login |

Pilot: Reprisal

2019. 12. 06. 17:50 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Próbálok visszaemlékezni, hogy konkrétan Hulu-sorozat mikor nyűgözött le úgy tényleg. Biztos volt ilyen, meg sokaknak nyilván mindegy, hogy ki a gyártó-sugárzó, de nem igazán ugrik be semmi. Na de mostantól!

Pedig azt hiszem a negatívummal fogom kezdeni: a Reprisal pilotja nem csak hogy hosszú, de úgy tűnik, a készítők “egy évad – egy film”-módon álltak neki, szépen adagolva mindent, de ezáltal nem annyira erős csalit téve az első részre. Oké, a végére bekeményedett, de ahhoz vagy 40 perc Scorsese-leckét kellett megnézni.

Most jöhet viszont a “de”, miszerint aki oda van a nyugisan építkező, de látszólag tényleg durva lendületet vevő sorozatokért, annak ez a világépítés üthet. Hogy is mondjam, tele van textúrával. És gyönyörűen néz ki minden. Süt a neon a pulp történethez.

Hogy miről szól? Nehéz összefoglalni, vagyis persze olvastam a leírását és ezért minden világos, de az első részben az van benne, hogy egy banda láncra kötött és kocsi mögött húzott egy nőt, aki 10 évvel később valószínűleg bosszút forral. De közben egy haldokló férfival él, talán a pénzért, de talán mert tényleg szereti. Ez utóbbit próbálják lefektetni, de nem igazán sikerül.

Ellenben a bosszú nagyságát tökéletesen felvezetik. Mármint az, hogy mekkora feladatról van szó, mire eljuthat az esetleg főnökig. Egy hatalmas bandán kell majd átrágnia magát, és félig femme fatale-ként, félig kőkemény gyilkosként, de nekiáll ennek. A pilot a bandát, az erőviszonyait, és a többit ábrázolja. Meg azt, hogy a jelenlegi házasságából mi követi majd a nőt, hogy két irányból növekedjen rajta a nyomás idővel.

Nem mellesleg a banda részletes lefestésével azt is megalapozták, hogy pár halál majd tényleg fájjon nekünk nézőként. Hiszen azok között, akiken bosszút akar állni a nő, bőven vannak normális, vagy eltévedt emberek – akiknek hullni, vagy épp átállni kell. Erre mondom: építették a világot, alapoztak. Történtek dolgok, nem úgy lassú, mint ahogy ezt a jelzőt használni szoktuk, mert tele van mindenfélével, de mégis ez jutott eszembe róla.

És ha már lefestés, akkor még egyszer ki kell emelnem, hogy milyen fantasztikusan néz ki a sorozat. Nem az erőszakra értem, csak egyszerűen jó nézni a kocsikat, a fényeket, a beállításokat. Süt belőle, hogy nem spóroltak (de akkor minek adták ki egyben az évadot), és tényleg, jó nézni.

A szereplőgárda szintén parádés. Az Abigail Spencer, Rodrigo Santoro, Mena Massoud erőháromszög minden képkockája remek. Első két rész alapján muszáj lesz 8/10-et szórnom.

(A Hulu az egész évadot kiadta, de itt próbáljuk meg kerülni, de legalább jelölni a spoilereket, ha későbbi részre hivatkoznánk, és általánosabb véleményeket írni.)

4 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2019. 12. 07. 00:13

első két epizód után még nagyon furcsa nekem
kirajzolódnak a szálak mostanra, de még így is sok a homályos rész
Doris párbeszédes részei extra jók, látvány szitén, de hogy ebből milyen évad lesz, azt még nem látom

noinipo - 2019. 12. 09. 15:06

megnéztem az évadot, összeségében 6/10-re értékelem

talán ha kicsit kevesebbet akartak volna adni, kicsit végig gondoltabban, vagy összeszedettebben, akkor a nézői élmény jobb lett volna
így kaptam egy egyedi világot, úgy-ahogy felépítve, egy érdekes főszereplőt és sok érdekes egyéb szereplőt, akik sztorija amúgy érdekes lenne, de mégse komplett, viszont a részek 45-50 perce nem volt feszes, lehetett volna érdekfeszítőbb

sorozat/gyilkos - 2019. 12. 11. 20:53

Ha Human 8-asra értékel egy sorozatot, abba belenézek. :)

Fura. A kivitelezés valóban elképesztően színvonalas, az operatőri munkára külön rákerestem, de az első két részre még operatőrt se írtak, miközben ez bármelyik stílusos nagyfilmben is megállná a helyét, a Drive-ban néhány jelenetért Winding Refn a fél kezét (de az egyik ujját biztosan) odaadta volna. A motoros banda stílusa, a hely (némi alkonyattól pirkadatig áthallás) a kosztümök, sőt a mellékkarakterek is egyéniek, ráadásul jól castingoltak szinte minden mellékszerepere. A fő színészek jók, bár A. Spencer nekem annyira nem meggyőző, de a többiek rendben vannak.

De valami mégis döcög, és ahogy haladok előre, az a gyanúm, hogy a történet dramaturgiája jár féllábon. Hogy azért, mert a főszereplő motivációit, működését nem sikerült dramaturgiailag megalapozni, vagy az egész nem áll össze, még nem tudom eldönteni, de majd beszámolok róla, mert érdekel.

Heisenberg - 2019. 12. 26. 19:30

Pár nap alatt megnéztem az egész évadot, pedig ezt már évek óta egyik sorozat sem tudta nálam elérni. Nagyon tetszett. Szuperül volt megírva és megcsinálva, a színészek remekül játszanak. Tetszett, hogy nem a legközelebbi jelenünkben játszódik, mert pl okostelefonoknak nyoma sincs. Hihetetlen jó volt nézni, érdekes képi megoldások és beállítások voltak. Tényleg régóta nem tetszett már ennyire sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz