login |

Doctor Who: kezdett a 12. évad – írta Spyblat

2020. 01. 09. 21:30 - Írta: vendegblogger

43 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

The name’s Doctor. The Doctor…

Egy kicsit csalás lesz ez az írás, mert, mire sikerült megnéznem az idei első részt, addigra már majdnem kijött a második is, aztán úgy voltam vele, hogy ha már dupla rész, akkor legyen egy dupla kritika.

Nehéz objektíven írnom a Doctor Who-ról. Főleg úgy, hogy a feleségemet egy Doctor Who-találkozón ismertem meg. Ez azért annyit elárul rólam, hogy a sorozat mindig is közel fog állni a szívemhez, még akkor is, ha ez már nem az a Doctor Who, amit anno nagyon megszerettem. Teljesen olyan érzésem van, mint korábban a 9. évad kezdésénél: az előző szezon csalódása rányomta a bélyegét az aktuális Doktorral való kapcsolatomra.

Gondolok itt arra, hogy régebben azért nem tudtam annyira közel érezni magam Peter Capaldihoz sem, mert egyszerűen rosszul indult az első szezonja. Így hiába szállított utána jobb, sőt, kifejezetten jó epizódokat, egyik sem maradt meg bennem úgy, mint az általam sokat emlegetett Tennant/Smith-korszak kalandjai. A kezdést látva ugyanezt tudom elmondani az első női Doktorról is.

Maradjunk annyiban, hogy jó volt a kezdés, sőt, a Jodie Whittaker-érában a jobbak között fogjuk emlegetni, ám még így sem maradéktalan élményről beszélünk és nem sikerült berántania sem az egésznek. Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

Ismét sikerült még a rész megtekintése előtt belefutni a nagy meglepetésbe. A Mester visszatért, új testben és ezt az első epizód végéig nagyon ügyesen titkolták. (Legalábbis én ügyesen elkerültem minden ezzel kapcsolatos, esetleges infó.)

Most már egészen biztos, hogy az új showrunner, Chris Chibnall megkapta az ukázt: nyúljon vissza a régi dolgokhoz és próbáljon meg azokon újítani. És ez jó így. Semmi baj az új gonoszokkal, ha tényleg jók a karakterek, ám annyi mindent láttunk már a sorozatban, hogy egyre embert próbálóbb feladat épkézláb új sztorit alkotni (lást 11. évad).

Kezdjük a pozitívumokkal: az új Mester nagyon jó. Remekül hozza a figurát, visszafogottabb, mint Missy, de mégis kellően ördögi. Olykor olvasom, hogy egyesek kezdik azt érezni, hogy fehér férfi már csak mutatóba van egy-egy sorozatban, nos, erre baromi jól reflektált az a poén, amikor a Doktor arról kérdezi a Mestert, hogyan sikerült beépülnie a nácik közé, indiai fejjel.

A Doktor egész jó. Érezhetően fejlődik a karakterformálás, ha olyan sztorikat írnak, amellyel tud dolgozni Whittaker. És ennél a pontnál tudom megfogalmazni, mit imádtam annyira Tennant-ben és Smith-ben. Ők olyan Doktorokat játszottak, akik hatalmas terheket cipeltek és minden egyes mosolyuk mögött ott volt a tapintható szomorúság is. Ez adott számomra egy olyan pluszt, ami aztán berántott. Miután Gallifrey visszatért, Capaldi és Whittaker nem tudta a játékába olvasztani ezt.

Ezen változtattak most, hisz Gallifrey elpusztult… Megint. És a női Doktor játékán azonnal meg is jelent az a bizonyos plusz, amit hiányoltam. Bár itt most bevallottan a Mester irtotta ki saját népét, mert egy olyan titokra bukkant, mely alapjaiban változtat meg.., hát, mindent az Idő Lordokkal kapcsolatban. Persze azt nem kötötte az orrunkra mi az, így készen van a visszatérő rejtély szála, amit remélem, hogy nem csak az utolsó részben kapnak elő, és kapunk egy normális átívelést is.

Most a negatívumok: az útitársak dinamikáján nem változtattak. Ugyanúgy szerethetők, ugyanúgy sokszínűek és… ugyanúgy semmilyenek. Túl sokan vannak, érezhetően nem tudnak ennyi mindenkivel mit kezdeni, még mindig elvesznek egymás között.

Aztán hiába az alapjáraton jó sztori, ha sok helyen ellaposodik a rész. Ez pedig annak a számlájára írható, hogy a dupla rész epizódonként egy teljes órát tett ki, ami teljesen indokolatlan, 20-20 perccel simán lehetett volna kevesebb mindkettő, ezáltal kicsit feszesebbé téve azt, így máris nem lenne akkora baj.

Én valószínűleg addig fogom nézni a Doctor Who-t, ameddig lesz. De, ahogy egy barátom fogalmazott, „Hol van már az, amikor live streamet vadásztunk, hogy az élő sugárzást tudjuk nézni…??”. Összességében jó volt a kezdés, remélem ismét beránt majd ténylegesen a sorozat. De ez a Doctor Who már nem az a Doctor Who. Azért egy 7,5/10-et megér a dolog számomra rajongóként.

43 hozzászólás Ne habozz!

Pigson - 2020. 01. 09. 22:06

Én is a BBC streamelők közé tartoztam, de Whittakerrel elveszett a lelkesedés és az évadkezdés csak még inkább eltántorított. Nehéz röviden összefoglalni, mi minden rossz, de legfőképp a jellegtelenség. A Doktor – oké, minden személyisége más – de egy mindentlátott bölcs, aki mégis gyermeki rácsodálkozásra képes. Whittaker ehhezk képest csak egyetlen dolgot tud: bugyutának lenni (még a sonic-ot sem képes konkrétan haszálni). Arról nem is beszélve, hogy a Doktornak mindig volt egy erős morális beállítodottsága. Ez karakterenként változott, de a sorozat magját a moralitás adta, a jó és a rossz folyamatos értékelése. Na ez szerintem teljesen eltűnt. Az útitársak amúgy aranyosak, abban nagyon egyet értek, hogy mivel sokan vannak ezen az íven is jellegtelenné válik a kapcsolat, hiszen egyikkel sincs mély kötődés. Viszont amiért a legmérgesebb vagyok, hogy a Mesterből egy ekkora idiótát csináltak. A sorozat talán legjobb gonosza volt (Missy egyértelműen utolérhetetlen), de ez a figura egyszerűen gagyi lett.

Runval - 2020. 01. 09. 22:20

Az első részen magam is meglepődtem, hogy mennyire tetszett. Whitaker végre visszafogta magát, így nem idegesített halálra, az útitársaknak volt tennivalójuk, volt rejtély, a kémstílus szórakoztató volt és kellően bolondos, és persze a fordulat ütött. Nem hiábtlan (pl. miért kellet az O-t védő rendőröknek meghalni?), de azért remekül szórakoztam, és végre úgy éreztem, hogy van stílus, van irány… Aztán jött a 2. rész.
Ó, mamám. Egy ideig még próbáltam győzködni magam, hogy nem rossz, de szembe kellett vele néznem, hogy ez épp olyan szar, mint Chibnall összes 11. évados története. A sztorinak nincs lendülete, csak dolgok történnek egymás után, aztán véget ér, emiatt pedig senkinek sincs értelmes tennivalója, és a rejtély is csak kifullad. Mert ugye fontosabb volt a szájbarágós törilecke. És aztán a befejezés.
SPOILER
Minek kellett ez? 8 remek Doktor kibírta úgy, hogy Gallifrey létezett, és lehetett meríteni a kismillió lehetőségből, beavatkozásokból, új karakterekből, és most megint ott tartunk, ahova RTD lecsupaszította a sorozatot.
Kezd az az érzésem lenni, hogy olyan a BBC-nek a Doctor Who, mint a Disney-nek a Star Wars. Sikeres sci-fi franchise, de nincs ötletük, hogy is kéne csinálni. Csak kapkodnak, hogy kielégítsék az átlag nézőket meg a rajongókat, valamint próbálják felidézni az egykori sikeres korszakokat, anélkül, hogy értenék őket.
Azért reménykedem, hogy nem lesz teljes katasztrófa az évad, mint a legutóbbi.

Én is akarok kommentelni... - 2020. 01. 10. 08:04

Látom vannak itt fanatikus Dr. Who fanok.
A mostani, és az előző sorozatban mi volt Dr. Who-s? Ez nekem már csak egy átlag sci-fi sorozat lett, amiben a főszereplőt pont úgy hívják, ami a sorozat címe.

szala - 2020. 01. 10. 08:26

Én az előző évadnál nagyon sok dolgot összeszedtem, ami miatt már nem olyan a sorozat, mint ez előtt. Ezek közül néhány:
– Zenék (azt hiszem ezt nem kell magyaráznom)
– Útitársak: túl sokan vannak és túl jelentéktelenek, de még így is jelentőségteljesebbek, mint maga a Doctor.
– Nincs meg az útitársak és a Doctor konfliktusa (emlékszem, mennyire “utáltam” Rose-t és Amy-t, mikor elkóboroltak a Doctor mellől, és inkább mentek a saját fejük után, (ma már visszasírom az ilyen jeleneteket))
– Voltak egyedi barátai a doctornak (Face of Boe, a krumplifejű Strax, Madam Vastra)
– Volt belső vívódása

A Mester “spoilerbe” még a premier előtt belefutottam, így nem ért meglepetésként a visszajövetele, inkább csak fogtam a fejem, hogy már megint nem egy új ellenfelet találnak ki, hanem visszanyúlnak a régiekhez. Oké, tegyük tisztelgésünket a classic éra előtt a dalekekkel, cybermenekkel és a Mesterrel, de még Moffat is tudott új ellenfeleket alkotni, mint pl a Silent, ami akkor ott telitalálat volt.

Az előző évad sem tetszett már, ennek az évadnak az első része sem, a másodikban viszont valami megfogott. Talán az új Mester dobta fel az egészet, mert a Doctor sajnos még mindig semmilyen.

winnie - 2020. 01. 10. 09:06

szerintem ezen érdemes túllépni. nem csak azért, mert bár én nem nézem a sorozatot, de biztos, hogy fel tudnék sorolni legalább egy tucat dolgot, ami Doctor Who-s (tárgyi, személyi és gondolati téren is), hanem mert mindenki mást vár el, mindenkinek más a rugalmassági foka, mindenki másképp reagál a változtatásokra – van, aki ugyanazt akarja pepitában, más örül, hogy egy új készítő nem a régit másolja, hanem hoz saját gondolatokat. nem fog mindenkinek bejönni, ez tiszta sor, aki partvonalra sodródik, annak el kell fogadnia, hogy más kezébe került a marsallbot.

szóval a helyes kérdés nem az, hogy mi ugyanaz benne, mint eddig, hanem az, hogy mi minden változott. és akkor máris nem lesz hozzám hasonló okoskodó:)

gőzöm nincs, hogy a moffat-éra mennyire hasonlított mondjuk a klasszikus epizódokra, de a logika azt mondatja velem, hogy azok között is vannak eltérések, elég markánsak.

Refi - 2020. 01. 10. 09:11

Számomra a legfájóbb ebből az évadból Gallifrey újbóli elpusztítása. Egy marha hosszú, több Doktoron átívelő sztori arc volt a hazájának a megmentése, ami egy bravúros fináléban és special epizódban teljesedett ki. Majd ahogy a Torchwoodot, Unitot és sok korábbi fontos dolgot úgy ezt is a kukába vágták mert miért ne alapon.

korum - 2020. 01. 10. 09:17

Nekem összességében tetszett, pont hogy hoztas a Who-s stílus.
Az utatársak tényleg gyengék, jobban működne a sorozat, ha bármelyiket, vagy bármelyik kettőt elhagynák. ezt így hárman nagyon sok.
Az új doki nekem Tennantot idézi, nem tudom tudatos-e, de nagyon hasonlít néha.

Ahogy nézem kétfajta kritika van: hogy csak a régi dolgokat ismétli, és hogy a régi dolgokat kidobta a kukába :)

János - 2020. 01. 10. 19:27

Úgy gondolom ez az idegen faj lesz a timelordok őse. S a Mester karaktere ezzel az évaddal lesz (remélhetőleg) nyugalmazva mint egy hősként beállítva aki eltörölte őket.
Miért Gondolom ezt az emberek nagyon jó tárolok.
Az időlordok sokkal jobban.
Egy olyan fajról beszélünk aki képes a dimenziók közt utazni.
Úgy gondolom sokkal jobb lett volna (nem jut eszembe a neve) A szám üzött vezetőt vissza hozni egy fajta fő gonosznak mint a mestert. A jelenlegi inkarnációjáról nem tununk sokat. Hogy megint a halálból tért vissza vagy egy olyan akit a doktor nem látott eddig mint mester.

qwarelin - 2020. 01. 11. 08:09

Azon gondolkozzom, hogy miért ez a 12. évad? Ő a 13. Doki, nálam a 13. évad.

Dániel - 2020. 01. 11. 11:44

Én abban reménykedem, hogy ez csak egy mélypontja a sorozatnak. Hiszen a 2005-től kezdődő érára senki nem nyomta rá azt azt a bélyeget, hogy ez már nem olyan, mint a régi…

Ha 57 éven keresztül kisebb mellékvágányokkal tudták ugyanazt a színvonalat hozni a különböző rendezők, hiszem, hogy nem fog ezzel a rendezővel és doktorral nameg a zenei producerrel elveszni a sorozat.

humorpalanta - 2020. 01. 11. 21:55

Az előző évad nekem tetszett. Nem volt a legjobb évad, de újra tudom nézni és voltak nagyon jó önálló epizódok.

Ez a duplarész viszont…
Rettentően rossz volt. Az útitársak bugyuták és csak koloncok, a sztori nullás, egyszerűen borzasztó, lassan már az ábécét is el tudja fingani a szonikus csavarhúzó…

De miért kellett Gallifrey-t elpusztítani? Végre lehetett volna normálisan meglátogatni és múltat feltárni, neeeem, dózeroljuk be…

János - 2020. 01. 12. 19:29

No more! Mester!

winnie - 2020. 01. 13. 06:45

“ugyanazt a színvonalat hozni a különböző rendezők, hiszem, hogy nem fog ezzel a rendezővel ”

a rendezőknek nincs sok köze ahhoz, hogy milyen a sorozat.

vilmos.nagy - 2020. 01. 13. 17:16

(most tényleg ki kellett az előzőt törölni? tessék, újrafogalmazom:)

borzasztóan szájbarágós volt ez a rész, pedig az eddigiekkel semmi bajom nem volt, bármilyen hülyeségeket róttak fel neki a nagyvilágon. de ez a ha nem csináltok semmit, lakhatatlan lesz a föld, ti, szennyező emberek olyan volt, mintha egy ötévesnek szánt szájbarágót néznék.

Refi - 2020. 01. 14. 21:03

Hát ez a rész is borzasztóan gyenge volt, a szörnyekről vagy közeli jumpscare shotokat mutogattak, vagy olyan darabosan mozogtak mintha stop-motionnel csinálták volna őket. Nem vagyok benne biztos, hogy szembe megy a Föld jövőjéről eddig alkotott képekkel ez a rész, bár tény hogy ott volt pl a zseniálus Utopia rész, meg a 2005-ös évad második része a Föld pusztulásával, mindegyikben volt szó a bolygó sorsáról és valahogy kétlem hogy tartották volna magukat. Hisz ugyanez a showrunner volt aki ahelyett, hogy kihasználva a lehetőséget hogy Gallifrey visszatért írt/csináltatott volna részeket amik élnek ezzel a lehetőséggel helyette semmissé tette a sorozat 50.(!) évfordulójára szánt részt legfontosabb elemét, ami az RTD éra eleje óta készült már elő és rögtön visszavitte az egészet 2005-be a bolygó elpusztításával. Lazy writing at it’s best. Meg értem hogy nagyon aware meg woke akart lenni a sorozat a Föld jövőjét illetően, de annyira gyerekes tanulság monológ volt ez a végén mintha egy South Park részt néztem volna. Arról nem beszélve hogy a Doktor elfelejtette hogy amúgy egy Térben és Időben utazni képes szerkezetbe teleportálódtak vissza és ahelyett hogy ment volna megmenteni az ott maradt embereket (ahogy azt korábban is megtehette) inkább egy hosszú beszédet tartott arról hogy el lett cseszve a bolygó, de még meg lehet menteni stb, stb…Nem igazán az emberek megmentése a fő cél úgy néz ki ennek a Doktornak, inkább igyekszik minél felvilágosultabbnak tűnni, az se lepne meg ha kiderülne, hogy ő J.K. Rowling :’DD

oscon - 2020. 01. 16. 22:35

“De miért kellett Gallifrey-t elpusztítani? Végre lehetett volna normálisan meglátogatni és múltat feltárni, neeeem, dózeroljuk be…” lehet hogy ez még a classic részek miatt van. Ott volt jó pár gallifrey-es kaland, az első sikerült szerintem kiválóan – ma is megállná a helyét, paradox módon az volt talán az egyetlen rész amiben nem volt companion a doctor mellett. A többiben volt pár jó momentum, de nem ütötték meg a deadly assassin szintjét. Szóval a gallifreyi történetek azért összességében nem voltak annyira átütőek a klasszikusokban. talán nem tudnák megütni a mércét. Én szerintem majd az emberi fajból fogják eredeztetni az időlordokat. Főleg az archív részekben volt néha halovány jelzés arra hogy a doctor félig ember félig időlord. Aztán volt pár furcsaság is, pl. gyak. teljesen nyitva maradt mi történt az Ashildr / időtlen gyermek?/ által ellopott tardissal, aminek pont ugyanolyan baja lesz, mint amit a doctor később ugye ellopott. De persze vissza lehetne hozni a classicból régi ellenségeket is, mint pl. omegát /alternatív univerzumos szálon keresztül?/ , borusat / “there is nothing more useless then a lock with a voiceprint”/ , valeyardot, sutekhet, esetleg a guardianokat.

humorpalanta - 2020. 01. 18. 23:11

Nah, ez a 3. rész a mélypont. Ennél nem lehet gyengébbet írni. Én aztán tényleg aggódom az emberiség jövőjéért, de ez…
Ki volt az, aki ezt műsorba engedte? A színészek sem nyitották ki a szájukat, hogy ez nem méltó mozgóképhez?

Gatts - 2020. 01. 27. 21:34

Az 5.-re azért elindult megint az időkavarós agymenés. Akadt kellemes meglepetés

gromit - 2020. 01. 27. 21:44

na, az 5. rész valami eszméletlen WTF volt

amikor a felkonf mondta, hogy blast from the past, még nem sejtettem, hogy de mennyire meg fognak lepni.

Ez biztos, hogy Chibnall volt, és nem Moffat vagy Davies? :)

A duplázódást még nem értem. Kifejezetten várós a folytatás.

vilmos.nagy - 2020. 01. 28. 00:47

Hát, most egyben néztem meg a 12×04, 12×05-öt, éééééés egy kicsit jött vissza a bizsergés.

Cserébe mindenhol ki kell követnem a doctorwho-s dolgokat, mert az x05-ből mindent elspoilerezett nekem a google/youtube :\

Trishtan - 2020. 01. 28. 12:30

Spoiler!

Captain Jacket nem láttuk vagy 10 éve, és húsz másodperc elteltével már le is smárolja a Doctor egyik útitársát.

https://www.youtube.com/watch?v=XoCdRg2n-IQ

dezmond - 2020. 01. 28. 12:32

Hát meglepődtem hogy a 3. résznek ilyen gyenge az érkélelése, számomra konkrétan 1.5-2 évad óta ez volt az első vállalható rész, majdnem hozta a régiek hangulatát a bújkálással, nyomozással. A szörnyek se csak valami CGI rettenetek voltak, egész jók voltak a maszkok, egy picit Silence utánérzés. Spyfall sokkal fárasztóbb volt számomra. Nyilván kiszámítható volt, nyilván tolni kellett a “vigyázzabolygóra” közszolgálati közleményt, de kevésbé volt idegőrlő mint a korábbi nemek/rasszok téma… A közeli snittek mondjuk néhol tényleg elég ZS kategóriásak voltak. Korábban Donna meg Billy voltak a legkevésbé kedvenc kompániák, de ez a csapat mindkettőjöket alulmúlja. A srácnak konkrétan az a személyisége -az eddigi “nem tudok biciklizni” mellé-, hogy BUTA?

vilmos.nagy - 2020. 01. 28. 16:28

ha már feljebb van spoiler, akkor:

SPOILER

Vajon lesz még Jack az évadban? Kicsit mintha utalgatott volna rá a karakter, hogy találkoznak még.

Nagyon adnám, ha az évedzáróban visszahoznák – s ezt is eléggé titokban tartották, legalábbis velem nem jött szembe eddig…

emese - 2020. 01. 29. 01:54

SPOILER!

Cpt Jack Harkness! Gyere méééég vissza. :))
És hát azt sem gondoltam, hogy ebben a szezonban egy újabb Doktort is megismerhetünk. Az átívelő szál már csaknem Moffat-i szinten mozog.

gtoma - 2020. 02. 03. 21:07

Én imádtam a sorit, de részről részre egyre csalódottabb vagyok. Ez a nő pedig nagyon túljátssza a szerepét. A többi szereplő pedig érdektelen. Állandó mű feszültség, és mű rohanás.

Zoli - 2020. 02. 03. 22:03

Bakker napok óta talonban volt az 4.rész-Mondom magamnak megint ezek azok az azok nem a kedvenc karaktereim.
Erre ők is jól működtek a doki is remek volt a story odarakott a wtf szétszedett.Jaja de ez kellene.MEg max 2 utitárs .3AL LÁTVÁNYOSAN NEM TUDNAK MIT KEZDENI
Bakker és a kabátos cap ha csak ennyire is megjelent ismét.De hiányzott.
……………………………………………..

Torchwoood is kaphatna egy új évadot

Zoli - 2020. 02. 03. 22:04

5. rész természetesen.

Banyeg komoylan elavúlt és szánni való a komment motor.
Egy rihedt szerk gombot legalább.2020 van bakker…

mSO - 2020. 02. 06. 07:19

A 6. rész újabb Öko-doki történet volt, de legalább kellően izgalmas és érdekes fordulatokkal.

humorpalanta - 2020. 02. 15. 20:12

A 7. rész végre egy izgalmas alapötlettel állt elő. érdekes szereplőkkel, sok komoly lehetőséggel. Moffat idejében akár 3-4 rész is lehetett volna belőle, szépen kidolgozva, felvezetve, kifejtve, megoldva.
Most meg csak rámutat a varázspálcájával és le van győzve minden…
Bár fényévekkel előrébb van, mint a harmadik rész…

humorpalanta - 2020. 02. 15. 20:13

Amúgy, Simán György Graphic Designer. Más is kiszúrta? :)

korum - 2020. 02. 16. 22:16

a 7. részben minden jó volt, kivéve a megoldás gyorsaságát (meg az ujjak volt furcsák :) ), egy ilyen ellenfelet nyugodtan húzhattak volna sokkal tovább is… akár egy évadig főellenfélnek, ha már egyszer tényleg az, aki.

punyapapa - 2020. 02. 22. 17:37

Kicsi spoiler
Hát kíváncsi vagyok, hogy a Cyberman sztori, meg a Time Lordok múltja, hogy kerül lezárásra.

dezmond - 2020. 02. 24. 12:50

ilyen szerintem korábban nem nagyon volt, 2-3 rész lemaradásban vagyok megint, pótoltuk a 6-7. részt

6: birdemic feeling, klisés, kiszámítható, ROSSZ. lefutják a madarakat, okhé. Yaz: persze, használjunk mindenféle élien teleportot. Nem is akarok már logikát keresni a részekben. Kötelező LGBTQ+ páros itt is megvolt azért (duplán is)

7: nekem is tesztett, a gonoszből tényleg lehetett volna több részes/akár egész évados rivális is… túl egyszerű volt a csapdába sétálás is (még a Matt Smith-féle doki is gondolkozott volna azért előtte) túl egyszerű volt a megoldás is, ehh…

humorpalanta - 2020. 03. 02. 13:48

Huh, ennél rosszabb évadot még nem éltem. És erre vártunk annyit… Most erősítették meg, hogy Chibnail marad… Hihetetlen, hogy nem rúgták még ki, ez valami borzalom.
Ez az utolsó rész is… Dögunalom volt. Talán még soha nem untam ennyire lezárást.

Smash - 2020. 03. 02. 21:15

Szerintem az új Doctor Who legrosszabb évadán vagyunk túl, és amíg marad a showrunner, addig marad a lejtmenet is. Ha az alapoktól kezdjük, már a Companionoknál komoly hiba van. Nem tudtam elképzelni, hogy Martha Jones-nál lehetnek laposabbak, de ezek szerint igen. Még akkor is, ha hárman vannak. Yaz, Graham, meg a harmadik (komolyan nem jut eszembe a neve két évad után) annyira unalmas, hogy inkább annak szurkoltam, hogy valamelyiket egye már meg egy Cyberman. Ilyen még sosem fordult elő. Egy-egy régi útitárs kiírása komolyan megfogott, mint például Amy és Rory vagy Donna, de ha valamelyik itt nem élne túl egy epizódot, el tudnám intézni egy “Eh”-hel.
Az epizodikus részek pocsékak, szájbarágósak, lásd műanyag sziget az óceánban. Ezt ennél sokkal árnyaltabban is lehetett volna tálalni például.
A “fő” gonoszok lerágott csontok. Cyberman? Komolyan? Emlékszik valaki, hogy hogy kezdődött Demons Run? Ezek után még be merik hozni őket főgonosznak?
Master? Komolyan? Mintha Missy meg sem történt volna. Teljesen retcon az egész.
És itt jön be, hogy kb. 5 perc alatt kidobták az ablakon az egész DW mitológiát, csak mert nem tudtak mit kitalálni. A fináléban történteket ezen felül nem minősíteném spolierekre tekintettel, de lehetne írni egy pár oldalas értekezést arról, hogy ez mekkora ballépés volt és szembe megy mindennel, ami Doctor Who…

grew - 2020. 03. 03. 16:49

Már régóta távolról követem a sorozatot, a 11-es halálakor végkép nyilvánvaló lett mekkora szarrá vált, de
hogy mindig képesek magasabb szintre nyomni a baromságokat elképesztő, és ez egy egész nemzet díjakkal jutalmazott sorozata.

korum - 2020. 03. 03. 17:49

Ami az utolsó részben történt, sehol nem mond ellent az eddigi Doctor Who részeknek. Hol itt a retcon?

humorpalanta - 2020. 03. 03. 19:34

@korum
Elméletileg amennyire tudom, arról volt szó, hogy Rassilon jött rá regenerációra, vagy lopta el. De a lényeg, hogy ő terjesztette el, de úgy , hogy magának korlátlan számú regenerációja lehet, ezt a határt a többiekébe illesztette bele. S mindezt azért, hogy örökké ő legyen a legnagyobb. Mindez igaz, mivel jónéhány életet leélt, óriási erősségű volt, s elvileg nem halt meg, egyszerűen csak elrakták befőttnek.

Na ez eddig oké, az eddigi sztori szerint.
Az új sztori szerint a Doki a Timeless Child, azaz túlélt mindenkit, halhatatlan gyakorlatilag. Ergó neki kellene Rassilonnak lennie, hiszen a két sztorinak valahogy össze kéne fűződnie. De ő nem lehet, hiszen egymás ellenségei, ráadásul Rassilon egy rendkívül hatalmas úr, míg a Doki igazából nem.

Szóval ez nem igazán jön össze.

szala - 2020. 03. 03. 21:53

Nekem tetszett, hogy végre léptek valami tököset. Bár meg kell hagyni, rengeteg ellentmondásba ütköztek ezzel.

Ami kicsit zavaros, hogy akkor most a fekete női Doctor nyilván Hartnell előtti, de láttuk, hogy már ő is élt a földön, sőt, a police box-os tardisa volt, és blokkolva voltak az emlékei, aztán gondolom később belőle lett a “gyerek Hartnell” vagy mi. Kicsit követhetetlen. De a Tardis kaméleon áramköre elvileg nála romlott el.

Meglátásom szerint a következő évadokban tuti az eredetét fogja keresni, de ez nem is lenne baj, jól jön egy kis vérfrissítés a sorozatnak.

Abban egyet tudok érteni, hogy az utitársak baromi unalmasak.

@humorpalanta
Inkább a Doctor “anyját” mondanám Rassilonnak ezek alapján. De az is lehet, hogy minden kamu volt, amit eddig tudunk, hiszen mi a Doctor szemszögéből látunk mindent, annyit tudunk, amennyit ő.

norby - 2020. 03. 04. 15:07

Ekkora katyvaszt…

Ha Ruth a Doktor, akkor hogy találkozhattak? És miért policebox a Tardis-a? És mi értelme a megfigyelőségnek, ha nem tud semmiről, és még azt is kitörlik az agyából?

emese - 2020. 03. 07. 16:14

Valahol a 4. rész környékén abbahagytam és nem tudom magam rávenni a folytatásra. Annyi jobb dolog van… kár érte.

alma210 - 2020. 03. 09. 20:36

A 4. részen vagyok túl. Nem könnyű feladat. Az asszony már cancelezné, engem keményebb fából faragtak de ez tényleg nagyon tré. Nem tudom elhinni, hogy ezt az évadot (meg az előzőt) komolyan gondolták.

karit - 2020. 03. 10. 19:22

Ez az évad valami rémes fanfiction.

“Vissza Moffatot” petíció nincs valahol?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz