login |

Ettől lesz forradalmi a Quibi

2020. 01. 13. 19:30 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: hírek,

A tavasszal a streaming piacra belépő szolgáltatóról már írtunk – elég nagy neveket szereztek meg maguknak és több, mint 50 új projektet jelentettek már be.

Az alapító Jeffrey Katzenberg azt nyilatkozta, hogy igazából nem a Netflix, az HBOMax vagy a Disney+ konkurenciájának szánják magukat, mivel azok a tévéképernyőért küzdenek, míg a Quibi teljesen a mobilra koncentrál, nem csak a 7-10 perces epizódjaival, hanem a stílusával is.

1 milliárdos befektetéssel indul majd el a szolgáltatás, amit a technológia megvalósítás mellett arra szántak, hogy a színészek és készítők szintjén A-listás tehetségek által alkotott sorozatokkal legyenek tele. Elég csak ránézni a reggeli hírekre, vagy az elején linkelt posztra. Az első nap április 6-a lesz.

Engem leginkább a technikai része érdekelt, mert az nyilvánvaló, hogy a sztár power is felhúzza az ingyenes tartalmakkal szemben (Instagram / YouTube). Na nem a szerverekről vagy ilyesmiről akartam többet megtudni, hanem hogy miben lesznek többek, mint egy videómegosztó vagy Netflix, de szerintem az előbbi rövid gif-ben jól benne van az egyik húzásuk, aminek Turnstyle  a neve és a “film narratíva új generációja”, ahogy Katzenberg fogalmaz.

Nyilván az újdonságtól borzongva könnyű legyinteni az animációban látottra. Egyrészt ott van, hogy ki a fene fogja tényleg forgatni a telefonját egy sorozatrész közben. Másrészt pedig a közeli eldöntése a rendező és a fényképész művészete, amikor érzelmet akarnak átadni, nem pedig random kell legyen, amikor a felhasználó úgy dönt.

Valójában bonyolultabb, mert igazából két nézőpontból editálják a részeket, avagy az állókép is ki van találva, és működnie kell magában, és a fekvő ugyanígy. De persze lehet elrejteni bennük dolgokat, ami csak az egyikben látszik, így növelve az újranézését esetleg. És ez csak egy kósza ötlet arra, hogy miképp lehet kreatívan használni a dolgot.

14 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2020. 01. 13. 20:38

Szerintem ez csak akkor lenne igazán ütős, ha ismernénk, milyen lenne a másik pozícióban is az adott jelenet. De ahhoz meg vissza kell tekerni, újranézni immáron állítva/döntve. De egy 7-10 perces részt nézzek 20-30 perc alatt meg, mert folyamatosan visszatekerek és forgatom a mobilt? Egyrészt nem csak az adott rész kevés százalékával többet foglalkoznék vele, hanem többszörösével. Másrészt elég sokat veszít majd így a hatásából, ha valami nagy dolog bekövetkezte előtt újranézek egy jelenetet (mert másodszorra már nyilván nem ugyanúgy hat), így a készítők kvázi elvesztenék a kontrolt a néző felett.

Szóval jó ötlet, meg el tudnék vele szórakozni, de csak egy-két percig. Úgysem forgatnám folyamatosan a készüléket, elvesztené a varázsát rövid időn belül.

Alterego9 - 2020. 01. 13. 21:13

Azt nem bánnám, ha a mobilpiac terjedésére való tekintettel az összes létező sorozat így lenne megvágva.

De ez nem egy olyan gimmick, amiért önmagában előfizetnék egy külön platformra. nem fogok azért olyan sorozatokat nézni amik amúgy nem érdekeltek volna, hogy közben forgathassam a telefonomat.

Olyan ez mint a széles képarány. 21:9-es monitorom van, tehát kellemes meglepetésnek veszem ha egy érdekesnek hangzó sorozatot pont abban forgattak le, de eszembe nem jutna csak ezért a kedvenc sorozataim helyett egy új platform fura, 10 perc hosszúságú kísérleti programját néznem, akkor már inkább legyenek fekete sávok a Good Place meg a Killing Eve két oldalán.

Narg - 2020. 01. 13. 22:05

Ekkora béna gimmicket, jesszusom. Most komolyan ezzel akarják eladni? Mondjuk ki vagyok én, én még nem kaptam egy ötletemre se egy milliárd dolláros tőkeinjekciót, szal lehet, hogy csak én vagyok hülye és öreg :D

Thomas - 2020. 01. 14. 00:36

Nekem már eleve az ilyen 10 perc meg az alatti részek miatt nem szimpi ez a szolgáltató. Értelmes dolgot nem lehet alkotni így, pár jelenetenként feldarabolva, csak random youtube hülyeségeknek áll jól ez a hosszúság. És nem, nem akarok mobilon sorozatozni, szóval ezt a forgatást sem nekem találták ki:) De aki akar, és mivel komolyan venni szerintem úgysem lehet ezeket a rövid részeket, amit arra találtak ki, hogy a klotyón ülve vagy sorban állva elüss pár percet, az elszórakozhat vele, nem mondom.

Zsombi2002 - 2020. 01. 14. 04:12

Nekem tetszik. Tök izgi lehet, állóban megnézni először, utána fekve ugyanazt a reszt, és jönnének a facepalmok, hogy jaaaj, hat ez ezert meg azert volt. 😁

winnie - 2020. 01. 14. 05:49

Narg: nem ezzel akarják eladni. eladni a tartalommal, és a tartalom tálalásával akarják. ez egy plusz fícsör, amiről eddig még nem lehetett tudni.

winnie - 2020. 01. 14. 05:50

Thomas: ha van a rövidségek mögött koncepció…, akkor bármi lehet. mármint, ha nem random. én nem tudom, hogy mennyire érdeklődnék, d emost is van olyan sorozat, amiből az előző 3 nap mobilon 3*10 percet láttam, so…:)

heidfeld - 2020. 01. 14. 06:55

Telefonon sorozatot, egyebet nézni. Ezt Ázsiában, már jó 10 éve csinálják. Először akkor szembesültem vele, amikor a Pekingi olimpián, kukások! így néztek valamit mellettünk, telefonjukon.
7-10 perces formátumról, képregényes wc papír ugrott be. Egy volt kollégám kislánya kérdezte: “Apa, mi van, ha bemegy más? Akkor kimarad pár lap, és nem értem.”
Kérdés, hogy teszik fel a részeket? Gondolom, napi egy-kettő, mondjuk. De van hét -nyolc, meg konkurencia. Simán nézek mást, elfelejtem. És a legnagyobb buktató:
Minden sorozatban vannak unalmasabb részek, érdektelen karakterek, utált karakterek, akik jelenetein csak tekernél.
Shameless – Lip. Nagyon örülök, ami velük van, de nem tudnak velük mit kezdeni az évadban, halálosan unalmasak, 8-10 percig, részenként.
Szóval ez, és ugye rengetegen nem hajlandóak telefonon sorozatot nézni – emelem a kezem, én is – , kicsit borúsan látom az esélyeiket, de be is jöhet.

Platschu - 2020. 01. 14. 10:48

Az egésznek nincs értelme. Akkor csak simán kivágják a nagyfelbontású nyersanyagból a kívánt álló vagy fekvő részt, aztán a maradék képanyag mehet a levesbe? Nem romlik így a képminőség?

Shifty Fox - 2020. 01. 14. 11:09

Én gyakorlatilag csak telefonon nézek sorozatot, ehhez is veszem mindig a masinát, nekem a phablet a legjobb dolog ami történetett. Még 10 éve kaptam rá amikor ipodon (na az azért kicsi volt) majd psp-n toltam őket utazás közben.

TV-n, laptopon max akkor ha valami közös néznivaló van a családdal, de szűk a keresztmetszet.

Ebben a Quibi-ben egyedül ez a 10 perces dolog zavar. Mindig az az érv, hogy dehát csak egy két megálló és társai. Pont amikor a hordozható konzoloknál hozták fel régebben ezeket. Könyörgöm a netflixen nyomok egy offot és onnan folytatom ahol abbahagytam, ha le kell szállni, szerintem narratív szempontból ez kevés idő. Vagy egy két rövid de ütős videó (most konkrétan a Love Death and Robots ugrik be) de nem biztos, hogy ez menne. Talán a 24 koncepciója menne ezen, ott úgyis az idő a főszereplő, csak nem óránként lenne rész hanem 10-20 percenként.

Biztos lesz rá érdekes koncepció, de kizárólagos időtöltésnek nem venném be az utazásokra.

Shifty Fox - 2020. 01. 14. 11:11

@Platschu: Az is lehet, hogy bizonyos jeleneteknél jelzi, hogy most forgathatsz, mert extra dolgot láthatsz. Vagy akár egy jelenetben 360 fokosan szétnézhetsz. Ilyesmikkel érdekessé is lehetne tenni.

Thomas - 2020. 01. 14. 11:19

Winnie: Hát ez az, hogy normál hosszúságú részeket is lehet nézni 10 vagy 5 perces darabokban, buszon vagy sorban állva, ha valaki arra vágyik, ehhez minek kell ilyen rövideket gyártaniuk? Így sem fog kijönni sokszor, hogy pont akkor kell leszállni, szóval ugyanúgy félbe fogja az ember hagyni a részeket. Én viszont tudom, hogy engem idegesítene a feldaraboltság, ha egymás után nézném, pár jelenet után mindig újabb főcím. Már a 20 perces is necces egy komolyabb sorozatnál, kevés idő belemerülni, a még rövidebb végképp értelmetlennek tűnik, de meglátjuk, mi lesz belőle, biztos én is belenézek majd 1-2-be kíváncsiságból:)

emese - 2020. 01. 14. 12:26

Fog ez ütni, 2010-ben még nem láttuk, hogy mekkorát megy a Netflix,és a hasonlók, ugyanez van ezzel is.
Az 5g miatt a mobil a jövő platformja, ez nyilvánvaló.

goodjohnwin - 2020. 01. 15. 17:03

ADHD-s emberekre szabott platform? Meg mobilfüggésre építés?
Katzenberg nem hülye, ezt a ’90-es években bebizonyította, de ez a koncepció elég disztópikusan hangzik nekem, hogy emberek tömege fogja minden percét tartalomfogyasztással kitölteni. Már most, az állóképek, GF-ek szintjén látszik, mennyire drogként működik az újabb és újabb impulzosok keresése, elvárása.
Minden el fog szilánkosodni, rövid snittekre esni. Tudom, hogy nem ez lesz a standard, de ha elterjed, azért ki fog hatni más területekre, szolgáltatásokra is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz