login |

Pilot-mustra: The Mallorca Files – 1×01

2019. 12. 20. 19:29 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Először azt hittem, hogy a Mallorca szigetén játszódó angol krimi a Death in Paradise-nak mellé hoz egy alternatívát így a téli latyakba, hogy kiszabaduljon a néző, de nem hiszem, hogy erről lenne szó, mert két hét alatt kipörgették az első szezont.

Van ugyanis az angol BBC-nek egy fura “műfaja”, a napközbeni napi krimi. Aminek nyilván másnak kell lennie, mint a főműsoridős heti kriminek, mert valamiért mégiscsak ebbe a slotba kerül, de igazán nem tudtam megfogni a különbséget. Ilyen a már jó ideje futó Father Brown, ilyen volt pár éve a halottkémes The Coroner (nem a mostani kanadai!), illetve tavaly a Shakespeare & Hathaway: Private Investigators is, amiről még én is írtam.

THE MALLORCA FILES – 1×01 – 4,5/10

A koncepció pofonegyszerű: egy angol nyomozónő összeáll egy német nyomozóférfival Mallorca szigetén, hogy együtt nyomozzanak. Mindez azt követően, hogy előbbitől meglép egy rosszfiú, és a főnöke pihenőre akarja küldeni, ő meg feltöltődésképp ezt a napsütötte vidéket választja, persze csak azért, hogy ott kapja el azt, aki meglógott előle. És a nyomozgatása közben kerül képbe a kolléga, akinek a stílusa eléggé súrlódik az ő karót nyeltségével.

Nyilván a háziasszony sávban egy kicsit könnyedebb megközelítés kell, de mindez nem jelenti azt, hogy minőségben ne nőhetnének fel ezek a nyomozós sorozatok mondjuk egy este adott Agatha Raisin-hez, ami azért mégiscsak egy laza cozy mystery. De a The Mallorca Files-szal a szememben hibádzik valami.

Mondanom sem kell, hogy a túlzott könnyedség egyáltalán nem gond, hiszen a Shakespeare & Hathaway: Private Investigators is viccelődős, azonban valahogy utóbbi mégis sokkal inkább lekötött, mint ez a sorozat. Természetesen teljesen ártalmatlan a végeredmény, a két főszereplő játékos, kellemesen évődő, kultúrharcos viszonya is vonzó lehet (inkább ezt választom, mint némelyik amerikai országos csatornás dudvát, ld. Take Two), ráadásul a bűnügyekbe sem tudok belekötni, mert van mögöttük ötlet, még akkor is, ha az első két rész mindegyikében szappanoperás csavarra építettek – illett bele, na.

Kár, hogy számomra nem érdekes a végeredmény, a készítőknek komoly tartalommal nehezére esik megtölteni a 40 percet, látszatdráma ide vagy oda, túlságosan is a limonádé faktorra alapoznak, azonban a humor inkább kiszámítható, mintsem ütős, és kissé repetitívnek hat egy idő után.

Annyiban tényleg a délutáni sávra termett a sorozat, hogy fél szemmel is el tudja nézni apu vagy anyu vasalás közben, elég minden második szót hallani, a többit a napfényes és csodás mallorca-i környezet hozzáteszi – a stáb nem fukarkodik a totálokkal, és rögtön az elején igyekeznek is megmutatni a sziget sajátosságait, élővilágát és egyéb természeti képződményeit.

ui: A James Bond-stílusú főcím a kedvencem, bár nem tudom, hogy mennyire illik a stílushoz.

5 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2019. 12. 20. 20:29

Annyi kiegészítés/helyreigazítás, hogy a Death in Paradise is BBC-s, csak épp az főműsoridős és francia koprodukció és nem német.

Ja, és az jó, ez meg nem. Ez persze már nem a kieg/helyreig. része, hanem teljesen egyetértek a kritikával. A pilotot ugyan nem láttam, hanem csak egy teljesen random részt (az 5. vagy 6. volt talán), de olyan szinten nem tudott lekötni, hogy nem igényeltem se folytatást, se bepótolni a pilotot.

Nem éreztem úgy, hogy csak lemaradtam valamiről, de ha az elejével kezdeném, biztos/lehet rákapnék.

winnie - 2019. 12. 20. 20:37

ehh, miért hittem azt? nincs semmi az itv-nek?

gromit - 2019. 12. 20. 20:45

de, pl a Midsomer Murders :) ami alapból főműsoridős, de egy időben* elég tipikus délutáni krimi volt – már akkor is volt rengeteg része, amit lehetett ismételgetni, kettészedve a részeket folytatás holnap.

* amikor kábeltévén jött nekem az ITV, amióta onnan elköltöztem, nem követem a konkrét napi műsorrendjüket, mert minek :)

gromit - 2019. 12. 20. 20:49

A BBC délutáni sávja elég fura. Egy kórházi szappan mellett tényleg krimijük van leggyakrabban. Ír importból még “krimiszappan” is volt már, az epizodikus “napi krimik” viszont nagyon széles skálán mozognak.

Egyrészt van, ami teljesen érdektelen (értsd: számomra), mint a The Coroner vagy most a The Mallorca Files, de emellett van a nemzetközileg is jegyzett és népszerű Father Brown, az ártalmatlan Shakespeare & Hathaway, ami a fura karaktereivel és kulturális utalásaival mégiscsak le tud kötni, és van kifejezetten minőségi darab is, ami máshol főműsoridős lenne. Vagy máshol tényleg az, mint a Doctor Blake Mysteries (ami ausztrál, ugye)

rary - 2020. 07. 15. 22:50

Nos, elkezdtem és egy rész után kaszáltam is. Érdektelen, eseménytelen és unalmas. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz