login |

Vikings: kezdett a 6. évad

2019. 12. 10. 21:30 - Írta: Qedrák

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó szezonhoz verik a harangot a Vikingek soron következő, hatodik évadjában. A beharangozókat látva az jutott eszembe, hogy a készítők eddig úgy próbálták megnyerni a nézőket, hogy még nagyobb, még eppszibb és még látványosabb összecsapásokat ígértek az újabb és újabb évadokra.

Ennek most mintha nem láttuk volna a nyomát, vagy legalábbis nem annyira, mint eddig. Azt pedig már tudjuk, hogy jön a spinoff, de nem a Historyra, hanem a Netflixre.

Az elmúlt évad zárásakor nekem az tűnt fel, hogy a történet mennyire elemeire esett szét az ötödik szezonban, különösen annak az első felében. Talán ezt észlelte Michael Hirst, a készítő is, talán csak a pillanatnyi helyzetből adódott, hogy ti. most mindenki nagyjából egy helyszínen tartózkodott. Ebből kifolyólag a dupla rész összeszedettebbnek tűnt, cserébe viszont nem feltétlenül érdekesnek.

A Vikings az elmúlt évadokban kalandregényből megpróbált királydrámává átalakulni, és ez a változás szerintem nem vált az előnyére. Főleg azért nem, mert már Shakespeare-től megtanulhattuk, hogy a jó királydrámákban fajsúlyos karaktereknek kellene meghalniuk, akikhez valamiféle érzelmi viszony fűz minket.

Az eddigi háborúskodásokban ellenben Excel-táblázatok rubrikáiban színezhettük pirosra a szereplőket, akiknek néha még a nevükre sem emlékszünk. Az események egyetlen helyszínre sűrítése nem fog sokáig tartani, ugyanis máris megkaptuk azokat az ígéreteket, amelyek arra vonatkoznak, hogy melyik szereplőre nagyjából milyen kihívások várnak.

A nagy kérdés, amire az évadnak válaszolnia kell, hogy maradt-e érdekes konfliktus a bemutatandók között, vagy a sok szereplő között egyszerűen elveszik a néző figyelme. Ragnar fiai természetesen valamennyien kaptak konfliktust vagy egyfajta küldetést.

A tovább mögött folytatom.Az első két részben Björn (Alexander Ludwig) szerepelt a kattegati helyszínen a legtöbbet és talán az ő problémája számított a legérdektelenebbnek is.

Amennyiben visszaemlékezünk arra, hogy Ragnar szezonokon keresztül azzal nyomasztotta a fiát, hogy legyen erős és találja meg az útját. Björn pedig most őrlődik az uralkodás terhei és módjai között, nagyjából ugyanazokat a köröket futva, mint szezonokkal ezelőtt, és ezt a mérsékelten izgalmas szálat még az sem dobja fel, hogy ha a harcias felesége szolgálóját testközelből is megismeri.

Talán valamivel több érdekességre számíthatunk Ubba (Patrick Jordan Smith) szálán, akinek szilárd elhatározása, hogy felfedezi a nyugati földeket, és közben beugrik Izlandra is. Hogy ott mi történt, azt egyelőre nem tudjuk meg, mindenesetre az ott élők közül Kjetill felkereste Kattegatot, de Floki hiánya értelemszerűen mindenkit gyanakvóvá tesz vele eszemben. És hogy Ubba élete ne legyen egyszerű, a legállandóbb mellékszereplő, Torvi (Georgia Hirst), a negyedik férje első gyermekét várja.

Sokkal kevesebbet szerepelt Lagertha (Katheryn Winnick), aki az állandóan harcoló karakterét feladva arra a békére vágyik, amely igazából nem adatott meg neki soha. De nagy tétekben mernék fogadni, hogy a kissé színpadias gesztusok keretében elásott kard még elő fog kerülni.

Az elmúlt évadban azon gondolkodtam, hogy egyáltalán van-e értelme még a szereplő képernyőn tartásának. Abban a készítőknek igaza van, hogy a színésznő az egyik legismertebb arca a sorozatnak. Abban is, hogy egy kiöregedő női harcos karakter hordozhat annyi érdekességet a változó szerepével és gondolkodásával, amit érdemes elmesélni. Az ötödik évadban nem ezzel próbálkoztak és nehéz lenne olyan momentumokat felidézni Lagertha történetéből, ami emlékezetes maradt volna.

A dupla évadnyitóban látott, túlzó gesztusokkal előadott visszavonulás viszont nem feltétlenül az, amit szívesen néz sokáig az ember, legalábbis számomra az ezzel kapcsolatos jelenetek elég hiteltelennek tűntek. Még a három Kattegatban maradt testvér közül a legkevesebb szerepet kapó Hvitserk (Marco Ilsø) szála is egy fokkal hihetőbbnek tűnt, ahogy csak a legyőzött, ám elmenekült Ivarra képes gondolni.

Ivar (Alex Høgh Andersen) az egyetlen, aki önálló helyszínt kapott Kattegat mellett, mert sem Izlandon, sem Angliában nem járt az első két epizód. Őt egy új, még eddig nem látott helyszínre veti a sors: a Kijevi Rusz területére. Amikor a Rusz harcosai először feltűntek a képernyőn, én azt hittem, hogy valami lovas nomád csapatba botlottak bele, de később kiderült róluk, hogy valójában ők azok a skandináv varégok, akik elfoglalták Kijevet.

Az a helyzet, hogy a Vikings eddig sem a hajszálpontos történelmi tablóiról vált nevezetessé, bár az első szezonban kétségtelenül így harangozták be. A skandináv történelemért rajongó ismerőseim manapság csak úgy tekintenek a szériára, mint a csillagászok az ufókról érdeklődőkre, de most hozzájuk csatlakozhatnak azok is, akik Kelet-Európa történelmében mozoghatnak otthonosan.

Ha egyetlen mondatban akarnám összefoglalni az erről kapott képet, akkor úgy fogalmaznék, hogy Kijev (és Novgorod) az a nagyon hideg hely, ahol fura emberek fura szokásokkal élnek.

Egyébként elbeszélés tekintetében kétségtelenül sokkal hálásabb feladat egy új helyszínt és egy új szereplőt bemutatni. Az első két részben nagyon sokat tettek azért, hogy felemeljék az új szereplőt, Oleget (Danila Kozlovszkij). A kellően őrült, ugyanakkor ambiciózus és kegyetlen keleti skandináv uralkodót akarták megformálni, és ez alapvetően sikerült is. Annak ellenére, hogy mellette pont a másik, nem feltétlenül maradéktalanul épelméjű figura, Ivar bukkant fel.

Ne feledjük, hogy a történet szerint az előző szezonban istennek nyilvánította magát, amihez képest kellett Oleggel valami mást kezdeni. Vélhetően a kora középkori hőlégballon és a kínzásos-kivégzéses jelenetek ezt a célt szolgálták, de a testvéreivel történő tárgyalások jobban sikerültek, annak ellenére, hogy azokon még talán csiszolhattak volna egy kicsit. Hogy mi mindent kell még csinálnia, mielőtt elindul Ivarral visszaszerezni utóbbi trónját, az egyelőre nem derült ki, vélhetően el fog még húzódni kettejük szerepe néhány részen keresztül.

Bár időként pikírt megjegyzéseket váltott ki belőlem a dupla évadnyitó, a folytatásra azért kíváncsi vagyok. Remélem, hogy a készítő tényleg nem szedi szét annyira darabokra a cselekményfolyamot, ahogyan azt az előző idény első felében tette.

Amit én még kicsit hiányolok, és ezt fentebb is írtam, az a bátrabb áldozatvállalás, azaz olyan szereplők kiírása a hátralévő részekből, akik egyébként normális karakterépítést kaptak az elmúlt szezonban. Enélkül a sorozat látványos, ámde rendkívül üres marad. Meglátjuk, hogy végül milyen történetmesélést választanak.

 

26 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2019. 12. 10. 21:38

Totál elmebeteg a sorozat. A kijevi ruszos dolog érdekes, de nagyon kamu is egyben. A főszereplők meg tippre 90-120 évesek lehetnek kb, ami azért szintén nem túl okos ötlet a készítőktől.

speranza - 2019. 12. 10. 21:51

Ha a hatodik évad csak fele olyan jó lesz, mint ez a kritika, már nem fogok csalódni. :))
Az előző évad lejtmenete után nem siettem elkezdeni, de újra meghoztad a kedvemet hozzá. :)

Anonymus - 2019. 12. 10. 22:00

Nekem Ivar szála nem tetszett, konkrétan rajta kívül kivégeztetik az összes emberét, majd után benyögik neki, hogy akkor segítünk visszafoglalni Kattegatot.
Mivan? Ez annyira hirtelen jött karakteridegen húzás volt, hogy az már fájt.

Youwe - 2019. 12. 10. 22:37

Istenem, Lagertha végre ELKEZDETT öregedni.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 11. 12:05

Nos, igen. A dátumokat jobb nem firtatni mert akkor 100 évvel az 1×03 után kellene járnunk és Lagertha tényleg kb. 120 éves.

De azért jó látni, hogy Ivar-nak van hozzá nagyon hasonló “barátja” most.

Azt viszont nem tudom, hogy mit fognak mutatni a fennmaradó 18 részben (két részre bontva szóval még jövő ilyenkor is nézni fogjuk). Remélem lesz valami meglepetés és nem húznak mindent el mint az előző évadban.

hgwells - 2019. 12. 11. 12:48

Az első rész után kaszáltam.
Ez már csak kínlódás.
Kár érte !

Palintahinta - 2019. 12. 11. 19:32

Mikor kezdik el vetíttetni?

winnie - 2019. 12. 11. 20:16

már megy amerikában, ld. a kritika.

a premierek időpontját az oldalsávban lévő premiernaptárokban lehet követni, vagy amerikai és van magyar naptár is.

Anthonz - 2019. 12. 12. 14:10

Ezt már csak erőltetik, legyen minél előbb vége.

Ivar elugrott a 2500 km-re levő Kijevbe (csak úgy ellovagolt), hát ott van a selyemút (nem nagyon volt arra), skandinávul beszélő oroszok (mivan), ahol légballonoznak egyet (mivan2).
Elmebeteg, aki kitalálta ezt így.

Ivar amúgy teljesen őrült volt az előző évadokban, mostmár nem beszél erőltetett hülyén sem, és hirtelen már őrült sem lett. Elvesztette a hatalmát, oké, de eléggé megváltoztatták.

Kínlódás az egész, kíváncsi lennék, hogy a készítők mit éreznek valójában?

CrashBoostZoom - 2019. 12. 13. 12:02

@Anthonz

1. Nem elugrott hanem menekült, és nem lovagolt hanem vitték. Nyilvánvalóan a selyemutat csak azért vágták be, hogy mutassák az idő telését, már jelentősége nem nagyon volt. A karaván másfelé is mehetett utána.

2. Hogy miért beszélnek skandinávul annak megvan a történelmi háttere is cikkben is említve van fent. Keress rá, nem légből kapott dolog. Ezen is kár volt fennakadni.

A légballonozásnak pedig nem kell különösebb fontosságot keresni.

Ivar pedig mindig is ilyen volt csak amikor volt hatalma akkor jobban kiütközött rajta a kegyetlenség. Semmit sem változtattak rajta.

ikelemen5 - 2019. 12. 14. 09:02

Tényleg nem tudom, hogy miért szeretem, de szeretem és kész. :)
Ennél a sorozatnál nem foglalkozom már a blődségekke! :)

Palka - 2019. 12. 16. 15:07

Ott lett ez elrontva, hogy egyrészt -ahogy az esélyes volt- a sorozat nem bírta ki Ragnar kiírását(az más dolog, hogy ő is egy vicc volt már a vége fele).
A másik, hogy nem kellett volna ezeket a 20 részes évadokat erőltetni, nekem kimondottan tetszett az elején, hogy nem tolják ezt az elvet, kötelezően. Ahogy a sorozatok 95%-nak jót tenne, ha a kevesebb néha több elvét követné, pl.10 részes évadok 50-60 perces minőségibb, tömörebb, epizódokkal, rendesen kibontott történet szálakkal.

Kiss Balázs - 2019. 12. 22. 21:42

Létezik az, hogy az első résznek van egy kb 1,5 perccel bővebb verziója? Arra a jelenetre gondolok, amikor a Ragnar-család lakomázik,és megbeszélik, hogy ki mit csinál majd a jövöben.

ikelemen5 - 2020. 01. 09. 08:45

Spoiler a 6. részről.
Nagyon nem tetszik Lagertha kiírása. Ideje volt, de jobb halála is lehetett volna, remélem Hvitserk megkapja érte a száműzetést, vagy bármi mást.

Még mindig nem tudom, hogy miért nézem a sorozatot, inkább bosszantó, mint élvezetes. :D

Ubbe remélem, hogy valami jó lezárást kap, és az a világ vicce, hogy Haraldot választották meg King of all Norwaynek.
Értem én, hogy Björn barátunk soha nem volt jó politikai játszmákban, de szerintem már túl kreténre írták e téren.
Az Izlandról visszatérő ember, meg folyamatosan oldalt váltott, mi a picsáért, má’ bocsánat…
Kavar az egész sorozat.
Ivar szálán a Katia-Freya csajt nem megölte? Vagy az mi a bánatom?

CrashBoostZoom - 2020. 01. 09. 13:05

@ikelemen5

A legnagyobb evidencia volt, hogy Harald lesz valamikor “King of All Norway” amióta bekerült a sorozatba a karakter mert a saga-kban is így van.

A “kavarást” meg nem értem, hogy mire mondod, minden teljesen nyilvánvaló, hogy mi miért történik.

ikelemen5 - 2020. 01. 09. 14:47

ÉS az is evidencia volt, hogy megy Björn kiszabadítani, legyőzi az Olaf király, majd kitalálja, hogy mi lenne, ha így legyőzöttként ő legyen az egyetlen király? Következetelen volt, és nem hiszem, hogy a történelemben jellező lett volna az, hogy a legyőzött félt a diadalmaskodó javasolja királyának.

Akkor ezt a Katia-Freya szálat megmagyaraznád kérlek, mert lövésem sincs, hogy ez hogy lehet.

Agrael81 - 2020. 01. 09. 18:09

Nagy kedvenc sorozatom volt, de már így utólag tényleg örülök, hogy vége, végigszenvedem valahogy.
Az még egy dolog, hogy nem a tudni vélt történelem alapján megy a sorozat, de már, 160 centis csajok ölik a 2 méteres vikingeket az már nekem sok, meg ez a megválasztásos f@szság kinek a fejéből pottyant ki…
“Fehérhaj” első ütésénél nemcsak a pajzs hanem a keze is ripityára tört volna.

CrashBoostZoom - 2020. 01. 09. 21:30

@ikelemen5

Attól, hogy ott raboskodott a befolyása máshol megmaradt (Ő már egy jó ideje azon volt, hogy Ő legyen mindenki királya, ez nem új keletű dolog) amit az is mutat, hogy csak az említése kellett és Björn ugrott is majdnem azonnal. Az egyetlen hiba a dologban az, hogy Olaf hogyan segítette mindehhez de volt már idiótább dolog is ebben a sorozatban.

Ha Katia-Freya szál nem világos abban nem tudok segíteni, nézd meg újra a részt.

@Agrael81
A méret nem minden, sőt néha akár még hátrány is. Továbbá nincsenek számszerűsíthető adataink arról, hogy ki mekkorát tudott volna csapni abban a harcban. Lagertha győzött, ennyi az egész. Minden más csak “az én apukám erősebb” kaliberű ökörködés. Ha pedig eddig nem lett volna világos (a sorozatből, de leginkább a történelemből) akkor a vikingek nem autokratikus társadalom voltak hanem nagyon is demokratikus így egy ilyen választás teljesen rendben van.

sehrezad - 2020. 01. 09. 22:37

Kjetill azért váltott oldalt a végén, mert kiderül, hogy King Harald egy farok, aki semmilyen ígéretét nem fogja betartani. Akkor már inkább Björn, akinek a kegyeibe ezzel a húzással azért visszakerült, és valószínűleg jobban is kedvelte, mint Haraldot.

Lagertha nem “egy 160 cm-es nő”, hanem minden idők legnagyobb shield maidene, míg fehérhaj egy futottak még enemy. Ez pedig egy fikciós film.

Agrael81 - 2020. 01. 09. 22:57

@CrashBoostZoom

“A méret nem minden, sőt néha akár még hátrány is. Továbbá nincsenek számszerűsíthető adataink arról, hogy ki mekkorát tudott volna csapni abban a harcban.”
Egyszerű fizika az egész. De maradjunk annyiban hogy kb. 25 éve űzök különböző küzdősportokat, úgyhogy elhiheted van rálátásom…Ha a “Fehérhaj” az én kezemen lévő pajzsra üt rá akkorát, mint a sorozatban a Lagertháéra akkor az én kezem is törik pedig én 190 cm vagyok meg van bennem 110 kiló.
“Minden más csak “az én apukám erősebb” kaliberű ökörködés.”
Erre inkább nem is írok semmit…

gyerecske - 2020. 01. 10. 14:56

Agrael81

Ez a sorozot már régen nem a hitelességről szól.Sajnos.
Nagy kedvencem volt, de már várom , hogy vége legyen.

Anthonz - 2020. 01. 13. 11:57

Se nem hiteles, se nem logikus, hacsak nem fogadunk el mindent, mert “így kérte a rajz”.

Lagertha duel? Tök fölösleges volt, a félszemű csak egy bandita volt, nem érdemelte meg a tisztes harcot, és a tisztes halált, az lett volna a logikus, ha körbeveszik, és felakasztják, és bemondják a pofájába, hogy sose jutsz a Valhallába te barom.

Lagertha halála: ennyire hülyén beteljesíteni a saját jóslatukat, erre nincsenek szavak. Térben teljesen máshol tartózkodott Lagertha, és nem volt semmi vitája a hülyegyerekkel, erre ellovagol Kattegatba, hogy a másik lázálmában leszúrja. Mert ez volt a sors! Wao.

A királyválasztásban is 0 logika fedezhető fel: az öreg bolond végig sületlenségeket beszélt, nem tudni miért bebörtönözte Haraldot, aztán szétverte Björnt, erre azt mondja: Björn, te kell legyél a király! He?
Aztán minden kiskirály és kiskirálynő Björn értésére adja, hogy rá fog szavazni, de mégse, inkább a sokkal kisebb név Haraldra. Mert a történelemben is ő volt a király.

De nem baj, majd jönnek Kijevől, 2500 km-ről az oroszok, mert logikus, hát nincs is kivel harcoljanak, a Vikingeket kell betámadni.

PRSPCT - 2020. 01. 16. 22:55

Na és mi lesz szerintetek a vége?

Ugye vannak arra utaló jelek, hogy Oleget megpuccsolja Ivar.

Aztán fogja Oleg seregét és Haraldékkal egyesülve lezúzzák Kattegatot?
Azért ez túl sima ügy lenne.

Vagy Ivar lesz a felmentősereg és az utolós pillanatban Kattegat mellé áll?
Azaz megbékélnek Ragnar örökösei.

Geza Kovacs - 2020. 01. 16. 23:21

A sorozat lenullázódásáról már sokan és sokat beszéltünk, de a mai 7. részt mindenki nézze meg, az is, aki rég ráhagyta, mert Lagerta temetése abszolút mozfilmbe valóan szépen és nagyszabásúan meg lett csinálva. Még úgy is sírós volt, hogy nekem semmi közöm a norvégokhoz :-) Ha én lennék a filmágyártás felelőse, csak ilyen filmeket gyártatnék a magyar történelemből.

Lookie - 2020. 01. 18. 20:44

@Géza Kovács, végre egy normális komment, én is pont ehhez hasonlót akartam írni, igen, már messze nem az a sorozat ami volt “fiatalkorában” de azért a fanyalgások nagy része egész egyszerűen a beleunásból érkeznek és kész, ma ilyen világot élünk, mindent hamar megununk és hamar akarunk új ajzó valamit, akármit. Szerintem meg kell ez az évad, pont a szálak elvágása és befejezése végett. Nekem továbbra is tetszik még ha érződik, itt már másról szól minden.

gyerecske - 2020. 01. 21. 15:09

Na igen, az első évad óta hiányoltam a hasonló részeket, mint az S06E07.Méltó búcsú volt az utolsó “főkarakternek”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz