login |

His Dark Materials: vége az 1. évadnak – írta Rozi

2020. 01. 08. 21:30 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A His Dark Materials évadzárójában nem csak nagyon látványos jeleneteket kaptunk, de végre összefutottak a szálak és kiderült, milyen irányba mozgatják tovább a második szezont.

Kicsit rövidebb kritikával érkeztem az epizódot illetően, aki látta az utolsó részt nyugodtan olvasson tovább a mögött – a végén viszont külön spoiler figyelmeztetés alatt könyves előrejelzés is található a második évadról.

Lyra és Lord Asriel

Rögtön az epizód elején megkapjuk az első apa-lánya jelenetünket. James McAvoy alakítása szerintem az esetek nagy részében nem rossz, az interjúi alapján nagy rajongója a könyveknek, szóval egészen biztos vagyok benne, hogy a creep jelenetekért első sorban az utolsó két epizód rendezője, Jamie Childs a felelős. Nem tudom, miért élvezi annyira megvillantani a Split-ből ismert McAvoy-t, de a következő évadból is ő rendez majd 4 epizódot, szóval reméljük, hogy a jövőben visszafogja a perverzióját.

Nekem ezekben a jelenetekben is nagyon tetszett a szülő-gyerek kapcsolatra helyezett hangsúly, amit az egész évadban láthattunk. Lyra és Lord Asriel között az első könyvben nincs túl sok interakció, érzelmeket csak Lyra oldaláról látunk, előbbi az esetek többségében majdnem teljesen érdektelen Lyra felé, nagyon szigorú, nem cseveg, mindig csak a minimális információkat közli.

Ezzel szemben a sorozat kicsit több érzelmet enged meg Lord Asriel oldaláról, amivel kedvelhetőbb karakterré tették figuráját. Amikor visszautasítja az Alethiometert a sorozatban úgy tűnik, hogy Lyra érdekében teszi ezt, még akkor is, ha azzal zárja a beszélgetést, hogy nem tartja magát apának.

Lord Asriel és a Por

Lyra és Asriel következő jelenetében kicsit több információt tudunk meg Lord Asriel munkásságáról. Már korábban is említették, hogy a Magisztérium szerint a Por az eredendő bűn, ebben a részben a daimónosra módosított édenkert történet is ezt támasztja alá.

Ahhoz, hogy ezt a részt kicsit jobban megértsük, vissza kell ugranunk az első epizódban Lord Asriel előadásához. Lord Asriel a sztori kezdetekor egy évig tartó expedícióról érkezett haza, ami során – Lord Borealhoz hasonlóan – az eltűnt Grummant vagyis John Parry-t kereste (az első évad címe lehetett volna Find Grumman is).

Grumman a Port kutatta északon, ennek a kutatásnak a fonalát vette fel Lord Asriel, ami során fényképpel tudta bizonyítani, hogy a Por nem telepszik meg gyerekeken (emiatt indította el a Magisztérium a Bolvangar-projektet) és hogy a Por egy másik világból érkezik. A fotó a másik világról és Lord Asriel majdnem köztudott célja, hogy átjusson oda, már túl sok volt a Magisztérium számára, ezért akartak megszabadulni Asrieltől. Plusz Lord Asriel szerint a Por mozgatja az Alethiometert, ami szintén fontos infó.

Lord Asriel és Mrs. Coulter

A két karakter beszélgetésének minden perce arany. Már volt szó arról, hogy Mrs. Coulter nagyjából mindent feláldozott a magisztériumi karrierje érdekében, ezzel szemben Lord Asriel, aki szerencsésebb körülmények közé született, nagyjából azzal töltötte az életét, hogy borsot tört a Magisztérium orra alá. Annak ellenére, azonban hogy különböző oldalon állnak, mindketten zseniálisan okosak és tökéletes a kémia közöttük.

Lyra és Roger

Lyra és Roger kapcsolata szerintem a legjobb dolog volt az első évadban. Minden beszélgetésük hihető, annyira természetesnek tűnnek egymás mellett, mint két testvér. A fürdőszobába háttal besétáló Roger, a következő jelenetben ugráló daimónok, ahogy a nappaliban felépített sátorban kakaóznak, engem teljesen megvettek.

Roger utolsó jelenete az elejétől a végéig szívszorító. Én nagyon örültem neki, hogy nem egy sikoltozós-kiabálós jelenet lett a vége. Lyra búcsúja a maga csendes gyászával és bűntudatával sokkal fájdalmasabb volt, mint bármi más. Dafne Keen szerintem még mindig a lehető legjobb választás volt erre a szerepre.

What comes next?

Elég sok utalást kaptunk arra, hogy mi várható a második évadban.

  • Lord Asriel most, hogy már nem tudja tovább idegesíteni a Magisztériumot új ellenség után indul és úgy dönt, hogy le akarja győzni a Hatalmat. De mi is a Hatalom? Isten? Az egyház?
  • Mrs. Coulter továbbra is Lyrát üldözi, és a jelek szerint a Magisztérium oldalán marad.
  • Lyra átkelt a fél világon, hogy megmentse Rogert, akit végül Lord Asriel megölt. Teljesen egyedül van, de még mindig birtokolja az Alethiometert, ezért úgy dönt, hogy megkeresi és megvédi a Port Lord Asrieltől.
  • Lord Boreal azt az információt kapta, hogy Will fogja elvezetni egy titkos késhez, aminek köze volt John Parry (Grumman) kutatásaihoz és utazásához a két világ között.
  • Will eközben megtalálta a Lord Boreal által használt portált és elindult, hogy az apja nyomába lépjen.

A második évadot elvileg már leforgatták és csak az utómunkálatok hiányoznak. Mivel a második könyv a legrövidebb és a legkevésbé látványos, így szinte biztos, hogy már a harmadik könyvből is láthatunk részleteket a következő évadban. Ha valaki gyorsan fel akarna zárkózni a könyvekkel, szerintem körülbelül a harmadik könyv első negyedéig kell elolvasnia a következő évad előtt.

A kritika végére pedig röviden azoknak, akik olvasták a könyveket, tehát

!!!SPOILER ALERT!!!

Személy szerint én sokkal nagyobb izgalommal várom a második évadot, mint az elsőt.

A casting döntések miatt az első is érdekes volt, de Az arany iránytű-filmnek hála már láttuk egyszer a páncélos jegesmedvéket és Serafina Pekkalát. A következő évadban viszont jönnek a Fantomok (Spectres) és az angyalok, vagy ha tovább is eljutnak, akkor a mulefák, amiket már tényleg nagyon nagy kihívás lesz úgy képernyőre vinni úgy, hogy komolyan vehető maradjon a sorozat.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogják megoldani az ilyen a hardcore fantasy elemek ábrázolását, de az első évad alapján én bizakodva várom a következő évad előzetesét.

23 hozzászólás Ne habozz!

Don Fanucci - 2019. 01. 08. 18:50

han: Bezony. És akkor még ott vannak a vékony kis “mesekönyvek” (nagyon szépek, csak semmi konkrét nincs bennük), az Once Upon a Time in North és a Lyra’s Oxford. Egyébként ezeket az előzménykönyveket én abszolút nem ismerem, de nem sok kiemelendő pozitívumról olvastam velük kapcsolatban. Pullmann csak a “His Dark Materials”-trilógiával dobott igazán nagyot a vélemények szerint.

dearie: Most már utólag én is röhögök, mert McAvoy tényleg kicsit furcsa benyomást kelt, de még mindig jobb, mint Daniel Craig papírmasé-figurája. Plusz mentségére legyen mondva, hogy tényleg mindent megtett és a nyolcadik részben sokat tett a karakter árnyalásáért.

Taz: Sajnos valóban voltak kisebb-nagyobb tempóváltások az évadban, nem volt olyan szép, egységes, mint a film dramturgiája. Lehet, hogy az mesekönyv-szerű volt, de ott legalább nagyon érezni lehetett a szerkezetet a történések mögött. A sorozatból kicsit hiányoltam ezt az eleganciát.

Ettől függetlenül, mint már írtam korábban, máshol: már magát a tényt is imádom, hogy létezik ez a feldolgozás. Nekem, mint a könyv imádójának minden egyéb már csak ajándék.

És micsoda ajándék!

Scat - 2019. 12. 23. 18:04

Tetszik a sorozat, van egy bája, ami miatt jól esik nézni, plusz a történet is egyre jobban érdekel. Valószínűleg meg fogom venni a könyveket :)

Csak azt árulja el nekem valaki, hogy a négy rész hogyan van sorrendben? Azt hittem ez trilógia, vagy az egyik előzmény kötet? Mert én annyit találtam, hogy elméletileg két külön címmel is megjelent az első könyv. Ha igen, tartalmilag van köztük különbség? Mi az igazság?

han - 2019. 12. 23. 20:13

Scat: 3 könyv van az első trilógiában, csak az első rész először Északi fény címmel jelent meg, aztán a mozifilm után átkeresztelték Az arany iránytűre. A sorrend pedig: Az arany iránytű, A titokzatos kés, A borostyán látcső. Aztán még a második “A por könyve” trilógia, ami a egy előzménykönyvvel indít, aztán a második része meg már Az úr sötét anyagai trilógia után játszódik. Ez sorrendben: La Belle Sauvage, The Secret Commonwealth (a második kötet még nem jelent meg magyarországon). Remélem nem túl zagyva ahogy leírtam és tudtam segíteni! :)

dexike3 - 2019. 12. 24. 08:56

sejtettem, hogy Roger nem kap új szerepszerződést, de nagyon sajnáltam szegényt, szomorú pillanat volt. a 8. részben, ha gond volt Asriel (James McAvoy) castingja szerintem rácáfolt ezzel a mocskos sunyi énjének az előhozásával. nekem tetszett ez a “pártfordulás”, de cliffnek gyenge volt (pláne hogy megfeledkeztem, hogy 8 részes és nem 10 az évad). remélem a BBC pénzügyi szarsága nem ül rá a 2. évadra.

Nem tudtam megfogalmazni, mi zavar James McAvoy alakításában, aztán elolvastam ezt a kritikát és megvilágosodtam (szigorú matektanár VS pedofil a villamoson). A 8. rész alatt sem tudtam kiverni a fejemből ezt a gondolatot, ezért többször hangosan felnevettem (20. perc környékén, mikor bedugja a fejét a pillow fortba, végem volt), pedig volt benne szomorúság bőven. :( :)

Taz - 2019. 12. 26. 10:59

Ez a rész szerintem eddig az egyik legerősebb volt az évadban. Volt benne izgalom, akció és Ruth Wilson megint eszméletlen erős volt. Szerintem az is jó volt, h Clara nővér által kicsit megmutatták azt is hogy mivel jár, ha elvágják az embertől a daimónját, ezt a gyerekekkel a múltkor nem sikerült olyan szépen, mint itt.

James McAvoy nekem kicsit csalódás, pedig őt is nagyon szeretem, de mentségére legyen mondva, Asriel szintén komplex karakterét elég nehéz megformálni, így, hogy az első részben kapott kb 20 percet, itt meg konkrétan kettőt. Nem nagyon volt miből dolgoznia szerintem.

Azt hittem, hogy kicsit tovább jutnak ebben a részben a történetben, de végül elég fura helyen fejezték be. Szerintem összeségében az egész évadra jellemző volt, hogy néha eszméletlenül belassítanak, neha pedig olyan gyorsan haladunk előre, hogy sok, szerintem fontos részlet elsikkad.

Mate4182 - 2019. 12. 26. 13:29

Na ez a finálé baromi jó volt!

Spoileres kicsit

Tudtam én hogy apuka is rohadék!

Viszont nagyon elertek hogy várjam a következő évadot! Vajon a srác ugyanott köt ki a világ végen? Lyra meg megy a modern Londonba?
Sok kérdést vet fel, alig várom!

Simán erős 8/10 az évad!

Lumiere - 2019. 12. 27. 15:51

Hű anyám…azért volt történés ezerrel…:O

***SPOILER kérdés***

1. Most akkor Asriel hova kelt át?
2.A srác, Will, miért ment oda vagy mi vezette oda, arra a helyre ahol a kígyós faszi átjár, átkel mindig?
3.És ez a kígyós faszi miért tud csak úgy átmenni minden energia nélkül, míg Asrielnek ugye mekkora energia kellett és milyen áron…?
Köszi! Lehet hogy valamelyik kérdés tök egyertelmű, de mindig este nézem, hullafáradtan, lehet lankadt a figyelmem.

***SPOILER KÉRDÉS VÉGE***

Jó kis sorozat volt ez, még ha az 1.rész után én is lamentáltam folytassam-e. 2.évadról lehet tudni mikor jön?

winnie - 2019. 12. 27. 16:18

itt lehet tájékozódni az ismert premierdátumokról: http://www.sorozatjunkie.hu/2019/01/21/2019-es-sorozatos-premiernaptar/

ha minden jól megy, akkor jövő ősszel vagy télen már láthatjuk, de lehet, hogy sanszosabb a 2021. ha pedig 2020 lesz belőle és kap 3. évadot, akkor az lesz szinte biztos, hogy 2022-es.

Mate4182 - 2019. 12. 28. 14:42

winnie – ennek az az oka hogy a stab tul elfoglalt? vagy vmiert elnyulik a munka (pl cgi?) mert az tiszta hogyha mar most tudjak hogy a masodik evadra masfel ev kell.
de ha esetleg a masodik evad egy ev alatt megoldhato, akkor mar most tudjak hogy a kovi az tuti masfel evet igenyel?

esetleg van vmi titkos info es egyszerre forgatnak tobb evadot elore? :D

winnie - 2019. 12. 28. 16:00

simán csak annyi, hogy az egy éves ciklust az amerikaiakon kívül nem sokan tudják tartani, és itt is csak úgy sikerül a 2. évad kapcsán, hogy már jóval előre elkezdtek dolgozni rajta. így vagy a 3. évadot fogják hamar, idő előtt elkezdeni, vagy az nem lesz képernyőn egy évvel az s2 premierje után.

Taz - 2019. 12. 28. 16:08

Lumiere

Itt vannak akkor a SPOILER-es válaszok

1. Egy másik világba, ez igazából a második meg harmadik könyves spoiler lenne már, úh annyira nem akarnám ellőni, de ahogy mondta is a rész végén, egy olyan világba ahová a Magisztérium keze nem ér el, hogy háborút indítson.
2. Csak véletlenül akadt rá, a macskát követte, viszont ezzel megkavarták kicsit a könyvhöz képest, hogy vajon Will hova jut ki, miután átkelt?
3. Asrielnek azért volt szüksége ekkora energiára, mert egy új ‘kaput’ nyitott a vilgok közt. Ez utána nem záródik be, ahogy Lord Boreal is mindig ugyanott kelt át.

Mate4182
Azt olvastam, hogy a második évad forgatása nem rég ért véget, valamikor Decemberben, most gondolom még jön az utómunka.

Lumiere - 2020. 01. 01. 22:28

Köszi a válaszokat!

Még egy kis *** SPOILERezés ***

@Taz
Oké! Nekem az nem volt teljesen tiszta, abba kavarodtam bele, hogy azt hittem, hogy ahová Asriel átkelt, az a Will világa, és oda fog Lyra is, mert ugyanott ment be, de akkor ugye nekik találkozniuk kellett volna…na de oké akkor ez majd kiderül
Azt értem hogy a macskát követte, de már a busszal eleve miért ment oda…vagy ez csak úgymond “véletlen”, odavezette a sors vagy mittomén:)

***VÉGE ***

Jaj hosszú várakozas lesz ez :(

Taz - 2020. 01. 04. 00:03

Will igazából csak céltalanul bóklászott, bár ez itt nem volt teljesen egyértelmű.

És akkor egy kis könyves !!!!SPOILER!!!! is:

Asriel egy új átjárót nyitott és az nem Will világába vezet. A könyvbéli Will nem Lyra világába kel át, itt úgy látom ugyanazt az átjárót használta, mint Lord Boreal. Ezt nem tudom, hogy fogják majd felgöngyölíteni, mert így a második könyv elejét meg kell majd változtatni.

Lumiere - 2020. 01. 05. 21:32

@Taz
Köszi! Hú na kíváncsi leszek akkor :)

FhrtZ - 2020. 01. 08. 21:51

Jó volt kicsit hosszabban is megnézni a történetet. Anno a film annyira össze volt csapva, vágva, gyakorlatilag ordított egy sorozatért amit most végre megalkottak.

dexike3 - 2020. 01. 09. 08:53

OFF: (fentebbi hozzászólásom második fele nem az enyém)

örülök neki, hogy a 2. évad már dobozban van.
igen, ahogy írtátok tényleg van egy bája a sorozatnak, szerethető és lehet bontogatni a rétegeit (főleg annak aki csak a filmet látta mint én).

Taz - 2020. 01. 09. 17:17

Én nagyon bízom benne, hogy hamar berendelik a harmadik évadot is. Mivel a második évad forgatása már befejeződött, szerintem minél hamarabb neki kellene állni a harmadiknak, már csak a gyerekszereplők kora miatt is. Vicces lenne, ha 18 évesek játszanának 13 éveseket.

És nagy kár lenne félbehagyni megint az egészet, ráadásul pont így, hiszen minden hibája ellenére azért az évad második felére összekapták magukat. És innen remélhetőleg csak felfelé vezet az út, pláne, hogy azért a második könyvben, de méginkább a harmadikban már előkerülnek nagyon komoly és súlyos témák is.

Don Fanucci - 2020. 01. 12. 16:57

“A következő évadban viszont jönnek a Fantomok (Spectres) és az angyalok, vagy ha tovább is eljutnak, akkor a mulefák, amiket már tényleg nagyon nagy kihívás lesz úgy képernyőre vinni úgy, hogy komolyan vehető maradjon a sorozat.”

Én emiatt vártam az egészet, ami most jön. Amit itt láttunk, abból sok mindent már láttunk egyszer (igen, a mozifilmben), de a Fantomok, az angyalok, a késes móka: na, azt várom én már nagyon-nagyon.

És persze még ott van a Halál Földje, ami szinte már egy dantei látomás. Vagy inkább John Milton-féle, hiszen Az elveszett paradicsom volt Pullmann egyik fő inspirációja a könyvek írásakor…

Hogy hogyan lehet mindezt ábrázolni (a magisztérium fegyvertárából is alig láttunk még valamiDt) arról fogalmam sincs. Sok félelem van bennem, persze: például arra se látok semmi esélyt, hogy ne a mulefák legyenek a HDM evokjai…

De meglátjuk.

Egy biztos: állati izgi lesz!

Shannen - 2020. 01. 30. 12:50

Nem vagyok egy nagy fantasy-rajongó, a HDM könyveket se olvastam, a filmet sem láttam, szóval nekem itt minden új volt. És nagyon elvarázsolt. Nagyon részletgazdag és minőségén van összerakva az egész, öröm nézni. A szereplők is kiválóak, a show-t mondjuk Ruth Wilson simán ellopja.

Sok minden könyves spoiler volt már itt írva, amik miatt csak még jobban várom a folytatást, de azt esetleg valaki meg tudja mondani, hogy Lin-Manuel Miranda karaktere azaz Lee Scoresby visszatér-e a következőkben legalábbis a könyvekben?

Wanheda - 2020. 02. 01. 18:49

Nekem hosszú évek óta ez a kedvenc könyvem, egészen egyszerűen zseniálisnak, komoly filozófiai munkának tartom. Lenyűgözött, amikor olvastam. Éppen ezért nehezen kezdtem bele, mert aggódtam, hogy olyan semmitmondó lesz mint az Arany iránytű. De nem. Ez a sorozat a könyvhöz méltóan tökéletes, hihetetlen a különbség az Arany iránytűhöz képest, fura belegondolni, hogy Daniel Craig és Nicole Kidman mennyire nulla James McAvoy és Ruth Wilsonhoz képest, egyszerűen a korábbi rendezőnek a világon semmi nem jött át a mű komolyságából, lényegéből. El vagyok ragadtatva teljesen. Perfekt. És ez nekem, a könyv elkötelezett rajongójának nagyon nagy élmény. Lyra-t alakító kislány elképesztő, mindenki más ugyancsak. Semmi kritika nem fogalmazódott meg benne, csak élveztem rettentően. :-) Szóval köszönet, hogy sikerült megérteni végre, hogy ez nem gyerekmese.

Blade - 2020. 03. 01. 13:26

Wanheda: A filmet annak idején láttam elég is volt egyszer semmi nem maradt meg belőle azóta.

Ahogy olvasom nagyon megvagy elégedve főleg,hogy olvastad a könyveket is. Mennyire tértek el tőle? Vagy végre ki lehet jelenteni nyugodt szívvel, hogy méltóan nyúltak hozzá?

hahakocka - 2020. 07. 24. 21:43

Another trilogy, The Book of Dust, includes characters and events from the His Dark Materials. Pullman has claimed the new series is neither sequel, nor prequel, but an “equal”. The first book, La Belle Sauvage was published in October 2017 and the second book, The Secret Commonwealth, in October 2019.

Akkor van /lesz még egy másik trilógia ebben a világban?

Enzo - 2020. 08. 04. 00:25

1×08

Na, hát legalább az évadzáró okésra sikerült. A Lyra-Roger és a Mrs.Coulter-Asriel közös jelenetekben működött a kémia, és viszonylag sikerült meglepniük is ezzel a kvázi szerepcserével, hogy anyuci helyett igazából Asriel a gonosz és Rogert akarja elrabolni a kísérletéhez. Az meg pláne meglepő volt, hogy egy utolsó pillanatos megmentés helyett későn érkezett Lyra és így Rogertől elbúcsúzunk.

Volt azért pár mulatságosabb dolog is: a fürdőszobás jelenet, ahol a daimón is háttal megy be, meg Thorold ahogy Lyra fogkeféjéért aggódik (néha jó egy kis reality check), és igazából Asriel Porról szóló recap-jében a klasszikus bibliai történetek átalakítása is bejött.

Darabkák:
– Bolvangarban lekezelték azt a nagy energiát, ami a levágáskor felszabadul?
– Azért ott nem tudtam nem fogni a fejem, amikor egy évadzáró vége előtt 20 perccel azon szurkolunk, hogy Lyra vajon át tud-e menni egy hídon…
– Micsoda dupla átlépéses cliffhangerrel ért véget az évad – Will (aki persze pont az átjáró felé bóklászott “véletlenül”…) vajon akkor most helyet cserél Lyrával? (Mármint én is ezt vártam, de közben olvasom fentebb, hogy nem.)

Összességében elég nagy csalódás lett a His Dark Materials – ha egy mondatban kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy egyáltalán nem tudott megfogni benne semmi. Egyszerűen untatott az egész, a mitológiája túlságosan a homályban maradt, nem álltak össze a szálak, egy csomó fontos infót utólag a posztokból tudtam meg (hja kérem, ne csak a könyvet ismerőknek legyen élvezetes egy sorozat), és kedvelhető karakter is alig akadt benne. Will évadközepi hirtelen behozása, és egyéb zavaró apróságok sem segítettek a dolgon, úgyhogy habár nagyon-nagyon ritkán kaszálok sorozatot, de a 2.évadot nem fogom végigszenvedni. :(

(P.S.: Meggugliztam ezeket a “mulefákat”, hát nem is baj, hogy nem folytatom, mik ezek a versenybiciklivel keresztezett elefántlovak?? :’D )

#hétidézete:
“-Do you know who your mother is?
-Your choice in women is almost as bad as your choice in bears.” :D /Lyra/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz