráadásul pont egy olyan (előre nem látott) problémával kerültek szembe (AI megállíthatatlan ön-optimalizása), amit évtizedek óta veséz ki minden oldalról a tech média, és ami messze van a megoldhatatlantól?

A fenti befejezéssel az lett volna a mondanivaló, hogy vajon megérte-e Richardéknak végigcsinálni ezt a hosszú utat, ha az elején is eladhatták volna a céget ugyanennyiért? És erre lehetett volna a válasz, hogy nem a pénz a lényeg, hanem az “utazás”, meg hogy hogyan szolgáljuk a társadalmat, stb.

Ez így klasszabb lett volna.

Ser_Jorah Stark - 2019. 12. 10. 19:38

Hat a vegen 1 jelenetre elokaphattak volna Bachmant.

Attee - 2019. 12. 10. 23:05

Monica neked gyagyás? Akkor Laurie micsoda? Az már elmebeteg szerintem.

Sawyer - 2019. 12. 11. 16:23

Attee, elirtam a nevet, ra gondoltam, bocs. Haaat, ennel a posztnal nem gyozok tevedni :/

Kissur - 2019. 12. 17. 18:34

6×07
Hát nem hittem volna, hogy ennyire fog érzékenyen érinteni a vége, de mégis így lett. Keserédes volt a búcsú. És látva, hogy ez lett a vége, nincs is kedvem már újranézni a következő jó pár évben. Amúgy ez az áldoku műfaj jól állt neki. Így is elnéztem volna a sorozatot végig.

gab - 2019. 12. 23. 00:59

Legjobb sitcom volt jóideje. Techipar + Mike Judge, zseniális. És nem aláröhögős. Én is hiányoltam belőle a valahonnan valahová eljutást, de úgy tűnik, nem akartak sehová sem eljutni, csak bemutatni a cégvezetés keserédes örömét, a Szilícium-völgy zsenijeinek és kreténjeinek furcsa keverékét, ahol ezek a cégek születnek. A durva, hogy a valóság majdnem hogy túlhaladta a sorozatot, lásd. Mark Zuckerberg menetrendszerű kongresszus előtti megjelenéseit. Ugyanígy bénázott Richard is. Sajnálom, hogy Erlich Bachman nem tért vissza, hatalmas karakter volt. És brilliáns volt a soundtrack, egy rakás tök érdekes zenét ismertem meg a végfőcímek alatt. Nekem hiányozni fog a sorozat, de jól tették, hogy befejezték, innen csak lejjebb vezetett volna az út. Szerintem újra fogom nézni később.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 14:56

borzalmasan fog hianyozni ez a sorozat.
ez pont olyan amit elo fogok venni majd a jovoben hogy ujra megnezzem!

+1: az legjobb sorozat intro amit valaha lattam!

sherlock20 - 2020. 10. 31. 13:39

Nemrég fedeztem fel a sorozatot és egészen hamar végig is néztem, első évadok után se lett “rossz” de érezhetően csökkent a minősége…
A vége meg ilyem meh lett…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz