login |

Pilot: The Outsider

2020. 01. 13. 21:34 - Írta: human

42 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A mostanában dívó Stephen King-láz tovább folytatódik. Ezúttal az HBO adaptálja egy könyvét, A kívülálló címűt, és valahogy pont ez vette el a sorozat élét? Majd winnie is ír róla, reméljük ő pozitívabb, mert amit a poszternél emlegettek páran, az bizony szomorú. Aztán ki tudja, lehet, hogy a készítők eltérnek a könyvtől? (Az érdeklődőknek majd lesz egy spoileres, könyves poszt is.)

A történet amúgy érdekes ebben a nyomozós sorozatban. Nem konkrétan az, hogy egy brutálisan megölt kisfiú tetemére bukkannak, és ezen az ügyön kezdenek dolgozni a rendőrök, hanem hogy látszólag a tettes is megvan az első részben. Bemutatják, hogy letartóztatják, és közben azt is, ahogy ide jutottak a nyomozók. Teljesen bűnösnek tűnik a pali.

Most lelövöm az egyik korai fordulatot, mert ez dobja fel az egészet: bombabiztos alibije van a csávónak. Ebből lehetett volna egy kemény ügy, és a kisváros miatt bizony az is hatásos, hogy minden hibás döntésnek iszonyat következménye van az ottaniak életére, hiszen rögtön megbélyegződik a többiek szemében.

Mindezt baromi hangulatosan tálalták nekünk. Egyrészt a szereplőgárda: a nyomozást Ben Mendelsohn vezeti, a gyanúsított pedig Jason Bateman, de nem csak ők lesznek ismertebb arcok. Simán viszik a jeleneteket, amiket amúgy is aláhúz a nyomasztó képi világ. Mondom, minden adott lenne egy minőségi nyomozós sorozathoz.

Most jön a ‘de’, mert egyszerűen sejteni, mivel Kinges az alapanyag, hogy nem csak sima nyomozás lesz itt, aminél mindenre valóságos magyarázat van. Az első két részben még csak pár utalás van valami többre, de biztosra veszem, hogy ez jön. Ezt igazából azért tartom fontosnak megemlíteni, hogy ne legyen zsákbamacska a sorozat.

Pont ezek miatt nem is igazán várom a jövő heti részt. Ha ez lenne az új True Detective-utód, akkor más lenne a kérdés, és technikailag minden meglenne benne hozzá. A 2. rész végére már elég durva érzelmi súlyok nyomják a karaktereket, minden megvan a sokáig kísértő ügyhöz, de valami mégsem áll össze nálam.

Nem is tudom, mennyit adjak. Tutira elolvasom majd, hogy mi a vége, lehet, hogy most rögtön utánanézek, és tényleg, az első két részre simán 8/10-et tudok adni, de mondom, hasson bármennyire is furcsának, ettől függetlenül a folytatás mégsem hoz lázba.

42 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2020. 01. 13. 19:53

könyvet nem olvastam, Stephen King hidegen hagy, első két rész alapján tök jó

Critica007 - 2020. 01. 13. 21:38

Az első rész után teljesen átjön a könyv hangulata. Kissé sajnálom, hogy nagyon gyors léptekkel haladnak a könyv szerinti 1. félidő végéhez, mert az nekem jobban tetszett, mint a 2. félidő.
Reméltem, hogy a Peterson család nagyobb szerepet fog kapni, de így is nagyon átjön, hogy mi történik velük.
A 2. részt elrakom holnapra.

Marci - 2020. 01. 13. 23:07

A True Detective-ből szerintem csak az első évad volt igazán jó, a másik kettő meg kifejezetten csapnivaló. Én nem emlegetném úgy, mint a kategória non plus ultrája.

sorozat/gyilkos - 2020. 01. 14. 00:44

Aha, ha egy 8/10 anyag nem hoz lázba, azt nevezzük Midjunkie Crisisnak, vagy seriethor panicknak német nyelvterületen. Been there, done that. Vagy nem nyolcpertízes. :)

human - 2020. 01. 14. 03:36

vagy olyannak, hogy olvasd el a posztot miért? Egyszerűen tudom, hogy nem fog tetszni a foyltatás. Biztos neked is van olyan, hogy az első része valaminek iszonyat bejött, és az 5. epizódnál pislogtál, hogy mi van. Amit eddig tudok a sorozatról, az alapján itt is ez jön, hiszen arra viszik, amit nem szoktam szeretni, hiába jó a kezdés. Tényleg ez van fenn a posztban is.

winnie - 2020. 01. 14. 04:44

sorozat/gyilkos: ld, amit human írt még egyszer: WTF. nekem is bőven volt sorozatom, aminek az első része jó volt, sőt, kifejezetten tetszett, de tudtam, hogy az egész sorozat egy fikarcnyit sem érdekel. vagy azért, mert ugyanolyan lesz, mint a pilot, csak pepitában, amiből egy elég volt, vagy mert a végén kiderült, hogy olyan irányba fog menni, ami nem az én műfajom.

MÁS KÉRDÉS: hogy van, amikor az efféle prekoncepcióim csődöt mondanak, de szerintem nem mondok újdonságot azzal, hogy vannak más nézők is, akik valamit nem folytatnak ilyen-olyan okok miatt egy idő után, mert mondjuk túl jó volt, amit láttak addig.

Erja - 2020. 01. 14. 05:31

Hát, vegyes a véleményem … Egyrészt jó is volt, meg nem is. Ahogy előttem írták, arra azért erősen rácsodálkoztam, hogy ennyire gyorsan haladtak, hiszen ez a könyvnek nem kis részét teszi ki, ahova idáig eljutottak (két rész alatt). Hogy lesz ebből 10 rész? Nem értem. Remélem lelassítanak egy kicsit.

cherockee - 2020. 01. 14. 08:49

könyvet nem olvastam, a két rész szerintem nagyon jó volt, láttam, hogy bateman rendezte, meglepett, nekem tetszik a természet feletti irány.

sorozat/gyilkos - 2020. 01. 14. 09:08

@srácok Tudom hogy halálosan komolyan veszitek a dolgot,meg junkiekkal nem viccel az ember anyagról, de azért nem véletlenül volt ott az a smiley végén, meg a saját magamon röhögés.

Kicsit olyan ez, mint amikor 11 évesen a sixtusi kápolnában lengedező pxcsökön röhögtem, és egy szigorú pap azonnal leteremtett. :)

Most megyek, megnézek 2 epizód drótot, 3 Lostot, és egy breaking beadet penitenciának!!!! (smileyhalmozás kerülendő).

ps: értettem, amit human írt.

ubul - 2020. 01. 14. 09:21

sorozat/gyilkos: human az első két részt pontozta 8/10-re…tudja/sejti hogy mi lesz a végkimenetel, tehát számára nem fog bejönni, mert tudja hogy nem szereti az ilyet. Emellett nem egy pilot pontozást láttunk már 10/10-re, ami végül az egész sorozatra lement 5/10-re pl.
Benne van a pakliban.

dexike3 - 2020. 01. 14. 09:24

ez a sorozat tényleg a misztikum miatt lehet megosztó és pláne várható Stephen King miatt. ezért megértem, ha valaki dobja emiatt, mert tényleg lehetne életszagú is a dolog, de így nem lesz az.
Jason Bateman nagyon rápörgött a regényre, producer is, az első két részt rendezte, plusz ugye szerepel is benne. a “flashback” megoldásai különösen tetszettek kár, hogy kifogyott a 2. részre belőlük.
viszont ami negatívum, hogy sejthető a történet kifutása, egy-egy karakter sorsa is, de hátha meglepődöm majd. és olvasatlanul is gond lehet még a további 8 rész megtöltése tartalommal, nem beszélve, ha lenne még egy évad belőle.

Jack Bauer - 2020. 01. 14. 14:34

Olyan varázstalan eddig de adok még neki esélyt.

liberatore - 2020. 01. 14. 16:32

2 rész után vegyes nekem is. Néhol leül, néhol egész érdekessé válik. Nem olvastam, de ha tényleg a nagy részét már a premier epizódok kitették a könyvnek és még 8 rész van hátra, akkor nagyobb leülős részeknek nézünk elébe szerintem.

Egyébként tetszik az irány, amerre Bateman elindult. Mármint csinált már előtte is egy párat, de ezek a thrilleres, krimis cuccok jobban állnak neki. Rendezésben sem olyan rossz mellesleg.

Mersby - 2020. 01. 14. 19:57

Nekem bejött eddig. De én is ezektől félek amit megemlítetek itt feljebb. Remélem nem borul el teljesen az arány a természetfölötti javára.

Ayrons - 2020. 01. 15. 22:25

Ha valaki tart a természetfeletti dolog túlzott bejövetélétől akkor szerintem ne folytassa.

sziki - 2020. 01. 18. 12:19

Az első rész elején egy ez egy magyar Himnusz átirat?

Snoopyzit30 - 2020. 01. 18. 16:40

Ez kell nekem! 2 rész után teljesen a “még, még, még” érzése kerített hatalmába. Jobban bejött a kezdés, mint a True Detective egész 3. évada.

Gyerekgyilkosság, nyomozás, dráma, plusz a kapucnis fickó, a “rémálmokkal” küzdő kislány, és esetleg valami természetfeletti. Imádom.

Ben Mendelsohn a Bloodline óta egyik kedvencem, Jason Batemant pedig az Ozark óta bírom, de nagyon várom a folytatást.

Shred - 2020. 01. 20. 16:11

A pilot alapján tetszik, bár a Castle Rock misztikus utazója után én jobban örülnék egy kevésbé földöntúli plotnak.

Amúgy elképesztő, hogy Mendehlson ezzel a brutális selypítéssel befutott, rajta kívül csak Jeremy Ironst tudnám említeni, akivel nem bírtak a logopédusok:)

Shred - 2020. 01. 22. 21:54

1×02
SPOILER

Amikor a szabadságról visszahívott zsaru összeverekedett a sztriptízbárban egy alakkal, akit csak hátulról mutattak, az nem Maitland volt? Akit akkor elvileg már letartóztattak? Nekem nagyon furcsa volt hogy nem ismeri fel.

kulup - 2020. 01. 23. 17:08

Szegény Holly Gibney-t nagyon durván félrekasztingolták és a szövege is béna. Hogy lehet olyan baromságot kitalálni pl. hogy az összes rock szám szövegét tudja amit 1954 óta írtak ? Az eleve lehetetlen, mert nem hallhatta az összeset. Maradhattak volna a Mr. Merceses-es színésznőnél, ő a könyvhöz is közelebb volt.

pearl - 2020. 01. 24. 08:56

Holly nekem is csalódás. Amikor olvastam, örültem neki, hogy feltűnt és így kicsit kapcsolódik a Mr. Mercedeshez. Tényleg jó lett volna, ha ő játszik ebben is. Szerintem nem volt szükség erre a különleges képességre. De azért nagyon várom a következő részt.

Erja - 2020. 01. 24. 13:07

Ó, Holly Gibney alakja hatalmas csalódás számomra… Annyira jó volt a másik színésznő a Mr. Mercedes-ben, titkon reménykedtem, hogy ő lesz itt is. Na mindegy is, látom sok mindenen változtattak.

Wine - 2020. 01. 25. 10:02

Jó ez, nézzétek.

Diab0lic - 2020. 01. 27. 12:39

@Shred: megnéztem, szerintem az nem T. edző.

Fun fact:
olvasom a könyvet (annyira bejött a sorozat, hogy nem bírom végigvárni, elspoilerezem magamnak)
Amikor lefoglalják az edző gépét, és elemzik, akkor sorolják hogy miket találtak rajta. A Netflixen az Ozarkot nézi :)

Python - 2020. 01. 27. 18:23

Így 4 rész után azt kell mondanom, hogy ez lehet az egyik legjobb King képernyős és filmes adaptáció is. Kezdenek kibontódni a szálak, és egyre inkább hátborzongatóan izgalmas lesz! Eddig 8,5/10 nálam a sorozat. :)

pearl - 2020. 01. 27. 19:54

Jaj, az Ozark-on én is nevettem, mikor olvastam a könyvben. Akkor már láttam a trailert. Mielőtt kezdődött a sorozat befejeztem a könyvet, de így is alig várom a hétfőt.

Shannen - 2020. 01. 30. 12:53

Azért azt sajnálom, hogy ebből egy természetfelettis megoldás lesz a végén. Pedig egy baromi hangulatos krimi is lehetne. Mármint most is az persze, csak jobban örültem volna, ha megmarad realisztikusnak.

Amúgy így 4 rész után eddig idén simán ez az egyik legjobb újonc, persze még csak január van. Legjobban a hangulata fogott meg, de a szereplők is jók. Holly Gibney karaktere és a színésznő szerintem tök jó, igaz nem is láttam másnak a megformálásában, szóval nincs viszonyítási alapom.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 30. 15:57

Nekem nagyon bejön most a természetfeletti szál is, szóval elégedett vagyok. Várom az újabb részeket.

Zoli221 - 2020. 02. 01. 00:03

A producer (Richard Price) ennyire rá van kattanva a bőrproblémákra (lásd még The Night Of), vagy ez a könyvben is így volt?

kulup - 2020. 02. 01. 19:07

@Zoli221 : így volt a könyvben is

tommy - 2020. 02. 05. 00:53

megnéztem az 5. részt és úgy érzem nem történt benne semmi 55 perc alatt. és akkor még 5 rész hátra van. az első 2 még tetszett, de mióta nem szerepel Bateman folyamatos lejtmenetet érzek, Mendelsohn karaktere is olyan semmilyen lett, ez a kapucnis fazon meg inkább röhejes mint félelmetes, és a rejtély faktor sincs meg. mennyivel jobb lett volna ha kihoznak egy kevésbé természetfeletti Night Of-hoz hasonló drámát a Bateman Mendelsohn párossal. szerintem ez így gyenge 10×1 órában.

Snoopyzit30 - 2020. 02. 07. 12:11

1×05

Nem tudom, de nekem nem volt unalmas. Kicsit lassabb most a tempó, de olyan sejtelmesen lassú vagy hogy is mondjam. Történnek azért itt dolgok, megint megtudtunk ezt-azt a gyászevőről. Jó volt az éjjeli látogatási is a nyomozó feleségénél, és az, hogy ugyanazt a fantomképet rajzolta le, mint amit a srác, aki az autót ellopta. Azért ez beütött a nyomozónál is.
Szerintem továbbra is érdekes a sorozat, jó lenne darálni, de nem bírom ki, hogy ne nézzem meg az aktuális részt.

Python - 2020. 02. 10. 15:51

Így 6 rész után azt mondom, hogy az év eddigi egyik legjobbja! A hatodik epizódban ,főleg a végén kezd beindulni a természetfeletti szál is. ;) :)

Egyre inkább A törvény nevében S01 érzetem van. Persze, totál más a két széria, de King adaptációk tekintetében nagyon úgy néz ki a dolog, hogy ez telitalálat lesz és olyasmit tesz le az asztalra, mint anno a True Detective első évada! Ha a hátralévő 4 epizód is az eddigi színvonalat fogja hozni, akkor azt hiszem egy újabb mesteri zsánerdarabbal gazdagodtunk! :)

Szekrényláb - 2020. 02. 11. 21:18

Nekem X-aktás feelingje van :) Kiskoromban imádtam azt a sorozatot, szóval ez is nagyon bejön. Kicsit talán az El Cuco rontott az összképen, na nem azért, mintha bajom lenne a paranormális jelenségekkel, hanem mert ez a “mumus” jelleg kicsit komolytalanná tette a gyilkos kilétét, számomra. Amíg nem adtak nevet neki, addig sokkal titokzatosabb volt.

spoiler

a faarcú rendőr pasas, akit irányít a lény, az minek cipelt állólámpát és egyéb dolgokat az erdőbe? Annak mi volt a célja?

Snoopyzit30 - 2020. 02. 12. 18:53

A 6.rész most tényleg nagyon jól sikerült. Alakulnak a dolgok, egyre izgalmasabb. A fickó, akit most irányít a lény előtte is furán nézett ki, de most egyenesen creepy.

#hétepizódja

VanillaSky - 2020. 02. 14. 13:26

Egyre inkább kaszaközeli a sorozat.

Gibney nálam annyira rettenetes, mint a Good Doctor főszereplője volt és sajnos maga King sem erőltette meg magát az alapanyagnál, állandóan valami idióta természetfeletti lény kell neki.

Shred - 2020. 02. 17. 11:09

Shannen: Cynthia Erivo a Húzós éjszaka az El Royale-ban egyik szerepében nagyon jó, érdemes megnézni (a film is jó lett, amolyan Tarantino+noir keverék).

kulup - 2020. 02. 17. 21:03

Eléggé eltérnek már a könyvtől de ez még nem lenne baj. Holly nagyon rossz, a könyvhöz és a Mr. Mercedeshez képest is, lehúzza az egészet.

irgum76 - 2020. 02. 17. 23:20

1×07

elég lapos rész volt altattak végig
de a vége az elég durva WTF lett

Szekrényláb - 2020. 02. 18. 09:29

Mi volt a végében WTF? Majdnem elaludtam ezen a részen, a legrosszabb volt eddig. Nem bánnám, ha kinyirnak Hollyt :D

irgum76 - 2020. 02. 18. 10:35

hát, hogy most mi is történt konkrétan
behaluzta az egész menekülését vagy csak rémálma volt vagy fertőzött lett és visszatért
plusz még ezer verzió lehet

Szekrényláb - 2020. 02. 18. 11:54

Jaa, erre nem is gondoltam, mármint hogy még sem tortent. Remélem bármi lesz is, izgalmasabbra veszik majd, mint a hetedik részt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz