login |

Pilot: The Goes Wrong Show

2020. 01. 09. 15:50 - Írta: gromit

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A BBC legújabb komédiasorozata egy amatőr színtársulat szerencsétlenkedését mutatja meg, mindig más darab előadása közben. Természetesen profi készítőktől, akik nagyon értenek a komédiázáshoz, hiszen valójában az egész gondosan meg van komponálva.

A “Goes Wrong” koncepció ismerős lehet a társulat korábbi produkcióiból. A fergeteges The Play That Goes Wrong a londoni West End-es bemutatója után besöpörte a legjobb új komédia-elődás díját a briteknél. Népszerűsége azóta is töretlen, a világon sokfelé játsszák, itthon a Centrál színházban Ma este megbukunk címen fut. Az elmúlt években két karácsonyi/szilveszteri különkiadás is készült a BBC-re: a szintén briliáns Peter Pan Goes Wrong és az egy fokkal haloványabb A Christmas Carol Goes Wrong, neves vendégekkel.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a BBC ezúttal teljes sorozatot rendelt be. Nagyjából be is lehetett lőni, mire lehet majd számítani, de a sorozat igazából nem igényel előismeretet. Csak annyi nyitottság szükséges, hogy senki ne az adott darabért akarja nézni, a lényeg, hogy egy élő, színházi előadás hogyan tud totálisan félresikerülni. És ez persze nézői szemmel roppant szórakoztató tud lenni.

A (képzeletbeli) Cornley Polytechnic Drama Society avagy egy főiskolai társulat előadását láthatjuk, sorozatkezdésnek rögtön egy karácsonyi darabot (The Spirit of Christmas). Csakhogy Murphy durván közbeszól, és szinte semmi sem alakul terv szerint. Gond akad a díszlettel, a kellékekkel, sőt színészekkel is, miközben a színésztársaknak vagy akár a kellékeseknek gyorsan kell reagálniuk a mind újabb nehézségekre, hogy az előadás a kisebb, bár inkább nagyobb zökkenők ellenére is folytatódhasson.

A darab természetéből adódóan a fizikai humor dominál, de nem korlátozódik börleszkszerű elemekre. A színészek is kiesnek néha a szerepükből, váratlanul bontogathatják a 4. falat is, pár jó dumát is bevetnek, sőt magánéleti problémáik is felszínre bukhatnak, ami bezavarhat az előadásba.

Az az igazság, hogy az előzmények ismeretében elég magasan volt a léc nálam. Nem is érte el a végeredmény az eredeti színielődás vagy a Peter Pan tévéváltozatának színvonalát, de még így is jól szórakoztam, még kiszámítható poénon is nagyot tudtam nevetni.

Kicsit félő, hogy a koncepció kötöttsége miatt nem fog-e hamar teljesen önismétlővé válni és kifulladni, de talán a rövidebb, mindössze félórás játékidő biztosítani tudja, hogy ne legyen üresjárat, néhány újabb kreatív ötlettel hosszabb távon is fenn lehet tartani a show-t, ami egy karácsonyi rész után hetiben folytatódott.

Illetve néhány kifejezetten repetitív formulákra építő klasszikus sikerére gondolva még ennyi is elég lehet (lásd pl. Halló! Halló! vagy a Fast Show). A sorozatos formátumban esetleg a karakterek háttértörténetére is építhetnek – a Cornley-társulat színészei ugyanis állandó karakterek. (Talán az emlegetett szakítás is előjött korábban, csak arra már nem emlékszem.)

12 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 01. 09. 16:26

nem elsőnézőként (mármint a színdarabot ismerőként) a pilot azért csalódás volt, de a pilot rész (nem a pilot), azaz az 1×02 valami frenetikus. ez az a stílus, amiről nem tudom elképzelni, hogy kaszáljam, mert szeretem, és tudom, hogy ha nem is jön be egy rész vagy egy ideig döcög egy szegmens, idővel hangosan fogok röhögni.

szóval, lehet, hogy érdemes az 1×02-vel kezdeni, vagy ha valaki hümmög az első után, folytatni. ha pedig az első is bejön (gőzöm sincs, hogy annak, aki nem ismeri a stílust, milyen lesz), akkor egyértelmű.

a lényeg, hogy be is táraztam magamnak márciusra megint a darabot, gondoltam elmegyek rá a gyerekekkel, bár nem tudom, hogy korhatáros volt-e, illetve, hogy ami meta, az mennyire jön át nekik.

Mate4182 - 2020. 01. 09. 16:40

a MAgic goes wrong 12+ a Play that goes wrong 8+ (legalabbis a west enden, nem hiszem hogy nagyon mas lenne magyarorszagon)

nem lattam az eloadasokat, de rengeteg jegyet adtam mar el rajuk szoval biztos hogy baromi nepszeruek

belenezek a soriba es ha bejon, elmegyek az eloadasra is talan :)

winnie - 2020. 01. 09. 16:46

ó, köszi!

Dave - 2020. 01. 09. 18:09

Imádom őket. Az itthon szinházas verzió is pazar volt. :)

FrankLuck - 2020. 01. 10. 06:18

Bepróbálom az 1×02-t, ha azzal illik kezdeni, a The Spirit Of Christmast néztem meg, az nagyon halovány volt (nem sikerült végignéznem).

Road Lee - 2020. 01. 10. 07:30

A “Tha Royal Variety Performance” és a “Peter Pan Goes Wrong” egyszerűen zseniális volt. (A “Peter Pan” konkrétan megmentett, amikor 23 napig kórházban voltam a kissrácommal, és közben felfedeztem. Visszaadta az életkedvemet, a reményemet, és ezt sosem fogom nekik elfelejteni. :respect: )

A “Christmas Carol” sajnos nem igazán sikerült, és kissé el is keseredtem, hogy a csapat talán “kiégett” és/vagy “elfogyott”, “önismétlővé vált”… :-/

A sorozatról nem tudtam: mindenképpen belevágok. :sör:

FrankLuck - 2020. 01. 10. 20:55

Az 1×02-t se bírtam túl sokáig, de mondjuk azt inkább, hogy nem én vagyok a célközönség (a színházi darabról simán elhiszem, hogy bejönne).

Hallak65 - 2020. 01. 11. 00:16

Leírás alapján a Noises Off… (1992) film jut eszembe. Ha hasonlóan beteg, akkor imádni fogom a sorozatot.

519 - 2020. 01. 13. 09:44

Alig vártam a sorozatot. A Ma este megbukunkot is imádom, viszem is rá az embereket, akit csak lehet, tavaly pedig volt szerencsém megnézni Londonban az eredetit, ami még viccesebb volt.

Én pont fordítva voltam a sorozattal, mint winnie, az első rész nagyon bejött, és szerintem a második volt kevésbé vicces, de még így is jól szórakoztam, a harmadikat meg megint végig röhögtem, még akkor is, amikor kiszámítható volt.

Hallak65: igen, hasonlóan beteg, vagy még betegebb. :) Fun fact: a Noises Offot is játszák a Centrálban Függöny fel! címmel, ha valakinek bejött a Ma este megbunkunk, annak is érdemes adnia egy esélyt.

winnie - 2020. 01. 14. 15:39

majd lehet, hogy megint megnézem, nekem még a korábbi helyén volt meg (talán a magyar színházban, amikor még botos éva poppy volt – azóta szintet lépett:).

gromit - 2020. 01. 14. 16:26

én az angolból nem is vágtam, mi az a Noises Off, a filmet se ismertem, de gugli a barátom :)

“Még egyszer hátulról” címmel láttam még Jirí Menzel rendezésében, az Új Színházban, saccperkábé 15 éve

winnie - 2020. 03. 04. 14:34

nekem is az új színházas verzió volt meg, bár csak botos évára emlékszem, mint poppy, aki az új változatban, a centrálban már szintet lépett, és a főhős lett:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz