login |

Év végi nézettségi helyzetjelentés, avagy Kaszaindex 4×00

2019. 12. 21. 20:06 - Írta: Deny

6 hozzászólás | kategória: amerikai nézettség

Már csak néhány nap van hátra 2019-ből, és mivel az országos sorozatok ünnepi szünetre vonultak, itt a tökéletes alkalom arra, hogy szokás szerint megvizsgáljuk, hogyan is állnak jelenleg, hogy aztán pár hét múlva hivatalosan is visszatérjen a kaszaindex. Ahogyan tavaly is, ezekben a posztokban láthatjátok majd, melyik sorozat hogyan teljesít, és mekkora esély van az új évad berendelésére a számok alapján.

Fontos viszont kiemelni, hogy egy sorozat sorsát nem lehet csupán a nézettség alapján kikövetkeztetni, hiszen számos más tényező (például a 3 napos nézettség) is közrejátszik abban, hogy egy bizonyos szériát folytatnak-e. Ez pedig idén hatványozottan igaz, hiszen az élő számok olyannyira egyformák, hogy azok alapján valóban lutri bármit is megjósolni. A FOX mellett pedig idén már az ABC is felhagyott az aznapi megtekintések figyelembevételével, ami tovább bonyolítja a helyzetet, de azért igyekszem továbbra is állni a sarat. Előbbi csatornánál pedig ismét közrejátszhat a tavalyi helyzet, miszerint kíméletlenebbül bánhatnak jó nézettségű sorozatokkal is helyhiány miatt.

Kábeles sorozatokkal itt továbbra sem foglalkozunk, mivel azok sorsáról nem egyértelműen a nézettség alapján döntenek a csatornák.

Vannak olyan különleges esetek, amikor a gyenge nézettség ellenére is berendelésre lehet számítani. Ilyenek például a pénteki sorozatok, vagy azon sorozatok, amelyeknek jók a nemzetközi eladásai, illetve kábeles utósugárzásban (syndication) vannak, vagy eladásra várnak a 3. évadjukban (kivéve ha az epizódszám nem közelíti meg az ideális 70-80 epizódos lélektani határt). És persze egy kaszánál vagy berendelésnél az is fontos lehet, hogy egy sorozat mennyibe kerül.

Ezúttal is a tavaly használt jelzéseket fogjuk használni: A (-) jelöli a kaszagyanús sorozatokat, az (X) pedig a hivatalosan is elkaszáltakat. A (√) a már berendelt szériákat jelzi, az (U) az utolsó évadban járókat, (++) a biztos berendelést, a (+) a valószínű berendelést, a (?) pedig a bizonytalan helyzetet mutatja. (Idén biztosan utóbbiból lesz a legtöbb).

A tovább mögött a jelenlegi állás 18-49-es demo alapján.

ABC

 1. Grey’s Anatomy – 1.31 (√)
 2. The Conners – 1.13 (++)
 3. Modern Family – 0.98 (U)
 4. The Goldbergs – 0.90 (++)
 5. The Good Doctor (3. évad) – 0.83 (++)
 6. A Million Little Things – 0.80 (++)
 7. Schooled – 0.72 (?)
 8. Bless This Mess – 0.71 (?)
 9. Mixed-ish – 0.68 (+)
 10. Black-ish – 0.66 (+)
 11. Single Parents – 0.66 (+)
 12. American Housewife (péntek) – 0.58 (+)
 13. The Rookie – 0.56 (+)
 14. Stumptown – 0.56 (+)
 15. Emergence – 0.55 (-)
 16. How to Get away with Murder – 0.47 (U)
 17. Fresh Off The Boat (péntek) – 0.44 (U)

NBC

 1. This Is Us – 1.54 (√)
 2. Chicago Fire – 1.17 (++)
 3. Chicago Med – 1.15 (++)
 4. Chicago PD – 1.08 (++)
 5. New Amsterdam – 0.81 (++)
 6. Superstore – 0.74 (++)
 7. Law & Order: SVU – 0.67 (++)
 8. The Good Place – 0.62 (U)
 9. Bluff City Law – 0.56 (-)
 10. The Blacklist (péntek) – 0.51 (?)
 11. Will & Grace – 0.50 (U)
 12. Perfect Harmony – 0.45 (-)
 13. Sunnyside – 0.34 (X)

CBS

 1. NCIS – 1.12 (++)
 2. Young Sheldon (3. évad) – 1.05 (√)
 3. The Neighborhood – 0.88 (++)
 4. FBI – 0.85 (++)
 5. Mom – 0.80 (√)
 6. God Friended Me – 0.76 (?)
 7. The Unicorn – 0.75 (+)
 8. Bob ♥ Abishola – 0.73 (+)
 9. NCIS: New Orleans – 0.72 (++)
 10. NCIS: Los Angeles – 0.70 (++)
 11. Hawaii Five-0 (péntek) – 0.68 (++)
 12. SEAL Team (3. évad) – 0.68 (++)
 13. Carol’s Second Act – 0.66 (?)
 14. Bull – 0.64 (++)
 15. All Rise – 0.63 (?)
 16. Blue Bloods (péntek) – 0.62 (++)
 17. Magnum P.I. (péntek) – 0.61 (++)
 18. SWAT (3. évad) – 0.57 (?)
 19. Evil – 0.55 (√)
 20. Madam Secretary – 0.42 (U)

FOX

 1. 9-1-1 (3. évad) – 1.44 (++)
 2. The Simpsons – 1.37 (√)
 3. Family Guy – 0.85 (++)
 4. Bless The Harts – 0.84 (√)
 5. Bob’s Burgers – 0.82 (++)
 6. Prodigal Son – 0.80 (+)
 7. Empire – 0.77 (U)
 8. The Resident (3. évad) – 0.73 (+)
 9. Almost Family – 0.54 (-)
 10. The Moodys – 0.48 (?) (nem tudni, terveznek-e egyáltalán folytatást)

 CW

 1. The Flash – 0.51 (++)
 2. Batwoman – 0.34 (++)
 3. Supernatural – 0.30 (U)
 4. Supergirl – 0.28 (++)
 5. Arrow – 0.27 (U)
 6. Legacies – 0.26 (++)
 7. Riverdale – 0.25 (++)
 8. All American – 0.24 (++)
 9. Black Lightning (3. évad) – 0.23 (+)
 10. Charmed (péntek) – 0.17 (++)
 11. Nancy Drew – 0.17 (+)
 12. Dynasty (3. évad, péntek) – 0.11 (++)

Most pedig egy kis összefoglaló arról, mire számítok a következő hónapokban.

ABC:

A harc az első helyért valószínűleg ismét szoros lesz a Grey’s Anatomy és a The Conners között. A GA minden bizonnyal csökkenni fog a régi-új sávjában, és alighanem a tizedes tartományba is be fog köszönni tavasszal, míg Connerék megtarthatják a kedvezőbb 20:00 órás sávot. Az is igaz viszont, hogy a szitkom tavaly elkerülte a tavaszi időszakot, most pedig hosszabb évaddal jelentkezik, így valószínű, hogy a szezon vége felé már ő sem fogja tudni ilyen szépen tartani magát. Az A Million Little Things valószínűleg csúnyán fog hozni tízkor, de nem annyira, hogy veszélyben legyen, és a HTGAWM-nél minden bizonnyal erősebb lesz. A The Good Doctor profitálhat abból, hogy végre minden államban normális időben kerül majd adásba, és a The Bachelor is segíthet rajta, így egy elég stabil folytatást jósolok neki. A The Rookie az alacsony számok ellenére állja a sarat vasárnap késő este, jobban, mint a csatorna korábbi próbálkozásai, ami jó hír, és hacsak az American Idol nem omlik össze, még löketet is adhat neki tavasszal. Az újonc drámák közül a Stumptown tűnik esélyesnek a folytatásra. A hátralévő premierek nem tűnnek erős játékosoknak, az Emergence-szel szemben pedig mindenképp jobb helyzetben van. A komédiák közül a Bless This Mess és a Schooled alatt rezeg a léc egyelőre (utóbbinak rémesek a DVR-megtekintései), de a brand miatt talán nem fenyegeti közvetlen veszély (akárcsak a Mixed-ish-t.) Ha a United We Fall siker lesz, akkor szinte biztos, hogy valamelyiktől megválik a csatorna.

NBC: 

Itt viszonylag elég egyértelmű a helyzet, nincsenek nagy kérdőjelek. Az újonc komédiák közül a Perfect Harmony-nak nincs sok esélye (kivéve, ha az AP Bió-hoz hasonlóan átmentik a Peacock streaming szolgáltatóra), ugyanis az Indebted-nek durván meg kellene buknia ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen a PH folytatása. A Manifest szinte biztos jobban fog teljesíteni a Bluff City Law-nál, a The Blacklist-nél pedig az anyagaiak döntik majd el, hogy lehet-e esélye egy lezáró évadra (a nézettsége nem katasztrofális). Az SVU-t maximum akkor kaszálhatják, ha Mariska Hargitay ki akar szállni, de úgy gondolom, ha ez így volna, arról már értesültünk volna. Az újonc drámák valószínűleg nem fognak labdába rúgni (a Lincoln pénteken eléggé veszett ügynek tűnik; a Council of Dads könnyen a The Village nyomdokaiba léphet, főleg, hogy idén már a This Is Us is eléggé visszaesett, a Zoey’s Extraordinary Playlist pedig már a koncepcióját és a sávját tekintve is instant buktának tűnik). Valamelyiküknek minden bizonnyal jár majd egy kegyelem-berendelés, mert az újoncokat tekintve ez az évad eddig tragikus volt az NBC számára.

CBS: 

Itt sincsenek nagy kérdőjelek, talán a három új komédia körül lehetnek kérdések. Noha a The Unicorn némileg erősebb a Bob Hearts Abisholá-nál, mégis utóbbi teljesítménye számít szebbnek, ugyanis gyengébb a felvezetése, és már bebizonyította, hogy nem igazán függ a The Neighborhood-tól. Egyelőre mindenképp nekik jósolok folytatást a Carol’s Second Act-tel szemben. Az egyik legnagyobb kérdés mindenképpen a SWAT helyzete. A harmadik évadját taposó krimit nagyon megcsonkította az új sáv, mivel a Chicago PD brutális ellenfélnek bizonyult. A számai elég csúnyák, már-már kaszaszintűek, de ezt könnyen orvosolhatni lehetne, ha visszatennék korábbi időpontjába (a DVR-eredmények egyébként nagyon jók). Az All Rise akkor kaphat berendelést, ha a tavaszi újonc drámák besülnek. A God Friended Me-nél pedig érdekes lesz megfigyelni, hogy a csatorna ezúttal figyelembe veszi-e, hogy mennyire gyengén teljesít, ha nincs előtte amerikai foci. Tavaly nagyon hamar zöld utat adtak a folytatásra, de most már focis felvezetéssel sem brillírozik.

FOX:

Kétségkívül a legkérdőjelesebb csatorna a Nagy Négy közül. Nem is igazán lehet mit mondani az animációs sikereken és a 9-1-1-on kívül. Ami tuti, hogy az Almost Family folytatására nem kell számítani, a többi sorozatnál viszont lehetnek meglepetés kaszák tavalyhoz hasonlóan. Például nem tartom kizártnak, hogy a Prodigal Son alatt fog még rezegni a léc, mivel a csatornának csínján kell bánni a drámákkal a kevés műsorsáv miatt. A tavaszi újdonságuk közül a 9-1-1: Lone Star-ban látok potenciált, illetve a Deputy okozhat még pozitív meglepetést. Ha pedig ez a kettő beválik, akkor a Prodigal Son szinte biztos, hogy búcsúzik. A The Resident is kérdéses lehet majd a továbbiakban, idéntől ugyanis már nem saját gyártású sorozatnak számít, és az új sávjában már nem teljesít olyan szépen, mint korábban. Egyelőre még biztonságban véleményem szerint, de nem áll messze a veszélyzónától.

CW:

A csatorna, ahol minden biztonságban van? Nagyon úgy fest. Tudjuk, hogy a CW-nak sosem számított a nézettség, hiszen sorozataik mindenféle streaming dealekből tartják fenn magukat. Hiába alig nézett a Dynasty, kétlem, hogy pont a negyedik évad előtt elégelnék meg a 0.1-ek sorát. És hiába lett kisebb bukta a Nancy Drew, mivel CBS-gyártmány, és már köztudott, hogy a CBS All Access-en is elérhető lesz a későbbiekben, máris két mentőövvel rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy a CW nyáron is sorozatozik, így még a helyszűke sem okoz gondot.

6 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 12. 21. 21:17

Welcome back! :)

Továbbra is az egyik kedvenc rovatom!

És hogy a témához is hozzászóljak, talán ez az első évad, amikor azt sem bánnám, ha az összes bepróbált őszi újoncomat elkaszálnák. Egyik sem ütött akkorát, kettőt már magamtól elengedtem és a másik hárommal is le vagyok maradva jó pár résszel. Nem annyira szörnyű egyik sem, hogy instant kaszáljam, de annyira nem is jó, hogy a szűkös keretemből most fussa rájuk. Talán majd midseasonben jobban betalál valamelyik.

A régebbiek közül a God friended me és a The Resident amikért kicsit izgulhatok jelen állás szerint.

Devin - 2019. 12. 21. 21:46

Durva látni, hogy pl. az ABC -nél pár éve még szinte az összes sorozat 1.00 felett volt, mostanra meg max 2. Sőt, ha jól emlékszem 2.00 felett is volt sorozat pár csatornán. Most meg… Tényleg nagyot esett az embereke érdeklődése a TV iránt.

Deny - 2019. 12. 21. 22:08

Devin: Bizony, tavaly ilyenkor még a TBBT és a This Is Us stabilan 2.0 felett volt. Idén pedig még a veteránok is eléggé visszaestek.

Mom: Nekem is alig van kedvencem. Csak a Bob Hearts Abisholát és a Prodigal Sont nézem. Illetve a The Unicornt, de azzal úgy elmaradtam, hogy nem is biztos, hogy fel fogom hozni magam vele. Örülök, hogy tetszik a rovat :)

Thomas - 2019. 12. 22. 01:27

Durva így látni, hogy csatornánként 2-3 sorozat maradt 1.0-s átlag felett, meg persze még 1-2 reality.

ABC: A GA-nak nem kéne hogy hátrányt jelentsen a 21.00-s sáv, az elvileg nézettebb, főleg az óraátállítás után még előnyt is jelent. De kíváncsi vagyok, hogy bejön-e az ABC-nek ez a húzás, majd összehasonlítjuk az előző szezonok félévados átlagával, aztán talán okosabbak leszünk. Azon meglepődtem, hogy a Single Parentst esélyesebbnek látod, mint a Bless This Messt és a Schooled-ot, de az egyik egy jó felvezetést veszteget el, szóval jogos, a másikra meg választ adtál a szövegben, hogy gyenge utólagos megtekintésekben. De amúgy az Idol miért omlana össze? A Voice sem omlott össze, akármi volt, zsűricserék, miegymás, a sokat szapult előző évad után is sikerült felállni. Azért ilyen 10+ évados realitynél nem nagyon emlékszem még ilyenre. Persze több mint valószínű, hogy le fog menni tizedesbe, ami szomorú lesz, de sajnos ez a helyzet most országos TV-n, lassan egy kézen meg lehet számolni, hogy mi nem ment még le.

NBC: Hát ezzel teljesen egyetértek, bár ne becsüld le, hogy mekkorát bukhat még a többi sitcomjuk:) Az ősz legnagyobb tanulsága nekem az volt, hogy már a pilotok közel sem annyira izgatják fel a nézőket, mint régebben, már azok sem hoznak kiemelkedő számokat, inkább csak átlagosakat, így meg nehéz értelmes mennyiségű nézőt megtartani. Persze ez azt nem befolyásolja, hogy a Perfect Harmony nagyon gyenge és őrültség lenne megtartani, de egyet jó eséllyel meg fognak.

CBS: A God Friended Me-t szerintem nem kéne már erőltetni, de jó eséllyel be lesz az rendelve, mert a vasárnaptól már az összes csatorna félhet, annyira nehéz ott is értelmes számokat elérni. Én még mindig azt mondom, hogy egy sitcom órát kéne csinálniuk oda, a focis felvezetéssel az talán ellenne ott, mint ahogy az animációkon is hatalmasat emelnek a közvetítések. Ami még nagy baj, hogy a 60 Minutes, az egykori halálcsillag hírműsoruk eléggé leépíti a fiatal nézőket a meccs után, talán ezt én pihentetném azokon a heteken, de akkor meg kell nekik is valami háttérműsor, ami kitölti az időt 20.00-ig. A SWAT-et most pl. visszahozhatnák 21.00-re, hogy kicsit erősödjön, a Criminal Minds befejező évadjának már úgyis mindegy, de úgy látszik, nem számolnak ezzel.

FOX: Na igen, a 911: Lone Starnak jobbnak kéne lennie a Prodigal Sonnál és akkor az alatt már mindjárt rezeghet a léc. Ha a Deputy is jobb lesz, akkor pápá. A The Moodys kapcsán nem arról volt szó, hogy különböző ünnepek környékén folytatnák pár résszel vagy rövidebb évadokkal? Bár ilyen számok mellett ránézésre nem sok értelme lenne, de az event jellege miatt nem foglal fix sávot, csak helykitöltőként funkcionál, így bármi lehetséges.

CW: Mivel már 3 kaszát előre bejelentettek, így tényleg jó eséllyel minden más folytatódni fog. Vicces, hogy az All American alatt is tavaly még rezgett a léc, most meg kvázi biztosra vehető a folytatás ugyanazokkal a számokkal:)

tomazo - 2019. 12. 22. 10:47

Kevés országos sorozatot szoktam nézni, azokat is általában kaszálják az első évad után, ez úgy tűnik, idén is bejön (Emergence).

Deny - 2019. 12. 22. 12:19

Thomas: Nem hiszem, hogy összeomlik az Idol, csak mint lehetőséget vázoltam fel. :)

A God Friended Me elég érdekes eset, hiába nem segít rajta a foci sem, mégis a 3. legnézettebb dráma a csatornán. Viszont akkora sötét folt a vasárnapi blokkban, hiszen foci nélkül rendszeresen a 0.5-tel flörtöl, ami szerintem vállalhatatlan 8-kor. Arról nem is beszélve, hogy olyankor az NCIS: LA is gyengül általában. Én már csak ezért sem erőltetném, mert lehet, hogy egy új sorozat jobban kihasználná a helyzetet jövőre.

A The Moodys-nál nem tudom, mit terveztek. Nyilván benne van a pakliban a folytatás, és mivel csak fillerként funkcionál, szerintem gyengébb számokkal is lehet esélye. De nekem ez túl gyengének tűnik ahhoz, hogy folytassák. Majd meglátjuk. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz