login |

Pilot-mustra: Deadwater Fell – 1×01

2020. 01. 21. 14:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Olcsó húzás lenne most a Broadchurch-öt emlegetni? Egy skót Broadchurch-öt. Lehet, és nem is David Tennant miatt teszem a Channel 4 pár napja indult új sorozata kapcsán, de a hangulat nekem abszolút a színész Olivia Colman-nel forgatott krimijét idézte meg. (Amiről nem csak az jut eszembe, hogy Colman azóta hova eljutott, hanem az is, hogy Jodie Whittaker számára is milyen frankó ugródeszka volt a Broadchurch.)

De csitt, ezennel Broadchurch-moratóriumot indítványozok! Főleg, hogy a Deadwater Fell kezdése abszolút önmagáért beszélt, nem szorult rá semmilyen párhuzamokra, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vágná rá szinte az első percek láttán a néző, hogy “ez egy újabb igényes és nagyon sötét tónusú brit krimi” lesz, amiből (szerencsére?) készül évente vagy 5-6.

DEADWATER FELL – 1×01 – 8/10

Illetve helyesbítek, mert nem rögtön, hiszen kifejezetten idilli indítást kapunk, megismerjük a sorozat helyszínéül szolgáló kisvárost, a lakókat, egy iskolát, pár személyes kapcsolatot, mindenki boldog, minden fényes. Azonban egy éjszaka döbbenetes szörnyűség történik… és már senki (és semmi) sem lesz olyan, mint korábban volt.

Persze megint helyesbítenem kell, mert a Deadwater Fell nem akar senkit sem félrevezetni, hiszen az első percekben már látunk villanásokat egy leégett házról, illetve egy autóbalesetről, épp csak annyit, hogy elgondolkozzunk, hogy mi a fene van (vagy volt, vagy lesz), s miután elfelednénk mindezt, a pilot végére össze is fog állni minden.

Nem is nagyon írnék a konkrét sztoriról többet (aki akar, a lényeget az előzeteses bejegyzésünkben elolvashatja), ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy pont ugyanarra kanyarodik, amerre szoktak ezek az átívelős krimik kanyarodni a briteknél: megtörténik a baj (általában gyilkosság), mi pedig látjuk, hogy a közösség miképpen reagál minderre.

Miközben általában gyanúsított is kerül a képbe (akit sokszor meghurcolnak, de minimum ferdébb szemmel néznek rá onnantól), elkezd lepattogzani a festék a közösségről, és kiderül, hogy a felszín alá bőven beették magukat kisebb és nagyobb titkok, amik egy ilyen zárt közösségben egyrészt nem sokáig maradnak titkok, másrészt pedig a komoly következményekkel járhatnak.

Kicsit rejtélyeskedős megközelítést választott a készítő, hiszen amellett, hogy bizonyos dolgok nem egyértelműek a jelenben, a múltból és jövőből is villantanak fel képeket, visszaemlékezések során még jobban megismerjük a szóban forgó közösséget, napfényre kerülnek korábban nem ismert (maximum sejtett) összefüggések, és elég komoly jelenbéli kérdőjelek kerülnek megválaszolásra.

Amiért talán mégsem Broadchurch a sorozat, az a főszereplő személye: aki David Tennant családapa karaktere mellett Cash Jumbo anyukáját emelik ki, aki mintha kezébe akarná venni az ügyet. Persze rendőrök is vannak a képben, de mintha a háttérbe tolnák őket (elég nagy ugrás a rész eleji helyszín-biztosítási megbízatás után egy ennyire kiemelt ügyön dolgozni), a jelek szerint nem ők lesznek a középpontban. (Aztán persze tévedhetek.)

Nem tehetek róla, de ez a műfaj abszolút a gyengém, így “sima ügy” volt ez a széria is. Való igaz, hogy sosem ajánlanám annak, aki valami vidámságra vágyik, minden bizonnyal nem mindig jó szörnyűségeket és gyászt nézve kikapcsolódni, mégis valahol élményt nyújthat a néző számára színészi játék, illetve lélektani aspektusok ábrázolása. Remélem, hogy a pilot után sem adnak lejjebb a kezdeti színvonalból.

A Deadwater Fell hétvégén adásba került második részét direkt nem is vontam bele a kritikában, mert azonnal nyilvánvalóvá vált számomra, hogy végig fogom nézni a szezont (csak 4 rész), szóval bővebben majd a finálékritikában kifejtem, amit ki kell fejteni, most inkább az első benyomásokra hagyatkoztam.

12 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2020. 01. 13. 10:30

A kezdés nagyon jó volt.

Tokeen - 2020. 01. 21. 15:14

Két rész után is nagyon jó. Nekem a hangulat inkább a Shetlandot idézi, csak jóval komorabb az egész.

kisanna - 2020. 01. 21. 15:30

nekem meg marha unalmas volt az elso resz, foleg ugy, hogy csak negy resz az egesz, nagyon nehezen indult be. A masodik reszt is untam, hiaba, nem er fel a Broadchurch-hoz, semmilyen szinten.

Mira - 2020. 01. 21. 16:03

Nekem a BBC-s Mayday sorozat ugrott be róla. Annak a nyomasztó atmoszféráját idézte fel. Mesterien tudják illusztrálni az idilli kertvárosi derű mögött lappangó fojtogató bűnöket. Azt is bírom ezekben a szériákban, hogy valamiféle szűrővel forgathatják a jeleneteket (nem értek hozzá…), és így még inkább felsejlik ebből a fakított pasztell tökéletességből a borzalom, tragédia, gyilkosság. Remek darabok ezek, és mesterien értenek hozzá a britek – akárcsak a hasonló hangulatú ‘nordic noir’-hoz a skandinávok.

kulup - 2020. 01. 26. 22:26

Nem volt jó a 3. rész, kb. semmi nem derült ki, csak egy helyben toporgás van. Ha 4 rész az egész, nehéz lesz lezárni rendesen.

kisanna - 2020. 02. 04. 10:08

Most, hogy vége… fú, ez nagyon rossz volt. Semmilyen. sem feszültség, sem izgalom, az emberi “drámák” se jöttek át egyáltalán.. talán a 4 rész kevés volt, nem tudom. De semmi értelme nem volt ennek a sorozatnak.

kulup - 2020. 02. 07. 20:43

A figyelmeztetés ellenére megnéztem az utolsó részt, gondoltam Tennant annyira nem lehet rossz. Pedig de, lehet, ez nagyon gyenge volt. Teljes logikátlanságok, pl.SPOLIER a lakatnak mi értelme volt ? Ha ő is meg akart halni a tűzben, akkor nem mindegy ? Vagy előre tudta, hogy kimenekítik ? És azt gondolta, hogy az inzulint nem fogják észrevenni a boncolásnál ?

polk - 2020. 02. 16. 07:21

Pfejj, ez nagyon gyenge lett, amilyen ígéretesen indult, úgy lett utána elcseszve az egész. A befejező rész egyenesen katasztrofális. Összeszedem magam és én is megcsinálok egy ilyen katyvaszt. :) Nem fog bekerülni a kedvenc sorozataim közé…

noinipo - 2020. 02. 17. 16:56

szerencse, h csak 4 részes pfuuu

Nikolka - 2020. 03. 17. 14:18

Ez mi volt?! Nem értem.
Annyira jól indult. Úgy elkapott a hangulat az első részben. A 2. rész még oké. Aztán tényleg nem is értem.
Kivételesen bánom, hogy sosem olvasok véleményeket. De hát angol krimi Tennanttal. Ki gondolta, hogy az lehet nem jó?! De nemhogy nem jó.. Hanem értelmetlen.

A főszereplő csajt senki nem írta. De engem baromira irritált azzal az idegesítő mosolyával végig.

Soha nem mondok ilyet, mert semmit nem néznék csak eyecandy miatt. De ezt csak Matthew Mcnulty miatt nem bánom. Őt elnézegettem szívesen.

Nikolka - 2020. 03. 17. 14:21

@kulup A lakatnak szerintem annyi, hogy ha meg is hal ő is, akkor is mindenki a feleségére gyanakodott volna. Ő meg áldozatként hal meg. Legalábbis gondolom én.

ascii - 2021. 01. 10. 12:19

Nagyon gyenge, szörnyen vontatott, halálunalmas, a történet önmagát oldja meg. Annyira volt izgalmas a sztori, mint a 16:50-es buszra várni, ami pontban megérkezik, ami senkit nem hozott és senkit nem vitt el.
Se a krimi fanatikusoknak, se a Tennant rajongóknak nem ajánlott. Nincs értelme megnézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz