login |

Jack Irish

2020. 01. 27. 15:50 - Írta: gromit

1 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

A Jack Irish egy kissé depresszív, magánnyomozós ausztrál sorozat Guy Pearce főszereplésével, ami 2012-ben indult, de még 2018-ban is kapott epizódokat.

A sorozat alapját a két éve elhunyt Peter Temple regényei adták, illetve az azok adaptációiként korábban készült 3 tévéfilm (Bad Debts, Black Tide, Dead Point). A tévéfilmes előzmény ismerete nem feltétlenül szükséges a sorozathoz, amiből eddigi két, 6 részes átívelő szálas évad készült. A karakterek hátterének megismeréséhez érdemes lehet esetleg a filmekkel kezdeni, de a lényeges dolgokat anélkül is ki lehet következtetni.

Jack Irish felesége tragikus elvesztése után feladta ügyvédi hivatását és felcsapott magánnyomozónak, és alkalmanként adósságbehajtónak. Legszívesebben csak asztaloskodna egy öreg mester műhelyében, de mindig belekeveredik valamibe. Pontosabban mindig akad valaki, aki kirángatja otthonról, és rögtön bele is keveri valami nagy ügy közepébe, de kisebb stiklikbe lovis cimborái is. Emberünktől nem idegen az ital és a szerencsejáték se.

Az első évadban egy lány felkutatásával bízzák meg, aki valamilyen szektába kerülve tűnt el szem elől. Azonban amikor gyilkosság történik, a rendőrségnek Jack Irish lesz az elsőszámú gyanúsítottja. Jack eleinte csak sodródik, de a személyes érintettség miatt nagyobb a motivációja is kideríteni, mégis mi folyik itt.

A krimi része elég bonyolult, különösen a kezdő jelenettel és a sokáig szinte teljesen külön futó fülöp-szigeteki szállal nekem nehezen állt össze. A második évad ügye is szövevényes volt, ráadásul nem is lineárisan tálalva, mégis könnyebb volt követni. Engem jobban megragadott. Egy későn kézbesített csomag adja az apropót a nyomozáshoz, hogy mi történt az ázsiai futár sráccal, aki egy ausztrál alapítványi iskolán tanult.

Jack alapvetően magányos farkasként áll neki nyomozgatni, de vannak állandó segítőtársai, egyik régi ügyvédkollégája, egy rendőrnyomozó és az első tévéfilmben megismert újságírónő, aki Jack magánéletében idővel változó szerepet tölt be (Marta Dusseldorp – A Place to Call Home). Valamint ott a lóversenyes brancs is, akiknek a ténykedését nem igazán értettem, mindenesetre Aaron Pedersen figurája itt is kemény, de jófej fickó, nélküle Jack elveszne.

A sorozat fő helyszíne Melbourne egyik régi munkásnegyede, Fitzroy, ami manapság már inkább művésznegyed. Jack Irish amolyan legenda egy kocsma élemedett korú törzsközönsége körében – leginkább az apja révén, aki a helyi ausztrálfoci-csapat oszlopos tagja volt valaha. A kocsma és az öregurak egy kis humort is csempésznek a sorozatba, de persze ahogyan régmúlt bajnoki szezonok dicsőségéről ábrándoznak, azzal egyúttal ők is hozzátesznek a sorozat melankolikus hangulatához.

(Mivel az első három film 2 adagban jött ki, az évadszámozás kissé kusza. Egyes források a 2016-ban bemutatott első (teljes) sorozatévadot 3.-ként tartják számon.)

1 hozzászólás Ne habozz!

edg - 2020. 01. 30. 14:57

Köszi az ajánlást. Első 5 részt megnéztem. Tetszett, de túlságosan komolyan nem lehet venni. (van benne pár jelenet, amit eléggé abszurd.)
De összességében jó cucc.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz