login |

Pilot-mustra: Nurses – 1×01

2020. 01. 20. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Ó, hát ez tiszta felüdülés volt!

Január elején indult ez a nővéres, ápolós kanadai sorozat, ami talán az idei év első kórházas szériája, és nyilván nem fog a világon semmi újítást hozni a műfajban (bár az mindenképp kevésbé megszokott, hogy nem a gyógyítás van a középpontban az orvosok által, hanem a páciensek gondjának viselése, mint a Mercy-ben anno), de ettől még annyira nem amerikai volt, hogy simán beneveztem a folytatásra.

NURSES – 1×01 – 7/10

Magán az alapokon tényleg nem nagyon lehet mit ragozni, egy kórház öt új nővérét ismerjük meg, három nőt és két férfit, akik pont olyan eligazítást kapnak, mint az újonc orvosok az összes többi kórházas sorozatban – konkrétan még említik is azt, hogy pont ugyanebben az időben egy rezidens éppen pár újonnan érkezett medikus fejtágítását végzi.

Az újonc szemszöges megközelítés eléggé bevett, bár ezúttal nem totál kezdőkről van szó, nincsenek nagy rácsodálkozások, ráadásul az öt főszereplő rögtön a dolgok sűrűjébe kerül, amikor egy szándékos tömeggázolás sebesültjeit kell ellátniuk – besegíteniük az orvosoknak. Mert még egyszer, ezúttal nem arról van szó, hogy a főszereplők életet mentenek, diagnosztizálnak vagy műtenek, inkább csak segítenek és minden más egyéb, hasonlóan fontos munkát végeznek.

Ez az egy esetes megvalósítás (ami valójában sok kisebb esetet, pácienset jelentett) a pilotnak nagyon jól állt, mert mindenki egyszerre dolgozhatott, és megismerhettünk pár mellékszereplőt is (orvosokat, főnöknővéreket), de legfőképp azért, mert azonnal feltűnt, hogy ez nem amerikai sorozat. Sürgős esetek ide vagy oda, itt nyoma sem volt káosznak, kiabálásnak, hatásvadászatnak.

Minden totál visszafogott volt, az orvosok és nővérek nyugodtan, szakszerűen dolgoztak, nem az életveszélyes bakik vagy szemét felettesek, furkáló kollégák voltak a középpontban, hanem tényleg a betegellátás, az empátia. Ami frusztráltság adódott, az is csak annak volt köszönhető, hogy az egyik karakter csak adminisztratív funkciókat töltött be az első napján, ahelyett, hogy a frontvonalon lett volna.

Tudom, hogy sokan úgy látják, hogy túltengnek a kórházas sorozatok, de ez egyrészt nincs így, évente nem indul túl sok, másrészt egy azért belefér, nem? Idén a Nurses volt az első, így akár ez is lehetne, ami marad. Nekem abszolút imponált, hogy nem voltak “gonoszok”, mindenki pozitív karakternek tűnt, jószándékú volt (oké, némi froclizás belefért azért), az egész tiszta idealista képet festett.

Persze a folytatásban már lehet, hogy el fog merülni a klisékben a sorozat, mindez csak az első rész alapján csapódott le bennem. Még akkor is, ha egyelőre karakterek terén papírvékony a Nurses. Pár kivastagított tulajdonságuk a nővéreknek mondjuk átjött a betegekkel való interakciók révén, de van egy olyan érzésem, hogy később a magánéletükben is el fogunk merülni, főleg, hogy némelyiküknél bedobtak homályos részleteket, titkokat. De drámából és érzelmekből ezek nélkül is jutott.

Mondom még egyszer, nem azért tetszett, mert újít a Nurses, hanem mert szimpatikus volt. (Oké kicsit naiv is, amikor dilemmaként egy ezerszer megrágott kérdést dobott fel, de ezzel úgy vagyok, hogy ha egy karakter olyan témákon akar lovagolni, hogy “mikor kell segíteni egy páciensen”, akkor tegye, ha ő tényleg ilyen típusú, ez is egy plusz réteget ad neki.) Kanada tudja, hogy kell egy tipikus műfajban nem tipikusnak lenni, ld. Remedy vagy Saving Hope.

2 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2020. 01. 20. 21:25

A 2. rész 2/10, részemről ennyi volt. Unalmas, érdektelen, sablonos.

Csilla0422 - 2020. 02. 21. 12:11

Nekem egyre jobban bejön. Érdekesek a karakterek, jók a szálak. Remélem, hogy lesz S2.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz