login |

Pilot-mustra: Avenue 5 – 1×01

2020. 01. 24. 18:25 - Írta: winnie

54 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Should we be scared?
– Maybe, if… if you want.

Eskü, hogy az HBO új, úrhajós komédiájának a kezdéséről, nem a készítő, Armando Ianucci korábbi sorozatai (Veep, The Thick Of It) jutottak eszembe, hanem inkább az itthon Fekete Vipera címen befutott Blackadder, amiben ugyancsak Hugh Laurie komédiázott idióta módon. Ugyanis bármennyire is bohóckodás volt mondjuk a Veep, abban azért megvolt az intellektus, az Avenue 5-ban azonban ilyesminek egyelőre nyomát sem látni.

Ami persze nem baj, egy komédia lehet ostoba is. Akkor is lehet jó. Más kérdés, hogy a látszat ellenére az Avenue 5 nem ostoba. Látva a sajtónak kiküldött négy epizódot, biztos vagyok benne, hogy mindössze egyes karakterei (jó páran!) ostobák, így tőlük elvárás az ostoba viselkedés. A nagy kérdés az, hogy ha emellett még irritálóak is, akkor vajon akarunk-e 8 hetet a társaságukban tölteni, miközben egy válságba került űrhajó történetét követjük.

AVENUE 5 – 1×01 – 5,5/10

Egy idióta, önhitt milliárdos sétaűrhajóján játszódik a sztori, pár hetes kirándulásra fizettek be az utasok (azt hiszem) a Szaturnusz körül: némi egzotikus, nem luxus, megismételhetetlen élmény, totális kényeztetés a’la Royal Caribbean Cruises, csak épp az űrben. Azonban elég egy előre nem látható gikszer, és a kellemes kirándulás hirtelen rémálommá válik, az utasok sorsa a személyzet kezébe kerül, és… sajnos a személyzet, élükön a kapitánnyal efféle szituk kezelésére tökéletesen alkalmatlan.

Az alapsztori mindenképp figyelemfelkeltő, mert elég szokatlan, azonban az ember elsőre nem látja benne a komédiát. A gond az, hogy másodikra, azaz a pilot elindulása után sem. Nem viccelek, az első 10 perc nálam totális mélypont volt, majdnem kaszáltam féltávon az egészet, mert tudtam, hogy az efféle “humor” nekem nem lesz a kenyerem. Szerencsére ezek után történt valami Hugh Laurie beszédével, és hirtelen pozitívba csapott át az élvezeti szint. De az összkép még így is aggasztó volt.

Nyilván nem rögtön egy Veep-et vártam, de azért a másik végletre nem számítottam. Igen, kell az alapozás, de sajnos a humor stílusa nem volt túl biztató. Oké, az Avenue 5-ban is megvannak az alkalmatlan emberek, de itt nem sok sárm volt bennük. Persze az alaphelyzet felrázása jót tehet nekik is, eddig voltak a mindennapok és a passzivitás, most meg jön a sodródás és a megmenekülésre tett kísérletek.

Kíváncsi is vagyok, hogy fogják megosztani a figyelmet a mindennapi űrutazós abszurdumok és karaktermomentumok, valamint az átívelő szál között, mely utóbbit egyébként fájóan lelassítja az, hogy a földi irányítóközpont is folyamatos szerepet kap, és ezt a szálat hiába próbálják érdekessé tenni, egyelőre elég nagy zsákutca. (Persze aki az Avenue 5 jövő világának szeletkéire vágyik, azt lehet, hogy jobban le fogja kötni.)

Az az igazság, hogy a színészek közül sem Hugh Laurie vitte számomra a prímet (de aki aggódna, annak jelzem, hogy idővel belejön, és a gárda élére áll, csak türelem), hanem Zach Woods totálisan fogalmatlan/nihilista karaktere, illetve Lenora Chrichlow, aki a látszólag egyetlen hozzáértő karaktert kapta, így a helyzete kétségbeejtő. (Plusz Suzy Nakamura stílusa már a kezdőjelenetben megnyert magának.)

Csűrhetem, csavarhatom a kezdést, kereshetem benne a pozitívumokat, de elég nagy csalódás volt. Nem jó sorozat az Avenue 5 – és nem írom oda, hogy “szerintem”. Hirtelen átmentem volna provokatívba? Dehogy, csak arról van szó, hogy még nem jó. Lehet, hogy nem is lesz sosem, de ez az anyag nem olyan, amit kötelező módon évekig díjátadókra küldenének, mint a Veep, amit sokan emlegetnének, ami hivatkozási pont lenne a junkie-k között. Fogunk egyáltalán beszélni róla?

Ki tudja, lehet, hogy ki fogja nőni magát, lehet, hogy időt kell adni neki, hiszen még csak most kezdődnek a bonyodalmak (és apró WTF-ok), s idővel talán a kevésbé elviselhető karakterek, miután felépítik őket, elfoglalják a helyüket a szívünkben, de félek, hogy minderre csak akkor fog sor kerülni, mire véget ér a szezon, és akkor már túl késő lesz.

Én, mint írtam fent, megnéztem az első négy részt, jobb a véleményem róla, mint az elején, egyes momentumai a maguk hol beteg, hol slapstick, kissé ripacs módján kifejezetten jól csapódnak le bennem, de valahogy túlságosan egyenetlen a végeredmény, és a szövetbe beágyazott apró ötletek szerintem nem lesznek ahhoz elegendőek, hogy megtartsanak. Arról nem is beszélve, hogy azért vártam volna, hogy a sorozat valamennyire releváns legyen ma, de az Avenue 5 még az erre való lehetőséget is elökörködi. Igen, tudom, hogy az 1×05-öt hype-olják, de lehet, hogy egy hónap múlva már rég másfele fognak járni a gondolataim. Ez a hátránya a sajtópéldányoknak.

54 hozzászólás Ne habozz!

Zoli - 2020. 01. 20. 21:12

Egy rész után nem nagyon szoktam kaszálni, de ez annyira kevés volt, hogy még ezt az amúgy sem hosszú, fél órás részt is alig bírtam végig nézni. Pedig szeretem a sci-fit, sci-fi vígjáték is jöhet, imádom az Orville-t, de ez felejtős.

xsz - 2020. 01. 20. 21:34

Hát a rész feléig el sem mosolyodtam, a második fele már jobb volt, de ez így egyenlőre kevés az én ízlésemnek. 5/10

Alain Prosztó - 2020. 01. 20. 21:52

Csatlakozom. Megvolt a pilot, és kösz, nekem ennyi elég volt. Semmi esélyt nem látok rá, hogy akkorát javuljon, amitől nézhető lenne.

Captain Phillips - 2020. 01. 20. 23:10

Ennek annyi, a pilottal meg is bukott

gd42 - 2020. 01. 20. 23:45

A kapitány figurája egy John Cleese-zel működhetett volna, de ez tényleg nagyon gyenge.

Mintha valami algoritmus ollózta volna össze a az elmúlt 25 év közepesen híres alternatív brit vígjáték-sorozataiból.

gromit - 2020. 01. 21. 02:25

Hát, elnézve a Hold the Sunsetet, sztem John Cleese-zel nem nagyon működött volna.

A második fele tényleg jobb volt. Onnantól, hogy a kapitány átment “ausztrálba”, érdekesebbé vált a felállás.
Hugh Laurie és a nihilista fickó miatt még maradok.

ubul - 2020. 01. 21. 08:46

mondjuk nekem a veep 1. része, és úgy ámblokk az első évad fele se jött be annyira, aztán szárnyalt. Lehet itt is előfordulhat ugyanez

miles - 2020. 01. 21. 17:53

Azt hiszem a lassú indulás, a túljátszott ökörségek, béna összekacsintások, a semmilyen irány, a képbe helyezés totális kihagyása, az erőltetettség, megmagyarázhatatlan emberi reakciók; sőt maga az értelmetlen, alulkoreografált katasztrófahelyzet és annak felületes kezelése mind a végét építette fel.

Utána a helyzetben teljesen lényegtelen dolgokra történő fókuszálás (akcentus, uzsonna mennyisége etc) nálam annyira fókuszba hozta a végére felépített és végre élő poént, hogy hangosan röhögtem, már fájt.

Armando Iannucci egy olyan hullámvasútra ültetett fel, amit kifejezetten élveztem, mi több, első alkalommal Jack Blacket is odaillőnek éreztem.

Aztán 2 percig gondolkodtam, hogy IMDB-n 7, 8 vagy 9 csillagot adjak az epizódra.

Kívánok magamnak még 7 ilyen epizódot az évadban.

clegane - 2020. 01. 21. 21:46

én már a negatív fogadtatás előtt is fel voltam készülve rá hogy fanyalogni fogok ezen a Veep után, ehhez képest engem is meglepett hogy voltaképp egészen bejött.

karit - 2020. 01. 22. 02:00

Laurie miatt megnézem a maradék 7 részt, bár nekem az efféle harsány “fingós poénok” sose jöttek be (na jó, kivéve, ha John Cleese-ék csinálták).

Jóval finomabb humorra számítottam, és nem arra, hogy a legviccesebb az lesz, amikor a pályáról letérés okát elmondják (bár nyilván nem várható el egy vígjáték sorozat íróitól, hogy emlékezzenek az ötödikes fizikakönyvükre, ha még az olyan komoly filmekkel, mint a Kip Thorne szakértésével reklámozott Interstellarral is elszaladt itt-ott a ló).

miles - 2020. 01. 23. 12:39

@Karit:
Azt azért ne feledjük, hogy a fedélzeten gyakorlatilag egy kompetens ember sincs. Ergó akárki is mondta ezt a megoldást a pályamódosulás okaként, azt én nem vettem teljesen komolyan.
Amúgy nekem ez tök jó feladvány volt, meg van is pár elméletem a mesterséges gravitáció létrehozására (úgy értem, hogy a sorozatban mi várható ezzel kapcs., nem ebből fogok meggazdagodni).

Nagyon sajnálnám, ha “mégis” kikerekedne ebből valami sokak számára értékelhető sorozat, de bedőlne az első 20 percbe.

Meglássuk.

Fany Algo - 2020. 01. 23. 18:22

20 percig bírtuk… Nem vicces, szánalmas!

heidfeld - 2020. 01. 24. 18:46

Ötször-hatszor mosolyogtam rajta. És nem Laurie karakterében van a legnagyobb lehetőség.
Minden vígjátéknak adok 6 rész esélyt, de nagyon gyanús, hogy nem tartok ki a végéig.

Balint - 2020. 01. 24. 19:38

sajnos ez roppant unalmas volt

Richárd - 2020. 01. 24. 19:42

Nem tetszett, kihagyós…idegesítő karakterek

Ayrons - 2020. 01. 24. 23:30

A Veep is szar volt az elején és ez az. Ott fejlődés lett, remélhetőleg itt is.

winnie - 2020. 01. 24. 23:43

a veep pilot kapcsán 3 dolog jut eszembe. hogy sixx írta előzetesen, hogy visítva röhögött rajta, hogy human, akit alig érdekelt, 9/10-re hozta ki a pilotkritikát, és hogy én kommentben a klasszikus szót is bedobtam, egy rész után, annyira bejött. más kérdés, hogy abban egyetértek, hogy ezek után még sokkal, de sokkal jobb lett, 15/10, kábé:)

Hallak65 - 2020. 01. 25. 07:33

Én egyetlen egyszer nevettem fel, mikor Hugh Laurie átment House-ból Fry and Laurie-ba. A többi értékelhetetlen. 3 részt megkapja, csak a sci-fi és Laurie miatt.

Roland - 2020. 01. 25. 09:47

nekem se jött be 😒

sorozat/gyilkos - 2020. 01. 25. 11:38

Hja, csak én (ahogy elnézem, a többséghez hasonlóan) az első rész után kaszáltam.

Van egy sajátos stílusa, amiben a commedia dell’arte keveredik Ianucci (itt nagyon visszafogott) szarkasztikus humorával és szerintem ez a fő probléma vele . A commedia dell’arte pl a sitcomokban is élő hagyománya a jellegzetes karakterek (mondjuk ebben is komoly hiányosságok vannak) és a műfajon belül érvényes színpadias gesztusok, reakciók világa, ami csak akkor működik, ha ezt a világot elfogadjuk (ahogy mondjuk a jóbarátok világát is).

Itt alapvetően egy ilyen komédiát csináltak, amit Ianucci száraz, cinikus humora (amit bármennyire is próbál visszafojtani) egyszerűen kidobja a saját valóságából, mert a cinizmus/irónia ugye valahol mindig az általunk megkonstruált/elfogadott világ kigúnyolása.

Biztosan megoldható a kettő párosítása (most egy se ugrik be), úgy hogy erősítsék egymást, de itt nem sikerült és annyira nem sikerült, hogy semmi kedvem tovább próbálkozni.

fv - 2020. 01. 25. 12:42

Nekem teljesen bejött. Lehet, hogy segített a sör is, amit ittam mellé, de nekem egy-két poén sírvanevetős volt. (Amikor bevallotta a kapitány, hogy angol, még a combomat is csapkodtam.)
miles: Nem Jack Black volt amúgy a másik főszereplő, valószínűleg ezért is jött be most jobban, mint máskor szokott! :-)

copass - 2020. 01. 25. 13:34

kínszenvedés volt végignézni.

cherockee - 2020. 01. 25. 23:11

Ok, akkor nem bennem volt a hiba, nekem sem működött, a poénok nagyobb részénél utólag fogtam fel, hogy az akart lenni.

ayren - 2020. 01. 26. 02:52

Még Hugh Laurie kedvéért sem maradok. Ami nagy szó, annyira imádtam a House-ban.

kriol - 2020. 01. 27. 09:34

Csak hogy erősítsem a másik oldalt is, nekem nagyon nagyon bejött a kezdés, elég sokszor felnevettem és végig élveztem a baromkodást, még ha néha olcsók is voltak a poénok. Én tuti maradok végig!

Yooha - 2020. 01. 27. 10:06

Nekem is tetszett. Érdekes módon nagyon-nagyon ritkán nevetek fel vígjátékon, csak megállapítom hogy tetszik. Szóval ez nekem nem feltétel. Az alapsztori jó, csak kicsit fura, még a saját “világában” is:
– nincs a hajónak hajtóműve, amivel irányt lehet változtatni? Oké, hogy senki nem tudja vezetni, de a Földről csak elnavigálnák őket.
– A híd is csak egy díszlet?
– Ki az a Jack Black utánzat? Oké, megnéztem a neten, hogy ő a cég tulaja, de kiderült ez valamikor?
– Ha irányt változtat a hajó úgy, hogy mindenki oldalra esik (100 ember tömege nem hiszem hogy sokat számítanai, elnézve a hajó méretét), akkor vissza is lehet lökni.
– Nincs a földön olyan űrhajó, amivel utánuk mennek és kimentik őket?

Tudom, vígjáték, nem kell komolyan venni. De remélem egy részére azért lesz valami magyarázat.

dezmond - 2020. 01. 28. 10:31

kár érte… House meg Jared miatt gondolkodtam rajt hogy belenézek, de így hogy ennyire egyöntetű a vélemény róla szerintem felesleges… nekem mondjuk az Orville se jött át

Dave - 2020. 01. 28. 21:36

2. rész után.
Ez egy szánalmasan nagy hulladék, nem egy sorozat.

Komikaze - 2020. 01. 29. 08:17

Az első rész után úgy voltam kap még egy esélyt aztán valószínűleg kasza. De a második rész után már végig fogom nézni az tuti, mert sokkal jobb lett. Többször hangosan röhögtem, jók a poénok, nagyon bejött.

Shannen - 2020. 01. 30. 12:45

Fú, ez de rossz volt. Mármint konkrétan, tisztán rossz. Semmi erényét nem láttam, Laurie sem volt nagy szám, a többiekről nem is beszélve. Egyszer nem nevettem. Igen, lehetne adni még egy esélyt, de ez olyan mélyen kezdett, hogy kizárt, hogy ebből értékelhető valami legyen a végére. Nálam ez bizony ennyi volt.

Megdöbbentő, hogy ugyanaz az ember készítette a zseniális Veep-et, mint ezt…

Timi - 2020. 01. 31. 20:55

10 perc..nem ment több, végleges kasza

JKJ - 2020. 02. 02. 09:33

Shannen. A veep pont ugyanilyen minőség volt. Közepes.

Hegeman - 2020. 02. 03. 18:51

@JKJ

Ha a Veep közepes volt, akkor minden más komédia a béka segge alatt van.

Sigismundus - 2020. 02. 04. 05:54

Első három rész után.

Nem láttam a Veep-et, és az űrhajós szál miatt kezdtem el nézni. Ahogy itt valaki megfogalmazta a legelején egy kommentben jól ” túljátszott ökörségek, lényegtelen részletekre fókusz, erőtlenség “, ezeket látom, de nem szórakoztat. Inkább unalmas fárasztó, nehézkes a sztori kezelése.

Joco1114 - 2020. 02. 04. 13:14

3 rész után kaszáltuk. Egyszerűen idegesítő.

Eltiron - 2020. 02. 04. 18:15

Nekem továbbra is tetszik, baromi erős görbe tükör – szerintem sokan nem igazán tudnak mit kezdeni vele.

Dave - 2020. 02. 05. 10:21

A 3. részt nem tudom lenyomni a torkomon napok óta.

A Vepp -et viszont kéretik nem szapulni, kicsit kell hozzá politikai ökörségek emésztéséhez való “képesség”, de hogy középszerű? Nagyonnem. :)

polovcev - 2020. 02. 11. 20:55

Nem tudom miért, de még mindig nézem. Folyamatosan olyan érzésem van, mintha két koncepció ütközne benne. Van ez a harsány,debil humor ami szabályosan idegesít és van egy sötét, kissé lehangoló vonulat ami főleg a zeneválasztásnál érződik. Pl. amikor a kapitányt kiküldik szart “takarítani”.
Ugyanakkor fogalmam sincs, hogy eleve is ez volt a koncepció vagy esetleg az írószobában ütközik túl sok álláspont.

Viszont abban biztos vagyok, hogy ezzel a kettőséggel ez a sorozat képtelen lesz több évadot megélni.

hgwells - 2020. 02. 12. 11:54

Sajnos ez egy nagy nulla :-(

punyapapa - 2020. 02. 12. 22:53

Szerintem most kezd magára találni a sorozat.
A Veep-et imádtam, de annak is kellet idő.
A kapitány, és a valódi személyzet közötti beszélgetés zseniális.

Mate4182 - 2020. 02. 13. 12:10

Na, kesve bar de megneztem az elso 2 reszt.

Nekem bejon :D par komment miatt sokkal rosszabbra szamitottam es ahhoz kepest nagyon pozitivat csalodtam!

Szinkronosan nezem, a hangok rendben vannak, a poenok ulnek (nekem) szoval nalam ez tutira nezos marad

Kicsit eddig olyqn mintha osszegyurtak volna a Miracle Workers elso evadat (Hugh Lauri mint Buscemi, a gondor fekete leanyzo a kozelekeleti irodista stb) meg az orvillet

Sigismundus - 2020. 02. 13. 18:18

Nah, 3 és fél rész után kasza….

Mate4182 - 2020. 02. 17. 10:52

na, a harmadik resz miatt teljesen beleszerettem ebbe a musorba :D

a spa-ban visongo notol kezdve, a stand uposon at, ahogy bemutattak az allomas korul keringo koporso hatulutoit … konkretan fogtam a hasam a rohogestol

verge kitudodott a nagy titok, hogy 99%ban statisztak a legenyseg tagjai, eddig azt hittem cask a kapitany a gond

egyre jobban varom!

punyapapa - 2020. 03. 04. 06:07

Nem tudom kinézi még.
Szerintem kezd magára találni a sorozat.
A 7. rész kifejezetten tetszett.

karit - 2020. 03. 05. 01:43

Szerintem kifejezetten ízléstelen volt, amit pareidolia címén műveltek ebben a részben, sőt, mintha az egész évadon (meg a hajón) átívelő sz..gyűrűt is erre a kontextusra akarták volna kifuttatni.
Oké, nyilván én vagyok túlérzékeny, ha Séf bácsi viccelődik ezzel Cartman osztályában, az akár kúl is lehet. De “élőben”…
Szar volt, na.

Rubber Duck - 2020. 03. 09. 17:29

Az 1×08 nagyon jó volt!

Bond - 2020. 03. 10. 21:49

1×08 valóban ütött. Jó lett a sorozat! Maradok!

karit - 2020. 03. 11. 00:58

Azér’ kicsit fura, hogy a kétszemélyes siklóra még kekszet se vitt magával a zeppelinhajú igazgató meg a sofőr, és máris odaértek a Földtől jó két év útra lévő hajóhoz. Nem mintha zavarna a hiperrealizmus időnkénti hiánya, csak fura.
De legalább nem szaroztak a héten, vagyis nem ‘úgy’.

zamboni - 2020. 03. 11. 05:03

“1×08 valóban ütött. Jó lett a sorozat! Maradok!”

Jó lett a rész. Egy résztől nem lesz jó a sorozat. Sem összképét tekintve. Sem pedig utána nem kell jónak maradnia.

irgum76 - 2020. 03. 11. 10:21

Zamboni:

ez olyan Winnies komment lett

nem hiszem, hogy egy részből kiindulva írta volna Bond ezt
nem akarok az ő nevében beszélni de nekem az az érzésem, hogy részről-részre egyre jobb poénokat hoz
még úgy is ha nem szeretem a pisi-kaki poénokat lásd piték de itt még az is mókás volt szerintem
de leginkább a debil párbeszédek viszik a sorozatot

Mate4182 - 2020. 03. 12. 17:06

a parbeszedek es par karakter adjask ennek a sorozatnak az erejet
a kapitany, a silicon valleys srac, a milliomos csavo az asszisztensevel, a fontoskodo utas meg a toketlen ferje, egytol egyig baromi jol megirt karakterek jo dumakkal, jo sztorival.

ott lenne a helye ennek a posztnak az oldalsavban, tobb az erdeklodes mint a duncanville 0 kommentes postjanal vagy az allarcos eneks/tv2s copy alatti reszeken :/

Bond - 2020. 03. 14. 18:38

irgum76:

Valóban nem egy részből indultam ki, hanem tényleg fokozatosan javult a minőség, és eljutottam odáig, hogy várom a hétfőket! :D

Bond - 2020. 03. 16. 21:25

9. rész:
Nagyon magas színvonalon ért véget az első évad szerintem. Várós a második!

Mate4182 - 2020. 03. 23. 01:37

A 8. Resz vmi eszmeletlenul vicces modon volt morbid es szorakoztato egyszerre. Rick es Morty szinten

+1 nemtom feltunt e masnaknde Judd szinkronja megvaltozott kb 1 percre. Nem tudom miert… fura volt

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz