login |

Pilot-mustra: Team Kaylie – 1×01

2020. 01. 26. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Netflix ifjúsági komédiás tagozata (stílus kapcsán ld. még a Nickelodeon vagy a Disney Channel többkamerás komédiái) új sorozattal jelentkezett nemrég.

Illetve új félévaddal, hiszen a Kaylie csapata még nyáron indult el (5 résszel, LOL!), pár hete pedig a második, ezúttal 6-os adag került adásba a 20 részes berendelésből (februárban jön a Part 3, amit itthon “3. évadnak” nevez a Netflix, mert nem ért hozzá az illetékes), és ha már akkor nem írtam róla, most megteszem. Még akkor is, ha tudom, hogy a célközönséget nem itt kell keresni, de hát akad, aki tini kora óta a műfaj rabja, és olyan is, akinek van gyereke.

TEAM KAYLIE – 1×01 – 3/10

A Netflix ügyesen, de némiképp döcögve kezdett neki az ifjúsági portfóliójának alapozásához komédiák tekintetében. A Fuller House révén egy klasszikus komédiát élesztettek fel (hátha a fiatalság a szolgáltatónál ugyancsak fellelhető régi részekre is rákapnak), utána jött az Alexa & Katie, amiben az összetevőket nagyon eltalálták, majd a nem annyira tipikus, némiképp high concept No Good Nick.

Ezúttal a történet szerint egy lájkmegszállott, felületes tinicelebet közhasznú munkára ítélnek, mely révén egy iskolai kvázi cserkész (de legalábbis táborozó, túrázó) csapat, a Tarajos Sülök élére kerül. Ami nyilván nem nagyon vág a profiljába, mert a) gyerekek, b) vezetőkészség és c) a természet lágy öle. De egy ilyen sorozatban pontosan tudjuk, hogy lesz személyiségfejlődés, és nem csak a főhős nő fel a feladathoz, hanem a gyerekek is közelebb kerülnek hozzá.

Azok a gyerekek, akik valóban elég színes társaságot alkotnak, a klasszikus archetípusokat felhasználva, vagyis van itt divatőrült fanboy, kövér mamlasznak ábrázolt srác, a józan hangot képviselő lány, no meg a szkeptikus – plusz egy teljesen WTF karakter, a full minigoth-nak maszkírozott, magát varázslónak hívő csaj, aki átkokat hörög jobbra és balra.

A legnagyobb baj a Team Kaylie-vel, hogy nem tudja, kinek szóljon. Tudom, hogy a Disney Channel sorozatait is bőven nézik 14 évesek, akiknek leeshetnek felnőttesebb poénok, vagy közösségi oldalas utalások, de egy írni-olvasni tanuló 7 évesnek ez elég esélytelennek tűnik. Az idősebbek szórakozását pedig azzal rombolják, hogy szinte minden humort idiótára és pihent agyúra vesznek, mintha egy csomó értelmi fogyatékost karaktert akartak volna ábrázolni.

Oké, el kell ismernem, hogy helyenként vicces az efféle önismétlő, gügyögő humor is, de általában inkább szégyelli magát az ember, egy kisebb gyereket nem csak így lehet megnevettetni. (A sorozat kötelező érzelmi, tanulságot tartalmazó részével már nincs gond, bár nyilván az idősebbekről az efféle le fog peregni.)

Azt hiszem, hogy a Team Kaylie-ről elég sokat elmond, hogy amikor megmutattam az idősebb lányomnak az előzetesét, akkor azonnal látszott, hogy őt egy cseppet sem érdekli (ahogy láttam az első másodperceket, ezt én is sejtettem), pedig csak pár évvel idősebb a 7+ alsó határánál. Az, hogy egy Fuller House, Alexa & Katie vagy No Good Nick mennyire jön be neki, az már ízlés kérdése, azoknál látok rá esélyt, de a Team Kaylie nekem nagyon luftnak tűnik. Persze tudom, hogy csak elég rákeresnem rajongói kommentekre, biztosan találok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz