login |

Medical Police: az 1. évad

2020. 01. 22. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika,

– I don’t speak English. I only know these three sentences.
– But that was two sentences.
– This is the third one.

Ezt a kritikát is kénytelen vagyok azzal kezdeni, mint a plakátos posztomat (pedig elég ránézni a plakátra, és rögtön átjön minden, nem?), hogy “előre mulatok a gyanútlan nézőn, aki nem tudja, hogy milyen stílusra kell számítania“. Mivel itthon nem néztek sokan Childrens Hospital-t (sem pedig NTSF:SD:SUV::-t), így ez a stílus inkább csak elméletben vagy mozifilmekből volt meg.

A Medical Police a Netflix minapi premierje volt, amely az eredetihez hasonló komoly tartalmat sugalló címmel érkezett (Harc a vírus ellen), pedig ez a sorozat minden, csak nem komoly. Totális idiotizmusról van szó, ami mégiscsak figyel a történetre is. Kifiguráz és meta, azonban mégsem paródia, hiszen nem másodpercenként lövöldözik a poénokat, mint az Angie Tribeca-ban, inkább a sztoriba ágyazva elhúzzák azokat pihent agyú módon, még akkor is, ha nem működnek.

Egy pár perces Childrens Hospital-os nosztalgia kezdést kapunk (egy pillanatig sem kell ismerni ehhez a sorozathoz a CP-t, bár annak a nézői örülni fognak az ismerős arcoknak), hiszen a két főhős ebben a Brazíliában működő gyerekkórházban dolgozik, ahogy azt az elején rögtön a szánkba is rágják egy szándékos, “most elmondjuk az alapsztorit”-expozíció során, hogy a néző tisztába lehessen azzal, hogy milyen típusú humorral lesz dolga.

I mean, how many different four-digit combinations can there be? Like a hundred?

Utána felvázolják a globális vírusvadász sztorit, amit tök felesleges lenne részletezni, elég annyi belőle, hogy miután felfedeznek egy furcsa tüneteket produkáló embert (és egy hasonlót Németországban is), a hatóságoknak besegítve Dr. Lola Spratt idővel egy zuhanó katonai repülőn találja magát egy munkatársával, a mellé csak sofőrnek szegődött Dr. Owen Maestro-val, és miután kinevezik őket ügynökké, elhatározzák, hogy megakadályozzák a globális járványt, és kiderítik, hogy ki van mögötte.

A sorozatot egyértelműen Erinn Hayes és Rob Huebel viszi a vállán, akik végre kitörhetnek a komikus mellékszerepekből – aki kedveli őket, annak jó eséllyel nyert ügye lesz. Meg azoknak is, akik szeretik a kevésbé kiszámítható humort, az olyan poénokat, amiket totál váratlanul dobnak be, nem akkor, amikor számít rájuk az ember, még akkor is, ha olyan stílusról van szó, amikor egy nagy megmondás után a két főszereplő egy ideális világban egymásra nézve nyugtázná a dolgot, de itt folyton akkor néznek a másikra, amikor az elfordul. És ez még ötödjére is vicces. Egyeseknek.

A mellékszereplők viszont számomra annyira nem jöttek be. Egyesek ugyanis pont kiegészítő elemként fértek el, de túltolva már közel sem voltak annyira érdekesek. Oké, Jason Schwartzman talán még rendben volt, de Lake Bell-ből és Ken Marino-ból jóval többet kaptunk, mint kéne, idővel nem is nagyon tudtak mit kezdeni velük.

Hiába nem lehet komolyan venni a sorozatot, azért mégiscsak el kell adnia, hogy van tétje, hogy a járványveszély komoly, és ezt nem tudom, hogy mennyire tudják eladni. Ha pilotkritikát írtam volna, akkor kiemeltem volna, hogy legalább a karakterek veszélyben vannak, de idővel kiderült, hogy talán erről sincs szó, mert az évad közepére már több feltámadásban is lehet része a nézőnek. (Persze ettől még van halál, elég brutális, de persze a poén kedvéért.)

Oh my god, it’s a worldwide terrorism attack!

A Medical Police nem lesz mindenkinek a kenyere. Sőt, kevesek kenyere lesz. Az biztos, hogy egyes poénjait rengetegen értékelnék, azonban mivel, mint írtam, közel sem mennyiségre utaznak a poénok tekintetében, a többség unalmasnak vagy egyenetlennek fogja találni, ha a színészek játéka (látványa) nem köti le őket. Nem véletlen, hogy a Childrens Hospital csak 10 perces epizódokat hozott és már úgyis tömény volt helyenként – ez többször a 20 percet is túllépi.

Idiótának írtam le a sorozat humorát, de azzal tisztában kell lenni, hogy mindez nagyon tudatos, és épp ezért lesz ennyire rétegcucc. A Medical Police nem az ismert akciófilmes kliséket figurázza ki, hanem mondhatni az ismert akciófilmes kliséket kifigurázó poénokat parodizálja. És akinek ez a réteg, az idézőjelben való poénkodás idézőjelbe rakása (gőzöm sincs, hogy miket beszélek) lejön, aki számára nyilvánvaló a kikacsintás a szar poénok esetében, az fogja maradéktalanul élvezni a sorozatot.

Épp ezért nem is fogok szuperlatívuszokban beszélni a sorozatról, számok szintjén is inkább 6/10-re lőném be, de nem azért, mert szürke lett volna vagy tipikus. Nagyon nem. De ettől még egy pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy kaszáljam (mint ahogy az sem, hogy valaha is újranézzem). Hiába nem röhögtem szét magam a sorozaton (azért többször fogtam a fejemet), egyszerűen érdekeltek az írók elborult ötletei, hogy még mi mindent dobnak be.

A hossz és az átívelős, “high concept” stílus egyébként arra is utalhatna, hogy valójában egy filmet kapunk, amit szétvágtak 10 részre, de nagyon korrekt benne az epizodikus tematika a részenkénti helyszínváltásokkal, vendégszereplőkkel és küldetésekkel. Ezért mindenképp jár a piros pont. Más kérdés, hogy nekem ez a műfaj túl tömény ahhoz, hogy daráljam, egymás után nézve a részeket közel sem hat annyira, ezért is húzódott el a szezon az alig 3 órás hossz ellenére.

10 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2020. 01. 12. 08:34

Látva az imdb pontszámait és trakt százalékait, nem folytatom. Nem kapott el, és bár tetszik az abszurd humor, a történet nem jön be. Szeretem a high concepteket, de ennek szerintem jobban állna a heti eset. Jelen esetben az 1 rész 1 eset.

PositiveRush97 - 2020. 01. 12. 21:54

Huh, nekem egyelőre nagyon bejön :D 7.résznél tartok, imádom az ilyen humort, a Childrens Hospitalt sose láttam, eddig nem is hallottam róla, de ez nagyon tetszik, a történet nincs túlbonyolítva, de élvezhető, kíváncsi vagyok mi lesz a végére.

adam - 2020. 01. 20. 21:08

Én is pont a 7. résznél tartok és nekem is nagyon tetszik! :) Engem a humora a Csupa Pisztoly filmekre emlékeztet. Ott voltak hasonlóan abszurd idiótaságok, amiken napok múltán is tudok nevetni, mikor random eszembe jut (ma pl. a silent disco… :D)

heidfeld - 2020. 01. 22. 15:19

2.5. rész, kifejezetten tetszett, de csak hat részt néztem. Erinn Hayes nagyon jó , de ez nem újdonság. Pár ismertebb arc is van. Nem annyira tömény a humor, jobb is így, de nem lehengerlő sorozat.
Nem mondom, hogy sosem pótlom, megmaradt részeket, de jobbra számítottam. 5.5/10.

PositiveRush97 - 2020. 01. 22. 17:09

Remélem lesz 2.évad :D nagyon tetszett végig az 1.évad
szerintem én idővel újranézném, voltak egész jó csavarok a vége fele, bár csak fogtam a fejem tőle, jó volt csak mégis, hogy ennyire… nem is tudok mit írni, nem akarom lelőni senkinek, de szerintem egész sajátos módon találták meg az összhangot a komolyság és idiotizmus között, tényleg akkor jönnek a beteg poénok amikor nem számít rá az ember

Mate4182 - 2020. 01. 22. 17:16

És akinek ez a réteg, az idézőjelben való poénkodás idézőjelbe rakása (gőzöm sincs, hogy miket beszélek)

itt jottem ra hogy engem ez erdekel :D

Viktor - 2020. 01. 22. 17:38

Szerintem fasza volt. Nem kell tőle sokat várni,story jó volt,mondjuk nekem a fingós poénok nagyon erőltetettek voltak

winnie - 2020. 01. 22. 17:48

Viktor: azért szerencsére nem vitték túlzásba, de szerintem ezek is azok közé tartoztak, amiknél egy ócska poént megpróbáltak úgy tálalni, hogy egyszerre legyen utalás arra, hogy ócska a poén, és közben mégis vicces legyen.

Dave - 2020. 01. 22. 18:07

Nagyon nem fogott meg, pedig a childrens hospital tetszett. Sőt az NTFS:SD:SUV is

kriol - 2020. 03. 08. 12:33

Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt beszippantott ez az agyament hangulat, másrészt néhol úgy éreztem, hogy eléggé túltolták.
Nagyon tetszik a kritika, tökéletesen van megfogalmazva, hogy milyen jellegű humora van.
Ezek a vegyes érzések végig kísértek az évadon, de mégis maradtam, mert mindig voltak hangosan felnevetős poénok, amik kárpótoltak a gagyibban sikerült jelenetekért.

Ajánlom bepróbálásra, mert ha a pilot tetszik, a többi is tetszeni fog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz