login |

Anne with an E: a 3. évad – írta vighmarag

2020. 01. 22. 17:20 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

2017 indult útjára az egykori Breaking Bad-es Moira Walley-Beckett készítésében a legújabb Anna-feldolgozás, az Anne, E-vel a végén! a CBC és a Netflix koprodukciójában. A sorozat vegyes fogadtatásban részesült, voltak, akik piedesztálra emelték az írógárdát az újító szándék okán, míg mások Lucy Maud Montgomery művének meggyalázását kiáltottak.

A kanadai szériának ennek ellenére hatalmas rajongótábora épült ki, a a második évad már rögtön a Netflixen debütált. A harmadik szezon viszont szeptemberi premiert kapott a CBC-n, a streaming-szolgáltatóra viszont csak január 3-án került fel. (Ez pedig talán előre vetítette azt a kisebb kálváriát, mely végül a sorozat végéhez vezetett)

A tovább mögött folytatom spoileresen.

A harmadik évadban Anne továbbra is iskolába jár, ahol Miss Stacy vezetésével elindítanak egy iskolai lapot. Az évad során azonban a főhősnő emberi kapcsolatai a leghangsúlyosabbak. Dianával való barátsága próbák elé néz, megismerkedik a környékben elő indián közösség egyik tagjával, Ka’kwettel. Anne és Gilbert kapcsolata pedig szépen lassan megváltozik. Fontos lesz még a Shirley-lány saját származása után folytatott kutatása.

Kezdeném azzal, hogy a készítők érezhetően nem akartak változtatni a jól bevált recepten, a harmadik évad hangulata nagyban hasonlít az előzőekéhez. Vannak kifejezetten könnyed epizódok, Ka’kwet kálváriája viszont például nagyon hatásos volt. Emellett az írás is konzekvens, minden, ami a főhősökkel történik logikus következménye az ezt megelőző eseményeknek.

A karakterek is szépen épülnek tovább, Anne egyre magabiztosabb, karakánabb lesz, ami a társadalmi szerepvállalástilleti, Gilberttel való kapcsolatát viszont épp a bizonytalanság jellemzi. Nagyon jó döntés volt az írók részéről, hogy Winifredből egy kifejezetten szimpatikus karaktert csináltak, így sokkal átélhetőbb a dilemma, azt érezhetjük, hogy Gilbert számára egy nagyon is reális alternatíva lehet a házasság.

Anne és a fiú kapcsolata remekül fejlődött a három szezon során, végig visszafogott volt, megmaradt jó értelemben vett gyerekszerelemnek, a tábortüzes jelenet pedig tényleg gyönyörű volt. A színészek is kiválóak, Amybeth McNulty tökéletes Anne, karakteres és hiteles, rajta kívül Lucas Jade Zumann (Gilbert) és Geraldine James (Marilla) alakításai kiemelendőek.

A sorozatnak továbbra is óriási erőssége maradt, hogy a valós, mai világbeli folyamatokat, dilemmákat képes volt leképezni egy ilyen alapvetően romantizált mikrokörnyezetben. Úgy beszél feminizmusról, önmegvalósításról, bevándorlókról, őslakosokról, hogy világának szabályrendszere egyáltalán nem sérül.

Mindez a remek felépítettség azonban pont az utolsó részre, legalábbis annak második felére esik szét. A lezárásra az időkezelés teljesen irreálissá válik, a szálak elképesztő gyorsasággal érnek össze, így végül kapunk valamiféle elvarrást, mégis érződik, hogy ez egyáltalán nem a tervezett befejezés.

Azért is sajnálatos a kasza, mert a könyvek csupán nagyon kis hányadát dolgozták fel a készítők, így sok történet várt volna még elmesélésre. Mindenesetre egy szép emlék lesz ez a sorozat, mind az évad, mind a széria 8/10-et ér nálam.

7 hozzászólás Ne habozz!

Lily - 2019. 12. 01. 18:50

Csodálatos újragondolása volt az eredeti könyveknek – és igen, sokkal több társadalmi kérdést dolgozott fel, mint az eredeti könyvek. A harmadik évad sok mindenben vitte tovább az előző évadokat, és bár néhány dolgot elvarrtak a fináléban, de sietve, és messze nem úgy, ahogy szerették volna. Több helyen is írták a készítők, hogy ők 5 évadra terveztek, őket is sokkolta a kasza. Twitteren próbálják a rajongók menteni a menthetőt, pl. a Lucifer újraindítását példának állítva. Meglátjuk.

Örömmel írok amúgy kritikát a 3. évadról, ha még nem jelentkeztek rá.

cripio - 2020. 01. 22. 21:12

Imádtam. Nem akarom elhinni, hogy nem folytatják.
Izgalmas volt végig, és rengeteg olyan jelenet van benne amit újra és újra meg szoktam nézni. (pl a menyasszony szökés :) )

Phoenix10 - 2020. 01. 24. 17:16

Vártam ezt a kritikát, mert nagyon tetszett a harmadik évad, valamint kiváncsi voltam mások véleményére is.
Valóban sok társadalmi kérdést boncolgatott az utolsó évad. Nagyon tetszett Diana dilemmája, illetve Bash és az anyukája közti drasztikus különbség. Emellett a nők szerepe és egyenjogúsága is érdekes momentum volt, btw a tanárnő remek karakter lett. Valamint a nagymama (Josephine) felbukkanása is remek mozzanat volt. Kár, hogy nem aknázták ki kicsit jobban, mert több lehetett volna.
Viszont érdekes módon, a vizsga utáni ivós jelenetek nekem karakter idegenek voltak. Valahogy a világba se illett bele szvsz. Az indián vonal pedig nem igazán érintett meg. Mármint nem volt rossz, de több értékes időt vett el, mint amennyi értéket hozzáadott a sorozathoz. Azokat az értékes perceket vette el – főleg a 8.-9. részben -, ami a végén lett volna nagyon szükséges. Sajnos, ahogy említve lett, a vége össze lett csapva a sorozatkasza miatt és éppen ezért hiába lettek volna erős pillanatok, nem volt elég idő rá, hogy megérintse a nézőt vagy egyáltalán kellően átérezze azt. Viszont a vonatos jelenet – mikor Diana kvázi kiosztja Gilbertet – pokolian jó lett! Az évad jelenete és az egész sorozat egyik legjobbja.

A három évadot tekintve, nekem nagyjából úgy áll fel a sorrend, hogy az első évad a top, aztán nem sokkal lemaradva a harmadik és végül utolsó helyre került, a második szezon.

A szinészek kiválasztása amúgy kulcs mozzanat volt. Azt hiszem, tökéletes volt a casting. Le a kalappal! Az egész sorozat nagyon élvezetes és tele volt értékekkel, úgyhogy nagyon sajnálom, hogy ki lett nyírva. Bár bízom benne, hogy valaki átveszi és folytatja, mert bűn lenne ha abbamaradna.

Végül egy kis személyes megjegyzés a poszt szerzőjéhez. Rövid lett és rettentően sovány összefoglaló/kritika. Ennél én többet vártam. Persze nem tudom, hogy csak az idő rövidsége vagy más okokból lett ilyen, már-már nyúlfarknyi, de tekintve, hogy kaszálva lett a sorozat, többet érdemelt volna.

vighmarag - 2020. 01. 24. 17:28

Visszaolvasva abszolút jogosnak érzem, a probléma talán az lehetett, hogy jóval a megtekintés után írtam, így nem voltak frissek az emlékeim, így inkább az általános erényekre tértem ki. Karakterben egyébként nem lett sokkal rövidebb mint szokásos, de jogosnak érzem.

Senike - 2020. 01. 28. 12:12

Most hétvégén kezdtem el nézni. Itt már korábban olvastam, hogy csak három évados lett, mert elkaszálták, és basszus, ez most, elfogyasztva az első évadot, totál belegyönyörödve ebbe a bűbájos sorozatba, rettenetesen fáj… :(

Denila - 2020. 02. 08. 17:21

@Phoenix10

A készítők és a színészek is azt mondták, hogy miközben forgatták, nem tudták, hogy ez lesz az utolsó évad. A showrunner meg októberben is, amikor elkezdtek szallingozni a hirek a CBC És Netflix közötti problémákról, akkor is azt válaszolta twitteren, hogy “AWAE is ok”.
A gyerekek közül volt, aki matekoran ülve tudta meg, hogy elkaszaltak. A készítők, és Amybeth McNulty valószínűleg azert egy pár nappal, héttel előbb ertesulhettek róla, mert a kasza hírére nagyon hamar kikerultek a hosszú, búcsúzó posztok.
Egy csomó szál nem lett elvarrva az utolsó részben (Ka’kwet, Diana, a levelek, a lányok az új környezetben, Prissy, stb.), bekerultek új karakterek (a siket lány, a nevelőno). Szerintem ezek is azt támasztják alá, hogy úgy tervezték, lesz folytatás. Szó volt lezaro filmről is, de aztán aaz sem jött össze. Kár érte, szívesen néztem volna tovább.

János - 2020. 08. 22. 17:23

http://chng.it/HjsmdCQ2Sn

link petícióhoz a fojtatásért

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz