login |

Runaways: a 3. évad – írta Jemima

2019. 12. 19. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Ami egyben az utolsó is, ugye, mert…

Hol is tartottunk? Átálló szülő, elrabolt vagy hazugsággal visszacsalt gyerekek és fenyegető ellenfelek. A mozgalmas második évad után múlt pénteken a Hulu elérhetővé tette Marvel-sorozatának harmadik évadját. Amire, mint olvashatjátok a fenti linken, nem tervezetten került, így az utolsó részében bár kaptunk egy korrekt lezárást, de azért hagytak bent szálat a folytatásra is a készítők.

Az évad összességében méltó volt az első két fejezethez és szerintem a búcsú is elfogadható volt. A részletekről spoileresen a tovább mögött olvashattok.

Tehát az előző évad végén kiderült, hogy Jonah és néhány társa megszállt három szülőt, akik most még inkább azon vannak, hogy beteljesítsék gonosz terveiket.

Az évad egy fura flashforwarddal indít, aztán persze még a főcím előtt kiderül, hogy Chase, Karolina és Janet foglyul estek és Jonah-ék tartják őket az algoritmusban.

Sweety, this is my endgame!

Gert az apjával elvonul, hogy AlienStacey ne tudja őket bántani. Dale a jó oldalra áll és tanítja a lányát, hogyan irányítsa Old Lace-t. Ez volt számomra talán a legbosszantóbb az évad során: felvezették ezt a szálat, hogy aztán rendre vagy otthon hagyják vagy el is zárják Old Lace-t és semmi hasznát ne vegyék a fenyegetések során annak, hogy van egy irányítható dinójuk.

Chase és Karolina kiszabadulnak, Janet pedig létformát vált a szabadulásuk érdekében, a fia pedig egészen könnyen túllép azon, hogy anyu mostantól programként folytatja. Az MCU-filmekkel egy univerzumban azért megnézném, ahogy Visio és Janet beszélgetnek. Chase és családja kapcsán mindig is volt egy „mini-Stark” érzésem, de több ponton is hasonló szálakat kapnak.

Molly-val megint látványosan nem tudnak mit kezdeni. Az évad első felében aranyos, ahogy Xavint tanítja, hogyan kell emberként viselkedni, illetve a beszélgetéseik a katona létről és az érzelmekről meghatóak voltak. Ezen kívül viszont csak harcolt, ha kellett, és kiállt a barátai mellett, ha épp arra volt szükség. Más nagyon nem történt vele.

Szóval az évad első négy részében az AlienSzülők szervezkedését követhetjük nyomon. Victor karaktere nem változott sokat még így sem, hogy most Jonah szállta meg. AlienStacey sokkal határozottabb lett, de a show-t ezen a ponton AlienTina ellopta.

– Robert is in intensive care […] We’re praying for his full and speedy recovery. Aren’t we Tina?
– Mm-hmm. Totes.

Miután kiderül, hogy nem Leslie gyermekében, hanem Alexban van Jonah fia, egyesül az AlienCsalád és megpróbálják elhagyni a bolygót, hogy aztán a csatlósaikat küldjék vissza, megöletni hőseinket. A csapat ezt sikeresen megakadályozza és Xavin beteljesíti sorsát, magával viszi Jonah gyermekét, hogy elhozza a békét és a szeretetet az univerzumnak. Karolina szerencséjére a prófécia a húgáról szólt, így a csapattal és Nicóval maradhat.

Can we just have one night of our version of normal and in the morning we’ll fight the aliens?

Az ötödik résznél majdnem eldobtam az egészet, mert azt hittem, hogy csak egy egyszeri alternatív univerzumos fillerrel fogják húzni az időnket. Szerencsére tévedtem.

Nico az első résztől hallucinál Morgan le Fey-ről, beszélgetnek, segít neki Karolina keresésében. Nico az évad során folyamatosan küzd a sötét oldal ellen. Az évad második felében kerül ez a szál előtérbe, mikor kiszabadítják Morgant addigi börtönéből.

Itt ugrik egyet a sorozat, a sötét dimenzióban töltött nagyjából egy nap alatt nálunk fél év telt el, így újra lehetett rendezni a sakktáblát.

Morgan összejön Roberttel és átveszi a cég irányítását is. A mobiltelefonos világuralomra törési tervnél egy kicsit vertem a fejem a falba, de ugyanakkor nagyon 21. századi megoldás volt.

Szóval az évad második felében megy a cselszövés, Nicóval és a Karolinával való kapcsolatával a középpontban. Végül a szülők is mind átállnak a jó oldalra és együtt szállnak szembe Morgannel, akit le is győznek, de ismét nagy árat kell fizetniük.

Morgan végig a végzet asszonyának volt beállítva, mégis valahogy súlytalan volt. Elizabeth Hurley ugrott be a szerepre, de azon kívül, hogy szexi ruhák, gonosz szándékok és british english akcentus, nem sok mélyítést kapott a karaktere. A végső csata rendben volt, varázslat (és Thanos?) általi halált halt.

Ekkor már a kilencedik résznél jártunk, bevallom, fogalmam sem volt, mi lesz a lezárás.

Alex az évad második felében nagyrészt Morgan fogságában volt és csak úgy sikerült kiszabadítani, hogy Nico véletlenül segítségül hívja Tandy-t és Ty-t, azaz a Cloak&Dagger Marvel sorozat hőseit. Az igazi Alex tehát elég keveset tudott szerepelni, az évad elején host volt, a második felében pedig fogoly.

Karolina, Molly-hoz hasonlóan szintén kicsit töltelék karakter lett. Így volt min tépelődnie Nicónak, illetve mindig meg kellett egymást találniuk, de a karaktere nem sokat fejlődött az évad során.

Meg kell említenem a szülőket is. Tavaly az anyukákról írtam, hogy végre előre léptek, megmutatták az erejüket. Az évad felénél elég szomorúan állt a helyzet. Catherine vállalta Darius megölését, hogy példát mutasson a fiának, azzal viszont talán ő sem számolt, hogy Darius feleségének bosszúja eléri a rácsok mögött egy késszúrás formájában. Janettel tehát elköszöntek az élők sorából. Tina és Stacey alienek lettek, egyedül Leslie maradt, aki továbbra is jószándékúnak tűnik, de a kisbabájáért mindent megtesz. Dale menekül, Robert haldoklik, Victorból Jonah lett, Geoffrey pedig csak statisztál a történésekhez. Lassan minden szülőt elveszítünk.

My mother won’t be too happy you’ve turned him into a man-jewelry-wearing boy toy who has way too many buttons open on his shirt.

Ezt a helyzetet ügyesen (?) feloldották a félévadnál, a testekből távoztak az alienek, Morgan pedig visszaadta Robert erejét, így újra össze tudott állni a szülői csapat. Robert végül feláldozta magát, de sikerült Morgan varázskönyvének tartalmát megszerezni, így segítve a Minoru lányokat a győzelemhez.

Now, how about you don’t kill me and we have a nice launch?

Szóval voltak nagy búcsúzások és csaták is, de mit tartogat számunkra a lezárás?

Chase nem bírja Gert nélkül és 8 év alatt feltalálja az időutazást (bezzeg, ha tudná, hogy Tony Stark egy éjszaka alatt megoldotta!). Láthatjuk, hogy három évvel a történtek után kivel mi van. Kiderül, hogy a 8 évvel későbbi Alex gonosz lett és azért jött vissza, hogy a három évvel későbbi csapatot megölje. JövőChase megállítja a többiekkel és még arra is marad idejük, hogy beugorjanak a Morgan elleni csatába, megmentve Gert életét. Itt jó poén lett volt az elején üresfejűnek beállított JövőChase-től, ha szóról szóra elmondja Gert eredeti, feminista beszédét, de így is jó volt a megoldása. A kis csapat boldogan sétál ki a napsütésbe, de előtte azért Alex elolvasta JövőAlex üzenetét.

Valószínűleg sosem tudjuk meg, megfogadja-e a saját tanácsát.

Amit mindenképpen szeretnék megemlíteni, hogy a zene mennyire a helyén volt végig. Csak akkor szólt, amikor kellett, de akkor pont az szólt, ami kellett. A fényképezés végig jó volt, egyedül CGI Old Lace lógott ki egy-két alkalommal a képből. A varázslatok vizuális megvalósításánál pedig már szinte éreztem Dr. Strange közelségét is.

Összességében a 10 rész nem hagyott helyet a lazulásnak, feszes volt a sztori végig, de azért érezhető volt, hogy néhány karakterrel nem tudnak mit kezdeni. A tavaly kiosztott 7.5/10-es értékelést nálam megtartotta és a teljes sorozatot is valahová ide tenném. Volt eleje, közepe és most van vége is.

Hogy hogyan tovább? Lehet, hogy csekkolom a Cloak & Daggert, szimpatikusnak tűntek a srácok. Ráadásul néha azért remélem, hogy a kasza helyett csak csettintés volt, és még visszatérhetnek kedvenceink a képernyőre.

9 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2020. 01. 09. 09:50

Nullkomment, az szép :O

Letoltam az évadot (de minek?). Ilyen egy összetákolt valamit se mostanában láttam.

Az évad első felében testrabló alienekkel harcolnak, hogy aztán szó szerint egy csapásra (varázsütésre) boszorkányok ellen folytassák a harcot, hogy aztán egy időutazásos katyvasszal zárják az évadot.

És akkor ilyen következetlenül vezetik a sztorit, hogy egyszer, amikor a dark világban vannak, hat hónap telik el a külső világban, máskor meg ugyanúgy megy az idő (ahogy épp convenient a sztorinak). És annyi a magyarázatuk, hogy nem ismerik annak a világnak a szabályait. De ugyanilyen hányavetetten kezelték, hogy ki, mikor, milyen ütemben felejt odaát.

A cross-over epizód sem hozott nagy dolgokat, kicsit súrlódtak, kicsit segítették egymást, ennyi.

Nekem nem fog hiányozni egyik sorozat sem.

Mate4182 - 2020. 01. 17. 18:42

furcsa hogy ilyen kihalt a comment szekcio.

ezek szerint en vagyok az egyetlen aki szerint kb ez a legjobb marvel sorozat ? :D (meg a Cloak and dagger)

kar….

edig az 5. resznel tartok eppen es tetszik. megvan az eddigi evadok hangulata, a sracok meg mindig jol mukodnek egyutt.

ami nagyon zavar:

Nico es Karolina kozott annyi a kemia mint koztem es az iroasztal kozott (higyjetek el, nem vagyunk egymasra kattanva)

illetve Gert meg mindig a legidegesitobb eloleny az egesz musor alatt

ezt leszamitva alig varoom a Cloak and dagger duo felbukkanasat !

Mate4182 - 2020. 01. 23. 11:13

Na, befejeztem a sorozatot es baromira fog hianyozni.

a finale epizod karpotolt minden kis problemamert ami felmerult az evad alatt (Nico KArolina zero kemia, Chase Gert zero alatti kemia stb)

egy dolog: ha a finalenal mar tudtak hogy kasza less, akkor jar a pacsi hogy igy egy epizodba belezsufoltak az idoutazast tobbszor is es kifejezetten jol!

ha pedig nem tudtak akkor meg durva hogy igy egy epizodba suritettek midnent pedig ez siman lehetett volna egy baromi alaptema a 4. evadnak.

sosem tudjuk meg hogy kerult a sebhely Chase nyakara
vagy hogy ki hagyta a bombat az irodaban
vagy hogy mi less Alexszel a jovoben

es meg sorolhatnam

ettol fuggetlenul is faj a kasza, jo sorozat volt es kulon imadtam az introjat megha cask stockphotok voltak osszevagva zenere is (jo sok rejtett utalas volt koztuk!)

Enzo - 2020. 01. 29. 17:45

3×01 (pótlás)

Szerintem jól fel lett vezetve a kezdő szituáció, érdekes volt látni, hogy a három fogolyból melyikük milyen szimulációban él.
Xavin ellopta a show-t a részben: egyrészt ahogy tanulja, hogy kell embernek lenni (az a mosoly-imitálás! :D), másrészt a cseles húzásai, ahogy Gertnek álcázott alien fiúnak álcázta magát (emiatt azt hittem, hogy akkor tutira Gertben van a negyedik alien, pedig nem), meg az “arra futott” csel, amikor felvette Tina alakját :D
Apropó Tina, Brittany Ishibashi hatalmasat játszik, az eddig megismert Tinához képest ez a tinicsaj szerep szürreálisan vicces.

Darabkák:
– Karolina ruhája a szimulációban elég szexi, nem mondom :P
– Wilderék kicsit kikerülnek a képből? Vagy legalábbis Catherine, mert őt lecsukják, ha minden jól megy.
– Amin húztam a szám: Molly kicsit egyszerűen “hozta elő” Stacey igazi énjét, ennél azért ezt egy nehezebb küldetésnek gondoltam (pláne nem vér szerinti szülőnél…)
– A “Leslie a kórházban” jelenet is tetszett, elég creepy az alien baba :D

#hétidézete:
“-What is my mom doing?
-Channeling 2012 Miley Cyrus?” :DD /Nico&Molly/

3×02 (pótlás múlt keddről)

Ja hogy maga az alien család se tudja, hogy ki a gazdateste a fiuknak, az úgy érdekes. De nem kéne ezt érezniük, vagy valami? Most nagyon úgy néz ki, hogy Nico az, de tuti lesz ezzel még valami csavar. A VictorJonah vs Nico harcnál érdekes volt, hogy a fehér szín reprezentálta a “rossz” oldalt, és a fekete a “jót”, bár látjuk, hogy Nico “sötét oldalára” komoly történetszál épül. Hát a staff egyelőre eltört (meg tudja reparálni önmagát?), de legalább nem húzták sokáig a szimulációval szórakozást, épp időben odaért a kis csapat (Molly, Xavin, Gert + Old Lace) és máris ki van szabadítva mindenki, kivéve Janet, aki némileg mondvacsinált módon bennmaradt / meghal / vagy mi van, ennek nem sok értelme volt.

Darabkák:
– Janet szimulációjának leépítése elég kényelmesen lett megoldva: “csak kívánd azt, hogy tűnjön el ez meg az a dolog, és kész”…eh.
– Ez még érdekes lehet, hogy alienanyut ki akarják túrni a családból, és VictorJonah inkább Karolinát vinné magával helyette, már látom előre a családi konfliktust.
– A kölcsönös bizalmatlanság ékes példája volt a jelenet, amikor Gert lenyúlta a fegyvert, Dale viszont számítva erre kicsórta belőle a lövedéket, jót röhögtem :D
– Ha már Dale: aszongya a raptornak “clever girl” :D Mekkora utalás/hommage! Imádtam.
– Alex tech skilljei azért néha kicsit zavaróan túl vannak húzva… peeeersze, rögtön tudja olvasni az Absztraktot is, meg minden. Ez zavart az eddigi évadokban is már, de most megint.

#hétidézetei:
“-Otherwise, why the barbaric sound torture?
-Shhh! It’s just K-Pop.” :DD /Xavin&Molly/

“-I’m gonna try using a cryptographic algorithm. It’s this theory I have on quantum key distribution.
-I understood four of those words.
-It means I’m gonna wing it.” :DD /Alex&Nico/

motch - 2020. 01. 31. 09:58

Az évad címe lehetett volna akár Nico and the Runaways: Finding Alex. A kilencedik résznek kellett volna adni egy normális lezárást és akkor nem kell végigszenvedni a borzalmas tizedik részt, komolyan annak mi értelme volt?? Oké értem akarták volna még tovább vinni a sztorit de akkor is. Viszont plusz pont hogy most érezhettük talán először hogy amúgy a bosszúállók univerzumában vagyunk a varázslással, tiszta Doctor Strange volt a mágia ami nagyon bejött. 10/7 az évad, a sorozat meg 10/7,5

Enzo - 2020. 02. 17. 00:50

3×03 (pótlás múlt szerdáról)

Na egyrészt végre beindult ez a staffos szál a nőcivel, akit Nico lát a látomásaiban (nagyon cseles, hogy Robert lett belőle+ a fotót is átalakította a Minoru-házban), másrészt megtörtént a nagy leleplezés, kiderült hogy kiben van az alien fiú: furcsálltam, hogy Nico tesztjét offscreen mutatták, de végül nem volt jelentősége – éreztem, hogy Alex lesz a hunyó, de tetszett, ahogy rájöttek, mindig jók az ilyen jelenetek.

Darabkák:
– Nico elégette a staffot, de van egy olyan érzésem, hogy nem most láttuk utoljára a tárgyat.
– Uh, Catherine-t megkéselték a böriben, ráadásul Tamar által valahogy. Ritkán szokott ilyen “nyers” lenni a sorozat, de akkor üt.
– Annyira röhögtem a jeleneten, amikor Molly megtanítja Xavint aludni, nagyon szürreál :D

#hétidézetei:
“Can’t we just have one night of our version of normal? And then in the morning, we’ll fight the aliens.” :DD /Molly/

“Have safe and comforting night illusions, Molly.” :DD /Xavin/

“Who wants pressurized creamed sugar?” :D /Xavin/

Enzo - 2020. 03. 19. 23:20

3×04 (pótlás)

1. Érdekes, hogy ennyi ideje ott vannak a kúriában, és most találják meg ennek a “Quinton the Great” nevű bűvésznek a cuccait, eddig hogy nem futottak bele? (És amúgy ő vajon valami Marvel-univerzumos utalás?)
2. A legviccesebb az volt a részben, ahogy Tamar reagál az egész kalamajkára, hogy odavitték hozzá Leslie-t megszülni az alien babát, meg amúgy minden második ember a szobájában űrlény, a többinek meg képessége van :D
3. Vajon álAlex csak blöffölt, vagy tényleg képesek átmenni egyik testből a másikba?
4. Niconak valóban jól áll a kard, szexi. (Láttuk már egyáltalán bármi ujjatlanban?)
5. Túl klisés lett volna, ha a Nagy Összecsapás előtt Chase és Gert is rendesen kibékül.
6. Persze a Nagy Összecsapásban mindenki pont a saját szülőjével akad össze, naná :D
7. Xavin alakváltós trükkje (Victor képében elkérni a babát álAlextől) nagyon tetszett :D

Tehát Xavin lelépett a portálon át a babával, Nico megint megmenti a napot, és elvarázsolja az összes szülőt valahova(?), az ismeretlen nő pedig felkelti Rob Minorut a kómából. Alakul…

#hétidézetei:
“If Alex was here, we’d have a plan. But if Alex was here, he wouldn’t have taken Leslie, which means we wouldn’t really need his plan… never mind.” :DD /Molly/

“Why is my face leaking?” :D /Xavin/

“-And what makes you think I can deliver a damn baby?
-You have one, don’t you?
-I got a 1983 Chevy Monte Carlo SS with a V8 engine too. It don’t mean I can build you one.” :DD /Alex&Tamar/

“-[…]Except they’ll use the gateway to send back a Scrub Squad.
-‘Like a cleaning service?’ she said hopefully.” :DD /Nico/

Zoli221 - 2020. 04. 08. 17:36

Végignéztem, de jaj…
Csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy az érzelmek 0 felé konvergáltak végig, elhunyt szülők vagy pótlékok (előző évadban Darius) halálán egy mondattal túllépnek, Chaseről egy percig nem hiszem el hogy tényleg Gert kellett neki, Karolina meg Nico kapcsolatát úgy képzelem el, hogy szóltak a forgatáson, hogy menj már közelebb hozzá és szeresd (ugyanaz Karolina+Julie később), aztán Geoffrey összejön a nővel akinek megölette a férjét és ő is tudja ezt…
A forgatókönyv is kész káosz mert a felénél kidobják az UFO vonalat, bejön a dark world, amit lerendeznek 4 rész alatt, de közben eltűnnek 6 hónapra ami senkinek nem tűnik fel :) plusz ha nem lenne elég kérdés, még jön egy időutazás, amibe nagyobb formátumú alkotóknak is beletört a bicskája :D
Ja és az obvious dolgok: runaways a brigád, de a csajok sminkje manikűrje patent, a ruhákat most hoztak a H&M-ből, és olyan jól táplálták mintha a meki szponzorálná a sorozatot-method acting az mi?
A legjobb jelenet amikor Victor a terápián elmondja a sorozat szinopszisát és hülyének nézik-na így éreztem én is :D

zoli221 - 2020. 04. 08. 17:39

A sebhely FutureChase nyakán Victor Manchatól származhat, Ultron cyborg fiától, rá utalt Alex második pontja a jegyzetben-ez lett volna a negyedik évad témája, a képregényekben becsatlakozott a csapatba

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz