login |

Elindult a Disney+

2019. 12. 03. 18:15 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: hírek

Sajnos nem tudunk olyan posztot írni a 11.12-én kilőtt Disney+ kapcsán, mint az AppleTv+ esetében, ugyanis ez a szolgáltatás csak 2021-ben várható Magyarországon, így még a technikai dolgokat, a felhasználói felületet sem nagyon véleményezhetjük, bár amikor bemutatták, akkor rögtön a Netflix jutott eszembe a tallózós menüt látva.

Nem csak nekünk, hanem egyébként mindenhol várni kell, Észak-Amerika mellett az ausztrálok és a hollandok kaptak azonnal indulást, a nagyobb nyugat-európai országok pedig március végén kerülnek bele a körforgásba. Bár, az mindenképp érdekes, hogy a nemzeti szinkronok (német, spanyol, olasz, francia, portugál, lengyel, japán) és feliratok (+ dán, norvég, svéd) már most elérhetőek a friss tartalmakhoz.

Persze mindez csak azt érinti, aki egyébként előfizetne. De öröm az ürömben, hogy míg mire elér hozzánk a Disney+, addig talán már nem csak évi 2-3 hónapot lesz érdemes előfizetni rá, hanem talán többet is. Meg aztán azt sem szabad feledni, hogy aki beéri Disney-klasszikusokkal vagy régi Disney Channel-sorozatokkal, és nem akar újdonságokat nézni, annak ez aranybánya lesz. És azt is megkockáztatom, hogy a többség inkább választja az évi 4-5 SW és Marvel-sorozatot, mint az AppleTV+ vagy HBO Max évi 20 nem SW és Marvel-sorozatát, amik esetében nem lehet tudni, mire kell számítani.

A Disney+-on egyébként jelenleg 500 film és 7500 tévés epizód érhető el Amerikában. Ez összesen 700 címet fed. Itt a teljes lista. Nem tudom, hogy mennyire hiányos filmek terén, de az biztos, hogy a kezdetben tervezett 6 MCU-filmből végül nagy kompromisszumok révén 19-et sikerült elérhetővé tenni, és komoly reklámozási lehetőség fejében a Starz is átpasszolt a platformnak a részleges Star Wars-jogait, így az SW is elérhető.

A két szkriptelt sorozat 2020-ban 4-5 továbbival fog bővülni (plusz a most futók is kapnak 2. évadot), de míg filmek terén a konzerv, azaz a Disney-katalógus az erőssége a platformnak, addig sorozatoknál a(z inspiráló és/vagy oktató) nemszkriptelt tartalmak, mint az Encore, a The World According To Jeff Goldblum, a Marvel’s Hero Project, a Forky Asks a Question, a One Day at Disney vagy a The Imagineering Story.

Ja, az első napok érdeklődése (10M felhasználóról adtak hírt, de ugye az automatikus előfizetések és az ingyenes hét vagy hónap miatt ez nem sokat mond) egyébként némi leállást is eredményezett, de azóta nincs sok panasz ilyen szempontból a szolgáltatásra. A croppolt The Simpsons-epizódok kaptak még némi visszhangot (2020 első felében ezeket javítják), és a napokban a kezdetben hiányzó “megtekintés folytatása” funkció is belövésre került.

(Ez utóbbi kapcsán nekem is van hasonló élményem az AppleTv+ esetében, ami az abbahagyott részeket ugyan folytatja, de ha nézés közben állítom le a sorozatot, hogy mást csináljak, vagy ablakot váltok (és nem csak leteszem kis ablakba a képet) és újra betölti a sorozatot, akkor mindig elölről kezdi a részeket, ami elég zavaró. Pedig a Netflix/Amazon esetében is ez a kedvenc funkcióm.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz