login |

For All Mankind: vége az 1. évadnak – írta Ace

2020. 01. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

No one’s ever been here before.

Alternatív történelmi sorozatokkal nem vagyunk elárasztva (szerencsére egyre több érkezik), de amúgy is kicsit nehéz jellemezni a For All Mankind-ot, mert a kizökkent történelem mellett azért bőven van benne dráma és bizony nem kevés sci-fi is.

Ahogy human is írta a pilotnál, már az alap felvetés is nagyon érdekes: mi történt volna, ha az oroszok szállnak le először a Holdra, és ezzel megnyerik az évtizedes űrversenyt? Ráadásul ezzel még csak indít az AppleTv+ sorozata, ahol a pénzt nem sajnálva, valami nagyon minőségit készíthetett Ronald D. Moore, akinek az újkori Battlestar Galactica-t, vagy az Outlandert is köszönhetjük.

Szóval hogyan is lehetne még érdekesebb a dolog? Amerika elvesztette az űrversenyt, de mi van ha ezzel nincs vége, és nem úgy történik, mint a valóságban az oroszoknál, hanem tovább folytatódik a versengés? Továbbra is eredményeket várnak a NASA-tól, és az űrhajósok még inkább meg akarják mutatni, hogy mit is tudnak.

Ezeket a dolgokat nagyon jól és mélyen próbálja bemutatni a For All Mankind,ahogy nő a nyomás nem csak az asztronautákon, de a NASA-nál is “hullnak a fejek”, majd az írók ismét meglepnek minket, és úgy gondolják, kiosztanak még néhány pofont a karaktereknek. Hogy aztán persze sikerek is jussanak nekik bőven. Közben az oroszok is tovább ütik a vasat, hiszen ők vannak előnyben.

Megmondom őszintén, engem sokszor untatni szokott a fapados, hatásvadász családi drámázás, azonban itt elég erősre és érdekesre tudták írni, ráadásul a színészek is nagyon jól asszisztálnak mindehhez.

Joel Kinnaman megteszi ami tőle telik, de a melléje felsorakozott kollégák talán még jobban. Gondolok itt a veterán Sonya Walgerre, és az általa életre keltett Molly Cobb-ra, vagy Colm Feore-re. És szerencsére majdnem minden fiatalabb szereplő kapott egy ilyen rutinosabb rókát is, egyszóval a szereplőgárdára nem igazán tudok panaszkodni.

Ahogy tovább gondolták az űrversenyt és lassan belefolyatják a dráma mellett a scifi vonalat, az engem nagyon megfogott. Akárki akármit mond, hihetetlen belegondolni, hogy micsoda fejlődésen ment át az űrkutatás, míg a nagyhatalmak közötti játszma hajtotta ezt a motort, és hova eljutott volna, ha nem fullad le idő előtt.

Ennek persze megvannak az árnyoldalai is, hiszen mellette folyt, folyik a hidegháború, ami meg nyilván tragikus dolgokkal jár. Sajnos a 60-as és 70-es évek amerikai politikájában nem vagyok otthon, de ha jól tudom, ebben is van jó pár eltérés a valóságtól, minden bizonnyal van olyan a neten, aki ezt már összegyűjtötte, akit érdekel biztos megtalálja.

A látvány és a fényképezés mindvégig pazar, nekem mondjuk egy picivel több akció beleférne, és az űrben fellépő problémákat is kicsit jobban kifejthetnék, esetleg a családi drámából visszavéve, de ez már egyéni ízlés kérdése.

Az biztos, hogy az utolsó két epizód nálam nagyon betalált, ha ezt az arányt tudnák tartani, nálam nyert ügye lenne a sorozatnak. Azért a 7-8/10-et így is végig tartotta, bár néha kicsit soknak éreztem a 60-65 perc játékidőt.

Jó hír, hogy már premier előtt berendelték a második évadot, tényleg kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle ahogy haladunk az időben előrefelé. Az biztos, hogy én kérek még belőle. Sokat!

30 hozzászólás Ne habozz!

Batawanga - 2019. 01. 08. 20:56

Abszolút hiánycikk ma a jó klasszikus sci-fi sorozat, fantasyval és szuperhősökkel bezzeg el vagyunk látva rendesen. Ennek fényében is hiánypótló ez a remekmű, már az alternatív történelem felfogásával is felcsigázza a téma iránt érdeklődőket (talán az HBO-s Rómán szórakoztam még ilyen jól ezen az alternatív felfogáson). A dráma része is rendben van, így azoknak is lehet ajánlani, akik nem ismerik behatóan a korszak történéseit. Úgy általában technikailag is oké, a cgi néha olcsó (az a robbanás), az űrjelenetek a vége felé kicsit elszálltak fizikailag, de a Hold szép lett és az alacsony gravitációt is megoldották, hogy ne lógjon le annyira a képernyőről. Hogy a Föld mindig ugyanabban a pozícióban van a Hold egén, na azt nem láttam bemutatva, pedig lett volna rá lehetőség. De nem akarok szőrözni, ajánlom mimdenkinek, akit érdekel az űrkutatás, vagy egy lassan kibontakozó dráma.

delMaar - 2019. 12. 18. 00:00

csak a pozitívumokat tudom visszaigazolni. a 9. résszel, abszolute a jelenleg futó legjobbak között van. méltatlanul alulhypolt sorozat.

mikkamakka - 2019. 12. 20. 10:28

Utolsó két rész valami eszméletlen nagyot szólt, mozifilmeket simán kenterbe veri

JKJ - 2019. 12. 20. 15:22

Ez volt aztán a sorozatos év. Chernobyl. Watchmen. Most meg a For All Mankind. Mindegyik 10 pontos volt. Köszönjük HBO és Apple.

Mindenkinek meg volt az utolsó rész stáblista utáni jelenet?

Shannen - 2019. 12. 20. 16:27

Jól sikerült ya finálé, aminek izgalmasnak kell lennie, azt nagyon jól el tudják kpani, az emebr meg csak ül karfát szorongatva, hogy itt most vajon mi lesz.

Kicsit átértékelve a dolgokat, lehet nem feltétlen negatívum, hogy ennyire baromi sok mindent sűrítettek bele ebbe a 10 részbe, inkább ambiciózusnak tekinthető. Az rendben van, hogy a kevésbé fontos történéseket mindig átugrották, de több olyan szál is volt, ami szerintem nem lett szépen lezárva vagy legalábbis folytatva. Ide értem Ed hazatérsét és találkozását a feleségével, a mexikói lány sztoriját, Gordo mentális problémáit, a feltételzett szovjet kém utáni hajszát stb. Erre értem azt, hogy erről is-arról is olt szó, de sok mindenre nem jutott idő. A családi szálra egy olyan brutál drámát írtak, hogy az nekem túl erős volt ahhoz, hogy utána alig essen szó róla. Lehet ez már csak ízlések és pofonok.

Az tény, hogy az űrbeli jelenetek nagyon szépek voltak, tele volt izgalmas és felemelő pillanattal. Kíváncsi leszek, hogy a második évad rögtön a stáblista utáni jelenetnél fog folytatódni, vagy még addig azért lesznek történések. Elég sokat ugráltak az időben az első évadban is, úgyhogy bármi lehet.

Összességében 8/10 az évad nálam és tényleg ott van a legjobb idei újoncok között. Az AppleTv+ ezzel talált be leginkább nálam.

Python - 2019. 12. 20. 22:41

Azt nem mondom, hogy Ronald D. Moorék újból BSG szintet alkottak, de azért az Outlander minőségét lazán hozza az alternatív NASA, és hidegháborús történelem, továbbá családi dráma sorozatuk. Az utolsó 3-4 epizód egyértelműen az évad legjobbjai, főleg a 9-10. epizódok, amelyek tulajdonképp egy összefüggő finálé részei! :)
Adok erre az évadra egy 9/10 -et lazán, de van egy olyan megérzésem, hogy a 2. évaddal egy összefüggő egészet fog ez a komplex és tudományosan többségében hiteles történetív alkotni.

Rég láttam ennyire komplex, és alapos, lebilincselően megvalósított űrkutatással, űrhajózással foglalkozó mozgóképes alkotást. ;) :)

@JKJ: Megvolt, szóval a 2. évad azért ugrik majd egy nagyobbat az időben. Tippre azt mondom, hogy az a bazi nagy űrrakéta a Marsra vagy egy már a Holdon működő és igen méretes bázisra indult, és valószínűleg a mexicói kis csaj tervezhette az új rakétahajtűművet hozzá, de majd meglátjuk.

Egyébként nem fantázia, valós koncepció, és terv volt ez az USA -ban, ’62 -ből. ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Dragon_(rocket)

_Peter - 2019. 12. 21. 13:04

Hát ez baromi jó volt! Ahogy a Mr. Robotot, ezt is jobban esik hetiben nézni.
Titkon vártam az élő bejelentkezéskor Ellen megmondja a frankót. Ed gyásza egyedül a bázison ütős volt, amikor beleírta a Hold porába a fia nevét az jutott eszembe Neil Armstrong is hagyott valamit a Holdon a halott kislánya emlékére. És az űrversenyben addig meghalt asztronauták és kozmonauták nevét is. (már akiről tudtak szovjet oldalról)

Tracy és Gordo kapcsolatát megmentette az űr :)
Az időugrás szükséges ennyire? Hiszen úgyis alternatív világban vagyunk, itt nem muszáj várni annyi évet az új technológiákra. 69 után egy évad alatt máris 83-ban vagyunk?

9/10 évad, ez a legjobb Apple újonc nálam, a többi nem fogott meg

heidfeld - 2019. 12. 21. 14:44

Igen, szédületes év az idei, sorozatos reneszánsz. És említsük meg, hogy Amazon is – The Boys-szal – legendát teremtett.
9/10 járhat rá, jogosan. Tényleg igyekeztek legkisebb részletekre is figyelni, ami még ma sem általános, akár költséges is. Olyan jeleneteket kaptunk, hogy levegőt is csak később vettem. Hihetetlen, milyen izgalmak lettek prezentálva. És az érzelmek.. Tényleg, csak keresem a jelzőket.
2 okból nem jár a 10/10. Egész egyszerűen túl sokat akartak bemutatni-foglalkozni, első évadban. Egy kivételével, jó órásak a részek, de ez is kevés. 3 rész, legalább. És ezt nem azért mondom, mert szívem-szerint, alvás nélkül is nézném még, napokig.
Nagyon korrekt karakterek, színészi teljesítmények voltak. De egy Erin Richards/Barbara – Gotham, vagy Karl Urban – the Boys, nem akadt, de sokakból ki nem néztem, hogy ilyet is tudnak. Minden elismerésem.
Nekem jobban tetszett, mint a BSG, ahol ami eredetijében, különböző világokban is jártak. Itt az időben ugrások is tetszettek, bár a végén kisebb is elég lett volna.
Nagyon-nagyon remélem, Apple meglep bennünket, és sokkal hamarabb érkezik a folytatás.
És igen. Ez a legjobb, de a Dickinson is jobban tetszett, mint The Morning Show.

Hurvinek - 2019. 12. 21. 17:42

Ezért kezdtem el nézni ezt a sorozatot,amilyen az utolsó két epizód volt!
Ha az egész évadot nézzük,már nem ilyen rózsás a helyzet. Teljesen megfordították az arányokat a készítők az optimálishoz képest. Értem én hogy foglalkozni kell a háttérrel,az otthon maradottakkal de sokszor,főleg az évad közepén ezzel nagyon túlzásba estek. Ahogy fentebb is írják,túl sok mindenbe belekaptak,amiket utána nem hagytak rendesen kibontakozni. Erre mondják,a kevesebb néha több…
A másik ami nem tetszett, az az ahogyan a manapság oly divatos Hollywood-i világszemléletet próbálták ráerőltetni a 60-as,70-es évekre. Számomra az teljesen hiteltelennek tűnt.
Összességében tetszett a az első évad és főleg a finálénak köszönhetően várom a folytatást.

Lezl - 2019. 12. 22. 20:58

Nekem nagyon rég tetszett ennyire amcsi sorozat, alig van manapság ami újat tud mutatni csak ezerszámra készülnek a szuperhősös, tucat krimis, korházas sorozatok és az emberek azt nézik meg mikor ugyanazt a történetet mesélik el huszadszorra csak más szereplőkkel…
Erre a sorozatra azt mondani hogy lassú nem is értem, annyi minden történik benne hogy épphogy szerettem volna hogy még több időben fejtik ki a dolgokat, még az a szerencse hogy nem szabvány 40-45 perces epizódok voltak, így azért nagyából sikerült mindent rendesen elmesélni a részekben.
Értem azt ha több scifis elemet szeretett volna benne látni valaki, de szerintem elég jó volt az egyensúly
Az első rész után nem hittem volna hogy ennyire beszippant a sorozat, annyira jól átadta a korszak hangulatát, a drámai részek nagyom meghatóak voltak a technikai kivitelezés is egy sorozathoz képest hihetetlenül jó volt, filmnek is elmenne és a szinészi játék is dicsérni való.
Nem szoktam de most újranézem az első pár részt mert kíváncsi vagyok az elejére hogy ismerve a szereplőket mennyire lesz más.
Nálam 9/10
Köszönjük az Applenek hogy megrendelte és mégfontosabb szerintem köszönjük meg a Sonynak is hogy így elkészítette, mert nem csak az Apple érdeme ez.

kw - 2019. 12. 23. 15:49

szerintem simán hozza a bsg szinvonalát. eleinte ignoráltam mert nem vágtam h moore sorozata ez is, aztán megtudtam, letöltöttem, elkezdtem nézni és egyből átjött az egész. a kameraállások, a vágások, zenék, sztori. kurvajó az egész ugyanúgy mint bsg anno.

delMaar - 2019. 12. 28. 03:57

az zárás is piszkosul rendben volt.

ha vmi a FAM tényleg kiérdemli a méltánytalanul alulhypolt jelzőt. nem kérdés, h az év legeslegjobbjai között szerepel.

Alain Prosztó - 2020. 01. 17. 22:21

Valamikor olvastam, miről szól, és betettem a sorozatos naptáramba. Aztán a premierre elfelejtettem a sztorit, szóval mikor a pilotban megszólal oroszul a holdon az űrhajós, akkor alaposan leesett az állam. Engem már ott megvettek.

“nekem mondjuk egy picivel több akció beleférne, és az űrben fellépő problémákat is kicsit jobban kifejthetnék, esetleg a családi drámából visszavéve”

Az évad közepén kicsit sok volt a “földi” dráma. Nem is igazán a családi, hanem hogy mindenki ügyes-bajos dolgaival foglalkozni akartak. Melegek, leszbikusok, nők, bevándorlók, spanyolajkúak, háborús veteránok, feketék, meg mit tudom én még, ki. És még mielőtt: az említett csoportok egyikével sincs semmi bajom (sőt!), egyszerűen nem szeretem, ha egy film vagy sorozat túl didaktikus.
Mindegy, ezen pár rész alatt átlendültünk, és a végére megint volt jó sok eksön.

Pár helyen azért elég kiszámítható volt a sztori, pl. egyes szereplőkön jóóó vastag volt a plot armor.

cherockee - 2020. 01. 17. 22:25

Vártam nagyon (készítők miatt), annyira nem fogott meg az elejétől, de az utolsó rész nagyon jó volt, ezt szerintem a legtöbben nem is vitatják, ha folytatják nem biztos hogy nézem tovább, de remélem majd jönnek a hírek, hogy még erősebb lett a sorozat (mert nem rossz így sem), és érezni fogom a gravitációját :).

patyo - 2020. 01. 18. 02:30

meglepett,
imádtam,
9/10?
hard to reach perfection :0
csak így tovább For All Mankind!

Ace - 2020. 01. 18. 08:50

Az írásból kimaradt de az utolsó rész stáblista utáni jelenetét ne felejtsétek el megnézni. ;)

JKJ - 2020. 01. 18. 08:58

Remélem, hogy az évadkritika sok embert rávesz a bepróbálásra. Ez egy valóban értékes és minőségi sorozat, ami más mint az előző év nagy sikerei, de eközben legalább olyan magas a színvonala.

Biztos vagyok benne, hogy több fura vagy kurtának tűnő szál fog visszaköszönni a második évadban, főleg, hogy az időben is nagyot fogunk ugrani.

Erről jut eszembe, hogy mennyire tetszett nekem az időkezelés a sorozatban. Mertek haladni. Ahol kellett ott lassan, ahol pedig a gyorsabb működött, ott azt is meglépték.

Headhunter86 - 2020. 01. 18. 10:08

Imádtam. Több ilyen stílusú sorozat kellene.
Részről részre jobb lett amúgy.

Malachi - 2020. 01. 18. 11:08

Még nem egy Végtelen szerelmesei, de ha jobban ráfeküdnének az űrkutatásra és visszavennének a családi drámákból, felnőhetne hozzá. A második évad vízválasztó lehet, ebből a szempontból a teljesen új irány miatt. Egyébként nyilván tetszett, ügyesen keverte az alternatív történelmet a megtörtént eseményekkel, akár a politikai helyzetről, akár a NASA próbálkozásairól beszélünk.

kw - 2020. 01. 18. 12:22

amúgy nem kell aggódni srácok, az ürverseny hamarosan újraindul amerika és kina között. szóval lesznek még itt fejlesztések dögivel.

FP Jones - 2020. 01. 18. 13:04

Na, én most ahogy írtátok, el is kezdem ma :)

Hegedda - 2020. 01. 18. 13:05

Ez egy nagyon jó sorozat, az arányokon valóban lehet még finomítani. Amúgy rendesen korhű, ennyi cigit sehol nem szívtak el egy évadon belül szerintem :)

heidfeld - 2020. 01. 18. 13:29

2019, második legjobb sorozata, szerintem. És tényleg, részről-részre jobb, izgalmasabb.
Hihetetlen, mennyire jól van felépítve.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 18. 16:26

Én szinte egyben daráltam le és nekem is tetszett, de az arányokkal azért voltak bajok. Túl sok volt a téma, amit át akartam vinni az írók, kevesebb tényleg jobb lett volna. Amit hiányoltam nagyon az Ed hazaérkezésének rendes bemutatása, bár akkor még jobban felerősítették volna a családi drámát, de ezt mégis vártam.
A Holdon zajló jeleneteket imádtam, de a vezérlőteremben zajló jeleneteknél is kizökkent az idő.
A leszbikusokkal kicsit szerintem sokat foglalkoztak, bár értem én, hogy még a 21. században sem lehet erről (és az elfogadásról) eleget beszélni, de mégis sok volt és nem csak az űrbéli, de más földi jelenetektől is elvette az időt.

Persze voltak túlzások is bőven – bár alternatív történelem, szóval akár így is történhetett – de Gordo feleségének a programba történő benyomása csupán marketing szempontból azért nekem kicsit kiütötte a biztosítékot. Ez nekem nagyon nagy túlzás volt, ilyen a valóságban egyszerűen nincs, nem lehet. Olyan magasan képzett, iszonyatosan felkészült emberek mehetnek csak az űrbe, hogy a sorozatnak ezt a vonalát totál nonszensznek tartottam.

“Joel Kinnaman megteszi ami tőle telik.” Ezen a mondaton hangosan felröhögtem, mert én is pontosan ezt gondoltam. Imádtam a Killingben, de színészként itt sajnos csak a közepest tudta, a feleségét játszó színésznő sokkal jobb volt, ahogy mindenki más is. De kell ő oda, a csinos pofikája :-) Szeretjük.

Ezen kívül én is csak dicsérni tudom, egyértelmű, hogy folytatom.

8,5/10

karit - 2020. 01. 24. 22:36

A hidegháború közepén, a hatvanas években a Pentagonban építettek egy beszélő szuperszámítógépet.
Az elnök stábja előtt egy tábornok megkérdezte tőle:
– Az amerikaiak, vagy az oroszok küldenek először embert a Holdra?
A Gép kattogni kezdett, majd válaszolt: – Igen.
A tábornok izgatottan felkiáltott: – Igen, de KI?!
Mire a Gép kis gondolkodás után:
– Igen, Uram!

ttwnwbd - 2020. 02. 04. 21:20

Hú, ez valami egészen brutálisan jó volt! Várom a folytatást nagyon.

Thomas - 2020. 06. 22. 22:58

Wow, ez lett az év meglepetése számomra:) Nem is tudom, hogy miért nem kezdtem el tavaly, pedig emlékszem, hogy érdekelt, biztos azt gondoltam, hogy túl “kosztümös”, régen játszódik. Aztán pár napja egy hirtelen döntésből nekiálltam, és abba sem tudtam hagyni, hihetetlen volt, teljesen magával ragadó:) Igazi profi megvalósítás, mozifilmeket idéző látvány, jól sikerült casting. Azért “csak” 9/10 az évad, mert középtájt egy picit leült, ennyire részletesen azért nem mentem volna bele minden szereplő életébe, meg az akkori faji meg mindenféle kérdésekbe, de unalmassá egy percre sem vált, csak sajnáltam, hogy telik vele az értékes játékidő:)

Jól sejtem, hogy el sem kezdték forgatni még a 2. évadot? Szóval idén ne is számítsak rá, de még az is lehet, hogy csak jövő ősszel jön gondolom. Hát ezt nehéz lesz kivárni:( Alig várom, hogy mi jön most, remélem, az igazi sci-fi még csak ezután kezdődik:)

winnie - 2020. 06. 23. 06:44

Thomas: szerintem már rég elkezdték a 2. évadot, nagyon korai berendelést kapott, az nem szokott véletlen lenni. Általában produkciós oa van.

Thomas - 2020. 06. 23. 11:27

Na ez jó hír. És tényleg, most találtam egy decemberi cikket, miszerint félig leforgatták, és tartanak egy karácsonyi szünetet, aztán folytatják. Akkor lehet még talán egy őszi bemutatóban is reménykedni, ha befejezték, vagy nem sok hiányzik:)

Nagyon bírtam benne Sarah Jonest, remélem, több szerepe lesz a folytatásban:) Shantel kapta színészileg a hálásabb szerepet, de Sarah volt kedvelhetőbb, és marha jó hangja van:) Azt hittem, még nem láttam semmiben, eszembe nem jutott, hogy ő volt az Alcatrazban, amit anno valamiért elkezdtem, nagyon megváltozott azóta! És ahhoz képest, hogy a nevét Shantel előtt írták ki a főcímben, szerintem jóval kevesebbet szerepelt (igazán csak a 3. és a 9. részben volt többet, míg Shantel azért végig jelen volt), ezért gondoltam, hogy a folytatásban komolyabban terveznek vele.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 05. 12:21

A For All Mankind 2. évadja 10 évet fog ugrani az időben, 1983-an játszódik majd a Hidegháború csúcsán, az orosz-amerikai feszültség tetőzése idején. A középpontban a holdi forrásokkal kapcsolatos tusakodás mellett Reagan ambíciózus űrfelfedezése tervei lesznek, a NASA militarizációja – és természetesen az, hogy valamiképp el lehessen kerülni a nukleáris háborút.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz