login |

Pilot: Deputy

2020. 01. 08. 15:50 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Mi történik, ha nem egy politikus alkat, hanem egy régimódi cowboy kerül a Los Angeles-i rendőrség élére? A FOX múlt héten bemutatott új sorozata nem a választ keresi, hanem az alaphelyzetből kihozza talán a maximumot.

Igazából az egysoros történet tényleg annyi, amit bevezetőben írtam. A seriff hirtelen meghal, és valami ősrégi törvény alapján a legrégebb óta szolgáló megbízottja veszi át a helyét. Aki amúgy cowboykodik, kőkemény, és nem szereti a bürokráciát.

Az a helyzet, hogy az alap teljesen korrekt. A megszokott környezetéből kiragadott új seriff szépen-lassan kompromisszumokat is kell hozzon majd gondolom, de mivel őt a szíve vezeti, így egyelőre a jó dolgok tétele mozgatja. Az igazság. Az igazi ‘murica szelleme. És persze nem hagyja ott a terepet, mivel akciój…, vagyis az az élete igazából.

És ha már tegnap a vízióról írtam a Spinning Out kapcsán, akkor tessék, itt van egy másik pilot, amiben tisztán látszik mit akartak, és alig szórtak mellé valami felesleget. Mind összeadódik a rossz rendszerek és a bevándorlók helyzetének történetéhez. Még azok a szálak is, amik amúgy elsőre szemforgatósak, mint a szakállas nyomozó örökbefogadása.

Valószínűleg a Deputy sem lesz kiemelkedő, az akciójelenetekre még azt sem mondhatom, hogy tisztességes iparosmunkák, mert rossz volt nézni őket, de összeáll mégis az egész. Mondjuk itt már a főszereplővel is betaláltak, mivel a True Detective 3. évadja után Stephen Dorff vállára helyezték a lényeget, aki azért el tudja azt cipelni.

Ami a legjobban meglepett, és ami miatt az országosok között kiszórok neki egy 7/10-et simán, hogy mennyire nem tűnt túlzsúfoltnak a pilot, pedig elég sok minden volt benne mégis. Jól lefektette a karaktereket, és közben mégis haladt előre. Egyszerű történet volt a gerince, persze, de azt nagyon korrekten tolták.

11 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2020. 01. 06. 02:27

Nekem picit fura volt a pilot. Túl gyors, picit kapkodós, hogy megalapozzanak a főbb karaktereknek, plusz vhogy nem éreztem helyénvalónak a pörgős párbeszédeket. Viszontalapvetően a hangulat tetszett, majd kiderül hosszabb távon merre megy tovább.

winnie - 2020. 01. 08. 16:17

nemtom. ez tényleg a Training Day-guy sorozata. nem volt rossz. 6? 6,5? kicsit szerintem is megpörgették olykor, és ami még eszembe jut, hogy volt két nő, akiről nem tudtam, hogy most egy vagy kettő vagy három, de ez az én bajom (először a feleség, majd az avatós jeleneten a csaj, majd a spermás, majd az orvos) egyébként meg most túl sok pilotot láttam, és mivel nem én írok róla, nem jegyzeteltem, így már nem is emlékszem, hogy mi volt az, ami bejött és mi az, ami nem… itt jók voltak a lövöldözések, és jól nézett ki, amikor felfegyverkeztek a rajtaütésre kemények vagyunk módon, de mindenképp találnom kell valamit, ami miatt maradhatok a főszereplő, meg az érdekes partneres dinamika mellé. (természetesen gyorsan elnéztem az IMDb-re utána, hogy vajon szórják-e rá az 1/10-et és nem kellett csalódnom. oh, well:))

(az a végejelenet a cougar townos guy és a kissrác között tök jó volt. majd az ötödik évadban jó kis cliffhangert hozhat.)

“tegnap a vízióról írtam a Spinning Out kapcsán, akkor tessék, itt van egy másik pilot”

ennek kapcsán majd érdekes lesz, hogy nem a készítő a showrunner.

human - 2020. 01. 08. 17:20

akkor az átrendezheti ja

“tem, így már nem is emlékszem, hogy mi volt az, ami bejött és mi az, ami nem… itt jók voltak a lövöldözések”

ezzel nem értek egyet, ok a felfegyverkezés “na most megyünk” az rendben, de maga az akció siralmas volt.

winnie - 2020. 01. 08. 17:34

nem az akció koreográfiára utaltam, csak mindig unom a lövöldét, itt meg annyi annyi volt, hogy bementek és lelőtték az embereket. nem volt unalmas back and forth, vagy csak nem emlékszem, amint rájuk lőttek, ők sem kíméltek senkit. mármint nem vagyok ilyen “nyírd kiiii!” mániás, de mind a gyerekek házán a rajtaütés, mind pedig a lakókocsis (vagy mi volt, ahova fegyverkeztek) olyan volt, hogy bementek és bumm, bumm, bumm, semmi lacafaca.

human - 2020. 01. 08. 17:54

ja értem, tényleg nem húzták túl

Geza Kovacs - 2020. 01. 08. 21:03

Nagyon csodálkozok ezen a vajszívűségen, ezen az oldalon ennél sokkal jobb sorozatok lazán 6/10esek, ennek meg csak az alapsztorija király, a megvalósítása meg a szokásos nagy csatornás gagyi, 5 részre elég akció ellövésével fél óra alatt, tündémesébe oltott sci-fi formájában.

Ez egy elpazarolt lehetőség, 4/10 ha jófej akarok lenni.

Geza Kovacs - 2020. 01. 25. 03:16

Szerintem nagyon mellényúltak a sztorival. Egy sima kőkemény rendőr fickóról szól, aki egyszál ingben nyomulva mindig ott akar lenni a neki különösen fontos bűnügyek rajtaütésein vagy nyomozati cselekményein, miközben a világ 5. legnagyobb rendőri szervezetét vezeti kb. 20 ezer rendőrrel a világ egyik leggazdagabb és legnagyobb városában és környékén.

Szinte nulla szó esik a szervezet vezetéséről, max elhülyülgetnek a 20 kilós, leszbikus sofőr/testőr lánykával.

Ennek semmi értelme így, mert a bűncselekmények is nagyon gagyik, és összecsapottak.

winnie - 2020. 01. 25. 09:05

pedig azt mondták, hogy kvázi reklámot akarnak csinálni a sorozattal a seriffi hivatalnak.

Tyberius06 - 2020. 01. 27. 01:11

Engem egyelőre még leköt, de tény, hogy valami hiányzik. Mondjuk én nem vagyok képben, hogy mennyire reális, de inkább arra megy ki a sorozat, hogy a tespedő bürökraták helyett kell vki aki változást hoz. Most, hogy ezt mennyire jól oldja meg… nagyon tág értelemben picit a Designated Survivour jut róla eszembe, lényegében az alapszitu az nagyon hasonló, meghal az elnök/seriff és egy törvény/szabály értelmében hősünk lesz a vezető, akinek egyébként semmi köze a politikához/bürökráciához, de a szíve a helyén van és ezáltal hoz békét meg változást. Persze vannak akik kavarnak a háta mögött bla-bla-bla…
Egyik-másik karakter miatt nézem még, de nem adok neki nagy jövőt.

winnie - 2020. 01. 27. 05:05

én akarok már írni egyet róla, főleg a második részről, amit a jó pilot után hihetetlen mód untam. nem azért, mert rossz, csak ez nagyon nem az a stílus volt, ami érdekelne.

winnie - 2020. 02. 06. 14:32

1×02: 3,5/10

Pár hete human viszonylag pozitívan írt a FOX cowboy-járőrös új sorozatáról, aminek Stephen Dorff a főszereplője, nekem is nagyjából bejött a pilot, és szerintem egyrészt jól is van megvalósítva a széria, másrészt annak meg is felel, ami akar lenni. Mármint nem a seriffhivatal toborzóreklámjának (mert a készítők ezt is említették), hanem egy karakteres, a törvény szolgálatában álló főhőssel megáldott bűnügyi darabnak. Aminek a 2. részét már halálosan untam.

A kezdés kapcsán rögtön eszembe jutott a Training Day-sorozat, le sem tagadhatná a készítője (a showrunner már nem ő), még a főszereplő karaktere is hasonló (ott Bill Paxton volt, ugye), 6-6,5/10-et érdemelt is nálam, mert mint pilot működött- Megalapoztak pár érdekesebb karaktert (bár a nőket eléggé kevertem…) és dinamikát, valamint felvezettek átívelő (politikai és magánéleti) szálakat – az 1×01 végén még bármi lehetett volna.

Hogy nem lett, az inkább nekem köszönhető. Hiába volt ugyanis a tisztességes megvalósítás, valahogy egy percig sem kötött le sem a megfigyelés, sem a bűnöző hajkurászása, sem az ügy komplikálása, valahogy minden fapados volt, és ami rosszabb, a karakterekkel egy tapodtat nem léptek előre, mindegyik untatott, mert szinte mindent láttam már tőlük a pilotban.

Ennek ellenére inkább az jött le, hogy mindez inkább az én saram, vagy legalábbis a Deputy nem az én műfajom. Olyan sorozat inkább, ami egyszer 40 percre adekvát szórakozást nyújt, de minden egyes epizóddal veszít erejéből az újdonság, és a végén azon kapom magam, hogy ugyanazokat a köröket futjuk – ismétlem: tisztességes köröket.

Akinek kell egy zsarus sorozat, amiben a nép gyereke nem hagyja magát, hogy felülről az öltönyösök, kívülről pedig a bűnöző cseszegessék, aki, ha kell, akkor keményen odacsap (és akinek helyén a szíve és úgy gondolkodik, ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon), akkor érdemes a Deputy-nak esélyt adnia. De nekem most több kéne, mint tisztesség. És ebben a stílusban maradok a SWAT-nál.

Ja, az pozitívum volt, hogy untattak halálra a lövöldözések. Mert jók voltak, és mert nem PC-zték túl őket: a zsaruk fogták magukat, rajtaütöttek a rosszfiúkon, és először lőttek, utána kérdeztek. Nem kell ezzel egyetértenem, de néha felüdülés ilyet látni a tévében.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz