login |

The Brokenwood Mysteries – írta speranza

2020. 01. 19. 21:46 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Ki szereti a feelgood krimi sorozatokat? Az olyanokat, amilben történik egy-két gyilkosság, amit kellemes zenei aláfestés közepette, szép helyszíneken felderít egy szimpatikus nyomozócsapat, miközben remekül szórakozunk és utána azzal a kellemes érzéssel állunk fel a fotelból, hogy feldobta a napunkat?

Nos, a nemrég a hatodik évadjához érkezett The Brokenwood Mysteries, azaz a Brokenwood titkai ilyen.

Első ránézésre hagyományos, epizodikus nyomozós sorozatnak látszik, és tulajdonképpen az is, de mégis kiemelkedik a kínálatból. Kommentekben többször is megemlítettem már, hogy a Brokenwood titkai a Kisvárosi gyilkosságok, azaz a Midsomer Murders új-zélandi megfelelője, csak bohémabb, viccesebb kiadásban. Félreértés ne essék, nem paródiáról van szó, hanem könnyedén szórakoztató dráma sorozatról, amit részben a csavaros gyilkosságok megoldása, de leginkább a hangulat, meg a kissé zizzent karakterek adnak el.

A humort néha csak a háttérben elhelyezett egy – két tárgy szolgáltatja, máskor a tanúk, vagy a gyanúsítottak külleme és jelleme, de a legtöbb esetben a helyzet szüli az iróniát. Nem harsány módon és nem minden áron, hanem csak szolid eszközökkel igyekeznek elérni, hogy közben jókedvünk legyen.

Az ügyek megoldása során pedig ügyes módon információkat csöpögtetnek az országról is. Így tudtam meg például, hogy milyen állat a katipo, mitől olyan értékes a manuka méz, vagy hogy mi a szösz az a tutin, és amolyan brokenwoodi módra annak is emléket állítottak benne, hogy Új-Zélandon forgatták A Gyűrűk Ura-trilógiát. A soundtrack előadói is hazai hírességek, a két legismertebb közülük Tami Neilson és Delaney Davidson.

Az első évad elég sablonosan kezdődik: Brokenwoodba egy haláleset kivizsgálására új detektív felügyelő érkezik a négyszeresen elvált Mike Shepherd (Neill Rea) személyében. Az együttműködése a brokenwoodi rendőrséggel ideiglenesnek indul, de Mike a pilot végére úgy dönt, hogy marad, és itt kezd új életet.

A munkához két fős kis csapatot kap maga mellé, amelynek egyik tagja a szingli Kristin Sims (Fern Sutherland), a másik pedig a vörös hajú Sam Breen nyomozó (Nic Sampson). A csapattal rendszerint együttműködik az orosz származású törvényszéki patológus, Gina Kadinsky (Cristina Serban Ionda) is.

Ők tekinthetők a főbb szereplőknek, bár túl sok időt nem vesztegetnek el a bemutatásukra, inkább munka közben ismerjük meg fokozatosan őket. Rajtuk kívül van még valaki – a kiterjedt rokonsággal rendelkező szomszéd, Jared Morehu (Pana Hema Taylor) – aki idővel amolyan barát-féleség szerepét tölti be Shepherd felügyelő életében. (Ha valaki ismerősnek találja őt, nem téved. Itthon a Spartacus-sorozat egyik gladiátoraként láthattuk már korábban.)

Hogy ez nem hangzik túl érdekfeszítően? Elismerem, de a megvalósítás mégis magával ragadó. Mike az empátiájával, a sajátos módszereivel, öreg autójával és country zenével teli magnókazettáival új színt visz a nyomozásokba, a laza hozzáállása pedig hatással van a két, kissé merevebb gondolkodású beosztottjára és Ginára is.

Különös módon a karakterizálás rajta kívül inkább a mellékszereplőket érinti, akiknek nagy része állandó – lévén, hogy itt valóban egyetlen kisvárosban játszódnak az események – csak a szerepkörük változik epizódról epizódra. Aki az egyikben tanú volt, azt egy következőben esetleg sértettként, vagy elkövetőként látjuk viszont.

Közülük az idős Mrs. Marlowe (Elizabeth McRae) az egyik telitalálat, ő a város élő emlékezete. Egykor nővér volt, mindenkit ismer és minden fontos eseményről tud, ami csak említésre méltó. A másik Frodo, a helyi lúzer (Karl Willetts), aki afféle örökös szemtanú, mert valahogy mindig épp ott szerencsétlenkedik, ahol megölnek valakit.

Ami a leginkább rokonszenvessé tette a szememben ezt a sorozatot, az a mód, ahogyan Mike a munkája ellenére egyfajta elnéző toleranciával viseltetik mások furcsaságai, rigolyái, betegségei iránt. Ennek egyik legszebb példája a demens gyanúsítottak kihallgatása a negyedik évadban, amit úgy tudtak humorosan tálalni, hogy közben se a betegekből, se a betegségből nem csináltak viccet, egyszerűen csak magát a szituációt tették megmosolyogtatóvá az idős színészek bravúros alakításának köszönhetően.

A hat évad soknak tűnhet ugyan, de a szezonok elég rövidek – mindössze négy részesek – amiért valamelyest kárpótolnak bennünket a film hosszúságú epizódokkal – ráadásul a magyar sugárzás teljesen szinte van a kintivel.

A legnagyszerűbb a sorozatban pedig az, hogy bármikor, bármelyik évadba bekapcsolódhatunk, mert így is érthető, és nem fogjuk úgy érezni, hogy kimaradtunk valamiből. Minden krimi iránt rajongónak melegen ajánlom ezt az unikális darabot.

4 hozzászólás Ne habozz!

Én is akarok kommentelni... - 2020. 01. 20. 05:56

Nekem a 10 éves gyermekem látta valahol vendégségben, megtetszett neki a stílusa. Azóta itthon a 4. évad végénél tartunk, és családi kikapcsolódásnak tökéletes.

A fiam kedvence Frodó, aki fentebb is ki lett emelve :) És tényleg megvan a kisvárosi feeling, a fiam is jókat kacarászik a folyamatosan feltűnő, béna ügyvéden is, aki hol keresztbe tesz a nyomozóknak, hol pedig ha téged védene te magad ölnéd meg a saját ügyvéded :)

Sanya - 2020. 04. 01. 21:38

Imádom, zseniális!

2 - 2020. 04. 08. 09:10

” a szezonok elég rövidek – mindössze négy részesek – amiért valamelyest kárpótolnak bennünket a film hosszúságú epizódokkal”

De ez is hitelesebbé teszi a sorozatot, hisz egy kis városban 4nél több gyilkossági ügy 99.9999999%ig biztos, hogy nem történik.
Emellett a másfél óra is azt mutatja, nem csettint egyet az ember és már mégis van oldva az ügy. És minden epizódnak van történések. Yaret-et (boccs ha rosszul írtam a nevét) azért hiányoltam a felbukkangató szereplők közül. Ez egy nagyon reális értékelés két-havonta nézek meg egy-egy részt. Ezt a sorozatot filmes hosszúsága, miatt nem darálom évadonként. Teljesen igaz, hogy bárhová belehet csatlakozni (én a 3. Évadnál, később megnéztem a korábbiakat) Nem lehet mondani, hogy….évad jobb volt mint a ….évad. Mert ugyanúgy fantasztikusak. Az indítékok általában jól állnak, ha mégsem lenne elég gyilkosságnak, berakják, hogy nem ez volt a szándéka…

Remek a sorozat, tud valaki arról, hogy lesz-e 7.évad?

winnie - 2020. 04. 08. 09:33

ne feledd, hogy az évadoknak nem kell egy évet felölelniük, lehet 3 szezon (12 ügy) 1 év alatt is, és 4 ügy több év alatt is. persze, ha a sorozat konkrétan céloz az eltelt időre, az más.

egyelőre még nincs infó a 7. évadról.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz