login |

The Expanse: kezdett a 4. évad

2019. 12. 16. 15:50 - Írta: Desmond Wallace

82 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy sokan már az egész évadot megnézték , de én még csak a 4×01-et láttam, így egyelőre csak arról tudok nyilatkozni, de szerintem elkél egy ilyen sorozathoz a mielőbbi kibeszélő – jönni fog majd évados írás is, de kommentben figyeljetek a spoilerekre. (A könyves kibeszélőnk itt van, kiemeljük majd az oldalsávba is, kommentben ne nagyon tárgyaljuk ki a regényeket.)

(Nem tudom, ti hogy vagytok vele, az az igazság, hogy hetiben lenne igazán jó kibeszélni ezt a sorozatot, de legalább az Amazon megmentette, aztán mindenki úgy nézi, ahogy szeretné (milyen volt egyben, darálva?). Én valószínűleg elleszek vele néhány hétig.)

A 3. évad végével új hajnal virradt az emberiség számára, hiszen lehetőség nyílt rá, hogy új világokat fedezzen fel. 1300-nál is több naprendszer lett elérhető, amelyekben nyilván sok lakható bolygó található. Indulhat a gyarmatosítás!

Az első rész még csak felvezette a 4. évad fő problémáját. Az emberiség továbbra sem hazudtolja meg önmagát, és nehéz összeegyeztetni az érdekeket, így kapóra jön a Rocinante legénysége, hogy kibékítse a feleket. Hogy mi lesz ebből? Egy vérbeli sci-fi, ami ezúttal már a csillagok közé repíti a nézőket.

Az első epizód még csak elindította a történetszálakat, az iloszi konfliktust leszámítva nem történetek nagy horderejű események, de az egy rész alapján is látszik, hogy a The Expanse minősége semmit sem csökkent. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Föld, Mars, Öv, Lassú Zóna, Ilosz/Új-Föld és persze a Rocinante fedélzete. Ezek voltak az első rész helyszínei, és majdnem minden fontosabb szereplő visszatért az előző évadból, illetve új karakterek is érkeztek. Drummer és Ashford visszatérésének különösen örültem, hiszen mindketten erős egyéniségek, akik emelik a sorozat fényét.

Természetesen Avasarala és Bobby is felbukkant ebben az évadnyitóban, de a középpontban továbbra is Holdenék lesznek, akik egy idegen bolygón igyekeznek majd fenntartani a békét az övbéliek és a földiek között. Azt hiszem, ez nem lesz egyszerű menet, hiszen az Ilosz is tartogat meglepetéseket számukra, de szerencsére Miller is ott van, hogy segítsen az emberiségnek.

Több szálon indult el tehát a 4. évad cselekménye, de egyértelmű, hogy az Új-Föld áll majd az események középpontjában. Vajon kiderül, hogy ki pusztította el a protomolekula alkotóit? Aki már az egész évadot látta, az talán már tudja is a választ erre a kérdésre.

Ha pontszámra vagytok kíváncsiak, akkor 7/10-re tudom értékelni ezt a kezdést. Van egy olyan sejtésem, hogy a következő epizódok sok izgalmat tartogatnak még a nézőknek.

82 hozzászólás Ne habozz!

kw - 2019. 12. 13. 15:30

3 resz utan nekem csalodas, az egvilagon semmi sem tortent eddig.

mikkamakka - 2019. 12. 13. 16:08

nem történt semmi = nem azzal foglalkoztak amit én akarok látni

Amazonon úgy tűnik nincs cenzúra szóval készüljetek fel egy filter nélküli Avasaralára:)

Edrick - 2019. 12. 13. 19:19

A filter nélküli Avarasala nagyon adja, de a költségvetés is szépen látszik, gyönyörűek a képek, és 3 rész alapján nekem eddig tetszik (a könyvet nem olvastam)

Annatar - 2019. 12. 14. 02:12

Második rész elején csak lestem, hogy kivel bizalmaskodik Avasarala. Aztán kiderült, hogy a férje. Azt még megértem, hogy valamilyen okból újra kellett castingolni a szerepet, mert mondjuk az eredeti színész nem ért rá, de próbálhattak volna valaki olyat találni, aki karakterében hasonló. Így elsőre legalábbis engem nagyon kizökkentett.

kw - 2019. 12. 14. 03:22

végignéztem az évadot és továbbra sem derült ki semmi.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 14. 08:37

@kw

Nem is nagyon volt aminek ki kellett derülnie. A cselekmény és a történet azt hivatott bemutatni, hogy miként kezd összeomlani a régi rend és hogyan próbál mindenki nyerészkedni rajta.

Ha gigantikus űrlény inváziót vártál vagy, hogy Holden-ék most az egész galaxist átkutatják akkor el kell hogy szomorítsalak, az itt nem lesz. :D

wondorog - 2019. 12. 14. 11:12

Könyves infó konkrétum nélkül: 8 könyv után is a sötétben tapogatózunk. Tudni kell, hogy a könyveket 2 olyan ember írta, akik régen George R. R. Martinnal dolgoztak együtt, tehát a nagy fenyegtés kvázi mellékszál, amivel majd főként az utolsó kötetben fognak foglalkozni, ahogy Martin is tervezi a White Walkerekkel.

fjfox - 2019. 12. 14. 11:20

Könyvben talán ez volt a leggyengébb, de azzal, hogy behozták a marsi/belter/föld szálat egészen jól megoldották a sorozatban, hogy jó és izgalmas legyen.

GK - 2019. 12. 14. 21:32

Megvolt a dara, szerintem király lett, mikor jön az ötödik évad? :)

JohnLemon - 2019. 12. 14. 22:01

Na megvolt a dara, óriási hiba volt… Most várhatok egy ,,keveset” a kövi évadra…. :)

zolij - 2019. 12. 14. 23:46

Nem terveztem ilyen gyorsan befejezni az évadot, de hát ez van :)

Határozottan jót tett a cselekménynek a Marco szál behozása, jöhetne egyből a következő évad.

Malachi - 2019. 12. 15. 21:06

Az első olyan évad, amibe a hatodik résztől beletekertem, annyira untam a belter dokinő meg Avasarala szenvedéseit. A Bobby sztori remek volt szerintem, a többi meg olyan, amilyen, túl sokat voltak bezárva az alien artifactba, a többiek meg csak tehetetlenül sodródtak minden cselekmény nélkül… Nagyon megúszós volt az egész, a korábbi évadok sokkal jobban behúztak. Volt néhány csúcspont, Amos, Ashford, Drummer mindig jó, de akárhogy nézem ez komoly visszaesésnek érződik az előző évadok után. Sajnálom.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 16. 16:03

@kw

Kérlek válaszold már meg nekem, hogy mit szerettél volna, hogy kiderüljön? :)

Ghostika - 2019. 12. 16. 17:03

Ezt ugy irom, hogy olvastam a konyvet. Sokkal jobb lett a megvalositas, mint amilyen a konyvben volt. Az eddigi konyvekbol a 4. volt szerintem a leggyengebb, de az extra szalakkal, Avasarala, Bobby es foleg Marco ami az 5.et vetiti elore, pont jol kitoltottek. Es orom volt latni, hogy tenyleg kaptak penzt a megvalositasra.
Szerintem sokan azt varjak, hogy mivel egy scifi sorozat, ezert tuti teli van tuzharccal az urben. No, az nem az Expanse. Sokkal inkabb politikai a sorozat, csak a jovobe van helyezve.

cherockee - 2019. 12. 16. 17:34

Élveztem, daráltam, várom a folytatást. Talán kicsit kevésbé fogott meg, lehet a dara miatt, lehet mert én is több rejtély megfejtést vártam kicsit, de dolgoztam közben, úgyhogy masszívan szubjektív, hogy mi a véleményem róla.

kpeter - 2019. 12. 16. 17:45

Lehet nem ugyanazt a sorozatot néztük. Szombat este nekiálltam, mondom megnézek két részt. Aztán végül megnéztem öt részt, a hatodikat már nem bírtam. Vasárnap megnéztem a másik öt részt is. Nem mondom, hogy nincsenek kérdéseim és 100% tiszta minden elsőre. De nekem tetszik, hogy minden évadban új helyszínek és súlypontok vannak. Akció pedig akkor van, amikor kell, és nem csak azért, hogy legyen.

Enzo - 2019. 12. 16. 17:46

De nagyon vártam már ezt a december 13.-át, hogy visszatérjen a kedvenc futó sorozatom :)
Valóban sokkal jobb lenne hetiben nézni és kibeszélni, de nem panaszkodom, inkább jöjjön egyben, minthogy el legyen kaszálva. És hát a szokásos 22-es csapdája: egy csomó könyves dologra utalnék a kommentjeimben (nem feltétlenül spoileresen), amit inkább a könyves kibeszélőbe kéne írnom, de az meg nekem spoileres, mert a könyvekkel nem vagyok naprakész. Na mindegy, valami arany középutat találok.
Disclaimer:A komment az első 3 részre nézve spoileres, de érthetően van jelezve a részek közti határ.

Általános meglátások: ez a legnagyobb különbség a könyves és a képernyőre szánt verzió között, hogy míg előbbiben nyugodtan lehet hanyagolni 1 könyv erejéig fő karaktereket, a sorozatban nem igazán lehet a “partvonalra ültetni” olyanokat, mint Avasarala vagy Bobbie. Ennek megfelelően mindenki visszatért, akár annak az árán is, hogy kicsit másmilyen történetszálakat hozzanak be.

Szóval, 4×01:

Örülök, hogy ebben a sorozatban figyelnek az apróságokra, most is egy rakat ilyet felírtam: hogy a Rocit át kell alakítani önálló landoláshoz ; hogy Holden még szedi a rák elleni gyógyszert az Eroson történtek miatt ; a Marson a “24 hours and 2/3” időpont említése ; a belter átjátszók a Gyűrűn túli kommunikáció megkönnyítéséhez ; vagy épp az új főcím (ami amúgyis adaptálódik, emlékezzünk csak, a Deimos szétbombázásakor is változott). Történetileg tényleg leginkább bevezető jellegű volt a rész, a végén levő “tetőpont” dolgokat meg kb mind ellőtték a trailerben.

Darabkák:
– A “Holden a Földön anyukájával” jelenetet nem láttam jönni, de elmosolyodtam a Don Quijote könyv odaadásán, szép utalás.
– Avasarala irodájában a hologram az új világok átjáróival egyrészt jól nézett ki, másrészt kicsit vizuálisan el is helyezte az Ilus felé nyíló gyűrűket.
– Áhá, hogy Ilus(Iliosz) a mitológiában Ganümédész tesója, ezért lett így elnevezve a New Terra!
– Az űrcsaták még mindig nehezen követhetőek, de ezzel lehet csak én vagyok így.
– Drummernek megoldották a mozgását a hátára rakott kis izével, gondolom kényelmi okokból, hogy ne kelljen mech suit-ban forgatnia Cara Gee-nek :D
– Jó látni, hogy pár dologban visszaköszönnek a “régi dolgok”: Holdenen Pur’n’Kleen-es póló, vagy épp a Tachi-s táska a csapat hátán.
– Pluszpont az életszerűségért, hogy ennyire hangsúlyos Naomi és az 1G gravitáció “viszonya”.
– A gyűrűs end credits elég jól néz ki.

#hétidézetei:
“-They’re calling the planet Ilus.
-Makes sense. Ilus was a brother of Ganymede.
-Who gives a fuck? I didn’t bring you here to teach me mythology.” :DD /Ava/

“Holden, do not put your dick in it. It’s fucked enough already.” :DD /Ava/

4×02

– Megint az a kis hátránya előjött a sorozatnak, hogy az istennek nem bírják a szereplők neveit említeni. Elvi Okoye neve még mindig nem hangzott el, pedig kezd egyre többet szerepelni a dokinő.
– Apropó Elvi, vicces nézni a feszkót közte és Naomi között.
– Yay, megemlítették a gyíkot, amelyik úgy táplálkozik, hogy rádobja a gyomrát a prédára :D
– Arjun nagyobb szerepére se számítottam.
– Amos gyorsan összefeküdt Chandra Wei-jel (Murtry segédcsaja), vele is (meg amúgy mindenkivel) zseniális jeleneteket hoz :D (ja és Wei nevét se mondták, csak gondolom ő az)
– Hehh, Holden megmentette Alex ikonikus beanie sapiját, amikor Alex húzta fel őt ott az ojjektumnál :D
– Burn Gorman nagyon jól hozza Murtry-t eddig.

4×03

– Bírom, hogy Amos csakazértis mindig más néven hívja Murtry-t (Morty, Marty, stb.) :DD
– Na végre Fayez legalább kimondta Elvi nevét.
– A The Expanse azon kevés sorozat közé tartozik, ahol kifejezetten érdekelnek a politikai szálak, így most a főtitikári posztért zajló Nancy Gao vs Avasarala harc is.
– Bobbie száláról nehéz bármit írni, egyelőre átlagosan csordogál, egyedül a fura csomagot elvivő ázsiai fickó OPA nyaktetkóján lepődtem meg.
– Yay, van egy Enzo nevű belter :D
– Azt hittem, a földrengés középpontjának megtorpedózását csak blöffből mondta Holden, hogy ezzel előcsalja Millert…
– És zsinórban másodszor az a cliffhanger, hogy Murtry(ék) lelő(nek) valaki övbéli(eke)t.

#hétidézetei:
“-How…how did you get there so quickly?
-Uh, ’cause we’re celebrities?” :DD /Alex/

“Everybody gets a pony and a blow job. She sounds like she’s running for fucking prom queen.” /Ava/

NPeete - 2019. 12. 16. 18:09

Csak szerintem változott az űrcsaták “realitása”? Az első évadban még határozottan emlékszem, hogy az űrben minden hangtalan volt, a 2-3. évadra mondjuk nem emlékszem, de ami itt a negyedik elején volt lövés meg robbanás hangok, attól kicsit kiborultam (alapvetően nem zavarna, az inkonzisztencia inkább…)

cherockee - 2019. 12. 16. 18:31

@NPeete:

Én biztos nem most hallottam először a lövések hangját, igaz a főhőseink hajója lőtt már beltérben is (valamilyen dokkban).

Important roll - 2019. 12. 16. 18:45

Na igen, Drummer.
Én konkrétan arcot kapartam akkor, amikor világossá vált számomra, hogy a könyvekben egy az egyben lefordították magyarra a nevét. Minek…?

Enzo - 2019. 12. 16. 19:51

@Important roll:
neee, atyaúúristen…. végigolvastam már az 5.könyvet, és abszolút nem tűnt fel :D most a kommentedet olvasva esik le, hogy az Drummer akar lenni, te jó ég…:D (nálam az is bezavart, hogy egy Dobos vezetéknevű lányismerősömre asszociáltam minduntalan, ez felülírhatta valszeg :D)(plusz már addigra megszoktam, hogy a könyvben “nincs benne”, hanem Sam+Bika+nemtommégkicsodának az egybegyúrása)

Kaktusztea - 2019. 12. 16. 20:00

Nagyon nem szeretném újra kirobbantani a viszályt, sőt megelőzésből szeretnék mindenkit megkérni, hogy ne hasonlítgassa a könyvet és a sorozatot, mert rengeteg dolog kiderül ezekből is – pl. az is info, hogy mi _nem_ lesz.
Kérlek, tényleg kérlek titeket, hogy inkább az erre rendszeresített könyves kibeszélőben vitassátok meg.
Tudom, nehéz megállni, de léci bírjátok ki.
Nagyon kösz! :)

wondorog - 2019. 12. 16. 20:01

Enzo: az én értelmezéseim szerint kk az összegyúrások:
Ashford=Ashford+Bika
Drummer=Drummer+Sam+Bika+Michio Pa

most pedig: Fayed kb. Havelock szerepét vette át, Lucia pedig Basia-ét (az viszont nem rémlik, hogy a sorozatban korábban nem szerepelt Basia a Ganyamedesen, valamikor Prax szálán?).

winnie - 2019. 12. 16. 20:23

ehh, a könyves kibeszélőt nem linekltem, és nem írtam a kerést. majd oda átteszem a kommenteket, de csak 22 után fog menni.

Mardred - 2019. 12. 16. 21:19

@NPeete

Korábban is volt, viszont a legtöbb hang olyan, ami a hajótesttel érintkező dolgokból jön, ami meg… nos rezgésként lenne meg, de szerintem egy audiovizuális élmény simán belefér.

winnie - 2019. 12. 16. 21:58

betettem a posztba a könyves kibeszélő linkjét: https://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/22/the-expanse-konyves-kibeszelo/

ki is fogom emelni az oldalsávba. ha valamit takarítani kell, a reggeli híreknél jelezzétek vagy levélben, ha véletlenül nem járnék erre.

Biohazard - 2019. 12. 16. 23:53

SPOILER

Valaki magyarázza el nekem, hogy az űrhajók miért akartak belezuhanni az atmoszférába és miért nem tudtak ‘feljebb’ menni maguktól? Manőverező hajtómű mindegyikenk volt…akkor?

Annatar - 2019. 12. 17. 00:01

Biohazard:

Csak a Barbapiccola volt bajban, mert nagy tömegű rakománya volt, és nem elegendő energia a manőverező hajtóművek meghajtásához. Azok ugyanis – mint minden más is a hajón – akkumulátorokról működnek, amelyeket a hajtómű tölt fel. De mivel a hajtómű nem működött, nem volt mivel tölteni őket.

Annatar - 2019. 12. 17. 00:06

És eleve alacsonyabb pályán volt, hogy a kompnak kisebb utat kelljen megtennie a rakománnyal. Amíg ment a hajtómű, addig nem okozott gondot tartani a magasságot, de a manőverező hajtóművek önmagukban már nem tudtak annyi meghajtást adni, hogy stabil pályán tudják tartani a hajót.

Important roll - 2019. 12. 17. 00:07

@Kaktusztea:
Mea culpa. Én sem szeretnék semmi ilyesmit, mert óriási nagy spoilerek kerekedhetnek ki belőle. Én csak az indokolatlan névfordításon buktam ki, ami a szememben már-már A 22-es csapdájának egy emlékezetes elbaltázásához hasonlatos. Ráadásul eleinte fel sem tűnt, mivel az írók előszeretettel nemzetköziesítették a palettát (bár azt az izlandi próbálkozást valami mellékszereplővel inkább el kellett volna felejteni).

@NPeete:
Szerintem már az első évadban volt némi hangoskodás. Sajnos azt kell mondjam, a Firefly (helyes) hajtómű/fegyverhang-koncepciójától kifejezettén azért kanyarodhattak vissza a hangokhoz, mert a népek valahol tudat alatt ezt igénylik.

Htcoo - 2019. 12. 17. 10:31

Megnéztem az évadot és sajnos azt kell mondjam csalódás volt. Túl sok lett a szappanopera feeling, szinte nulla scifi elem. Egyik legjobban várt sorozat volt a witcher mellett decemberben, de nálam ez 3/10 lett.

Krisztián - 2019. 12. 17. 12:08

Sziasztok!

Hol nézitek a negyedik évadot?! Az első hármat nagyon élveztem. Legalább egy magyar feliratot találnék valahol, még elő is fizetnék. Tippek?

Előre is köszönöm!

winnie - 2019. 12. 17. 12:57

az amazon prime-on van fent itthon, de egyelőre nincs magyar felirat hozzá. idővel bizotsan lesz.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 17. 13:03

@Htcoo

Pontosan mik ezek a “scifi elemek” amiket te vártál volna?

butch3r - 2019. 12. 17. 14:00

Úgy látom a többségnek tetszett. nekem is, 2 nap alatt daráltam le, most meg megint jön a várakozás…

Edrick - 2019. 12. 17. 15:52

Alapvetően én is örültem volna annak, ha hetiben jön, de összességében a tempó kicsit furcsa volt, nagyon sokszor adagolták csak az információt, kevés csúcsponttal (mindezt úgy, hogy az összes szálat élveztem), úgyhogy hetiben ez lehet, hogy most egy picit döcögős lett volna. Másfelől viszont örülök, vagy legalábbis remélem, hogy ezzel megtalálta a sorozat a neki méltó otthont, a következő évad pedig.. Hát nem olvastam a könyvet, de itt az utolsó 10 perc annyira hirtelen ütött el az évad hangulatától (vagy inkább erősített rá?), hogy talán nem csak a történet szempontjából előlegezi meg a folytatást, hanem hangnemben is. Arra pedig nem árthat felkészülni, ha tartják a szintet

János - 2019. 12. 17. 16:49

Kihagytam könyvben azt a részt ahol haza térnek a családjukhoz, s kisebb bajos dolgaikat intézik. AZ előzetesekből úgy tünt a sorozat is kihagyta. S AZ ELSŐ bolygóra fókuszál. JÓL látom ?

Enzo - 2019. 12. 17. 17:05

ezt most ha megválaszolom, az könyves spoilernek számít?

Stanlee - 2019. 12. 17. 18:18

Nem daralva, hanem tobb reszletben neztem meg az elmult 4 napban. Annyira nem kotott le, a nezese/hallgatasa kozben egesz jol lehetett fozni, mosogatni.

Engem valamiert sokkal jobban erdekelt a politikai szal, ill. a Marson tortent dolgok, mint szinte barmi, ami az ujonnan felfedezett bolygon volt. A foldi es marsi tortenetszalak jok voltak, a tobbi nem hozott lazba.

Az uj bolygo esemenyeit nyugodtan besurithettek volna 4 vagy 5 reszbe, es a sokszor unalmas, kiszamithato jelenetek helyett nyugodtan folytathattak volna a tortenetet az evad masodik feleben ott, ahol most abbahagytak.

Ava es ferje eleg sok idot kapott, a ferjevel kozos jelenetek pedig kifejezetten jok voltak, csak ez igy megint felemas volt, hogy az elozo 3 evadban osszesen nem kapott annyi jatekidot a ferj, mint itt neha egy epizodban.

A Holden-t alakito szinesz meg mindig gatya, Amos ebben az evadban mintha megjavult volna, mert alig intezett el valakit.

A legjobban Ashford karakterenek valtozasa tetszett.

Sok szereplonel viszont az volt az erzesem, hogy probalnak valamit felepiteni a karakterukhoz, de a jatekido tul rovid ahhoz, hogy ez sikeruljon, igy a vegere egyik-masik kisse irritalt, mint pl. Lucia es az egesz csaladja.

Geza Kovacs - 2019. 12. 18. 01:17

Végig néztem, semmi különös, ahogy a korábbi évadok sem voltak azok. Minden évadát kihagyott lehetőségnek érzem a történet felvezetésekkel, amik igen izgalmas történéseket ígérnek, majd jön mindog ez a szenvedős beszélgetős megvalósítás, ahol pl. 6 részen át állítanak bolygó körüli pályára hárman egy űrhajót némi számítógépezéssel, miközben lent apokalipszis van. De az apokoalipszis átélői egy földalatti barlangban üldögélnek mogorván, és random párbeszédeket folytatnak a semmiről, szintén mondjuk 5 részen át. Örülök hogy 10 rész volt csak az évad, de mindez 5 részbe is belefért volna, akkor nagyon jó lenne.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 18. 09:11

@Geza Kovacs

Nem csak üres felvezetések voltak az eddigi évadokban sem és pláne nem csak beszélgetésekkel zárultak dolgok.

Az űrhajós megjegyzést pedig hagyjuk. Mindennek meg volt az oka és, hogy miért úgy volt megvalósítva.

Enzo - 2019. 12. 18. 17:19

4×04

Na, lassan kezd összekapcsolódni a Bobbie szálán megismert lopási ügy, az OPA-frakciók, és az Ashfordék által végzett nyomozás + a frissen behozott Marco Inaros. Bobbie főnöke nem várt módon reagált a lopás bejelentésére, ezen meglepődtem, így viszont, hogy Bobbie nem vevő a további ügyletekre, várható volt, hogy beárulja a csajt… akinek így meg nem maradt más választása, mint elfogadni Esai Martin ajánlatát. (Vagy mondjuk Avasaraláét is elfogadhatta volna, ha már itt tartunk.)

Ami viszont nagyon nem tetszett és kifejezetten bosszantott: most komolyan csak így, egy Drummer-Marco beszélgetés elejtett félmondataiban vezették be a fickónak a Naomival való kapcsolatát és múltját?? Meg az Augustín Gamarra elpusztítását?? Meg a fiukat? Ez ritka elcseszett húzás, nem is az időzítéssel van bajom, hanem a hogyannal. Sokkal ütősebben kellett volna bemutatni, mégpedig Naomi szemszögéből, akár epizódzáró jelenetnek hagyva valamelyik tényt – és akkor nem az lenne az összes rész vége, hogy az Iluson Murtry valakivel harcol. (Komolyan, úgy kezelték ezt az egész ügyet, mintha már nyilvánvaló lenne minden nézőnek, pedig tudtommal még nem esett róla szó, csak nagyon halvány utalások voltak Naomi múltjából.) Emiatt szerintem ez volt a teljes sorozat történetében az első olyan rész, amiről inkább negatív a véleményem.

Darabkák:
– Fayez hogy kicseszett Murtryvel, mikor bekamuzta, hogy a bolygó árnyékába kerül az Edward Israel, és emiatt nem tudnak tovább kommunikálni :DD
– Tetszik, ahogy az egyes szálak megjelennek más szálak hátterében: pl. most hogy a Nancy Gao besározásáról szóló adás Bobbie mögött ment a tévén a kocsmában.
– Marco jól rábeszélte az OPA-frakcióvezetőket a halálbüntetés elkerülésére, nem láttam jönni, hogy pont Drummer fog a javára dönteni.
– Harci helyzet az Iluson: látjuk, hogy a menekülés után egyszercsak meghajnalodott és hogy mi történt addig a Rocin, de Murtry ezalatt végig a sivatagban álldogált? Meg eleve, ez az utolsó jelenet is mi volt már, éppenhogycsak western-zenét nem kevertek alá…

#hétidézete:
“James, my dear boy, I sent you to that planet to be my eyes and ears, and now large ruins that were supposed to be inert are shooting out lightning and there is nothing but radio silence from you. So, please, find a way to carve a few moments out of your busy schedule, pick up a goddamn comm, and tell me precisely what the fuck is going on down there!” :DD /Ava/

elmebaj - 2019. 12. 22. 02:34

@János:

“Kihagytam könyvben azt a részt ahol haza térnek a családjukhoz, s kisebb bajos dolgaikat intézik. AZ előzetesekből úgy tünt a sorozat is kihagyta. S AZ ELSŐ bolygóra fókuszál. JÓL látom ?”

Az évadot még nem láttam, de időrendben a “családos dolgok” egy könyvvel a Cibola Burn után voltak. Tehát szigorúan véve még nem is aktuálisak, de mivel szoktak kavarni és tömöríteni a könyvekhez képest, igazából bármi lehet. Én igazából azt várom az eddigi szokásuk alapján, hogy annak is eljutnak a közepéig, csak legfeljebb más szereplők szálaihoz szervezik át a kevésbé lényeges dolgokat. :)

walaki - 2019. 12. 22. 20:10

Nagyon jó kis sorozat ez! Szerintem pont remekül találták el az apró-cseprő bajok / politika / sci-fi egyveleget, kellően adagolva mindegyikből egy kicsit. Kifejezetten jól sikerült szerintem az évad, bár a cliffhnagerrel nem voltam megelégedve, kicsit összecsapottnak éreztem, de sebaj, lesz idejük kifejteni :-)

Nagyon örülök, hogy annak idején mégsem lőtték le a sorozatot, még mindig nagy kedvenc. Főleg Ava karaktere zseniális!

gtoma - 2019. 12. 24. 09:30

Sziasztok! Lenne egy kérdésem, mert úgy tűnik elvesztettem a fonalat.
A protonmolekula eddig 2 dolgot csinált: a) mutált embereket, b) csinált egy kaput.
De most úgy tűnik nagyon félnek tőle.
Tisztába tudja ezt tenni valaki? :)

CrashBoostZoom - 2019. 12. 24. 15:55

@gtoma

Miért? Neked ennyi nem elég? Minden egyes protomolekula egy újabb Eros lehet. Ott is csak azért nem lett nagyobb gond mert Miller ki tudta dumálni a dolgot. Vagy valaki ismét szuperkatonákat akar majd gyártani.

JohnBart - 2019. 12. 27. 23:48

Részletesebb kommentem a könyves kibeszélőben lesz, ide csak annyit írnék, hogy abszolút jó évad volt szerintem az első Amazonos season, kétepizódonként daráltam le végül öt nap alatt. A véleményem persze szerintem eléggé szubjektív és elfogult, tekintve hogy a sorozatból minden évad tetszett, és a könyvek zöme is bejött. :)

[ENYHE SPOILEREK]

Nálam a szokott módon Avasarala és Amos minden jelenete aranyat ért, Miller úgy érzem méltó lezárást kapott az évad végén (külön öröm, hogy némi comic reliefet is sikerült behozni vele a tetőpontra), Bobbie kevés alkalommal gyakott, de amikor igen, ott elég jól koreografált jelenetekben verte le a népet (a rajtaütés látszólag vágás nélküli megvalósításáért egyébként külön bónusz pont jár a stábnak!), Alex pedig még mindig nagyon rokonszenves és persze badass pilóta (akinek szerencsére szintén kijutott egy tökös beszólás, miután sikerült megoldani a fusion drive problémát). Steven Strait hitelesen színészkedni mondjuk még mindig nem tanult meg, ami kvázi leadként azért mondjuk sarkalatos probléma, de a negyedik évadra ezen már kénytelen voltam túltenni magam. :D

Az új arcok zöme rendben volt. Murtry remek pénzéhes szociopata szemétláda lett (az évad végi jelenetén Amosszal hangosan nevettem), Elvi viszont inkább csak elment (Lyndie Greenwood egyébként eskü, hogy nagyon szimpi, de a karakterének sok szerepe nem volt – a játékideje 90%-ban döbbenten szemlélte az eseményeket, 5%-ban harapófogóval faggatta Holdent, igazi jelentősége csak a maradék 5%-ban volt a Millerbottal és az anomáliával). A Wei-Amos vonal ellenben szerintem érdekes (és a szezon végére izgalmas) része lett a csoportdinamikának, még ha a könyv alapján sejtettem is, hogy a zsoldoslány és a megbízható szociopatánk szála hova fog kifutni.

Tetszett, hogy a sztori nem tört PDC-t sem a Belterek, sem a megacég mellett, mind az ex-OPAs telepeseknek, mind a szekusoknak voltak aljas momentumaik, de az alap motivációikat tekintve persze így is érthető, hogy bár mindketten közvetve/közvetlenül több ember haláláért is felelősek, Murtryt végül bilincsben vitte haza a Rocinante, Lucia meg karma Houdiniként az Iloszon maradhatott. A Bobbie-szálnál nagyon jól átjött a vegetáló-lassan összeomló marsi társadalom érzete, a földi vonalon meg Avasarala politikai játszmáit is remekül elkapták szerintem – bevallom, én a gyászmisés résznél először azt hittem, hogy az “öregasszonynak” (nem saját ageism, a könyvekben minden utálója így hivatkozik rá :P) megszólalt a lelkiismerete és visszalép a versenyből, amíg Arjunt meg nem ütötte végül a guta, hogy azzal egyidőben kiszivárogtatta az iloszi videókat is. Mindent a voksokért, ugye. ;)

Drummernek sajna nem jutott annyi játékidő, mint reméltem (mondjuk a Freddel való találkozása így is emlékezetes lett), Ashford űrsétáját pedig nagyon sajnáltam – de legalább igazi badass belter kalózként távozott el az öreg. :) A Marco-szál megalapozása meg persze már szépen kijelölte az ötödik (hatodik?) évad fő csapásvonalát is.

A technikai megvalósítás szerintem kitűnő volt – az előző évadokat sem érhette ilyen téren panasz, de itt aztán tényleg látszott, hogy az Amazon nem sajnálta a stábtól a pénzt, mind a CGI mind a díszletek nagyon ütősek lettek, remélem ez majd a későbbi évadokra is kitart. :)

[SPOILEREK VÉGE]

Szóval összefoglalva, bár tartottam kicsit az évadtól a könyv okán (szerintem a Cibola meghódítása lett a legkevésbé érdekfeszítő a könyvsorozatból), abszolút nem csalódtam, a kisebb hibái ellenére is ütős adaptáció lett a negyedik évad. Remélem az Amazon ezután sem adja alább a színvonalat.

k-10 - 2019. 12. 29. 21:55

JohnBart
“A technikai megvalósítás szerintem kitűnő volt”

Többnyire valóban jó volt, bár a súlytalanságban a teljesen normálisnak látszó mászkálás még mindig elég gáz; legalább egy kicsit megpróbálhatnák imitálni, hogy erővel kell ‘letenni’ a lábukat. (Gyakorolhatnának pl. a bokájukra kötött lufikkal.)

A vontatásos ‘megoldásnál’ viszont majdnem ríva fakadtam. Basszus, már óvodában megbuktattam volna mechanikából annak a jelenetnek a kitalálóit, annyira fájdalmasan ostoba volt az egész! Ha nem is rogytak volna azonnal össze azok a teljesen ésszerűtlenül összetákolt szerkezetek (pedig dehogynem…), a Roci rögvest keresztbeállt volna a kötélvégen, és elkezdett volna körözni a Barb körül, mint a megpörgetett parittya.

Egyszerűen szánalmas, hogy az egész stábban senki nem ordította le a hajukat emiatt! Egy Orville-nál legfeljebb röhögnék az ilyesmin, de itt… Mondom, konkrétan fájt.

Viszont ha már szóba került az Amazon: mit tudni, mennyire biztos a folytatás, mi van berendelve? Még egy évad rémlik, jól emlékszem? És a mostaniból lehet már valamilyen eredményeket látni? Milyen a nézettség, elég lesz a megmaradáshoz?

CrashBoostZoom - 2019. 12. 30. 16:04

@k-10

Mágnescsizmájuk van. Nincs gond azzal, hogy letegyék a lábukat.

A hajók kiépítési nagyon is ésszerű. Legalábbis belülről, a külsőségek nem nagyon számítanak. Továbbá Alex minden pilótatudományát bevetette, hogy az általad említett dolog ne történjen meg, Ő is megemlítette, hogy egy rossz manőver és mindenki elpörög a nagy semmibe.

k-10 - 2019. 12. 31. 22:16

CrashBoostZoom:
A csizma mágnese nem lehet olyan erős, hogy pótolja a gravitációt lépkedés közben, mert akkor meg felemelni kellene látható erőlködéssel a lábukat, és úgy rántaná vissza a talajra, mintha min. 5 kilós lenne a bakancs. Kb. mint mikor a jó agyagos sárba bele is ragad az ember, meg a félvödörnyi koloncot is cipeli magával.
Valahol a kettő között lenne az élethű mozgás, nagyon sokat dobna a hitelességen, ha kicsit rájátszanának.

A szerkezeteknél NEM a hajókról beszéltem, hanem a vontatáshoz épített állványról, ami még egy raklap téglát se bírt volna el, nem a sok(tíz-száz?)ezer tonnás hajót.

A fizikát pedig NEM LEHET kimanőverezni: ha a kötél vonala nem esik egybe a két hajó tömegközéppontjával, akkor EL FOGnak fordulni, és kész. Kivéve persze, ha a vontató (a Roci) eleve ettől a vonaltól ‘távolodva’, jónéhány fokos szögben, szabad szemmel jól láthatóan eltérve húzná a kötelet, ami viszont meddő energiapocsékolás lett volna.

CrashBoostZoom - 2020. 01. 02. 09:51

@k-10

Jogos. Az állvány tényleg nem valami masszív.

Alex pedig nem a fizikát akarta kimanőverezni hanem pont a fizikai erőhatásokat ellenkompenzálni, hogy ne lépjen fel az általad említett helyzet. Ezért volt gond amikor már nem volt elég energia, hogy korrekciókat hajtson végre. A külső látvány lehet, hogy nem egyezik meg azzal amit belül tesznek és mondanak de nem hasra ütés szerűen történtek a dolgok.

Hádész - 2020. 01. 02. 15:03

@k-10: Ha jól emlékszem, a csizmák nem szimplán mágnesek, hanem elektromágnesesek, ki-be kapcsolnak, szóval nem akkora nagy erőfeszítés felemelni, de persze akkor is egy kicsit máshogy kéne mozogniuk. Más részről égetéskor nincs rájuk szükség a gyorsulás miatt. Korábban ezeket elmagyarázták a sorozatban is szerintem.

k-10 - 2020. 01. 03. 12:40

CrashBoostZoom
“A külső látvány lehet, hogy nem egyezik meg azzal amit belül tesznek”
Na, pont ez a bajom… meddig tartott volna kicsit élethűbben ‘megrajzolni’?

Hádész
“a csizmák nem szimplán mágnesek, hanem elektromágnesesek, ki-be kapcsolnak, szóval nem akkora nagy erőfeszítés felemelni”
Akkor is erővel kell elszakítani a felülettől, hiszen nyilván el kell érni valamekkora távolságot, amikor kikapcsol….

De részemről ennyi; aki eddig nem értette, min problémázok, azt úgyse zavarták ezek a kis hibák a műélvezetben :)

k-10 - 2020. 01. 03. 12:42

Ps. Ha pedig valakinek eddig nem tűntek fel, de most már kezdik zavarni, attól bocs! ;-)

Hádész - 2020. 01. 03. 13:22

k-10: De pont ezt mondom, hogy kapcsolni lehet, már nem emlékszem, pontosan hogy volt. De ha kicsit gondolkodik az ember, talál maga is rá megoldást, például vannak rajta érzékelők. A talpán egy, ami érzékeli, hogy felülethez ér/közel van hozzá és bekapcsol a mágnes, ugyanígy egy a bakancs belsejében felül, ami érzékeli a nyomást, hogy emeled a lábfejed és elenged. A fix rögzítésre pedig van egy plusz kapcsoló.

A sorozat elején be volt valamennyire mutatva, illetve mikor Avasaralát tanítják rá, de lehet keverem a könyvvel, és a sorozatból kimaradt.

CrashBoostZoom - 2020. 01. 05. 16:19

k-10

Én teljes mértékben értem, hogy mi a problémád. A csizmákon már az első évadban túltettem magam. :) A külső látvány még ha nem is tökéletes minden alkalommal még így is mérföldekkel élethűbb a legtöbb sci-fi-ben látott dolgoknál.

Enzo - 2020. 01. 06. 01:47

4×05

Ebből a részből nemsokmindent tudtam felírni: standoff a településen, Laura vérzik, ilyenek. Az mondjuk érdekes volt, hogy Naomi most elmondta Laurának is a történetét – ha most hallottuk volna először, az egy fokkal jobb lett volna, mint ahogy az előző részben csinálták. Holdentől is fura ötlet volt a pattanásig feszült tömegek között nyugtató jelleggel a Miller-hallucinációs dolog segítségével meggyőzni őket, nem is igazán sikerült. És akkor ott a végén a nagy bumm, a könyv sztem legjobb jelenete, amit so-so elfogadhatóan adaptáltak.

#hétidézete:
Holden: -[…]the next thing could be a lot worse, and there will be a next thing.
Carol(?): -You have no way of knowing that.
Amos a háttérből benyögi: -He actually does. :DD

demerzel - 2020. 01. 06. 09:05

Valóban én is kifejezetten gyengének éreztem ezt a kötetet, le a kalappal, hogy mégis egészen korrekt évadot csináltak belőle.
Arjun karakterének cseréje nagyon fura, nem hiszem, hogy ne lehetett volna sokkal jobban hasonlító karakterrel váltani.
Ami a könyvekben sokkal jobban tetszik, az éppen az, amit lehetetlen tévésorozatba átültetni, vagyis az övbéilek, marsiak, földiek eltérő fizikai tulajdonságai illetve az űrbéli lét és mozgás embert próbáló volta.

walaki - 2020. 01. 06. 18:49

@demerzel: nem értek egyet. Az egyik dolog, amivel már a legelején megfogott a sorozat, az pont az volt, hogy övbelieknek vékony, nyúlánk és magas színészeket válogattak. Szerintem rettentő odafigyelésről árulkodik az ilyesmi, és teljesen jól ábrázolja a képernyőn az eltérő fizikai tulajdonságaikat (ennél többet egyébként sem tehettek, lévén a Földön forgatták a filmet).

@k-10: őszintén nem értem, miért problémázol. Teljesen hihető és valós megoldás amit más is említett már a csizmák kapcsán, a két érzékelő. Járhattak volna a színészek kicsit erőltetettebben? Persze. De ha figyelembe vesszük, hogy a karakterek ezt a járást napi szinten gyakorolják, egyáltalán nem meglepő, hogy nem természetellenes a járásuk. Ezen nem kell fennakadni szerintem. A pörgésben már sokkal több igazság vagyon, de nem látom be, miért ne lehetne ezt is ellensúlyozni ha megfelelően gyújtják be a Rocinante rakétáit (amire ráadásul még szóban utalnak is). De egyébként ha ez a kettő volt a legnagyobb bajod a sorozattal, akkor ez bizony egy iszonyatosan remek sorozat! :-)

k-10 - 2020. 01. 06. 20:13

Hádész
“… vannak rajta érzékelők. A talpán egy, ami érzékeli, hogy felülethez ér/közel van hozzá és bekapcsol a mágnes” … és jól odarántja a lábat a felülethez. EZT kéne látni!

“… érzékeli a nyomást, hogy emeled a lábfejed és elenged” … és jól ‘fölugrik’ a lábad, mint mikor ‘kicuppan’ a sárból. EZT IS kéne látni!

“A fix rögzítésre pedig van egy plusz kapcsoló.”
Az tiszta sor, nem azzal van gond.
De hagyjuk inkább tényleg…

Hádész - 2020. 01. 07. 09:43

@k-10: A súlytalanság nem azt jelenti, hogy épp, hogy megmozdítod magad, és már el is lendülsz megállíthatatlanul valamelyik irányba. Azt meg ne várjuk egy sorozattól, hogy majd a karakterek lábát mutogatja közelről, illetve hogy a színészek röhejessé teszik magukat egy hülye mozgással, még ha valamennyire indokolt is lenne. Inkább zavaró lenne, ráadásul semmit nem tenne hozzá a narratívához. Amúgy meg még mindig ez az a scifi sorozat, ahol a legjobban érvényesülnek a fizika törvényei, szóval inkább örülni kéne, hogy van ilyen is.

k-10 - 2020. 01. 09. 17:41

Hádész

“A súlytalanság nem azt jelenti, hogy épp, hogy megmozdítod magad, és már el is lendülsz megállíthatatlanul valamelyik irányba.”
De igen, kb. pont ezt jelenti.

“Azt meg ne várjuk egy sorozattól, hogy majd a karakterek lábát mutogatja közelről”
Nem is ezt várnám.

“illetve hogy a színészek röhejessé teszik magukat egy hülye mozgással, még ha valamennyire indokolt is lenne.”
De igen, ezt viszont PONT várnám.

“Inkább zavaró lenne, ráadásul semmit nem tenne hozzá a narratívához.”
Hát nem. Sokkal zavaróbb (és röhejesebb) az, hogy látszólag teljesen kényelmesen sétálgatnak a súlytalanságban.

“Amúgy meg még mindig ez az a scifi sorozat, ahol a legjobban érvényesülnek a fizika törvényei”
Na látod, ÉPPEN EZÉRT zavarnak a leírtak…
Egy Andromédában kb. lesz…nám.

Hádész - 2020. 01. 10. 13:09

k-10: Mindennek megvannak a korlátai, valószínűleg annyi plusz munkát jelentene a dolog, hogy nincs értelme. Most néztem végig a For All Mankind-ot, az is nagyon pontos, figyeltek rá, hogy a Hold felszínén kisebb a gravitáció, de a belső jeleneteknél nem erőltették ezt (az Ad Astrában is pont ugyanez volt). Szerintem ez legyen a legkisebb problémád. De ha itt tartunk, ilyen alapon kb minden filmet darabokra lehetne szedni, egy rakás akciójelenetben rohadtul nem úgy működik a fizika, ahogy kéne.

Enzo - 2020. 01. 12. 23:50

4×06 (pótlás csütörtökről)

Kicsit ismétlésnek érzem, hogy megint kvázi a protomolekula lassítja a hajókat, de legalább annyi változás van, hogy most nem a harcot, hanem az elmenekülést gátolja ezzel. A bolygó nem szarral gurigázik, nyilván még a holdnak is kell kezdenie elolvadni (WTF) a földrengés-lökéshullám-cunami kombó előtt…

Murtry jó nagy g*ci, valahogy minden helyzetből kihozza azt az opciót, hogy hogyan legyen az övbélieknek minél rosszabb. Mondjuk abban igaza volt, hogy egyszerre csak 1 shuttlet küldött le az Edward Israelről, így csak egy porladt el…

Bobbie szépen beállt ennek a korrupt zsarunak a csapatába, és egyelőre nem is annyira látszik, hogy mondjuk titokban le akarná buktatni, vagy ilyesmi. Az egyértelműen látszott már előre, hogy a magánakciója alatt majd biztos el fog fogyni a levegője, őszintén szólva meglepett, hogy nem hagyta ott a csapat :D

Darabkák:
– A leszerelés alatt álló terraformáló tornyokról pont volt szó a tévében az egyik jelenet elején, még azelőtt hogy Bobbie-ék beszéltek volna róla – szeretem az ilyen kis apró előreutalásokat.
– Ashforddal kapcsolatban meglepett a kisbabás video, nem igazán kaptunk róla eddig magánéleti szálat.
– Na a végére pont megjött a cunami, olyan cliffhangeresen vágták el, mintha legalábbis kérdés lenne, hogy be tudják-e csukni az ajtót vagy meghal mindenki :D

#hétidézete:
“-So what’s plan C?
-We make the town into a reinforced shelter that can handle 200-kilometer-per-hour winds and massive flooding.
-Plan C sounds like everybody dies.” :DD /Murtry, Wei, Amos/

4×07

Avasarala és Arjun szála talán egy kicsit sokat van ábrázolva, cserébe például Elvi Okoye karakterét alig ismerjük (anélkül, hogy belemennék könyves részletekbe). Ezen kívül egyébként stratégiai-politikai szempontból izgalmas az a szál, főleg hogy most elkezdett kapcsolódni a Marco Inaros-ügyhöz. A hajtómű-kilövős/behatolós opció jónak indult, de aztán eléggé katasztrófába torkollott, vajon mi történt a Pizzouzával?

Már akartam írni, hogy az Iluson kialakult helyzet miatt Murtry kicsit megtörtebbnek és segítőkészebbnek látszik újabban, de aztán bebizonyította a Weijel történt beszélgetésben, hogy mégiscsak egy szemétláda még mindig, maximum más motivációt talált magának.

Darabkák:
– Tetszett Elvi és Holden vitája arról, hogy milyen érzés az első embernek lenni, aki az idegen fajjal kapcsolatba lép, akarata ellenére is – a legtöbb tudós szívesen cserélne Holdennel, de szerintem ez Jimnek se lenne ellenére :D
– Yay, Prax említés (Alex és Laura beszélgetésében) :)
– Na, a végén megérkeztek a mérgező csigák is, hogyha esetleg a cunami, a vakságot okozó mikroorganizmusok, és a szűkös készletek miatt nem lenne elég bajuk…

#hétidézete:
“-Unless you need something stiffer?
-How about cyanide?
-We only have hemlock.” :DD /Ava&Arjun/

k-10 - 2020. 01. 13. 17:49

Hádész – 2020. 01. 10. 13:09

(Legyintő szmájli, lemondó sóhaj…)

Mate4182 - 2020. 01. 16. 13:02

k-10 en nem akarlak meggyozni semmirol, en ertem a gondjaidat (bar hogy ezek utan pont azon nem akadsz fenn hogy hallani a robbanasokat az urben :D na mindegy)

egy dolgot tudok mondani erre: meg az elso (talan a masodik) evadban volt egy ejelent amikor talan Avarsarala (nagyon fix vagyok a reszletekkel :D ) eloszor huzott ilyen magnes bakancsot. meg el is mondtak neki hogy szokatlan less es furcsa, hozza kell szoknia.

nem mondom 1000% hogy o volt, de arra emlekszem hogy tenyleg furcsan lepkedett benne.

viszont aki egesz eletet az urben tolti, vagy legalabbis tobb evtizedet, azok szerintem boven hozzaszoktak a dologhoz, ahogy a felnott emberek sem dulongelnek meg benaznak mint a kisbabak amikor jarni kezdenek.

az evadrol amugy:

siman eros 9/10 de nem is igazan tudnam megmondani miert nem 10ed adok hiszen minden epizodot elveztem. mindegyik utan azonnal inditottam volna (vagy inditottam is) a kovetkezo epizodot.

Amos es Ava meg mindig hibatlan karakterek.
Alex es Bobbie szinten tokelektesen toltik ki az osszes screen timet.
Naomit meg mindig nem tudom igazan kedvelni, de ennek inkabb cask az az oka hogy egyaltalan nem erzem a kemiat koztuk Holdennel.
Holden szineszi teljesitmenye engem mar az elso evadban sem zavart szoval az nem szempont.
az uj szereplok odatettek magukat, Murtry kifejezetten jol hozta a szerepet (o most el vagy nem? Amos job horogja utan nem tudom mi let a dolog vege…)

nagyon sajnalom hogy megint varni kell, de ugyanakkor orulok is mert ugy erzem az Expanse most jo helyen van, nem kell aggodni erte meg par evig.

remelem a kovi evadban megtobb Bobbiet kapunk.
ja es Miller is kapott egy tok jo lezarast vegre!

Mate4182 - 2020. 01. 16. 13:05

uh bocs a duplazasert de ezt elfelejtettem:

Ashford hattal beuszos dupla headshot-ja az egyik (ha nem A) leglazabb ur-gyilok amit valaha leforgattak!

az o sorsa elszomorit, de ugyanakkor ugy erzem, karakterehez melto modon halt meg (a bucsu ajandeka pedig jo kis kavart fog okozni Marconak jovore)

Hádész - 2020. 01. 17. 12:50

Mate4182: Én nem is bírtam várni, inkább folytattam a könyveket. Egyébként ennek az évadnak az alapanyaga a második legkarcsúbb történésű (az előző mellett, de azt le is zavarták fél évad alatt), de 3 plusz szállal jól kitöltötték, illetve megalapoztak a következő évadra, aminél jobb lesz az öveket becsatolni :D

Mate4182 - 2020. 01. 17. 13:09

oh ne is emlitsd a konyveket … tavaly mikor magyarorszagon voltam megvettem a 2.at, ki is olvastam eleg gyorsan.
ez volt aprilisban tajekan … :D

most megy magyarorszagra baratnom par hetre, mar felirattam vele hogy a 3.-4. kotet nelkul haza se akarjon jonni :D

Hádész - 2020. 01. 17. 14:35

Mate4182: Hamar le fog csúszni az a két könyv :D

k-10 - 2020. 01. 18. 15:03

Mate4182

1. “bar hogy ezek utan pont azon nem akadsz fenn hogy hallani a robbanasokat az urben”
Ezt miből is gondolod?
Ezt már szóvá tette más.

“… eloszor huzott ilyen magnes bakancsot. meg el is mondtak neki hogy szokatlan less es furcsa, hozza kell szoknia”
Emlékszem.
Csakhogy van, ami egyszerűen *nem* megszokás kérdése, hanem nettó fizika.

Enzo - 2020. 01. 23. 17:32

4×08 (pótlás hétfőről)

Ez a rész leginkább arról szólt, hogy A betűs szereplőket olyan helyzetekben vagy lelkiállapotokban láttunk, amik nem a megszokottak: kezdve Avasarala meditálásával (de fura volt ágyban fekve és ruhát válogatva látni is), folytatva Amos mélabús jeleneteivel és öngyilkossági hajlamaival, és hát Ashfordot is furcsa elképzelni “józan hangként”, márpedig most ilyen a szerepe.

Az előző rész végén történt támadással kapcsolatban több felelősségre vonást vártam volna az OPA/Marco felé (elvégre ők kezdtek el lőni, meg felrobbantották a Pizzouzát), ehelyett Avasarala lett számon kérve, hogy miért küldte be oda a katonákat. A megemlékezéses beszéde egész meghatónak és őszintén improvizáltnak hatott elsőre, de a későbbi jelenet fényében (amikor Arjun számonkéri) nem tudom, mennyi volt belőle őszinte. Nem semmi, hogy már a férje se bírta ezt a húzását, még ha komolyan is mondta a nő, hogy a fiuk halálát nem akarta politikai eszközként használni.

Ezen kívül alapvetően pozitív dolgok történtek a fő szálakon: a Roci és a Barb összekapcsolása kész, illetve végre felfedezte Elvi, hogy Holden rákgyógyszere a kulcs a vakság-gyógyszerhez. A szemből mintavételezős jelenetet alig bírtam nézni, még úgy is rengeteg lelkierő kellhet egy ilyenhez, hogyha tudja az ember, hogy egy csomó élet megmentése a tét.

Darabkák:
– Hopp, Drummer kilép a Fred-Ashford beszélgetés után, a kapitány meg elmegy Marcóra vadászni.
– Esai Martin bemondta az egyik legfontosabb következményét a Gyűrűn átjutásnak: ez lesz a Mars végzete, senkit nem fog érdekelni a vörös bolygó a rengeteg új világ miatt. Ennek láttuk jeleit (pl.terraformáló tornyok lebontása), de nem volt már egy hasonló beszélgetés az évadban?
– Na Miller végre visszatért, de most meg ordít és eltűnt. Remek :D

#hétidézetei:
“Thanks for hating your parents. You might save us all from being fucked.” :DD /Random övbéli Felciának/

“-You sound like a politician.
-No, I’m just old.” :DD /Drummer&Ashford/

Enzo - 2020. 01. 30. 22:26

4×09

Kicsit évadzáró feelingje volt a résznek, és kb a végső cliffhangernél hagyták abba, furcsa, hogy sanszosan Bobbie, Avasarala, meg Ashford szálának a folytatása maradt inkább a 10.epizódra a főszál helyett. Már anno amikor olvastam a negyedik könyvet, akkor is egy nehezen megfogható finálénak tartottam (főleg) a zárást: amit Miller csinál, az egész megtestesülés, kapcsolgatás, minden…kicsit absztrakt és így nehezen befogadható. De persze ilyen is kell egy sci-fibe, nem csak mindig űrháborúk meg szörnyek elpusztítása. Azért azt talán jobban kihangsúlyoztam volna, hogy proto-Miller nem látja azt az “isten szeme” gömböt, hanem csak valami ürességet, hiányt érzékel helyette asszem. Az odaút egyszerűbbre vétele alapvetően bejött: Holden leugrik az alagútba, repül egy kicsit a lila fényben, aztán megérkezik, ez az egész – ha jól rémlik – valamennyivel összetettebb volt a könyvben.

A Wei-Amos-Murtry párbaj izgalmasra sikerült, szerintem egyébként nem Amos ölte meg a csajt. Murtry most élőben és a távolból is seggfejkedett, a shuttle-ös kis titkos terve okozott némi gondot a Rocinak meg a Barbnak, de szerencsére Alex nyert egy kis időt a railgun használatával. Hatás-ellenhatás: science, biatch!

babrafax - 2020. 01. 31. 11:02

Helló Enzo,

a 8-dik könyvet is olvastad? Én most végeztem ki a 7-diket.

Pipp - 2020. 01. 31. 15:08

Egy film mindig enyhíti a könyvben leírt furcsa látványokat. Hogy alkotógárdán belül maradjunk, a GoT-ban például Tyrionnak nem csak egy vágásnak kellene lenni az arcán, hanem konkrétan levágták az orrát. Ki akarná azt ténylegesen nézni?
Hogy fogadnánk be Naomit-és az összes beltert-, ha úgy néznének ki, ahogy a könyvben le van írva?
Gyarló az ember, és ha túl “weird” lenne, amit lát, azaz csak teljesen hű a megírtakhoz, egyszerűen nem is bírná megnézni ezeket a filmeket.
Arról nem beszélve, hányszoros költség lenne, ha minden nyomorult jelenetben lebegni kellene, mikor nem az a lényeg adott esetben, hanem a dialógus.
Btw én eddig csak a könyveket olvastam (a Tiamatot még nem kezdtem el), a sorozatból csak kb. egy részt láttam, abban mutatnak egy kikötözött “igazi” beltert-tényleg olyan fazonokat akartok?:)

Enzo - 2020. 02. 12. 23:45

@babrafax: áh, könyvekkel el vagyok maradva, a 6-osig van meg, de még csak az ötödiket olvastam el… (ezért nekem a könyves kibeszélő is spoileres, viszont itt meg megint nem beszélhetek a könyvekről :D)

Enzo - 2020. 02. 14. 17:32

4×10 (pótlás szerdáról)

Hát valóban itt a végén kisebb hangsúly jutott a Roci csapatára és az Ilusra, inkább a többiek (Bobbie, Ava) szálait zárták le, illetve felvezették az új évadot, ahogy az várható volt.

Bobbie:
Azt nem teljesen vágtam, hogy Beltran (aki szerezte nekik a melót) adatlapjának nézegetésekor miből esett le neki, hogy csapda lesz az átadás (valami Norris nevű nőt látott meg a munkatársak között), de a hangáros harcjelenet frankón nézett ki, meg a robbanás is utána, főleg a kupolából lezuhanó üvegcserepekkel meg a légveszteség miatt bezáródó ajtókkal. Tehát akkor valami magas hozzáférésű övbéliek ellopták a stealth tech-et, és ezek szerint a kis szőke csaj nem volt benne az ügyletben (milyen közel kerültek egymáshoz Bobbie-val a végére), Esai Martin meg belehalt a sebekbe, RIP.

Avasarala:
Nancy Gao meg lett választva főtitkárnak, tetszett Avasaralától az üzenet neki, hogy igyekezzen úgy betölteni a pozíciót, hogy közben megmaradjon az élete, amibe utána visszatérhet. Ehhez kapcsolódóan lehetett érezni a beszélgetésükkor, hogy Avasarala és Arjun között valami eltört. :( Viszont Bobbie és Ava együtt rúghatnak segget a következőkben, yay!

Búcsúzások:
Miller kapott egy hangulatos búcsújelenetet a Rocin (ha jól sejtem, innentől tényleg nem lesz több Thomas Jane) – fura érzés lehet elbúcsúzni úgy tőle, hogy halála után még először változó hallucinációként volt jelen, aztán meg egy kupac fémalkatrészből összenőtt robotszerűségben manifesztálódott.
Az igazi nagy búcsú viszont Ashfordé volt, aki egy elképesztő menő berepülős jelenettel érkezett meg Marcoék hajójára (utána az ottani nullgravitációs harcjelenet is remekül sikerült), de nem számolt Filippel, akit egyébként a hajából első látásra azonnal meg lehetett mondani, hogy Naomi gyereke :D A légzsilipes-kidobós-versmondós kilépő jelenet pedig méltó lett a karakterhez, aki egészen a néző szívéhez nőhetett (az ellenszenves karakterként való bevezetése óta egyre szimpatikusabbá válva).

Remek cliffhangeres évadzárás az aszteroidák Föld felé hajítása – Marcoék bizony nagyban gondolkodnak.

Darabkák:
– Ashfordéknál már amikor mutatták az ott felejtett fogót lebegni, sejtettem, hogy a fogoly majd jól felhasználja, és így is lett.
– Tényleg lerövidítették az Iluson levő struktúrában az utazást a könyves verzióhoz képest – pár perc “csúszdázásnak” tűnt, aztán valójában Holdenék 800 km-rel arrébb bukkantak ki.
– Ha már ez a jelenet: a Roci hogy landolt ilyen szépen azon a hülye alakú tornyon, a minimális helyen? Alex tud valamit… :D
– Az egyik legjobb jelenet: Amos pszicho arca, amikor Murtry megpofozza, és így végre igazán feljogosítva érzi magát arra, hogy jól megagyalja :D

#hétidézetei:
“-Your hand looks good.
-I’m gonna test it out right now.” :D /Amos (és Alex amilyen fejet vág erre, priceless :DDD)/

“Bobbie, your timing sucks.” /Ava/

noinipo - 2020. 02. 17. 17:03

szerettem, de kicsit olyan érzésem volt, mintha összekötő évad lenne, vagy előkészítő
mást, több eseményt vártam, de így se volt unalmas, remélem következő évad kárpótol

terika - 2020. 02. 17. 22:39

A könyveket nem ismerem. Az évad nekem úgy zárult, hogy inkább a politika felé fordultunk a végén, szerintem. Persze látok fantáziát abban, hogy valahogyan összefűzzék mondjuk Marco szándékait a világmindenségével, sose lehet tudni.Még több embert megismerhettünk, kinek mik az igazi szándékai. Mondjuk Amos múltja még mindig egy nagy homály, pedig annyira állat az a csávó. Engem egyébkét Holden szakállas feje, meg ahogyan mosolyog, mint a tejbetök, annyira idegesít, utálom a karakterét. :D Meg a szerelmüket is Naoimval, annyira nem jön át nekem.
Olyan vége lett, hogy nem lett vége, ordít a következő évadért. Úgy látszik a sorozat védjgyévé vált, hogy a tetőpont nem az utolsó részben van, számomra a 9.rész volt a csúcspont (rengetek kérdést is hagyott maga után). Bár ráhuztak azért a 10.részre is, ami szintén érdekes fordulat lesz egyébként.
A befejezés, itt konkrétan az utolsó pár percre gondolok, azért elég deepre sikerült. Nagyon bánom az Ashford elvesztését.

Továbbra is nagyon érdekel. Várom az 5.évadot.

Csak_Szolok - 2020. 03. 24. 19:32

Bosmang!

Csak nekem tűnik nagyon áthallásosnak?:)

dolfikavik - 2020. 04. 06. 06:55

Jó későn, de hátha még valaki olvassa :)
Azzal együtt, hogy a leggyengébb évad volt, még mindig a legjobb űropera a tévében. Szerintem a könyves alapanyag is a leggyengébb volt az összes közül, ezért is hoztak be extra szálakat Bobbyval, meg Avasaralával. És ha már Avasarala, még mindig övé az egyik legjobb karakter, de ebben az évadban a színésznő borzasztóan ripacskodott, affektált, rossz volt nézni. Bobby szála érdekes volt, rajta keresztül kívánják bemutatni a Mars hanyatlását. A látvány nagyon rendben volt, szépek voltak a külső képek, a képarány változtatása sokat hozzátett az élményhez.

Spoiler
Borzasztó sablonos volt, amikor Bobby elment Esaihoz, és meglátta a gyerekeit, plusz Esai elmondta, hogy ez az utolsó meló, utána kiszáll. Naná, hogy meg is halt a rosszul sikerült balhéban.
Ugyanez Ashforddal. Drummertől nem vette el a piát, inkább tegye el akkorra, mire visszajön. Tök egyértelmű volt, hogy nem fog visszajönni. Ezek rossz dramaturgiai húzások, mert nemhogy nem növelik a karakterek halálának súlyát, épp ellenkezőleg, a kiszámíthatóság miatt komolytalanná teszik azt. Ashford karakterét amúgy ennek ellenére sajnáltam, bár neki úgy nem nagyon kellett volna ebben az évadban léteznie. Meg is lepődtem az évad elején, hogy jófiúként kalózokat kerget, de aztán az évad végére csak megtalálta az ő erőszakkal berángatott szála is a helyét. A “kilépője” amúgy szép volt.
Szintén rossz dramaturgiai húzás volt, ahogy Bobby összehaverkodott a szőke csajjal. Mert miért is? Előtte szétverték volna egymás fejét, aztán hirtelen a nagy fordulat.
Spoiler vége

Amosnak szerencsére viszonylag sok műsoridő jutott, Alexnek viszont sajnos nem. Naomi-Holden románc továbbra is nagyon gyenge. Murtry viszont ugyanolyan geci volt, mint a könyvben, ez nagyon jól visszajött. Millert mindig jó látni, itt is jó volt. Sajnos kimaradt a könyves Edward Israel vs Roci műsor, pedig látványos lett volna.

Szóval még mindig a legjobb sci-fi űropera a tévében, de nálam ez az évad max 7/10.

petrow184 - 2021. 03. 25. 15:52

Önmagához képest gyenge, amúgy jó évad volt, valóban 6-7/10. Nagyon hiányzott a 2. évad óta megszokott fél-évados zárás – és amúgy az egész évad bőven belefért volna fele ennyi epizódba.

Találós kérdés: Melyik rész plot-ját írom le a 4. évadból?
* Aversalának meg kell küzdenie a gyűrű miatti külpolitikai és az újraválasztások miatti belpolitikai feszültségekkel
* Drummer és Ashford az OPA kalózaival küzd
* Bobbie szembesül vele, hogy ez a Mars már nem az, amiért ő húzott egyenruhát
* Holdenéknek a New Terra veszélyeivel kell szembenézni, mielőtt kifutnak az időből

Beugratós kérdés, MINDEGYIK résznek ugyanez a története, váltakozó fókusszal.

A CGI viszont mérföldeket lépett előre, le a kalappal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz