login |

Undone: az 1. évad

2019. 11. 27. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, ,

Így az évad végén nehéz spoilerek nélkül írni az Amazon nagyon furcsa, remek animációs sorozatáról, nem is fog menni. Általánosabb ajánlónak a pilotkritikát ajánlom, mivel van egy rejtély szál, amit ügyesen használnak, de a felfedezés mindenképp feldobja, nem vennék el belőle.

Azért a tovább gomb előtt annyit még hozzátennék, hogy nálam simán odakerült a Chernobyl mellé az idei év legjobb sorozatainak listáján. Már-már a 10 ponton gondolkozok, miközben ezeket a sorokat írom. És akkor vágjunk a spoilerekbe.

Az Undone remek példa arra, hogy mennyiféleképpen lehet elmesélni egy sima alaphelyzetet. Tulajdonképpen a kreativitás végtelenségét is bizonyítják a részek?

Vegyük az itteni alaphelyzetet, simán lehetett volna “csak” egy dráma arról, hogy a szülők válnak, és ezt a lányaik miképp élik meg, felnőttként is cipelve ezt a gyerekkori traumát, ami szabotálja őket az életben. Vagy arról is szólhatott, hogy az apa a munkát választja a családja helyett, elmerül benne és magukra hagyja őket. Vagy ugye ott a szál a skizofréniával, a gyógyszer szedéssel, azzal, hogy a szerettek miképp aggódnak a betegséget esetleg öröklő lányért.

Ehelyett az egészet bedolgozták ebbe a rejtett traumafeldolgozásba, ami a felszínen egy időutazós nyomozás arról, hogy ki ölte meg az apát, és miért. De a mélyén ott vannak az említett dolgok, ez elég gyorsan nyilvánvalóvá válik. Avagy a szív húrjait is pengetik, miközben a rejtély és a cliffhangerök miatt végig ott lehet lenni, több szinten hat, és az érzelmi csúcspontjai ütnek mint a 220.

Konkrétan voltak olyan részek, ahol egyrészt bennem volt, hogy most rögtön kell folytatni, a zene és a fordulat annyira lenyűgöző volt, de közben meg ott motoszkált, hogy csak 8 rész, elfogy. A kidolgozás technikai részéről nem sokat írtam, igazából a pilotnál minden ott volt az animációról, de ahogy a használatával keveredett az álom, a valóság, a jelen, a jövő, és a tér, az valami parádés. Biztos meg lehet csinálni “rendes” sorozatként, de nekem az animáció is adott a dologhoz.

Tudom, hogy az elején a midfuck-ok közé tettem, ami igaz is, de ha csak és kizárólag a rejtélyre koncentrálunk, az olyan, mint amikor az Inception végén csak az kerül szóba, hogy eldől-e a pörgettyű, nem az, hogy a karakter szempontjából számít-e a dolog. Itt is kétértelmű a vége, ugye lesz folytatás (egyelőre én sem tudom minek, de tuti van ötletük), hiába volt iszonyat gyönyörű a keretes szerkezet az összes szál behozásával.

Basszus, és akkor 6. részben behozott Isten-Apa párhuzamról még nem is beszéltem, hiszen a gyerek számára ő a mindenható egy ideig, és utána mégis meg kell találnia a saját útját. Vagy ott van a “try not to try”, avagy ne görcsösen keressük a boldogságot, mert akkor csak kicsúszik a kezünkből.

Vagy ugyanabban a részben ott van, hogy aki nem akar segítséget, ha nem fakad neki belülről, akkor akármennyire is szereti az ember, erővel nem tud rajta segíteni. Fel kell éleszteni benne, hogy akarja. Vagy… egyszerűen tele volt pakolva ez a sorozat.

Kicsit szomorú is vagyok amúgy, olyan sorozatdömping van, hogy az ilyen egyben kiadott évadoknak alig van esélye már. Ez szerintem Lost-szerűen simán profitálhatott volna abból, ha hetente lehet a rejtély részén agyalni, és a legvégén mégis szíven találtan csak pislogni. Ehelyett ott lapul sok “pótolni kéne” könyvtárban és playlisten, miközben már fölé tornyosult egy valag azóta befutott dolog.

12 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2019. 11. 28. 08:35

Baromi jó volt ez a sorozat, viszont annyira tökéletes volt az utolsó rész, és az utolsó pár perc (cliffhanger főleg) hogy totál az van benne, hogy ezt nem kéne folytatni.

winnie - 2019. 11. 28. 09:02

ebben lehet valami, de ugye pont azért lett így vége, mert folytatni akarták eleve. a néző pedig kipróbálhatja, hogy mennyire erős, hogy kibírja-e, hogy neki csak egy évad a sorozat. de legalább tökéletes.

Lina - 2019. 11. 28. 13:31

Ez egy fantasztikus animációs sorozat! A 2. évadban eleve Almaékkal terveznek vagy teljesen új karakterek lesznek?

Shannen - 2019. 12. 04. 22:16

Hát ez tényleg simán ott van az idei év legjobb újoncai között. Hatalmas élmény pedig az első rész után csak szimplán érdekesnek tűnt, de aztán nagyon elkapott a hangulat.

Én is azon gondolkodtam, hogy vajon milyen lenne ez “rendes” sorozatként, de valószínűleg pont az időutazós meg álomképek miatt jobb az animáció, szebbek az átűnések.

Az utolsó pillanatok miatt muszáj csinálniuk folytatást, én nagyon kíváncsi vagyok, hogy akkor mi is itt az igazság.

És azt szerintem még emeljük ki, hogy a színészek is baromi jók voltak. Egyszerűen minden klappolt, na. Így kell egy érdekes ötletet kidolgozni és tartalommal megtölteni.

Gevin - 2019. 12. 06. 11:37

Egy picit off talan, de a masodik resztol van egy noi narrator, aki szo szerint elmondja, hogy mi tortenik az adott jelenetben (mintha vakoknak keszitettek volna), ez a koncepcio resze vagy en szedtem le a rossz verziot? (elso reszben semmi ilyen nem volt, de a masodikban es harmadikban is vegig, es baromira idegesito)

Koszi elore is, ha valaki valaszol!

Lina - 2019. 12. 17. 21:59
winnie - 2019. 12. 18. 07:40

Lina: nem a vita miatt, de ha egy sorozatot eleve úgy írnak meg, hogy folytatni akarják, akkor ez nem lehet igaz. mármint más a helyzet akkor, ha egy kompakt valami mögé húznak fel egy második évadot, mert támadt egy ötletük később, de itt eleve azért lett így vége, azért lett ilyen az első szezon, azért írhatja meg a cikket az írója, mert olyan lett az évad, amilyen, mert olyan lett a befejezés, amilyen. szóval kicsit farkába harapó kígyó egy eleve 2. évados tervekkel “félbehagyott” sorozat kapcsán a 2. évad szükségtelenségéről írni. simán lehet, hogy más a befejezés, ha nem terveztek volna vele.

Lina - 2019. 12. 18. 11:17

Winnie: Persze, értem amit mondasz. Én azért írtam, hogy egyetértek, mert nagyon különleges ízt adott a sorozatnak h az ember találgathatja: ez az egész egy természetfölötti képességen alapul vagy csupán csak Alma mentális betegségének kivetülése. A 2. évadban erre konkrét válasznak kell majd lennie és akkor így vagy egy időutazós sorozat lesz belőle vagy egy dráma egy mentális betegségről. Elveszíti a kétpólusosságát a sorozat. Én nézni fogom nem arról van szó,csak azzal értettem egyet,hogy a különlegessége fog egy kicsit csökkenni vele ha irányt választanak az írók.

marcoverde - 2020. 01. 15. 00:36

Gevin: a vakoknak szóló narrált verziót töltötted le :D

Kissur - 2020. 01. 21. 11:05

Én, a későn érkező. Befejeztem az évadot, és kicsit meglepett, hogy nem lett lezárva a sztori. Azt hittem, hogy kapunk egy komplex, teljes, kerek, lezárt évadot, egy kiskapus cliffhangerrel.
A mentális betegségről a Homeland jutott eszembe, hogy ezzel próbálják elbizonytalanítani a nézőt, hogy vajon valóság-e, amit látunk.
Arra gondoltam, hogy azzal lesz vége az évadnak, hogy apu feltámad, és Almaval történik mindaz, ami apuval történt eredetileg. Elveszíti a munkáját, elhagyja a párja, és összeomlik az élete. Valamilyen szinten így is lett, csak más a kivitelezés.

Snoopyzit30 - 2020. 02. 17. 19:05

Most daráltam és nagyon tetszett. Nem tudtam, hogy Bob Odenkirk fogja játszani az egyik szereplőt, de amikor megláttam és meghallottam a hangját azonnal megismertem. Ez nagyon kellemes meglepetés volt.

Ezzel a technikával készült a Teheráni tabuk című film is, ugye? Nagyon tetszik ez a technika, rengeteg mindent tudnak így megvalósítani, áthidalják a “sima” film és az animáció közötti szakadékot.
Szerintem abszolút van kakaó egy második évadban, én nagyon várom. Egyébként ez a sorozat is simán elment volna mellettem, ha nem olvasom itt az ajánlót róla.

8,5/10

Hrothgar32 - 2020. 12. 30. 00:31

Jujj, az animáció kiköpött Scanner Darkly. Csak ezért és Bob Odenkirkért muszáj kipróbálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz