login |

Holnaptól JAws 2019

2019. 12. 18. 21:30 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: szolgálati közlemény,

Megint lesz Junkie Awards, ami nem a mi díjunk, hanem a tiétek. Lehet ismét várni a jelölteket, bosszankodni vagy örülni, ha a népszerűbb sorozat kapja a több szavazatot (ez nem mindig van így, csak ugye érvként ilyenkor kerül elő), vagy hogy az is szavaz, aki nem néz minden sorozatot (van ilyen???), illetve felfedezni, hogy miért rajongott idén a junkie-közösség.

NE FELEDJÉTEK A LEGFONTOSABBAT!

A jelölés az elsődleges, hiszen a jelölések alapján dől el, hogy kik kerülnek a legjobb 5 közé, hogy mely sorozatokra, színészekre lehet szavazni nyíltan az egyes kategóriákban.

Viszonyításképp: a jelölések száma és a döntősökre való szavazatok száma között 10-20-szoros különbség is lehet, ergó tényleg 1-2 szavazaton múlhat a bekerülés vagy kimaradás. 

Mivel nincs valódi díj, komoly tét sincs, és mi tényleg csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy merre húznak az olvasók – ha egy 10/10-es rétegkedvenc nem nyer, az nem csak azért nem nyer, mert kevesen látták, hanem talán azért sem, mert akkor sem nyerne, ha mindenki látta volna. Mert réteg. Tehát korlenyomatról és játékról van szó, a ti, illetve mi, vagyis a junkie-k ízléséről, ahol helye van a kommersz és a kevésbé kommersz sorozatoknak. A lényeg, hogy ha visszanézünk, lássuk, hogy mi mindenre indultunk be.

És persze nem elhanyagolható, hogy a JAws azért is született, hogy felhívja a figyelmet olyan nagy kedvencekre, amiket nem mindenki néz. És ki tudja, talán jövőre némelyik titkos favorit épp egy mostani jelöléssel szerez újabb támogatókat. Sorozatnézői aranyszabály, hogy érdemes mindig esélyt adni azoknak a sorozatoknak, amiket sokan szeretnek, hátha be lehet állni a sorba. A hype nem (mindig) ördögtől való.

Csütörtök délutántól végig az ünnepek alatt lehet szavazni a Sorozatjunkie blog 2019-es, olvasói díjaira (az összes korábbi posztunk róla itt), a Junkie Awards-ra – erről kirakunk külön posztot, minden részlet abban lesz.

A kategóriák kapcsán egyre nagyobb a kavar, hiszen már nem csak komédiák és dramedyk 20-30 percesek (ld. a Servant vagy a The Mandalorian pár epizódja), de még mindig nem érzem, hogy érdemes lenne kettőnél többet csinálni, azaz marad a rövidebb és hosszabb epizódokkal rendelkező felosztás – előbbibe javarészt komédiák, utóbbiba pedig drámák tartoznak, de lesznek  átfedések. (Az antológiák, illetve minisorozatok kategóriája továbbra is képlékeny lenne, így ezek is mennek a normál sorozatok közé, általában a 40+ percesekhez.)

Ökölszabály a jelölésekhez: minden sorozat (illetve színész a főszereplő és mellékszereplő viszonylatban) ahhoz a kategóriához kerül, ahova a több jelölést kapja. Tehát jelölés nem fog elveszni, ha a Servant 10 darab 20 perces és 11 darab 40 perces sorozatos nominációt kap, akkor a 40 percesek között vesszük figyelembe 21 jelöléssel.

Akit érdekelnek a 2019-es premierek, annak itt a naptár (vastaggal az újoncok). Szokás szerint szavazhatók a tavalyi év végén bemutatott sorozatok is, amik kicsúsztak az előző JAws-ból (ld. 2018-as premiernaptár), plusz streaminges pikantéria, hogy vannak olyan sorozatok, mint például a You (esetleg a Titans), amit annak ellenére, hogy 2018-asak, sokan csak a 2019-es Netflix-es premiernek hála fedeztek fel, így ezek is szavazhatók. (Ráadásul a You idén egyébként is csak “urnazárás” után fog folytatódni, így jövőre is hasonló “problémát” fog jelenteni.)

Tényleg érdemes átnézni a listát (vagy figyelni a jelölős poszt kommentjeit), mert gyakran fordul elő feledékenység év eleji, vagy kaszált sorozatok kapcsán.

8 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 12. 18. 22:30

Atya úr isten! Megint eltelt egy év? Már vártam a JAWs-t. :-)

Enzo - 2019. 12. 18. 23:30

Akkor ez még nem a jelölős poszt, ugye? (Még csak gondoljuk össze a dolgokat.) Mondjuk se kategórialista, se emailcím sincs benne, szóval ha jól sejtem, holnap indul a jelölés.

karit - 2019. 12. 19. 00:49

Remélem, a fiúknál Pedro Pascal lesz a befutó. Az a sármos nézés, ahogy felhúzza a szemöldökét, miközben… oh, wait…

szala - 2019. 12. 19. 07:37

Az évtizedváltásra való tekintettel csinálhatnátok évtized sorozata (és hasonló) kategóriá(ka)t is idén :)

Snoopyzit30 - 2019. 12. 19. 09:58

Hosszú idő után az első év lesz, amikor év közben nem vezettem szinte egyáltalán, hogy kiket tartok a legjobbnak, szóval nekem most komoly munka lesz összeszedni a jelöltjeimet. Mondjuk válogatni azért lesz miből :-P

heidfeld - 2019. 12. 19. 11:09

Igen én sem vezettem, betelt a nagy füzetem.
/Tudom-tudom, gépen is lehetne, legalább lenne mit tanulmányozni, Burkina Faso, netes kalózainak, bankkártya adatok mellett/.
Bőség zavarával küzdök, mert legalább 20, 10/10 epizódot volt szerencsém látni, pl. Goliath, Derry Girls, Vis a Vis, Shameless, A Móló, For All Mankind, Britannia, stb.
Néhány 20/10 is akadt, de tényleg pokolian nehéz választani.
Tavaly sem volt könnyű, de a Waco 1×06 elképesztő volt.

simi1029 - 2019. 12. 19. 12:08

Szerintem valami hasonló poszt lehetne, mint 10 éve volt:
https://www.sorozatjunkie.hu/2009/12/30/jaws-2009-2-0-az-evtized-legjobb-sorozata/

winnie - 2019. 12. 19. 12:35

rendben!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz