login |

Arrow – 8×07: Purgatory

2019. 12. 04. 21:30 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt a vég. Legalábbis ezt sugallta az eheti Arrow-epizód, aminél végig olyan érzésem volt, mintha egy sorozatzárót néznék. Szinte igaz is, elvégre a következő rész a Crisis-hoz tartozik, majd azt követi a Green Arrow and the Canaries, végül ténylegesen lezárják Oliver Queen történetét a 8×10-ben. Én pedig szokásomhoz híven érkezem majd a kibeszélőkkel.

Nem is húznám tovább, lássuk, mi történt a legutolsó Pre-Crisis epizódban. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szinte pontosan ugyanazon szavakkal kezdte Oliver Queen a monológját az epizód elején, amik a pilotban is elhangzottak, majd visszatértek rövid ideig legelső ellenfelei és tanára, amivel egyszerre lett a 8×07 nosztalgikus, feszült hangulatú és szívszorító.

Nem is feküdtek rá annyira az akcióra, mert ami volt, az is elég keveset mutatott (pedig ekkora team-up aztán ikonikus is lehetett volna), ráadásul elég félresikerült a megvalósítás: elkezdenek egymás felé rohanni a katonák, lőnek, de senkit nem találnak el. Laurelnek meg csak dísznek van a Canary Cry, nem használja? Itt lehetett volna pár másodperc, ahol sikolyával eltéríti a feléjük száguldó golyókat.

Fontosabb volt, hogy átadják azt a gondolatot, hogy az itt összegyűlt karakterek egy valódi csapat, akik nem csak egy közös cél érdekében harcolnak egymás mellett, hanem azért, mert ők már szinte egy család, és a másik miatt is küzdenek az ellen, ami szembe jön velük.

Ott volt például Roy, aki elvesztette karját (nem gondoltam, hogy ezt valaha meglépi a sorozat. Bár, lehetett volna hamarabb, hogy legyen idő bemutatni, hogy tud megbirkózni az új szituációval), de egy percig sem bánja, mert inkább fél karral éli le életét társai mellett a világ megmentéséért harcolva, mint magányosan.

A készítők úgy tűnik, nem akarják Miát megváltoztatni, inkább elfogadtatni a nézőkkel. Ismét hisztis, önfejű lányként ábrázolták, de ahelyett, hogy megváltoztatták volna gondolkodását, igyekeztek az ő érzéseit és gondolatait úgy teríteni, hogy megértsük.

És ez bejött, kellő érzelmi töltetet adott a résznek. Idegesítő ugyan, ahogy Mia egyből mérgelődik, de tudni kell, hogy mennyi sérelem gyűlt össze benne azóta, hogy az apja eltűnt a krízisben.

Meg persze mások is szállították a könnyezős jeleneteket (csak nézzétek meg azt a képet Colton Haynes-ről!), amivel az egész olyan sorozatzárós érzéseket hozott magával.

Oliver például megköszönte Dinah-nak és Renének, hogy mellette állnak, Diggle-től is szinte kért egy utolsó kívánságot, Williammel is sikerült új vizekre evezni, ami az érzelmeket illeti. Az epizód utolsó 10 perce gyakorlatilag ilyen emotional closure-ökből állt.

Az epizód végre tisztára mosta, hogy mi értelme is volt egy-egy korábbi küldetésüknek, például a plutónium begyűjtésének. William elkészítette az eszközt, amire szükségük volt, ezzel gyakorlatilag nagyobbat nőtt a szememben, mint Felicity, majd Lyla aktiválta … és Harbinger-ré vált – képregényesek, itt lehet örömünkben sikoltozni.

Majd visszatért az utolsó percekben Oliverért és közölte: a Krízis megkezdődött. Be is vágták a Flash-es Tom Cavanagh jelenetét, amit a többi sorozatnál is megtesznek majd. Nézzétek meg jól azokat a szimbólumokat, nem véletlen, hogy mennyi van belőlük és hogy néznek ki.

18 hozzászólás Ne habozz!

VvD - 2019. 12. 04. 19:17

Az egyik legjobb Arrow rész ever. És a végén a hideg is kirázott. Kurvára várom már a jövő hetet :)

Ayrons - 2019. 12. 04. 22:05

Nálam hatalmas negatívum ,hogy Slade kimaradt. Kvázi az egyik legfontosabb mentor volt Olivernek és a kapcsolatuk is nagyon összetett. A készítők helyébe mindent is megtettem volna ,hogy visszahozzam.

Edrick - 2019. 12. 04. 23:32

Elérték nálam azt a pontot, hogy nem fogom bírni könnyek nélkül, mikor Oliver meghal. Így és ilyen részletesen végigmenni az elmúlt 8 éven, és ezzel együtt tudatosan felkészülni a lezárásra úgy tűnik, sokkal nagyobb hatással lett rám a végére, mint azt gondolni mertem volna. Pedig igazából azért jöttem vissza erre az évadra, mert azt gondoltam, talán megér egy esélyt elbúcsúzni tőle, bármennyire is megvolt az esély arra, hogy nem az 5. évados színvonalt kapom vissza (meg ugye most ősszel nem voltak Legendák sem, kellett valami helyettük, így többszörösen is az Arrow lett a legkézenfekvőbb választás ilyen téren).
Ezen a ponton már csak akkor lennék csalódott, ha Oliver nem halna meg, az így látatlanban nagyon antiklimatikus lenne a sok búcsúzás és felkészülés után. De majd meglátjuk.

cherockee - 2019. 12. 05. 00:34

Megteszem a publikus tétem (lehet már megtettem): nem hal meg, hanem kap egy világot, ahol Felicity-vel élnek majd.

Egyébként most először láttam a lányát játszó színésznőt is jó karakternek és színésznek, eddig nem tűnt erősnek, érdekesnek, most az volt, főleg az utolsó jelenetében. Remélem jó lesz a krízis, a crossover-ek nekem eddig mindig működtek, bizakodom.

(Egyébként ha a krízis vége lett volna az utolsó arrow rész, ahogy először hittem hogy lesz, akkor esélyes lenne egy nagyon erős zárás, nekem így fura, hogy lesz a nagy valami, majd utána 2 rész levezetés? De remélem rámcáfolnak.)

Ela1010 - 2019. 12. 05. 00:55

En nem emlekszek, hogy a jovoben Roynak hianyozna az egyik keze.
Enem mar most kerulget a siras, pedig meg csak emlegetik az elkerulhetetlent.

cherockee - 2019. 12. 05. 00:58

@Ela1010:

Szerintem a jövő megváltozott, mert Roy nem ebben a sorozatban volt Kanima, hogy visszanőjön a keze. És látom nem nézed a Flash-t, mert ott is pont azt nyomják az évad eleje óta, hogy Barry meg fog halni. Gondolom nem :).

DarkEagle - 2019. 12. 05. 02:20

Én még mindig nem hiszem el hogy megmerték lépni a kar nélküli Red Arrow-t. Annyira epic és szomorú volt.
Mai napig nem tudom felfogni hogy egyesek mit utálnak Mián. Tökéletes karakter ahogy van. Aki nem tudja megérteni hogy egy lány aki az apja nélkül nőtt fel miért utálja még a gondolatot is hogy meghal az apja másokat védve abban semmi érzelem nincs.Eez így tökéletes ahogy van. Mia minden féle érzése 110%-ig átérezhető ér érthető.

Egyébként sose gondoltam hogy ha vala látom Roy kar vesztését adaptálva. Tökéletes volt. Még akkor is ha még csak messziről sem hasonlított a képregényes változathoz.

jessm - 2019. 12. 05. 12:43

Tökéletes “utolsó” rész volt.
Nekem tetszettek a harcok és Yao Fei visszatérése. Meglepődtem, hogy Roy elvesztette a karját. Jó csavar volt az is, hogy a szerkezet, amit meg kellett csinálni, attól kapta meg Lyla az erejét.
Oliver is mindenkitől elbúcsúzott.

Én azon gonodolkodtam, hogy a paragon hősök lehetnek azok , akiknek meg kell halnia a krízisben, hogy megmentsék az multiuniverzumot. Szóval Oliver tippem szerint meghal.

jesustomer - 2019. 12. 05. 14:42

Rinyálunk?
Öcsém… itt nem mi rinyálunk hanem te mia mellett, amit elfogadunk de akkor te se ítélj el minket mert látjuk, hogy ez a színésznő / karakter nem jó. Mia folyamatosan sír, ő akar irányítani, úgy hozták be mint egy epic green arrow utánzatot aztán semmi. Ha már Nyssa tanította akkor legyen badass, de nem, folyamatosan sír az apukája miatt akivel folyton összeveszik, kibékülnek, aztán megint mérges. Hát anyám…
A színésznő játékát nézve vagy az van, hogy szar a karakter vagy az, hogy alkalmatlan rá.
De lehet, hogy mindkettő.
William fejlődött a legtöbbet a tavalyi évad óta, szinte megkedveltem, annyira jó lett.
Jó lenne ha mindenki le tudná írni a véleményét úgy, hogy ne degradálná le senki más mert eltér a véleménye.
Egyedül te vagy itt aki ezt csinálja, remélem feltűnt.

DarkEagle - 2019. 12. 05. 16:33

jesustomer: Nem az itteni emberekre gondoltam mert más oldalakon is állandóan rinyálnak Mia miatt. Nyilván tök jó érzés lehet egy lánynak aki felnézett az apjára de sosem ismerhette most lehetőséget kap rá erre megtudja hogy kb 1-2 nap múlva megint meghal. Bizonyára nem váltana ki semmilyen érzést egy robotból egy ilyen történés. De egy emberből akiben van empátia meg úgy általában vannak érzelmei az át tudja érezni amit Mia érez. Pont olyan mint az apja egyik se tudja kifejezni rendesen az érzelmeit.

Gyakorlatilag nem is volt ideje önmagát mutatni mert eleinte a jövőben harcolt majd meghalt egy barátja utána rögtön átkerült a jelenbe ahol meg az apja fog meghalni. Nyilván elkezd majd bulizni. :D

Mate4182 - 2019. 12. 05. 19:46

csatlakozom az elottem szolokhoz, tenyleg baromi jol sikerult epizod volt. asszem bizton allithatom hogy az 5. evad ota a legjobb epizod!

Lyla karaktere nem tudom hova fut ki, elso ranezesre cask remelni tudom hogy nem Supergirl hatterenekese less egy ev mulva … nem vagom ki o es mit tud.

inkabb most ujra belegondolva olyan nekem mint egy captain marvel amikor megjelenik mondjuk a Hangya, SOlyomszem es Pokember bulijaban. na mind1

az engem is zavart kicsit hogy akkor most Roy karja a jovoben miert nem volt muvegtag. ha mar itt tartunk, szerintem meg ennek a resznek is emelte volna az amugyis komooly erteket ha a jovoben anno mukarral szerepelt volna de nem tudjuk meg miert es hogyan.
es aztan most itt lattuk volna … bumm!!
na mindegy

en sem vagyok elragadtatva Miatol de az elejen Oliver sem volt igazan jo arc :D

DarkEagle - 2019. 12. 05. 20:08

@Mate4182: Lyla elmondta hogy ki ő. Harbinger. Nem hinném hogy valaha is lesz Supergirlhöz. Lényegében egész jól adaptálták az eredetét. Az ő lényege az mint amit a neve is sugall. Előhírnök.

Egyébként ezt most találtam. Úgy fest a crossoverhez lesz egy 100 oldalas képregény is ahogy látom kissé átírva ugye az eredeti Krízis képregényt mert ebben már a CW-s tagok vannak benne pár meglepetéssel is.

https://www.dccomics.com/blog/2019/12/05/walmart-crisis-on-infinite-earths-100-page-giant-reveals-more-details-behind-the-cws?fbclid=IwAR3uN0zYAeGHzmPcQ9Bcnd9jvmC0NClF8KMannVZ2KKpoj_nrsihedY8720

Ela1010 - 2019. 12. 05. 21:26

@cherockee
Igaz,nem nezem a Flasht.Es a kepregeny valtozatot sem ismerem. Es valahogy mindig belegabajodok ezekbe az idoutazos story szalakba. Ha elvileg a megvaltozott jövő miatt Roy- nak megiscsak van karja, akkor miert olyan biztos, hogy Oliver meghal? Az nem valtozhat?
Szeretem ezt a sorozatot, de jobban dijazom az elso par szezon konnyu erthetoseget.

DarkEagle - 2019. 12. 05. 22:54

Szerintem egyáltalán nem bonyolult és képregény ismeret se kell hozzá. Mivel a Monitor áthozta srácokat a jövőből már alapból más jövőbe fognak visszatérni. Pláne mivel a Krízis amúgy is át fogja írni az egész univerzumot nem csak a jövőt. Ettől még Oliver simán meghalt meg Barry is. Roy jövőjét pedig pont azzal változtatták meg hogy a Monitor áthozta ide a srácokat és a Krízis miatt őt is felkeresték. Ergo a már látott jövő csak egy alternatív valóság. Mia meg a többiek pedig még azért nem felejtették el mert a jelenben vannak még nem tapasztalták meg a változásokat. De amint visszatérnek a jövőbe azt ami most a jelenben csinálnak azt valószínű el fogják felejteni. Legalábbis így lenne logikus. Kivéve ha a Monitor nem csinál valamit meg ugye nem tudni még hogy pontosan mi is lesz a sorsa a szereplőknek a Krízis után. Azt már tudjuk hogy Supergirl Földje eltűnik tehát neki át kell jönnie a Föld-1-re ahogy Black Lightning-nak is. Viszont ha itt is lesz egy nagy reset mint a képregényben akkor Oliver és mindenki más megkaphatja a saját kis boldog befejezését amiben pl Oliver felnevelheti Feli mamival a gyerekeket együtt ergo teljesen törlődni fog az ismert jövő és így Rene lányát is megmentik majd.

Szerintem ez a legvalószínűbb végkimenetel mert kétlem hogy úgy zárnák le a sorozatot hogy nem happy end a vége. Ezért is mindegy jelenleg hogy pl Mia milyen személyiséget kapott mert a végére úgyis tök más lesz.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 06. 12:39

@DarkEagle

A 9. részt egy backdoor pilot lesz egy spin-off sorozathoz Katie Macnamara főszereplésével. Szóval én biztosra veszem, hogy nem lesz belőle apuci békés kislánya a Crisis után.

DarkEagle - 2019. 12. 06. 14:34

Ettől még simán lehet más féle karakter mivel ha itt is resetelik a sorikat tehát új alapokat adnak akkor esetleg megtörténhet hogy az apjával együtt nő fel és máris más személyisége lesz. Békés tuti nem lesz elvégre ő lesz a kövi GA de a családi élete attól lehet jobb. De ezúttal tényleg az van hogy még tippem sincs mit akarnak a Krízissel a CW-sek. Lehet hogy az lesz mint a Flashpointtal hogy semmi igazán nagy hatása nem lesz. Bárnagyon kardoskosnak amellett hogy egyik sori sem lesz már ugyan az mint ahogy eddig ismertük.

Mondjuk a propaganda szöveggel már tele a padlás szóval. :D

Animefan - 2019. 12. 07. 02:22

Úgy néz ki akkor csak én untam ezt a részt és semmi extra nem volt benne. Másra számítottam, erre kaptam egy felrobbant sziget visszahozását meg halott katonákat, utolsó 10 perc meg dráma amit már 7.évad végén megbeszéltek és a 8.évadban is már többször. Számomra 8.évadból ez volt a leggyengébb rész második résszel karöltve.Ja meg Lyla nevetségesen festett abban a jelmezben.

Ayrons - 2019. 12. 07. 15:30

De Oliver alapból nem a krízis miatt halt meg? A jövő amit láttunk az a krízis után volt nem?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz