login |

Ilyen lesz Perry Mason

2019. 12. 10. 16:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kandi,

Mondtam már, hogy az egyik legvárósabb 2020-as sorozatom az HBO-s Perry Mason?

Nem csak azért, mert eléggé frenetikus a szereplőgárda (Matthew Rhys, Tatiana Maslany, John Lithgow, Chris Chalk, Shea Whigham, Nate Corddry, Veronica Falcon, Jefferson Mays, Gayle Rankin, Lili Taylor, Juliet Rylance, Andrew Howard, Eric Lange, Robert Patrick, Stephen Root + Justin Kirk), hanem azért, mert Erle Stanley Gardner, akinek a könyvei (mindegyik címe valaminek vagy valakinek az “esete”) ihlették a sorozatot, mindig is a kedvenc íróm volt. (Anno 8-10 évesen ezerrel faltam a klasszikus krimiket, de meglepő módon nálam ő lekörözte Agatha Christie-t.)

Na, ebből a Rolin Jones és Ron Fitzgerald készítendő sorozatból jött meg az első kép (és ugye van az előplakát), amiből kiderül, hogy itt Perry Mason nem ügyvéd lesz, és hiszen nem klasszikus adaptációval lesz dolgunk, hanem…

Igen, előzménytörténettel. Az 1932-ben játszódó sztori egy félresikerült gyerekrablásról fog szólni (szóval nem is epizodikus krimit kell várni), és természetesen az évtized ügyének számító eset meg fogja találni a napról napra élő magánnyomozó főhőst, akit franciaországi háborús tapasztalatai kísértenek, valamint becsődölt házasságának utózöngéi. És Perry Mason nem csak az igazságra lel rá a széttöredezett New York City-ben, hanem saját megváltására is.

Hát, nyilván szkeptikusabb lettem, de ettől még várós. Hátha el tudok vonatkoztatni. (Érdekesség, hogy a projektnek még 2016-ban futottak neki először, akkor Nic Pizzolatto lett volna a készítő, a főszereplő pedig Robert Downey Jr., aki megvásárolta az adaptációs jogokat, szóval producerként most is jelen lesz.)

8 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 12. 10. 16:52

Na, ez egy érdekes vállalkozás lesz. Gardner több kötetét olvastam, és a belőlük készült feldolgozásokat is láttam. (Raymond Burr főszereplésével.)
Kimondottan szeretem az eredeti műveket, de hogy ez az előzménytörténet mennyire fog működni…
Az biztos, hogy Matthew Rhys kitűnő választás volt, rajta nem fog múlni. Downey Jr.-nak még jobban örültem volna, de így se rossz. :)

Dalmayr - 2019. 12. 10. 17:14

Apukám miatt sok klasszikus krimit olvastam, Erle Stanley Gardner az egyik kedvence (és az enyém is), remélem jó lesz, nekem is nagyon várós :)

Gevin - 2019. 12. 10. 17:36

Akkor jol emlekeztem, hogy anno Pizzolatto es Downey nevevel volt femejelezve…

Kar, hogy az nem valosul meg :/

elektro - 2019. 12. 10. 18:46

Alapból szkeptikus vagyok bármely könyv adaptációból készült film vagy sorozat feldolgozással, amit olvastam már előtte. Általában mindegyik rosszabb lesz számomra, mint a könyv. De az ilyenektől falra másznék, ami marketing vagy egyéb okokból egy ismert márkanévvel akarnak eladni egy sorozatot. De igazából sok köze nincs az eredetihez.

winnie - 2019. 12. 10. 18:51

inkább arról van szó, hogy valakit megihletett az előzmény lehetősége. és nem szimplán saját ötletet akart, amire ráaggat egy brandet, hanem perry masonnek akart eredetet. abból ítélve, hogy milyen régóta próbálkoznak vele, eléggé passion project lehet downey jr-nak.

ubul - 2019. 12. 10. 20:09

Máslány végre megint sorozatban…remélem főszereplőként, Orphan Black vége eléggé nagy űrt hagyott maga után számomra

Fehércipő - 2019. 12. 11. 08:19

Nagyon akarom ezt szeretni, és nagyon bízom benne h jó lesz. Csak ennek így semmi köze Perry Masonhöz.

winnie - 2019. 12. 11. 10:16

Fehércipő: már hogyne lenne, például a főszereplő neve – ennyi bőven elég lenne, nem? vagy jelleme, ha az jobban meghatározza őt, vagy… és még sorolhatnám:) (kérdés persze, hogy kit mije határoz meg elsődlegesen.)

mármint arra gondolok, hogy a karaktert tovább lehet vinni, nem csak az eredeti készítő teheti meg (főleg akkor, ha public domainné válik). ergó ha nincs kánon előzménysztori, akkor lehet neki azt írni, és ugyanígy folytatásokat is lehet, ha az ember azért bizonyos dolgokat szem előtt tart a karakter kapcsán.

ld. a sok sherlock holmes variánst, amiknél mindegyiknek van köze az eredetihez, mégis bőven vannak olyanok, amik nem csak a karakter történelmét, hanem még a személyiségét is nagyobb szabadsággal kezelik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz