login |

Pilot-mustra: Mortel – 1×01

2019. 12. 07. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Két hete mutatkozott be a Netflix-en A gyilkost keresve magyar címen futó francia sorozat (itt van hozzá a plakátos/előzeteses ajánlónk), aminek nem csak természetfölötti aspektusa, de még viszonylagos rövidsége is vonzó volt, hiszen az első szezon csak hat részes. Az már nem rajtam múlt, hogy képtelen voltam elvergődni a végéig.

MORTEL – 1×01 – 4/10

Van egy balhés tinédzser srác, Sofiane, aki ki akarja deríteni, hogy mi történt bátyjával, akinek nyoma veszett, és aki találkozik egy rejtélyes, tűzszemű figurával (valami Obé nevű istenséggel), aki arra utasítja, hogy öljön meg valakit, ha meg akarja tudni, hogy mi lett a tesójával. Nyilván egy ilyen parancsnak nem egyszerű engedelmeskedni, éppen ezért jönnek is a vívódások, de “hősünk” azért elhatározza magát.

Mellette még a suli egyik, korábban öngyilkosságot megkísérlő lúzere kerül kiemelésre, valamint egy lány (a tesó barátnője), aki otthon olykor besegít a vudu nagymamája szeánszaiba – a csapatot már a második részre összehozzák, de csak azok után, hogy kettejük szövetsége abban kulminálódik, hogy különleges képességekre tesznek szert – amiknek mibenlétével nincsenek tisztában, és használni sem igazán tudják őket.

Összességében nem volt szörnyű a kezdés, csak valahogy túlságosan is randomnak tűnt. Nem rágott a szánkba sok mindent (ez így van tervezve), ami szül pár nehezen értelmezhető szitut, és Obé lényegére, valamint kilétére is csak később derül, de így sok minden csak ötletek egymásra halmozásának tűnt, mindenféle kohézió nélkül. Ezért pedig komolyabban nem is volt képes lekötni és berántani.

Fura volt, hogy annak ellenére, hogy megvolt a sorozat fix sztorija (az eltűnt tesó, meg a képességek), folyton elkalandoztunk lényegtelennek tűnő dolgok irányába. És bár tudom, hogy a főszereplők lelki világának feltárása eléggé hangsúlyosra lett véve (rá akartak mutatni, hogy miért viselkednek úgy, ahogy, illetve az előéletükre), ez folyton értelmetlen agresszivitásba torkollott

A Mortel legnagyobb hibája a szememben az volt, hogy egyszerűen nincs benne olyan karakter, aki érdekelne. Sem a főszereplők nem szimpatikusak (de érdekesek sem), sem pedig a természetfölötti istenség. Aláírom, hogy ez a nagyon nem amerikaias megközelítés még vonzó is lehet sokaknak, mert oké, hogy a főhős egy bunkó (attól még lehet erős karakter), de az már tényleg nem fért a fejembe, hogy a lúzer hogy lehet irritáló, és Obé annyira gyökér.

Bár minden porcikám tiltakozott ellene, azért megnéztem a második epizódot is, hiszen a pilot végén derült ki, hogy Sofiane és Victor kapott valami képességet, de az 1×02 még nagyobb csalódást okozott. Igen, valóban volt némi vandálkodás és kísérletezés a képességgel (és lehetett találgatni, hogy Victor mire lesz képes), de ebben sem volt sok köszönet, tovább folyt a bunkó viselkedés áradása.

Rövid szezon ide vagy oda, sosem fogom megtudni, hogy mi lett a Mortel első évadjának vége (mondjuk semmiből nem áll megnézni az 1×06 utolsó pár percét), így azt sem tudom, hogy mennyire terveznek folytatással – csak viccelek, biztos, hogy akarnak 2. szezont. De nem is baj, mert szerintem jövőre már arra sem fogok emlékezni, hogy volt a Netflix-nek egyszer egy ilyen sorozata.

Ha már francia és természetfölötti, akkor én továbbra is a Marianne-re szavazok. Persze, ha lehet korábbról is, akkor a Les Revenants az alapvetés.

1 hozzászólás Ne habozz!

sil - 2019. 11. 24. 13:48

Nagyon kellemes meglepetés volt a sorozat. Nem mondom, hogy archiválásra érdemes, de egyszer mindenképpen nézős. :) Nekem a Misfits jutott eszembe róla, de az jóval viccesebb volt. :) Ha lesz folytatása mindenképpen vevő vagyok rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz