login |

Arrow – 8×06: Reset

2019. 11. 27. 17:50 - Írta: Necridus

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, elkiabáltam magam a növekvő kommentszámmal kapcsolatban. Vagy az is lehet, hogy ezzel fejeztétek ki nemtetszésetek az előző epizóddal kapcsolatban?

Az eheti rész sem lesz az egyik örök kedvencem, de sokkal pozitívabb a véleményem a 8×06-tal kapcsolatban, elvégre visszahozott régi, nagy kedvencet, aki igen sokat hozzátett az érzelmi töltetéhez, miközben továbbvitte az átívelést.

Az epizód a talán már megszokott időhurkos receptre épült (megvan a Supernatural – 3×11 vagy a Legends of Tomorrow – 3×11? Aki szereti az ilyen részeket, annak az kötelező!) Nem is ragoznám tovább, lássuk is spoileresen a tovább mögött, mi történt itt. 

A rész közepére Olivert és Laurelt helyezte a Monitor, hogy előbbit a sorsa elfogadására tanítsa, utóbbinak pedig esélyt adjon a Quentintől való búcsúzásra. Szóval igen, Quentin tért vissza, és nagyszerű érzés volt ismét Paul Blackthorne játékát nézni, még ha csak egy epizód erejéig. Mindig igyekeztem kiemelni, hogy az ő karaktere milyen földhözragadt, mennyire reális és még így is színt tud hozni a sorozatba, így az Arrow sajátos, (többnyire) szupererő nélküli hősös stílusába tökéletesen beleillett.

Sokat szerepelt nyilvánvalóan Oliverrel, na meg Laurellel, akinek ezen epizód is a hőssé váláshoz kellett. Érdekes volt látni egyébként, hogy hány karakterrel foglalkozott az epizód. A gyerekeket kispályára ültette, ahogy Diggle-t is (David Ramsey mondjuk az epizód rendezője volt), Dinah és René pedig néha megjelent pár szót mondani, de nem a tőlük megszokott szerepükben.

Egyedül Oliver és Laurel kapott az állandók közül több teret, és ez így működött is. Lehet, hogy így kellett volna mindig is? Green Arrow és Black Canary, mint egy duó, a többiek pedig mind csak mellékkarakterek. Szeretik néha az arcunkba vágni Guggenheim-ék, hogy mennyire boldoggá tudtak volna tenni rajongókat, ha olyannak alkották volna a sorozatot, ahogy néhányszor bemutatták alternatív valóságokban (lásd, Invasion!).

A stáb felépítésével, az állandók mögött lévő logikával kapcsolatban pedig egyre több kérdőjel van bennem. Dinah és René például eddig teljesen feleslegesek voltak, szinte meg se jelentek, ahogy Mar Novu is csak pár mondat erejéig volt itt. Cserébe Lyla rengeteget szerepel, és igen szignifikáns szerepet kapott. De mindegy is, csak szórakoztasson, nem?

Oliver elfogadta a sorsát, nem fog többet Mar Novu ellen küzdeni. De miért? A korábban látott/tapasztalt bizonyítékok továbbra is jelen vannak, nem mutatnak mást, csak azt, hogy Mar Novuban nem bízhat, ráadásul mint a Green Arrow, a remény egyik megtestesítője, miért tesz lesz a reményről? Valahogy hatásosabbnak érezném, ha nem beletörődve harcolna, hanem teljes erejével azért küzdene, hogy megváltoztass a sorsát és visszatérhessen a családjához.

A rész végén Mar Novu Olivert és Laurelt az utolsó próba helyszínére repítette Lian Yu. A promóképekből ítélve visszatérünk a sorozat legelső motívumaihoz, ami epic lesz. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem lesz gagyi a végeredmény, mert szinte csorog a nyálam attól a kisebb team-uptól, ami a képeken van. Jövő héten találkozunk!

9 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2019. 11. 27. 18:14

“Szeretik néha az arcunkba vágni Guggenheim-ék, hogy mennyire boldoggá tudtak volna tenni rajongókat, ha olyannak alkották volna a sorozatot, ahogy néhányszor bemutatták alternatív valóságokban (lásd, Invasion!).”

Ezzel teljesen egyetértek! Szomorú képregény fanként ezt látni de ugyanakkor mégis jól sült el amit csináltak.

“Oliver elfogadta a sorsát, nem fog többet Mar Novu ellen küzdeni. De miért? A korábban látott/tapasztalt bizonyítékok továbbra is jelen vannak, nem mutatnak mást, csak azt, hogy Mar Novuban nem bízhat, ráadásul mint a Green Arrow, a remény egyik megtestesítője, miért tesz lesz a reményről? Valahogy hatásosabbnak érezném, ha nem beletörődve harcolna, hanem teljes erejével azért küzdene, hogy megváltoztass a sorsát és visszatérhessen a családjához.”

Ezzel viszont egyáltalán nem értek egyet. Elég jól meg lett magyarázva hogy Oliver miért fogadta el a sorsát és hogy miért hisz Mar Novunak. Egyébként semmiféle bizonyíték nem volt eddig Mar Novu ellen. Hisz mit látott eddig? Azt hogy írtak róla egy könyvben akiről tudjuk hogy nem ő az hanem az Anti-Monitor. És azt is tudja hogy nála nincs jó vagy rossz. A Monitorok lényege pont az hogy fenntartsák az egyensúlyt. És ezt egy átlagember nem értheti csak úgy meg könnyedén, főleg ha olyan ember mint Oliver. Ez volt az egész próba lényege és pont ettől lett ez olyan erős epizód. Oliver nem azt fogadta el hogy nem nyerhet hanem azt hogy meg kell halnia hogy mindenki mást megmenthessen. Ez nem beletörődés vagy lemondás hanem igazi önfeláldozás amit egy igazi hősnek meg kell tennie.

Nyilván képregény olvasóként tudom mire fut ki az egész nagyjából és igazából anélkül is lehet sejteni de ha csak a karakterek szemszögéből nézzük a dolgokat és nem nézőként akkor teljesen logikus dolgokat látunk. Elvégre amikor Oliver nem azt tette amit a Monitor mondott neki eltörlődött egy Föld. Ráadásul ő maga is elismerte a rész végén ahogy Laurelnek is mondta, hogy ez mind teszt. Laurel kapott egy szép búcsút Mar Novutól és már csak ez megmutatja hogy nem gonosz. Nyilván ez az egyik oka annak hogy Oliver is elfogadta a sorsát. És ne feledjük el hogy Oliver a 8 évad alatt egyszer sem küzdött magáért, mindig mások miatt harcolt. Így kezdődött az egész sorozat anno és ha így ér véget akkor tökéletes lesz a lezárás.

Részemről ez volt az évad egyik legjobb része és nem csak a Lance cameo miatt hanem azokért amiket fentebb írtam.

wondorog - 2019. 11. 27. 18:21

Ez a time-loopos téma nagyon kényes, mert rengeteg fantázia van benne és rengeteg sorozatban nagyon jól megvalósították (Supernatural, Stargate SG-1, The X-Files, Legends of Tomorrow, Person of Interest, és mintha az Agents of Shieldben is lett volna ilyen), viszont elég erőtlen is tudni lenni (tavaly, vagy tavalyelőtt a Flash, és most sem győztek meg).

wondorog - 2019. 11. 27. 18:21

Bocs kimaradt az egyik legzseniálisabb time-loopos rész, amit valaha láttam, mégpedig a Doctor Who 9×11.

Edrick - 2019. 11. 27. 18:41

Egy hangyányit erőltetettnek éreztem én is, hogy Oliver beletörődésből és elfogadásból áll vissza Montior mellé, másfelől viszont az a megkönnyebbülés, ami ezzel járt, és amit Amell is igyekezett minden erejével átadni, nos az elég erősre sikerült. Pedig egy ponton még nevettem is magamban, hogy Quentint csak azért hozták vissza, hogy még tízszer megöljék, de el tudták érni azt az érzelmi csúcspontot, ami gyakorlatilag kéz a kézben jár együtt az ilyen időhurkos részekkel. (És hamar el is felejettem azt, hogy a 8. percben még a LoT időhurkos epizódjával kezdtem el összehasonlítani, hogy “az mennyire klappolt minden téren, de itt biztosan nem fektetik a humorra a hangsúlyt”, elég hamar a lényegre tértek, és szépen ki is jött az, amit mondani akartak.) És valahol az is hozzáadott még, hogy az elfogadás után még jön majd jövőhéten egy purgatórium. Kb. minden készen áll tehát ahhoz, hogy Oliver meghaljon, ha meg kell halni a krízisben ((bár én azt tippelem, hogy ott csak megsebesül, aztán az utolsó 2 részben haldoklik, a végén pedig vagy meghal, vagy elmegy/visszavonul/stb.))

Mate4182 - 2019. 11. 28. 09:49

az az igazsag hogy annyira toljak az arcunkba hogy Olivernek meg kell halnia, es annyira CW a CW hogy egyre inkabb ugy erzem, nem fog meghalni a vegen… de ne legyen igazam!

az epizod kifejezetten jo volt, durva hogy Diggle rendezte :D :O , mindig szeretem az ilyen idohurkos sztorikat bar egy par percet elviseltem volna arra hogy egyszer lassuk Laurel is felkelni. valoszinuleg nem adott volna hozza a sztorihoz, cask nekem kerekebb lett volna hogy ebben most mindketten reszt vesznek.

VvD - 2019. 11. 30. 22:08

Oké, ez a rész vmi eszméletlen volt. Érzelemdús, akciódús és még egyfajta életbölcsesség is volt benne.
Stephen Amell meg egyre jobb szinész.

Animefan - 2019. 12. 01. 03:10

Jó rész volt. Sztem Oliver helyet fog cserélni Barryvel, és ezért fog meghalni, mert feláldozta magát. Oliver már múltkori évadban megtanulta használni Barry gyorsaságát és fel lesz rá készülve. Barry meg arra lesz felkészülve, hogy átengedje ezt Olivérnek.

jessm - 2019. 12. 01. 14:13

Az időhurkos sztorik mindig is tetszettek, szóval ezek mindig jöhetnek.
Oliver és Laurel remekül müködtek ebben a részben.
Érdekes volt a kilépés a hurokból, hogy Laurelnek ez egy ajándék volt, míg Olivernek pedig a saját halandóságával kellett szembenézni és egyúttal bizonyíték kapott rá, hogy a Monitor nem gonosz.

VvD - 2019. 12. 04. 19:17

Az egyik legjobb Arrow rész ever. És a végén a hideg is kirázott. Kurvára várom már a jövő hetet :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz