login |

Pilot-mustra: Truth Be Told – 1×01

2019. 12. 12. 21:30 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az AppleTv+ pénteken mutatta be (MAGYAR FELIRATTAL) a legújabb, szám szerint hatodik sorozatát (most még tudom sorolni a többit, nemsokára már nem lesz értelme: See, The Morning Show, For All Mankind, Dickinson, Servant), és talán ezzel már nagyjából láthatjuk azt is, hogy mire kell számítani egy Apple-sorozattól. Hogy ebben a műfajban a brandre érdemes-e odafigyelni, vagy inkább legyintsünk rá?

A klasszikus átívelő szálas krimi, a Truth Be Told is 3 részes premiert kapott, és amondó vagyok, hogy ezúttal is joggal, mert ez a sorozat nem a pilottal akar nézőket szerezni, hanem bízik abban, hogy az 1×03 végéig kitartókat érdekelni fogja az, hogy Aaron Paul karaktere gyilkos vagy ártatlan, meg egyébként is, mi történt azon a bizonyos végzetes éjszakán?

TRUTH BE TOLD – 1×01 – 5,5/10
TRUTH BE TOLD – 1×02 – 6,5/10
TRUTH BE TOLD – 1×03 – 7,5/10

A sorozat Kathleen Barber Are You Sleeping című könyvén alapul és (látszólag) egy true crime podcast-et készítő újságíró nyomozását mutatja be. 20 évvel korábban ugyanis a főhős hathatós segítségével gyilkosságért elítéltek egy 17 éves fiút. A nő, az Octavia Spencer által alakított Poppy Parnell ugyanis saját szakállra vizsgálódott az ügyben és egy, a Serial-höz hasonló audiosorozatban dolgozta fel mindazt, amit talált, és az általa meglelt nyomok igen sokat nyomtak a latban. Nem ő volt ugyan a koronatanú, de sokat tett az ítéletet elősegítendő.

Ez már régen történt, azonban a jelenben Poppy-nak kétségei támadnak a fiú (aki azóta középkorú férfivá lett) bűnösségével kapcsolatban, főleg a fő tanú vallomása kapcsán, ezért ismét vizsgálódni kezd: egyrészt az ügy résztvevőit keresi fel (vagyis próbálja felkeresni, mert nincs egyszerű dolga ilyen-olyan okok miatt), másrészt pedig a börtönben életfogytig tartó büntetését töltő Warren-nel is kapcsolatba lép – és természetesen mindezt podcast formájában dolgozza fel, így halljuk mi is a gondolatait.

Tök véletlenül beleütköztem egy kritikába, ami kiemelte, hogy a Truth Be Told kifejezetten izgalmas családi dráma lenne, csak éppen az esetlen rejtély, a bűnügyi szál nem kavarna be folyton a képbe, hiszen mégiscsak akörül forog minden. Nos, az első rész alapján én természetesen fordítva látom: maga a gyilkosság az érdekes, azonban folyton folyvást azon kapom magam, hogy Poppy családja (tesó, apu, apu új felesége) kiemelt szerepet kap, aminek nem örültem.

A pilot után ezért ez a szál engem abszolút válaszút elé állított, mert hiába dob fel érdekes kérdéseket erkölcsi oldalról az eset (meg az, hogy végülis egy amatőr oda nem figyelése miatt valaki lehet, hogy ártatlanul ült 20 évet), ha folyton kizökkentenek. Nyilván az az ideális, ha valakit mindkét szál leköt, de én krimikedvelőként a kikérdezés és nyomozás felé húzok inkább. Szerencsére a folytatásban a magánélet sokkal érdekesebbé válik,

Persze nem azért, mert maga az ügy annyira eredeti lenne (meg aztán sok hasonló, múltbeli ügyet felderítő sorozat volt mostanság, nehéz túl nagyokat csavarni ilyesmin vagy sokkolni 2019-ben), viszont ez a 20 éves dolog kifejezetten izgalmas. Nem csak az, hogy látjuk, hogy egy fiatal tinédzser élete hogy megy tönkre, és hogy milyen ember lett belőle, hanem a többi szereplő sorsa is tanulságos, nyilván a zseniálisan jó Lizzy Caplan-nel az élen, akit egy ikerpár két tagjaként láthatunk.

Az ügy feldolgozása során kapunk olykor flashback-eket is a végzetes éjszakáról, és elcseszett dolgok kezdenek kirajzolódni előttünk, bár elég lassan haladunk előre a valós felderítést tekintve, hiszen sok más probléma is felszínre kerül – a sorozat abszolút nem csak a krimire épül, hanem tényleg foglalkozik komoly és fontos kérdésekkel, és olykor nagyon érzékenyen tapint rá bizonyos dolgokra.

Összességében az első résztől sokkal többet vártam, de mivel nagyon nem pilotos volt, nem csúcspontra vezették ki, és sem Octavia Spencer és Aaron Paul duóját együtt, sem pedig Lizzy Caplan-t nem láttuk még olyan sokat, ezért közel sem nyűgözött le annyira – utóbbi később bőven kap terepet, más kérdés, hogy Spencer és Paul a 2. és 3. részben nem nagyon van szemtől szemben, bár igazán az kikérdezésével nem is nagyon jutna közelebb az igazsághoz.

Szerencsére az 1×03 már kifejezetten bejött, szép fokozatosan nőni kezdett a tét, de még mindig nincs ott a sorozat, hogy kötelező átívelő szálas krimi legyen. De ha így haladnak tovább, akkor nem lesz mese.

Egy azonban mindenképp jó jel a jövőre nézve. A Truth Be Told és a korábbiak alapján is kijelenthető, hogy az AppleTv+ sorozatai nagyon igényesek kivitelezésüket tekintve. Így máris egy fokkal nyugodtabban várhatjuk a többit, például Az alapítványt.

12 hozzászólás Ne habozz!

delMaar - 2019. 12. 12. 23:11

hát én baromi kíváncsi vagyok, mert eddig kivétel nélkül mindegyik bejött, amit nem is nagyon értek. persze ez a jobbik eset, csak meglepett, pont a napokban gondolkodtam rajta. és egyetértek winnie-vel abban, hogy ennek egyik nagyon komoly oka, az, az az egyértelmű igényesség, ami mindegyikre egytől-egyig jellemző.

számomra teljesen érthetetlen, pédául az For All Mankind relatív alacsony értékelése is. (imdb)

cherockee - 2019. 12. 13. 01:57

Köszi az ajánlást, elment mellettem eddig, a harmadik részre tényleg jobb lett, de nekem nem érte el a 7,5-et, inkább 7-es vagy alatta. Több dolog volt amit már láttam máshol, mint ami új volt, nekem emiatt.

Amúgy egyetértek, engem is a crime rész érdekelne, nem a családi szál, a 3. rész végén nem tudtam megmondani mi volt az előrelépés a crime ügyben, de a családi szálra gondolva 3 dolog is a fejemben volt. (3 részt egyben nézve.)

winnie - 2019. 12. 13. 04:49

rám az eszkalálódó helyzet, az “IT’S ON!” érzés nagyon hatott. mindig imponál, amikor a főhős alól teljesen kihúzzák olyanok a szőnyeget, akik mindenhatónak képzelik magukat, plusz az, hogy az ikrek találkozott, plusz aaron paul cselekvőbbé tétele jól összeadódott.

dexike3 - 2019. 12. 13. 09:16

ha bevállalom az csak Lizzy miatt lesz, most is borsódzik a hátam a Castle Rock fináléja után.

cherockee - 2019. 12. 13. 15:34

@winnie:

Így leírva valószínűleg csak nem hangolódtam rá eléggé, munka közben néztem, de tényleg jobb lett az első részhez képest. Az összes apple sorozatnál azt éreztem, hogy ők 2 órás bevezető filmként gondolkodnak a 3 első részről, mert sehol nem volt több a vége, mint “na, ez lesz akkor a sorozat lényege”.

kulup - 2019. 12. 14. 11:10

Apuka erőszakolja az iker lányait, szomszéd rendőr fedezi és ő is beszáll néha. Anyuka (vagy a szőke lány) kinyírja, szomszéd gyerekre rákenik. Mondom ezt 2 rész után. Remélem nem lesz ennyire sablonos.

sunny - 2019. 12. 22. 16:03

Annyira idegesít Poppy, hogy a 3ik résznél már meglátom és inkább tovább tekerném a sorozatot.
Néha úgy tűnik nekem mint aki totál bugyuta és csodálkozik mi történik körülötte máskor meg mintha mindneki felett állna úgy beszél.

Snoopyzit30 - 2019. 12. 31. 12:48

Itt az év vége, elérkeztem az idei utolsó (összességében idei 30. újoncomhoz). Az első 1-2. rész tényleg iszonyú vontatott, és ha a fenti kritika írója nem dobja be a 3. részre a 7,5-es értékelést, akkor én 1 rész után szerintem kaszálom.

De az Apple sorozatoknak most kijár a bizalom. A Servant és a Morning Show is tetszik, szóval maradtam.
Az 5-6. rész már kifejezetten biztató volt. Mondjuk sok az elgondolkodtató rész benne (értsd baromság), de valahogy mégis érdekel, hogy mi történt. Aaron Pault a Path óta nem láttam semmiben (igen tudom, a Braking Bad-filmet még nem volt időm megnézni).

Octavia Spencer bár a karaktert jól játssza nem az ő hibája, de maga Poppy elég gyökkettő figura nekem. Most komolyan egy szaros podcast ilyen hatással van az eseményekre? Korábban tényleg úgy feketítette be szerencsétlen Warren gyereket, hogy az ég világon semminek nem járt utána? Merthogy most nagyon úgy tűnik, mintha anno semmit nem tudtak volna. Akkor mégis milyen cikk(sorozat)ért kapott díjakat? WTF?

Ez a sorozat sosem lesz kiemelkedő. Egy sima whodunnit sorozat.
6 rész után úgy 7/10, mert jószívű vagyok.

Snoopyzit30 - 2019. 12. 31. 12:51

*Breaking Bad (bocs már írni sem tudok)

Snoopyzit30 - 2020. 01. 06. 16:18

1×07

Ez a rész most érdekesebb volt, ami főleg Aaron Paulnak köszönhető. Jó volt nézni a játékát. A börtön jelenetek a legjobbak most, remélem sok lesz.

Poppyt viszont egyre bugyutábbnak látom, nem azért mintha nem lenne logika abban, amit csinál, de korábban is volt logika. A zavaró inkább az, hogy mindig van egy aktuális teóriája, amihez foggal-körömmel ragaszkodik és nem több teória lebeg egyszerre, így már abszolút nem hihető, hogy mondjuk a feleség volt a gyilkos. Valamint továbbra is zavar, hogy ha ennyire egyszerű kinyomozni a dolgokat, akkor korábban miért nem vette a fáradságot. Az hülyeség, hogy a videó indította el újra a nyomozást, ami előkerült, mert azt Poppy be is vallotta a férjének, hogy korábban is tudott a videóról.

A készítők most nagyon arra próbálnak irányítani, hogy a pszichopata Lanie ölte meg az apját (is), de majd meglátjuk lehet, hogy ez egy újabb félrevezetés.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 15. 08:34

1×08

Nem tudom, hogy csalódott legyek-e a zárás miatt vagy dühös. Oké, megkaptuk a csavart, a lezárást, de a végére olyan B-kategóriásnak éreztem az egészet. Elveszett időnek éreztem, amit a sorozat nézésére fordítottam. Valami újszerűt akartak, de 12 egy tucat lett a végén. Sok volt az átgondolatlan, erőltetett fordulat. Aaron Paulnak vannak jó pillanatai, de nem használták ki a tehetségét. Lehetne még elemezgetni, de minek.

Az évadra 5/10-nél nem tudok többet adni.

zoli221 - 2020. 05. 16. 11:12

Ezeknek a “fordulatoknak“ mi értelme volt, hogy Markus nem tud megszerezni egy infót, aztán deus ex machina kamerán kívül mégis meglesz? :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz