login |

Stephen King a legmenőbb?

2020. 01. 16. 17:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: könyv

Gondolom, az It (Az) nagy gigasikere révén lett ismét divatos név Stephen King a mozgóképes könyvadaptációk kapcsán, és ezt leginkább a(z ismét előre gondolkodó) Netflix szívhatta meg, mert ők még az It előtt leforgatták a Gerald’s Game-et (Bilincsben) és az 1922-t, és nekiálltak az In The Tall Grass-nek (A magas fűben), mert hirtelen azon kapták magukat, hogy kezdik hatalmas összegekért elkapkodni a könyvek és novellák jogait.

Azóta megérkezett a mozikba az It folytatása, a Pet Sematary (Kedvencek temetője) és a Doctor Sleep (Álom doktor) is, és fejlesztés alatt áll a Salem’s Lot (Borzalmak városa), a The Long Walk (a hosszú menetelés), valamint a From a Buick 8 (Rémautó) is – de minket a sorozatok érdekelnek, mert sorozatos fronton is nagyon bedurrant King neve.

Ebben az évtizedben ott volt sorozatos adaptációnak a Syfy-os Haven, illetve a Bag of Bones-mini (Tóparti kísértetek), de 2011 és 2016 között csak az Under The Dome (A Bura alatt) indult el, ami elég hírhedt volt ahhoz, hogy mindenki halljon róla. 2016-ban kaptunk egy 11.22.63-t, rá egy évre pedig egy The Mist-et, utána jött a Mr. Mercedes, majd a Hulu elindította a Stephen King-univerzumos Castle Rock-ját. Idén pedig eddig a The Outsider (A kívülálló) volt premier.

De ez csak a kezdet, mert lássuk csak, hogy mit hoz a jövő – először azok a címek, amikből már biztosan lesz sorozat, utána még a berendelésre váró, fejlesztés alatt lévő projektek:

  • The Stand (A végítélet) – CBS All Acces
  • Lisey’s Story (Lisey története) – AppleTv+
  • Jerusalem’s Lot – Epix
  • + fejlesztés alatt
  • The Dark Tower (A Setét torony) – Amazon*
  • Sleeping Beauties (Csipkerózsikák) – AMC
  • The Eyes of The Dragon (A sárkány szeme) – Hulu
  • Joyland – Freeform
  • Carrie – FX

Ki melyiket várja? Melyikben lehet a legtöbb potenciál? (A sorozatok címeire rákeresve kidobja a blog a tartalmaikat, plusz a berendelteknél a szereplőgárdát is.)

*Tegnap megírtam ezt a posztot, és pár órával később bejelentette az Amazon Prime, hogy lefúja a The Dark Tower-t, visszavonta a pilotberendelést, mivel nem sikerült olyan nagyszabásúvá tenni a pilotot szkript szintjén, mint hasonló szériáikét (The Wheel of Time vagy a The Lord of The Rings-es). Így most a gyártó stúdió megpróbálja más platformra eladni a sorozatot.

9 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 01. 16. 18:08

az Under the dome egy baromi hangulatos kis sorozat volt szerettem nagyon!
a 11.22.63 is betalalt!
a Mistet meg kar hogy elkaszaltak egy evad utan, bizonyos jeleneteiben nekem jobban tetszett mint a Thomas Janes film!

viszont a Long Walkbol film?
mondjuk inkabb mint egy sorozat

meg tini koromban olvastam ki egy szeged-pest vonatuton az egeszet.
mindenfele spoiler nelkul arrol szl a sztori hogy minden varosbol egy ember lehetoseg kap gyalogolni, elindul ez a mittomen 100 ember es ha megallsz lelonek, ha elesel lelonek. aki utoljara talpon marad es csoszog az nyert.

ez konyvben tol jol mukodott, de filmben max masfel oraig lenne szerintem erdekes. (ami ironikus mert kb annyi ido kiolvasni a konyvet is ha rakapcsol az ember :D)

a sorozatos berendelesekbol bevallom nem ismerem a sztorikat cask a Setet tornyot amire raferne egy normalis adaptacio a film utan

Deny - 2020. 01. 16. 18:43

Úristen, a The Long Walkból írtam a szakdogámat, nagyon szeretem, és totál lemaradtam erről a hírről.

Az érkező sorozatok közül a Sleeping Beauties és a Carrie érdekel, az Outsidert még nem kezdtem el, a 11/22/63 pedig nem volt rossz adaptáció. Az Under the Dome-ot igyekszem elfelejteni. Leggagyibb sorozat, amit valaha láttam, pedig nem indult rosszul.

Enzo - 2020. 01. 16. 22:03

A 11/22/63 az all-time top3 könyvem között van, és a minisorozatos adaptációban sem csalódtam, az Under the Dome évadokat viszont szerintem inkább letagadná King bácsi, amilyen rossz lett :D
Hm, több Kinget kéne olvasnom, mert ezeknek a neveknek egy része semmit sem mond nekem. Viszont ennek a Long Walk-nak az alapötlete tetszik.

punyapapa - 2020. 01. 17. 03:25

Lisey története
Kedvencem könyvem Kingtől.
Egy özvegy asszony, a halott író férje (aki rendkívül sikeres volt) nézi át. Közben rábukkan a férje mélyen őrzött titkára.
Szerinte az elmúlt 15 évben írt legjobb regénye. Nem horror, hanem dráma.
De King legjobb könyvei nem horrorok voltak.

Savanah - 2020. 01. 17. 06:54

Én a Végitéletet várom. A könyv az egyik kedvencem :).

Tipca - 2020. 01. 17. 08:04

Ebből a listából egyértelműen a Végítélet a legvárósabb. Már a régi minisorozat is betalált, és habár nem öregedett túl szépen, a nosztalgia még mindig elviszi a hátán. A könyv meg számomra rajta van a Stephen King Top5-ban.

Az Under the Dome sori nem feltétlen lett volna rossz, csak nem tudtak mit kezdeni hosszú távon a bezártsággal. Ráadásul az alapötleten és a szereplőkön (sokszor csak a neveiken) kívül nem sok hasonlóság volt a könyvvel. A regény két legfőbb ellenségéből az egyikből jófiút csináltak, a másik meg általában az évadzárókra megőrült és elkezdett lövöldözni meg gyilkolászni, de amúgy mindenki elvolt vele… A harmadik évad meg átment Rémkoppantók adaptációba, de az már csak hab a tortán. :D

A Dark Towert nagyon sajnálom, tényleg jó lenne már egy igazi adaptáció. A film fura madár, alapvetően egész élvezhető volt, pláne, ha hozzávesszük, hogy a készítők már az elején megmondták, hogy ők nem a könyveket adaptálják, hanem egy kvázi folytatást készítenek nekik (ha valaki olvasta, tudja, ez hogyan lehetséges). A legnagyobb ellenszenv szerintem emiatt alakult ki az emberekben, hogy a legtöbben azt hitték (azt várták), a könyveket fogják újra látni. Haveromnak például, aki egy sort sem olvasott a könyvekből, és azt se tudta, mi az a Setét torony, kifejezetten tetszett a film, és még ma is nagyon szereti.

F. Fred Palakon - 2020. 01. 17. 11:08

Annyit tudnék hozzátenni, hogy a netflixes 1922 nagyon rossz (egyik oka, hogy már nagyon óvatosan közelítek a netflixes filmekhez), a Gerald’s Game nézhető, de a jótól messze van, a 11/22/63 pedig nem rossz, de összességében meglepően üres és semmitmondó.
King-könyvben viszont még nem csalódtam. :)

winnie - 2020. 01. 17. 11:21

“egyik oka, hogy már nagyon óvatosan közelítek a netflixes filmekhez”

á, ez olyan, mintha valaki direkt óvatosság nélkül közelítene, mert lát egy jót. a filmeket megveszi a netflix, és nem a kész anyagot látva, hanem a szkriptet olvasva, sőt, a pitchet hallva, így az, hogy milyen a film, a produkciós cégen múlik. ezért sincs olyan, hogy netflix-film, mert az nem tőlük függ, hogy kik adják el nekik a filmjüket. fordítva persze már más a dolog, hogy milyen filmeket adnak el a netflixnek, de egyrészt nagyon sok jó darabjuk van, másrészt a netflix célja sok szegmens lefedése a filmekkel is, a gond csak az, hogy nem tudjuk, hogy az adott film épp a hallmark közönségnek készül, a béfilm rajongóknak vagy az ínyenceknek.

F. Fred Palakon - 2020. 01. 20. 10:48

Teljesen adom a válaszod.
Azzal egészíteném ki az első hozzászólásomat, hogy a sorozatoknál nem így érzem. Ami érdekelt az fasza is volt, ellentétben a filmekkel. Ott csak nagyon-nagyon ritkán.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz