login |

Survivor: vége a 39. évadnak

2019. 12. 19. 18:20 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika, reality,

(Aki be akar szállni a jelen még mindig egyik legjobb sorozatába, reality-jébe, stratégiai játékába, az itt talál tippeket, melyik évaddal érdemes kezdeni – a legjobbak tényleg zseniális élményt jelentenek. Nem olyanok, mint a 38. vagy a 39…)

Wow, it’s over.

Igen, sajnos a 39. évadot (spoiler nélkül) beárnyékolta ez-az, pedig alapból a legwoke-abb szezon lehetett volna. Mindenesetre a készítők is jól magukba fordultak és változtattak pár policy-n, mi pedig örülhetünk annak, hogy a 40, pont a full győzteses szezon lesz, így nemsokára inkább arról lesz szó – legyen ez akár jó, akár rossz dolog.

Balhé nélkül sem tartozott volna a jobb szezonok közé számomra az S39, de azért nem húznám le annyira sem, mint némelyik S20 után nem sokkal érkezőt, ráadásul a 38. szezonos fináléval ellentétben a mostani zárást végig is néztem, csak a reunion interjúit ugrottam – más kérdés, hogy nagyon, nagyon sokáig még ilyesmi sem fordult elő velem. Na ja, változok. Vagy a Survivor változik, nem tudom. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Tommy nyert. 8-2-0-ra, talán.

Legalább nem Dean. Abban viszont tényleg reménykedtem, hogy Noura kap némi esélyt, mert bár nyilván én is leírtam, de a végére úgy voltam vele, hogy csak azért is behúzhatna pár voksot, és akkor ki tudja? Volt már olyan korábban, hogy egy “úgysem fog nyerni” játékos a végére kinőtte magát és fenyegetéssé vált?

Szóval Tommy. Ő tényleg játszott, kattogott az agya, stratégiáz(gat)ott és barátkozott, bár biztos volt, amikor csak mázlija volt – talán a legnagyobb eredménye az, hogy kidumálta magát a tűzgyújtásból. Ellenben Dean-en nem éreztem azt, hogy sok mindent tett volna, bármennyire is úgy állította be magát, az pedig, hogy ki mikor mit használ vagy nem használ, általában nobrainer dolog. (Volt egy pont, amikor hirtelen meginogtam, de szerencsére utána gyorsan kompenzált a kikérdezésen és kissé elásta magát.)

Someone’s gonna be shocked.

Janet kiesésével indítottunk (pedig bíztam benne, hogy Dean koppan az “I’ve got all the power“-jével, de ez fizikailag lehetetlen lett volna…), akinek az idolnullázó miatt nem volt esélye (nekem fura volt, hogy Tommy a terveibe nem Janet-et vagy Lauren-t avatta be, bár lehet, hogy akkor is tudta, hogy Dean-t legalább legyőzheti), ráadásul Dean még a Rob-ék által ott hagyott idolt is megtalálta, szóval számára egyenes út vezetett a döntőig, ahova tűzgyújtással jutott be – ehh, ez úgy tűnik, hogy maradni fog…

Janet után Lauren is kiesett, mint “biggest threat”, ahogy korábban még páran, így nem nagyon érdemes ennek örülni, hiszen a végén kieső biggest threat-ek valahol 8-10. helyen állhatnak az idei biggest threat-rangsorban. Tommy ügyesen 11. biggest threat-ként definiálta magát, így maradhatott. Gondolom.

A kiesésekkel volt némi fújkálás egymásra, de csak megértette szerintem mindenki, hogy miért kellett távoznia – ettől még furának tartom, hogy miért akkora árulás valaki számára, ha a szövetség nem tart a végsőkig. Ez a default, nem? Mindenki abba az illúzióba ringatja magát, hogy ha a társa nagy fenyegetés, akkor nem ejti ki a végén? Nem lehet mindenki Wu!

Azért annyi előnye volt ennek a top3-nak a sima Tommy-siker ellenére kiszámíthatatlannak éreztem, nem lepődtem volna meg senki sikerén sem. Ez is valami. Jöjjön az a győztes szezon, ahol kíváncsi lehet, hogy miképp fogják háttérbe húzódónak feltüntetni némelyik játékost (törvényszerű!), illetve amikor idolt fognak keresni, akkor mi lesz. Mert itt aztán lesz nemulass a papírforma alapján, és csak nem fognak besérülni arra, aki előnyt akar találni magának.

Arra egyébként kíváncsi lennék, hogy a jury tagok arra szavaztak-e, akire a kiesésükkor szavaztak volna, vagy történt olyasmi, ami megváltoztatta a voksukat más irányába?

Jöjjön az a 40. évad!

ui: Mint írtam, nem nagyon figyeltem a reunion-ra, de most olvasom, hogy Dan mellett Elizabeth és Jack is hiányzott.

   

8 hozzászólás Ne habozz!

Aurora - 2019. 12. 20. 10:24

Én örülök, hogy vége az évadnak, egyszerűen nem jött be a sok incidens… Fájt az is, hogy akit személyesen ismertem teljesen elásta magát a minősíthetetlen viselkedésével (Elizabeth)

Janet biztos volt, hogy nem lesz döntős, pedig neki drukkoltam. A final tribal-on hogyhogy csöndben voltak bizonyos zsűritagok? Elizabeth, Elaine meg se szólalt, Janet meg Karishma is alig…
Apropó a két hiányzó a döntőről: azt olvastam, hogy Elizabethnek eléggé fáj (gondolom anyagilag meg megítélés szempontjából), hogy milyen negatív visszhangot kapott a “stratégiája” a játékban, ezért nem akart eljönni. Jack-el pedig elvileg összejöttek, és ő szolidaritásból nem jött.

Ki lett a fan favorite? (én sem néztem a reuniont)

winnie - 2019. 12. 20. 10:45

sia janet-nek és elaine-nek adott 100e, jamalnak meg 15e dollárt, ha erre gondolsz, nem tudom, ezen kívül volt-e más.

Thomas - 2019. 12. 20. 15:41

“Legalább nem Dean. Abban viszont tényleg reménykedtem, hogy Noura kap némi esélyt, mert bár nyilván én is leírtam, de a végére úgy voltam vele, hogy csak azért is behúzhatna pár voksot, és akkor ki tudja? Volt már olyan korábban, hogy egy “úgysem fog nyerni” játékos a végére kinőtte magát és fenyegetéssé vált?”

Á, én úgy tudtam, hogy hármas döntőben nem lesz esélye, mert nagyrészt erről szól a Survivor a 13. évad óta (talán egyetlen kivétel az S19, az máig nem értem, hogy jött össze), pedig tök jókat mondott a tribalon és teljesen igaza volt. Ő a saját stílusával ment végig, soha nem volt és nem is lesz még egy ilyen játékos, szóval az egyediségét legalább lehetett volna díjazni:) De legalább nem az nyert, aki össze hazudott mindenkinek mindent, és könnyen lehet, hogy szépen ki is esett volna a 6-ban a fake legacy adventage miatt, ha nincs a Dan-ügy.

Könyörgöm, legalább az S40-nek legyen kettes döntője, mert hármasban Parv sem valószínű hogy nyerne 2 srác ellen:( A tűzgyújtást is elfeledhetnék már, értem én, hogy egy ez feszült 5 perc, amit az épp odakapcsoló kocanéző élvez, de a “nagy fanok” közül bárki is támogatja ezt? Miért tenné? Az idoltalálások számát meg lekorlátozni annyira, ahány törzs van, és esetleg, ha mind kimenne a merge-ig, akkor egyet még be lehet tenni, de aztán ennyi! Nincs visszapakolgatás, meg mindenféle hülye előnyökkel elárasztás! Teljesen súlytalan így az egész: “kijátszotta feleslegesen, sebaj, majd megkeresi újra…”

“Janet után Lauren is kiesett, mint “biggest threat”, ahogy korábban még páran, így nem nagyon érdemes ennek örülni, hiszen a végén kieső biggest threat-ek valahol 8-10. helyen állhatnak az idei biggest threat-rangsorban.”

Ha ez fog menni a következő évadban is, akkor alighanem, hogy Sandra és Rob után vagy mellett Parv lesz a következő biggest threat, kérdés, hogy mit tervez kezdeni ezzel a helyzettel. Azért miatta kár aggódni emiatt, korábban is kezelte már ezt a helyzetet, de azóta nagyon sokat változott a játék…

“Apropó a két hiányzó a döntőről: azt olvastam, hogy Elizabethnek eléggé fáj (gondolom anyagilag meg megítélés szempontjából), hogy milyen negatív visszhangot kapott a “stratégiája” a játékban, ezért nem akart eljönni. Jack-el pedig elvileg összejöttek, és ő szolidaritásból nem jött.”

Na mondjuk ez nem semmi, nincs szerződésben kötelezve, hogy ott kell lenniük? Szépen nézünk ki, hogy akinek nincs kedve, az nem megy. Vagy mióta ennyire leépítették a reuniont, azóta nem számít?

anvsony - 2019. 12. 20. 17:51

A rész elején Janetnek szurkoltam, bár elég valószínű volt, hogy Dean nem fogja “veszni hagyni” az idol nullifier-ét, úgyhogy onnantól abban reménykedtem, hogy védettséget nyer majd. Amúgy jobban belegondolva nem tudom, hogy miért lett ő akkora threat, kb. ugyanaz volt a játéka mint Tommynak, aki viszont elég meh-győztes. Mindketten főleg a social vonalon voltak erősek, erős kapcsolatokat építettek. Janetnek mondjuk sikerült túlélnie a Dan kiszavazása utáni káoszt, de “big move”-ja neki sem igazán volt.
És ha már itt tartunk, milyen igaza volt, hogy akkor kellett volna Dant kiszavazni, az ő érdekében is. Akkor ez az egész balhé nem lenne.
Lauren a szememben ismét elásta magát a hisztijével, meg azzal, hogy a 38 nap alatt egyszer sem sikerült tüzet gyújtania. Pedig még az a tribalos hiszti is elevenen él bennem, amikor Elaine játszotta ki az előnyét.
Noura megint hozta a “nourmális” formáját. Tv-n keresztül szórakoztató, de szerintem nagyjából 5 perc alatt őrülnék meg mellette.
Dean olyan, mintha akkor ébredt volna fel, amikor Rob és Sandra szóltak neki, hogy amúgy nem elég csak eljutni a final 3-be, valamit játszani is kellene előtte. Megnéztem volna az arcát amikor kijátssza a fake legacy advantage-t, így se volt rossz amikor Jamal elmondta neki.
Hiányzik az a séta ami régebben volt az utolsó részben, amikor megemlékeznek a kiesett játékosokról. Biztos az én hibám, de a merge előttről nem sok nevet tudnék mondani.
És az új (most már nem annyira) final tribal council-lal sem vagyok kibékülve, jobban szerettem amikor minden zsűritag külön időt kapott.
A Dan-üggyel kapcsolatban meg még mindig nem tudom, mit érzek, egyrészt együttérzek Kellee-vel, én is utálom, ha valaki ok nélkül hozzám ér (akárcsak a karomhoz is), másrészt azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy Dan egyszerűen olyan, akinek ez a gesztikulációja része. Mondjuk ki tudja mi történt, amit nem láttunk és ami miatt végülis kirakták, az már mindenképpen az ő hibája, hogy ha tudja, hogy érzékenyek erre és mégis folytatja. És ami engem a legjobban zavar, hogy ha Elizabeth-et és Missy-t igazából nem zavarta, akkor a taktika részeként perverznek kikiáltani valakit nagyon durva, mert ez a játékon kívül is megmarad. És az ilyenek csak erősítik azt a hozzáállást, ami a “me too”-kapcsán annyiszor felmerül, hogy egy nőnek elég csak kitalálnia valamit ahhoz, hogy tönkre tegye egy férfi életét. De nem teljesen értem, hogy emiatt miért nem lehetett élő a reunion, mitől féltek?
Azt sajnálom, hogy Kellee játéka így teljesen háttérbe szorul, nem amiatt fognak/fogunk rá emlékezni, pedig több potenciál volt benne szerintem, mint a final 3-ben.
Tommy győzelmével végülis elégedett vagyok, ő volt a “kisebbik rossz”.
A 40.évadra kíváncsi leszek. (Az nekem nagyon fura és számomra elképzelhetetlen, hogy mind a ketten otthon hagyjunk négy pici gyereket a játék kedvéért.)

Enzo - 2019. 12. 23. 01:23

39×14 (ami 13) + 15 ami Reunion, de akkor (14)… ‘szom, szóval 39xvége :D
Megyek kronológiai sorrendben.

Top5:
Átköltözés az Island of Idols-ra! Mint a mentorok háza valamelyik tehetségkutatóban :D Így meg is lett válaszolva a kérdés, hogy mikor derül ki mindenki számára az IoI, meg hogy lesz-e valaki, aki nem megy oda… Izgi, hogy hagytak nekik nyomokat, Tommy színtévesztése még csavart egyet a dolgon, meg a “H mint Hinta” clue is ügyes volt, Dean az ajándék infóval meg is találta az idolt, meg elégette a nyomravezető bambuszt :D
Az immunity szerintem egészen újfajta játék, tetszett. Deannél a győzelmével összejött a nyaklánc-idol-nullifier kombó, utóbbiról el is feledkeztem, szegény Janet meg nem is tudott róla, úgyhogy hiába volt idolja, ő ment a zsűribe. :( Innentől nem igazán érdekelt, hogy ki nyer.
Még 2 dolog: a Dean-Noura vacsi poénosra sikerült, meg a “Tommy and Mommy” szövetség-elnevezés is :D

Top4:
Idegesítő egy challenge lehet ez a betű-stackelős, Noura ügyesen megcsinálta. De utána annyira furán csinálta az egész bejelentést, egyrészt hogy várakoztatta őket és csak pofázott, mindenkinek a töke már kilehetett, másrészt meg hogy Laurennek mondja a “you are my number one” szöveget, és azzal a lendülettel elküldi megküzdeni Deannel :D Rendesen ki is borult a csaj, meg el is vesztette a tűzrakós versenyt.
Highlights: Tommy inkább Deannek segít a szövetségese helyett, Noura soundbite közben elkalandozik a parton nyújtó Dean látványától, meg a “you want popcorn?” duma a zsűritől :D

Döntő:
Day 39 of season 39, tényleg.
Hát, furcsa egy final tribal volt. Jól mutatja a threat-kidobós trendet az a tény, hogy ketten is stratégián mondták a “nem előtérbe kerülést” ; mindenki olyan dolgokat hozott fel, ami igazából más érdeme, és megpróbálta átfogalmazni a saját érdemeként (Dean hogy Kellee idolt adott neki, Tommy hogy Dean szólt neki a tribal közben) ; Nourát leállítják, hogy ne beszéljen annyit, mert tényleg marha idegesítő ; és úgy eleve, rég láttam ilyen végső tanácsot, ahol ennyire beszólogattak volna egymásnak meg próbálták volna egymást besározni. Noura is elárulta, hogy Tommy Deannek segített tüzet gyújtani, Dean az összegyűjtött előnyeivel villogott Tommy-nak… nem volt egy jó hangulatú tribal, na. Egyedül Jamal hozta a pozitívumot, egy okos kérdéssel (“mik azok a vonalak, amiket megfogadtatok, hogy nem léptek át”), meg amikor Deannek elárulta, hogy a legacy advantage kamu, az mekkora jelenet :D

És Tommy nyer. Őszintén szólva meglepődtem, azt hittem, hogy a későn ébredő Dean behúzza szorosan, ehhez képest csak ketten nyomtak rá (Elizabeth, Aaron – amúgy üdvözítő, hogy megmutatták, ki kire voksolt). Noura-szavazatra nem számítottam, és nem is lett – az biztos, hogy egyedi, felvállalt stílusa van a nőnek, de annál jóval randomabb és idegesítőbb volt, minthogy megérdemelje a végső nyerést. Hát…örülünk, Vincent? Ilyen döntős hármassal hótmindegy, jövőre már nem fogunk emlékezni rá. Tommy amúgy a következő dolgok nélkül nyert:
– Nem volt (egyedül) Island of the Idols-on
– Nem szerzett semmilyen előnyt
– Nem nyert védettségi nyakláncot
– Nem nyert tűzrakó versenyt
Ehhez képest mondjuk valahol teljesítménynek is nevezhetnénk a győzelmet, de visszagondolva a social-ságán kívül annyi maradt meg, hogy egyszer megjegyeztük róla, hogy butácska, meg hogy Laurennel szövetkeznek, de ott is inkább a lány volt előtérben.

Reunion:
– Lauren-t fel se ismertem ilyen csinosan, afro nélkül az élő show-ban :D Elaine meg hozza a formáját öltözködésileg, nehezen is tudnám elképzelni ünneplőben :D
– Jack hiányát említették, Elizabeth nemtom h feltűnt-e volna. A kapcsolatról nem tudtam amúgy, Jack és Jamal viszont összeköltöztek, aww :D
– Sia jól választott díjazottakat, megható volt látni főleg Elaine és Janet elérzékenyülését :)
– Na, Kellee a zsűri helyett legalább most megoszthatta a gondolatait a Touchy Dan-ügyről, ami beárnyékolta az egész évadot, és így kicsit a reunion-on is rossz szájízű lett ez a szegmens, remélhetőleg legalább tényleg elindult valami változás a készítők részéről is.
– A 40.évadról meg a posztjánál beszélgessünk már :)

@Thomas: jaja, lehetne kettes döntő, a tűzgyújtás is meh, és igen, kéne kevesebb idol.

@anvsony: hangulatos volt ez a séta, de amióta így össze van rántva a döntő meg a reunion is, nem fér bele :( a pre-merge játékosokból én se tudom mindnek a nevét, bár azért Ronnie, Molly, Vince és Jason beugrott. Ja meg Chelsea.

Whisper in the Wind - 2020. 01. 04. 13:26

Kissé elkésve, csak tegnapelőtt sikerült megnéznem ezt az évadot, így nem tudom, visszanéz-e még valaki ide, de van néhány gondolatom.
Az évad átívelő kompozíciója a két mentorral tetszett, de nem erről, hanem a Dannel kapcsolatos dolgok miatt fogunk emlékezni rá.
Nem tudom, ki emlékszik rá, de volt már zaklatási vád játékosok között, amikor az első szezon után visszatérő Richard Hatch és Sue Hawk részt vett az első All-Stars szezonban. Miután Richard kiesett, Sue megvádolta avval, hogy meztelenül hozzádörgölőzött egy immunity challenge során, Sue pedig tüntetőleg kilépett a játékból.
A másik dolog, ami feltűnt, hogy szerintem ez volt az első alkalom, hogy egy producer egy confessional közben megszólalt (bár lehet, hogy egy elájulásnál volt rá precedens). Ez nekem nagyjából olyan momentum volt, mint az (amerikai) Office-ban a hangmérnök közbevágása Pam kiborulásánál.
Játszik bennem picit a kisördög, hogy a MeToo mozgalom meglovagolása miatt “kellett” a nézettség miatt egy ilyen incidens a Survivor életében is. Lényegében bármi lehet, hacsak nem derülnek ki titkok, az igazságot nem fogjuk megtudni. Mindenesetre ha direkt csinálták, akkor nagyon rosszul sült el, és reménykedjünk, hogy nem ez jelenti a sorozat bukását.

TeddyK - 2020. 01. 09. 21:20

Igen, visszanez valaki :).

Nouraval kapcsolatban az jutott eszembe, hogy ellegge hasonlo termeszete van, mint “Federal Agent” Phillip Sheppardnak, aki a Redemption Islandben, majd a Caraoan-ban is jatszott. Nem? Valakinek beugrik Phillip? :)

winnie - 2020. 01. 09. 22:07

phillip mindenkinek beugrik:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz