login |

Chilling Adventures of Sabrina: kezdett a 3. évad

2020. 01. 24. 22:55 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Welcome to Hell!

Úgy tűnik, a Sabrina hátborzongató kalandjai premierjeinek váltakozó a minősége. A pilot valahogy nem volt az igazi (winnie nem sok mindent utált jobban), de a második évad kezdése nagyon jól működött (majd az egész szezon is). Erre most itt az idei kezdés, amit háromszor kezdtem újra, mert nem tudott lekötni.

Azt mondjuk elismerem, hogy a rész utolsó perceiben történtek után ígéretes irányba lehet vinni a sorozatot, de ettől még egyszerűen unalmasnak érződött a start nagyobb része, sokan pedig jelen voltak, de minek? A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

Az epizód a tavalyi évadzáró után egy hónappal később veszi fel a fonalat, ahogy Sabrina rémálmokkal küzd, miközben eredménytelenül próbál bejutni a pokolba. Közben mindenki más téren próbálta ki magát az életben: a halandó barátai együttest alapítottak (kár, hogy nem Ross Lynch bandájának egyik számát adták elő), a nagynénik az akadémiából rájuk maradt gyerekeket próbálják nevelni és ismét tanítani, Ambrose pedig Blackwood nyomában jár Prudence-szel.

Sabrina végre talál egy lehetőséget arra, hogy bejusson a pokolba és hazahozhassa szerelmét, Nick-et, mire barátait rögtön magával rángatja. De mégis hogy lehet Sabrina ennyire felelőtlen (azok után, hogy annyi ideig védte barátait), hogy a legveszélyesebb helyre három halandó gyereket visz magával? Kérhetett volna segítséget bármelyik boszorkány-tanonctól, rokonaitól, vagy akár mehetett volna egyedül.

De azzal, hogy lementek a barátai is, több mindennel tudták megtölteni az epizódot. A vörös utat követve a bádogember például Harvey-t kísértette, a madárijesztő (az oroszlán már kimaradt a sorból, ha értitek) pedig Theónak okozott fájdalmat – mármint lelkileg. Csakhogy ezek nem igazán voltak lényegesek, hiszen azon kívül, hogy Harvey a testvérét látta, majd Sabrina elintézte az egyébként nevetségesnek tűnő bádogembert, nem foglalkoztak többet ezzel. Időhúzás bármiféle következmény, valódi súly nélkül. Ez sosem veszi ki jól magát.

Sokkal izgalmasabbnak tűnt Prudence és Ambrose története – egészen addig, amíg el nem kezdtek Riverdale-módra a feladatra való koncentrálás helyett egymásnak esni. Pedig az ő száluk egyfajta szörnyvadászat, amiben Prudence apja a préda. Többször is megjelent egyébként Blackwood, de valójában mégsem. Egyszer Hilda bújt a bőrébe, egyszer pedig a valódi Faustus egyik szolgája, hogy megtévessze a lányát (aki pedig a Riverdale Penelopéjának bőrébe bújt – ez most akkor crossover akart lenni?).

Az alakváltás mellett szerencsére jóval több varázslás jutott most az epizódba. Volt itt kék láng, falból kivarázsolt Nick, teleportálás a pokolba, védő- és fagyasztó bűbáj, kántálások.

Ezek mellett pedig a boszorkányságot is bővítették mindenféle szórakoztató elemmel, mint például a Madam Satanhoz szóló ima (vagy Nick befőttes üvegben úszó nyelve). A képernyő elmosódása sem maradhatott el: ugyan nem volt olyan sokszor, de amikor igen, szinte már az egész képet elmaszatolták.

Madam Satan ellen pedig fellázadt a pokol népe (amelyik szálon kaptunk (még) egy eszméletlen irritáló bájgúnárt, Calibant, a pokol hercegét), így Sabrina kénytelen volt önmagát megkoronázni ahhoz, hogy távozhasson Nick-kel együtt. Így a lány már nem a boszorkányság és a halandóság közti egyensúllyal kell, hogy megküzdjön, hanem a pokol királynőjeként kell helyt állnia, miközben normális tinédzser szeretne lenni – be is állt rögtön pompomlánynak, hogy még nehezebb legyen a helyzete.

Lucifer pedig egyelőre Nick testében maradt, akit elzártak, és majd valahogy rájönnek, hogy milyen más börtönbe rakhatják át az ördögöt. Közben pedig nagyobb problémájuk is akad, mert a rész végén valami közeledett Greendale felé. Valami veszélyes… állítólag. 

Mint olvasható, történtek itt események már a premierben is, de egyszerűen rosszul voltak tálalva. Vagy semmi jelentőségük nem volt, vagy nem igazán sikerültek érdekfeszítőre.

A pokol, mint helyszín pedig most is csak egy rét, egy terem vagy egy átlagos táj kicsit ködösen, szürkén vagy vörös színben néhány sírkővel, kereszttel meg koponyával. Megszokhattuk volna már, hogy sorozatokban szinte mindig ilyen a “semmilyen” pokol, de azért a Sabrinától többet vártam az eddigiek alapján.

Meglátjuk, milyen lesz a folytatás. Egyelőre lankadt a lelkesedésem, de remélem, ez csak egy botlás volt a sorozattól és belelendülnek, mert az előzetes azért elég jó horroros és izgalmas pillanatokat ígér. Más kérdés, hogy ott a másik oldalon a Riverdale-kór.

10 hozzászólás Ne habozz!

Ayrons - 2020. 01. 24. 23:27

Egy kérdés a macska mennyire állandó szereplő?

PositiveRush97 - 2020. 01. 25. 11:39

Salem sajnos nem fog sokat szerepelni, a forgatáson derült ki, hogy a Kiernan Shipka allergiás a macskákra

PositiveRush97 - 2020. 01. 25. 11:42

A nyitás tényleg gyenge volt és feleslegesnek érzem a 60 perces részeket, eddig se szerettem a túl hosszú részeket, a 2.rész tetszett, mehetne hasonló irányba a sorozat, meglátjuk mi lesz :)

Taz - 2020. 01. 25. 18:37

Az első részt kicsit untam, félbe is hagytam, majd folytatom, ha jobban ráérek. Hát eddig nem rágtam tövig a körmöm az izgalomtól. Ettől függetlenül kíváncsian várom az évadot, a trailetek elég mozgalmas évadot vetítettek előre. A hangulat, a díszletek és a színészek szerintem továbbra is jók és a morbid humor is megvolt, amit eddig is nagyon szerettem.

Janka - 2020. 01. 25. 19:40

Nem szipantott annyira be mint a part 1-2. Gyorsabb ütemű és cselekményű. A poklot is gyorsan lerendezték. A félelmem részben beigazolódott a part 2 fináléja nagyon magasra tette a lécet. Most mintha egy picit újabb hangot keresne a sorozat, Odüsszeia eposz szerű lett, meg persze Óz. Remélem a sok küldetés mellett az utolsó eddig nem látott realm-et is megismerjük. 7/10

jessm - 2020. 01. 25. 20:09

Egészében véve tetszett az évad.
A legnagyobb bajom az évaddal az időutazós befejezés volt. Ez egyszerű megoldása az eredeti állapot visszaállításának. Ráadásul az a vég Sabrinával, eléggé olyan, hogy nem tudom , hogy írják ki magukat az írók ebből.
Az időutazás nélkül is meg lehetett volna csinálni , és bevállalni, hogy egy-két főbb mellékszereplő meghal és úgy rendezik le a pogányokat. Aztán meg Sabrina szépen elmegy királynőnek. Faustust sem igazán értem minek tartották meg , lezárhatták volna ebben az évadban.

Valahol olvastam, hogy Sabrina úgy süllyed le morálisan egyre jobban, ahogy Daeneryst kellett volna írni a GOT-ban . Erre addig nem gondoltam és tényleg egész jól viszik ezt a vonalat a készítők. Aztán persze lehet , hogy a írók másfelé viszik el a történetet.

Timothy - 2020. 01. 26. 13:34

Az első rész után elgondolkodtam a kaszán. Egyértelműen visszaestek az első évad pár részének a szinvonalához. Ugy votam vele van egy szabad delutanom folytatom. Túl sok mindent akartak, némelyik bonyodalmat rendezték 10 perc alatt. ez nem tettszett. talán a 6ik résztől éreztem azt, hogy okés a sorozat,megtalálta ujra önmagát. 7ik rész kifejezetten az egyik legjobb sztem. Lezárás az nekem se tettszett nagyon, oké igy legalabb tovább tudják vini a történetet.
Azt hiszem az első évadnál olvastam azt hogyha az első 4 részt kibirjatok tettszeni fog utána. Nahát sztem ezzel a szezonnal is ez a helyzet! mindenképp maradok a folytatásra.
Ámde ezt a homályosítást én se nagyon tudom hova tenni.

Cordelia - 2020. 01. 27. 10:31

Dara megvolt szombaton :)
Megmondom őszintén, hogy 4 rész után azt mondtam, hogy ez is átkerül a guilty please kategóriába, mert lassan üti a Riverdale színvonalát (amit amúgy már elengedtem, annyira fájt). Aztán valahogy csakcsak visszatornázta magát :D …. Utáltam viszont ezeket a hülye énekes betéteket, komolyan úgy voltam vele, hogy ha átcsapunk ilyen gagyi dalolászós valamibe, akkor én az évad közepén kaszálom. Szerencsére az első 2 rész után ez abbamaradt.

Sajnálom viszont, hogy az utolsó részt “összecsapták”, szerintem akár egy-két részt simán rá lehetett volna húzni erre a ki/mikor/hol időutazós témára. Nekem nagyon bejött volna, ha nem ‘egy óra’ alatt váltják meg a világot.
Összességében hozta nekem a kötelezőt, maradok a kövi évadra is.

len90 - 2020. 01. 27. 13:37

Én is egyetértek azokkal, akik írták, hogy az első négy rész gyengére sikeredett, viszont a folytatás visszatalált a sorozat átlagszínvonalához.

Azokkal már pont nem, akik azt írják, hogy a Part 2 végéhez nem ért fel, mert nekem az volt a sorozat mélypontja.

Igazából ezzel a sorozattal nekem is a legnagyobb bajom, hogy túl sokat akarnak vállalni, amitől kusza less minden és kevés idejük van a részletekkel foglalkozni, minden nagyvonalakban történik meg és gyorsan.

Például az egész első rész: Sabrina lemegy a pokolba és azon megy a dilemma, hogy végülis legyen-e ő a pokol királynője vagy ne. Következő részben meg már Caliban “megchallangeli” és elkezdik ezt a TriMágus tusa szerű versenygést, akkor miért Kellett ezt az egész hercehurcát az elején, sokkal egyszerűbb és értelmesebb let volna, hogyha simán megoldják úgy, hogy Lucifer letaszításával ergó szabad a trón és Sabrinának meg kell szerezni, ha nem akarja, hogy Caliban leigázza a Földet. Tök felesleges köröket furnak, amivel extra szálakat és történeteket kreálnak, amire a 8 részes játékidő pont nem biztosít nekik elég teret, hogy normálisan kivitelezzék.

És akkor még ott vannak olyan gyerekbetegségek, mint hogy Lilith-el nem tudnak semmit se kezdeni, 1 részen belül 3x teljes Pálfordulást produkál, egyszer friend, egyszer foe, ahogy a történet éppen megkívánja tőle, ez is nagyon idegesítő.

Hasonlóan a church of night-tal, tényleg röhejes volt, hogy követnek mindenféle tradíciót, holott épp azt sem tudják kihez kellene aktuálisan imádkozniuk. Valamint az is tényleg fura volt, hogy végül Lilith-et választják, de amikor az megjelenik az ajtóban egyből elhajtják…annyira következetlenül viselkednek még a bölcsnek beállított felnőtt szereplők is…

Pedig az évad közepe tényleg jó volt, a pogányok képében végre sikerült olyan ellenséget kreálni, akik tényleg fenyegetést jelentettek és izgalmas volt a cselekmény. Viszont a végére a teljes időutazás felesleges volt. Ami viszont még ennél jobban is kiverte a biztosítékot, hogy azt a tojást, ami az egésznek a kulcsa volt, miután visszatértek a jelenbe simán őrizetlenül hagyták és hagyták, hogy Faustus megkaparintsa, holott tisztában voltak vele, hogy mekkora hatalma van…

Valamint tényleg idegesítő, hogy Sabrina mennyire meggondolatlan és tényleg minden szbályt kénye-kedve szerint felrúg. Ez a time-paradoxon már úgy is tényleg sok volt, hogy tényleg annyira fikció az egész, hogy ezen agyalni is hülyeség, de hogy ő aki ebben az univerzumban él nem képes felfogni, hogy ennem mekkora jelentősége van…tényleg elég nagy sötétség tátonghat abban a tejfölszőke fejben :D

Ha nekem kellene pontozni az évadokat, aki ugye nem igazi évadok akkor:

Part 1 – 7.5/10 – gyenge történet, de erős kivitelezés és hangulat alapozás

Part 2 – 6.5/10 – értékelhetőbb történet, de párhuzamosan több idegesítő logikátlanság, ráadásul az utolsó három részre nagyon leült az egész

Part 3 – 7.0/10 – jó történet, gyenge felvezetés, felesleges csavarok

Remélem a Part 4 jó lesz, és bár szeretem a sorozatot, szerintem ezzel abba is kellene hagyniuk, mert véleményem szerint sokkal többet már nem bírna el ez a történet.

Gegory - 2020. 01. 29. 11:42

Be kell vallanom, hogy eddig hidegen hagyott ez a sorozat mert én gyerekkoromban nagyon is szeretem az eredetit de a mostani trailer valamiért felcsigázott. Így végig daráltam mind a 3 évadot és tetszett és kérem a repetát…hol van már a 4. XD
Egyedüliként Salem emberi hangját hiányoltam de tényleg zavaró lett volna ha csak neki lett volna egyedül a Familliárisok közül így ezt elengedtem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz