login |

Pilot-mustra: The Oval – 1×01

2020. 01. 15. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Do you know how hard it was for me to be taken seriously?

Nyilván itthon szinte senki nem néz Tyler Perry-t, de komolyan mondom, hogy kíváncsi voltam, hogy mégis mit tud a legjobban kereső hollywood-i filmes (és most már sorozatos) író/rendező/producer, hogy ennyire mennek a sorozatai. Illetve még inkább az izgatott, hogy miképp képes egyszerre ennyi projekten dolgozni íróként és rendezőként – nem véletlen, hogy Georgia-ban saját stúdiót építtetett, hogy legyen elegendő gyártókapacitása.

Perry a kezdeti többkamerás szitkomok (Meet The Browns, House of Payne, For Better or Worse, Too Close To Home, Love Thy Neighbor) után idővel átnyergelt a szappanos drámákra (If Loving You Is Wrong, The Haves and Have Nots), és nemrég a BET két szériát rendelt be tőle, hogy aztán az amerikai elnökös The Oval-ból a premier után pár nappal már be is kérje az első spinoffot a streaming platformjára, a BET+-ra. (Ja, a sorozatainak címe mindig a Tyler Perry’s-előtaggal kezdődik! Amit hanyagolnék.)

THE OVAL – 1×01 – 2,5/10

Hát, igen. A The Oval pilotja nagyjából rámutatott arra, hogy lehet gyártási szempontból bírni ezt a mennyiséget (az írást és rendezést még mindig nem értem, ott valami kredit nélküli suskus lesz, csak Perry-nak van kreditje). (UPDATE: Jóval a poszt megírása után, pár nappal a kirakása előtt tolta fel Perry ezt az Instagram-videót, amin büszkélkedik és mutogatja, hogy mennyi sorozat mennyi epizódjának mennyi szkriptjét írta meg tök egyedül, írószoba nélkül. No komment.)

Azt tudtam, hogy Perry nagyon szappanos drámákat csinál, amik igazi guilty pleasure-ként funkcionálnak a fekete közönséget megcélzó csatorna számára, de az engem is meglepett, hogy mennyire alacsony volt a produkciós értéke a 1×01-ben látottaknak. (Ha ilyen olcsó a sorozat, akkor érthető lehet, hol a nagy haszon rajta, de szerintem a csatorna sem fizet érte sokat.)

A The Oval röviden leírható azzal, hogy az amerikai elnök és az udvartartás életét mutatja be pár karaktert kiemelve. Nyilván a politika fogja a legkisebb figyelmet kapni, a középpontban az elnöki család magánélete lesz (a két főszereplő viszonya elég ellentmondásos, a gyerekeik is eléggé szét vannak csúszva), de ezen kívül a testőrtől a komornyikig, a szobalánytól a sofőrig vagy az elnöki kabinet némelyik tagjáig még kiemelnek szereplőket, hogy őket is bevonják a szerteágazó sztoriba.

A The Oval, akárcsak az extrém példaként emlegetett The Haves and Have Nots (vagy éppenséggel az Empire) tipikusan túlpörgetett, szélsőségeket kóstolgató, majd azokon lazán és messze túllépő sztorival rendelkező sorozat, ami tényleg úgy néz ki, mintha az írónak csak az lenne a célja, hogy minél nagyobb, minél randomabb őrültségekkel töltse meg.

A pilot konkrétan azzal kezdett, hogy a frissen megválasztott amerikai elnök és a felesége összeverekedett, a férfi végül egy ökölcsapással kiütötte a fején előtte üveget meg képkeretet is szétcsapó nőt, később pedig valami gyerekrabló szexszektás, valamint egy, a semmiből előkapott megerőszakolós szálat is bedobtak – előbbire építik egyébként az azóta berendelt spinoffot is. Meg még fogtak egy csomó mindent, neki vágták a falnak és jól megnézték, hogy mi marad fenn rajta. (Az 1×02 végén a repülős ismerkedős szál konklúziója…, komolyan??)

Na már most, ez így amellett, hogy lefedi az összes szappanoperát és telenovellát (túlzok, bocs a rajongóktól!), szóval semmi újat nem hoz, tök jó bűnös élvezet is lehetne, ha nem csak minden egymásra lenne hajigálva (nyilván kitaláltak mindenkinek egy 1 mondatos évados sztorit, és azt húzzák ki egyes részekre csigalassúsággal, nyaktörő sebesség illúziójával – tipikusan minden jelenet lényege 10 másodperc az infó miatt, a többi csak cicoma és túlírtság, írói maszturbáció), illetve ha nem nézne ki az egész annyira piszok olcsónak. A színészek nyilván olyanok, amilyenek, napi 1000 percet vesznek fel, nincs sok nekifutás, de ettől még igazán lehetne elfogadható a prezentálás.

De nem az. Szóval hiába vállaltam volna büszkén, hogy nézek valami trash szappanos drámát, nem a The Oval lesz az. Viszont ha valaki bepróbálja, akkor azt garantálom, hogy az eddig kiadott majd tucatnyi rész könnyen le fog csúszni neki, ha tovább akarja nézni. Ez egy ilyen stílus.

1 hozzászólás Ne habozz!

ata - 2020. 01. 15. 17:17

Elsp ránézésre eskü azt hittem, hogy Tom Cruise van a képen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz