login |

Servant: 3 rész után

2019. 12. 03. 21:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Már írt ugyan pilotkritikát human az AppleTv+ új, fél órás thrilleres/horroros sorozatának kezdéséről, de szerencsére ismét 3 epizódot kaptunk a premier alkalmából, így én mélyebben néztem bele, főleg mert annyira bejött az kezdése, ami minimum 8/10 volt, de talán több is nálam.

Tudom, hogy vannak olyanok, akik mondjuk szinte csak képregény-sorozatokat néznek a műfaj műfajuk miatt. Nos, ha tehetném, akkor én csak ilyen sorozatokat néznek, ha mondjuk lenne még 20 hasonló. Nem mintha tudnám, hogy mihez hasonlít leginkább, talán a The Haunting of Hill House-hoz, meg a Castle Rock hangulati elemeit is felfedezni vélem, de nyilván a legegyszerűbb rányomni az M. Night Shyamalan-brandet.

Mármint szó sincs arról, hogy Shyamalan műve lenne a sorozat (Tony Basgallop jegyzi, ahogy az első 3 részt is), de a nemrég ismét menővé vált filmes kéznyoma kőkeményen rajta van a Servant-en. Amellett, hogy executive producerként az egész sorozatot istápolta, még a pilotot is megrendezte, és valami piszok jó sémát adott a többi epizódrendezőnek (többek között a mi Antal Nimródunknak.)

Shyamalan kapcsán nekem elsőként biztos, hogy nem a rendezői stílusa ugrana be, itt mégis annyira rajta van a névjegye a piloton, hogy az rengeteget dob rajta. Szuper beállítások, izgalmas vágások, szuggesztív kameramozgás – már ezek megteremtenek egyfajta felkavaró hangulatot anélkül, hogy bármi baljós történne a sorozatban, és akkor mindezt nyakon öntik egy zörejes, vonós, kicsit disszonáns zenével, és teljes az éjszaka nézős para.

A pilotkritikában is volt szó a sztoriról, a középpontban egy gazdag házaspár van, akik egy (az emberre frászt hozó) mesterséges kisbabával próbálják kompenzálni saját gyerekük elvesztését, még egy bébiszittert is felfogadnak mellé. Aztán az első rész végén fordul egy nagyot a sztori – ebben a kommentben ellövöm a pilot fő csavarját, ha valakit érdekel. A fejlemények természetesen elég komoly megrázkódtatással járnak az egyik karaktert illetően.

Kapunk tehát egy központi rejtélyt, de a sorozatot sokkal inkább az a creepy miliő határozza meg, amit már a pilot során sem nagyon tud hová tenni az ember. Valahogy nyugtalanítónak éreztem mindent, amit látok, ahogy a szereplők viselkednek, amiket tesznek, ahogy viszonyulnak egymáshoz, az alkalmazottukhoz, a gyerekhez, és természetesen utóbbi kettő kapcsolata sem tűnik teljesen rendben lévőnek.

Horroros hangulatról beszéltem, de a Servant inkább afféle pszichológiai thriller, ami azonban nem ódzkodik attól sem, hogy a szemünk eltakarására késztessen.

Nyilván az sem árt, hogy a színészek elég jól illenek a felépítésbe – nem azt fogom mondani, hogy de jó egyikük vagy másikuk (bár Rupert Grint egy másodperc alatt eladta a karakterét számomra, és valahol zavar, hogy kábé semmit nem tudunk róla), igaz nyilván elégedett vagyok velük, viszont nagyon jól hozzák azt a karaktert, ami passzol ebbe a felkavaró, “Mi a franc van most?”-kérdéssel átitatott közegbe.

Gőzöm sincs, hogy tartalmilag mennyire van szinten a Servant, egyelőre nincs gondom a sztorival, kíváncsian várom a fejleményeket, de valljuk meg, ez az egész nagyon könnyen elmehet bé-filmes irányba is, ha nem vigyáznak. De amíg szórakoztató marad, és amíg a hangulati tényezők rendben vannak, addig simán benne van, hogy hetiben fogom nézni a részeket.

9 hozzászólás Ne habozz!

human - 2019. 12. 03. 23:08

2 részest írtam :P

delMaar - 2019. 12. 04. 00:41

nagyon jó lett, egyetértek. a szuperközeliek megcsak kiemelik a frusztrációt. (ennyir már rég nem irritált karakter mint a Sírhant Művekes vörös. de hát ez is volt a cél, its)

én nem is a lehetséges bé filmes irány miatt izgulok (annyira nem, h nekem hála az égnek ez eszembe sem jutott), hanem amiatt h csak elő ne jöjjenek a teljesen agyament, logikátla, őrjítő “ezt meg mi a frászért így csinálta/nem csinálta” cselekvések.

szerintem egy filmet/sorozatot leginkább az teheti intelligensé (ha lehet ilyet egyáltalán mondani), ha nincs teletömve hülyébbnél hülyébb cselekvésekkel, reakciókkal – sőt, ha véletlenül a pozitív ellentetje érvényesül, az már hab a tortán. a legnagyobb agyérelpattanós baromságnak tartom, h a legéletszerútlenebb, legostobább reakciókkal próbálnak feszűltséget generálni, érdekessé tenni egy helyzetszituációt. méé? minek?? hát nem jobb, ha azt érzi az ember, h ú baszki, ezt én is így csináltam volna?!

na asszem, ezt most túldumáltam, de egy Servant esetében ez elviheti negítív irányba az egész megítélését, hangulatát.

ami jelen helyzeteben viszont kifejezetten kiváló. tessék nézni.

dexike3 - 2019. 12. 04. 08:02

végül is csak a másik posztból idéznék, hogy remélem a csavar nem merül ki abban, ami a három rész alapján sejthető. de eddig abba az irányba haladunk, bízom benne nem érkezünk meg olyan egyszerűen ahhoz a befejezéshez.

FP Jones - 2019. 12. 04. 08:10

Vihar előtti csend.. ez a három epizód kb ez eddig. De imádom. Marha jó!

Snoopyzit30 - 2019. 12. 04. 14:42

A pilot tetszett, ez a felállás, amit kitaláltak, hogy a nő otthon babusgatja a műbabát ezt még valahol értem is (bár totál betegnek tartom), de jó. Mindenki máshogy dolgozza fel a tragédiákat, ezzel még talán nem is árt vele senkinek.
Aztán az első rész végén a fordulat az még érdekesebbé tette.
Aztán a második résztől jöttek a gondok. Egyszerűen frusztrált hogy miért nem fordulnak azonnal a rendőrséghez (persze tudom, dramaturgiailag azért, mert akkor nem szólhatna semmiről a sorozat, szóval ezen túl is lépek).
Gondoltam, hogy elmennek itt majd valami sátánista irányba, hogy a csajnak van valami képessége, ami feltámasztotta a gyereket (tudom hülyeség), de aztán a 3. végére csak az jött le, hogy akkor ő most egy számító valaki, aki majd le akarja őket húzni lóvéval?

Egyelőre nézni fogom tovább, mert ez az egész creepy-hangulat valahogy odaszegez elé, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.
A szereplők egyébként jók, de valahol úgy érzem, hogy az apukán kívül senki nem normális ebben a családban.

3 rész után olyan 7-8/10

Shannen - 2019. 12. 04. 22:23

3 rész után nálam olyan közepes kategória. Creepy-nek creepy valóban, de engem nagyon tud frusztrálni, ha tök logikátlanul viselkednek a karakterek, mint például most, hogy nem mennek a rendőrségre és hasonlók. Még egy ideig szerintem maradok, hátha lesz valami fordulat, de azért ez eddig engem még annyira nem győzött meg.

Rupert Grnt-et visont poén volt látni, én a HP-n kívül semmiben nem láttam még, úgyhogy már ideje volt.

kulup - 2020. 01. 20. 18:10

A végére csak 2 dolog nem derült ki. Mit csinált Dorothy az eredeti Jericoval és ki szülte a pót-Jerichót.

vdaniel - 2020. 01. 21. 17:29

@kulup

Mindkettő kiderült a végére, nem tudom mire gondolsz.

sunny - 2020. 01. 23. 12:50

@kulup

SPOILER
Dorothy kint hagyta a kocsiba a gyereket a nagy hőségben és este jött rá, hogy a gyerek nincs az ágyba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz