login |

Servant: vége az 1. évadnak

2020. 01. 23. 21:30 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika,

This is a godless house.

Ha a tavalyi év legjobb újonc sorozatait kéne megneveznem (szerencsére nem kell, mert gondban lennék – itt vannak a legjobb értékeléssel bíró pilotjaim, közülük kerülni ki a top5-10), akkor a Servant biztos, hogy említésre kerülne, hiszen ahogy a korábbi kritikámban már leírtam, olyan stílust képviselt, ami iszonyatosan bejön.

Az AppleTv+ magyar feliratos (még mindig nehéz elhinni, hogy minden cuccuk rögtön magyarul jön) thrillerje (horrorja?) ugyanis amellett, hogy kivételes vizuális élmény, még olyan szinten felkavaró és zavarbaejtő is, ami nagyon kedvemre való a sorozatos műfajban. Az pedig, hogy nem sok sorozatot tudnék megnevezni, ami hasonlítana hozzá, ugyancsak elismerésre méltó. (Persze utóbbi kitétel lehet, hogy csak az én csőlátásomat bizonyítja, de ez a baljóslatú és hátborzongató, “mi a franc van most?” megközelítés tényleg húsba mar, és nem gyakori.)

Más kérdés, hogy miután ilyesmit leírok, rögtön felötlik bennem a kérdés, hogy vajon a Servant nem csupán a külsőségeknek köszönhetően lett emlékezetes? Mert hiába jó a hangulata valaminek, hiába menő vizuálisan, azért mélyebb tartalomnak, történetnek és karaktereknek is illik jelen lennie a sorozatnak. És… ezért ezen kategóriák zömében is eléggé helyt állt számomra a széria.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ez volt az a sorozat, amit anélkül élveztem, hogy komolyabban érdekeltek volna az első résztől folyamatosan sokasodó kérdésekre adandó válaszok. Mondjuk úgy nem nehéz, ha kábé az a fő kérdés, hogy “most mi a franc is van akkor?”, de azért később előjöttek konkrétabbak, miszerint kicsoda, micsoda Leanne, és mit akar, mi a célja, később pedig nagy meglepetésként ért, hogy még az is kérdés, hogy mi történt Jericho-val?

A sok MOSTMIVAAAN? közepette persze azért érkeztek válaszok, a legfőbb a végén a múltban történtek kapcsán, meg ugye ott az sz-betűs szó (csak nem írom le, mert ez lenne az egyetlen spoiler), aminek “a résztvevőit” a végén megismerhettük, illetve láthattuk, de szerintem azért sokkal okosabbak nem lettünk, még bőven van… Most majdnem azt írtam, hogy megválaszolnivaló (és ez igaz is), de inkább maradjunk a mesélnivalónál. Ha válaszok jönnek, persze az sem baj.

Az biztos, hogy a rendezés hatalmas szerepet játszott abban, ahogy reagáltam. M. Night Shyamalan a pilotban lefektette az alapokat, és a folytatásban az ő kottájából dolgoztak az epizódok rendezői, köztük Antal Nimród is, és nagy pozitívum, hogy szinte mindegyikük tudott újat hozni. Imádták mutogatni a ház (klasszikus klisé, hogy önálló karakter?), illetve közelebbről a konyha zegeit-zugait, így hirtelen a David Fincher-féle Panic Room ugrott be a látószögeiről és olykor a színeiről.

Ha pedig megjelenítés, akkor a kaják mellett sem lehet elmenni. Most komolyan, WTF. Mi volt ez? Gasztrohorror? Hihetetlen aprólékos módon mutatták be a séf főzési, vagyis inkább előkészítése munkáját, kiemelve annak gusztustalan(nak tűnő) aspektusait – többek között ez volt az egyik fő zavarba ejtő komponens. És nem csak a folyamat, hanem a többi is, a tálalással, meg eleve magukkal az ételekkel.

És akkor ott volt még a zene is. Magában nyilván hallgathatatlan lenne számomra, de a sorozat hangulatához annyira passzolt…, teljesen oda voltam az őrült komponista minden klimpírozásáért, hangicsálásáért, vonósaiért, vagy tudom is én, milyen hangszerekre helyezte a hangsúlyt.

A Servant egyik erőssége számomra az volt, hogy miközben mindvégig lebegtette a természetfölötti lehetőségét, konkrétan sosem mozdult el abba az irányba, amit nagyon köszönök. Nem tudom, hogy ezt meddig lehet fenntartani (azért olykor ingott az a bizonyos léc, talán… le is esett?), illetve, hogy van-e még trükk a tarsolyában a készítőknek, de kíváncsian várom.

És, ha már erősségek, akkor a külsőségek mellett mindenképp a színészeket emelném ki, nem is tudom, hogy a négyesből ki volt a legjobb. Amikor Rupert Grint a színen volt, akkor nálam vitte a prímet (nem azért, mert annyira villantós a szerepe, inkább, mert annyira eladta nekem másodpercek alatt ezt a karaktert), és bár Toby Kebbell (uhh!) és Nell Tiger Free (brr!) is bőven kapott lehetőséget megmutatni, hogy mit tud, a leghálásabb karakter mégiscsak Lauren Ambrose-nak jutott, nem? Nekem ő főleg azért imponált, mert eddig sosem láttam ilyen szerepben, a pilotban konkrétan rá sem ismertem, teljesen magáévá tette ezt a hol neurotikus, hol zavart, hol hűvös profi figurát. (Plusz az utolsó két részben a két ráeszmélése kifejezetten megrázó volt, nem csak az 1×09-es, hanem a legvégén, a babával is. Az, hogy a karaktere elért erre a pontra, az nagyon nem mindegy.)

Persze a színészek mellett a karakterekkel sem volt gond, szinte mindegyik nem “normális” volt (nem nemnormális!), nem tipikus, tévés figura, vagy valami tikkje volt, vagy más módon kiszámíthatatlan, de nagyon élvezetes volt nézni őket a különféle szituációkban, illetve egymással – a dinamikák is korrekt módon változtak, ráadásul a flashbackeknek köszönhetően korábbi énjeiket is megismerhettük.

Tele volt emlékezetes pillanattal számomra a Servant, remek lefekvés előtt nézős sorozat volt (vagyis még mindig az, hiszen jön a 2. évad is), ami nem afféle műfaji besorolás nálam, hanem azért kiemelt jelentőségű, mert azt jelenti, hogy dögfáradtan nem aludtam el rajta, hanem végig lekötött, folyamatosan érdekelt, hogy merre kanyarítják a sztorit. Ami… vett pár vargabetűt.

Viszont bármennyire is élmény volt az első szezon, azért valahol mégiscsak csalódás volt mind az utolsó előtti rész a flashback-ekkel és a válaszokkal (mondjuk remekül tálalták), mind a finálé, ahol egy nagyobb durranást vártam (vagy egy finom gigacliffhangert), de inkább “csak” egy gyomrost kaptam (abból elég erőset), hogy azóta is csak az a kérdés mászkáljon a fejemben, hogy akkor most hogyan tovább?

Ja, kérem a vendégszereplői Emmy-t már most odaadni Boris McGiver-nek, azaz George bácsinak! Amit művelt, az az 1×06-os epizód, ami rá épült, egyszerűen zseniális volt. És a legrosszabb az egészben, hogy egy nemnézőnek le sem tudnám írni, hogy miért voltam oda a részért.

29 hozzászólás Ne habozz!

karit - 2020. 01. 18. 01:23

1/10 (Ez nem az évad pontszám; az olyan 8/10 körüli.)

Nem hittem, hogy ilyet valaha leírok, de ennek itt és így kellene vége legyen, miközben halvány gőzöm sincs semmiről. És nem emiatt, hanem ennek ellenére, el tudnám viselni, ha ez a finálé.

Pont ott tartunk, mint az elején, leszámítva, hogy Dzsepettó rabbiéknak hála Dorothy végre felébredt az éberkómájából. (Mekkora lett volna, ha a vége-poén a keresztelő közepén történik.)

A készítők előtt le a kalappal, azért meg főleg, hogy szerintük maradt még benne anyag – a magyarázaton kívül. Szívesen elcseréltem volna a 2. évadot plusz 2 percért. : )

Snoopyzit30 - 2020. 01. 18. 18:06

Ööö, hát ez zavarba ejtő volt, de azért olyan nagy meglepetés nem volt. Azt lehetett tudni, hogy a csajjal nem stimmel valami. (imádkozás, korbácsolás, tücsök-és kutyafelélesztés).

Most akkor azért arra választ kaptunk, hogy a csaj valami szektatag, akik most már egyértelműen valami természetfeletti dologban utaznak (az összes szektataggal együtt).
Ami nekem zavaró volt, hogy úgy éreztem a keresztelőre érkezett vendégek fele csak a babát látja, a másik fele az élő gyereket.
Totál fura, hogy a család és a barátaik is ezek szerint mind színleltek volna, hogy ott van egy tök idegen gyerek és senki nem kérdezi meg, hogy ez ki a tököm és mindenki eljátssza, hogy a gyerek Jericho? Hűűű, anyám….

Azért a készítőknek is kicsit elgurult a gyógyszere, de ez számomra most rém szórakoztató volt.

Innen szép nyerni, nagyon kíváncsi leszek, hogyan folytatják. Továbbra is azt mondom, hogy a 2019/2020-as szezon egyik meglepetése számomra ez a sorozat és a legjobb értelemben.

8/10

Anni - 2020. 01. 18. 20:04

Engem az érdekelne, hogy ezek a szekta tagok élnek vagy ők meghaltak ott a robbanás meg fegyverektől és most csak valami szellemek? Így, hogy Leanne elment gondolom Sean is újra érezni fogja, hogy szétégette a kezét.. :D

Ez se lett volna rossz befejezés (főleg az utolsó jelenet) de örülök, hogy lesz folytatás mert szeretnék több választ.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 19. 08:45

@Anni

Ezek a szektatagok egyértelműen nem élnek, hanem csak szellemek, mert a fickó is fel tudta venni a kutya alakját. És a házban is azért tudtak ilyen könnyen bejutni (szerintem). Valamint a végén is csak úgy hipp-hopp eltűntek.

Most hogy Leanne elment nem tudom milyen indokkal fog visszajönni, vagy egy másik családot fog “megörvendeztetni”?

Nézném tovább, de most gondolom majd 1 évet kell várni a folytatásra.

Anni - 2020. 01. 19. 19:18

@ Snoopyzit30

Köszi, végsülis igen a végén az eltűnésük már eléggé gyanús volt. :D
Erre nem is gondoltam de lehet egy új családhoz fog elmenni. Bár én örülnék ha ide jönne vissza valahogy.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 20. 09:23

A sorozat címe Servant, tehát szerintem Leanne a főszereplő, így szerintem egy másik családhoz fog menni.

Gevin - 2020. 01. 23. 12:27

A finale kicsit “thin” volt, de amugy veszettul elveztem az egesz evadot. Nalam is eddig az egyik legjobb meglepetes.

A pilotbeli Shyamalan rendezest pedig tanitani kene, minden egyes jelenetet lebontva.

8/10

winnie - 2020. 01. 23. 12:49

A sorozat címe Servant, tehát szerintem Leanne a főszereplő, így szerintem egy másik családhoz fog menni.

a készítő szerint meg fognak maradni a házban, de kicsit nyitnak majd. de a fókusz marad.

winnie - 2020. 01. 23. 12:49

gevin: az egész sorozat szuperül volt szerintem megvalósítva, ami shyamalan érdeme, a pilotban nagyon jól letette az esztétikai alapokat, amiket később követtek a részek rendezői.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 12:54

Én örülök neki, hogy ez a család (senki se normális) marad és innen folytatódik :-)
Ezek szerint a készítők már tudják, hogy merre mennek tovább. Jó hír.

sunny - 2020. 01. 23. 12:56

@Snoopyzit30

A keresztelőn, hogy érted hogy minden vendég színlelet és nem kérdezték ki ez a gyerek??

Azt, hogy jericho meghalt csak a közeli családtagok tudták, ha jól emlékszem ezt pont sean mondja talán Leanne-ek a sorozat elején.

kulup - 2020. 01. 23. 16:55

Mondja meg nekem valaki, hogy miért halt meg Jericho, mit csinált vele Dorothy ? És kié volt a pótgyerek ?

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 17:43

@sunny

Arra már nem is emlékeztem hogy csak a közeli családtagok (meg ugye a feka masszőrcsaj is) tudta. Ennek ellentmond az, hogy Sean nem engedte bevinni a gyereket Dorothy munkahelyére, meg a keresztelőt se akarta. Újra fogom majd nézni az évadot, de nem most majd fél év múlva.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 23. 17:48

@kulup

***Spoiler****
A kocsiba hagyta a gyereket a 40 fokos melegben és csak másnap esett le neki, hogy ott felejtette. Majd ezután még napokig a halott gyereket hurcolászta a lakásban, amíg a férje haza nem jött.

A pótgyerek kérdésköre még nem tisztázott, jelen állás szerint a babát Leanne kelti életre amikor akarja, aki minden csak nem egy átlagos babysitter.
***Spoiler vége****

winnie - 2020. 01. 23. 21:41

hahh, most, hogy áttettem a kommenteket, elolvastam őket és… némelyikre eléggé rímel a fenti írás. eskü, nem csaltam!:)

zoliszekely - 2020. 01. 24. 01:11

Fenntartotta a figyelmemet az biztos, jó kis első évad volt, kíváncsi vagyok a másodikra, remélem idén jön az is. Nagy igény van az ilyen sorozatokra egyébként, kár hogy kevés ilyen van vagy ugye nincs is. Ja és megmutatták, hogy a fél órás részek nem csak a komédia sorozatoknál működnek.
10/8.

Kisanna - 2020. 01. 24. 06:01

Imadtam minden percet. Ritkan nezek thrilleres sorozatot, de ez nagyon megfogott, pont azert, amit a kritikaban is irtok, hogy tulajdonkeppen nagyon keves vagy semmi termeszetfeletti nem tortenik, megis, vegig olyan feszultseget tudott tartani, hog beleborzogtam.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 24. 08:20

@zoliszekely: “megmutatták, hogy a fél órás részek nem csak a komédia sorozatoknál működnek”

Igen, ez abszolút igaz. Pl. Kidding, Homecoming

Wolfwings - 2020. 01. 24. 09:04

Winnie:

Érdekes meglátás, nekem eddig nem tűnt fel a rím,
Pedig elolvastam mindet, igaz, vágtam is ereim.
A sorozat 10/9-es, és még jó, hogy ráment egy szombat,
Mert a kommentek szórják a spoilert, mintha nem lenne holnap.

A Servant nagyon bejött, baromi jó hangulat, mit átad,
Filmművészeti bravúr plusz misztikum, csak borsózik a hátad.
Lauren Ambrose-t imádtam, és Rupert Grint is remekelt,
Nell Tiger-t nem tudtam hova tenni, de így is figyelmet követelt.

De nálam nem minden a technika, egy sorozat legyen jól írva,
Itt most passzolt az is, folytatásnál maradok, nincs alternatíva.
Volt pár zavaró elem, és nyilván nem minden tökéletes,
Pár apró hülyeség, logikátlan döntés, ami csak úgy… “természetes”.

Nem is megyek mélyebbre, meg hát számítana? Aligha.
Pedig tudnék mit írni, de nem vagyok egy József Attila.
Összességében jól szórakoztam, remélem, nem hagyják veszni,
Csak nem cseszik majd el, bár tudjuk, magasról lehet nagyot esni.

Wolfwings - 2020. 01. 24. 10:10

Így jobban rìmelt.

winnie - 2020. 01. 24. 11:25

PERFEKT!

Gaabor - 2020. 01. 24. 17:49

Nagyon jól indult, alig vártam az új részeket kb. az évad feléig. Onnantól kezdett lankadni a lelkesedésem, aztán egyre gyengébbnek éreztem, az utolsó rész után pedig csalódott voltam. Ahogy néztem az imdb pontszámok alakulását, sokan így voltak vele. 6,5/10

karit - 2020. 01. 26. 11:06

GIGASPOILER!################################
############################################
Winnie a mai vasárnapi hírekbe berakta a készítő 2. évados terveit, akit érdekel, nézze meg.
A lényeg, hogy sokan (én biztosan) félreértették a finálét. A végén Dorothy nem arra ébredt rá, mit is tett, csupán annyit látott, hogy Leanne ellopta Jerichot, és egy bábut hagyott a kiságyában. Ezzel adja magát a folytatás: vissza kell szereznie a babáját, akit egy hivatalosan halott nő rabolt el az otthonából. Várós…
############################################

Erwinho - 2020. 01. 27. 13:26

Úristen Dorothy-nak milyen tekintete volt az utolsó két részben, jó meg úgy általában is, de a végére csúcsosodott ki! A hideg kirázott tőle!! Ilyet én még nem láttam filmen!
Nekem is az jött le, amit karit ír.

Rapguruz - 2020. 01. 27. 14:48
SPOILERlesz - 2020. 02. 12. 16:44

Érdekes, nekem nem az jött le, mint karitnak… A végén Dorothy rájött, hogy a gyereke egyszerűen nem élhet. És abban a pillanatban visszakerültünk a baleset utáni zárónapokhoz, amikor a kisgyerek testét elvitték (fehér ruha, overal, sisak, mint amikor fennáll a fertőzés veszélye.

Sean pedig szerintem azért kapta “ajándékba” hogy ne érezzen semmit, hogy el tudja viselni, hogy a gyerekét újra elvesztette.

És még sorohatnám

winnie - 2020. 02. 28. 04:51

SPOILERlesz: ő pont arról beszél, hogy akárcsak ő, sokan félreértették – mert olvasta, hogy a készítő mire gondolt.

Diapolo - 2020. 04. 15. 12:21

Remek kis sorozat volt, 8/10. Tetszett a történetet, Rupert Grint, amikor feltűnt egyértelműen vitte a showt, de a többi szereplőt is erősnek éreztem. Jericho lógott ki a sorból, ő a legelején még elég “csendes” volt, de aztán ő is beállt a sorba. Sitcomon se szoktam akkorát nevetni, mint amekkorát azon nevettem, amikor az 1×06-ban Uncle George feküdt a kiságyban :DDD
Kíváncsi vagyok, hogyan tovább, de mivel ez volt az első apple sorozatom, jó szájízzel távozom :)

kriszta.g - 2021. 12. 01. 17:08

Rupert Grint miatt kezdtem el nézni, és nem csalódtam. Veszettül jó benne. A sztori érdekes volt, pont annyira misztikus és természetfeletti amennyire kell. A végén semmit de semmit nem tudunk meg.

SPOILER

Nekem a 9. epizód ütött nagyot mikor párhuzamosan mutatják a jelent és a múltat. Ami történt a babával és Dorothy-val iszonyúan nyomasztó volt. Mikor már tudta hogy meghalt a baba, a halott gyereket ringatta, meg tologatta a babakocsiban, azt hittem kifordul a gyomrom. Tudom hogy sokkot kapott de akkor is. Nagyon megrázó volt, átéreztem azt a zsigeri félelmet amit érezhetett, hogy magának sem merte bevallani mi történt, de gyakorlatilag végig tudja az igazat, vannak tiszta másodpercei csak elnyomja magában, de belül tudja és később azt is tudja hogy a műbaba nem igazi. Amikor viszont igazi gyerek kerül a képbe már ő sem tudja mi a valóság, és ténylegesen össze van zavarodva. A szekta tagjai valamiféle szentek akik segítenek visszahozni a holtakat. De csak aki megérdemli annak segítenek, a szektavezér nő szerint Dorothy nem érdemli meg, Leanne viszont segíteni akart neki. Ebből volt a konfliktus. Én így vettem le. A második évad remélem nem Jericho keresgélésével fog eltelni. Hiszen mi tudjuk hogy Jericho halott és csak Leanne tudja feléleszteni.
Sean is kezd már bezavarodni szóval jó lenne ha kezdenének valamit a sztorival. Főleg hogy 3. évad is be van rendelve.
Rupert Grint a folytatásban is jöhet minden mennyiségben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz