login |

Watchmen – 1×07: An Almost Religious Awe

2019. 12. 03. 14:50 - Írta: winnie

46 hozzászólás | kategória: kritika,

Time to come out of the tunnel.

Mondtam már, hogy tetszenek az intrók, vagyis a címkiírások. Akkor most mondom.

Még két epizód van hátra a szezonból, és a dolgok jelenlegi állása alapján azt kell, hogy mondjam, hogy még legalább ugyanennyi is elférne. Mármint ezt nem a minőség kapcsán mondom, hanem azért, mert gőzöm sincs, hogy akarnak ilyen rövid idő alatt pontot tenni a szezon végére. Nyilván eleve így volt tervezve, szóval nem kell kompromisszumot kötni, de érdekes lesz látni, hogy melyik szálat kezelik kiemelten és varrják el, és melyik marad lógva a semmiben.

Már jó pár főszereplőt bemutatásra került az egykori Watchmen-képregényből (és filmből), most egy újabbat hoztak be a képbe – és az 51. amerikai állam is kapott némi figyelmet. Maga az epizód ismét csak nagyon bejött nekem, szokás szerint egyetlen szál kivételével. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Essünk túl rajta: Adrian Veidt, bármennyire is bizarr az egész szál, engem továbbra is halálosan untat. A logika szerint az utolsó két részben majd szépen bekapcsolják őt is a történetbe, de a kezdeti “jópofaság” után ellaposodó vonal számára nekem már kései lesz a végén payoff, még akkor is, ha leesik az állam tőle. Ha leesik.

Mert egyébként most többször is leeshetett a nézői áll. Nyilván a Dr. Manhattan-leleplezés ezek egyike volt (ahogy olvasom, elég sok mindennel utaltak rá, voltak is a neten, akik kitalálták jó előre), bár számomra az utolsó snittek a kalapáccsal sokkolóbbak, de ahogy a Don Johnson özvegyét meglátogató Laurie Blake-kel történtek az események, és ahogy Lady Trieu lányáról kiderült ez-az, számomra nagyon hatásos volt. Viszont az elefánt…?

It is extremely difficult to be a white man in America right now… so I’m thinking I might try being a blue one.

Angela kapcsán persze így rögtön adódik is egy csomó kérdés (erős volt a gyerekkori eredettörténete), más megvilágításba helyezhet néhány dolgot. És akkor mi is a Hetedik Lovasság terve? Az, amire gondolok? És honnan van az inputjuk a Kékségről? És persze, ha már kérdések, akkor mi lehet a helyzet a Millenniumi Órával?

Visszatérve az elején írtakra: számomra túl nagy ez a világ, hogy pár rész után magára hagyjuk egy jó vagy szükséges lezárással. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy lehetne olyan finálét írni a Watchmen 1. évadjának, hogy azt mondjam, nem lenne miért néznem egy esetleges második szezont.

46 hozzászólás Ne habozz!

mikkamakka - 2019. 12. 02. 20:19

Engem sikeresen megvezetett Lindelof, pedig utólag annyira egyértelmű, Hooded Justice rejtélye elterelte a figyelmemet
az 1 percre vetített WTFok számában simán Lostot idézte ez a rész, már csak egy kínzó kérdésem van: mi történt Lube Mannel?
ja és jövő heti rész címe: “a god walks into a bar”

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 12. 02. 21:40

hát most fanyalogni fogok kicsit, de ez az óriási nagy csavar nem jött be nekem

oké, sorozattechnikailag ott van, de mégis, annyira erőltetettnek érzem – persze, ki fog derülni, hogy mégis miért és hogyan, de ezt most így soknak éreztem, hogy ennyire átértékeljék az egész eddigi sorozatot

JKJ - 2019. 12. 03. 10:55

Fáncsi: Azt hiszem ezt a sorozatot csak az utolsó rész után lesz érdemes értékelni. Így menet közben nem látszik mennyire volt a csavar helyénvaló. Egy film háromnegyedénél sem érdemes azon agyalni, hogy miért nem így vagy úgy vannak a dolgok.

Jimmy Two Times - 2019. 12. 03. 16:11

” gőzöm sincs, hogy akarnak ilyen rövid idő alatt pontot tenni a szezon végére”

nekem van egy tippem :D
de ne legyen igazam és kapjunk egy kerek lezárt sztorit. a watchmen megérdemelné

seven - 2019. 12. 03. 16:59

zsenialisan huzzak ossze a szalakat. Vegen libabor.
En is orulnek egy 2. evadnak, de attol nem felek hogy ne tudnak szepen lezarni a tortenetet.

boom - 2019. 12. 03. 17:04

Az elefántra van vmi elmélet?

Ronaldo - 2019. 12. 03. 17:07

Nekem már kicsit kettős érzésem van. ÖNMAGÁBAN tetszik a sorozat, ugyanakkor kicsit már bazári hatásvadászatnak érzem, ahogy érződik, hogy minden egyes WTF élménnyel egyre növelni akarják a tétet.(Tudom, Lindelof)
De mondom, alapvetően nem is lenne bajom az egésszel, csak ne hívjuk Watchmennek, arra hivatkozva, hogy hát benne vannak a szereplők, meg továbbviszünk bizonyos szálakat, mert az eredeti Watchmen azért közel nem volt ennyire abszurd/elvont és groteszk, mint ez a sorozat. Tehát, végül is mi szükség volt “folytatni”, miért nem áll meg önmagában a sorozat (nyilván aktualizálva a szereplőket, tehát nem visszautalni pl. Manhattanra, hanem egy új szereplőt új szituációban kitalálni)?

winnie - 2019. 12. 03. 17:15

Ronaldo: azért az eredeti watchmenben is van olyan szereplő és történés, amire a groteszk jelzőt rá lehet sütni. arra meg továbbra is azt tudom mondani, hogy miért watchmen, hogy ez nem hangvétel kérdése, hanem pont a szereplőké, esetleg a világé. ahány ember, annyiféle továbbgondolása lehet annak az alanmoore-i világnak. ez egy. ha nem watchmennek hívnák, elég hülyén nézne ki a dolog, és mindenki százszámra sorolná a hasonlóságokat:) épp azért utalnak vissza dr. manhattanre, mert ez nem nemwatchmen, hanem a watchmen. és el akartak mesélni egy történetet dr. manhattanről – csak épp azt a “feleségén” keresztül vezették fel. (és még több ismert karakterről.)

nem hiszem, hogy a megítélés brand kérdése lenne. mindenki annak kezeli, aminek akarja. nem kell a címet nézni, vedd fanfictionnek, az élménye elvileg ugyanaz, akár negatív, akár pozitív.

Annatar - 2019. 12. 03. 17:47

boom:

Az elefántoknak köztudottan nagyon jó az emlékezőtehetsége, gondolom, ezt használják ki valahogy.

BettiFL - 2019. 12. 03. 18:36

Azért megfontolandó az, amit Judd felesége mondd a rész végén. Arra, hogy Blake ügynök meggyanúsítja Judd-ot, hogy részt vett a fehér éjszakai támadásban, ahol megölték a rendőröket, nem tagad, hanem azt mondja, hogy “that was the original idea, but something EXTRAORDINARY HAPPENED..” és ha belegondoltok, az utolsó, amit látunk, a támadó ahogy majdnem végez Angela-val a fehér éjszakán, Angela meg a férje nevét mondja. Cal, Cal.. de ugye most már tudjuk, hogy a férje neve Jon. És lehet, hogy esetleg ott valahogy a halálközeli élménnyel visszajön, és Jon-t mondd, és a támadója, aki ezek után egyértelműen lehet Judd, mert egyrészt nem tudjuk, mi lesz a második támadóval, másrészt tudjuk, hogy ő is részt vett benne, összerakja, hogy Jon, mint Dr Manhattan, és ezért hagyja meg az életüket. És ez az az extraordinary,ami megváltoztatja az eredeti tervet, ami után jelentéktelen, hogy ki az elnök.

Solmyr - 2019. 12. 03. 18:38

Csatlakozom mikkamakkához, nagyon csalódott leszek, ha Lube Man szála elvarratlanul marad :D

JKJ - 2019. 12. 03. 19:03

boom: Az elfánttal kapcsolatban azt láttam egy videóban (szóval nem ellenőriztem!), hogy 3x akkora az agyuk és a hozzá kapcsolódó folyadék is, ami kell a szer kimosásához.

seven - 2019. 12. 03. 19:08

>De mondom, alapvetően nem is lenne bajom az egésszel, csak ne hívjuk Watchmennek

Miért? Azért mert kicsit játszanak a történetmeséléssel? A sorozatok nagyrésze teljesen lineáris. Szerintem elképesztő profi, hogy Lindelofék egy olyan nehéz anyagot mint a Watchmen képesek ilyen formában elmesélni.

Maga a történet és a mondanivalója nagyon is “Watchmen”. Az eredeti történet az akkor éppen “felkapott” politikai “klímát” boncolta – a hidegháborút. A TV sorozat nyilván a társadalompolitikára fekszik rá, de főleg amerikai szemszögből nagyon is aktuális.

Mindamellett ugyanúgy darabjaira szedi a szuperhős trope-okat, olyan módon ami párhuzamot von magával a történettel (Hooded Justice háttérepizódja tökéletes példa erre).

winnie - 2019. 12. 03. 19:10

az elefántok nem felejtenek!

Ronaldo - 2019. 12. 03. 20:42

@seven:

” Az eredeti történet az akkor éppen “felkapott” politikai “klímát” boncolta – a hidegháborút.”

Jó, hát azért elég erőltetett, hogy az eredeti sztorivonalat úgy viszik tovább, hogy minden egyes történés a most aktuális társadalmi problémák következményei legyenek, pusztán azért mert az eredetiben is így volt… Tehát, hogy nem csak úgy simán történnek dolgok az álarcosokkal, hanem szintén egyfajta társadalmi feszültséget kell elszenvedniük.

“Hooded Justice”

Na igen, pont ez a legbénább. Mármint, hogy hozzányúlnak az eredeti elképzeléséhez és azt várják, hogy átértékeljük az eredeti Watchment, hogy elhiggyük Csuklyás Bíró nem más, mint Will Reeves, miközben tök nyilvánvaló, hogy Alan Moorenak ez az elképzelés esze ágában nem volt. Főleg úgy, hogy a sztori szerint egy német erőművészre gyanakodtak. Már csak a testfelépítése miatt is. Will meg hát minden volt, csak nem erőművész alkat.

JKJ - 2019. 12. 04. 08:10

“Jó, hát azért elég erőltetett, hogy az eredeti sztorivonalat úgy viszik tovább, hogy minden egyes történés a most aktuális társadalmi problémák következményei legyenek, pusztán azért mert az eredetiben is így volt… Tehát, hogy nem csak úgy simán történnek dolgok az álarcosokkal, hanem szintén egyfajta társadalmi feszültséget kell elszenvedniük.”

Én pont ellenkezően látom. A világ eseményei soha sem vákuumban történnek. Pontosan az aktuális társadalmi problémák következményei az események. Ezért jó a sorozat.

caster - 2019. 12. 04. 08:33

Így van, ez a scifi és fantasy műfajok ismérve, így reflektálnak egy teljesen másik világból (sokszor más fajokkal) az emberiségre.

Python - 2019. 12. 04. 09:07

Este végig daráltam az eddigi epizódokat újra, na és a 7. epizód WTF élménye alapján pár észrevétel, hogy bizony jó pár dolog ott volt a szemünk előtt! ;)

Lady Trieu: Az elefánt nagyon fontos lehet, csak még nem tudom miért is? Mert amikor megveszi a farmerek házát, a homokóra is elefánt motívumos, és amikor Willel teázik, a teáskancsó és a csészék is elefánt motívummal díszítettek. ;)

Bian: Eddig arra tippeltem, hogy Trieu saját maga klónja, mert a Komédiás vietnámi zabigyerekének gondoltam, akit megmenthetett valahogy Doctor Manhattan, hiába lőtte le a terhes anyát a Komédiás. De Bian egy öregasszony emlékeit kapja, szóval ez a teóriám is bukott. Ugye az apját is várja Lady Trieu, így lehetséges lenne, hogy esetleg Veidt lánya lenne?!

Laurie Blake még fontos lesz,l szerintem, de nem gondoltam, hogy ilyen könnyen hagyja magát elkapni!!!

Cal Abar/Doctor Manhattan: Sok órás jelenete van, és a házukban lévő álló ingás óra kismutatójának a kinézete, és a mutatott idők erőteljesen utalnak Jon Ostermanra. ;) Továbbá mindig rezonált Laurie Blakere: a temetésen zavartan bámulta, és megkérdezte, hogy ismerik-e egymást?! Laurie is rá volt izgúlva Cal -ra, és amikor Angela elbeszélget vele, hogy náluk járt Blake ügynök, és nem szólt róla, akkor azt mondja Cal, hogy nyugi, nem volt semmi, de úgy érzem, hogy segíteni fog neked Angela!

A Csernobil alkotója szerint a 8. epizódtól eldobjuk majd az agyunk! Craig Mazin már látta, és így vélekedik. ;) :)

Nos én enélkül is várom nagyon a folytatást, mert biztos van itt még robbantani való puskapor Damon Lindelofék tarsolyában az utolsó kettő részre! ;) :)

Python - 2019. 12. 04. 10:05

Ja, ez lemaradt: Van egy olyan tippem, hogy Mr. Phillips esetleg Doctor Manhattan; Ms. Crookshanks pedig Laurie Blake klónjai lehetnek?! Persze ez csak tipp, de az eddig látottak alapján már nem lepődnék meg semmin, miközben csak úgy jönnének a WTF élmények!?! ;) :)

Mate4182 - 2019. 12. 04. 10:53

Laurie Blake amikor emlitette hogy mennyire jo pasinak tartja Anglea ferjet, es utana kiderult hogy Laurie exe Dr Manhattan bennem egybol megindult valami.

nem mondom hogy rajottem hogy o dr manhattan mert baromira nem :D de amikor kiderult hogy o az volt bennem egy olyan : aaaah szoval errol volt szo akkor!!

szertem amikor helyre allnak a dolgok :D
viszont abban biztos vagyok hogy az evadzaro utan rengeteg kerdes marad nyitott

oldboy - 2019. 12. 04. 11:23

Ez az amnézia dolog volt korábban, mert én nem emlékszem.

winnie - 2019. 12. 04. 12:58

“Ez az amnézia dolog volt korábban, mert én nem emlékszem.”

ez így önmagában vicces komment, mármint nem emlékezni az amnéziára:)

nem tudom, szerintem nem, csak most előhúzták hasból. nem nagyon emlékszem, hogy mennyire alapoztak meg ennek, talán a balesetet említették? a kérdés, ami megfordult a fejemben, hogy kell-e ilyenkor alapozás, mármint több részen át, vagy egy hosszabb jelenettel előkészíteni a dolgot, hogy ne tűnjön később randomnak. ez mindig nehéz kérdés, függetlenül attól, hogy itt csinálták vagy sem. engem is érdekelne.

Bikuci - 2019. 12. 04. 18:55

“Mármint, hogy hozzányúlnak az eredeti elképzeléséhez és azt várják, hogy átértékeljük az eredeti Watchment, hogy elhiggyük Csuklyás Bíró nem más, mint Will Reeves, miközben tök nyilvánvaló, hogy Alan Moorenak ez az elképzelés esze ágában nem volt.”

A képregényekben pont az a lényeg, hogy ugyanazokkal a szereplőkkel tök más történetet mesélnek el különböző alkotók. Nincs itt kánon, meg történelem. Illetve történelem van, de az a valóság, és abból egy van. De számtalan interpretációja létezik, ugyanazokkal a szereplőkkel.

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 12. 05. 12:20

Teszt on: Itt működik a komment?

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 12. 05. 20:45

hmm, a szenátor mondta, hogy el akarják kapni dr. manhattant és épp szerelik a gépet – utólag belegondolva ez erősen emlékeztet engem a film végén lévő jelenetre, ahol szintén elkapták dr. manhattant, aztán mi lett abból is :)

uz - 2019. 12. 08. 19:09

Valaki tudna közvetlen linkeket adni a Peteypedia cikkekhez? A magyar HBO oldalán sajnos nem elérhetőek, a sorozat megértéséhez meg elég fontosak lennének. Szerintem akár poszt is lehetne róla, just sayin.

Néhányat megtaláltam valami weblap cikkébe linkelve, de közel sincs meg az összes rendezetten.
Valaki? Esetleg akinek van valami jó VPN-je?

https://www.hbo.com/content/dam/hbodata/series/watchmen/peteypedia/01/rorschachs-journal-memo.pdf

https://www.hbo.com/content/dam/hbodata/series/watchmen/peteypedia/03/four-letters-evidence.pdf

https://www.hbo.com/content/dam/hbodata/series/watchmen/peteypedia/03/new-frontiersman.pdf

https://www.hbo.com/content/dam/hbodata/series/watchmen/peteypedia/03/memo-ahs.pdf

winnie - 2019. 12. 08. 20:05

uz: az egyik korábbi kritikánál van reddites link.

narancsos kacsa - 2019. 12. 08. 22:18

Hinnye, ez az epizód vég ütős vót.
Nagyon jó, az év 2. legjobb sorozata…számomra.
;)

irgum76 - 2019. 12. 09. 08:21

lehet, hogy ütős volt és jól összerakott
csak kár, hogy egy baromság

winnie - 2019. 12. 09. 08:28

definiáljuk azt, hogy baromság. mármint csak érdeklődöm, nem érvelni akarok mellette, mert lehet, hogy egyet is értenék, de nagyon, nagyon nehezen hinném, hogy bármi baromság lett volna. ahhoz túlságosan átgondolt a dolog. maximum a nézőnek nem tetszik az irány, vagyő másképp csinálta volna meg, nem?

irgum76 - 2019. 12. 09. 09:01

túl komplex ahhoz, hogy itt kiírjam magamból
maradjunk ennyiben :)

winnie - 2019. 12. 09. 09:20

oké, csak az túl könnyű, hogy valaki arra, amit mondjuk nem ért (okkal vagy ok nélkül, szóval vagy a sorozat készítőinek vagy a saját hibájából), azt mondja egy elhessintéssel, hogy baromság. érted. nekem mindig az a reakcióm az ilyeneknél, hogy ha valamit nem vágok, nem értek, hülyeségnek tartok, hogy nálam van a gond, hiszen én csak 50 percet szántam rá, ráadásul hetiben nézem az adott sorozatot, így sok mindent felejtek, plusz rengeteg minden összefüggés elmegy mellettem, míg akik írták a baromságot, konkréten hetekig napi 10 órában rakták össze a dolgokat amellett, hogy előtte hónapokig csak a big picture-ön dolgoztak. szóval az minden sorozatra igaz lehet, hogy nagyobb az esély arra, hogy a baromság nem baromság, csak szimpla “ez nekem így nem, nemár!”-dolog.

irgum76 - 2019. 12. 09. 10:04

Winnie: lehet

viszont azt akartam írni a türelmetlenebbek, hogy a végén van extra jelenet
én is csak véletlenül futottam bele mert leszoktam lőni, hogy ne lássam az esetleges előzetest

Python - 2019. 12. 09. 20:12

A 8. epizód szerintem zseniális volt! Mondanám, hogy a relativitás maga, de igazából tömény kvantumfizikát kaptunk itt, erkölcsel, vallással, pszichológiával, stb. megfűszerezve…! :) ;) :)
Na ha ilyen lesz a 9. rész is, akkor…! :) :) :)

Igen, a stáblista utáni jelenet fontos, nagyon is fontos.

Python - 2019. 12. 09. 20:15
Jack - 2019. 12. 10. 09:15

Zseniális. Mintha ez a rész állt volna össze először az írók fejében, és erre építették volna fel az egész sorozatot. Tanultak a Lost-ból :D

boom - 2019. 12. 10. 10:31

Arra van vmi ötlet, hogy… SPOILER!!!

…Ádám és Éva miért nem a klasszik módon szaporodik a búra alatt hamár teremtés és biblia stb.? Miért kell a vízből kihalászni a bébiket és honnan tudja az öreg, hogy ezt megteheti?

Nagyon jó rész volt, de egy dolog azért erőltetett nekem. Előre látja a veszekedést, de konkrétan Ő provokálja ki, így én is lehetek Dr Manhattan otthon. :) Látja a tragédiát és meg is előzhetné a végén, de ne teszi. Miért? Persze jobban belegondolva, még lehet oka ezeknek az utolsó részben.

irgum76 - 2019. 12. 10. 10:48

“Látja a tragédiát és meg is előzhetné a végén, de ne teszi. Miért?”

a tyúk meg a tojás
azért látta előre mert úgy történt nem tudta volna megakadályozni mert egyszerre zajlik neki minden esemény

boom - 2019. 12. 10. 11:53

Ez egy elég fura paradoxon. Mert Jon kvázi egy (vagy Az???)Isten aki életet teremt a semmiből, látja a jelent a jövőt a múltat egyszerre, de nem tud változtatni rajta? Ha a veszekedés előtt csak szimplán befogja a pofáját, akkor nem tudta volna elkerülni a veszekedést? Ha csak szimplán félrelép a lövés pillanatában, akkor nem tudta volna megváltoztatni a történéseket? Ha ez igaz és nem tudja megváltoztatni a eseményeket csak “szimplán” szemlélője a dolgoknak, akkor hogy tud bármit is teremteni stb? Van egy nagyobb erő aki előre megírta a történéseket? Ha igen, akkor ki vagy mi az? Akkor lehet, hogy Ő nem is Isten?

Én lehet inkább arra szavaznék, hogy tudna változtatni a dolgokon ha akarna, de direkt provokálta a veszekedést és direkt nem akadályozta meg a végén a lövést, mert ez további kívánt(?) eseményeket generál majd. Kicsit arra a figurára hajaz aki a MIB 3-ban volt és látott minden lehetséges verziót előre.

orrrion - 2019. 12. 10. 12:19

Számomra azért felmerült 1-2 kérdés : Kitől tudják a merénylők, hogy Cal dr.Manhattan? ( Angelán kívül más nem tudhatja -szerintem )
Amikor a doki harcba elegyedik a merénylőkkel, akkor miért nem teleportálja mindenestől őket pl. a Holdra? Neki ez ujjgyakorlat lenne. Egészen biztosan oka van a “halálának ”
Mellesleg egészen biztos, hogy dr.Manhattan még fontos szerepet fog betölteni az események sorában , nem kell izgulni miatta szerintem.

irgum76 - 2019. 12. 11. 06:54

Orrrion:

a nagypapi tudta és a japó/kínai csaj is
talán a szenátor valahogy megtudta tőlük

k.dave - 2019. 12. 11. 09:05

nem azért, mert a white night alatt eltüntette az egyiküket? aztán ezt rakták valahogy össze gondolom

irgum76 - 2019. 12. 11. 10:21

k.dave:

ő akkor nem volt tudatában, hogy ő dr.Manhattan, nem?
így szerintem nem is használhatta az erejét
de lehet, hogy csak figyelmetlen voltam és ez butaság

k.dave - 2019. 12. 11. 11:29

ezt kétszer is elmondták :D vészhelyzetben, reflexből tudja használni, és el is mondták azt is, hogy eltüntette a csávót, aki Angelára fogta a fegyvert.

Jack - 2019. 12. 11. 11:31

irgum76:

Ezt eléggé szájbarágó módon magyarázták meg pedig.
Veidt mondta, hogy vészhelyzetben fogja tudni használni,
aztán manhattan meg is köszönte neki, amikor magához tért.

Enzo - 2020. 05. 04. 21:55

1×07 (pótlás)

Az is valami, hogy kétszer is meg tudott lepni a rész: először amikor Blake ötletelt Mrs.Crawfordnak, hogy Cavalry = Cyclops és minden mögött Keene szenátor áll, erre a nő megnyitotta alatta a padlót (wow), másodszor meg természetesen azon az infóhalmazon, hogy úristen, Dr.Manhattan itt van Tulsában emberként, a Cavalry helyettesíteni akarja őt, és Cal valójában ő, nem is volt balesete, nem attól van az emlékezetkiesés :O (amit azért behozhattak volna korábban is..)

Látszik, hogy hamarosan itt az évad vége, mindjárt elindul a Millenium Clock. Mi történt még? Megtudtuk, hogy Wade visszaverte a cavalrysokat, meg hogy Bian valójában Lady Trieu anyja (WTF), a saigoni kicsiAngela-flashback is érdekes volt, és láttunk elefántot meg a földgömböt a Manhattan-fülkék felvételeivel. Veidt szálán természetesen semmit nem haladtunk előre, fura tárgyalást kaptunk, meg malacokat, miazisten, idegesítően nem halad sehova ez a szál…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz