login |

Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer – írta Scat

2020. 01. 12. 15:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

Tavaly év végén vált elérhetővé Netflixen a Ne szórakozz a macskákkal: Vadászat az internetes gyilkosra magyar című dokusorozat. Nem is tudom ennek magyarul mi a műfaja, talán oknyomozó széria? Először spoilerek nélkül fogok róla írni, aztán később kitérek az egész tartalomra, amit természetesen jelezni fogok, úgyhogy nem szaladhattok bele, hacsak nem akartok.

Gondolkodtam rajta, de ez a zsáner nekem eddig kimaradt. Nem rémlik egy cím sem, amit láttam volna és ide sorolható, viszont vannak stílusok és témakörök, amiket nagyon bírok. Netflixes példánál maradva például a Forma 1-es Drive to Survive piszkosul tetszett. A téma miatt érdekelt, a megvalósítás tartott ott.

A Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer a címével érte el, hogy érdekeljen. Hiszen – gondoltam én -, aminek direkt ilyen provokatív nevet adnak, amögött biztosan van tartalom.

Viszont ebből ugye az is sejthető, hogy itt bizony állatkínzásról, illetve -ölésről is lesz szó. Ez is elgondolkodtatott, mert egyrészt, könnyebben megsajnálok egy állatot, másrészt, ha az egy macska, akkor ez még hatványozottabban igaz. De végül erőt vettem magamon.

Na most, ami szerintem elsősorban érdekli az embereket a cím után, az, hogy mennyire látszik benne az állatgyilkosság. Meg lehet-e nézni úgy, hogy valaki érzékeny az ilyesmire? A válaszom az, hogy igen. Magukat a felvételeket, amiken ezek az esetek történtek, teljes egészében sosem látjuk.

Megnézetik az interjúalannyal, aki elmeséli, mit lát, illetve nagyrészt halljuk is a háttérzajokat, azonban vért vagy kegyetlenkedést implicite nem láthatunk. Őszintén szólva, ezeknél a felvételeknél az sokkal szívbemarkolóbb, hogy az interjúalanyt mennyire megviseli, hogy végig kell néznie.

Maga a sorozat 3 rész, háromszor egy óra, ami pont elég is arra, hogy feszes maradjon a cselekmény, mégse érezzük azt, hogy felületes. Pedig utánaolvasva hagytak ki dolgokat, de ez, amikor néztem, egyáltalán nem érződött.

A történet spoilerek nélkül annyi, hogy a YouTube-ra 2010-ben felkerült egy videó „egy fiú, két cica” címmel, amiben az elkövető megöli a macskákat. Ennek a felvételnek pedig híre megy a FaceBookon, amibe olyan emberek is belebotlanak, akik elhatározzák, hogy kiderítik, ki is a készítő és rács mögé juttatják. Azonban minél többet derítenek ki róla, annál sötétebb irányt vesz a dolog, emellett a gyilkos folyamatosan és szándékosan nyomokat hagy.

Ezeket a dolgokat interjúalanyokon keresztül ismerjük meg, illetve egész sok archív felvételből, plusz rendőrségi kamerafelvételeket is bejátszanak, nagyon alapos az egész. Ami a legjobb a sorozatban, hogy piszok jól építették fel. Persze ehhez kellett az is, hogy ez az eset olyan legyen, hogy igazából simán elmehetne egy egész estés thrillernek is, annyira fordulatos és filmes. Tényleg voltak részek, ahol nem hittem el, hogy ez igaz, mert annyira jó volt a „csavar”, mintha szkriptelt lett volna.

Ami még meglepett, hogy minderről még csak nem is hallottam. Mármint a konkrét esetről, pedig a dokusorozat után rákerestem, és máig találhatóak róla például BBC cikkek, riportok, szóval nem egy kis helyi eldugott csatornán volt róla szó anno. Feltételezem, hogy emiatt sokkal érdekesebb is volt számomra, mintha tudtam volna mi fog történni.

A rendezés alapos, sosincs üresjárat, bár a második részben engem az megakasztott, hogy a szálak csak nem akartak összeérni. Talán azért, mert évszámok nincsenek a sorozatban, legalábbis az elején a macskás videóknál. Később, a harmadik részben már napra pontos dátumokat kapunk, viszont az előző epizódokban nem igazán érzékelni az időugrásokat. Van róla szó, hogy pár hónapig nem volt semmi mozgás, de ez így elég homályos volt nekem.

Akinek tetszett a Searching (Keresés), nos, annak van egy jó hírem. A Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer technikai megvalósítása hasonlít hozzá. Természetesen nem egy laptopon keresztül látjuk az egész dokumentumfilmet, de a YouTube videókat és egyebeket a honlapokon keresztül mutatják. Ezeket nagyon jól sikerült beépíteni a történetbe, egyértelműen dobnak az egész nívóján.

Szóval, ha érdekel valakit egy olyan bűnügy, ami annyira leköti az ember figyelmét, akár egy jól rendezett thriller, mindenképp álljon neki. Nem fog benne csalódni.

A tovább mögött áttérek a spoileres beszámolóra. Innentől csak az olvassa tovább, aki már látta vagy nem is akarja megnézni.

Tehát ami nagyon jót tett a cselekménynek, az egyértelműen a gyilkos „filmbuzisága”. Az, hogy folyamatosan gerjesztette maga ellen a nyomozást, mindig annyit hagyva, hogy még pont ne lehessen elkapni. Az egész történetnek adott egy kis feszültséget, gyakorlatilag én emiatt indítottam el rögtön a következő részeket, mert tudni akartam, hol számolja el magát.

Viszont az, hogy már arra is kész terve volt, hogy mi történik vele, ha elkapják, elképesztő. Mármint az a része, hogy több évnyi munkát fektetett bele. Egy film sztárja akart lenni, és megalkotta at magának.

Emellett a készítők ezt nagyon jól ki is használták, hiszen szándékosan csak az utolsó 10 percben árulják el, ki is volt Manny. Addig direkt csak sejtetik az egészet, még az elkövető anyjával készült riportot is úgy játsszák be, hogy hihető maradjon.

Aztán amikor kiderül az igazság, és jönnek az Elemi ösztönös bevágások a gyilkosról készültekkel összevetve, na az… az bármelyik mozifilm végén megállná a helyét. És nem azért, mert ez egy új fordulat lenne, láttuk ezt már ezerszer, de egy dokumentumfilmben sosem számítottam volna rá, engem ezért taglózott le.

A végén viszont a „netes nyomozócsoport” egyik tagja felteszi a kérdést, hogy esetleg azzal, hogy figyelmet szenteltek neki, nem-e csak feltüzelték őt arra, hogy még tovább menjen, még szörnyűbb dolgokat kövessen el. Nos, ezen lehet gondolkodni, bár én úgy gondolom, hogy nem, akkor sem állt volna le. De ezt mindenki maga döntheti el.

10 hozzászólás Ne habozz!

tomex - 2019. 12. 28. 13:17

Mindenkinek ajánlom aki kicsit is fogékony a bűnügyi dokumentum filmekre! Nagyon jól felépített, nagyon érdekes sztori. Már már olyan érzése van az embernek közben hogy, ha ez egy film vagy sorozat lenne azt mondanám hogy na jó hagyjanak már, mert ilyen nincs. Aztán az a helyzet hogy van. Az epizódok végén már kattintottam is a következő részre, úgy hogy gyorsan lecsúszott az a pár rész!
Nagyon simán 8/10

És még amiket láttam az itt felsoroltakon kívül:
The Confession Killer 9/10
The Devil Next Door 9/10

Akiknek a making a murderer bejött, nyugodtan álljanak neki ezeknek is, bár a történet valamennyire más de van olyan izgalmas és jól felépített ez a 3 is.

Favolina - 2019. 12. 28. 13:54

Én is csak ajánlani tudom, egy nap alatt kivégeztem, nem tudtam abbahagyni. 🙂

Gaabor - 2019. 12. 29. 10:02

Komoly és kemény true crime dokumentumfilm. Végig lekötött. A durva részleteket nem mutatják, de így is felkavaró lehet annak, aki nehezebben viseli az ilyesmit. A műfaj kedvelőinek nagyon ajánlott.

Scat - 2020. 01. 12. 17:08

Óh, úgy emlékeztem számok nélkül írtam alá, ahogy itt is kommentelek :)

mildi - 2020. 01. 12. 17:10

imádom a true crime dokukat. csak időm van kevés rájuk. és ez egy kivételesen jól sikerült sori. az elkövetőnek és a gyilkosságnak van wiki oldala is, angol nyelvű.
akit nem zavar a spoiler, az nyugodtan nézze meg.
kanada egyik legnagyobb bűnügyi esete, még az akkor csak szocivezető trudeau is nyilatkozik egy híradós bevágásban.

winnie - 2020. 01. 12. 17:11

fck, sry. blame human, én meg nem szúrtam ki. mindent átolvastam, csak a címsort nem:)

Scat - 2020. 01. 12. 17:13

Köszi a javítást :)

Never - 2020. 01. 12. 20:40

senkinek sem ajanlom hogy megkeresse az eredeti videokat. Ez a bolond nem csak macskat olt, amit a baratjaval csinalt.. nincsenek szavaim. Nem beszelve arrol hogy az eredeti videok siman elerhetoek, Google nem csinal semmit sem hogy blokkolja a keresest, nem kell it dark webezni meg TORt hasznalni. Enyi erovel egy 12 eves is megtalalhatja es nem csak ilyen videokat. Milyen vilagban elunk? :/

zilahir - 2020. 01. 13. 08:12

Kevés sorozat, még kevesebb dokumentumfilm hoz ki engem a sodromból. Általában azelőtt abbahagyom, hogy ez megtörténne.

Még meg sem jelent, csak Netflixen láttam a trailert, és el is döntöttem, hogy meg fogom nézni. Nem tudom, csináltam-e már ilyet valaha, ha igen, maximum egyszer.

Nekiestem, tetszett. A probléma számomra, hogy túl szubjektív volt. Ottvoltak azok az önjelölt nyomozók, akik – bár megtalálták – azonnal elítélték a fickót. Arca egyik videóban sem látszott természetesen, majd elkapták, elítélték és vége. Rendben, biztosan volt tárgyalás, meg védelem, meg vád, meg bizonyíték meg az összes körítés. Vége lett, én pedig nem tudtam eldönteni, hogy akkor Ő volt vagy nem Ő volt. Rendben, hogy az önjelölt nyomozók szerint 1000%, hogy Ő volt, biztosan résztvettek a tárgyaláson is, engem nem tereltek abba az irányba, hogy úgy álljak fel, hogy én is meggyőződéssel állíthassam, hogy az elkövetőt kapták el. Kár érte. :(

Never - 2020. 01. 13. 15:31

zilahir

nem fogok reklamot csinalni annak az oldalnak ahol mindent megtalalsz DE ha erdekel ez a tortenet (nem csak az amit a Netlifxen lattal, az semmi ahhoz kepest ami tortent) akkor menj a Redditre es keress egy picit. Hidd el hogy ez a csavo nem csak azert lett bebortonozve mert macskat gyilkolt. Ha erzekeny vagy akkor had a fenebe, nem er anyit az egesz

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz