login |

The Walking Dead: vége a 10. évad első felének

2019. 11. 25. 21:29 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha magasak lettek volna az elvárásaink (mondjuk, mint a 9. évad első felét követően), akkor lehet, hogy azt mondanám, hogy csalódást keltően (félévad)finálézott a TWD, de erről szó sincs, szóval egyszerűen csak a papírformát hozva, nem túl izgalmas sztorikkal, és felejthető cliffhanger-rel. Még akkor is, ha talán egy ikonikus képregényes szituációt hozott elő – gőzöm sincs róla, de legalább belinkelhetem a rég halott képregényes kibeszélőt, mert szerintem tök érdekes visszaolvasni a 9 évvel ezelőtti kommenteket.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Múlt héten, ahogy olvastam, sokakat zavart Dante beépülésének mikéntje, illetve az, hogy honnan szedték elő őt. És ennek kapcsán teljesen jogos felvetés szerintem, hogy egy ilyen szektás filozófiát hogy tudott annyira rövid idő alatt magáévá tenni, hogy karóba húzásokban segédkezzen, valamint beépüljön. De volt valami, ami kapcsán nálam még jobban kilógott a lóláb.

Alfa azt sulykolja, hogy minden összeomlik, csak idő kérdése, hogy a civilizáció kis darabkái bedőljenek, és Lydia mondhatni elkezdhetett megbizonyosodni arról, hogy ez nem feltétlenül van így. De akkor Dante, mint kvázi friss ember (olyan ember, aki éveket élt a suttogó léte előtt és tapasztalta meg a világot) nem érezte Alexandria-ban, hogy mindez működőképes, amit felépítettek? Hiszen testközelből volt tanúja, hogy csak rásegítéssel tudják nehezíteni a dolgukat.

Dante-ben és az egész kémkedős szituban a suttogó filozófia csődjét látom. Maga az írói gondolat jó volt a beépítése mögött, de Alfa konkrétan kimondta, hogy tudja, hogy meg fognak bízni Dante-ban az alexandria-iak (mert tisztában van vele, hogy normális, jó emberek), a kérdés, hogy miért nem dől hátra, mint a Fear The Walking Dead-es arcok pár éve és vár a bedőlésre, ha annyira izgatja, miért akar rásegíteni? Ennyire nem bízik a hirdetett igében?

Ennek kapcsán az is pff volt, hogy Dante nyomta a Silence The Whisperers-propagandát, ami önmagában egy érdekes sztorikezdeménynek és belső ellenállási kísérlet megalapozásának nézett ki, de úgy tűnik, hogy semmit sem akartak kezdeni vele, csak egy eldobható miniszál volt. (Pedig volt benne gondolatiság, ehh!)

A többi szálról az jutott eszembe, hogy Michonne az előző részben (vagy részekben?, magam sem tudom) egy cseppet sem hiányzott, szóval nem is akkora veszteség (Judith megmarad ez a lényeg), hogy szépen kihajóztatják a sztoriból, viheti magával Virgil-t is, aki egy pillanatig nem tudott meghatni, nem nagyon izgatott a sorsa.

A könyvtár behozása mondjuk tetszett, a könyvtársa spawnoló zombi már kevésbé, de másképp nem tudnak tétet kreálni, ez van. (Az oceanside-i random zombitámadás is elég gáz volt, még akkor is, ha belengették, hogy oda a biztonsági rendszer. Ez így hanyag írás, miképp a “Judith minden könyvet olvasott”-retconolás is – a TWD-sek nem először vetik be azt, hogy ha mesélni akarnak valamit, akkor visszafele megalkotják hozzá a sztorit ezzel párhuzamosan, hogy alátámasszák azt, amit mondani akarnak. Mit nekik korábbi, alapos felvezetés…?!)

Gamma elég meggyőző volt a részben (akár hazudott, akár nem), Aaron és Gracie aranyos, a rész végén láthattunk egy gyér kergetőzést a Carol & The Gang-gel, véletlenszerűen előteleportáló zombikkal, valahogy a feszültség nekem hiányzott a jelenetekből. (Meg ez az egész hordakeresősdi annyira erőltetettnek érződött.)

A cliffhanger meg… Igen, érdekes szituáció, de totálisan tankönyves, 2019-ben ilyesmi már nekem nem tűnik menőnek. Most akkor izgulni kell valamin? Azon, hogy miképp fogják megúszni? Majd odaírnak egy kijáratot. Vagy valami mást. Ennél sokkal érdekesebb cliffekkel is be lehetett volna fejezni a félszezont.

Még egyszer leírom, hogy míg tavaly több emlékezetes rész is volt, ebben a nyolcasban sajnos alig találtam valami említésre méltót. SZOMORÚ.

28 hozzászólás Ne habozz!

puksa - 2019. 11. 25. 23:04

Csak én nem érzem a kémiát Rosita és Gabriel között? A rész jól indult: Siddiq végül nem csak elájult, hanem kinyiffantották. Egy csecsemőzablását megléphettek volna a készítők, kár hogy nem voltak elég tökösek, így “meh” volt a rész, félévadzárónak meg gyengye.

puksa - 2019. 11. 25. 23:05

*zabálást

Nézőke - 2019. 11. 25. 23:17

minden szóval egyetértek.

“Van elég emberetek,ne menjek veletek?”
“Nem kell, vagyunk elegen”
8 an voltak, ugye?
A horda ellen.

Köztük olyan nagy stratégák, mint Carol,aki momentán ezzel a nyugdíjas futásával a többi harcost beelőzve veti bele magát a sötétségbe.
Meg a nagy bátor Daryl,akit nem az eszéért szeretünk,nade csak úgy belépünk egy barlangba előzetes felmérés nélkül..
Vannak,akik pedig használhatatlanok a tömeg elleni harcban (süketség)

A Dantés szálat jó hamar lezárták,de így mi értelme volt?
Maximum annyi,hogy láttuk Michonne viselkedéséből,hogy az óvatosság átment elutasításba, amikor új ember megismeréséről van szó.
Virgil… tudnom kéne? Ki ez, mi ez?

Lydia-szál? Negan-szál?

Az az érzésem,hogy egyes terepeken 3 óra telik el, más helyeken meg 5 nap.

Vártam,hogy legalább Carol elhullik,annyit búcsúzkodtak ott Daryllel…

Enzo - 2019. 11. 26. 01:24

10×08

Én örültem, hogy megmutatták részletesen, már-már szájbarágósan Dante flashbackjét (és ki lett mondva, hogy pl. Lydia nem ismeri), sőt még a videointerjúját (de fura leírni ezt a szót egy ilyen sorozatban) is megnézhettük. Alpha vajon úgy értette a visszajövetele utáni jutalmát, hogy ő lett volna “Delta”? Végülis alliterál, nem? :P (ja és jogos ez a felvetés Alpha önellentmondásával kapcsolatban…)
A rész eleje elég feszültre sikeredett, Dante megtanulta, hogy az anyatigrissel ne szórakozz, pláne ha a babáját védi. A “vezetőségi” megbeszélés közben, mikor mondta, hogy élvezni fogja a sorsán való vitatkozást, azonnal arra gondoltam, hogy valaki átvágja a gordiuszi csomót, és leöli a ‘csába, de arra nem számítottam, hogy 1. Gabriel lesz az, 2. ilyen brutálisan fog megtörténni. Wow. Mostantól amúgy ki lesz az orvos? Mert egy huszárvágással kettőt is elvesztett a csapat, ráadásul a tanonckodó Enid sincs már ugye…(életszerűséget erősítené, ha ebből lenne a későbbiekben probléma).

Michonne-Judith-Oceanside szál:
A könyvtáras kitérőt én is erőltetettnek éreztem, már kb magamban számolva vissza, hogy mikor jelennek meg a lopakodó zombik, és tádáá! A random megmentő csávóra mondjuk nem számítottam – nem egy nagy szám a sztorija, de ez a haditengerészeti bázisos dolog most kapóra jöhet, meg úgyse voltunk még tengeren eddig.
Judith annyira aranyos, hogy felcsapott történetírónak, meg gondol ilyenekre, hogy szótárt vigyen Eugene-nek. Meg ahogy Virgillel bánt, az is hatalmas :D “Be careful, you’ll rip your stitches” :DD

Gyanús volt, hogy az egész részben nem szerepeltek Alpháék (a jelenben), sejtettem, hogy a záró cliffhanger valami ütős lesz. Hát a helyzetről üvöltött, hogy egy csapda, de Carolt persze ez nem érdekli, csak rohan bele a sötét lyukba (tiszta olyan, mint A Birodalom visszavág-ban a Dagobah bolygón levő barlang, ahova Luke-ot beküldte Yoda, nem?). Érdekes ez a barlangi helyszín, de hogy terelték be a hordát oda?

Darabkák:
– Micsoda namedropping, Gamma valójában Mary, a raboskodó új szereplő meg Virgil.
– Rosita kimegy b’meg boxerrel zombit ölni, mert az egy olyan hasznos fegyver, amivel nem kell hozzájuk közel menned. Ja, nem.
– Ja hogy az ügyes földrajzos kislány volt Gracie? Akkor így már jobban odaillett az a jelenet, elsőre csak néztem, hogy ennek mi a szerepe.
– Nice touch a visszautalás a “my mercy prevails over my wrath” szövegre (jó, nekem is meg kellett gugliznom, hogy ez mikor és hogy is szerepelt, mert csak ismerős volt)
– A rádiók nincsenek kicsit logikátlanul komoly hatótávolságúnak ábrázolva a sorozatban?

PálcásJóember - 2019. 11. 26. 03:18

Egyébként az utolsó jelenet, meg az utolsó kép itt, csak nálam teljesen sötét? Persze már megszoktam TWD sötét jeleneteit, de ez azért durva volt, 190es fényerőn jöttem rá hogy egy tényleges barlangról van szó, amiben nem csak pár zombi veszi őket körül :D

dexike3 - 2019. 11. 26. 07:32

és persze akik lezúgtak Daryll előtt nem kiáltoznak, hogy más ne csússzon le. plusz bemegy x ember, de ő csak Carol nevét hajtogatja (oké neki ő fontos, de akkor is).
akkor winnie is azon a véleményen van, hogy Michonne történetszála a szigeteken ér véget. (ja és persze Virgil-nél még véletlenül sincs fegyver pedig ott van a katonai bázis.)

Quantumleap - 2019. 11. 26. 07:43

“A többi szálról az jutott eszembe, hogy Michonne az előző részben (vagy részekben?, magam sem tudom) egy cseppet sem hiányzott, szóval nem is akkora veszteség (Judith megmarad ez a lényeg), hogy szépen kihajóztatják a sztoriból,…”

Ezt nem értem. Úgy érted, evvel szállt ki a sorozatból? Én ezt nem hinném, hiszen azért ment, hogy fegyvereket hozzon a suttogók walkerei ellen. Vagy majd nem fog visszatérni? Vagy visszatér az évad végefele, de csak 1 epizódra és meghalni?

winnie - 2019. 11. 26. 07:55

passz, csak tipp, számomra ez nagyon adja magát, hogy egy színész kiszáll, és most elhajóztatják.

ha egyébként megint mondjuk pár napos sztorit fed le a félszezon, akkor elég lesz a 10×09-ben és a 10×16-ban megmutatni őt egy rövid időre, utóbbi nyilván, amikor visszatér deus ex machinaként, de azt őszintén kétlem, hogy meg akarnák őt ölni.

Hegedda - 2019. 11. 26. 10:22

A barlangos részen felröhögtem, mindig van náluk rádió meg fegyverek meg elemlámpa, nyilván bemegyünk egy sötét barlangba úgy, hogy a zseblámpa nevéhez méltóan várja sorsát a zsebben….

Nézőke - 2019. 11. 26. 10:29

.,a barlangos rész szerintem is egy vicc.

Azt most hagyjuk,hogy mindenki ugyanúgy esik le egy több méter magas szikláról,és nem hal meg, vagy törik be a feje.. de hogy nulla nesz nélkül ez megtörténik..ez egy óvodás szintű írói teljesítmény,de még az se..

— nem csoda hogy elhagyják a sorozatot a színészek —

dexike3 - 2019. 11. 26. 12:04

az is jó volt, hogy Judith majd el tudja érni a walki-talkival Michonne-t. vagy csak amolyan “hagyjuk rá a gyerekre, hogy ne féljen” jelenet volt. de elég felnőttként kezelték eddig a karakterét, úgyhogy ilyen sületlenséget csak nem venne be.

Axis - 2019. 11. 26. 13:54

Én úgy tudom Michonne karaktere átnyargal a Rick filmbe.

winnie - 2019. 11. 26. 14:53

nincs ilyen, hogy “úgy tudás”. ha valami úgy van, ahogy, akkor arra van link, amire rá lehet mutatni – hivatalos infó elvileg persze nincs, maximum találgatás.

bár nyilván az, hogy a színész ki akar szállni a sorozatból nem jelenti azt, hogy a filmekben nem szerepelhetne, de elvileg a filmek a the walking dead előtt játszódnának, amikor michonne nem találkozott rick-kel. ettől persze még szerepelhet.

jerrycomovie - 2019. 11. 26. 14:56

Amikor Judith rányúlt a könyvre, gondoltam is, hogy dobhatod félre, mert ki a fene kíváncsi az oroszokra. Nice shot, Eugene-nek jó lesz az. Oké, Judith, ezt a forgatókönyvírók kitalálták, szégyellem is magam.
Dante sztorija ellen hurrogtam magam is, hogy semmi jelzés – legjobban az fáj, hogy a lebuktató csettintgetése korábban nem kapott szerepet, pedig remek lett volna, ha úgy döbben rá Siddiq, hogy neki is, de nekünk is “kezünkben volt” a válasz.
A random behozott pasas a csatát lerendező fegyverekkel meg számomra egy felismerés volt, hogy szipkázzák az agyamat amikor hajnalban zombis ötleteken agyalok. Egészen pontosan kb. két hete ötleteltem magamban hajnali meló közben, hogy ha mód lenne rá, eljátszanék egy turista csókát, aki odakeveredik Alexandriába és a befogadásért cserébe felajánl nekik egy “kimentett” fegyverarzenált, melynek zöme professzionális távcsöves puska, mellyel tisztes távolból le lehet szedni a suttogókat, akik vezetik a hordát.
Ráadásul az új figura (nagyon szívesen látnék egy magyar turistát a filmben, rossz angolsággal) mint kiderült volna, némi katonai múlttal a háta megett ismeri a fegyvereket, mentett pofátlan lőszert és miután megtudja, hogy az ellenség zombi maszkba bújt ember, kitalálja azt is, hogyan lehet kiszedni őket a tömegből.: Amelyik ember, az “terel”, tehát a széleken kell keresni és nem fegyvert a kezükben, mert azt egyébként is sokszor elrejtik a ruha alatt, hanem az arcukat kell nézni. Amelyik pislog, az ember. A távcsöves puskában meg kiválóan látszik, több száz méterről.
Azután a suttogók kezdenek rádöbbenni, hogy valamiért pont azokat lövik ki a város falai mögül, akiknek terelni kéne és lassan nem lesz, aki elvigye a hordát a falakig. (Valami ilyesmit tartottam volna poénnak. Meg azt, amikor egy suttogó végül megvilágosodik és sziszeg a többieknek, akik még maradtak, hogy ne pislogj… Nézz lefelé! Ne nézz fel!)

jerrycomovie - 2019. 11. 26. 15:09

Tényleg fura, amikor Judith megemlíti, hogy minden könyvet olvasott már. Főleg azért, mert egy közösség életben maradása múlik azon, hogy milyen olvasmányokhoz jutnak hozzá: Eszközhasználat, kisokosok, tanulmánykötetek, csináld magad füzetek, Egy mázsa könyv van élelemtermesztés témában és állattenyésztés. Azonkívül eszközök készítése, gépek kezelése, építés, Bear Grylls, cserkészek könyve, közösség építő, orvosi, pszichológiai értekezések, hogyan csinálj olyan üzemanyagot, ami még tíz évvel később is viszi Daryl mociját, hogyan készíts fegyvert, ruhát, cipőt, és olyasmik is, amik eszünkbe sem jutnak. Most. De majd egyszer… :D
Mégse kérdezhetnek meg mindent Eugene-től.
Illetve, kérdezhetik, de ne tudjon már mindent!
De tudja…
Mindent is!

Jeremaya - 2019. 11. 27. 08:26

Michonne csak nem Rickkel fog összefutni?

Mate4182 - 2019. 11. 27. 11:42

az ev leggagyibb cliffhangere gyoztese ismet: a walking dead

annyi sebbol verzik az epizod utolso 5 perce hogy le se akarom irni. ugyis tudjuk mind legbelul mennyire gagyi az egesz.

viszont meg igy is van par dolog amit kiemelnek:
judit karaktere a testet oltott szekunder szegyenerzet. minden masodpercet utalom screenen es nem a kislannyal van bajom mert o aranyos, hanem a karakterrel amit irtak neki. biztos velem van a baj de egyenesen utalom amikor egy filmben/sorozatban van egy 5/10 eves gyerek de belso tulajdonsagokra ugy viselkedik mint egy leharcolt 30as. hagyjuk mar

alpha pedig mostmar biztos vagyok benne hogy az evad vegeig legalab egyszer Negannel meg Daryllel is bunyozni fog es mindkettot meg is veri. ugy felhypeoltak ezt a not hogy az valami vicc. mintha valami szuperkepessegekkel biro alak lenne nem pedig egy evek ota fergeken es gyokereken elo elmeroggyant.

nagyon remelem hogy mostmar tobb Lydia less screenen mert lendul a kasza :D

Emanci Pál - 2019. 11. 27. 18:16

Nehéz erről mit mondani, írhatnék temérdek sort, de egyszerűen nem látom értelmét. A potenciált látni vélem ebben az évadban, tök jó ötletek, jó pillanatok, kár, hogy a pocsék/banálisan nevetséges és sok esetben következetlen, vagy egyszerűen csak lehetetlen pillanatok viszont állandóan tönkreteszik az egészet. A The Walking Dead jelenleg az a sorozat a számomra, ami Rick-től, Maggie-től távol végre teljesen jó lehetne, de egyáltalán nem az, és erre (főleg a tavalyi évad után) nem mentség, hogy de most jobb, mint két éve. Fél évaddal a 9. után úgy tűnik, hogy a tavalyi egy kivételes pillanat volt a sorozat életében és nem valami egészen újnak a kezdete.

Sasfioka - 2019. 11. 28. 16:51

Winnie, ezt hogy gondoltad? A filmek rick eltűnése után jatszodik azt mutatja majd be hogy mi lett vele! Mi ez a butasag, hogy nem találkoztak?

winnie - 2019. 11. 28. 18:23

“A filmek rick eltűnése után jatszodik azt mutatja majd be hogy mi lett vele! Mi ez a butasag, hogy nem találkoztak?”

A sorozatban nem tudják, hogy mi van Rick-kel. Vagyis az eltűnése óta nem találkoztak vele.

Sasfioka - 2019. 11. 29. 00:33

Így okés, csak elég félreérthetően írtad, hogy a the walking dead előtt játszódnának. De egyebkent igen, csak akkor talalkozhat vele, ha ugranak ott is 7 evet.

Isaac - 2019. 11. 29. 11:32

Ha már katonai fegyverek,szerintem nem mondok újat,hogy hőképes távcső :O Simán más a testhőmérséklete egy hullának,mint egy embernek, még ha a napon is áll,látszik a különbség,szóval csak pár ilyen kell és “problem solved” :D

Mate4182 - 2019. 11. 29. 12:37

Isaac – baszki ez bennem fel se merult eddig :D mondjuk nem is vagyok vmi fegyverszakerto…

de ez baromi jo otlet ! kar hogy ennyi esze nincs annak az iroi stabnak :(

kis - 2019. 11. 29. 19:18

Mikorra várható a folytatás?

winnie - 2019. 12. 02. 13:03
Lackovics Erzsébet - 2019. 12. 03. 11:03

Engem csak az érdekel ,hogy a tegnapi hétföi részt miért vetítették le újra, és ugyanis vártam a következő részt, vagy már ebben az évadban ez a befejező rész és már nem lesz több ????

Mate4182 - 2019. 12. 04. 12:52

Lackovics Erzsebet – igen a Walking Dead az evad felenel szokott egy pihenot tartan. jovo ev elejen jon vissza.

az mondjuk durva hogy ilyenkor megismetelik az utso reszt ahelyett hogy mas kerulne musorra :D

winnie - 2019. 12. 04. 12:59

a poszt címe is beszédes: “The Walking Dead: vége a 10. évad első felének”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz