login |

Pilot: The L Word: Generation Q

2019. 12. 16. 21:20 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hívhatnák amúgy “The L Word: most társadalmi drámázunk”-nak is. A Showtime felélesztette azt a régi sorozatot, amire senki nem számított? És bizony telenyomták komolykodással.

Nem akarom elvenni az eredeti, 2004-es The L Word erényeit, hiszen az első kiemelt amerikai sorozat volt, ami konkrétan szólt leszbikus nőkről, bár ha jól rémlik, akkor a transzneműekkel mostohábban bánt. Na, most igyekeznek mindent “jóvá tenni”, ami nagyon érződik rajta. (Itthon az L: A Q generáció az HBO GO-n volt világpremier.)

Ezúttal nem a csillogás és a szex a lényeg, hanem a teljes társadalmi érzékenység. Lehet leegyszerűsítettem a múltat, és mindjárt kapok is a rajongóktól, de igazából csak pár részt láttam anno belőle, és sokkal fiatalabb is voltam, az empátiára nem igazán rámozduló, hogy finoman fogalmazzak, így egyáltalán nem kapott el a régi sorozat.

Most már kicsit nyitottabb a szemem, viszont ebből a szemszögből a The L Word: Generation Q nekem túl didaktikus. Los Angeles-i fiatalokról szól, és rajtuk keresztül a modern problémákról, az LGBTQ-szcéna jelenlegi helyzetéről, a változó világról. De mindezt annyira az arcba tolva, mindenféle rutin nélkül teszi, hogy komolyan rossz nézni. Viszonylag fiatal showrunnerre bízták, aki a The L Wordön nőtt fel (meg szerintem Aaron Sorkinon), viszont semmiféle kifinomultságot nem érezni a munkáján.

A legszomorúbb, hogy lejön a “na, ezt jól megmutattuk!” “ez odacsapott!”-pillanatokon a saját válluk veregetés. Az szép és jó, hogy süt a büszkeség némelyik képsorból, csakhogy eközben a legegyszerűbb megoldásokat látjuk, ahol mindent kimondanak a karakterek, semmi nincs a nézőre bízva, hogy a helyzetből megértse, átérezze, magáévá tegye a lényeget.

Ehhez persze a régi ismerős karakterek (egy évtizeddel idősebben) is asszisztálnak, hiszen közülük is jó párat visszahoznak, de nekik aztán főleg küldetéstudatuk van mostanra.

Hogy is mondjam? Senki sem él a sorozatban a pilot alapján, mindenki csak üzenet. Ez jó zárszó is. Élettelen az egész számomra, 4/10? Aki empatikusabb sorozatra vágyik, amiben leszbikusok is vannak, meg heterók is, és mindenki valóságosnak érződik, annak az Easy-t tudom ajánlani a Netflixről.

2 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2019. 12. 16. 21:42

Ha jól látom, vannak visszatérő szereplők is.

Az első sorozat utolsó pár évada csapnivaló volt. Teljesen zs kategória, szkript nélkül próbálták imprózni a jeleneteket, és botrányosan rossz lett. Egyedül Helena heist vonala volt érdekes, de az meg szinte nem is illett a sorozatba.

Érdekes, hogy inkább átlagon aluli minőségnek mondanám, de mégis valahogy maradtak meg bennem emlékek róla, még a csaj nevére is emlékszem :D Érdekes.

Tekintve, hogy ott is már nagyon el voltak szálva ezzel a szájbarágással és hasonlókkal a vége felé, ebbe biztos, hogy nem nézek bele.

ÁnnáChan - 2019. 12. 17. 20:03

Hyhy!
Én imádtam a The L world-öt csak nekem a vége olyan befejezetlen maradt én egy folytatást varnék de Nagyon!!!.
De a Generator Q is megfogom nézni!!!😁

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz