login |

The Mandalorian: vége az 1. évadnak

2019. 12. 27. 21:35 - Írta: human

111 hozzászólás | kategória: kritika,

Vége a régi szép időknek, amikor a két ünnep között tenyleg lazítani lehetett, meg pótolni ezerrel. Persze most is van rá lehetőség, de épp a nyakunkon van egy valag premier, és még a Star Wars-sorozat is letudta az első évadját, méghozzá extra hosszú, 46 perces résszel!

Ez most nem hagyományos kritika lesz, mert az évad közben láttam az egyre több negatív hangot, és konkrétan a fejem vakartam. Na nem azért, mert elkaptam valamit, hanem mert nem értettem. A The Mandalorian végig azt tartotta, amit az elején ígért. Erre nagyobb bizonyíték nincs, mint A hét mesterlövész “adaptálása”.

Ez egy westernsorozat volt, amit a zsáner szabályai tartottak végig. Egy magányos hős rótta a pusztát, és közben kalandokba keveredett. Áll a videójátékos hasonlat is, gondolom, a kovácsolás az utolsó részben jó pár harangot is megkongatott, de nagyjából működött, hogy mindig van valami nehézség, ami tovább betonozza a karakter jellemét, és ezáltal hoz neki szövetségeseket is.

Nem mellesleg érdekes, hogy a mozifilmekkel a Disney próbál új utat találni, miközben a régit lezárják, és a sok értelmetlen húzásuk közben pont leülnek a két szék közé: sem a franchise rajongóit, a nosztalgiázókat nem szolgálják ki, sem az új nézőket nem szerzik. Szemben ezzel a sorozattal, ami viszont egy kompetens showrunner kezében legalább konkrét koncepcióval állt neki a dolgoknak, és amolyan “I love it when a plan comes together” — Hannibal, módon összeállt tényleg a végére.

De talán az még pontosabb megközelítés, hogy a Star Wars-mozifilmekben rögtön nagyot akartak húzni. Nagy saga, nagy akciók, univerzum-veszély. Persze erről szólt az eredeti trilógia is, de a The Mandalorian bebizonyította, hogy manapság kicsiben kell kezdeni. Igen, az univerzumépítés dívik, de az MCU sem az Avengers-szel kezdett. Itt is, a fináléra a sok megismert karakter összejött, és maximum az akcióba lehet belekötni, az érzelmi szálakba nem.

A másik, amit winnie agyonemlegetett szerintem a reggeli hírekben már, hogy ez bizony sorozatnak álcázott olcsó film volt. Persze egy blockbusternyit ráköltöttek a 8 részre, de összességében tényleg nem lehet azt mondani, hogy “látszik a pénz”, miközben sivár terepeken folytak az akciók alig pár karaktert és statisztát mozgatva.

Szóval volt pénz, mit tudom én, egy Killjoys-hoz viszonyítva, de nem végtelen, ez tisztán látszik, ellenben a korlátokból kihozták a maximumot, és tényleg nem érezni. Inkább az jön le, hogy ennyire kicsi akart lenni a sorozat alapból, ezt a történetet akarta elmesélni, amit láttunk. Semmi kényszerűség vagy izzadság szag nem érződött belőle.

A finálé közben szinte láttam, ahogy az ezért felelősök már rég leültek Jon Favreau-val a következő Star Wars-mozifilmről beszélgetni. Részemről összeállt egy 8/10-re. Lehet, hogy ha a Rise of Skywalker kiváló, akkor kicsit kevésbé lenne friss érzés a The Mandalorian, de hát nincs így.

111 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2019. 12. 27. 11:20

Na, hát a 3 kívánságomból 2 bejött :D lekerült a sisak és az is kiderült, hogyan menekült meg Mando. Úgy néz ki Jason Ward megint betlizett ezzel kapcsolatban :D egyébként így volt logikus. Ha egy Jedi mentette volna meg, akkor nem lett volna értelme annak, hogy Mando értetlenkedik Baby Yoda képességein

Boba nem került elő, így továbbra sem tudjuk ki volt az 5. rész végi köpenyes… Esetleg Gideon moff lett volna? Meg kell majd jobban nézni, de szerintem nem ő.

Az epizód vége meg… Hát nem hittem volna, hogy ezt valaha élőszereplósben látni fogom. DARKSABER :D

batman - 2019. 12. 27. 19:42

gratulálok a dizni, hülyének nézi a nézőit ismét. nem elég hogy a filmet meggyalázta, hanem a sorozatot is. a 7. rész annyira jó volt, reménytkeltő, hogy valami epikus évad végi rész jön, erre meg annyira gagyi, erőltetett lagymatyag, gyermeki történetszálak és logikával sikerült lezárni a részt, hogy én érzem kellemetlenül magamat

Geza Kovacs - 2019. 12. 27. 20:46

Nagyon tetszett az évadzáró. Várom a kövi évadot!

Annatar - 2019. 12. 27. 21:29

A jelenet, amikor a két rohamosztagos célba próbált lőni, az annyira meta volt, hogy az egész sorozat eddig sem túl szilárd lábakon álló hitelességét teljesen kikukázta…

DarkEagle - 2019. 12. 27. 21:46

Szerintem egy sorozatnak nem úgy kell felépülnie hogy megy előre a karakter és igazából nem történik semmi, nincsenek igazán karakterek sem, sőt a főszereplő is egy nagy nulla hiszen a sorozat inkább Baby Yoda mintsem Mandalorian. És tényleg nekem nagyon magas hogy van, aki ezt értékeli, de a filmeket ugyan ezért utálja. Mindkettő a nosztalgiára épít csak az egyikben történik más is mellette és vannak benne legalább statiszták és nem 5 fős az egész stáb mint itt. van, aki szerint el lehet húzni évekig hogy a sivatagot járva nevelgeti a Baby Yodát Mandó?

Lehet, hogy nem is igazán a sorozatot értékeled hanem a kikacsintásokat vagy a konkrét westernes jelenetek lemásolását? Azt mondjuk én is elismerem hogy a készítők konzisztensek voltak hiszen tartották magukat ahhoz amit elkezdtek. Nem volt sztori az elején, se karakterek és ez a végére is így maradt. Nálam ezen nincs mit értékelni.

Alain Prosztó - 2019. 12. 27. 22:01

Ugye? Nekem is az volt az érzésem, hogy ha nincs elbaltázva a filmes folytatás-trilógia, talán a Mandaloriant is picit kevésbé esne jól nézni.

Én egy SW-cucctól kb. ennyit várok. Megy a hős, kalandokba keveredik, vannak közben jó karakterek, van némi érzelem, van hangulat.

Az akciók lehettek volna jobbak, és néhol egy egész picit zavaró volt a kiszámíthatóság (pl. Gideon sorsa), de a 8,5-öt megadom.

vireline - 2019. 12. 27. 22:36

Igen,most vége.Kb. valóban a végére egy jó erős 8/10-8,4/10-re beállt.Remélem a következő évadra még jobban összeszedik magukat.Még szerencse ,hogy a neten utánanéztem a Mandalorian sztorinak.Így értettem a végén lévő képsort….
De könyörgöm azért egy pici logikusságot némely helyzetben ,amit pár mondat kiejtésével el lehetne intézni azt beletehetnék.

winnie - 2019. 12. 27. 22:57

ha valaki abszolút nincs képben a star warsszal, akkor annak ad valami extrát a mandalorian? hogy egyszerűen azért korrekt annak, ami, vagy hogy igazán üssön bébi yodával meg pár univerzumra vonatkozó felismeréssel, azért érdemes benne lenni a mitológiában, vagy legalább tudni bizonyos összefüggéseket.

ja, természetesen egy barátom nevében kérdezem.

human - 2019. 12. 27. 23:01

“ényleg nekem nagyon magas hogy van, aki ezt értékeli, de a filmeket ugyan ezért utálja.”

ha szerinted nincs különbség a sorozatban levő előremenésben, meg a Rise of Skywalkeres “küldetésekben”, akkor szerintem felesleges úgy tennünk, mintha beszélgetnénk, mert nem is próbálod megérteni, miről van szó. Ahogy afelett is átsiklottál, hogy ez ppont a rajongóknak szól… de nem akarom megismételni, amit oda írtam a posztba. Láthatóan nem olvastad, meg a Rise of Skywalker írásom sem tetted, ha szerinted ugyanaz van mindkettőben, csak itt pozitívra hoztam ki amit ott negatívra.

sledge - 2019. 12. 27. 23:02

Történet egy kevés ugyan volt, de a karakterek borzalmasak (Baby Yodán kívül talán csak a lázadó katona nem), nulla beleélés, időnként paródia. Logika sokszor nulla, akciók meg LOL. Nosztalgia faktor az elején rendben, aztán élettelen helyszínek, a zene meg …., na azt nem is ecsetelném.

human - 2019. 12. 27. 23:03

“ha valaki abszolút nincs képben a star warsszal, akkor annak ad valami extrát a mandalorian?”

szerintem ez teljesen azoknak készült akiknek valamilyen szinten már alapból érdekes az univerzum. ha nem, akkor vannnak sokkal jobb sorozatok, és ez kicsit elszürkül közöttük. De persze western-sci-fiből nincs sok, szóval ha valaki bírja a zsánert annak ez jobb, mint a syfy mesterművei.

sledge - 2019. 12. 27. 23:11

Hozzátéve, konkrétan a filmek alatt sírtam a fantáziátlan dolgok meg a logikátlan lépések (pl. központi antenna segítségével navigáló, addig egy helyben ácsorgó csillagromboló-flotta, miaf….?????), de ott legalább érezhető volt a színészeken, hogy érzelmeket próbálnak átadni. Itt még az sem. A pokolfajzatos börtönszabadításos rész meg az év vicce volt. Mondjuk, a logikátlan lépések miatt itt sem kell a szomszédba menni (alkonyatig van időtök, addig Gideon moff elmegy mondjuk kávézni, ez is konkrétan micsoda????). Kb. azt az elmeroggyant lépést idézi meg, amikor a Die Hard 5-ben szóltak a gonosz bácsinak, hogy táncoljon és ne nyírja még ki BW-t, mert még nem volt elég ideje kiszabadulni.

jesustomer - 2019. 12. 27. 23:14

Össze se lehet mérni a Mandalorian-t meg azt a förmedvény trilógiát
Itt el kell ismerni, hogy volt történet, igaz nem hú de izgalmas story, de megállta a helyét, volt eleje-közepe-vége, nem úgy mint az összecsapott, kilógólóábas trilógia.
Nekem igazából azzal volt gondom, ami miatt nem szívesen folytatnám, hogy Baby Yoda elvitte a show-t, és tudatosan erre is építettek miközben a főszereplő a háttérbe szorult, igazából tök mellékkarakter volt, + attól még, hogy Mandalóri páncélba tolja még nem mandalóri, ezt jó lett volna megmagyarázni.
Ja és amin egy picit kibuktam, hogy Pedro Pascal minek is kellett?
Ehhez nem kellett színészkedni.
Ami még érdekes lehet az a végén történt dolog, amiről semmit se tudok. Hol lehet ennek utána olvasni?

ADMG - 2019. 12. 27. 23:25

jesustomer

beütöd youtube vagy google hogy dark saber és elmond mindent. nagyon komoly a story.

Jence4 - 2019. 12. 27. 23:37

Én a Star Trek Discovery közben világosodtam meg , lehetetelen egy másik nézőnek elmondani azt hogy neked mi a bajod a sorozattal ha ő ezt nem érzi, mert ezeknek a dolgoknak nekimenni lehetetlen ésszel. Én végig imádtam ezt a sorozatot , amikor ment, benne voltam tökig. Persze ha kellene látnám a hibáit, DE vazz a 8-ik rész elején aki nem röhögte könnyesre a szemét Jason Sudeikis biketrooper-jén amint célba lőnek egy alkatrészre mialatt Tarantínói mélységeket kongató párbeszédet folytatnak a történtekről. Hát nekem már csak emiatt megérte , csak a mai rész , de ez szubjektív , nekem bejött , másnak nem. Akinek nem az majd talál másban élményt , ezen senki sem fog tudni segíteni. Ja és még annyit hogy a lávafolyós jelenetnél simán mehetett volna a T2 zenéje, annyira király módon lopnak, lazán természetesen . Lopni így kell sőt kötelező. 10/10 csak így tovább.

bvr - 2019. 12. 27. 23:49

Én azt gondolom hogy a The Mandalorian sorozat kapcsán A hét mesterlövészt meg Dollár-trilógiát (meg nem tudom még miket lehetett itt olvasni a blogposztokban és kommentekben) emlegetni az kb olyan mintha a túlsúly terén kihívásokkal küszködő Mari néni a harmadikról meg Emily Ratajkowskihoz hasonlítaná magát mert neki is van valami fürdőruhája amikor lemegy a strandra.
Forgatókönyvírás terén ez a sorozat konkrétan elkeserítően gyenge (én egyébként simán el tudom képzelni hogy ezt még anno filmnek szánták, csak hát a fő szálat sem sikerült épkézláb módon összerakni, a filler epizódok meg átlagban még azt is sikeresen alulmúlták) A set design (no meg ettől nehezen szétszálazhatóan a nosztalgia) adta ezt el, emiatt néztem én is végig, de a 2. évadot (hacsak valami mást nem olvasok) kb. a trailerek, end creditek meg concept artok formájában fogom lekövetni, ami ebben érték azt kb azokkal is meg fogom kapni.

bvr - 2019. 12. 27. 23:58

@Jence4: fél órája fejeztem be, friss az élmény, én is konkrétan Tarantino-ra gondoltam. Önmagában amúgy még a maga módján egy tisztességes kis stílusgyakorlat is volt star wars díszletek között. Csak éppen hogy a f*szba került ez ide ebbe a sorozatba?
De amúgy erre mondom hogy ám legyen, akkor jöjjenek trailerek, concept artok, vagy ilyen 2-3 perces mini-jelenetek, hetente egyet megnézek azt csá’, nekik sem kell még a látszattal sem törődniük hogy itt bármilyen nívót is meg akarnának sztori szinten ütni. Összelegóznak néhány cool beállítást a star wars tényleg ütős set-designjából aztán sika-kasza-léc.

Malachi - 2019. 12. 27. 23:59

A csúcspont szerintem a 7. rész volt, a végére kicsit leeresztett, illetve kilógott a lóláb (miért várt estig a Moff, hát ott van hatszoros túlerőben, miért nem lőtték ki a flametroopert, mikor ott állt az ajtóban, na persze, mert végre kellett valami nagyot húzni a bébiyodának is, ezekért kicsit kár) de összességében teljesen jó volt ez így. A Rebelshez tudnám hasonlítani, azt sem bonyolították túl, mégis egy remek kis történet lett belőle, komoly tétekkel és kiforrott karakterekkel a végére. Pedig az aztán tényleg gyerekeknek készült. Ha ez is kap még 1-2 évadot, akkor lesz még hümmögés, ezt garantálom. Igen, szóval soha rosszabb SW sorozatot, filmet, akármit, ez a nyolc rész önmagában többet ért az utolsó 5 nagyfilmnél. Nem kell mindig mindenből akkorát gurítani, hogy a fal adja a másikat és mindenki ájultan csodálja a végeredményt. A jó mesék alapja általában úgyis nagyon egyszerű. Ezzel az évaddal most megvan az egyszerű alap, aztán meglátjuk, mit építenek rá a folytatásban. Én egy-két furcsaságon kívül nem találtam hibát eddig a Mandalorianban, szóval bizakodó vagyok.

LittleBiG - 2019. 12. 28. 00:02

Sajnos nekem is DarkEagle hozzászólásával kell egyetértenem. Értékelhetetlen. Nulla. Ennyire ötlettelen és kreativitás nélküli filmet már régen láttam. Steril környezet és párbeszédek. Nulla karakterek, így nem is volt, ami fejlődjön. Én nem tudom érzelmi szálnak hívni a “Mando megszereti és megvédi BabyYodát” dolgot sem.

“A The Mandalorian végig azt tartotta, amit az elején ígért.”

Igaz, nem igért semmit és végül tényleg nem is adott semmit. És mivel ez borítékolható a második “évadra” is, ezért nem fogok rá több időt pazarolni. Ja, és a “zene” engem roppantul idegesített. Fájó volt még a sok céltalan időhúzás is, amikor még a fél órát sem voltak képesek értelmesen kitölteni. (Ékes példája volt ennek a “robot keresi BabyYodát az űrhajóban” jelenet).

human - 2019. 12. 28. 00:05

“Én azt gondolom hogy a The Mandalorian sorozat kapcsán A hét mesterlövészt meg Dollár-trilógiát (meg nem tudom még miket lehetett itt olvasni a blogposztokban és kommentekben) emlegetni”

mármint nem lehet említeni a 7 mesterlövészt abban a kontextusban, hogy átveszi a sztoriját a sorozat, ami konkrétan megtörténik ugye? értem. vagy nem lehet azt mondani, hogy rosszabb, mint leone westernjei? szintén érthető. nem szabad ilyet csinálni, minden csak úgy lebeg a semmiben.

jesustomer - 2019. 12. 28. 00:11

Már nincs kérdés, beírtam h darksaber és kiadta :DDD

FhrtZ - 2019. 12. 28. 00:14

Csak azért néztem végig a sorozatot, mert star wars univerzum volt, különben már az első 2 félepizód után letettem volna róla. A fejlődés mondhatjuk, hogy észrevehető volt részről részre, de nem erőltették túl, ugyanúgy üresnek érződött az egész végig. Színészi játékot senki nem vitte túlzásba, ez pedig , hogy konkrétan 6 percet szántak arra, ahogy a 2 rohamosztagos balfaszkodik. Ez részemről totál értelmetlen wtf moment volt, erőltetett humor, emlékeztető a filmekre, hogy bizony nem a célzás a fő képességük. Meg ezek a párbeszédek, hogy kilövik a droidot a lávafolyón, és ledöbbenve felkiált a csávó, hogy még mindig mozgunk, hát végül is, ha már lávafolyó.. Illetve, amikor a lángszórós beáll oda az ajtóba, mindenkinél van fegyver, senkinek se jut eszébe tüzet nyitni rá, inkább előveszik a kis lényt , hogy ő már ilyet is tud. Nálam ezek már nagyon feltűnő szőrszálak, amik sokat rontanak az egészen.

bvr - 2019. 12. 28. 00:14

Dehogynem lehet említeni. Pontosan ugyanúgy lehet említeni és annyira érdemes említeni mint ahogy a megidézett Mari néni a harmadikról kapcsán Emily Ratajkovskit, mert Mari néni is vett egy olyan szexi kis fürdőruhát.

jesustomer - 2019. 12. 28. 00:19

Egyébként ahogy vègig néztem pár videót a rebelsből meg a clone wars-ból (és olvastam is kicsit :D ), egyre jobban tetszik a rebels..
Meg az is tök jó, hogy beemelik a filmekbe ill az élőszereplős sorozatokba az animált sorozatokból a történeteket. Persze tudom egy univerzum de azért ez elég egyedi.
Remélem ezek után, hogy a Solo-nak is lesz folytatása, vagy legalább tovább viszik Maul történetét. Erről kellene egy filmet csinálni, nem a skywalkerekkel. :D
Vagy akkor legyen egy külön film ennek: Kenobi sorozat után lenne, fussanak össze a szálak, utoljára szerepeljen benne Hayden, Mcgregor, a Mandalóri, Ashoka..
Bár sztem ezt le fogja tudni a Kenobi sorozat. Annak talán mégjobban örülnék.
De tényleg alkalmazni kéne Hayden-t, nélküle eléggé kapufa lenne.

Diaspar - 2019. 12. 28. 00:27

Valóban azt tartotta, amit az elején ígért, csak sajnos már az elején sem volt túl erős számomra.

Egyébként a Star Wars-t imádom, az új trilógiát utálom, ez a sorozat meg egy közepes semmilyen. Pont azt érzem, mint amikor arról szoktunk beszélgetni, hogy ha egy filmre ráköltenek 150 milliót, mi a francért nem írnak hozzá rendes sztorit is, miért spórolnak a normális írókon. Itt is adott az egyik legismertebb filmes univerzum, kitalálnak egy teljesen korrekt karaktert, még a western-es minimalista hangulattal és bolygókkal sincs semmi gond, erre a történet meg hagyjuk kategória.

“szóval ha valaki bírja a zsánert annak ez jobb, mint a syfy mesterművei”

Hát ezzel nem tudok egyet érteni, azt leszámítva, hogy több pénz volt benne, történetben semmivel nem hozott többet mint a syfy mesterművek. De most komolyan, nézzük meg külön-külön a részeket, de úgy hogy nem vesszük figyelembe, hogy a Star Wars univerzumban játszódik. Tényleg 8/10-es történetek voltak?

Voltak kiemelkedő részek? Igen. Voltak érzelmes jelenetek? Igen. De ha a sztori minőségét nézem, semmivel nem jobban mint egy Stargate vagy bármelyik tucat Syfy mű. Például a mentsünk meg egy eldugott harcolni nem képes törzset a gonosz bennszülöttektől az tipikus Stargate random epizód. Vagy a szabadítsunk ki valakit valahonnan, miközben mindenki át akar verni közben, na az is tipikus random sci-fi sorozat hangulat. A maradék rész meg kb arról szólt, valaki állandóan el akarja rabolni a gyereket. Az utolsó két részben látott nagy csata jelenet, meg aztán vitte a prímet, bármelyik syfy műben simán megállta volna a helyét, na nem csak kivitelezésben, hanem logikai szinten.

Hangsúlyozom, nem azzal van gond, hogy nem Nolan féle bonyolult történeteket kapunk, hanem azzal hogy teljesen közepes, sablonos epizódokat. Csak azért mert Star Wars világban játszódik, még nem fog többet érni mint a random sci-fi sorozatok. Ott van a Last Jedi-ben a lightspeed jelenet ami az egyik leglátványosabb jelenet a 9 filmben, vagy Luke halála a lemenő nap mellett, amit tuti megkönnyeznek a rajongók, de néhány jól eltalált jelenetet leszámítva a leggyengébb film az összes közül.

Tényleg nem azt mondom, hogy a Mandalorian rossz, vagy nézhetetlen, de vegyük le az egy kezemen megszámolható kiemelkedő jelenetet, meg vegyük le azt, hogy ez egy Star Wars történet, tényleg egy 8/10-es sorozatot kaptunk? Mert nekem sem a színészi játékból, sem a történetből, sem az akciójelenetekből nem ez jött le.

Acheron - 2019. 12. 28. 00:43

Én eddig nem akadtam nagyon fenn a sorozat hibáin. Sőt, meglehetősen tetszett, és vártam mindig a következő részt. De amennyi baromság, logikátlanság, és értelmetlen ostoba jelenet volt ebben az utolsó részben, amik egymást követték az elejétől a végéig, az valami külön díjat érdemelne. Nagyon kiábrándító volt pont ezt a végére tartogatni. Taika Waititi remélem soha nem rendez több részt. Bírom az ipsét meg minden, de ez nagyon butyuta volt. Ennél inkompetensebbre már nem is lehetne bemutatni a rohamosztagos brigádot. Eskü mintha egy paródiát néztem volna sokszor. Vártam, hogy oké, ez vicces volt, de most már tényleg jöjjön az igazi rész. Sikerült elérni a fináléval, hogy ne várjam a következő évadot, és mondom, az előző hét tetszett, szóval ez teljesítmény.

human - 2019. 12. 28. 00:51

“Voltak kiemelkedő részek? Igen. Voltak érzelmes jelenetek? Igen. De ha a sztori minőségét nézem, semmivel nem jobban mint egy Stargate vagy bármelyik tucat Syfy mű. ”

akkor mér két dologban jobb, mint egy Killjoy vagy Dark Matter.

Diaspar - 2019. 12. 28. 01:37

“akkor mér két dologban jobb, mint egy Killjoy vagy Dark Matter.”

Már ha feltételezzük hogy azokban nem volt elvétve egy-egy kiemelkedő rész vagy érzelmes jelenet. Mert ennyi erővel, ha néhány nagyon jól eltalált jelenet elég hogy elvigyen egy egész évadot a Mandalorian-nál, akkor ezek a sorozatok is megugorhatják a lécet. Például ott a 2019-es Syfy sorozat, a Nightflyers, vannak benne nagyon erős jelenetek, van benne nagyon komoly dráma, de ha az összképet nézem, az életben nem fogom újra nézni a sorozatot.

Ha mondjuk visszaemlékszem a Firefly-ra, ami szintén egy űrwestern, ráadásul az olcsóbbik fajta, közelében nincs a Mandalorian. Abban is faék egyszerű sztorik voltak, mint például amikor nem szöktetni akartak valakit, hanem elrabolni valamit (tipikus sci-fi random történet). Mégis a karakterek (mert nem a mesteri akció jelenetek az biztos) kult sorozattá tették. Na most a Mandalorian-ban hány olyan karaktert ismertünk meg akikről évek múlva is beszélgetni fogunk? Na jó, Baby Yodát tuti sokáig emlegetni fogják, de nem azért mert olyan jól megírt karakter, ütős párbeszédekkel. Jó arc volt a főszereplő fejvadász? Igen. De kb. csak annyit tett a sorozat alatt mint például Geralt a Witcher-ben. Adta a szótlan kemény legényt. Hasonlítsuk már össze őket a Firefly-os Malcolm Reynolds karakterével. Vagy úgy magát a szereplőgárdát. A Firefly sztorija sem volt kiemelkedő, de minden karakternek lelke volt, hiába volt egyszerű a sztori.

Én elfogadom, hogy számodra a Mandalorian egy 8/10-es sorozat, hisz nem vagyunk egyformák. Számomra viszont közelében nincs annak a számnak.

karit - 2019. 12. 28. 02:22

“Pár perc múlva úgyis az enyém lesz, tehát napnyugtáig kaptok időt a szökésre. Én addig legyantáztatom a bikinivonalamat.”

Értem én, hogy ennél a hétmesterlövészes gyerekthrillernél nem azon kell rugózni, Lucas miért Mikiéknek adta el az AMC helyett (már ha érdekelte volna őket, és lett volna rá fél országnyi pénzük): nyilván a zombis verziónál se lenne kisebb az elégedetlenség, legfeljebb fiatalabb hangok nyígnának, hogy ez nem is igazi Sztarvarsz.

Szóval tökmindegy, hogy helyenként az Űrgolyhók drámaibb volt, ha Favreau hozta, amit vállalt: megmutatta, hogy sztori és tét nélkül is lehet tehervonatnyi dollárt varázsolni, ha van hozzá csalinak valami híres branded, egy töpörödött Bambi fejed gombszemekkel, meg zöld filctollad. Mentségére szóljon, hogy (eddig) nem énekeltek és táncoltak benne a jawák.

Persze, a varázslatnak mindig ára van, de kit érdekel néhány lassan elpárolgó márkanév, ha még a dédunokáik is a bébijoda poncsójának kamataiból vehetik majd meg az utolsó szárazon maradt szigeteket a Himalája körül.

human - 2019. 12. 28. 02:59

Diaspar: igen, a Firefly jobb, nem látom hol írtam ennek ellentettjét. Viszont szerintem itt is voltak jó karakterek, az hogy a főszereplő nem egysorosokat szólt, hanem tettekkel mutatta meg mit gondol, az lehet nem tűnt fel? Nem azt mondom, hogy olyan hűde mély a Mandalorian, nem az, viszont itt is átjött a saját kódex, mint a Fireflyban, vagy ahogy enyhült a lény iránt (először csak megmentette mert a lény is megmentette, utána le akarta passzolni a 7 mesterlövészben, a végére már végképp védte), vagy ahogy szövetségeket kötött, vagy ahogy ezek mélyültek, vagy ahogy már nem ölt meg mindenkit (Bill Burr rész) szemben a kezdéssel. Egyszerű a sorozat, tényleg, de ne tegyünk úgy, mintha semmi nem lenne benne, mert ez kicsit úgy hangzik, mint hogy “hát a Fury Roadban csak mennek B-be, aztán vissza A-ba, ez nem is film”.

“megmutatta, hogy sztori és tét nélkül is lehet tehervonatnyi dollárt varázsolni, ha van hozzá csalinak valami híres branded, egy töpörödött Bambi fejed gombszemekkel, meg zöld filctollad. Mentségére szóljon, hogy (eddig) nem énekeltek és táncoltak benne a jawák.”

De hát volt sztori, sőt, még tét is, hiába vágja rá mindenki, hogy “baby yoda úgysem hallhatott meg”, mert folyamat bajba került, és nem mindig magától oldódott meg (szemben pl a Rise of Skywalkerrel, ahol ha ott volt Rey, akkor semmi tét nem volt, annyira omnipotens az erőhasználata a karakterének). Az, hogy nem tetszett sztori, az más kérdés természetesen, és elfogadható.

“Persze, a varázslatnak mindig ára van, de kit érdekel néhány lassan elpárolgó márkanév”

ezt nem is értem, amikor a fő filmek sokkal többet tettek a márkanév elpárolgásáért, mit ez, ahol legalább a western és kaland alapokat értették, még ha számodra nem is a legjobban valósították meg.

heidfeld - 2019. 12. 28. 06:41

7. rész volt a csúcs, 8.-ban pár bosszantó dolog, és kiszámíthatóság. De az egész erős 7.5/10. Többnyire hozta, igazi SW-hangulatot. Igaz, messze nem itt voltak legbonyolultabb történetek.
Még csak az új filmek közül, még az előzőnél járok, de az förtelem. Ebben ezerszer több SW van. Oké. Nosztalgia-faktor, bébi Yoda, de időnként éreztem a gyermeki naivitást, ahogy sok-sok éve ültünk a moziban. És ez jó érzés volt.
Űrwestern kategóriában Firefly jóval többet adott, hangulatban-karakterekben. Bármikor fizetnék, mindkettőért.
Disney szempontjából nagy előny, hogy 379536523186597 rohamosztagost is ki lehet nyírni, maximum 150 statisztával.
De tényleg bosszantott a végére, hogy milyen amatőrnek ábrázolták őket.
SW-sorozatokra van igény. Lehet fanyalogni, megkérdőjelezni. De ezrek hisznek a Laposföld-elméletben is.
Erősen csodálkoznék rajta, ha a Disney megállna 3 sorozatnál.
Személy-szerint, egy rohamosztagosokról szólót néznék legszívesebben, ha már karácsony van, és kérhetek valamit a fa alá…

miles - 2019. 12. 28. 07:42

Sajnálom, hogy vége lett.

Kezdem egyedül érezni magam azzal, hogy elvárás nélkül állok neki filmeket, sorozatokat nézni. Ami tetszik azt befejezem, ami nem, az meg cancel.
Kizárólag a Lostot néztem végig a fentiek ellenére (kiváncsi is voltam, nem is egyedül néztem).

Meg kéne érteni, az sw univerzum az az, ami. Filmek, könyvek, sorozatok. Nem több, nem kevesebb.

Eredeti trilógiát a nyolcvanas években láttam. Hadd ne részletezzem, hogy abban a sivár, szürke érában milyen komoly hatással volt rám.

Az előzmény trilógiát, azaz az első részt 5 gyerekkel néztem végig (4-12 évesek), mind visitott a röhögéstől JarJar bohóckodásán. Nekem ez sokat jelent.

A 7-9. részek meg nosztalgikus okokból kihagyhatatlanok voltak. Egyiket sem bánom, hogy láttam.

A Resistance rajzfilmsorozat meg nem tetszett. Nem jött be az animáció, a karakterek és a történet. Az nem nekem való, hiába vagyok sw fan. Viszont nem szidom, sokan szeretik.

winnie - 2019. 12. 28. 07:55

miles: nem hiszem, hogy bármi feddést érdemel az, aki képes szenvedéllyel, várakozással telve nekiállni valaminek.

a hozzáállástól függetlenül a végeredmény ugyanaz: ha tetszik neki, befejezi, ha nem, akkor csalódva abbahagyja. hogy utóbbit nem érzelemmentesen teszi, attól csak emberibb lesz. nem rád vonatkoztatva, de úgy is lehet a fentieket érteni, hogy azért nem akarsz elvárásokat támasztani, mert el akarod kerülni, hogy csalódj.

wizard - 2019. 12. 28. 08:26

Nekem tetszett az egész, úgy ahogy van. I have spoken.

Hycker - 2019. 12. 28. 09:13

@Jesustomer

“+ attól még, hogy Mandalóri páncélba tolja még nem mandalóri, ezt jó lett volna megmagyarázni.”

Nem vagyok biztos benne hogy te végig nézted a zárórészt.
Megmagyarazzák pontosan hogy hányas a kabát.

Silverhand - 2019. 12. 28. 09:43

20 évvel ezelőtt tök jól szórakoztam volna. Akkor, amikor még a Xena és a Hercules lett volna a sorozat riválisa.

Oldschool recept. Megyünk, megoldunk valami problémát, segítünk valakiknek. Háttértörténetet olyan óvatosan bontunk, mint az aranyáron mért pisztáciát. Egy bilivel elrejtjük a főszereplő fejét, mert az egyébként őt alakító tehetséges színész arckifejezésére, érzelmeinek kivetülésére miért is lennénk kíváncsiak. Átívelő szál minek, ha kőegyszerű történetet is gyárthatunk.Egy drága kabalafigurát azért még el kell adnunk a gyerekeknek is. Ok, belerakunk egyet.

Ez nekem 6/10. Azért, mert SW hangulatot ennek ellenére nyomokban tartalmaz.

winnie - 2019. 12. 28. 09:53

“erőltetett lagymatyag, gyermeki történetszálak és logikával”
“könyörgöm azért egy pici logikusságot némely helyzetben”
“Logika sokszor nulla, ”
“fantáziátlan dolgok meg a logikátlan lépések”
“amennyi baromság, logikátlanság”

lehet, hogy OFF (majd human törli, ha úgy gondolja), de sok sorozatnál előfordul a logikára való hivatkozás, és itt is, és tényleg csak általánosságban kérdezem, hogy mennyire valid az ilyesmi?

mármint egyrészt ugye a való életben is naponta többször cselekszünk logikátlanul, azért vagyunk emberek, de persze nyilván az írók nem direkt akarnak “logikátlanok” lenni, vagy olyannak ábrázolni a karaktert vagy a szituációt, de másrészt mi teszi az adott néző logikáját “erősebbé”. egy karakternek a saját feje (nézetei, elvei, személyisége) szerint kell döntenie a szituációkban, nem a néző nézetei, elvei, személyisége szerint. szóval mindenképp csak “logikátlan” lehet az a döntés, ami nem vág egybe a befogadó által elvárttal? vagy teljesen rossz irányba tapogatózom, és máshonnan kéne közelíteni?

sleepwalker77 - 2019. 12. 28. 09:58

Nálam simán az év sorozata lett. Waititi remélem rendez még pár részt a következő évadokban is mert ez az utolsó tökéletes lett. A két rohamosztagos jelenete pedig úgy volt vicces, hogy nem lett közben erőltetett. :)

bvr - 2019. 12. 28. 10:15

@winnie: ezt a felvetést többször olvastam már. Az én szokásos példám erre a Fargo (akár a film, akár a sorozatok), ami kimondott idióták kimondottan idióta cselekedeteivel viteti a hátán a sorozatot. Ezt természetesen ugyanúgy nehéz jól csinálni (és a Fargo azért tud klasszikus lenni mert jól csinálja)

Itt a Mandalorianban másról van szó, itt az történik amit anno régen még dramaturgiavezérelt forgatókönyvírásnak neveztem: az íróknak van egy szándéka hogy az egyik jelenet után milyen másik jelenetre van szükségük (hiszen ahogy már írtam, elképesztően cool set-design áll a rendelkezésükre) és ahhoz alakítják akár aktuálisan a világ törvényeit, akár a szereplők cselekedeteit hogy éppen ez következzen be. Az már csak hab a tortán hogy ezt olyan vérgagyi szinten sikerül művelni hogy kisgyerekek számára írt mese-sorozatok készítői is szájtátva nézhetik hogy ja, ennyire nem kell megerőltetni magunkat és ilyen alacsonyan is lehet a nívó ha valakinek ennyire cool set design van a birtokában?

Mate4182 - 2019. 12. 28. 10:17

aki nem röhögte könnyesre a szemét Jason Sudeikis biketrooper-jén amint célba lőnek egy alkatrészre mialatt Tarantínói mélységeket kongató párbeszédet folytatnak a történtekről.

mekkora plusz 1 te jo eg :D

zsenialis jelenet volt! 10/10

latom sokan nem szerettek, en imadtam a mandaloriant.
kulonosen eros ez az elmeny es a velemeny bennem mert tegnap SW napot tartottam. reggeltol toltam a Jedi Fallen Ordert, delutan elmentem megnezni az uj SW mozit, aztan meg egy kis jatek es este a Mandalorian finale.

hogy a 9. film mennyire csalodas azt most nem fejtem ki.
de az viszont hot ziher hogy ezek alapjan tenyleg Jonra kene bizni a mozifilmeket is. sokkal de sokkal tobb oromot okozott ez a 8 epizod mint a 7. epizodot leszamitva barmi amit 2005 ota csinaltak…

pedro pascal az egyetlen hiba a kepletben. leszerzodtetni cask azert hogy masfel percre mutassak a fejet, meg hogy legyenek epizodok ahol meg se jelenik a forgatason… vicc az egesz. ertem hogy nem adhattak el ismeretlen szinesszel (szerintem ment volna) de mostmar a MAndalorian letett vmit az asztalra. a 2. evadot johet Pascaltalanul

az egesz evade nalam siman 9/10 es alig varoom hogy jojjon a 2. evad (remelhetoleg Pascal nelkul)

copass - 2019. 12. 28. 10:53

biketrooperes rész zseniális!:D
pascalnak volt kemény 15 mp-e sisak nélkül, igazából mindegy ki játszotta.
jó volt ez a sorozat, az sw:ros-hoz képest meg pláne sokkal jobb. ott azért én hogymiztem párszor!:D

totoro - 2019. 12. 28. 11:45

Nulla cselekmény, rossz karakterek, gyermeteg motivációk. De mindezek ellenére volt benne valami az ős-sw bájából, ezért simán nézhető és szerethető volt. Lecsúszott nekem is, de a következőt már nem fogom nézni, ennél jobb sorozatok várnak a listámmon.

Puffin - 2019. 12. 28. 11:46

@Silverhand
Nekem is ugyan ez ugrott be már a sorozat elején, és a negyedik rész volt a mélypont, azzal a falvas elnyomós, megmentős résszel. Már vártam, hogy mikor jelenik meg Kvein Sorbo.

JKJ - 2019. 12. 28. 12:12

Jézusom mennyi idióta van itt, akinek egy színész egyenlő az arcával. Nyilván hiába írnám le, hogy a testbeszéde milyen jó volt a főszereplőnek. Nekik gondolom természetes, hogy mindig más van a jelmezben és ez nem tűnik fel senkinek. Ennyire felületesnek lenni már művészet.

bvr - 2019. 12. 28. 12:16

@Silverhand, @Puffin: pontosan. És természetesen aki számára az alapfilmek közé tartozik (de akár csak egyszer is látta) A hét mesterlövész westernklasszikus az nyilván vágja a meg kell menteni a falut a banditáktól alapfelállást, csak éppen konkrét megvalósításában ez abszolut a Xena meg a Herkules szintje volt (de természetesen akik ennek kapcsán pl. random Stargate epizódit emlegetnek azokkal ugyanúgy egyet lehet érteni) Én ugyan nem kommenteltem akkor már hetiben az aktuálsi epizódok után, de itt direkt belenéztem a kibeszélőbe hogy másnak is ez volt-e az érzése és természetesen igen. A maga ártalmatlan módján azt a szintet amúgy még sikerült is hoznia. Csak éppen az a majd 20 évvel ezelőtti szint, egy évadonként 24 részes ártalmatlan limonádé sorozat szintje. Most pedig 2019 van, térdig gázolva a peak tv korszakában, és amikor a blockbuster filmek egyik top klasszikus univerzumában, amikor 9 rövid epizód (összességében egy kibővített film) ehhez a Xéna-Herkules szinthez kb annyiban merül ki a hozzájárulás hogy de mi tudunk beletenni AT-ST-t is (mert hát ugye örökségségként ott a cool set design) azért az nagyon nagy gáz.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 12:26

Jézusom mennyi idióta van itt, akinek egy színész egyenlő az arcával. Nyilván hiába írnám le, hogy a testbeszéde milyen jó volt a főszereplőnek.

nyilvan hiaba olvasnal utana es tudnad meg hogy van olyan rendezo aki lenyomott egy egesz epizodot ugy hogy Pascal jelen sem volt a forgatason
vagy hogy a 2 kaszkador viselte a jelmezt a forgatasi ido 85%aban. vagy hogy pascal lenyegeben cask a hangjat adta a karakternek meg kitalaltak a ,,jarasat” az egyik kaszkadorrel.

de amugy tenyleg mi vagyunk az idiotak hogy folosleges penzkidobasnak erezzuk ezek utan hogy ,,kamu A listas” szineszt szerzodtessenek a szerepre

Anthonz - 2019. 12. 28. 12:32

Nem értem a Favreau – Waititi páros hogyan tudott ilyen gagyit összehozni. Mintha a rész végi rajzok (amik tök jól néztek ki) fontosabbak lettek volna a sorozatnál..

Teljesen steril volt az egész, tele logikátlanságokkal (ahogy a többiek is írták az utolsó résznél fogtam a fejem).
Ez a maszkos hős koncepció nem igazán adta, hosszú távon nem nagyon működik nekem.

Mondjuk azt sem értem humanék miért védik foggal-körömmel a sorozatot, máskor mindig az volt a hozzáálásotok, hogy mindenkinek meglehet a véleménye, most mégis itt vitatkoztok azokkal, akiknek nem jött be. Fura.

winnie - 2019. 12. 28. 12:34

Anthonz: fura?

az a fura, ha valaki más szájába ad szavakat – és pont erről szól a human (nem -ék – én nem láttam) féle kommentek – ezért kommentelt.

ő nem más kommentjeire reagált, ahogy elkezdtem most visszaolvasni, hanem az ő véleményét kétségbevonókra (elsőre a “hogyhogy szerinted jobb a sorozat, mint a film???”, utána meg “hogy lehet a hét mesterlövészt emlegetni???”, és végül arra, hogy szóba kerültek más sorozatok összehasonlításképp – ha megnézed, pont pár kommentelő tette azt, amit kifogásolsz. nyilván most olyan, mintha én védeném őt (minek tenném, nem is ismerem? ha valamit védek, akkor pont a vélemények) human csak tisztázta, hogy mit miért gondolt. a blogon nem hiszem, hogy látnál tőlünk asztalra csapásokat, hogy márpedig valami szuperjó vagy gagyi. az teljesen más, ha valaki megszólított viszontreagál – ha valamit véd, akkor a saját véleményét (hiszen azt csak ő ismeri) és nem a sorozatot. mert az valóban olykor előfordul, hogy valaki leírja, hogy egy másik kommentelőnek csak azért tetszik valami, mert [AMIT Ő GONDOL, HOGY MIÉRT TETSZIK NEKI], ez a tipikus esete annak, amikor másnak a véleményét akarja valaki a sajátjára igazítani.

winnie - 2019. 12. 28. 12:35

az igaz, hogy nem volt ott azon a részen, de az azért beszédes, hogy a többinél javarészt ő volt, és adott a karakterhez – _szerintem_ nem véletlen, hogy nevet szerződtettek (azt azért nem mondhatjuk, hogy akkora név, amivel egy egy sw-s brandet még jobban meg lehet lódítani), és simán benne van, hogy hosszabb távra terveztek, és később még többet kapnak a nézők belőle.

Hallak65 - 2019. 12. 28. 12:38

Huh ennyi negatív kommentet. Most már értem mit jelent a “star wars fan” kifejezés.
Pedro Pascalt nem kell szidni. Ő itt inkább szinkronszínész itt. Vagy szerintetek Nick Nolte akkora, mint Kuiil? Vagy Taika Waititi ott forgatta a karjait IG-11 jelenetében? Ennyi erővel bármelyik CGI karaktert megformáló színészt lehet szidni, hogy minek, hisz nem lehet tudni, hogy adott jelenetet tényleg ő játssza vagy csak egy dublőr.

“ha valaki abszolút nincs képben a star warsszal, akkor annak ad valami extrát a mandalorian?”
Igen, remek belépő pont a világba. Kb olyan a sorozat, mintha könyből készült volna. Aki olvasta, az tudja mi történik, mert 3-4 könyvvel előre jár, aki meg csak nézni, az a rendelkezésre álló infó alapján alkotja meg a saját véleményét.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 12:48

az igaz, hogy nem volt ott azon a részen, de az azért beszédes, hogy a többinél javarészt ő volt

a kaszkadorok nyilatkoztak hogy 85%ban ok ketten voltak a maszk alatt. na mindegy.

a sorozat minosegen mit sem valtoztat :D

Pedro Pascalt nem kell szidni. Ő itt inkább szinkronszínész itt. Vagy szerintetek Nick Nolte akkora, mint Kuiil? Vagy Taika Waititi ott forgatta a karjait IG-11 jelenetében?

nem, de hidd el nekem hogy Nick Nolte vagy Waititi szereplese egy nagyon vekonyka boritek volt, mig pascal biztos hogy egy vagyont kapott ezert a ,,szerepert”

CrashBoostZoom - 2019. 12. 28. 12:56

Szomorúan olvasom az itteni kommenteket is ahol nekem leginkább az jön le, hogy az emberek irreális elvárásokkal ültek le megnézni ezt a sorozatot. Biztosra lehetett venni, hogy a Disney+ -on nem lesz kőkemény, véres akció vagy komolyabb témák elővétele. Sokan pedig valamiféle logikát keresnek ami egyrészt sosem volt a Star Wars egyik alappillére, másrészt ennél “jobb” sorozatok is tele vannak olyan dolgokkal amiket megvizsgálva “nem-logikusnak” bélyegeznénk.

Nekem nagyon bejött a sorozat, jobban is mint vártam. Szerintem azért mert nem akart többi lenni annál ami. Nem zavart, hogy végigzongorázták az összes western klisét, az meg nem érdekel, hogy éppen most ki van a sisak alatt (Vader sisakja alatt nem James Earl Jones van, csak a hangját adja) amíg maga a karakter tetszik.

És itt szeretném hozzátenni, hogy a sokak által “igazi űrwestern-nek” titulált Firefly szerintem egyáltalán nem az. Attól, hogy Reynolds kapitány szereti a cowboy cosplayt és fegyverének revolver kinézete van és néha a díszlet is olyan attól még nem lesz western. Nekem amúgy sem jött be mert a Firefly tényleg nem haladt semerre és jól látható, hogy miért ment a cancel annak idején.

bvr - 2019. 12. 28. 12:56

@winnie: ha már meg lett szólítva a kommentem, amit nekem úgy tűnik félreértett human és most mintha Te is, szóval szerintem én leírtam mi a problémám mondjuk konkrétan A hét mesterlövész idehozatalával, és a legkevésbé sem azt mondtam hogy “hogy lehet” (azaz = nem lehet) , hanem hogy ehhez ez a sorozat mennnnnyire de mennnnnyire édeskevés.

bvr - 2019. 12. 28. 13:02

@CrashBoostZoom: ezt nem csak konkrétan neked, hanem mert ez az érvelés, azazhogy “mégis mit várhatunk egy Disney -féle történettől”, a kibeszélőkben is sokszor elhangzott már. Elég csak megnézni az egész estés Disney családi _mese_filmjeiket, rengeteg van aminek jól és élvezetesen megírt története van. Szóval ezt a védelmet a Disney saját maga cáfolja, igenis az itt látottaknál sokkal sokkal magasabban vannak a jogos elvárások.

clegane - 2019. 12. 28. 13:04

a rendezőt (Waititit) nem érdemes szidni az utolsó rész miatt, mert írni Favreau írta.
bár a stormtrooperes kezdést szerintem Waititi tette bele XD

winnie - 2019. 12. 28. 13:05

Éljen a második bekezdésed!:) Az első kapcsán viszont: erre céloztam az Anthonzhoz intézett kommentemben, hogy szerintem rossz irányba keresgél az, aki meg akarja magyarázni, hogy általa nem ismert embereknek miért tetszik vagy nem tetszik valami. Szó se róla, lehet, hogy valakinek irreális az elvárása (és lehet érvelni amellett, hogy nulla elvárással tök jó lehet bármi), de szerintem az elvárás annyira jelentéktelen az összképet tekintve. Ha valaki nagyon vár valamit, attól még tetszhet neki (és, ha nem tetszik, akkor lehet, hogy nem az elvárás a ludas, hanem az, hogy nem jön be az illetőnek a sorozat, elvárástól függetlenül), és ha valakinek nincs semmi elvárása, akkor sem garancia, hogy tetszeni fog neki a sorozat, mert nem az elvárás mennyisége határozza meg a tetszést, hanem az, hogy milyen az, amit néz.

Mondom, szerintem nem másokat kell megfejteni, az embereket, a sorozatnézőket nem lehet pár archetípusra leegyszerűsíteni. Épp ellenkezőleg, az a legjobb a véleményezési műfajban, hogy annyiféle megközelítést lehet olvasni, ahányan írják.

ui: A Firefly nem azért lett cancel, mert jól sikerült vagy nem jól, hanem azért, mert nem néztek bele a nézők. Abból kiindulva, hogy milyen lett a fogadtatása azok után, hogy belenéztek a nézők (a kasza után), arra lehet következtetni, hogy a tévében is lett volna elégséges nézettsége a túléléshez. (Persze általános ökölszabály, hogy sajátvélemény alapján sosem logikus valaminek a folytatására vagy kaszájára következtetni, hiszen nem rajtunk, illetve a mi hozzáállásunkon múlik ez.)

winnie - 2019. 12. 28. 13:07

De mindegy, szerintem lépjünk ezen túl (az azért beszédes, hogy efféle polémia csak a nagyon rajongói sorozatoknál alakul ki, más népszerű szériáknál sosem erre kanyarodnak el a kommentek), és lássuk a további véleményeket, mert van egy olyan érzésem, hogy nemsokára érkeznek a darálók is, és kíváncsi vagyok, hogy a többiek hogy látták a sorozatot.

human - 2019. 12. 28. 13:14

“z íróknak van egy szándéka hogy az egyik jelenet után milyen másik jelenetre van szükségük (hiszen ahogy már írtam, elképesztően cool set-design áll a rendelkezésükre) és ahhoz alakítják akár aktuálisan a világ törvényeit”

mondasz példát? mert van amikor nekem ez feltűnik, de itt nem éreztem, egy karakter sem váltott hirtelen viselkedést csak a jelenetért, anélkül, hogy történt volna valami vele.

konkrétan tényleg csak az utolsó részbe tudnék így belemenni, a miért várt az ostrommal és miért áldozta fel magát a robot, de az egész sorozatra nem tudnám rásütni, hogy logikátlan, mert nem az. Persze egyszerű és régimódi, ahogy többen írják, de véleményem szerint ez volt a cél, viszont minden következett mindenből, csak nem volt 2-3 plusz réteg, mint egy mittomén, Watchmennél. De hát a Star Wars ilyen, pont ezért hasonlít a régi trilógiára a Mandalorian, és ezért működik nosztalgiasorozatként, meri legalább azt választani a két székből, szemben a Star Wars mozifilmekkel.

DarkEagle - 2019. 12. 28. 13:19

Ja egyébként csak hogy ne úgy tűnjön hogy csak negatívumot tudok mondani a sorozatról. Ha minden rész olyan lett volna mint az utolsó egy szavam se lett volna.

Plusz nálam a páncél készítő Mando csaj a legjobb karkater. Nem tudom miért de nagyon Sabine-es feelingem van tőle ugye a Rebels-ből. Vele néznék egy Spinoffot, Sabine-al is.

miles - 2019. 12. 28. 13:39

@JKJ, bvr
Nem veszlek külön titeket, ugyanazt csináljátok: trollkodtok itt.

Nincs kit és miért meggyőzni, a sorozatot láttuk, elkönyveltük, hogy tetszik vagy nem.
Ehhez senki semmit nem tud hozzáadni vagy elvenni belőle.

Nekem tetszett, nektek nem. Eddig oké.
Ez a leugató, lenéző stílus, amit használtok az nekem nem tetszik. Én megértem, hogy mindenki más idióta, csak ti vagytok önnálló talajkövető kapcsolt ekehengerek – de ennek nem kell hangot adni, főleg nem ennyiszer.

Keressetek magatoknak olyan sorozatot, ami tetszik. Nem bonyolult, van sok.

Uff, én beszéltem.

bvr - 2019. 12. 28. 13:49

@human: nehéz választani a sok közül de legfájdalmasabb példa persze maga a duplarészes finálé, hiszen ennek kellene lennie a csúcspontnak. Erre az van hogy ravasz fejvadászunk belemegy egy átveréses történetbe ahol ki is mondja hogy nem bízik a másik félben (amúgy minden ilyen átverős plot legérzékenyebb része a “hogyan üssük nyélbe az üzletet miközben senki sem bízik a másikban”, ezt kell a forgatókönyvíróknak szórakózatóan, jól, ötletesen kitalálni). Innen úgy alakul hogy azon a bolygón amit a csapatból többeknek jól kell ismerniük (!!!) békésen tábortüzezgetnek amikor lecsapnak rájuk azok a halálos lények a levegőből, nem is sikerül teljesen megúszni, Greef Karga végzetesen megsérül, így bébiyodának alkalma van megmenteni, erre (hiszen hálából átáll) nem sokkal később Greef Karga megpördülve lelövi a saját embereit, a parszek legjobb fejvadászának és félelmetes shock trooper társának közben szinte pisztolyhoz kapni sincs idejük (pedig ugye egész idő alatt árulásra készültek!! Ennyi erővel Greef Karga simán ki tudta volna nyírni őket már az érkezésnél amikor még ez volt a szándéka, csak persze így jött ki az amit a forgatókönyvírók szerettek volna. Persze utána is ez van, most már nem csak a csillagrendszereket átszelő ki tudja hogy működő nyomkövető van, hanem real time lehallgatják és dekódolják a rádiózást (ezt egy nyamvadt jelenkori katonai rádióval nem lehet megtenni, és hol vagyunk mi még a hipertérben űrutazástól), valamint mittoménhogy bemérik (hiszen a plothoz az _kell_ hogy bemérjék) hol van bébiyoda. Közben amúgy Werner Herzog karakterével elkezdenek üzeletelni – hiszen itt visszaváltunk a normál logikára hogy egy átverős üzeltehez amúgy nem kell jelen lennie bébi yodának. Akit amúgy miért is a NickNolte karakter vigyáz, miért nem _rögtön_ a szuperfegyver dajkarobot? Hogy lehessen megint egy fordulat, amikor egyszercsak a totál semmiből feltűnhet és a pár perces Bike Scout Troopert skeccs alatt átszelhesse az űrhajó-város távolságot és megmentse a szitut. Stb stb stb.

bvr - 2019. 12. 28. 13:52

@miles: ezt kikérem magamnak, illetve a jelek szerint szerintem nem vagy tisztában azzal mit jelent a trollkodás.
Hogy ezt miért néztem végig, azt is leírtam. Mint ahogy más sorozatoknál (mert igen, ebben az egyben egyetértünk, tényleg van sok) is le szoktam írni mind a pozitív mind a negatív véleményemet, és ezt indoklással együtt teszem.

miles - 2019. 12. 28. 14:43

@bvr:
wikipédia, trollkodás:
“…vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja”

Na ezt toljátok.
Én meg nem állok tovább az utatokban.

bvr - 2019. 12. 28. 14:51

@miles: Az ilyen vád nem maradhat megválaszolatlanul. Miután a wikipédia első meghatározása ugye nem felelhetett meg, a másodikat meg talán nem kellene manipulatív módon félbevágnod ami ugyebárt azzal folytatódik: “AZZAL A KONKRÉT SZÁNDÉKKAL, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja”
Még egyszer, teljes mértékig visszautasítom hogy trollkodást folytatnék a fórumon, és szeretnélek megkérni hogy ezt a vádaskodást itt fejezd is szépen be.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 14:52

miles – don’t feed the troll :)

akarmit irsz nekik ugyis nekik less igazuk es addig nem mehet le a nap amig ki nincs mondva amit ok gondolnak a sorozatrol. szard le

btw: en banom hogy IG meghalt a vegen. az utolso epizodban volt par jelenet amikor mar lattam magma elott hogy a 2. evadban ezek tenyleg egyutt nyomjak tovabb. imadtam volna !

Avera - 2019. 12. 28. 15:01

Imádom a western és/vagy a magányos hős jellegű epikus balladákat, szeretem az SW világát (laikusként), így én remekül szórakoztam az elmúlt 8 rész rövidke ideje alatt.

Ellentétben pár sorozattal, egy percet sem bántam meg, amit erre szántam. Nem akarom túlgondolni, sem túlelemezni, nem guglizok folyamatosan, hogy akkor most ki miért és hogyan kapcsolódik a mihez az SW univerzumban, ez a nyolc rész nekem a szórakozásról szólt. Az sem érdekel, hogy az utolsó három részt leszámítva a sorozat első részei inkább önálló novellák voltak, mert azok is érdekesek voltak és azok építették a világot, amit ismerünk, de mégsem.

A baby yoda generálta szököárt és az utolsó rész célbalövöldözős jelenetét pedig még évek múlva is “(meg)emlegetjük” :)

Zoli - 2019. 12. 28. 15:02

Élvezhető sorozat volt úgyis, hogy nem néztem kb. egyetlen Star Wars filmet sem. Nem lesz az év újonca számomra, de egy 10/8 volt ez az évad és várom a folytatást.

CrashBoostZoom - 2019. 12. 28. 19:42

@bvr

Szerintem jól és élvezetesen van megírva ez is. Semmivel sem másabb mint az általad felhozott példa.

Az említett “elvárások” pedig manapság valamiért eszméletlen magasan vannak. Ezért is írtam, hogy sokan rossz elvárásokkal ültek le ehhez is. Nem lehet minden sorozat “a következő Breaking Bad/GoT/Chernobyl” etc. vagy lesz úgy megírva, hogy az agyad eldobod de ennek ellenére szórakoztató tud maradni. Nekem a Mandalorian ilyen. Hétről-hétre kellemes szórakoztatást nyújtott. Az egyetlen negatívum amit fel tudok hozni az, hogy pár rész lehetett volna hosszabb is.

Python - 2019. 12. 28. 20:39

Meglátásaim: Ez egy élőszereplős SW “mese” sorozat lett gyerkőcöknek és tinédzsereknek. De félreértés ne essék, nekem is tetszett, csak nem teljesen ezt vártam! ;)

Azt is megírom, hogy miért is. Ennek a történetnek sok volt a 8 epizód, de van egy tippem, hogy miért is. A Zsivány egyes még jól muzsikált, sőt…, az egyik legjobb SW film. A Solo bukása után viszont Kennedy behúzta a kéziféket, és szerintem ez a történet is egy SW réskitöltő film lett volna eredetileg, 100-120 perc lenne is a forgatókönyvben, ezért is voltak üresjáratok. Ez lesz majd az Obi Wan Kenobi sorozattal is, de remélem ott több idő lesz átdolgozni sorozat formátumúvá, a jegelt listára tett eredetileg filmként megvalósulni tervezett forgatókönyv vázát!

Az kifejezetten tetszik, hogy megidézi az eredeti trilógiát, hoz valamennyit a Zsivány egyes hangulatából, és jó az irány! ;) :) Meglátjuk mi sül ki a dologból. Mondjuk Kevin Feige nem véletlenül került most oda a Lucasfilmhez, hivatalosan egy SW film erejéig. Szerintem tippre meg ő fogja váltani Kennedyt, csak a producerasszonyság még bevezeti a Sw -t a Disney+ -ra is, hogy ne teljesen bukott producerként menjen nyugdíjba. Mert a 3. trilógia koncepciótlansága és az ebből fakadó kritika bőven megalapoz annak, hogy mi SW fanok a Mandaloriant a hibái ellenére is szerettük. :) ;) :)

Jon Favreau + Kevin Feige a Marvel filmekkel megmutatták, hogy lehet ezt jól és ésszel is; továbbá nagy szível és lélekkel csinálni. Ha úgy lesz, ahogy föntebb írtam, akkor jó irányba fog elmozdulni az SW univerzum. De most egy darabig trilógiát képező filmek nélkül, egyedül álló filmek talán várhatóak, de úgy nézem, hogy most a sorozatokon lesz a hangsúly. Méghozzá kettős, az SW branden esett Kennedy-éra szülte csorbát ki kell köszörülni, és minél több nézőt kell bevonzani a Disney+ -ra. Jobban mondva első körben elszipkázni a Netflixtől, HBO GO és Max-tól, Amazontól.

JoeCole - 2019. 12. 28. 20:41

Nem is tudom, felemásak az érzéseim. Voltak nagyon jó pillanatai az évadnak, de nem vagyok boldog, legfeljebb egy oké-t tudnék kiosztani neki.

Azzal meg abszolút nem értek egyet, hogy végig azt tartotta, amit az elején ígért. A 4.-5.-6. részek teljesen más irányt vettek, mint az első három. Hangulatukban csapongósabbak és gyerekesebbek voltak, felépítésüket tekintve meg epizodikusak. Szóval ég és föld volt aközött, ahogy indult, meg ahogy folytatódott.

A finálé viszont valamelyest visszahozott nekem egyfajta kellemes fílinget. Westernes, tökös, sötét és nyers volt az utolsó rész, ráadásul volt szíve. És szerintem THIS is the way, ha a második évadról van szó.

Isaac - 2019. 12. 28. 20:42

Az elején a biketrooperes rész egy hatalmas kikacsintás ránk nézőre,mondjuk úgy 4. fal ,igen sosem találunk el senkit ( a nézők is ezt mondják ) tessék nektek jelenet,hogy tényleg nem. Ők olyanok ezen a téren, mint star trek vörösingesei ,akik csak azért vannak egy küldetésen,hogy legyen aki meghal (volt is ilyen mém,mikor ezek akadnak össze a trooperekkel,sosincs vége a harcnak). Amúgy a kovács/fegyverkészítő hölgy Emily Swallow ,ha nem ismerős a név valakinek,esetleg a Supernatural Darkness-eként már látta ;)
Én szeretem ezt a sorit,a hibáival együtt is,remélem többen vannak/lesznek ezen a véleményen,mert még több évadig elnézném kis zöld Lelenc és “Apukája” kalandjait :D

korum - 2019. 12. 28. 21:51

Szerintem a maga kategóriájában (Western stílusú, alacsonyabb korosztály számára is élvezhető, rövid Star Wars sorozat) nagyon jó lett.

Lehetett volna pörgősebb, tele jedikkel, vagy bármi másban más jellegű? Persze…

És akinek pont nem ez a stílus jön be, az most csalódott, de nem kell ezen ennyit lovagolni, más sorozatok is rétegigényt szolgálnak ki.

Energiavampir - 2019. 12. 28. 22:04

Most várhatunk jövő őszig..:(

Hakapeszi - 2019. 12. 28. 22:50

This is the way! I have spoken!

alma - 2019. 12. 28. 22:53

vegig se birtam nezni, piszok primitiv

yeti - 2019. 12. 29. 01:23

Nem tudom megmagyarázni miért, de várom a következő évadot:)

Számomra:
– 1 évad alatt túl keveset haladt a történet
– A főszereplőn kívül nem éreztem a többi karakter “súlyát”, és/vagy túl egyszerűek, gyerekesek, magam se tudom
– Párbeszéd kb. annyi az egész évadban, mint 1.5 óra Dr. Houseban – nem mintha ez zavarna:)
– Akkor vélhetően annyi az akció benne, mint mondjuk az utolsó Mad Maxben és azért nincs párbeszéd? Az sem.

Eléggé könnyed kis mesécske eddig számomra.
Olyan … DragonPrince feeling – ezt dobta az agyam 5 sec alatt:)

És persze emiatt van még egy kis negatívum bennem.
Egy Pókemberben, vagy egy olyan filmben/sorozatban, ahol a szereplők nagy része forgatókönyv és kinézet szerint lehet gyerekes/naív, addig egy fejvadászról szóló történetben engem ez zavar. De ez persze legyen az én problémám megint csak.

Adok neki jövőre még 1 esélyt és várom is.
Legfeljebb kiderül hogy ez nem az én sorozatom.

eddy21 - 2019. 12. 29. 08:56

Értem, hogy a cél a fiatalabb korosztály, de miért nem lehet rendes forgatókönyvet írni? Egy random Firefly rész jobb volt ennél az egész évadnál.
A Hét mesterlövész párhuzam pedig nagyon sánta. A filmben a hét lövész nem azért megy megvédeni a falut, mert az nagyon jó kaland, vagy mert jól megfizetik őket, hanem mert már sehol nincs rájuk szükség.

m minnifield - 2019. 12. 29. 09:50

Mondjuk ha már mindenki a hét mesterlövészen lovagol, akkor sokkal inkább az ördög jobb és balkeze, Terence Hill a csavargó(Mando), Bud Spencer meg a seriffnek állt régi gazember(Cara), kiképzik a falusiakat a genyók ellen.

spedway - 2019. 12. 29. 20:57

+1 mandalóriai imádó: ÉN. Szuper volt, alig várom a folytatást. A biketrooperek párbeszéde az év legjobb párbeszéde. A “céllövöldével” pedig nagyjából megmagyarázták, hogy az SW univerzumban a rohamosztagosok miért nem találják el a lázadókat soha :D:D:D Imádtam!

Kurtis78 - 2019. 12. 29. 23:41

Röhögtem én is a rohamosztagosokon, mellette viszont bosszankodtam is, hiszen a Rebelsben mutatják a rohamosztagosok kiképzését, ami alapján nem kellene ennyire bénának lenniük, se itt se a filmekben. Maga a sorozat 10/7 nálam. Mondjuk Waititől többet vártam, főleg, hogy ebben a részben megmartam magam mikor Gideon elment kávézni….

Shred - 2019. 12. 30. 14:33

Jó volt, egynek elment, de én sem várom tűkön ülve a második részt. Azokkal értek egyet, akik szerint a SW nosztalgiára épült, ha nem lestem volna, hol jön szembe valami újabb utalás, akkor elképesztően béna kis vázlatot láttam.
A biketrooper lövölde persze hatalmas poén volt, de ugyanakkor erőltetett is. Az évadban mindvégig nagyon gyorsan váltakozott a dráma/akció/vígjáték vonal, ami főleg ilyen rövid epizódoknál túl csapongóvá teszi a sztorit.
A szereplőkkel alapvetően nem volt bajom, bár Gina Carano, bármennyire is szimpatikus figura, siralmasan rossz színész még mindig.

Összegezve: van potenciál ebben a történetben, de sokkal komolyabban kellene venni, hogy ne egy könnyeden felskiccelt fanservice legyen továbbra is.

Antilles - 2019. 12. 30. 14:55

Nekem nagyon tetszett az egész sorozat. A 8. rész két rohamosztagosa elég Tag and Bink-es volt. Amikor lőni próbáltak nekem az volt az érzésem, hogy hiába próbálkoznak a fegyver egyszerűen vacak. Ez látszott abból is ahogy az egyik ránéz majd a sisakjához ütögeti. Úgy gondolom a vezérkarnak nem feltétlenül fontos, hogy jó minőségű fegyvert adjanak a katonáknak ha spórolhatnak kicsit.
Szóval csak így tovább és várom a következő évadot szeretettel!

Jack Bauer - 2019. 12. 30. 16:56

Összességében nekem is bejött a sori, elfogadtam, hogy ki a célközönség de közben meg élveztem az utazást. Volt benne SW, western, kis Ironman és ki tudja még mi. Egy két gyengébb részt leszámítva érdemes volt nézni Mando és bébi Yoda kalandjait, így várom a jövő őszt vagy amikor lesz majd.

Sheev Palpatine - 2019. 12. 30. 17:22

“a kaszkadorok nyilatkoztak hogy 85%ban ok ketten voltak a maszk alatt. na mindegy.”

Ezt hol mondták és mikor? Én erről nem hallottam. Az igaz, hogy az egyik epizód forgatásán nem ő volt jelen, de nekem nagyon úgy tűnik, el lett ferdítve ez a sztori arra, hogy 85%-ban nem is van a jelmezben.

Hellhound - 2019. 12. 30. 17:54

Én csak azért írok, hogy támogassam szegény Mandót, mert nagyon elszálltak itt a negatív indulatok. :D Számomra az év egyik legjobb sorozata volt. Nincsenek magasröptű érveim, egyszerűen csak imádtam. Amúgy nem vagyok különösebben nagy rajongója a Star Warsnak, láttam őket, de csak az alapok maradtak meg. Ez viszont 10/10. +1 I have spoken.

Yooha - 2019. 12. 30. 18:35

“Do the magic hands!”
[Baby Yoda integet.]

Fülöp Gergely - 2019. 12. 31. 00:53

Én vállalom a felelősséget azért, hogy nagy elvárásokat állítottam magam elé. Lehet jobban utána kellett volna olvasnom, hogy ez tényleg nem lesz valami eget rengető űreposz. Én ugyanis azt hittem valami tartalmasabb mű kerül majd elém, mégiscsak egy Disney+ zászlóshajónak lett beharangozva. Igazából az eleje tetszett, 2-3 részig elvoltam, úgy gondoltam, hogy egy hosszabb pilot szerűséget még túlélek, majd beindul ez, a végén meg meglepnek valami csavarral, és mindjárt jön a fő gonosz is… na ezután kaptam 2-3 tölteléknek érződő részt, ettől pedig annyira kiábrándultam, hogy elkezdtem a butaságokat észrevenni, és élesebb szemmel figyelni minden apróságot. A baby yodára és cukifaktorra építés is a végére inkább idegesítő lett nekem, mint hatásos, az erőviszonyok és fegyverek kihasználása is katyvasz volt. Sokszor a harcok is lassúnak és nehézkesnek érződtek, a piros hellboy imitátor, a robot mozgása az utolsó részes mando kovács harca is nagyon akadozottnak és bénának hatott. A lényeg, sok ilyen dolog volt számomra zavaró, és kicsit kevesebb negatív élményt vártam.

Fülöp Gergely - 2019. 12. 31. 01:02

Még annyi megjegyzés, hogy most elég sok olyan kommentet láttam, hogy ha nem ismered a kánont, meg nem érted ezt meg azt, akkor ez a sorozat nem neked szól. Ez a Witchernél is megjelenik, de kicsit igazságtalannak érzem. Nem rossz, ha egy sorozat kiszól a felvilágosultabb rajongókhoz, és tényleg vannak olyan emberek, akik képtelenek felfogni, hogy néha nem kell a kánont ismerni, csak kicsit figyelni kellett volna a filmeknél, vagy minimális utánaolvasás, hátha te vagy a hülye. Amire ki akarom kerekíteni a kommentet, hogy egy sorozat alapjának kéne annyira érthetőnek és közönségbarátnak lennie, hogy a laikusok is élvezzék minden utánaolvasás és előismeret nélkül. Például egy hardcore fannak a Gyűrűk Ura története is csupán egy morzsa az univerzumban, mégis anélkül, hogy tudnád, hogy Sauron pontosan kicsoda, vagy, hogy Gandalf milyen entitás, is élvezhető az egész, és nem érződik nehezen értelmezhetőnek a sztori és a karakterek.

zolij - 2019. 12. 31. 16:20

így az utolsó részre helyre kerültek a fejemben a Mandalorral kapcsolatos dolgok.

Szóval akkor a főhős gyerekkorát (a támadást) mutató jelenetek nem azonos időben játszódnak a The Purge néven emlegetett eseménnyel. Már eddig is gyanúsak voltak a szeparatista droidok azokban a jelenetekben, de akkor így a Darksaber behozásával egyértelmű lett, hogy a Rebels-beli felszabadítás után a Birodalom visszafoglalta a Mandalort és megtorolta a lázadást.

Ez a Jediket, mint mítoszt, meg varázslókat emlegető rész érdekes, de végül is logikus. Elvégre a Jedi Rend néhány ezer főből állt, ami eltörpül a galaxis több billiós lélekszáma mellett, szóval rendben van hogy az emberek 99,9999%-a életében nem látott Jedit és az ismeretei a kocsmai történetekre korlátozódnak róluk (ha egyáltalán).

karit - 2020. 01. 01. 02:42

Tavaly (tegnap) letudva az ep.9-et már azt mondom, Mando kalandjai a létező legjobb élőszereplős SW történet a dizni éra kezdete óta – ami persze nem a sorozat érdeme.
(Zárójelben: az imax 3d olyan életlen és kontraszttalan maszat volt, mintha kamerás kalóz vhs-ről ment volna.)

DE! A finálé elején célba lövő két rohamosztagos szerencsétlenkedése után a moziból legalább az végre kiderült, hogy
SPOILER SPOILER SPOILER
nem a fegyvereik szarok, mert a szokás szerinti nonstop mellé durrogtatásuk után a tőlük elvett kézifegyverrel két gyors lövéssel két fehérpáncélost lőtt ki az egyik szereplő. Szóval szimplán fakezűek.

Mate4182 - 2020. 01. 01. 13:54

Az igaz, hogy az egyik epizód forgatásán nem ő volt jelen, de nekem nagyon úgy tűnik, el lett ferdítve ez a sztori arra, hogy 85%-ban nem is van a jelmezben

most nem a szorszalhasogatasert, de :

ha egy epizodban meg se jeletn akkor mar 12,5 % a kaszkadoroknek

ha logikusan gondolkozunk minden akcio jelenet is kaszkador tehat mondhatjuk hogy a screen time 50%a
gondolom cgi is volt rendesen ami szinten nem pascal de ez mar tenyleg folosleges baszakodas

legyen mindennel egyutt 65% valoban nme 85%, de a lenyegen nem valtoztat.

szinkronszereplokent valo a stablistara es pont

Sheev Palpatine - 2020. 01. 01. 16:25

@Mate4182

Na ácsi xD korábban még arról volt szó, hogy a kaszkadőrök nyilatkozták, hogy 85%-ban ők vannak a maszk alatt. Erre most kiderül, hogy valójában csak te matekoztál egy kicsit, és onnan jött ki a 85, amiből most már csak 65 lett xD

Egyre jobban sántít ez a dolog. Nekem inkább úgy fest, hogy csakúgy kitaláltál valamit, amibe tudsz kötözködni. A számításod meg simán lehet téves. Innen a fotelből mi csak laikusok vagyunk.

Egyébként a testbeszéd meg igenis számít egy ilyen szerepnél. Lásd Vadert a Rogue One-ban, akinek a mozgásának abban a filmben köze nincs ahhoz, ahogy annak idején David Prowse alakította. De majd most jönnek rám a kövek, mert “úú a végén a Vader jelenet az olyan b…szó volt”. Mondjuk én nem konkrétan a Vader jelenetről beszélek, hanem amikor Krennic-kel beszélt.

Catch def - 2020. 01. 02. 01:41

Fasza sorozat. Volt borzalmasan uncsi rész is mondjuk. Utolsó 2 resz szuper volt. Zene nagyon igényes. A kis zöld majom tök ari. Lávás jelenet best.. Most néztem a 8.-at. Kivételesen tableten, de talan jobban jartam volna, ha 4k ban tv-n látom.
Az uj sw filmekbol 2-t lattam. Ez minden tekintetben jobb azoknál. Mondjuk annál minden.

bandesz - 2020. 01. 03. 03:48

Valahol a Corvin Moziból kifelé vesztettem el gyermekkorom egy mérvadó szegletét 2015-ben. Igen, azon a pocsék Ébredő Erőn.
Akik átélték amit mi olyan sokan, soha nem felejtik el azt a mély csalódást, amit akkor éreztünk. Nem vártunk mi logikát, realitást vagy koherenciát, csak egy történetre vágytunk a kedvenc univerzumunkból, amely képes újra elrepíteni réges régre, egy messzi messzi galaxisba.
Mindannyian tudjuk, ez azóta sem sikerült .
Nem reméltem semmit a Mandotol. Mégis képes volt megmozdítani bennem valamit, ami olyan régen hiányzott.
Remélem a Disney végre képes lesz olyan emberek kezébe adni az SW-t, akik szeretik, értik és tisztelik is annak különböző aspektusait.
Jon Favreau tökéletes kezdet.

miles - 2020. 01. 03. 13:22

@bvr: semmi manipuláció nem volt, felesleges részeket nem illesztek ide. Ami konkrét szándékkal írogatsz az számomra zavaró és “heves reakciót” váltott ki.

Te visszautasíthatod a vádat – vagy elgondolkodhatsz rajta – te dolgod.

A véleményem nem változott, csak nem akartalak korábban etetni.

PuMa - 2020. 01. 03. 19:12

Most daráltam le. Összességében élveztem a sorozatot. Amikor bejelentették, akkor tök másra számítottam, de azóta ahogy szállingóztak a hírek, nagyjából lehetett tudni, hogy ilyesmit kapunk. El kell fogadni, hogy ez egy karakterközpontú SW történet. Az új trilógiát is annak szánták, de iszonyat módon el lettek rontva az ottani karakterek. Itt most szerintem nem, és ezért működött. A sztori kicsit klisés, kicsit lapos, kicsit buta néhol, de a főhős szerethető és a mellékkarakterek is. Következő évadban meg talán kapunk egy kemény antagonistát is (bár a moffot játszó színész nagyon nem tetszik, nincs túlságosan félelmet keltő karizmája)

Egy válasz azoknak, akik esetleg nem értenék, miért utálja sok rajongó a sequel trilógiát és szereti mégis ezt? A sztori mindkét helyen közepes, a karakterek sem annyira bonyolultak. A különbség szerintem az, hogy a Mandalorian nem köpi szembe a SW saga-t. Az új trilógia annyi helyen került ellentmondásba a korábbi filmekkel, annyi helyen rúgta fel a korábbi szabályokat, és tett semmissé konkrét történetíveket, hogy tényleg az ember úgy érezte, belepiszkítanak az univerzumba, mintha egy rákos sejt lenne ami az univerzumon élősködik. És az előzménytrilógiáról sok rosszat lehetett mondani, de az legalább végig konzisztens maradt az eredeti hármassal. Ezért lehetett azokat a filmeket elfogadni (más kérdés, hogy a 9-es résszel az is nyilvánvalóvá vált, hogy az új trilógia egyes részei egymással sem konzisztensek, teljes koncepciótlanság volt, de inkább hagyjuk is…)

Viszont a problémám is annyi volt a Mandalorian-nel, amikor szembement az univerzum korábbi szabályaival. Az egyik a már előbb is írt, csillagrendszereken át is működő nyomkövető (wtf?), a másik pedig sajnos Baby Yoda. Igen, fájdalmas látni, hogy Rey után még egy erőérzékeny karakter van, aki képes brutál nehéz jedi erőképességeket villogtatni kiképzés nélkül (ő ráadásul még gyerek is). Csak gondoljunk bele: a 900 éves évtizedek óta meditáló Yoda az ep 5-ben azért megküzdött az X-szárnyú kiemelésével is. Ez a bébi meg erővel gyógyít, lángcsóvákat véd ki és rohanó vadállatot fog meg. Nekem ez sok. Csak amíg Rey karakterét igazán tudom utálni emiatt, hogy ezzel szembeköpik a teljes jedi rendet, Baby Yoda túl cuki ahhoz, hogy haragudni lehessen rá :D Kicsit olyan, mint amikor hazamész és a kisfiad telekeni nutellával a hófehér terítőt és nevet. Le kéne szidnod, de nem tudod :D

Yetti - 2020. 01. 03. 22:57

Erős középszer. Nagyjából egyetértek azokkal akik/amiért lehúzzák, de számomra nem annyira tragikus, mert egyrészt SW, másrészt tipikusan az a sorozat amit nem kell túlgondolni, megvan az alap hangulat, amit ha hoz minden részben kikapcsolódásnak tökéletes. Az Odaáttal vagyok még így. Bár a csatajelenetekben összekaphatnák magukat, mert az elég gyenge(leginkább a vége a birodalmiakkal). Bár a rohamosztagosok a Clone Warst leszámítva sehol nem tűntek valami elit alakulatnak.

Sheev Palpatine - 2020. 01. 04. 00:14

“Az új trilógia annyi helyen került ellentmondásba a korábbi filmekkel, annyi helyen rúgta fel a korábbi szabályokat, és tett semmissé konkrét történetíveket, hogy tényleg az ember úgy érezte, belepiszkítanak az univerzumba, mintha egy rákos sejt lenne ami az univerzumon élősködik.”

Én nem így látom. Abszolút nem látok ellentmondásokat, inkább a korábbi filmekben látottak félreértelmezését látom egyeseknél, ami miatt az újra ráfogják, hogy ez ellentmond annak.

“És az előzménytrilógiáról sok rosszat lehetett mondani, de az legalább végig konzisztens maradt az eredeti hármassal. ”

Hát erre azt tudom mondani, hogy az idő mindent megszépít. Nekem ugyanis rémlik, hogy annak idején arra is mondták, hogy szembemegy az eredetiben lefektetett alapokkal, pl. a midikloriánok egyesek szerint egy ilyen dolog, ami felrúgja azt, amit az Erőről mondtak az eredetiben /én ezzel nem értek egyet/

“Igen, fájdalmas látni, hogy Rey után még egy erőérzékeny karakter van, aki képes brutál nehéz jedi erőképességeket villogtatni kiképzés nélkül (ő ráadásul még gyerek is). Csak gondoljunk bele: a 900 éves évtizedek óta meditáló Yoda az ep 5-ben azért megküzdött az X-szárnyú kiemelésével is”

Csakhogy Yoda ugyanabban a filmben elmondja, hogy “a nagyság nem számít”. Az X-szárnyúval túlzás, hogy megszenved, azért emeli ki ilyen lassan, mert dramaturgiailag így volt szép a jelenet. A szintén Lucas-termék TCW-ben is vannak Baby Yodához hasonló fejlettségű csecsemők, hasonló Erőképességekkel. Nem itt semmi sem szembe a világgal, ezek mind olyan dolgok, amelyeket kellő nyitottsággal el lehet fogadni. Vader is megmondta annak idején, hogy egy “bolygó elpusztítása eltörpül amellett, amire a mindenható Erő képes”. Nos, most már van is értelme ennek a mondatnak /az eredeti trilógiában nem volt, mert semmilyen kirívó erőképességet nem láttunk/

A nyomkövetős cucc tényleg érdekes dolog, de én láttam már nagyobb logikátlanságokat is ebben az univerzumban, az eredeti trilógiában is. És mivel rajongó vagyok, nem fogok ilyesmin fennakadni.

newzoli - 2020. 01. 04. 10:05

Imádom..ennyi..This..is the WAY!!!:)))

Sakkikk94 - 2020. 01. 04. 12:28

A tavalyi év legtúlértékeltebb sorozata. Ha nem a Star Wars világában játszódna, akkor nem lenne ez a túlzó elismerés áradat. Én továbbra is megértem, ha ez valakinek bejött, de ez maximum B kategória. Nagyon nagy jóindulattal 10/6.

Andaxin - 2020. 01. 05. 20:44

Valaki világosítson fel. Hogy van az h ez állítólag a jedi visszatér után 5 évvel játszódij,és senki nem tudja kik azok a Jedik,mi az az Erő,mindenki megva lepődve. Holott 5 éve még mindenki tudta… Ezt nem értem

Mate4182 - 2020. 01. 06. 10:19

Andaxin – nagy az a csillagrendszer… en alapbol is ugy emlekszem hogy minden star wars filmben voltrak aik racsodalkoztak az Erore. gondolom nem jut el mindenkihez az info

m minnifield - 2020. 01. 06. 15:14

Solo keresztül-kasul bejárta a galaxisz, jó sok cifra dolgot látott, mègse találkozott az Erővel, mert ez egy bazi nagy galaxis, a jedik meg csak egy maroknyi varázsló.

Quantumleap - 2020. 01. 06. 17:44

De ennek mi értelme, hogy megmutatják nekünk a főhőst sisak nélkül, ha utána úgyis viseli továbbra is? Vagy innentől majd látni fogjuk párszor, amikor egyedül van, például evés céljából? :)
Ha a következő szezon BabyYoda fajának kutatásáról fog szólni, akkor logikus lenne egyszer felkeresni egy 66-os parancsot túlélt jedit.

Sledgehammer - 2020. 01. 08. 00:16

Nem tudom, az az elején kicsit kevésnek tűnt, de a 3-4 résztől kezdve nekem kezdett nagyon tetszeni. A végére pedig nagyon is megtetszett! a 8/10-8.5/10 értékeléssel egyet tudok érteni, mert van hangulata, az apró dolgok miatt fenomenális, és minden fanyalgóval ellentétben nekem a theme song Ludwig Göransson-tól eléggé összerántotta a feeling-et. Azt már nem is mondom, hogy a végén már külön tetszett, hogy Pedro Pascal mit kihozott a sisakból (értsd, már az apró fejmozdulatok, biccentések elegek voltak hozzá, hogy elképzeljem a karakter arcikfejezését alatta) utoljára Hugo Weaving V-jénél éreztem ezt. A bike trooper-es célbalövés igazi atompoén volt, ahogy az a jelenet is amikor a kölyöknek az egyik részben odapottyantja a letekert kargombot.

Enzo - 2020. 01. 08. 17:26

1×08

Nem volt ez se rossz rész, csak kicsit sokszor fordult elő, hogy nem Mando hősködött, hanem IG-11 vagy BébiYoda (vagy a kényelmesen feltűnő, mindent tudó és elintéző mandalóri kovács csaj) mentette meg mindenkinek a seggét. Apropó kovács csaj, a rohamosztagosokkal harcolós jelenetével kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak: elég látványosan legyakta őket, viszont az eleje, amikor körbeállták, majd megtámadta őket, elég hiteltelen lett – amíg egyet leütött, a másik 3-4 bőven lelőhette volna, úgy 20 centiről talán ők se hibázzák el… bár, fene tudja, a sivatagi célbalövős jelenet után… :D (ami egyébként mekkora meta már :D)
Sok régen várt húzást legalább megkaptunk: először hangzott el Mando neve, azaz Din Djarin (korábban hibásan Dyn Jarren-ként írva), illetve végre lekerült az a fránya sisak is, ügyesen kihasználva a kiskaput, hogy élőlény nem láthatja őt meg, de ugye IG-11 nyilvánvalóan nem élőlény. (kicsit volt csak “Éowyn vs angmari boszorkányúr” utánérzés…)

Darabkák:
– Gideon moff elég kíméletes egy birodalmihoz képest: nem küldi be a katonáit a sarokba szorított főhöseink után, sőt még külön hagy nekik időt szürkületig, hogy megszökjenek. What?
– Másnak is ökölbe szorult a keze, amikor a két rohamosztagos ütögette bébiYodát?
– A “Mindflayer” említésen (Carától) meglepődtem, elvégre ez nem a Stranger Things…
– Kissé zavarosan fogalmazott a kovács csaj arról, hogy most mi történt a többi mandalórival…felfedték magukat, az oké, azért volt ott a páncéljuk, de hogy aztán most végülis mennyire tudtak elmenekülni…
– Na jó, a firetrooper azért elég badass volt, elismerem :)
– Yay, Jedi említés! Amúgy ekkora galaxisrendszerben simán hihető, hogy nem mindenki van tisztában a Jedikkel, hanem csak legendákat hallott róluk, ezen nem kell fennakadni.
– Mando kapott hátirakétát, yeah! Sejtettem, hogy ennek segítségével lesz feloldva a végén a konfliktus… ahhoz képest, hogy elvileg “nem hallgatna” Mando-ra, amíg nem gyakorolt (bármit is jelentsen ez), azért simán elröpködött vele.
– Az egyik legjobb jelenet, amikor a moff (aki nyilván túlélte, egy szemernyi kétség nem volt) előbújik a lezuhant vadászból a Pre Vizsla-féle darksaberrel a kezében… még mindig rohadt jól néz ki az a fegyver.
– Ezt el is felejtettem, de jogos: még mindig nem tudjuk, ki mentette meg a Ming-Na Wen által játszott fejvadász csajt az 5.rész végén. Gondolom majd a 2.évadban.

Összességében azért tetszett a sorozat. Persze, kicsit epizodikus, kicsit lassú, és néhol kicsit gagyi, de egyelőre a hangulat és az univerzum (meg persze BébiYoda) eladja, aztán reméljük, hogy kitapossa az utat még jobb minőségű élőszereplős Star Wars-sorozatoknak.

#hétidézete:
“Let’s make the baby do the magic hand thing. Come on, baby! Do the magic hand thing.” :DD /Greef Karga/

Quantumleap - 2020. 01. 09. 08:15

Enzo: “illetve végre lekerült az a fránya sisak is, ügyesen kihasználva a kiskaput, hogy élőlény nem láthatja őt meg,”

Ugyanakkor az is lehet, hogy ez az előjele annak, hogy valamikor a második évad folyamán végleg lekerül róla.

terika - 2020. 01. 11. 21:28

Nem agyalták túl a sorozatot az biztos, ettől függetlenül egészen nézhető és már-már így az utolsó star wars film láttán hiánypótlónak vagy kárpótlásnak mondanám…
Voltak benne banális bénaságok, de megbocsátható szerintem. Az 50 éves bébi Joda meg übercuki :D
Felvetett pár kérdést a sorozat, engem nem zavar hogy nincsenek midikloriánok meg sithezés meg különösebben jedizés sem. Az utolsó rész végén nem tudotam eldönteni, hogy ez a csávó most akkor egy sith lovag vagy sem, mert ugyan fénylett a kardja, de nem volt egyértelmű számomra, hogy az tutira egy fénykard…annak kéne lennie, csak mittudomén. Meg ugye Joda itt egy “baba”, de pl. mikor az erőt használja nem tűnt kifejezetten értetlennek azt leszámítva, hogy nem tud beszélni. Na meg persze, 50 éveig mi volt? Ki őriztette addig stbstb. Van néhány homályos dolog… LEhetne egészen pofás és érdekes Star Wars sorozat is. Amúgy az opban kifejezetten tetszik az a sok sisak, örülök, hogy felváltotta valami már végre a messzi, messzi galaxis szövegeket….
Mindenképpen nézni fogom a továbbiakban is. This is the way. :D

Mate4182 - 2020. 01. 22. 17:21

Quantumleap – Ugyanakkor az is lehet, hogy ez az előjele annak, hogy valamikor a második évad folyamán végleg lekerül róla.

ez azzal is jarna hogy Pascalnak ott kell lenni a forgatasokon is nem cask amikor a csekket megy bevalltani es sztem az mar nem jonne be neki annyira

(persze ez meresz tulzas, de a lenyeg hogy igy megvan az a kenyelmes resze a dolognak hogy nelkule is mehet a melo…)

alma321 - 2020. 01. 23. 17:18

A sorozat egyszernézős lett nekem, a zébredőerőt is hamarabb fogom ujranézni mint ezt pedig azt se fogom soha, de az évadzáró elején a két motoros szerencsétlenkedése az valami zseniális lett. Minden eddigi SW paródia elbújhat mellette.

Sheev Palpatine - 2020. 01. 23. 22:44

@Mate4182

Már megint kezded ezt, hogy Pascal alig járt a forgatáson? :DDD hagyd már abba ezt a fake news terjesztést, légyszi. Érdekes módon fentebb, amikor számonkértelek, honnan veszed, hogy 85%-ban nem ő van a maszk alatt, akkor elkezdtél utána csúsztatni, meg mellébeszélni. Végül kiderült, hogy csak a hasadra ütöttél és mondtál egy számot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz