login |

Pilot-mustra: Lincoln Rhyme: Hunt For The Bone Collector – 1×01

2020. 01. 16. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2019/20, kritika, pilot-mustra,

Szeretem a krimiket, így alapból persze, hogy várós volt a korábban még Lincoln címen futó sorozat, ami mostanra LR:HFTBC lett, esélytelen, hogy sokszor leírjam ezt a kezelhetetlen címet. Az olyan krimiket pedig főleg szeretem, amikben a nyomozó kap valami defektet, mert akkor az kreativitásra készteti az írókat. A defekt sokféle lehet, volt már a közelmúltban vak nyomozónk is, meg agorafóbiás, most meg mozgásképtelen.

A Lincoln Rhyme Jeffrey Deaver regényein alapul, és pont az a könyv ihlette, amiből film is készült (Denzel Washington-nal A csontember), szóval egy kőkemény (beteg, pszichopata) sorozatgyilkosos sztorival van dolgunk. De még mielőtt valaki megörülne, hogy kapunk egy teljesen átívelős krimit, esetleg egy rövidszezonos, lezárt könyvadaptációt, szeretném gyorsan lehűteni a kedélyeket: a Lincoln Rhyme egy sima epizodikus nyomozós – egy nemezis sorozatgyilkossal, a’la The Mentalist.

LINCOLN RHYME: HUNT FOR THE BONE COLLECTOR – 1×01 – 6,5/10

A pilot elején látunk egy nyomozót, aki egy sorozatgyilkos nyomában lohol, de utóbbi csapdába csalja, aminek következményeképp előbbi lebénul – na, ő Lincoln Rhyme, az elég pokróc modorú, ritka nagy tárgyi tudással rendelkező kriminálpszichológus, aki balesete ellenére sem adta el munkáját, csak épp másokat ugráltat maga helyett. Más kérdés, hogy nem sokan bírják mellette.

Neki kelti fel a figyelmét egy fiatal rendőrnő, bizonyos Amelia Sachs, többek között azért, mert ő fedezi fel az előbb említett sorozatgyilkos, a The Bone Collector legújabb áldozatát, és az ő segítségével próbálja felgöngyölíteni a nyomokat, amik elvezethetnek hozzá. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen ha elkapnák az illetőt, akkor vége lenne a sorozatnak, márpedig a Csontember tippre mindvégig maradni fog, nem csak egy évados rosszfiú lesz, ahogy eredetileg sejtettem.

De akkor miről fog szólni a sorozat? A pilot végére elég jól összerázódik a duó, így (tippre) együtt folytatják a munkát a heti ügyek révén, miközben a háttérben macska-egér játékot folytathatnak a sorozatgyilkossal, aki személyes ügyének tekinti Lincoln Rhyme-ot. Azonban a különbejáratú Red John-t az különbözteti meg a The Mentalist gonosztevőjétől, hogy pontosan tudjuk, hogy ki ő. Vagyis ismerjük az arcát, nyilván a csikicsukik mellett, és miközben folyton meglóg a zsaruk elől, meg fogjuk ismerni a személyiségét, a módszereit, a gondolkodását.

Ebben a megközelítésben mindig van potenciál, ha jó az ellenlábas, azonban egyrészt kelleni fog ahhoz kreativitás, hogy hosszú ideig érdekes maradjon egy olyan nyomozás, aminek nem nagyon lehet gyümölcse, másrészt pedig meg kell találni az egyensúlyt a rá fordított idő és a heti ügyek között (amiknek remélhetőleg azért lesz valami köze a főszálhoz olykor), mert heti 5 perc Csontemberezés frusztrálhatja a nézőt, túl sok idő esetén viszont totál felületes lesz és feleslegessé válhat a másik oldal. (Harmadik oldalnak meg ott van mindkét főhősnek egy családi szál is, csak mondom.)

A pilot ügye például kapcsolódott értelemszerűen a sorozatgyilkoshoz és a végére ügyesen még tétet is kapott a nyomozás folyamata, ami közben azért nagyjából rá lehetett érezni a kiemelt karakterekre, s még azt is megmutatták, hogy miért olyan zseniális Lincoln Rhyme (és itt még a profilalkotást sem 100%-osan tuti metódusnak ábrázolták), sőt, a sorozatról még kiderült az is, hogy olykor vizuális trükközéssel is látványosabbá teszik a nyomozást.

Mint írtam, a legizgalmasabb számomra az alapfelállásban Lincoln Rhyme ágyhoz kötöttsége volt, még akkor is, ha egy egész jó látószögű kamerával mindent lát, amit a társa. Egyszerűen azért, mert ilyenkor mégiscsak a szürke agysejtek dolgoznak. Na, ezt némi visszaemlékezéssel némiképp bepiszkolták már a pilotban is (oké, tudtuk, hogy Russell Hornsby nem úgy írt alá, hogy csak feküdni fog), de ahogy olvasom, a folytatásban már kerekes székezni fog, ami… pff, így lehet kinyírni a különleges koncepciót szinte azonnal.

Teljesen korrekt volt a pilot, a két főszereplő szimpatikus (nálam Arielle Kebbel egyébként is régi favorit, ráadásul ez a szerep tőle felüdülés), a mellékkarakterek is rendben vannak, a felállás is szolid, mint ahogy az átívelés, meg a magánélet sem zavaró. Minden, minden korrekt. De elég lesz-e ennyi? A szimpla korrektség. Mert az az igazság, hogy egyelőre nem látok olyasmit ebben a sorozatban, ami képes lehet kiemelni a masszából. Talán a jó ügyek? Ez később fog eldőlni.

(Ja, és a végén zárójelben megjegyezném, hogy a Lincoln Rhyme elég sok mindenben hasonlít a Prodigal Son-ra. Itt is eleinte sorozatgyilkosokat kapnak el (később tippre váltani fognak, mert sok időt elvesz, ha részenként több gyilkosság van) epizodikusan egy PTSD-s, az FBI-nak nem kellő főhőssel, nyomozóval és egy humort szállító férfi/nő duóval, plusz van átívelő, fősorozatgyilkosos szálunk flashback-ekkel, pszichológiai komponenssel és profilozással.)

10 hozzászólás Ne habozz!

Dbew - 2020. 01. 11. 23:53

Az első rész szerintem jó volt, bár hosszú távon mit lehet ebből kihozni azt nem tudom, ki fog fulladni a sztori. Vagy jó sok mellékszál kell majd.

winnie - 2020. 01. 12. 09:29

Dbew: nem hiszem, hogy bármi kifulladás fenyegetné. minden részben lesz egy heti eset és az átívelést felgöngyölítik vagy az évadon keresztül és a 2. évadban elindítanak egy újat, vagy a teljes sorozaton keresztül. ha azt nézed, akkor elég heti 5 percet fordítani a bone collectorra, ami 13*5 percnyi történet, tehát másfél résznyi sztori. és ez mehet csikicsukiba, ahogy elég sok sorozatban volt ilyen nemezises, sorozatgyilkosos szál. pl. most a prodigal sonban, ami eléggé hasonlít erre.

Deny - 2020. 01. 16. 16:36

Mintha azt nyilatkozták volna a készítők, hogy minden évadban másik regényt dolgoznának fel. Erre utalhat az alcím is. Összesen 9 regény van, szóval alapanyag éppenséggel lenne.

winnie - 2020. 01. 16. 16:43

én erre gondoltam sok mindenből, de a mostani TCA-s beszélgetésből az jött le, hogy inkább epizodikus (vagy több részes) sztorikba vonnának be esetleg regényekből ismert gyilkosokat. de nem nagyon találtam készítői interjúkat, csak pár színészeset, akik erről nem annyira beszéltek.

Thomas - 2020. 01. 26. 02:14

Belenéztem, és ami már több nyomozósnál előfordult velem, a pilot tetszett, élveztem, izgalmas volt. Viszont az 1×02 meg már annyira nem érdekelt, hogy kaszáltam is, szóval ez volt a csalódás. De a pilotot egyáltalán nem bánom, hogy megnéztem, az nem volt időpocsékolás.

winnie - 2020. 02. 06. 14:11

1×02: 3/10. Vóóó, ez nagyon durva megzuhanós koppanás, egy érdekes alapkoncepciót képesek voltak a legközhelyesebb szimpla nyomozósba átvenni. Egy rész sem kellett hozzá, máris a penetráns középszer lett a sorozat (és maradt is, az 1×03 alapján), a világon semmi egyedi nincs benne, és ahogy írtam, tényleg át is álltak a sorozatgyilkosokról normál gyilkosokra, mert előbbieket kicsit nehezebb kivitelezni, ha a “ki a gyilkos?”-kérdés feltevése mentén akarnak meglepetést okozni. (Most nem tárgyalom ki, hogy miért, de elég belegondolni.)

Persze van sorozatgyilkosunk, a Bone Collector, aki a második és a harmadik részben is kapott 2-2 jelenetet (a legklisésebb használata az átívelő szálnak, én szégyellem magam), az egyikben kínozgat valakit, a másik rávetődik valakire – nyilván lesz majd rész, amelyik vele foglalkozik és az érdekes is lesz, de rettenet mélypont volt látni, hogy kilúgozták a koncepciót és kidobálták mindezt belőle, amitől érdekes volt a pilot.

Verdikt: tipikusan azonnal kasza kellett volna, hogy legyen, de azért megnéztem az 1×03-at (pont ugyanolyan rossz, mert annyira jellegtelen és közepes), de most már tényleg kasza.

Tyberius06 - 2020. 03. 02. 17:59

Én már végig nézem. Gondolkodtam a kaszán a 3-dik rész környékén, de aztán elmentem holidayra, és amikor visszatértem, gyorsan ledaráltam a közbeeső 3 részt.
Semmi extra nincs benne, van benne néhány jobb rész, de egyébként sima nyomozós, a Bone Collector szál nem ad annyit hozzá, viszont a Bone Collector külön kis szálai elég jól működnek. És akkor elérkeztünk a 7-dik rész végéhez.
Az 1×06-ban volt egy fordulatocska, és ez el is vitte a 7-dik rész elejét. Ami szerintem baromi jól működött volna, ha egyrészt jobban megismerjük a Bone Collector feleségét és lassabban több részletet kapunk meg kettejük múltjából, viszont az utolsó jelenet így is baromi erős lett még akkor is ha tudni véltem, hogy mi lesz.

“Requiem. Requiem… Rest now.”

winnie - 2020. 03. 02. 22:17

most tervezem a bc-s jelenetekkel felhozni magam.

dragon1986 - 2020. 03. 22. 23:53

Remélem lesz s2 az új gonosz miatt

Florabell - 2021. 06. 15. 22:14

Nem olyan nagy durranás, a Prodigal son sokkal nagyobbat ütött, de azèrt heti nyomozósnak elmegy. Bár elèggè lègből kapottnak èrzem a varázsolunk a monitorral+tèrkèppel+kis törtènelem ès már meg is van a nyom koncepciót. Remèlem a következő rèszben kicsit kidolgozottabb lesz a nyomozás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz