login |

La Casa De Papel / Money Heist: a “3.” évad

2020. 01. 18. 15:12 - Írta: Shannen

18 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Netflix spanyol rablós-átverős sorozata, melynek első évadja (ami a tévében egyben futott le, de a Netflixre már két részletben került fel) simán ott volt az akkori legjobb újoncok között, tavaly visszatért egy újabb szédületes etapra, mely a Netflix-számozás szerint a harmadik “részt” (Part 3) jelenti, így most kivételesen, a félreértéseket elkerülendő, mi is ezt követjük.

Kezdjük azzal, hogy számomra nem volt annyira egyértelmű, hogy a folytatás jól fog elsülni. Ennek oka, hogy az első és második etap egy lezárt sztorit mesélt el. Láttuk, ahogy egy csapat rabló betör a Spanyol Királyi Pénzverdében, hogy végrehajtsák minden idők legnagyobb rablását. A több napon át tartó túszejtés tele volt rengeteg fordulattal, hol az akciót vezető Professzor húzott meglepőt, hol a bent lévő bűnözők tettek váratlan lépést, sőt időnként még a rendőrségnek is sikerült átverni a rablókat.

Nem lehetett nem darálva nézni a sorozatot. Ha valaki még emlékszik milyen volt 24-t nézni, az nagyjából be tudja lőni, hogy mire számítson a La Casa De Papel esetében. Azonban egyúttal sajnálom is, hogy nem hetiben érkeztek a részek, hiszen ez is tipikusan az a sorozat, amit ki lehetne beszélni rendszeresen, találgatni és agyalni, hogy vajon mi fog történni a következő részekben.

Persze, ahhoz, hogy működjenek a csavarok és a nézők is meglepődjenek, olykor bizony szemet kellett hunyni egy-egy történés felett, ami nem biztos, hogy annyira logikus vagy hihető volt, és elfogadni, hogy ez kellett ahhoz, hogy a következő fordulat működjön. Már ha abból indulunk ki persze, hogy az alapszituáció egyáltalán lehetséges.

Ez a hozzáállás a harmadik évadban sem változott. Sőt itt a készítőknek még nagyobb feladatot kellett végrehajtaniuk azzal, hogy bár ugyanazt a sémát követik, mint korábban mégis legyen legalább annyira csavaros a sztori anélkül, hogy kiszámíthatóvá válna.

A La Casa de Papel nagy erőssége, hogy képes volt elég hamar elérni, hogy tudjunk szurkolni a rablóbandának és érdekeljen a sorsuk. Enélkül az egész átverősdi nem működne. Nagy szerepe volt ebben a flashbackek használatának, ami teret adott annak, hogy egyrészt a tervet, másrészt a karaktereket is jobban megismerjük és árnyalni tudják őket.

Ahogy írtam, a Part II végére lezárul a történet. A sorozat sikere azonban nem engedte, hogy itt abbahagyják, így folytatni kellett valahogy a sztorit, ráadásul úgy, hogy az hihető legyen az előző finálé fényében.

Szerencsére sikerült úgy tovább csavarni a történetet, hogy annak legyen értelme. Miközben új arcok is csatlakoznak, a fókusz továbbra is a korábbi csapaton van. Ami problémám volt az új évaddal az főleg abban volt keresendő, hogy a megemelt tétek miatt egy nagyon sűrű nyolc részt kaptunk, ami részben akarva, de talán inkább akaratlanul elnagyoltnak, kevésbé kidolgozottnak tűnt, ráadásul a fináléban történtek teljesen új alapokra helyezik a játszmát.

A tovább mögött kifejtem bővebben is az évad történéseit spoileresen.

Azt rögtön megjegyezném, hogy a hőssé vált, teltházas előadásokat tartó menő Arturito-val kezdeni a szezont, telitalálat volt. Utána is szépen folytatták, egy nagyon hangulatos montázzsal arról, hogy a csapat milyen boldogan éli világát a világ különböző pontjain. Aztán beüt a krach mivel sem Tokyo, sem Rió nem tudja meghazudtolni önmagát, így hamar eljutunk oda, hogy Riót elfogják, a csapat pedig újra összegyűlik a Professzornál, hogy kitalálják hogyan is tudnánk társukat kiszabadítani. Így kezdődik meg a spanyol jegybank elfoglalása és kirablása.

A legjobban talán azt élveztem az évadban, ahogy a dupla-flashbackek működtek és így nemcsak azt láttuk, ahogy a Professzor megint oktatja a tanítványait, hanem, ahogy Berlin és Palermo oktatja a Professzort. Nyilván Berlint már önmagában öröm volt látni, így legalább kevésbé érződött a hiánya.

Raquel és a Professzor szerelmén már az előző szezon végén túltettem magam, elfogadtam, hogy ez van, még ha számomra ez is volt az egyik gyenge pontja a sorozatnak. Idén az amúgy sem tökéletes tervnek is ez volt az egyik gyenge pontja. A finálé egyik csavarját pedig már messziről lehetett látni.

Az új túsztárgyalónő nagyon okosnak és lazának volt beállítva, és jobb ellenpontnak tűnik egyelőre a Professzorral szemben mint Murillo volt, de összességében ennél többet kell mutatnia, hogy meggyőzőbb legyen.

Ami a nagy tervet illeti, láthatóan nem véletlenül volt ideges a Professzor miatta, hiszen több sebből vérzik, mint bármikor korábban. Ez egyrészt a Professzor hibája, másrészt a csapaté, akik továbbra is csak akkor tudnak igazán együttműködni, ha baj van. A fináléban a helyzet végképp eldurvult, ahonnan már nem lesz visszaút

Kérdés, hogy a nyílt erőszak és egy tank felrobbantása után mennyi támogatója marad a Dalí-maszkos bandának. Az előző akció során és most is fontos volt, hogy ne legyenek áldozatok. Szerintem ez nézőként is elég más megvilágításba helyezi a folytatást. Mert, hogy az lesz. Még idén érkezik a Part 4, sőt már a Part 5 is be van rendelve.

Végül pedig érdekes elgondolkodni, hogy vajon miért pont a legjobb karakterektől válnak meg a készítők? Berlin, Moszkva és most Nairobi…

Ettől függetlenül persze kíváncsi leszek a folytatásra, megint biztos egy nap alatt le fogom darálni, de azért jó lenne, ha nem menne át totál eldurvult lövöldözésbe az egész, mégha a jelenlegi káosz nagyjából ezt is sugallja.

Ja, és a finálé vége főcímét ki ne hagyjátok, ha szeretnétek hallani a főcímdalt egy különleges előadásban.

18 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2019. 07. 19. 15:01

kicsit spoiler…

A vége cliffhanger, szóval aki az 1. után nem bírt várni a 2. évadra, az most ezt ne nézze meg addig, míg nem lesz 4.

pribrgre - 2019. 07. 19. 17:34

@korum neee! már csak 1,5 rész van hátra ha nem lett volna vége munkaidőmnek ledaráltam volna egyben én is :D :D nekem nagyon bejövős, simán ledarálnék belőle több évadot is egyben még, bár szó se róla az előző “2” évad jobb volt szerintem. Már nost várom a következő évadot :D

winnie - 2019. 07. 19. 22:37

Ami az “évadot” illeti, hát számomra rövid volt, voltak részek amire túl sok időt pazaroltak, Berlines részek, egyéb visszaemlékezések, de csak annak fényében, hogy a bankos részre meg kevesebbet.
Ezért is az első fele kicsit unalmas, vontatott lett.
A végére meg kicsit klisésen mindenki okosabb lett a másiknál, és azért a tökéletes terv, még ha a prof mondta is, hogy kevés idő volt megtervezni, azért nagyon sok sebből vérzett, és megint inkább az ő oldalán. Mindenre gondolt, és mégis minden bukta lett.
És persze sajnos rengeteg bug volt ebben az évadban is, még nagyon feltűnők is. De az átlag nézők ezeket nem igazán fogják észrevenni. De azért ilyenek, hogy Rio megy a bank fele, a túszok már kint állnak, aztán megáll, következő részben meg még nyitják az ajtót, mert a túszok bent vannak. Első évadban is sok ilyen vágás hiba volt, azért számomra elég zavaró, sok más hiba mellett.
És igen a vége miatt a folytatás már tuti komolyabb lesz. Még ha x,y életben is marad. Bár biztos volt valami terv, hogy jönnek ki, de jelenleg ötletem sincs.

speranza - 2019. 07. 20. 04:20

Ordító hibák már az előző évad(ok)ban is voltak. Mint pl. amikor az egyik elhunyt karakter felett vitáztak valamin, és az közben jól láthatóan lélegzett. :D
Ettől függetlenül nagyon vártam már a folytatást, mert amúgy meg szórakoztató volt és teljesen lekötött. :)

pribrgre - 2019. 07. 20. 17:37

@Theo igen, sok minden bukta lett, de a Professzor terveiben sokminden bizonyos emberek reakcióin alapul és azért valljuk be az teljesen kiszámíthatatlan, hogy emberek egy adott szituációra/ban hogy reagálnak. Azért ők is csak emberek.. Viszont ha minden tökéletesen működne a tervének megvalósításában nem is lenne jó a sorozat, legalábbis izgalmas biztos nem :))

Theo - 2019. 07. 20. 21:25

Ja csak az egész vergődés a telefonnal így értelmetlen lett. Az első évadban alig tudták bemérni, itt meg hiába trükköztek, bár nem egészen volt világos hogyan, és mekkora területen találták meg a jelüket, de mégis megtalálták, aztán hogy a lakókocsival lebuktak még oké, de utána egy drón simán megtalálja őket, erre nem volt semmi terv?. Sok bonyolult opcióra gondolt, de az egyszerűekre nem. Meg ennyi erővel ők lehetek volna egy másik országban is, vagy egy extra telefonos egy másik országban, ahol nem tudják azt bemérni. Ott volt a sok pakisztáni azok is simán megoldhatták volna a telefonosdit.

pribrgre - 2019. 07. 22. 14:07

Hát igen, ez igaz, de senki sem tökéletes, még a Professzor sem :D Egyébként még mindig azt mondom, hogy ha minden tökéletesen menne, nem lenne miért izgulnunk :) ( legalábbis nekem biztos nem :D )

Mindenesetre én vágom a centit a következő évadig, szerintem ott már eldurvulnak majd a dolgok, legalábbis remélem :D Egyébként nekem sincs semmi ötletem, mi lenne a terv a kijutásukra..

mrmackey - 2019. 07. 26. 04:49

Ez egy nagyon jól sikerült sorozat, persze a logikai hiányosságokkal kicsit nagyvonalúnak kell lenni a nézése közben, de nekem egészen hidden gem volt. Csak azért szedtem le, hogy spanyolt gyakoroljak, és aztán majdnem egyszerre bedaráltam az egészet. Lesz 4. évad. Nem tudom, meddig lehet még ezt a történetet elhúzni, hogy ne váljon nevetségessé, de még egy évad talán van benne.

Kicsit talán sok benne a romantika az én ízlésemnek, meg a kommandósokat folyamatosan komplett hülyéknek állítja be, akik képtelen bármit eltalálni. És a tárak nem nagyon akarnak kifogyni itt se. Viszont jók a karakterek (közepesnél kevésbé klisészerűek), lassan kibomlik mindegyiknek a háttérsztorija, és jók a párbeszédek is.

Rendex - 2019. 07. 31. 01:31

Ma este tudtam csak belekezdeni a 2. évadba (part 3), de már le is ment. Furcsállom én is, hogy semmi hír / kritika nem volt az oldalon róla, szerintem is megérdemelné.

A zseniálitása megmarad a sorozatnak, bár itt-ott már nagyobb hiányosságokat érzek, mint az előző évadban. A színészi játék fantasztikus, az új állandó szereplők castingja teljesen rendben volt. Ugyanakkor érződött az is, hogy kevesebb játékidő volt a történet elmesélésére.

Spoiler!

A heist / war nem lett befejezve, így ha berendelik a következő évadot, akkor kaphat a par 3-4 is egy kerek történetet mesél el. Kaptunk cliffhangert is a végére, illetve egy Professor szintű játékos is.

nagycsabi - 2019. 08. 01. 16:34

zseniális a sorozat, kíváncsi vagyok a 3.évadból mit hoznak ki.

icelander - 2019. 08. 25. 18:01

az uccso rész végén mégjobban odab#sz, hogy ‘Berlin’ énekli a főcímet.
Minden hibája ellenére, nemtudok most ennél jobbat.
Jöhet a 4. Évad

pribrgre - 2019. 08. 29. 09:47

@icelander igen, brutál jó az utolsó pár perc, jó párszor megnéztem már, nem tudom megunni :) Nagyon kíváncsi leszek mi lesz a folytatásban, de szerintem eldurvulnak a dolgok..

Edrick - 2020. 01. 18. 19:52

Nem mondom, hogy nem rezgett a léc. Eredetileg féltem, hogy csinálnak egy folytatást “A” menekülésnek (a távolban feldereng a Prison Break), és húztam a számat akkor is, mikor átnyergeltek abba, ami az eredeti koncepció megmikrózásának tűnt (és meg mernék esküdni, hogy a bank csarnokának díszlete is ugyanaz, mint ami a nyomdáé volt), de eleget változtattak ahhoz, hogy érdekes és izgalmas legyen, miközben valahogyan végig ismerős maradt. A végére a legnagyobb negatívum az lett, hogy az új szereplőknél azt éreztem, közel sem foglalkoztak velük annyit, mint az eredeti tagokkal, és ez elszomorított, mert nem vagyok haljandó elhinni, hogy példál a görényes ember csak a görénye meg a telefonjai miatt kellett (ezt mondjuk idén simán korrigálhatják).
A Part 5 hírére elkerekedett a szemem, nagyon kíváncsi vagyok, meddig tudják úgy húzni, hogy ne érződjön feleslegesnek, pláne, ha most áprilisban megint kerek lesz az zárás. De tavaly is rám cáfoltak, úgyhogy talán megint meglepnek?

idioty - 2020. 01. 19. 12:59

Szerintem nem volt jó ötlet két részre szedni az első évadot (mármint PArt I és II-ről beszélek), mert a második rész messze elmarad az elsőtől, mint jól átgondolt terv. Viszont eredetileg 1 évad volt, ahol pont az volt a lényeg, hogy az elején még minden klappol, a vége felé meg nem. Emiatt nekem a második részt gyengébbnek éreztem, jobb lett volna, ha egyként kezelik ők is. Aztán indult a 3. rész és hát az első résznél megillyedtem, hogy menekülésdi lesz belőle. Majd utána, (ahogy fentebb is írták) Prison Break. Szerencsére egyik sem volt, sőt az első részhez képest is kicsit másabb.

Ugyanakkor a Professzor számomra elég nagyon zuhant, mint értelmes ember. Ugyanis sokszor hülyének állították be a karaktert. Pl amikor lekezdik tervezni az újabb rablást, akkor újra beülnek az iskola padba és elkezdi elölről mondani ugyanazt, amit az első részben (szabályok) csak azért, hogy utána Nairobi el tudjon sütni egy hülye poént.
Aztán a lefgőbb szabály, hogy ne legyen szerelem… aztán pont ki szegi meg a legjobban???
Ha így folytatják, akkor csak Naoribi miatt fogok izgulni egyedül. Ő marad egyedül, mint normális karakter.

Mindettől függetlenül amúgy sokkal jobban tetszett a part 3, mint a part 2. És nagyon kíváncsi vagyok hova vezet még a 2 hátralévő part.

heidfeld - 2020. 01. 19. 13:41

Ma délelőtt fejeztük be.
egy nagyon erős 7.5/10 járhat rá. Tetszettek. amikor tanultak,a baráti hangulat, kötelékek kialakulása, akár túsz, és rabló között. Izgalmas, fordulatos, néhány színész igen jó, és a görényes dolog… Feküdtem a nevetéstől de…
Sok sorozatnál játszották el, és itt sem működött/ pár Spoiler/
Nyomozónőt-Professzort összehozni. Nem jó ötlet, kioltják egymást. Elmúlt a varázs. Tokyo és Rio. Sehogy nem éreztem a kémiát. Hol szabadulna tőle, hol halálos szerelme. Komolyan, még Tokyo és Alison csókjában is több volt. .. És miért nem kezdtek többet Alison karakterével. Felesleges volt az igazgatót is beküldeni. Új túszokat, sehogy nem ismerjük, új rablókat is alig. Professzort lebutították. Teljesen hiteltelen, hogy ennyien vannak. Pár jelenetben senki-sehol nem őrzi a rengeteg túszt.

Spoiler vége.
Vannak még lehetőségek. Igazán, csak most durvul el a helyzet. Minden hibája, logikátlansága ellenére, nagyon izgalmas, érdekes. Várjuk a folytatást.

speranza - 2020. 02. 04. 23:56

Én ezt megint imádtam!
Tetszettek a jól összeválogatott zenék, a hangulatos kis bejátszások arról, ki mivel töltötte az elmúlt éveket, és hogy hogyan született meg az új terv. Örültem Berlinnek, kicsit hiányoltam viszont, hogy az új arcokról nem sok derült ki. Jól eltalálták az egyensúlyt a korábban már látott, ismerős fordulatok és az új impulzusok között. A kedvencem ebben is Nairobi volt. Alba Flores úgy tud lelkesíteni, hogy az automatikusan átragad a nézőre is, ő nagyon fog hiányozni, de a Professzor „lassú víz partot mos” karaktere is nagyon el van találva. Ez az évad se volt tökéletes, de nem baj, mert a tökéletesség unalmas, ez viszont úgy volt szórakoztató, ahogy volt. :)

Roly - 2021. 01. 03. 19:26

Valaki tudja mikor lesz 3/4 évad magyar netflixen?

winnie - 2021. 01. 03. 20:25

a szinkronok felkerülését sosem lehet tudni előre. jön majd valamikor.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz