login |

Shameless: vége a 10. évadnak

2020. 01. 27. 21:30 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Mondhatjuk azt, hogy ez az az évad, ami minden rajongó vágyát teljesítette valamilyen formában? És itt nem csak Emmy Rossum távozására gondolok, amit a sorozat nézőinek relatíve nagy része már a 6-7. évad óta várt.

Folytassuk rögtön spoilerekkel a tovább mögött.

Lényegében megint Liam maradt az egyedüli, aki nem kapott saját történetet. Mindenki más megkapta a szokásos, elszigetelt szálát, ami egyfelől pozitívum, mert senki nem lógott csak úgy a levegőben, mindenki tudott szórakoztatást nyújtani, másfelől viszont régóta jelen levő betegsége a sorozatnak, hogy ennyire izolálódtak a családtagok hétköznapjai.

Ritkán látjuk a srácokat együtt, nincsenek közös történetek, ahogy régen, mint mikor Lip elvitte Iant Karenékhez korrepetálásra, hogy öccsét is kielégítse orálisan a szőke lány. Milyen rég is volt az! De majd jövőre nosztalgiázunk, amikor a Shameless záróévadjának kibeszélőjéhez érünk nyáron.

Ahogy azt évadnyitónál is írtam, Lip családot alapított, amivel Taminek, az új állandó szereplőnek is lehetett elég játékidőt adni. És milyen jól tették! Míg tavaly minden jeleneténél húztam a számat, annyira irritáló és mérgező személy volt, most ő ment át a legnagyobb karakterfejlődésen (ez az anyaság miatt van?), és az egyik legértelmesebb mellékszereplővé nőtte ki magát. Néha még mindig hisztisnek tűnhet, de rögtön kimondta az okát fájdalmának, amivel egyet lehet érteni.

Mellette Debbie is egyre szimpatikusabb figurává növi ki magát. Igaz, egyszerre két vasat tartott a tűzben (ráadásul anya-lánya vasakról van szó), de mégiscsak a Shameless-ről beszélünk. Carl mellől végre eltűnt a katona barátnője, ő pedig rendőrnek állt, ami szokatlan egy fiatal gengsztertől. De jól áll neki. Kettejüknél egyébként kezd kicsit sok lenni, hogy bármelyiküknek van egy párja, azzal valahogy kapcsolatba kerül a másik. Tavaly Kelly és Debbie került közel egymáshoz, most Carl jött össze Juliával Debbie után.

Frank továbbra is sajátos kalandokba keveri magát. Most a múltja érte utol, ami miatt elrabolták és kínozták (mármint nem fizikálisan, hanem drogelvonással). Veronica és Kevin szintén jobban elszigetelve voltak jelen az évadban, ahogy azt már megszokhattuk, de továbbra is ontják magukból a humort minden egyes jelenetükben. Legyen az az eszméletlen szállító autójában lévő csomagok elárverezése vagy hordóemelgetéssel fitnesszedzővé válás.

Ian pedig visszatért a börtönből a Gallagher házba Mickey-vel, akik – mint szinte minden sorozatban a nagy nap előtt – szétmentek, majd a visszahódítás után eldöntötték, hogy összeházasodnak. Az évadzáróban került sor az esküvőre, amit nyilván nem lehetett egyszerűen lezavarni, mert Mickey apja nem engedi, hogy fia meleg emberrel keljen egybe. De valójában nem is ők voltak az epizód főszereplői, hanem Lip.

Miért az utolsó évadra kell minden karaktert megszerettetni velem? Még nehezebb lesz őket elengedni

Tami elhagyta, mert nélküle hozott döntéseket a családjukat illetően, mire az évad legdrámaibb pillanataihoz értünk: Lip és Tami veszekedése (tökéletes játékuk volt), majd Lip szomorúsága, miközben körülötte mindenki ünnepel. Ennek legnyomasztóbb része pedig az ismételt alkoholhoz nyúlása volt, amihez nem kellett lassú zene, nem kellett sokkolás, egyszerűen csak a bulizók közepén, az alkoholfogyasztásban elveszett Lipre való hosszas fókuszálás tökéletesen megtette a hatását.

Ami az esküvőt illeti, nálam két fő hibája volt: Frank nem volt önmaga. Nem tett semmi igazán szégyentelent (jó, összejött a helység vezetőjével, de azt nem érzem azon a szinten lévő szégyentelenségnek, ami a sorozattól megszokott), nem kellett leüvölteni, elzárni, folyóba lökni (remélem, tudjátok, mikor történt legutóbb).

Fiona pedig semmilyen formában nem jelent meg. Érthető, ha Rossumot nem sikerült visszahozni, de ezt az évad elején azért SMSekkel, telefonhívásokkal megoldották, most viszont semmit sem kaptunk. Márpedig Ianhez pont közelebb állt Fiona, ahogy felnevelte és lelkileg is mindig ott volt mellette.

Tartotta az eddigi szintet a Shameless, ami bőven jónak nevezhető, mert eddig is igazán jól szórakoztatott. Ha az utolsó évadra is ilyen marad, elégedetten köszönhetünk el a szériától. Igaz, már ennek a résznek is sorozatzárós pillanatai voltak, elvégre elég kevés szálat hagytak nyitva, de azért van bőven mit elmondani.

Debbie-t például feljelentették, mert a kiskorú Juliával lefeküdt, Iant és Mickey-t továbbra is meg akarja ölni Mr. Milkovich, Kevin eljegyezte Veronicát, Tami és Lip pedig békülni látszódnak. Meg persze új történeteket is elkezdhetnek mesélni.

8 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2020. 01. 27. 22:00

Ja, azon azért csodálkoztam, hogy egy SMS-t se dobtak Fionának, hogy “hé, házasodik a testvéred”. Még a neve se került elő.

A másik bajom a zárórésszel, hogy sehol nem volt benne az a dráma, amit korábban megszoktunk, és ami az egyik legjobb (ha nem a legjobb) dramedyvé tette a Shameless-t. Az epizód elején még annak is megvolt az esélye, hogy Terry meggyilkolja Mickey-t, de a végére ebből is poén lett. Mondjuk ha Lip újra piálása lett volna a dráma, akkor jobb is, hogy nem erőltették.
Debbie megrontós sztorija meg nyilván nem komoly.

Hallak65 - 2020. 01. 27. 22:26

Az egyik legaranyosabb lakodalom volt, amit eddig sorozatban láttam. Jó volt látni h melegeket végre nem az általános klisé szerint ábrázoltak, hanem nagyon is emberien.

A sorozat továbbra is a szívem csücske, de sz0r kimondani, hogy hiányzott a szokásos úgy-is-elbaszódik-minden történet ív.

Kíváncsi vagyok milyen lezárást kap majd a sorozat. Még annyi történet van a karakterekben, hogy több évtizedes film és sorozatnézettség után sincs valami sok elképzelésem

guti - 2020. 01. 27. 22:52

Miért várta mindenki Fiona távozását?

winnie - 2020. 01. 28. 04:50

nyilván nem mindenki, de voltak, akik várták, nem siratták meg. korábbi kritikáknál akadnak őt kritizáló vélemények, a távozási hírnél is, azokból esetleg lehet tájékozódni.

heidfeld - 2020. 01. 28. 07:37

Sorozatos történelem, egyik legszörnyűbb karaktere, Fiona.
Nálam ott vágta el magát, végleg, amikor a barátnőjének – aki nagyon sokat tett érte, meg a többiekért -, nem engedte meg, hogy házukban maradjon, pár éjszakát. És ez visszatérő motívum volt nála.Igen. Dráma alig volt, illetve műdráma, Mickey és Ian között. Lip részei unalmasak. Kocsma mindig óriási. Carl legnagyobb kedvenc. Kocsmai kiképzés, Best for ever.
Debbie csajozásait, kicsit későn kezdték, de nagyon rendben volt. Mondjuk, kicsit fura, hogy elég okos, találékony az életben, de párkapcsolatokban, ennyit bénázik.
Viszont két évaddal ezelőtt, nagy jelenet volt, amikor Mel, /Perry Mattfeld/, segített neki, útja megtalálásában.
Igazán a sorozat tempója lett lassabb. De a karakterek, maguk módján fejlődtek. Sokat tanultak hibáikból, és megedzette őket az élet.
Spinoff bármiből lehet. Milkovich család, például. Mondjuk jöhetne Mindy, átvenni családi bizniszt, de rengeteg lehetőség van, szerencsére.
Carl és Debbie, kedvenc karaktereim. Pár éve, utóbbiért, lyukas garast sem adtam volna, de így, nagyon működik.
Életem végéig, nagyon szívesen nézném őket. Mert, Frank mondta: ” Földön, előbb-utóbb, csak Gallagerek, és mexikóiak lesznek, fiam.” Nagyon erős 7.5/10

Manul - 2020. 01. 31. 08:39

Ha vége lesz, jöhetne egy sorozat az Alibiből. Az eszméletlen törzsvendégeikkel. Gallagherék is be-be nézhetnének, de nem róluk szólna.

lrson - 2020. 02. 01. 21:31

“de sz0r kimondani, hogy hiányzott a szokásos úgy-is-elbaszódik-minden történet ív. ”

Nekem ez már nem hiányzik. Annyit szenvedtek a karakterek, hogy nekem az már sok volt.:D Én elégedett voltam a relatíve laza évadzáróval.

ravengirl - 2020. 02. 11. 09:02

Irson+1
Én ugyanígy éreztem, végre legyen már egy kicsit jó is. Ian+Mickey esetében gyakorlatilag közel 10 éve ment a seveled-senélküled, nagyon szurkoltam, hogy megkapják a happy endjüket, remélem, nem fogják szétcseszni őket az utolsó évadban. Bár, amilyen ez a sorozat, abban még ez is benne lenne, de akkor kicsit szembeköpnék magukat az írók (az én szememben), hogy ennyit huzavona, kínlódás volt mondjuk egy jó házassági évért (holott egy egész nagyívű szerelmet építettek fel).
És végre Lip is révbe érhetne Tamivel, aki nekem szintén egy kimondott pozitív csalódás volt ebben az évadban.
Fiona hiányát egyedül az esküvőn éreztem, valahogy én is azt gondoltam, ott kellene lennie, de az évad többi részében egyáltalán nem hiányzott.
Egyszóval szuper volt ez az évad, nagyon jól elszórakoztam rajta. Sajnálom, hogy már csak egy évad lesz, még el tudnám nézni pár évig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz