login |

Pilot: Servant

2019. 11. 28. 21:30 - Írta: human

42 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Don’t you dare masturbate while she is in the house.

Aki egy rohadt furcsa sorozatra vágyik, annak mindenképp az Apple Tv+ mai premierjét merném javasolni – hozzánk magyar felirattal jött. Az első pár rész alapján nem ijesztgetős horror a Servant, de bemászik az ember agyába.

A középpontban egy elvileg a gyerekét elvesztő család van, és a traumából úgy próbálnak kikászálódni, hogy egy mesterséges baba segítségével úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Még egy bennlakó bébiszittert is felfogadnak, aki már az érkezésekor furcsa, hát még amikor kiderül, hogy valami felé imádkozik. Olyan tipikus horrorfilmesen viselkedik, viszont…

Azt mindenképp be kell dobnom, hogy már az első rész végén olyan cliffhanger van, ami teljesen átrendezi a sakktáblát. Nyilván nem akarom lelőni egy ilyen általánosabb ajánlóban, de érdemes addig eljutni, hiszen az alapján a Servant a sima bevált creepy-ből átmegy valami másba.

A kérdés, hogy ez a plusz, az új felállás vajon elég lesz-e a nézőknek. Mármint 30+ percesek az epizódok, de 40-nek érződnek már most is. Hiába látom, hogy alapozgatják a hangulatot, és tényleg ez a lassú építkezés kell. Igazából nem is a tempó baj, csak valahogy nem érdekesen döcög.

Pedig rendezésileg úgy rendben lenne a kezdés. A hangulatot képileg is ügyesen alapozza M. Night Shyamalan, a közeliek pont olyan nyugtalanítóak, mint amilyennek tervezték őket. De valahogy mégsem kavar fel, amit látok, pedig ez lenne a cél. Egyszerűen az érzelmi töltet, a trauma és a dráma messze van, pont azt nem adja át jól az alapozásnál.

Még csak azt sem merem kijelenteni, hogy ez az Apple Tv+ eddigi legérdekesebb húzása, mert ez nem igaz, nekem olyan 6/10 volt. Mondjuk az mindenképp áll, hogy a Servant olyasmi, amivel nincs tele a padlás, talán a Channel Zero-ra hasonlít a legjobban, nem a Black Mirrorra, viszont igazából nincs klasszisokkal fölötte semmivel.

42 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 11. 28. 14:00

SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
RÉSZVÉGÉNKIDERÜLHOGYVALÓDIEMBERBABAVANAKISÁGYBAN
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER
SPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILERSPOILER

dexike3 - 2019. 11. 28. 14:01

a pilot lecsúszott Sean-nak a vörösbor (a többi rész is meglesz még ma).
nagyon jók a karakterek és tényleg Shyamalan-os lett az egész, ennek minden előnyével és hátrányával.
(meg volt a cameo is ;)
a kép világ nem mindenhol illett a 34 perchez, vagy csak idézték a korábbi filmjeit, de összességében tényleg érezni, hogy ez az ő “kölyke”. (kíváncsi leszek a többi rendező mit tesz majd hozzá vagy vesz el ebből.)

a történet végül is az amit a promók sugalltak, de ezt majd mindenki meglátja. megvan a drámai szál minden karakterben, szóval érdekes lesz ahogy összefűződnek. nem titkoltan épít a sorozat Sean karakterére, hogy vele azonosuljunk. a felesége Dorothy pedig hihetetlenül irritáló, ugyanakkor pedig szánalomra méltó a sorsáért.
Leanne pedig annyira idegen mint a baba és annyira tűnik kettyósnak mint Dorothy. (örültem neki, hogy Mircella Baratheon/Lannister/ visszatért, bár nem ismertem meg, csak ismerősnek tűnt.)
nem tudom, hogy lesz e váratlanabb fordulat a sztoriban, de ha csak annyi, amit a Sean kutakodásakor gondoltam arról, amit talált, az elég sovány lesz. viszont ez a lassú folyású karakterdráma megspékelve ezzel a creepy dologgal bejön.
ja és külön pacsi Rupert Grint-nek, meg fog lepődni, ha ráhajt majd a dadusra az tuti.

Őzeletök - 2019. 11. 28. 16:08

Ez telitalálat!
Nálam 10/10. Az első három rész iszonyú magasra tette a lécet, mind minőségben, mind sztoriban. Egyszerűen beránt és nem ereszt. Nagyon erős az atmoszféra és a színészek is fantasztikusak lettek.
Ez heti adagolásban kegyetlen lesz, de én szeretem, ha túráztatnak! :D
A műfaj kedvelői imádni fogják!
Szóval, ez az Apple! :D

Zoli - 2019. 11. 28. 17:05

Szerintem ígéretes, megéri ránézni. Mindenképpen igény van az ilyen dráma-thriller (később akár horror is lehet ez) típusú sorozatokra.

Gevin - 2019. 11. 28. 22:29

Nagyon vártam. Shya-mia tud még, ha akar.

dexike3 - 2019. 11. 29. 08:15

a három rész után is érdemes maradni, akinek az első bejött folytassa tovább, mert érdemes. viszont, ahogy human is írja, ha valaki “később majd jobb lesz”, vagy majd “bindulra” hajt az csalódni fog.
sajnos vagy nem sajnos az egyik csavar nagyon adja magát, remélem az majd csak egy része lesz a lezárásnak.
két dolgot hintenék el (vagyis inkább a készítők) ezzel kapcsolatban, az egyik amit Dorothy mondott az első részben a dadusokról, a másik pedig az a gyöngyőrű festmény Leanne szobájának falán.

ahogy sejtettem a rendezés konzervatívabb lett a 2-3 epizódban. látszik, hogy hajaz az elsőre, de nem Shyamalan.

noinipo - 2019. 11. 29. 08:22

első 3 rész után nekem is pont az a véleményem, mint a fenti kritika, 6/10 is ül
van benne potenciál, de nálam messze nem a kihagyhatatlan kategória, inkább annyi, hogy érdekes

Critica007 - 2019. 11. 29. 18:47

Számomra 10/10.

Végre egy horror sorozat, ami nem a gore-ral kíván sokkolni, hanem a történetre helyezi a hangsúlyt.

Számomra nagyon kevés a 30 egynéhány perc/epizód, és kb 15 percnek tűnik a képernyő előtt eltöltött idő.

Nell Tiger Free zseniálisan játszik a szemeivel és a mikromimikával. Toby Kebbell nagyszerűen hozza a férj karakterét; minden rezdülésében benne van, hogy más van belül, mint kívül. Rupert Grint egyelőre még fura, de majd meglátjuk.

Lauren Ambrose (akinek nem jutna eszébe, ő a Sírhant művekkel beírta magát a sorozattörténelembe) szerepe rendkívül összetett, komplikált és disszonáns. Talán majd csak az utolsó epizódra fog kiderülni, hogy amit most látunk tőle az ripacs vagy zseniális.

winnie - 2019. 11. 30. 04:40

vóó, a pilot de nagyon bejött! a rendezése piszok jó volt.

itt a véleményem: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/12/03/servant-3-resz-utan/

Snoopyzit30 - 2019. 12. 05. 15:22

A pilot tetszett, ez a felállás, amit kitaláltak, hogy a nő otthon babusgatja a műbabát ezt még valahol értem is (bár totál betegnek tartom), de jó. Mindenki máshogy dolgozza fel a tragédiákat, ezzel még talán nem is árt vele senkinek.
Aztán az első rész végén a fordulat az még érdekesebbé tette.
Aztán a második résztől jöttek a gondok. Egyszerűen frusztrált hogy miért nem fordulnak azonnal a rendőrséghez (persze tudom, dramaturgiailag azért, mert akkor nem szólhatna semmiről a sorozat, szóval ezen túl is lépek).
Gondoltam, hogy elmennek itt majd valami sátánista irányba, hogy a csajnak van valami képessége, ami feltámasztotta a gyereket (tudom hülyeség), de aztán a 3. végére csak az jött le, hogy akkor ő most egy számító valaki, aki majd le akarja őket húzni lóvéval?

Egyelőre nézni fogom tovább, mert ez az egész creepy-hangulat valahogy odaszegez elé, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.
A szereplők egyébként jók, de valahol úgy érzem, hogy az apukán kívül senki nem normális ebben a családban.

3 rész után olyan 7-8/10

damien. - 2019. 12. 07. 08:17

A 4. rész után még mindig halvány fogalmam sincsen, hogy mire akarnak kilyukadni. Ami persze nem baj, de azért néha egy-két választ vagy magyarázatot is adhatnának a dolgokra.

Na mindegy, tuti, hogy maradok a végéig, mert nagyon kíváncsi vagyok, mit akarnak ebből kihozni.

Rapguruz - 2019. 12. 10. 11:05

A 4.reszt Antal Nimród rendezte

asd - 2019. 12. 13. 10:12

Nagyon hangulatos sorozat, nekem bejön.

ngear - 2019. 12. 13. 15:08

szerintem ezt a sorozatot darálva érdemes nézni, úgy sokkal jobb.

Pilgrim - 2019. 12. 14. 12:56

Azt tudja közületek valaki, hogy az ötödik epizód címét (Crickets) miért változtatták meg egyik napról a másikra Rain-re?

Snoopyzit30 - 2019. 12. 15. 16:52

Hát ez a sorozat… minden egyes résszel valami mást hoznak be. Már kezd az ember elmenni egy irányba, hogy akkor ez van, az van, erre a következő rész rácáfol.
Komolyan, ha az fog kijönni belőle, hogy a házaspár a totál kettyós és nem a dadus, akkor dobok egy hátast. Bár azt látjuk, hogy Dorothy totál nem normális, simán elhiszem, hogy akár ő nyírta ki (véletlenül) a saját gyerekét.
Egyébként nem vagyok feltétlenül híve annak, hogy minden anyának 3 évig otthon kellene maradnia a gyerekkel, de azért amit látunk az meg a másik véglet, hogy még 1 éves sincs a gyerek és anyuka minden nap csak 1 max. 2 órára látja a gyereket. Mint valami kis cuki kellék, oda veszi magához este 1 órára aztán ennyi is volt a gyereknevelés. Nem is értem, hogy ilyen milyen kötődése lesz egyáltalán az anyjával.

A sorozat remekül csinálja azt, hogy lebegteti a dolgokat. Seanból például még mindig jönnek ezek a szilánkok, és az ízérzékelése se jött vissza.

Egy kérdés. Az elején a csaj ugye úgy kapja meg a szobát, hogy mondja neki Dorothy hogy a saját ízlése szerint csinosítgatja ki? Most konkrétan a dadus egy órási szentképet csináltatott a falra, amin imádkozó emberek vannak? Ez milyen beteg már?

Még valami. Sean, aki az egyedüli értelmesnek tűnt a családban az elejétől fogva, mégis hogy gondolja, hogy úgy fognak felnevelni egy gyereket, hogy igazából a sajátjuk halott? Nem fogják közösségbe vinni évekig? És utána magántanuló lesz. Ááá, tök beteg az egész :-D

delMaar - 2019. 12. 17. 02:50

hát ha vki el tudja mondani h ennek az 1×05 résznek, mi a tücsök volt az értelme, akkor dobok egy hátast. arról nem beszélve h megint csak egy 30perces epizód. modnuk ebből elég volt ennyi is.

a vicc, h egyébként vmi érthetetlen oknál fogva tényleg rohadt jónak tűnik.

Rapguruz - 2019. 12. 21. 00:11

1×06
Ez nagyon jó rész volt, talán a pilot után a legjobb eddig.. Az a nagybácsi eszméletlenul creepy, ki lehet vajon ezek után a nagynéni, akinek nem tud nemet mondani? :O

karit - 2019. 12. 21. 12:11

“ha vki el tudja mondani h ennek az 1×05 résznek, mi a tücsök volt az értelme, akkor dobok egy hátast”

Például az, hogy ritka az olyan dadus, aki némi önkínzás árán életre tud kelteni egy halott tücsköt.

Talán még egy bábut is. Pinokkió irigykedhet.
Meg ugye, neki is volt egy tücske.

Snoopyzit30 - 2019. 12. 29. 15:06

1×06-07

Ez a sorozat egyre jobb és jobb abban, hogy olyan dolgokat vesznek elő, amire aztán végképp nem gondolnánk. Ezt már szerintem írtam korábban is, de ez a meglepetés-faktor nálam nagyon működik. És közben az egész olyan creepy, hogy arra szavak nincsenek. Ez a nagybácsis látogatás. Pfff…
A kutya az most ő volt átváltozva, vagy totál túlgondolom. A piszkos lába, a mocskos kezei, az összegörnyedt alvás, valamint a dadus reakciója, amikor meglátta + megint egy feltámasztás.
Kíváncsi vagyok mit tartogatnak még. A 7. részben tetszett, hogy végre valaki jött hozzájuk és közel volt a lebukás. Ezt még megúszták, de már nem sokáig.

Simán ott van az év legjobb újoncai között, majd jövőre jelöljük a JAws-on :)

AlfStokes - 2020. 01. 05. 14:09

Szetvet az ideg, hogy nem teszik fel a megfelelo kerdest egymasnak a szereplok, es nem tisztazzak a dolgokat. Szetvet az ideg, de megis nezni akarom. Valamit tud ez a sorozat :)

Anni - 2020. 01. 11. 13:02

Nagyon fura sorozat de jó értelemben.

1×09

Ez volt eddig a legjobb rész végre kiderült a lényeg..
Nagyon feszült volt szinte rosszul éreztem magam közben. Végig ez a na vajon , hogy halt meg a baba és hát számomra érthetetlen módon.. nem is értem, hogy felejthette ott a babát.. és így élnek mintha mi sem történt volna, bizonyos értelemben Sean is kattant de a feleség full beteg.. mint a sorozat. :D

Snoopyzit30 - 2020. 01. 14. 20:32

1×09

Na jó, ennyi. 12 percet bírtam nézni ebből a részből, de ez most nem megy. Nincs gyerekem, de unokaöcséim, unokahugaim vannak és olyan atom gyomoridegem lett, hogy pihentetnem kell ezt most egészen biztosan.

Amúgy nagyon erős ez a sorozat. Úgy játszanak a nézővel, mint macska az egérrel.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 15. 11:58

Csak nem bírtam ki és megnéztem végig a 9. részt. Kíváncsian várom a folytatást.

A színészeket meg kell dicsérni, főleg Lauren Ambrose nagyon jól hozza a hibbant, szétesett anyát.

A nagy kérdésre remélem választ kapunk, most akkor kié is az az élő gyerek és tényleg él vagy csak halluzza az egészet mindenki?

Az imdb-n már fel van tüntetve a 2. évad, akkor ezek szerint már berendelték?

winnie - 2020. 01. 15. 12:37

https://www.sorozatjunkie.hu/2019/11/14/hircsutortok-black-summer-2-evad-bonding-2-evad-servant-2-evad/

Az Apple elég sok sorozatának berendelte már ősszel a 2. évadját. Ezt is írtuk novemberben, csak ugye akkor még a többség nem tudta, hogy mi is az a Servant, aminek lesz 2. évadja:)

Snoopyzit30 - 2020. 01. 15. 21:10

Le a kalappal, hogy ennyi sorozattal képben vagytok, de komolyan.

Anni - 2020. 01. 16. 19:37

Dejóó, hogy tuti lesz 2. évad. :)
Akkor tuti valami wtf záró jelenet lesz és nem hiszem, hogy kiderül sok dolog. :D

karit - 2020. 01. 18. 01:23

1/10 (Ez nem az évad pontszám; az olyan 8/10 körüli.)

Nem hittem, hogy ilyet valaha leírok, de ennek itt és így kellene vége legyen, miközben halvány gőzöm sincs semmiről. És nem emiatt, hanem ennek ellenére, el tudnám viselni, ha ez a finálé.

Pont ott tartunk, mint az elején, leszámítva, hogy Dzsepettó rabbiéknak hála Dorothy végre felébredt az éberkómájából. (Mekkora lett volna, ha a vége-poén a keresztelő közepén történik.)

A készítők előtt le a kalappal, azért meg főleg, hogy szerintük maradt még benne anyag – a magyarázaton kívül. Szívesen elcseréltem volna a 2. évadot plusz 2 percért. : )

Snoopyzit30 - 2020. 01. 18. 18:06

1×10

Ööö, hát ez zavarba ejtő volt, de azért olyan nagy meglepetés nem volt. Azt lehetett tudni, hogy a csajjal nem stimmel valami. (imádkozás, korbácsolás, tücsök-és kutyafelélesztés).

Most akkor azért arra választ kaptunk, hogy a csaj valami szektatag, akik most már egyértelműen valami természetfeletti dologban utaznak (az összes szektataggal együtt).
Ami nekem zavaró volt, hogy úgy éreztem a keresztelőre érkezett vendégek fele csak a babát látja, a másik fele az élő gyereket.
Totál fura, hogy a család és a barátaik is ezek szerint mind színleltek volna, hogy ott van egy tök idegen gyerek és senki nem kérdezi meg, hogy ez ki a tököm és mindenki eljátssza, hogy a gyerek Jericho? Hűűű, anyám….

Azért a készítőknek is kicsit elgurult a gyógyszere, de ez számomra most rém szórakoztató volt.

Innen szép nyerni, nagyon kíváncsi leszek, hogyan folytatják. Továbbra is azt mondom, hogy a 2019/2020-as szezon egyik meglepetése számomra ez a sorozat és a legjobb értelemben.

8/10

Anni - 2020. 01. 18. 20:04

1×10

Engem az érdekelne, hogy ezek a szekta tagok élnek vagy ők meghaltak ott a robbanás meg fegyverektől és most csak valami szellemek? Így, hogy Leanne elment gondolom Sean is újra érezni fogja, hogy szétégette a kezét.. :D

Ez se lett volna rossz befejezés (főleg az utolsó jelenet) de örülök, hogy lesz folytatás mert szeretnék több választ.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 19. 08:45

@Anni

Ezek a szektatagok egyértelműen nem élnek, hanem csak szellemek, mert a fickó is fel tudta venni a kutya alakját. És a házban is azért tudtak ilyen könnyen bejutni (szerintem). Valamint a végén is csak úgy hipp-hopp eltűntek.

Most hogy Leanne elment nem tudom milyen indokkal fog visszajönni, vagy egy másik családot fog “megörvendeztetni”?

Nézném tovább, de most gondolom majd 1 évet kell várni a folytatásra.

Anni - 2020. 01. 19. 19:18

@ Snoopyzit30

Köszi, végsülis igen a végén az eltűnésük már eléggé gyanús volt. :D
Erre nem is gondoltam de lehet egy új családhoz fog elmenni. Bár én örülnék ha ide jönne vissza valahogy.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 20. 09:23

A sorozat címe Servant, tehát szerintem Leanne a főszereplő, így szerintem egy másik családhoz fog menni.

Gevin - 2020. 01. 23. 12:27

A finale kicsit “thin” volt, de amugy veszettul elveztem az egesz evadot. Nalam is eddig az egyik legjobb meglepetes.

A pilotbeli Shyamalan rendezest pedig tanitani kene, minden egyes jelenetet lebontva.

8/10

winnie - 2020. 01. 23. 12:49

A sorozat címe Servant, tehát szerintem Leanne a főszereplő, így szerintem egy másik családhoz fog menni.

a készítő szerint meg fognak maradni a házban, de kicsit nyitnak majd. de a fókusz marad.

winnie - 2020. 01. 23. 12:49

gevin: az egész sorozat szuperül volt szerintem megvalósítva, ami shyamalan érdeme, a pilotban nagyon jól letette az esztétikai alapokat, amiket később követtek a részek rendezői.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 12:54

Én örülök neki, hogy ez a család (senki se normális) marad és innen folytatódik :-)
Ezek szerint a készítők már tudják, hogy merre mennek tovább. Jó hír.

sunny - 2020. 01. 23. 12:56

@Snoopyzit30

A keresztelőn, hogy érted hogy minden vendég színlelet és nem kérdezték ki ez a gyerek??

Azt, hogy jericho meghalt csak a közeli családtagok tudták, ha jól emlékszem ezt pont sean mondja talán Leanne-ek a sorozat elején.

kulup - 2020. 01. 23. 16:55

Mondja meg nekem valaki, hogy miért halt meg Jericho, mit csinált vele Dorothy ? És kié volt a pótgyerek ?

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 17:43

@sunny

Arra már nem is emlékeztem hogy csak a közeli családtagok (meg ugye a feka masszőrcsaj is) tudta. Ennek ellentmond az, hogy Sean nem engedte bevinni a gyereket Dorothy munkahelyére, meg a keresztelőt se akarta. Újra fogom majd nézni az évadot, de nem most majd fél év múlva.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 17:48

@kulup

***Spoiler****
A kocsiba hagyta a gyereket a 40 fokos melegben és csak másnap esett le neki, hogy ott felejtette. Majd ezután még napokig a halott gyereket hurcolászta a lakásban, amíg a férje haza nem jött.

A pótgyerek kérdésköre még nem tisztázott, jelen állás szerint a babát Leanne kelti életre amikor akarja, aki minden csak nem egy átlagos babysitter.
***Spoiler vége****

Zoli221 - 2020. 03. 25. 21:08

SPOILER

Szerintem Leanne a riport óta be akart kerülni a családba,mert Dorothy kedves volt vele,és segíteni akart nekik ahogy tudott-jelen esetben azzal hogy feltamasztja a gyereket (amit a kutyával és a tücsökkel is meg tudott csinálni ha kellően megszenved érte)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz