login |

Pilot: Servant

2019. 11. 28. 21:30 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Don’t you dare masturbate while she is in the house.

Aki egy rohadt furcsa sorozatra vágyik, annak mindenképp az Apple Tv+ mai premierjét merném javasolni – hozzánk magyar felirattal jött. Az első pár rész alapján nem ijesztgetős horror a Servant, de bemászik az ember agyába.

A középpontban egy elvileg a gyerekét elvesztő család van, és a traumából úgy próbálnak kikászálódni, hogy egy mesterséges baba segítségével úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Még egy bennlakó bébiszittert is felfogadnak, aki már az érkezésekor furcsa, hát még amikor kiderül, hogy valami felé imádkozik. Olyan tipikus horrorfilmesen viselkedik, viszont…

Azt mindenképp be kell dobnom, hogy már az első rész végén olyan cliffhanger van, ami teljesen átrendezi a sakktáblát. Nyilván nem akarom lelőni egy ilyen általánosabb ajánlóban, de érdemes addig eljutni, hiszen az alapján a Servant a sima bevált creepy-ből átmegy valami másba.

A kérdés, hogy ez a plusz, az új felállás vajon elég lesz-e a nézőknek. Mármint 30+ percesek az epizódok, de 40-nek érződnek már most is. Hiába látom, hogy alapozgatják a hangulatot, és tényleg ez a lassú építkezés kell. Igazából nem is a tempó baj, csak valahogy nem érdekesen döcög.

Pedig rendezésileg úgy rendben lenne a kezdés. A hangulatot képileg is ügyesen alapozza M. Night Shyamalan, a közeliek pont olyan nyugtalanítóak, mint amilyennek tervezték őket. De valahogy mégsem kavar fel, amit látok, pedig ez lenne a cél. Egyszerűen az érzelmi töltet, a trauma és a dráma messze van, pont azt nem adja át jól az alapozásnál.

Még csak azt sem merem kijelenteni, hogy ez az Apple Tv+ eddigi legérdekesebb húzása, mert ez nem igaz, nekem olyan 6/10 volt. Mondjuk az mindenképp áll, hogy a Servant olyasmi, amivel nincs tele a padlás, talán a Channel Zero-ra hasonlít a legjobban, nem a Black Mirrorra, viszont igazából nincs klasszisokkal fölötte semmivel.

10 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 11. 28. 14:00

SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
RÉSZVÉGÉNKIDERÜLHOGYVALÓDIEMBERBABAVANAKISÁGYBAN
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER

dexike3 - 2019. 11. 28. 14:01

a pilot lecsúszott Sean-nak a vörösbor (a többi rész is meglesz még ma).
nagyon jók a karakterek és tényleg Shyamalan-os lett az egész, ennek minden előnyével és hátrányával.
(meg volt a cameo is ;)
a kép világ nem mindenhol illett a 34 perchez, vagy csak idézték a korábbi filmjeit, de összességében tényleg érezni, hogy ez az ő “kölyke”. (kíváncsi leszek a többi rendező mit tesz majd hozzá vagy vesz el ebből.)

a történet végül is az amit a promók sugalltak, de ezt majd mindenki meglátja. megvan a drámai szál minden karakterben, szóval érdekes lesz ahogy összefűződnek. nem titkoltan épít a sorozat Sean karakterére, hogy vele azonosuljunk. a felesége Dorothy pedig hihetetlenül irritáló, ugyanakkor pedig szánalomra méltó a sorsáért.
Leanne pedig annyira idegen mint a baba és annyira tűnik kettyósnak mint Dorothy. (örültem neki, hogy Mircella Baratheon/Lannister/ visszatért, bár nem ismertem meg, csak ismerősnek tűnt.)
nem tudom, hogy lesz e váratlanabb fordulat a sztoriban, de ha csak annyi, amit a Sean kutakodásakor gondoltam arról, amit talált, az elég sovány lesz. viszont ez a lassú folyású karakterdráma megspékelve ezzel a creepy dologgal bejön.
ja és külön pacsi Rupert Grint-nek, meg fog lepődni, ha ráhajt majd a dadusra az tuti.

Őzeletök - 2019. 11. 28. 16:08

Ez telitalálat!
Nálam 10/10. Az első három rész iszonyú magasra tette a lécet, mind minőségben, mind sztoriban. Egyszerűen beránt és nem ereszt. Nagyon erős az atmoszféra és a színészek is fantasztikusak lettek.
Ez heti adagolásban kegyetlen lesz, de én szeretem, ha túráztatnak! :D
A műfaj kedvelői imádni fogják!
Szóval, ez az Apple! :D

Zoli - 2019. 11. 28. 17:05

Szerintem ígéretes, megéri ránézni. Mindenképpen igény van az ilyen dráma-thriller (később akár horror is lehet ez) típusú sorozatokra.

Gevin - 2019. 11. 28. 22:29

Nagyon vártam. Shya-mia tud még, ha akar.

dexike3 - 2019. 11. 29. 08:15

a három rész után is érdemes maradni, akinek az első bejött folytassa tovább, mert érdemes. viszont, ahogy human is írja, ha valaki “később majd jobb lesz”, vagy majd “bindulra” hajt az csalódni fog.
sajnos vagy nem sajnos az egyik csavar nagyon adja magát, remélem az majd csak egy része lesz a lezárásnak.
két dolgot hintenék el (vagyis inkább a készítők) ezzel kapcsolatban, az egyik amit Dorothy mondott az első részben a dadusokról, a másik pedig az a gyöngyőrű festmény Leanne szobájának falán.

ahogy sejtettem a rendezés konzervatívabb lett a 2-3 epizódban. látszik, hogy hajaz az elsőre, de nem Shyamalan.

noinipo - 2019. 11. 29. 08:22

első 3 rész után nekem is pont az a véleményem, mint a fenti kritika, 6/10 is ül
van benne potenciál, de nálam messze nem a kihagyhatatlan kategória, inkább annyi, hogy érdekes

Critica007 - 2019. 11. 29. 18:47

Számomra 10/10.

Végre egy horror sorozat, ami nem a gore-ral kíván sokkolni, hanem a történetre helyezi a hangsúlyt.

Számomra nagyon kevés a 30 egynéhány perc/epizód, és kb 15 percnek tűnik a képernyő előtt eltöltött idő.

Nell Tiger Free zseniálisan játszik a szemeivel és a mikromimikával. Toby Kebbell nagyszerűen hozza a férj karakterét; minden rezdülésében benne van, hogy más van belül, mint kívül. Rupert Grint egyelőre még fura, de majd meglátjuk.

Lauren Ambrose (akinek nem jutna eszébe, ő a Sírhant művekkel beírta magát a sorozattörténelembe) szerepe rendkívül összetett, komplikált és disszonáns. Talán majd csak az utolsó epizódra fog kiderülni, hogy amit most látunk tőle az ripacs vagy zseniális.

winnie - 2019. 11. 30. 04:40

vóó, a pilot de nagyon bejött! a rendezése piszok jó volt.

Snoopyzit30 - 2019. 12. 05. 15:22

A pilot tetszett, ez a felállás, amit kitaláltak, hogy a nő otthon babusgatja a műbabát ezt még valahol értem is (bár totál betegnek tartom), de jó. Mindenki máshogy dolgozza fel a tragédiákat, ezzel még talán nem is árt vele senkinek.
Aztán az első rész végén a fordulat az még érdekesebbé tette.
Aztán a második résztől jöttek a gondok. Egyszerűen frusztrált hogy miért nem fordulnak azonnal a rendőrséghez (persze tudom, dramaturgiailag azért, mert akkor nem szólhatna semmiről a sorozat, szóval ezen túl is lépek).
Gondoltam, hogy elmennek itt majd valami sátánista irányba, hogy a csajnak van valami képessége, ami feltámasztotta a gyereket (tudom hülyeség), de aztán a 3. végére csak az jött le, hogy akkor ő most egy számító valaki, aki majd le akarja őket húzni lóvéval?

Egyelőre nézni fogom tovább, mert ez az egész creepy-hangulat valahogy odaszegez elé, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.
A szereplők egyébként jók, de valahol úgy érzem, hogy az apukán kívül senki nem normális ebben a családban.

3 rész után olyan 7-8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz