login |

His Dark Materials – 1×07: The Fight to the Death – írta Rozi

2019. 12. 23. 15:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Sajnos valamiért azt hittem, hogy még ma is ráérek kirakni az évadzáró előtt ezt az írást, nem esett le, hogy ma már elérhetővé vált a finálé. Szóval ezért én kérek elnézést a szerzőtől és az olvasóktól, de azért érdemes elolvasni – winnie)

A könyvolvasók valószínűleg nagy elvárásokkal ültek le múlt héten az új epizód elé, bevallom én is közöttük voltam. Az új epizód címe, az élet-halál harcra való utalás három jelenetre vonatkozik, amikről a következő bekezdésekben szeretnék átbeszélni.

Szóval a tovább mögött már spoiler veszély a 1×07 tartalmára nézve!

Az epizód nyitó jelenetében Mrs. Coultert látjuk Bolvangar romjai között, ahol Clara nővéren vezeti le a munkahelyi stresszt. Tudom, hogy az elmúlt két kritikában már többször nyáladzottam Ruth Wilsonról, de engem egyszerűen teljesen rabul ejt az alakítása és a karaktere. Néhol úgy érzem, hogy a színészek – Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda és Dafne Keen elviszik a hátukon a történetet akkor is, amikor az írás vagy a rendezés bukdácsol.

Mindeközben Lyra megérkezett Svalbardra, ahol a medvék kastélya elég impresszív tákolmánynak tűnik, habár főleg csak a tróntermet és a börtönt látjuk. Utóbbiban Lyra összefut egy kicsit kattant professzorral, akitől több fontos információt is megtudunk: egyrészt azt, hogy Asriel valahogyan átvágta Iofurt és most északon folytatja a kutatását, másrészt Iofur Raknison a medvék jelenlegi királya szeretne egy saját daimónt.

Elvileg a páncélos medvéket nem lehet becsapni, de akkor hogyan sikerült Lord Arielnek mégis átvágnia Iofurt? Lord Asriel ráérzett Iofur gyenge pontjára: a medvék királya szeretne a lehető leginkább az emberekre hasonlítani. Ugyanezzel a taktikával manipulálta őt Mrs. Coulter, amikor az 1×04 végén a megkeresztelkedés lehetőségét ajánlotta fel neki Asrielért cserébe.

Habár nem valószínű, hogy a Svalbardon nevelkedett jegesmedve minden este a Miatyánkat dörmögné lefekvés előtt vagy, hogy minden áron vágyna egy új, szőrös házi kedvencre. Iofur motivációja igazából egyfajta hatalom-harc, amiben egyszerre akar közeledni a Magisterium felé, miközben a másik nagy játékost – Lord Asrielt is próbálja többnyire elégedetten tartani.

Lyra szintén ezt a gyenge pontot használta ki, amikor azt hazudta, hogy ő egy daimón és ezzel utat nyert a „palotába” Iroeknek.

A háromból az első élet-halál harcunk itt kezdődik. Számomra kicsit furcsa volt, hogy a medvék nem páncélban harcolnak, de a CGI minősége kárpótolt érte. Szerintem egészen életszerűen sikerült megkomponálniuk a harc jelenetet, de kicsit számomra megint rövidnek tűnt az egész csata. Illetve én nagyon sajnálom, hogy az állkapocs leütős jelenetet, amit a könyvben és a film változatban egyaránt láthattunk most kihagyták. Gondolom, ennek a megfontolásnak több oka is volt, szerintem nem akartak teljesen kiszámíthatóak lenni.

Másrészt ezen a ponton a sorozat elmehetett volna egy brutálisabb-véresebb irányba, de a készítők valószínűleg megétették, hogy ez nem egy olyan történet, ami mindenáron el akar borzasztani. Személy szerint én nagyon hálás vagyok ezért a döntésükért, ráadásul így a sorozat fogyasztható maradhat a gyerekek számára is – az idősebbek számára persze.

Iorek és Lyra közös jelenete a csata után nagyon szívmelengető. Lyra új neve (Lyra Silvertongue) megint csak azt bizonyítja, hogy főszereplőnk leghasznosabb képessége a hazudozás (Ha Lyra – és az angol Liar (hazug) közötti párhuzam nem lett volna eddig elég egyértelmű.)

A második élet-halál küzdelem Will és Lord Boreal emberei között zajlik. Lord Boreal egyre türelmetlenebb, mindenáron meg akarja tudni, hogy John Parry hogyan közlekedett a világok között, ezért egyre erőszakosabb módszerekkel zaklatja Elaine-t. Kettejük közötti beszélgetés során egyébként Lord Boreal nem csak manipulálni akarja Elainet, amikor azt állítja, hogy John Parry életben lehet.

Az első epizódban John Parry vagyis Stanislav Grumman befagyott fejét mutogatta Lord Asriel azért, hogy pénzt kapjon a professzoroktól. Azonban egy epizóddal később Lord Boreal megemlítette, hogy nem lepné meg, ha Grumman igazából élne, Asriel pedig csak a hatásvadászat céljából állította volna azt, hogy a jégbefagyott fej Grummanné. Mindenesetre Elaine kiborul, és miután a lakást feldúlva találják Will is kénytelen belátni, hogy az anyjának igaza van, valaki tényleg nyomoz utánuk.

Miután Will leadja az anyját a tanáránál, visszamegy a házukba a levelekért. Azonban szembetalálja magát a betörőkkel, az ezt követő dulakodás közben az egyik férfi átesik a lépcső korlátján és meghal. Will újra elindul az édesanyjáért, de útközben meggondolja magát, hiszen most követett el egy gyilkosságot, mégis mit mondana az anyjának? Hogy kerülhetné el ezután a gyámhatóságot vagy a börtönt?

Lyraval ellentétben Willnek nagyon erős igazságérzete van, nem szeret hazudozni, így jobbnak látja, ha menekülőre fogja a helyzetet.

A harmadik és legjelentősebb élet-halál harcot még nem láthattuk, de már sok utalást kaptunk rá. Ennek a harcnak az egyik oldalán a Magisztérium és Mrs. Coulter áll a másik oldalán pedig Lord Ariel.

A Magisztérium és Mrs Coulter viszonya komplikált, ugyan Mrs. Coulter a saját lányáról is lemondott a karrierje érdekében, de hiába szolgálja odaadóan a Magisteriumot, újra és újra bizonyítania kell magát.

Lord Asriel ezzel szemben az arisztokrácia tagja, aki hosszú éveken keresztül tudatosan építette a hatalmát és a befolyását, azonban soha nem ápolt jó kapcsolatot a Magisztériummal. Kutatásai első sorban experimentális teológiával foglalkoznak, ami igazából azt jelenti, hogy mindenféle istenkáromló dolgokat tanulmányoz – mint például a fizika, biológia, asztronómia, satöbbi…

Viszont az 1×07 végén úgy tűnik a Magisztérium a megelégelte, hogy Lord Asriellel csak a baj van, és most már szeretnék eltenni láb alól.

Ezalatt az epizód záró jelenetében Lyra és Roger megérkezik Lord Asriel kunyhójába, azzal a céllal, hogy átadják neki az Alethiometert, de egészen úgy tűnik, hogy Lord Asrielnek más tervei vannak a gyerekekkel.

Szerintem egyébként ebben a részben kicsit túl bizarra vette a figurát James McAvoy. Már az első perctől tartottam tőle, hogy mellé nyúltak a castinggal, amikor őt választották Lord Asriel szerepére. Igaz, hogy Lord Asriel egy félelmetes alak, de inkább úgy félelmetes, mint egy szigorú matektanár, nem úgy, mint egy pedofil a villamoson.

Sajnos az utolsó jelenetben inkább a pedofil, para fickót sikerült megjeleníteni, de még hátra van az utolsó epizód, ami elég nagy dobásnak ígérkezik. Reméljük, hogy addig James McAvoy is magára talál Lord Asriel szerepében

10 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2019. 12. 23. 16:45

de inkább úgy félelmetes, mint egy szigorú matektanár, nem úgy, mint egy pedofil a villamoson.

ezen hangosan felrohogtem munka kozben :D

tok jo iras volt es halas vagyok erte mert nalam volt par rejtelyes reszlet amit mostmar tisztan latok !!

az evados poszt alatt irtam egy elmeletet, ami annak fenyeben hogy nem lattam a filmet es nem olvastam a konyveket, siman lehet hogy hulyeseg:

szeritnem Asriel is benne van valahogy a gyerek-kiserletek bizniszben. azert akadt ki hogy Lyra jott mert azt hitte most rajta kell kiserleteznie, es aztan azert orult meg Rogernek mert o megsem az o gyerek szoval rajta lehet … elcseszett egy csalad ez :D

Scat - 2019. 12. 23. 18:04

Most fejeztem be az utolsó részt.

Tetszik a sorozat, van egy bája, ami miatt jól esik nézni, plusz a történet is egyre jobban érdekel. Valószínűleg meg fogom venni a könyveket :)

Csak azt árulja el nekem valaki, hogy a négy rész hogyan van sorrendben? Azt hittem ez trilógia, vagy az egyik előzmény kötet? Mert én annyit találtam, hogy elméletileg két külön címmel is megjelent az első könyv. Ha igen, tartalmilag van köztük különbség? Mi az igazság?

han - 2019. 12. 23. 20:13

Scat: 3 könyv van az első trilógiában, csak az első rész először Északi fény címmel jelent meg, aztán a mozifilm után átkeresztelték Az arany iránytűre. A sorrend pedig: Az arany iránytű, A titokzatos kés, A borostyán látcső. Aztán még a második “A por könyve” trilógia, ami a egy előzménykönyvvel indít, aztán a második része meg már Az úr sötét anyagai trilógia után játszódik. Ez sorrendben: La Belle Sauvage, The Secret Commonwealth (a második kötet még nem jelent meg magyarországon). Remélem nem túl zagyva ahogy leírtam és tudtam segíteni! :)

Scat - 2019. 12. 23. 21:38

han: Tudtál és köszönöm :)
De lenne itt még valami, akkor a címen kívül nem változtattak tartalmilag semmit az első könyvben?

han - 2019. 12. 23. 21:59

Scat: Nem, nem változtattak semmit.

dexike3 - 2019. 12. 24. 08:56

sejtettem, hogy Roger nem kap új szerepszerződést, de nagyon sajnáltam szegényt, szomorú pillanat volt. a 8. részben, ha gond volt Asriel (James McAvoy) castingja szerintem rácáfolt ezzel a mocskos sunyi énjének az előhozásával. nekem tetszett ez a “pártfordulás”, de cliffnek gyenge volt (pláne hogy megfeledkeztem, hogy 8 részes és nem 10 az évad). remélem a BBC pénzügyi szarsága nem ül rá a 2. évadra.

dearie - 2019. 12. 24. 15:43

Nem tudtam megfogalmazni, mi zavar James McAvoy alakításában, aztán elolvastam ezt a kritikát és megvilágosodtam (szigorú matektanár VS pedofil a villamoson). A 8. rész alatt sem tudtam kiverni a fejemből ezt a gondolatot, ezért többször hangosan felnevettem (20. perc környékén, mikor bedugja a fejét a pillow fortba, végem volt), pedig volt benne szomorúság bőven. :( :)

Taz - 2019. 12. 26. 10:59

Ez a rész szerintem eddig az egyik legerősebb volt az évadban. Volt benne izgalom, akció és Ruth Wilson megint eszméletlen erős volt. Szerintem az is jó volt, h Clara nővér által kicsit megmutatták azt is hogy mivel jár, ha elvágják az embertől a daimónját, ezt a gyerekekkel a múltkor nem sikerült olyan szépen, mint itt.

James McAvoy nekem kicsit csalódás, pedig őt is nagyon szeretem, de mentségére legyen mondva, Asriel szintén komplex karakterét elég nehéz megformálni, így, hogy az első részben kapott kb 20 percet, itt meg konkrétan kettőt. Nem nagyon volt miből dolgoznia szerintem.

Azt hittem, hogy kicsit tovább jutnak ebben a részben a történetben, de végül elég fura helyen fejezték be. Szerintem összeségében az egész évadra jellemző volt, hogy néha eszméletlenül belassítanak, neha pedig olyan gyorsan haladunk előre, hogy sok, szerintem fontos részlet elsikkad.

Don Fanucci - 2020. 01. 08. 18:50

han: Bezony. És akkor még ott vannak a vékony kis “mesekönyvek” (nagyon szépek, csak semmi konkrét nincs bennük), az Once Upon a Time in North és a Lyra’s Oxford. Egyébként ezeket az előzménykönyveket én abszolút nem ismerem, de nem sok kiemelendő pozitívumról olvastam velük kapcsolatban. Pullmann csak a “His Dark Materials”-trilógiával dobott igazán nagyot a vélemények szerint.

dearie: Most már utólag én is röhögök, mert McAvoy tényleg kicsit furcsa benyomást kelt, de még mindig jobb, mint Daniel Craig papírmasé-figurája. Plusz mentségére legyen mondva, hogy tényleg mindent megtett és a nyolcadik részben sokat tett a karakter árnyalásáért.

Taz: Sajnos valóban voltak kisebb-nagyobb tempóváltások az évadban, nem volt olyan szép, egységes, mint a film dramturgiája. Lehet, hogy az mesekönyv-szerű volt, de ott legalább nagyon érezni lehetett a szerkezetet a történések mögött. A sorozatból kicsit hiányoltam ezt az eleganciát.

Ettől függetlenül, mint már írtam korábban, máshol: már magát a tényt is imádom, hogy létezik ez a feldolgozás. Nekem, mint a könyv imádójának minden egyéb már csak ajándék.

És micsoda ajándék!

Enzo - 2020. 07. 20. 22:45

1×07 (pótlás)

Nem is tudom, mi zavart a legjobban a részben: hogy Lyra csak úgy simán túléli, hogy lezuhant a hőlégballonnal (meg ugye Rogerék se rendeltetésszerűen értek földet); hogy a kiváló Andrew Scott-ot egy ilyen semmi szerepre pazarolja el a sorozat; vagy hogy a(z egyébként egész menő) maciharc döntő csapását sikerült offscreen véghezvinni… -.-

Darabkák:
– Konkrétan megijedtem az elején Mrs.Coultertől, ahogy üvöltött :D
– Lyra terve (hogy ő Iorek daimónja) egyébként meglepett, elég merész, azt el kell ismernem.
– Will szálán ez, hogy “útközben meggondolja magát, hiszen most követett el egy gyilkosságot, mégis mit mondana az anyjának” abszolút nem jött át, én csak pislogtam, hogy mégis hova megy a gyerek…
– Asriel vajon miért néz így Rogerre? (na jó, a pedofilos hasonlaton felkacagtam :D)

#hétidézete:
“-The others are leaving? Why? This is the best place we could possibly be.
-They cut out your daemon, not your brain.” /Mrs.Coulter/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz