login |

JAws 2019: Legjobb újonc sorozat

2020. 01. 02. 15:50 - Írta: Deny

24 hozzászólás | kategória: szavazás, , , , , ,

Alighanem ez lehet a szavazás egyik, ha nem a legizgalmasabb kategóriája, hiszen itt nincs esély visszatérő szereplőkre, és mindig érdekes látni, hogy mely újdonságokat tartottátok a legjobbaknak. Idén is elég sokszínű lett a paletta, több műfaj is képviselteti magát.

Az előző évek győztesei: 2009: Glee2010: The Walking Dead2011: Game of Thrones2012: Arrow2013: Hannibal2014: True Detective2015: Mr. Robot2016: Stranger Things2017: 13 Reasons Why, 2018: Altered Carbon

Országos sorozatot idén sem találunk a jelöltek között, az utolsó ilyen bejutók a This Is Us és a Lucifer voltak 2016-ban. De ez talán nem is olyan meglepő, hiszen az idei országos újonc kínálatot nem csak a kritikusok, de még a nézők sem igazán méltatták, látva a vérszegény nézettségeket. Itt már minden a kábelről és a streamingről szól, ebben az évben pedig több új platformot is köszönthettünk, így még izgalmasabbá vált a verseny.

És bizony! A Netflix ezúttal csak egy szériával jutott be az élbolyba: a Sex Education-t viszont annyira szerettétek, hogy ez már a második kategória, amiben megküzdhet az első helyért. Rajta kívül csak egyetlen Netflixes széria került közel a bejutáshoz, mégpedig a The Witcher, viszont így sem semmi a teljesítménye, hiszen alig pár nappal a szavazás indulása előtt vált nézhetővé.

Nem nagy meglepetésre befutott a Chernobyl is, amit sokan nem csak az év, de a történelem legjobb sorozatának tituláltak. Kérdés viszont, hogy itt is vinni fogja-e a prímet, vagy lesz méltó kihívója.

Házon belülről is lesz konkurenciája, hiszen bizalmat szavaztatok az HBO-ról a Watchmen-nek is, ami így a szuperhősös vonalat is felvonultatja a mezőnyben. Nincs azonban egyedül a műfajból, mivel az Amazon Prime elszállt képregényes adaptációja, a The Boys is bekerült az élbolyba.

Végül pedig itt van az egyik új őszi szolgáltató produkciója is. Az Apple TV+-nak jutott ez a megtiszteltetés, ugyanis a The Morning Show is elnyerte sokatok tetszését – annak ellenére is, hogy a kritikusok nem igazán rajongtak érte (legalábbis eleinte).

A lemaradók között találunk még pár nagy kedvencet: nem sok hiányzott a nyár egyik meghatározó szériájának, a Euphoria-nak a topba kerüléshez, és közel járt a Doom Patrol is. A Disney+ is kis híján képviseltette magát a The Mandalorian-nel, de pár szavazat még kellett volna neki.

A legjobb újonc sorozat

  • Chernobyl (55%, 1,485 Votes)
  • The Boys (16%, 443 Votes)
  • Sex Education (13%, 360 Votes)
  • Watchmen (9%, 232 Votes)
  • The Morning Show (7%, 184 Votes)

Total Voters: 2,704

Loading ... Loading ...

24 hozzászólás Ne habozz!

Lea - 2020. 01. 02. 16:03

Érdekes, hogy a Dead to Me kimaradt, megmertem volna esküdni rá, hogy jelöltséget szerez.

Ebből a listából a Watchmen a legjobb! :)

Hádész - 2020. 01. 02. 16:25

A The Boyst jelöltem, örülök, hogy itt látom, a Chernobylért annyira lelkesedett mindenki, nem is várok mást az első helyre (úgyhogy most már meg kéne néznem).

Csiki - 2020. 01. 02. 16:27

Zsenialis volt a Chernobyl is, de valahogy nem sorolnam ujoncnak… Szoval az en szavazatom most a masik idei kedvencemre ment – The Boys :)

Shannen - 2020. 01. 02. 16:34

@Csiki, miért nem sorolnád a Chernobyl-t újoncnak? Azért mert mini volt?

A jelölésemnél direkt kihagytam a Chernobylt,mert tudtam, hogy be fog kerülni (meg nyerni is fog), de azért itt már azért persze arra ment a voksom.

Megintcsak tökre sajnálom, hogy a Years and Years megint sehol sincs. Pedig nálam bizony az is ott volt a legjobbak között.

Nálam a második a Watchment volt, Lindelof-ék nagyon szép szezont raktak össze. Kár, hogy az Euphoria nem jutott döntőbe, az lett volna a harmadik kedvencem. Az HBO elég jó évet zárt újoncok terén.

A The Boys-t és a Sex Education-t nem láttam, a The Morning Show meg nem volt annyira jó, hogy döntős legyen, akkor már inkább a For All Mankind.

Benjy - 2020. 01. 02. 16:37

Nagyon szerettem a TMS-t és a Watchment is, de a Chernobyl annyira meghatározó pillanata volt nem csak az évnek, de talán a junkie pályafutásomnak is, hogy egy pillanatig sem hezitáltam azon, ki kapja a voksomat. A rendezés, az alakítások, az atmoszféra… mestermű volt!

Snoopyzit30 - 2020. 01. 02. 16:41

Chernobylt és a Sex Educationt jelöltem, de később láttam a Morning Show-t is és azt kell mondjam, abszolút megérdemelten van itt, mert a MeToo-téma van annyira aktuális a mai napig, hogy megérje foglalkozni vele. Lehet, sokan már lerágott csontnak gondolják, de nagyon nagyon nem az. Sok dolognak kellene még rendbe jönnie a fejekben, hogy egy ilyen témára csak úgy legyintsünk. A sorozat a hibái ellenére is nagyon jól kibontotta a témát.

A szavazatom természetesen a Chernobylra megy. Hiánypótló sorozat sok tekintetben is. Idén nem volt jobb nála.

Csiki - 2020. 01. 02. 16:44

Shannen: igen, pontosan azert :D ujoncnak azon sorozatokat szamitom, amiknek lesz folytatasa. Mondanam, hogy kellene egy kulon kategoria a minisorozatoknak, de igazsag szerint idenrol a Chernobylon kivul csak a Spy jut eszembe, ami mini volt… :?

Garru - 2020. 01. 02. 16:55

Chernobyl, számomra nagyon egyértelműen.
Bár a többit is nagyon szerettem, de azok másik ligában játszanak.

Hádész - 2020. 01. 02. 17:00

@Csiki: Az újonc az újonc, egyértelmű, hogy minden idén indult sorozat ide tartozik. Szerintem így jó a kategória is, mert egy sorozat kaphat egy évad után kaszát ugyanúgy, ahogy egy mini kinőheti magát többévados sorozattá.

Adam9456 - 2020. 01. 02. 17:10

Chernobyl egyértelműen. Az év egyik, ha nem a legjobbja volt. Egy nagyon hatásos minőségi sorozat hétről hétre alig vártam az új részt.
A másik két jelöltem a The Act és a Catch 22 volt. Számomra ez a három volt a legjobb újonc sorozat mostmár tavaly.
The Act – zseniális alakítások, nem egy könnyű téma egy megtörtént esetről. Én előtte nem is hallottam erről a Gypsy Rose ügyről de a sorozat hatására eléggé beleástam magam, ajánlom mindenkinek. Remélem lesz folytatás egy másik ügyről.
Catch 22 Nem olvastam a könyvet, a régebbi filmet se láttam, de ez a sorozat nagyon megfogott, a hangulata, a fényképezés, karakterek, párbeszédek minden nagyon bejött.

heidfeld - 2020. 01. 02. 17:17

The Morning Show előtt hatalmas lehetőség volt. De csak fokozni akarták a drámát, sőt. Drámákra még több drámát építeni. És hiába erősek az alapok/színészek, 269 szintet nem bír ki , összedől. Óriási csalódások voltak, utolsó részek… Aniston színészi korlátai is kijöttek, időnként.
For A_ll Mankind hiánya nagy bánatom. Varázslat volt.
The Boys kapta, itt is a szavazatom. Minden megvan benne, ami nekem kell. És igazán profi, filmes élmény. Közelebb hozta a Szuperhősöket, emberi gyarlóságokat.
Nagyon kellet már, ez a frissítés, de álmomban sem gondoltam, hogy ennyire szórakoztató lesz.
És haladunk is egy irányba, ami sok sorozatról nem mondható el.És meg kell említenem, feltétlenül: Prohect Blue Book.
Nem az, aminek látszik, de nagyon jól van így.

winnie - 2020. 01. 02. 17:20

csiki: a chernobylnál nincs, illetve nem volt kizárva folytatás, mint írtuk, de azóta jelezték, hogy nem lesz, de ettől még bármikor mondhatják, hogy lesz.

gondolj arra, hogy a sorozatnak jövőre nem lesz már esélye.

heidfeld - 2020. 01. 02. 17:23

Bocs. Project Blue Book.
Nehéz úgy írni, ha a kutyával is foglalkozni kell..

Edrick - 2020. 01. 02. 17:55

A listából a The Morning Showra még nem kerítettem sort, a többi megvolt, vaciláltam a Chernobyl és a Watchmen között, utóbbira nyomtam, de azért az Undone-ért is elmormoltam magamban egy imát

zolkó - 2020. 01. 02. 18:10

Chernobyl

Mert már az első rész huszadik percénél görcsben volt a gyomrom, és ezt minden részben sikerült megismételniük (ha nem is mindig a huszadik perc környékén). Ennyire hatásos és elgondolkodtató dolgot rég láthattunk azt hiszem. Abszolút megérdemelt lesz, ha győzni fog.

És a másik ami nagyon tetszett, az a Watchmen volt. Lindelof és csapata megint kiemelkedő minőséget rakott le az HBO “asztalára” és a mi képernyőinkre. Az ötvenpár perces részek abszolút nem érződtek annyinak, még úgy sem, ha nem volt telerakva akciókkal, csihipuhival mindig, hanem csak a karakterekre koncentrálva, beszélgetve, múltat idézve is “pörögtek” az események. És ami nekem nagyon sokat adott hozzá, az a Trent Reznor – Atticus Ross páros zenéje volt. Ha nem lennék nagy rajongója Reznor munkásságának, és nem olvastam volna már a sorozat indulása előtt, hogy ők készítik hozzá a zenéket, akkor is leesett volna kb 10 perc után, hogy ez bizony az ő munkája.

Zoli - 2020. 01. 02. 22:09

Nálam a His Dark Materials egyértelműen. Top 3 a Carnival Row és a Marianne is.
Ezek közül a The Boysra szavaztam, a Sex Educationt láttam még.
Chernobylból az utolsó részt láttam, mert a barátnőm nézte. Elhiszem hogy az volt a legjobb azért.
A Watchmen sikerét nem értem, 2 részt nem bírtam ki.
The Morning Show nem érdekel.

Reggie - 2020. 01. 03. 08:57

Az egy dolog, hogy a Csernobil a legjobb, de valahogy nem ebbe a kategóriába való, mivel ez nem egy első évad, nem lesz folytatása, ez egy lezárt kerek történet.

winnie - 2020. 01. 03. 09:29

reggie: mint írtam, egyrészt lehet 2. évadja (mint majdnem minden sorozatnak), ehhez ma már nem kell az, hogy ne legyen kerek, másrészt korábban is voltak itt egy évados vagy minisorozatok (ld. tavaly: Sharp Objects, The Haunting of Hill House, előtte a Big Little Lies, meg ugye a The Handmaid’s Tale is egy könyvadaptáció volt), és ott van ebben az ötösben például a Watchmen is, ami ugyancsak lehet, hogy egy évados, lezárt.

Szóval nem hiszem, hogy ezért valami kizárást érdemelne. Főleg, hogy, mint írtam, évek múlva bejelenthetnek egy “2. évadot”, és akkor mi lesz?:)

Deny - 2020. 01. 03. 10:48

Én továbbra se értem, hogy ez miért lenne kizáró tényező? Újonc sorozatokról van szó, tehát az egyetlen kitétel, hogy 2019-ben bemutatott sorozat legyen. Ezek szerint egyévados bukta kaszált sorozatokat sem szabadna jelölni? Akár lesz folytatása, akár nem, a Csernobil és a Watchmen is újonc. Mint ahogy az sincs megszabva, hogy pl. csak 40 perces/élőszereplős sorozatot lehet ide jelölni.

en - 2020. 01. 03. 18:12

1 Undone
2 Watchmen
3 Capture
4 The Virtues
5 servant
6 Pure
7 Beforeigners
8 Awekening from the meanin crisis
9 Seven Worlds, One Planet
10 Sex Education

Zs.Gabor - 2020. 01. 04. 09:41

Őszintén szólva az újoncos szavazást én mindig úgy fogtam fel, hogy “melyik sorozat kezdett jól és várhatunk sokat tőle?”. A Csernobil pedig remek sorozat volt, de egy mini. Ebben a kategóriában nekem a HDM, a Witcher és a Sex Education jut eszembe az évből, így nem nehéz a döntés.

winnie - 2020. 01. 04. 10:35

Zs.Gabor: a legjobb új sorozat minden új sorozatra vonatkozik, de még egyszer leírom, hogy ezzel egyrészt kizárnád az egy évados, kaszált sorozatokat, az olyanokat, amiknél nem tudjuk, hogy lesz-e folytatásuk, és az olyan folytatódó sorozatokat, amiknél lehet, hogy a tervek ellenére rendelnek be folytatást. mint írtam, a Chernobyl 2. évadjára, már csak a siker miatt is, volt esély, és még mindig nem lehet kizárni. Írtunk többször is arról, hogy többféle elképzelés is van arról, hogy mi lehetne a 2. évad.

szóval egy ökölszabály: attól, hogy azt gondoljuk, hogy egy sorozat nem folytatódhat, attól, hogy esetleg valaki mondja is, hogy egy sorozat nem fog folytatódni (de az nem kap kaszát), még folytatódhat a sorozat. ma ugyanis már megvan ennek a műfaja, az évados antológiák erre épülnek, ugyanazon cím alatt lehet teljesen mást is eladni. ld. a The Terror 2. évadja vagy a Trust Me 2. évadja valójában totál új sorozat. Egyik sem folytatása az előző szezonnak.

cxc - 2020. 01. 04. 15:56

For all mankind

humorpalanta - 2020. 01. 04. 21:23

Imádom a The Boys-t, már vagy 4-szer végignéztem, nagyon-nagyon bejött, tűkön ülök a második évadért, de az első helyet nem nyerheti el.

Egyszerűen utánozhatatlanul tökéletesre sikerült a The Morning Show. Nem csak az év újonca, de nálam az év és valószínűleg az évtized sorozata lett. Semmit nem változtatnék rajta, sorozattörténelem lesz, igazodási pont.

Úgyis tudom, hogy a Chernobyl nyeri a Popular Vote-ot az igények kiszolgálásával, de akkor is a The Morning Show az év sorozata.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz