login |

Vagabond: az 1. évad – írta LasDen

2020. 01. 07. 16:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

A nemrég a Netflixen magyar felirattal bemutatott koreai Vagabond-ban adott egy ember, akit nem lehet összeverni, karcolásnál nagyobb sérülést okozni neki, a megölése végképp esélytelen, és nem lehet eltántorítani, megfélemlíteni vagy bármilyen módon rávenni, hogy elálljon a céljától. Ő a Termin…, akarom mondani Csha Dalgon.

Csha Dalgon (I Szunggi) egy feltörekvő kaszkadőr, aki az unokaöccsével él együtt. Ahogy ő, Csha Hun is taekwandózik. Olyan jól, hogy ő is benne van abban a válogatottban, amelyet meghívnak a marokkói-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok ünneplésére bemutató meccset tartani.

Az oda feke vezető úton viszont a repülőgép motorja kigyullad és lezuhan, megölve 211 utasát és a személyzetet. Ám Marokkóba érkezve a temetésre, Csha gyanús körülményekre lesz figyelmes és a rejtélyek nyomába ered. Nem tudván milyen titkok húzódnak meg a háttérben…

Nem hiszem, hogy lennének félreértések, de csak a tisztán látás kedvéért ez egy tisztán akció sorozat. Van itt nyomozgatás, szálak felgöngyölítése, de amolyan Jason Bourne-os jelleggel.

A Vagabond hatalmas tempót diktál minden epizódjában, nem nagyon lassítunk le semmiért, maximum amikor Dalgon és Ko Heri (Be Suzy) egy kicsit romantikáznak. Mert ugye ez elmaradhatatlan kelléke a koreai drámáknak.

De alapvetően arról van szó, hogy Dalgon megy a nyomok után, mint egy őrült, míg Heri próbál lépést tartani vele. Miután egy temperamentumos karakter, így aztán minden fordulatra elég erősen reagál és mindent izomból próbál elsőre megoldani (“majd elverem, osz’ jóvan”).

Persze nem hülye ő, csak megy a feje után. Heri először csak a lehetőséget látja az ügyben, hogy előrébb lépjen, de aztán szép lassan ő is nyakig merül az összeesküvésekben.

Ami önmagában nem túl eredeti, vagy éppen bonyolult, de jól van eladva. Tele van apró zsákutcákkal, sikátorokkal, ahol hőseink elveszhetnek a részletekben. Amikből van rengeteg. És nem elég, hogy mindet, mint egy kemény tojást, fel kell törni, az ellenlábasok, mindig egy lépéssel előrébb járnak.

Nem nagyon akarják hagyni, hogy a gyengeségeket akár egy kicsit is kihasználják. Folyamatosan eltussolnak mindent, amit lehet. Ami szinte a legvégéig így van. És már-már frusztrált, hogy nem bírnak rész sikereket elérni hőseink, akárhogy próbálkoznak. Így aztán Dalgonéknak szinte folyamatosan versenyt kell futni az idővel, hogy a rosszfiúkat le tudják leplezni.

Akikből szintén nem kevés van. A politikai és céges világ szinte minden szintje érintett a dologban erről vagy arról az oldalról. Elég sok szereplőt mozgat a széria. Akikre nem lehet igazából panasz, hiszen mindenki hozza a rá kirótt karaktert: van itt vicceskedő mellékfigura, gonosz üzletasszony vagy éppen kapzsi, mindenkinél mindent jobban tudó politikus.

Mondhatnánk, hogy papírmasé szintű karakterizációval rendelkeznek, ami igaz is lenne, de a színészek azért megteszik, amit tudnak, hogy eladják, élettel töltsék meg őket. Még ha ez azzal is jár, hogy elég könnyű átlátni rajtuk – persze csak az, aki jobban odafigyel ezekre. Engem ha magával ránt egy sorozat, akkor nem feltétlenül szoktam észre venni a mögöttes kapcsolatokat, amiket egy kis gondolkodással össze lehet kötni.

Technikai szempontból nincs komolyabb kifogásolni valóm, kivéve a fényképezést. Legfőképpen az akciódús jelenetekre, de úgy az egészre is ráhúzható, hogy rossz leckéket tanultak el a Jason Bourne-szériától. Én nem szeretem, ha rángatják a kamerát, de azért ha valahol jól csinálják, akkor az nem probléma. Itt ez nem áll fenn.

Már-már követhetetlen és másodperces vágások csak hogy teljes legyen a káosz. Lehet, hogy ennek technikai oka vagy csak a színészek hiányossága, erre nincs mentség. Sokkal jobban tudnám szeretni ezt a sorozatot, de így esélytelen.

Ha valaki egy “one and done” sorozatra vágyik, annak rossz hírem van. Bár minden fontosabb kérdés megválaszolásra kerül az évad során, de egy elég komoly cliffhangerrel ér véget. És bár a 2. évad még nem került megerősítésre, de elég jól állnak a csillagok ahhoz, hogy ezt már most szinte biztosra lehessen venni.

De ez utóbbitól függetlenül csak ajánlani tudom a Vagabondot az akciósorozatok kedvelőinek. Egy jól megtervezett hullámvasút lesz annak, aki benevez rá.

4 hozzászólás Ne habozz!

Trallala - 2020. 01. 07. 17:09

Valamelyik nap daráltam le, nekem nagyon tetszett. Várom a folytatást.

Scat - 2020. 01. 07. 17:33

Oké, ebbe bele fogok nézni.

Energiavampir - 2020. 01. 07. 18:46

Vajon felkerül valahová? :)

LasDen - 2020. 01. 07. 18:55

” nemrég a Netflixen magyar felirattal bemutatott ”

A Netflixen fenn van

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz