login |

Foglyok – írta Osváth Gábor

2019. 12. 28. 14:50 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: hazai termék, insider, tévéfilm,

(Tévéfilmekről nem gyakran írunk a Sorozatjunkie-n, most azonban mégis kivételt teszünk. Az Oscar-díjas Deák Kristóf készítette Foglyokat, amely december 28-án, azaz ma este 19:40-től főműsoridőben lesz látható a Duna TV-n. Több sorozatokból ismert színész, köztük Sodró Eliza (Tóth János), Szamosi Zsófia (Terápia), Fekete Ernő (Alvilág, Társas játék), Lengyel Ferenc (Drága örökösök) és Molnár Levente (Alvilág) is felbukkan majd benne.

A cikk szerzője, Osváth Gábor, aki réges-régen Gaben néven publikált nálunk. Tavaly az itthon beinduló nemzetközi stand-up estek kapcsán írt beszámolót, most viszont a Foglyok egyik producereként mesél a forgatásról, a tévéfilmek ill. mini- és tévésorozatok hazai eljövendő reneszánszáról, és arról, hogy mikor találkoztak össze a Berlin Station színészeivel a gangon – winnie)

Filmfabriq nevű cégem eddigi legnagyobb sikerét aratta, amikor 2017-ben a Média Mecenatúra pályázatán támogatást nyertünk a Foglyok című tévéfilmünk elkészítésére. Amellett, hogy a friss Oscar-díjas Deák Kristóffal pályáztunk, komoly szerepe lehetett a döntésben, hogy egy nem akármilyen témát dolgozott fel a film: azt az igaz történetet, amikor 1953-ban beköltözött az ÁVO egy magyar családhoz. Mindebből Vörös András forgatókönyvíró írt izgalmas, és mégis egy nagyon magyarosan fanyar humorú filmet.

De miért is tévéfilm?

Talán nektek is feltűnt, hogy az utóbbi években egyre több szuper, tévében bemutatott film készült itthon – a jellemzően Köbli Norbert által írt, Szász Attila, Bergendy Péter, Fazakas Péter, Madarász Isti és Kovács István által rendezett alkotásokra gondolok – a teljesség igénye nélkül: A berni követ, Félvilág, Szürke senkik, Szabadság különjárat, Trezor… Mind ugyanezen a fenti, évente kiírt pályázaton nyertek 120-120 milliót.

A mi évünkben kapott támogatást Tóth Barna Akik maradtak-ja is, amely mozifilmeket megelőzve lett idén a magyar Oscar-nevezés, és azóta már a legjobb 10 címet tartalmazó shortlistre is került. Szóval ez egy tendencia ami a tévéfilmekkel történik, és talán nem kell tovább magyarázni, hogy minket is nagyon inspiráltak a fenti alkotások és sikerük. De mielőtt azt gondolnátok, hogy ez már maga a tévéfilmes- és sorozatos reneszánsz, tévedtek – az majd csak 2020-tól jön, de erről majd lejjebb!

A Foglyok volt az eddigi legnagyobb vállalkozásunk, és nagyon büszkék vagyunk a végeredményre. Bár ideális esetben a film önmagáért beszél, néhány érdekességet azért elmesélnék nektek a készítésével kapcsolatban.

Közel 30 színésszel forgattunk, és bizony eléggé belementünk a színházi szezon kezdetébe, így nem volt könnyű dolga Kolos István elsőasszisztensnek a gyártási terv elkészítésekor, hisz 2018. augusztus 21-én kezdtünk forgatni, és szeptember 16-án a 20. forgatási nappal fejeztük be a munkát, és mivel gyakorlatilag minden színészünk játszik és próbál színházban, így kisebb csoda, hogy egy sem volt közülük, aki egyeztetési okokból esett volna ki.

Magunkat egyeztetni se volt könnyű – Dreissiger László producertársammal együtt a Foglyokkal párhuzamosan készült a Szép csendben c. mozifilmünk, így legtöbbször két helyen kellett volna egyszerre lennünk, ami persze nem is mindig jött össze… Rajtunk kívül még Szamosi Zsófia színésznő is dupla műszakot tolt, mert a Szép csendben-ben is szerepelt, ráadásul friss anyukaként otthon kislánya várta.

A nagyszámú színészi gárda egyeztetésén kívül éreztük, hogy a másik kulcsa a sikeres forgatásnak a helyszín megtalálása lesz.

A film fő helyszíne a főszereplő család otthona, valamint az ő házuk gangos udvara, lépcsőháza – a film kb. 90%-a ezeken a helyszíneken játszódik. A gyártási csapat elég sok lakást megnézett, és voltak olyan opciók is, hogy külön-külön vesszük majd fel ezeket, ám szerencsére megtaláltuk azt az épületet, ahol a Hello Baby bár is üzemelt, és az egész lakatlan házat ki tudtuk bérelni. Itt rendezte be Valcz Gábor díszlettervező csapata a család lakását, és más üres lakásokat berendeztünk sminkszobának, gyártási irodának, menzának stb. – tehát olyan volt kissé, mintha egy stúdióban forgatnánk.

A helyszín pikantériáját az adta még, hogy mindössze egy sarokra van az Andrássy út 60.-tól, amely az ÁVH és ezáltal az állami terror központi helyszíne volt (ma: Terror Háza) – ezt az épületet a filmben is többször emlegetik a szereplők. A tovább mögött folytatom további érdekességekkel (Berlin Station-kapocs!), az előzetessel és a plakáttal.

A helyszín egyetlen igazi bonyodalmát az jelentette, hogy a földszinti Hello Baby bárt kibérelték már korábban a Berlin Station c. tévésorozat számára is, így előre tudtuk, hogy lesz, amikor ütközni fogunk az amerikai produkcióval.

Emlékezetes nap volt: a földszinten egy hatalmas nemzetközi stáb nagy statisztériával diszkójelenetet forgatott meztelenül vonagló táncos csajokkal (van valaki, aki megtalálja ezt a jelenetet?!), mi pedig két emelettel feljebb az 50-es években játszódó kamaradrámánkat forgattuk szép csendben. A diszkózene persze felhallatszott, viszont volt koordináció a stábok között, és a lentiek korrekten kivárták amikor épp mi ráforogtunk egy jelenetre. Sajnos Ashley Judd nem szerepelt aznap a Berlin Stationben, viszont Rhys Ifanst többször láttam ki-be mászkálni az Andrássy úti épületünkbe.

Noha kisköltségvetésű magyar tévéfilm voltunk, a CGI használatát így se lehetett lespórolni, hisz szerencsére Budapest rengeteget változott az utóbbi évtizedekben. Olyan utcaszakaszokat se könnyű már találni, ahol egy-az-egyben lehetne mondjuk néhány tábla leszerelésével ötvenes éveket forgatni – nekünk se sikerült, így a 7. kerületi macskaköves utcánkon CGI segítségével kellett egy modernebb házat eltüntetni. Ezt ideális esetben legfeljebb csak a környéken lakók veszik észre – azt viszont alighanem mindenki kiszúrja, hogy a Szabadság híd bizony 1953-as állapotában szerepel a filmünkben: a háború után ugyanis egy torzót néztek éveken át a budapestiek… Mindez a trailerünkben is látható:

Fentebb már belengettem, hogy az igazi tévés reneszánsz csak ezután jön.

Az RTL és a TV2 egyre több sorozatot mer bevállalni, és már nem csak remake-eket, ami szuper, ráadásul van remény, hogy a streamer szolgáltatók is potenciált látnak a magyar piacban. Ezeken kívül azonban az igazi optimizmusra az ad okot, hogy a január 1-jétől felálló Nemzeti Filmintézetnél prioritás lesz, hogy készüljenek tévéfilmek, minisorozatok, és tán tévésorozatok is kaphatnak is támogatást. Sőt, koprodukciókkal is elvileg lehet majd számolni!

A fentieket támasztja alá az is, hogy az új kormánybiztos, Káel Csaba eddigi nyilatkozatai alapján a nemzetközi trendekkel tisztában vannak, a streamer szolgáltatók és a sorozatokat hivatkozási pontokká váltak; Gera Marina díja és a Trezor jelölése a nemzetközi Emmy-n pedig alighanem további szuper adalék mindehhez. Szóval nagyon hamar talán nekünk is lesz Csernobilhoz vagy A koronához hasonló szériánk. (Káel egyébként a Mandineres interjújában épp a Csernobilt emelte ki, amit még a 14 éves fia is ledarált!)

Nézőként alig várom ezeket az új sorozatokat, producerként pedig már néhány terv fiókban van :) De addig is: nézzétek meg a Foglyokat, amely december 28-án 19:40-kor látható a Duna TV műsorán, majd utána egy hétig elérhető lesz a MédiaKlikken.

16 hozzászólás Ne habozz!

Seed - 2019. 12. 28. 15:09

Kár, hogy a dunán megy, belenéztem volna pedig. De igen, valami megmozdult a hazai piacon, leginkább az RTL miatt. Örülünk!?

Desmond Wallace - 2019. 12. 28. 16:13

“Kár, hogy a dunán megy, belenéztem volna pedig.”

És mi az akadálya?

Zsombi2002 - 2019. 12. 28. 16:20

Nem is hallottam erről. Bele kéne nézni. 😅

Flanker - 2019. 12. 28. 17:05

Seed: Igen, örülünk.

mSO - 2019. 12. 28. 17:47

“amely mozifilmeket megelőzve lett idén a magyar Oscar-nevezés”

Ez értelmes magyar mondatrész???

Csiki - 2019. 12. 28. 17:57

Javitsatok ki ha tevedek, de az Akik maradtak-ot adtak moziban… akkor miert is TVfilm?

mSO: sztem ertelmes, ha tenyleg TV film volt… Bar nem tudom melyik TV adta le?

Gaben - 2019. 12. 28. 18:10

mSO + Csiki:
Az Akik maradtak tévéfilmként forgott, ugyanazon a pályázaton nyert ugyanannyit mint a Foglyok; az Oscar-nevezés miatt nekik sikerült elérni, hogy ne kelljen előbb leadni a tévében. Ugyanis minden korábbi tévéfilm, amelyik volt moziban (Félvilág, Curtiz) előbb kötelezően adásba kellett kerüljön a tévében..

turosz - 2019. 12. 28. 18:33

Már tegnap kiszúrtam a műsorban, ugyan ütközik a sporttal, de megy a rögzítőre.
Örülök az egyre több “történelmi” filmnek, bár azt sem bánnám, ha többségében nem csak a komcsi bűnöket bemutató filmekre menne állami támogatás, hanem az előző 1100 évvel foglalkozókra is :)

Desmond Wallace - 2019. 12. 28. 18:37

“azt sem bánnám, ha többségében nem csak a komcsi bűnöket bemutató filmekre menne állami támogatás, hanem az előző 1100 évvel foglalkozókra is :)”

Ennek én is nagyon örülnék. Talán most van rá esély.

Csiki - 2019. 12. 28. 18:43

Gaben:

koszi, ezt nem tudtam :)

kw_ - 2019. 12. 28. 20:31

lehet valahonnan streemelni? vagy enkor?

winnie - 2019. 12. 28. 20:49

ott a posztban a megoldás: mediaklikk.hu. gondolom a sugárzás után.

Shannen - 2019. 12. 29. 13:50

A film is jól sikerült és ezt a posztot olvasni is jó volt, köszi! :)

mSO - 2019. 12. 29. 18:50

Gaben: köszönöm, így már világos, fura volt számomra a mondat elsőre a kifejezés miatt, hogy “lett Oscar-nevezés”.

Sterling - 2019. 12. 29. 20:47

Rég láttam ilyen fasza magyar tartalmat az arany élet óta de ez azt is verte nálam.

kosevoly - 2019. 12. 29. 21:02

Volt szerencsém a Miskolci Cinefesten megnézni…nem véletlen, hogy durva teltházzal ment a vetítés.
@Gaben, azokat az írásokat/felvételt, ami az alapul vett családról szól, meg lehet valahol online is nézni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz