login |

Pilot: Star Trek: Picard

2020. 01. 29. 15:50 - Írta: human

151 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Mivel egy nagy múlttal rendelkező franchise-ról van szó, érdekes lehet látni, hogy egy Picard-újonc és egy ősrajongó miképp vélekedik a pilotról, ezért két írással is jövünk – a rajongói kritika holnap kerül majd ki (UPDATE: ki is került!)- winnie)

Miért kell mindennek darkosnak lenni? Direkt ezt a jelzőt használom, mert már pejoratívnak számít. Elindult a Picard, ami talán a J.J. Abramses idővonalon játszódik, és nem elég, hogy ez is kemény háborús lesz, nyilván az új rajongókra szabva, de még egy Star Trek-hagyományt eldob.

Maga a rész teljesen alapozós hangulatú volt, mi más lett volna. Bemutatják, hogy Jean-Luc Picard mivel üti el az idejét mostanában, vagyis igazából csak lazít és várja a halált. Amíg be nem fut hozzá egy fiatal nő. Nem úúúgy. És ennek kapcsán megálmodja, hogy ki ez a nő, és miért fontos, mert máshogy nem lehetett ezt az információra ráébreszteni a kapitányt és a nézőt.

Mindeközben az is kiderül, hogy miért nem kapitány már igazából, és mi vezetett az elvonulásához. Viszont a fenti új karakterrel beindul a cselekmény, és közben tényleg alapozzák, hogy hol vannak a szintetikusok, behoznak több visszatérőt is, akik folyamatosan öntik ránk az információt. És még pár akciójelenet is elfér benne, mielőtt felfednék az erős cliffhangert a végén, ami olyasmi, hogy visszarántja a nézőt. Amolyan “ez dereng a filmekből, mit csinálnak itt vele?” módon.

Tudom, hogy nem vagyok nagy Trek-rajongó, de az valahogy mindig megmaradt bennem, hogy az összes nehézség ellenére inkább egy pozitív jövőről szólt. Na az itteni készítők a “most politikaiak leszünk, baszki!”-módon a rasszizmust látják komoly problémának (mi más lenne aktuális?!), és így szépen a Földet, vagyis a jövőbeli társadalmat visszatolják abba az idegengyűlöletbe, amin a Star Trek-sorozatokban már rég túllépett.

Nyilván lehet ellenpéldákat találni az 54 évnyi Star Trek során, repedezett a pozitivitás, de valahogy mégis ez volt számomra az összhatás. Természetesen a sci-fik általában a jelen problémáiról szólnak, és így jogos a “Trump’s America”-kritika, de valahogy jobban is be lehetett volna csomagolni, mert az itteni mindenféle kreativitást mellőz. De legalább voltak “cool” bunyók?

Ami pedig extrán fáj, és ez már lehet, hogy szőrszálhasogatás lesz, de a csaj simán használta a fegyvereiket a lakásában, érthető volt az is, hogy miért közelharc. Erre a következő akciójelenet… most komolyan, kinek izgalmas, hogy ráfut a fegyveresekre, aztán meg az ellenkező irányba szalad. Ez milyen koreográfia?

Adná magát, hogy simán lelője a másik bagázst, de gondolom be akarják mutatni a képességeit, hogy “de cool lesz az az ugrás”, közben meg süt belőle a nulla átgondoltság. És még a sebességét sem tudták rendesen érzékeltetni, ami esetleg indokolttá tette volna, hogy miért így oldották meg az akciót. Annyira felesleges volt a közelharc – tényleg érdekelne, hogy ezek milyen fókuszcsoportokon jutnak át, vagy hogyan valósulnak meg. Valóban van, aki szerint a látottak a sugárzás után feltett “How exciting?” kérdésre 4 vagy 5 pontot érnek?

A Star Trek: Picard pilotja számomra újabb tökéletes példa arra, amikor nem tudnak mit kezdeni egy branddel, és mindenfajta rendes tisztelet nélkül nekiállnak, mintha még nálam is kevésbé ismernék a Star Trek világát. És itt még csak nem is rebootról van szó, ahol félre lehet söpörni a dolgokat, mert próbálják az eddigi sorozatok és filmek mellé betenni. Hatalmas csalódás volt ez a kezdés, talán ha 5/10-et ért számomra.

Valójában az egész fenti írás csak annyiból kellett volna álljon, hogy: Alex Kurtzman. Pont. De akkor winnie ferde szemmel nézett volna.

151 hozzászólás Ne habozz!

gravedigger - 2020. 01. 24. 05:37

Brilliáns! 10/10. Amekkora csalódás volt a Disovery ez teljesen az igazi ST feeling! Imádtam minden percét, és igazából teljesen rendben van hogy nem töltötték fel az egész évadot, és hetente jönnek az új részek. Ha ezt a színvonalat tartják, akkor nagyon rendben lesz! Magyar felirat sajnos nincs. Amazonnál még nem divat.

DJackson - 2020. 01. 24. 12:21

Ez hihetetlen volt, tényleg mintha a TNG folytatása lenne!
Star Treken felnőve nagyon féltem, hogy elrontják, de az első rész alapján úgy tűnik méltón viszi tovább a hagyatékát!

Nagyon tetszettek a “flashbackek”, jó volt újra látni az ismert karaktereket, helyszíneket! Jobban kötödik a múltjához, mint amennyire számítottam volna. Szerencsére Picardot sem facsarták ki, nagyon is önmaga maradt, Patrick Stewart pedig még ennyi évesen is brillírozik!

Tényleg tanultak a Discovery hibáiból. Sokkal intellektuálisabb és érdekesebb storyt kaptunk, mindenféle kapkodás nélkül és még az új karakterek is szimpatikusak!

Szerintem régi és új nézők

Jamesch - 2020. 01. 24. 23:58

Nem vagyok ST rajongó, nem is sokat láttam, filmeket nagyrészt igen. Nem szeretem az epizódikus sorikat nagyon, és talán pont emiatt sztem a Discovery király volt.
Új nézőknek meg a Discovery egyértelműen jobban passzol, mert itt azért nem ártott tudni némi előzményt azt hiszem

“Sokkal intellektuálisabb és érdekesebb storyt kaptunk”
Storyt? Egy felvezetést egyelőre. Mitől lenne ez intellektuálisabb?
Amúgy tetszett, de minden összefüggő scifi megvesz kilóra általában (főleg ha űrben játszódik)

A végén a kocka az a Borgra utal? Úgy rémlik ők nyomták így.
Mi köze a romulánokhoz?

kw_ - 2020. 01. 25. 10:03

a csajról kb 0,1 másodperc alatt mondtam meg h adat lánya lesz, illetve tele volt klisével ez az epizód. egyedül a borg miatt érdekel ez a sorozat, remélem azt nem basszák el.

Jamesch:
gondolom találtak egy borg kockát, elrejtették a cloaking field mögé aztán ott kisérleteznek vele, reverse enginering.
aztán majd felébresztik valahogy, elkezdi őket asszimilálni aztán az alpha kvadráns ellen fordulnak de jön pikard és a hős krú és megakadályozzák. közben valamelyik random szereplő beleszeret az android lányba és boldogan élnek a 2. évadig.

fefe - 2020. 01. 26. 20:20

Haaat elmegy…
Kicsit csili vili.
Kivancsi vagyok mi lesz de remelem jobb lesz mint a discovery mert az nekem nagyon nem jon be..

Tyberius06 - 2020. 01. 27. 03:38

Data lánya vonal megvolt nálam is. Ez erősebben kezdett picivel, mint anno a Discovery (bár nekem összességében az is pozitívan jön le mégha a második évad végét nem is annyira szeretem, mert szerintem elbaszták), lassabb is volt az építkezés. Igazából nagyon sok előzményt nem kell hozzá ismerni, mert azt kb tollbamondták az első részben, meg gondolom még kapjuk majd az infókat. Az hogy miért hagyta ott a Starfleetet meg kaptuk az interjúból, mondjuk valahol érthető. Nekem sose volt kedvencem Picard, a TNG-t annyiban tisztelem, hogy legalább adott másolandó alapanyagot a Voyagernek meg az Enterprise-nak (nem a teljes sztorira értem, hanem az egyes case of the week részekre), viszont ahogy fentebb írta valaki, nem facsarták ki a karaktert.
A Borg kockára meg megkapjuk majd a választ gondolom, de ahogy nézem ez vmi romulán menekült tábor. Ha jól vettem ki, akkor a Mars elleni támadás után a Starfleet megtagadta a segítséget a romulánoktól, szóval ott azért szp-ág lehetett rendesen – Kelvin-timeline.
Akárhogy is, várom a folytatást.

Baltásgyilkos - 2020. 01. 27. 13:00

Star Trek:Old generation….szerintem nagyon jó lesz ez a sorozat :)

winnie - 2020. 01. 29. 16:04

engem az érdekel, hogy a teljesen star trek-szüzek mit kezdhetnek vele, engem legalábbis biztos, hogy nem nagyon fogott meg, inkább maradok a régiek darálásánál a netflixen, csak el kéne már komolyabban kezdenem:)

de attól, hogy nekem nem volt túl érdekes, a régiek biztos sok mindent találtak benne.

“amikor nem tudnak mit kezdeni egy branddel, és mindenfajta rendes tisztelet nélkül nekiállnak, mintha még nálam is kevésbé ismernék a Star Trek világát.”

azért szerintem ezek közül egyik sem igaz. kizárt, hogy ne lenne határozott céljuk, amit szenvedéllyel akarnának megénekelni, mint ahogy a tisztelet sem hiszem, hogy hibádzik, hiszen bőven vannak ős st-sek a készítők között, és tippre az ismeretekkel sincs gond:)

edg - 2020. 01. 29. 16:07

Heh, nem volt ez rossz, de egyetértek azzal, amit írtál. Ez az android rasszizmus és rejtegetés tipikusan olyan téma, amiből, ha az androidot valamilyen népcsoportra cseréljük, az időszakot meg egy háborúsra, akkor egyértelmű a párhuzam és … rendkívül unalmas is.
Én azt szerettem igazán a Star Trekben, amikor átkonfigurálták a plazmareléket és használták a deflektort, nem pedig verekedtek meg érzelgősködtek. Régebben nem is voltak ilyen manapság divatos szinte már fejfájdítóan gyors vágások és ez a sok akció. Ezt miért muszáj?

DE! Azért nézni fogom, mert mégis csak ST és ott van Partick Stewart.

Ace - 2020. 01. 29. 16:13

“Elindult a Picard, ami talán a J.J. Abramses idővonalon játszódik.”

Nem, az eredeti idővonalon játszódik.

A Darkosság valóban a jelen problémái miatt jelennek meg.

A második akciójelenet egyértelműen a lassabb beszélgetések ellenpolusa miatt lett. A megvalósítás valóban fura volt de tévés szinten simán az elmegy kategória.

Winnievel értek egyett határozott céljuk van a tv-s brand-el ez látszik. És helyes ,hogy nem széttördelik hanem egy kézben próbálják öszpontosítani amivel Kurtzman vagy megbírkózik vagy nem.

juhaszvik - 2020. 01. 29. 16:17

Szerializált lesz? Hm, most kaptam fel a fejem. :)

Én nem vagyok nagy ST-fan, annak ellenére, hogy sok-sok epizódot láttam mindegyik szériából. Mindig is az átívelések érdekeltek, nem a scifi-novellákból összeollózott, a következő részre elfelejtett történetek.

Ace - 2020. 01. 29. 16:22

juhaszvik:

Nem epizódikus lesz. Régebben azt hangoztatták még maga Stewart is ,hogy a 10 rész 1 nagy filmet fog kiadni. Közben persze berendelték a második évadot is de lehet az már másról fog szólni.

human - 2020. 01. 29. 16:37

“kizárt, hogy ne lenne határozott céljuk, amit szenvedéllyel akarnának megénekelni, mint ahogy a tisztelet sem hiszem, hogy hibádzik”

a tisztelet hiánya sztem már az első részen látszik.

azt meg nem is értem, hogy miért feltételezed mindenkiről, hogy mindent szenvedélyesen csinál. simán lehet, hogy 10 projektből pont az jött be, amit a legkevésbé akart, de hát “azért dolgozni kell” + “nem szabad eltűnni a radarról”, szóval nem nyomta vissza. Vagy volt egy szenvedélyes ötlete, amit a stúdió lehűtött a kéréseivel. Egyáltalán nem biztos, hogy minden teljes szenvedéllyel és tökéletes ötletekkel készül.

JKJ - 2020. 01. 29. 16:38

Kétesélyes, hogy jó lesz-e az évad. Én mindenképpen végignézem és utána döntök a másodikról. A közelmúltban készült ST filmek és sorozat(OK?) sajnos kifejezetten rosszak voltak. Bízom benne, hogy ez legalább elindul a jó irányba.

Jence4 - 2020. 01. 29. 16:39

Úgyérzem hogy a rasszizmus mint motívum , téma nem erőltetett és nem indok nélkül való(volt egy marsi bombázás) , nem hiszem hogy napjaink történéseinek akarnának megfelelni az írók, ez ennél komplexebb , van ebben egy kis szabad-e Istent játszani is.
A Szárnyas fejvadász sem a replikáns rasszizmusról szól.

Jence4 - 2020. 01. 29. 16:40

De amúgy ez már szerintem sem az aminek lennie kéne, jó ez meg minden, de ha azt akarom érezni amit régen akkor Orville.

heidfeld - 2020. 01. 29. 16:42

A pozitív jövő, nem mindenkinek felel meg. Rengeteg sértődöttség megoldatlan problémák, és fajok, több generációs gyűlölete, nem válik semmissé.
Interjúban, Pickard elmondja, miért lépett ki. És saját tevékenységével, elveivel, nem megbocsájtható dolgot tett a Föderáció. Aki látta a sorozatát, egyből tudja.
Ez bőven megágyazott a bosszúnak. És van másik, átívelő szál is. Lesznek még régi kedvencek, új karakterek.
Elkapott a hangulat, és az ugrás volt az egyetlen hiba.
De a többi. Tényleg. Az intro. És a vége.. Döbbenet.
Senki ne lepődjön meg, ha lesznek még Star Trek sorozatok.
Simán tudnak mit kezdeni a brandel, szerencsére. Simán 20/10. Kb,. ennyil is fiatalodtam, pilot megtekintése közben:D
Arányok eltalálásán sok fog múlni, de nincsenek kétségeim.
CBC All Access jó lóra tett. Hazánkba is beindul a szolgáltatás, az én előfizetésemre számíthatnak. Oké, nem csak Ster Trek miatt, de sok embernél igen.

winnie - 2020. 01. 29. 16:43

heidfeld: ha hazánkban beindul, akkor nem lenne sok értelme előfizetni, mert minden menő sorozatuk máshol lenne, kezdve a star trekekkel.

Ayrons - 2020. 01. 29. 16:44

Csak a Picard szériát néztem egy ideig mert amúgy rühellem a Star Trek utópiás és szirupos világát.
Ahogy Abrams filmjei és az Discovery első évada tetszett és betalált nálam úgy ezis. Főképp a darkos és politikai szál miatt

winnie - 2020. 01. 29. 16:51

human: nem kell, hogy mindent abból csináljanak, de itt minden adott ahhoz, látva kiket hoztak az írók közé. plusz egy projekthez csak olyanokat fognak alkalmazni az eleve olyan jelentkezők között. ilyen melóra nem fog senki sem hídmegbizatásként ráindulni.

cato - 2020. 01. 29. 17:02

Elöljáróban: Én Trekker vagyok! :)

Nekem tetszett. És nem értek egyet azokkal, akik szerint ez a fajta világszemlélet távol áll a Star Trek-től. Alaposabban megvizsgálva az előző szériákat az STP nem tesz mást csak nagyítóval mutat rá a rendszer árnyoldalára. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
TNG: Datának küzdenie kellett hogy elfogadják, Nechayev admirális komolyan lehordta Picard-t, amiért az nem használta fel Hugh-t a Borg kiirtására.
DS9: Ahogy itt a szintetikusak előállítását, ott megtudtuk, hogy a gén fejlesztett emberek tenyésztését tiltják. Na meg a Maquis-al szembeni szinte már-már diktatórikus mentalitás! a 31-es szekciót ne is említsük.
VOY: Ugyanaz mint Data, csak itt a Dokival.

Ezekből is látszik, hogy bár a felszínen a Föderáció és Csillagflottája egy csupa szivárvány és pihe-puha nyulacskák gyülekezete, valójában nagyon nem az. Megértem azokat akiknek nem tetszik az STP, de ne állítsák hogy nem ST. Nagyon is az és nem csak a nevében. Részletesebb ömlengést a részről a rajongói kritikában!

bluedressed - 2020. 01. 29. 17:05

Nekem nagyon tetszett.

Az ugrásra meg itt a magyarázat:

https://youtu.be/MyA_Etw30mM

Kb a 7. percnél.

human - 2020. 01. 29. 17:12

“ilyen melóra nem fog senki sem hídmegbizatásként ráindulni.”

nem tom, amit olvasni az írókról kb. mindenre rámozdulnak, hiszen úgy maradnak felszínen. sztem egyáltalán nem biztos, hogy egy írószobába a leglelkesebbek kerülnek be, nagyon sok minden közrejátszhat.

CrashBoostZoom - 2020. 01. 29. 17:14

@human

Mint nagyon régi rajongó nyugodtan kimondhatom, hogy tisztelettel bánnak a “brand-el”. Viszont az nem értem, hogy miért probléma az, hogy az eddigi filmek és sorozatokhoz akarják beilleszteni. A JJ féle mozik nem számítanak itt (mivel ennek semmi köze ahhoz az idővonalhoz), a többi sorozat története pedig véget ért, nyugodtan lehetett egy későbbi dátummal folytatni és pontosan ezt tették nem csak összehányták a dolgot.

A “most politikaiak leszünk, baszki!” pedig mindig is hozzátartozott a Star Trek-hez. Csak amíg Gene Roddenbery ott volt addig mindig ki kellett találni egy n+1-ik idegen civilizációt akire ráhúzták a mondanivalót mert Ő nem engedte, hogy a jövő emberei ne legyenek tökéletesek.

Az én személyes véleményen az, hogy a Star Trek-szüzek ezzel teljesen meg vannak lőve. A minimum szükséges ismeret ugyan leszűkíthető 3-4 TNG részre de, hogy ki is Picard és miért tesz amit tesz és, hogy a Föderáció miért egy hatalmas hazugság időnként, miért nem lehet megbízni a romulánokban stb. ahhoz rengeteg másik részt kellene megnézni a régebbi sorozatokból.

Szerintem ez egy fantasztikus kezdés volt (az akciójelenetek leszámítva. Azok nem nagyon érdekelnek, az agyam már nem is regisztrálja őket :D )

Edrick - 2020. 01. 29. 17:16

Nem vagyok tősgyökeres rajongó, az eredeti széria és a TNG sosem tudtak bevonzani, a Voyagert és az Enterprise-t szerettem csak meg, a filmekkel (régivel és újjal) úgy, ahogy elvoltam. Ez a pilot tökre bejött. Nem éreztem benne semmilyen tiszteletlenséget, sem pedig azt, hogy ne tudnának mit kezdeni a branddel. Persze lehet, hogy x rész múlva én is ezen az állásponton leszek, de most simán egy visszarektintő-múltra reflektáló érzés jött le belőle. A heti adag pedig plusz pont, először azt hittem, kijön az egész évad.

“talán a J.J. Abramses idővonalon játszódik.”

Amíg nem hoznak be valami életbevágó dolgot az új filmekből, addig ez nekem nem fontos, mert időben elég távol áll egymástól a kettő (majdnem 100 év?), és ha a TNG-re (meg egy falatnyit a Voyagerre) támaszkodnak úgy is, akkor az ott megtörtént dolgokon sem változtattak, nem? Akkor pedig az, hogy melyik idővonalon vagyunk, simán mellékes lehet.

FP Jones - 2020. 01. 29. 17:21

nem néztem sose egy ST sorozatot se, de ez tetszett. maradok

heidfeld - 2020. 01. 29. 17:22

@Winnie: Simán meg tudják oldani, mert a szerződések nem hosszú évekre szólnak, csak adott évadokra, amit meg lehet hosszabbítani, ha mindkét fél elégedett. És a CBC All Access is terjeszkedni akar.

winnie - 2020. 01. 29. 17:23

fent írtam, hogy nem. ez nem szubjektív dolog vagy akarás kérdése.

és annyira akarnak terjeszkedni, hogy 1.) eladják a sorozataik nemzetközi jogait mindenfele exkluzív jelleggel (a globál exkluzív dolgok nem azt jelentik, hogy hirtelen eljutnak pár országba, és akkor ott leveszik a cuccaikat más platformokról – akkor mindenhonnan lekerülnének, de nem ilyenek a szerződések) + nemzeti piacokra is, 2.) az elmúlt 6 évben egyszer terjeszkedtek 2 éve, kanadába. azóta semmi. és ugye kanadába is úgy mentek, hogy az st:discovery nem látható a cbs all access-en. (az ausztrál expanzió csak egy másik digitális platform indítása volt, és ez az, ami számukra út, ahogy az hbo maxnak is, más platformmal összeköltözni, más brandként megjelenni)

ergó, ha terjeszkednének, akkor nem lenne a cbs all access-en sem cbs, sem cbs all access, sem mondjuk a nickelodeon sorozatok zöme.

schray - 2020. 01. 29. 17:32

Nekem tetszett. Még ha az ideológia meg egy két koreografia nem is illik szerinted az ST-be, a kidolgozás szép volt, Stewart szineszi jateka kifogástalan, a felvazolt elozmeny – szamomra erdekes es kelloen jó háttér. A Trumpos belemagyarazast tulzasnak erzem, akkor se jutott eszembe es most is eroltetettnek gondolom. A szintetikusoktol valo igazsagtalan felelem az fel evszazados scifi toposz. Az idosebb generacio es fiatalok kozti konfliktus meg még regebbi. Raadasul szerintem az ST pozitívabb gondolat, az a regi szeriak idealizalasa es romantizalasa. Az igazsag az, hogy festettek egy pozitiv jovokepet a federaciorol, de alig mutattak belole valamit, pusztan azert, hogy a felfedezos “urbeli” cselekmenyt ne bonyolitsak “foldi” kerdesek, belpolitika es hasonlok. Szerintem tok jo, hogy most az egyszer azt latjuk, hogy egy ilyen fejlett civilizacio milyen a talajszinten es nem madartavlatbol

human - 2020. 01. 29. 17:56

“A Trumpos belemagyarazast tulzasnak erzem, akkor se jutott eszembe es most is eroltetettnek gondolom.”

de hát ezt konkrétan a készítők mondták, hogy erre muszáj reflektálniuk, minimálisan sem belemagyarázás.

human - 2020. 01. 29. 18:02

azt pedig továbbra sem értem, hogy a “star trek régebben is politizált” miképp ellenérv a posztban levőknek, hiszen sehol nem állítom, hogy nem ezt tette, csak azt, hogy amit most csinál az nem erős. főleg nem megfejelve a borzasztó akciójelenetekkel, amikkel nem az a baj, hogy akciók, hanem ahogy megcsinálták őket.

Annatar - 2020. 01. 29. 18:29

Olyan szempontból J.J. Abramses az idővonal, hogy a 2009-es Star Trek film időutazás (és reboot) előtti eseményeit figyelembe veszi a sorozat, de ettől ez még az eredeti, nem a Kelvin idővonal.

Ace - 2020. 01. 29. 18:33

De miért kell ennél erősebben? Az az interjú azért elég erős volt. Már így is van benne bőven reflektálás ennél több felesleges és régen sem volt. Természeti katasztrófa a Hobus supernova és a Romulán anyavilág pusztulása, az Mi től való félelem a szintetikusokal, és a menekült kezelés. Amit nyilatkoztak annyit tettek egyenlőre bele és remélem nem is viszik túlzásba a pátoszoskodást.

mildi - 2020. 01. 29. 18:34

tbh én mocskosul untam. alig tudnék felidézni belőle valamit. hogy valóban unalmas volt-e, vagy csak engem kapott el rossz pillanatban…
de persze, adok neki még esélyt. nyilván. picard!

Aldo - 2020. 01. 29. 18:49

Nekem tetszett annyira a pilot, hogy megnézzem a következő részt.
Tudom, hogy lényegtelen apróság, de 2400 körül játszódik a történet, de San Franciscóban a járókelők a Csillagflotta központban megint a 2370-es évek eleji egyenruhát viselték?

LordPicard - 2020. 01. 29. 19:02

Én is régi rajongó vagyok, és már vagy 15 éve hasznáom ezt a felhasználónevet, szóval nem új keletű a rajongásom :D

Nekem is nagyon tetszett az epizód, és ez még csak a bemelegítés volt, elkezdték felhelyezni a bábukat a táblára.

Imádtam pl. az olyan kikacsintást, mint Bruce Maddox megemlítése (a TNG-ben szerette volna apró darabokra szedni Data-t, hogy tanulmányozhassa, lemásolja és a flotta engedte is volna, egy komoly tárgyalást kellett lefolytatni, hogy Data-nak lehet-e beleszólása ebbe). Egyébként Picard jól tartja magát, 2399-ben járunk kb. és ő 2305-ben született :D

Az nem derült ki, hogy Data azaz B-4 mikor ment tönkre, 2387-ben még ő volt az Enterprise-E kapitánya (a Hobus szupernóva idején). De még ha ezután is ment tönkre, akkor is Worf-ra már nem igen számíthatunk, hiszen őt a 2009-es Countdown képregényben Nero megölte az időutazás előtt :( Remélem a várt sikerrel megnyílik az út mondjuk a Voyager-DS9 legénysége előtt is egy folytatásra, bár sajnos nagy hiányzókkal (Odo, Nog és Sisko – utóbbi még köztünk van, de állítólag súlyos mentális betegséggel küzd).

Nem reméltem volna 18 évvel ezelőtt, hogy ez az idővonal még folytatódik és lesz szerencsém látni Prime Star Trek sorozatot.

Zoli - 2020. 01. 29. 19:15

Ez nem darkos
viszont 100/100

human - 2020. 01. 29. 19:45

“De miért kell ennél erősebben? ”

pont, hogy nem ilyen erős vonásokkal kéne

dexike3 - 2020. 01. 29. 19:58

hogy került ki Charles Xavier a kerekesszékéből? nem meghalt a Logan-ben? mentális időutazott?

bocsi az OFF-ért, de végig ez motoszkált bennem, mert igaz láttam a TNG-t (még anno parabolán németül is), de valahogy nekem Patrcik Stewart már prof. X. de lehet, mert az időben közelebbi szerepe.

nem igazán tiszta nekem a Data vonal, mert igaz feláldozta magát a Nemesisben, de maradt utánna egy B4-es, akibe bár belekerült a szinaptikus “mentése”, de valahogy nem volt az igazi. (mi lett azzal az egységgel hahó?).
azzal, hogy nem epizódikus nincs gond, mivel egy-egy nagyobb témát okszor így dolgoztak fel az ST-kben.

ezt leszámítva eddig fanservice, meglátjuk túl tud e ezen lépni. az 5 szerintem kevés, de egy erős 7-est megér (talán egy gyenge 8-at is).

Krisztián - 2020. 01. 29. 20:35

Nem szerettem a Star Trek-et sose. Semelyik sorozatból nem láttam egy részt sem. A mozikból is csak az újak közül, amik borzalmasak voltak. De a Picard első része nagyon tetszett. Bár nem tudtam elvonatkoztatni a főszereplőt X professzortól. Pedig közel sem hasonló karakter.

Ghunter - 2020. 01. 29. 21:13

Tisztelettel bántak a karakterrel és jó kezdést kaptunk….hosszú ideje darkos a star trek mostani érája….ha valakinek fura nem figyelte sajnos a kánon eseményeit….a fajgyűlölet a ds9 és ent óta nem új keletű ezen pláne ne akadjunk fenn…tudom hogy itt ha nem vagy képben az ez elötti sorozatokkal akkor ezek furák…de ne az legyen már hogy nem bántak vele tisztelettel…
A romulánok a kezdetektől fogva ilyenek. Az MI is ft gond már….eddig az akciót leszámítva ízig vérig Star trek….
És igen ez az eredeti idővonal…még az St online is ezzel kezdődött hogy no romolus…😂

Hallak65 - 2020. 01. 29. 22:01

Nekem nagyon tetszett.

Nostagikus volt és mentalitásban is közelebb állt az TNG-hez, mint a Discovery.

El-ahrairah - 2020. 01. 29. 23:12

Nettó rossz volt, mint minden más az újvonalas Trekből.

Erőltetett darkosság, a csillagflotta meggonoszult mercsak. Igen, eddig is voltak komoly kérdések, eddig is volt rasszizmus, morális problémák de a hozzáállás mindig alapvetően pozitív volt, minden résztvevő megpróbált közösen megoldást találni és bár nem volt mindenki lelke hótiszta de nem is voltak randoműrrasszistákok teljesen értelmetlenül.

Nyilvánvaló, hogy különösebb extra energiabefektetés nélkül akarják a manapság trendy scifik közönségét bevonzani és bíznak benne, hogy a picard név meg itt tartja a régi rajongókat.

Igazából ugyanazt lehet elmondani róla mint minden újabb trekről: nincs felfedezés, nincs optimizmus, nincsenek kalandok, emberek kormányösszeesküvésen morfondíroznak a kivilágítatlan űrhajóban miközben az írók az aktuálpolitika vérprimitív metaforáival bombázzák a nézőt.
Merthát isten óvjon tőle, hogy egy scifi sorozatban esetleg valami mást, idegent, futurisztikusat lássunk mint a jelenkor tükörképét lézerpuskával meg térhajtóművel.

Aki igazán gyönyörű párhuzamot akar látni arra, hogy milyen tökéletesen fossa torkon a Picard mindazt ami Star Trek az nézze csak meg a TNG első epizódját.
Nem egy hibátlan élmény, elég döcögős, kicsit butácska, az effekteket rossz nézni de pontosan bemutatja azt, ami miatt a két sorozat teljes világképe, mondanivalója és hozzáállása a jövőhöz egyszerűen nem összeegyeztethető.

Mrs Broccoli - 2020. 01. 29. 23:15

Sokmindenkivel egyetértek (csak a kommentelők közül), leginkább CrashBoostZoom-mal :D

És igen, én is trekker vagyok, nem ma kezdtem. A DSC nagy csalódás volt, mindkét évad, a Picard várós volt, leginkáb a régi szereplők miatt. És ez az első rész kategóriákkal jobban tetszett, mint a DSC, mert bár a külsőségek nem állnak távol tőle (főleg ar arcba belemenő teleobjektív zavar), de minden mást megtaláltam benne, amit hiányoltam a DSC-ből. Kicsit lehetett volna nyugodtabb és/vagy hosszabb, de azóta eltelt majdnem 30 év…

Várom a folytatást <3

symor - 2020. 01. 30. 00:09

Egy dolog tetszett a sorozatban, ahogy Picardot kezelik és lényegében akkor el is mondható, hogy tetszett.

Patrick Stewart Picardja miatt nézem egyenlőre tovább, mert az egy régi újdonság. Picard sohasem látszott ennyire törékenynek, ugyanakkor méltónak a figyelmemre, még.

Vissza lehet nézni Stewart mekkora primadonna volt akár 20-25 évvel ezelőtt, magát műfaj-tévesztett, alábecsült és kicsit sértett Shakespiare-színészként definiálva, aki élete lehetőségeit bukta szereposztás tekintetében (saját véleménye szerint), mert mindenki Picardot látta benne oly sokáig.

Ehhez képest a késő 60-as éveitől egy egész életszemléletváltás látszik rajta (bejött neki az öregedés) és a kopasz, profi színész-ripacs egy öreg mesterré szelídült, aki elfogadja, játssza és élvezi saját kereteit, sőt ezzel túllép azokon.

Ez Stewart és egyben Picard revolúciója.

A karakter pedig tart valamerre, ezt érezteti a pilot, a többi csak behúzó körítés.

Ebből lesz valami.

Igazából ugyanazt érzem mint amire rá kellett jönnöm a ST Discovery esetében, úgy a 2. évad közepén.

A görcsös elvárásoknak való megfelelés és akció-szériázálás alatt valahol bekúszott a 2. évadba az ST lelke. Amennyire elb@szták az 1. évad második felét, amennyi reményt nyújtottak a 2. évaddal. Szinte felemelő érzés volt.

Itt, ebben ezt sajnos egyenlőre csak Stewart-ról mondhatjuk el.

És tényleg lehet, hogy felültettek a nosztalgia vonatra, de az egészből azt érezni tart valamerre. Komoly kívánságom, reményem, hogy így legyen.

nekem tetszik, ahogy visszahozták a számomra ezt a klasszikus sci-fi hőst, egyenlőre.

mSO - 2020. 01. 30. 01:41

Ha nem epizodikus lesz, akkor ezt bizony darálni kell! Hatalmas élmény volt látni a régi szereplő(ke)t, és a java még csak ez után jön.

winnie - 2020. 01. 30. 05:07

“nem tom, amit olvasni az írókról kb. mindenre rámozdulnak, hiszen úgy maradnak felszínen.”

amellett, hogy sokszor azért szem előtt tartják az alapszabályt, miszerint érdekelnie kell őket a projekt, ma, amikor ennyi, de ennyi lehetőség van, akkor az ember megválogatja, hogy milyen showrunner-meetingekre megy el. olyanra nem nagyon fog, ahol nincs esélye. annyival, de annyival több a meló, mint pár éve. ez nyilván nem jelent fix állást, de lehetőséget igen, és sokszor idő nem lenne a sok állásinterjúra, és azok közül ki fogják szűrni azt, ami évi 8-10 rész és speciális tudást igényel, ha nem rendelkeznek a speciális tudással.

david - 2020. 01. 30. 06:50

számomra tök érdektelen volt és nem igazán akarok többet megnézni belőle – mondom ezt úgy hogy a lens flare-es mozifilmekkel kezdtem, meg pár régebbi filmet is megnéztem, Discovery-t nézem, de a korábbi sorozatok kimaradtak

todie - 2020. 01. 30. 07:46

a kritikaval sajnos egyet kell ertenem.

akik az idovonal kapcsan azon a velemenyen vannak, hogy ez nem a kelvin-vonal, azoknak jeleznem, hogy de.
a feka riporterno mondja el, hogy “vulcan nap supernovava valt”, na ezt akarja old spock megakadalyozni a 2009-es filmben… SPOILER: nem sikerult.

Yooha - 2020. 01. 30. 07:55

Trekker vagyok.
Nekem nagyon bejött. Picard beszéde, hogy a Föderáció elhagyta az elveit, nagyon jellemző volt rá. Hogy az Űr-Dunkirket miért fújták le, az nekem nem volt világos. Mert lett nagyobb gondjuk is? És akkor a romulánok nagy része kihalt? Ez gondolom ki fog derülni.

Slan - 2020. 01. 30. 08:01

Az első rész után sokkal jobban bejön mint a Discovery. Várom a mai folytatást :)

todie - 2020. 01. 30. 08:06

*vulcan=romulan… olyam egyformak:D

Ace - 2020. 01. 30. 08:36

todie:

A Picard nem a Kelvin idővonal. A Romolus pusztulása még az eredeti idővonalon történik az egy dolog ,hogy abban a filmben említik de az öreg Spock az eredeti idővonalról jön vissza ahogy a Narrada is. A Kelvin idővonal akkor kezdődik mikor a Narrada mektámadja a Uss Kelvint onnantól nyílik az alternatív idővonal(ezért is hívják Kelvin idővonalnak).

Ace - 2020. 01. 30. 08:37

*Romulus

J. McLane - 2020. 01. 30. 09:47

Ace: pontosan.
A “normál” idővonaról a Narrada elmegy, onnan megy tovább a halad útján tovább a történet. Az egy dolog, hogy egy alternatív múltat hoz létre, de az a Picard idővonalába már nem játszik.
Itt egy rajz: https://treksphere.com/wp-content/uploads/2019/01/Image-Timeline.png

Solmyr - 2020. 01. 30. 10:55

SPOILER

Én csak a Discovery-t láttam eddig a Star Trekből, és kifejezetten zavart az előismeretek hiánya. A végén nem voltam benne biztos utánaolvasás nélkül, hogy most akkor Romulánok vagy Borgok voltak, és fogalmam sincs, hogy milyen implikációi vannak, hogy Romulánok építkeznek Borg technológiára(?). Maradok még, mert felkeltette az érdeklődésemet, de nem túl elegáns szerintem egy pilot végi cliffhangert olyan dolgokra kihegyezni, ami évtizedekkel korábbi másik sorozatokból vett előismereteket feltételez.

miles - 2020. 01. 30. 11:18

Nekem ez a borg-vonal rohadtul nem jött be.

Annyira hiteles az, hogy egy AI ilyen módon akarjon fejlődni, mint az, hogy az emberek jó energiacellák (The Matrix).

Azt most ez húzzák elő a kalapból csúcspoénnak. Köszi.

Mate4182 - 2020. 01. 30. 13:42

ami évtizedekkel korábbi másik sorozatokból vett előismereteket feltételez.

najo de ennyi ev utan ez olyan mint spoilert kialtani valakire aki poenkodik azzal hogy Darth Vader Luke apja :D
tuti van vmi szabaly hogy 20on x ev utan mar ilyenekkel nem lehet ervelni.

az en Star Trek multam, bar mindegyik sorozatbol neztem vmennyit, a DS9 az en FO STAR TREK sorozatom, de imadom a Discoveryt es a filmeket is birtam.

egyaltalan nem erzem azt a trump hasonlatot olyan erosnek, sot igazabol egyik mai ra reflektalni igyekvo vonalat se ereztem bantonak vagy tulzasnak.
ezt most mindenfele kotekedes nelkul irom: errol a kritikarol az jut eszembe amikor az indexen Sajo David (akit ezerszer jobban birok mint ami majd ebbol lejonni latszik!) irja a kritikat a Sum 41 uj lemezeirol es rola tudni kell hogy megvetesig utalja a bandat, a stilust, kb midnent korulottek. erezni az irasabol a szemelyes ellenszenvet es utalatot.

ilyesmit ereztem amikor ezt a kritikat olvastam. nem gaz az ha utalod amirol irni kell, de ad 1.: akkor ne irj rola, vagy ad2.: ha mar muszaj, probalj kicsit elfogulatlanabb lenni mert ez nem a times kritikusi resze hanem egy sorozat leiras. ez alapjan ki kapna kedvet ehhez?

szamomra eros 8/10 volt a Picard elso resze.

Tyberius06 - 2020. 01. 30. 13:50

Hm… olvasva a kritikát, azért vannak benne mellélövések. A technikai/koreográfiai kérdésekben valszeg igazad van, engem beszippantott az egész, fel se tűnt.
Viszont a darkosság meg, hogy a pozitívitás kihajítása, szerintem csak félig állja meg a helyét. A helyzet az, hogy ha Roddenberry eredeti víziójához nézed akkor persze igazad van, ha ahhoz nézed, hogy hova fejlődött a ST a 90-es években a DS9-nal és a Voyagerrel, akkor viszont már kevésbé, mert hogy ahhoz a vonalhoz, pláne figyelembe véve az utolsó két TNG-s mozifilmet (Insurrection és Nemezis – tök mindegy, hogy egyébként pont a gyengébbek közül valók) tökéletesen passzol. A DS9 pl. messze darkosabb volt, mint a Picard eddig, és azért a Voyagerben is voltak húzások.
Ajánlom megtekintésre ezt a videót a Picard kapcsán:
https://www.youtube.com/watch?v=hUaDPMqT3hQ

Picard és a Csillagflotta feszt szembe kerültek egymással, mert hogy Picard tartotta volna magát mindig is a Roddenberry álomhoz, míg a Csillagflotta meg a Föderáció és az emberiség túlélésére és a versenyben maradásra játszott, mint az összes kedves politikai szervezet.
És a rasszizmus egyébként baromira benne volt az összes háborús hangulatú ST-ben, abban mondjuk igazad van, hogy ide bekeverték jelen korunkant, viszont én ezt nem éreztem problémának.

@Yooha:
űr-Dunkirköt nem fújták le, konkrétan az Picard magánakciója volt a Romulánok kimentésére, de a flotta, amit Picard verbúvált az ott állomásozott a Mars mellett, amikor a szintetikusok szétbombázták a hajógyárral együtt és szétküldték az egész “dunkirk”-flottát is. A Csillagflotta és a Föderáció nem volt aktívan benne a menekítésben és miután Picard bukta a flottáját azt remélte, hogy a Csillagflotta mégis beszáll a buliba, de azok úgy döntöttek, hogy inkább hátra dőlnek és nézik a fotelból a romulánokat kiírtó szupernóvát.
Ez volt az egyik indok, ami miatt Picard kilépett a Csillagflottából.
A másik a szintetikusok totális leszerelése, amivel gyakorlatilag megfosztották őket a létjogosultságuktól, pont erről szólt anno a TNG-ben a Measure of a Man (asszem vmi ilyesmi volt a címe). De volt ilyen jellegű rész a Voyagerben is, ahol a hologramok jogairól volt vita a Holo-dokin keresztül.
Valamilyen szinten ez is párhuzamba hozható jelen korunkkal csak épp az iszlám terrorizmus kapcsán, egy kis csoport cselekedeti alapján ítélsz el egy egész népcsoportot. Persze ez összetettebb jelen korunkban, de van párhuzam.

dexike3 - 2020. 01. 30. 19:59

amúgy a Starfleetnek van olyan egysége a jövőbe, aki a múltbéli idősíkokat teszik helyre. úgy látszik pár éve szabin vannak…

Tyberius06 - 2020. 01. 30. 20:11

1×02

Bakker ez olyan gyorsan leszaladt, hogy frankón vakartam a fejem a végén, hogy most akkor hol a köv. epizód.
Az a helyzet, hogy mindkét oldal érvelése valamilyen szinten helytálló. És ide simán be lehet illeszteni Spock alaptételét: “The needs of the many outweights the needs of the few.” És még logikus is volt a lépés a Föderáció részéről.
Ugyanakkor nemtom mi történt a Nemesis és a marsi támadás között, hogy mitől lettek a romulánok megint ellenségek, mert a dominium-háború végén ugye szövetségesek voltak.

Kicsit valóban lassabban építkezik, de nekem tetszik, ahogy felépítik a hátteret. Arra is kiváncsi leszek, hogy végülis ki csinálta a hackelést az elején, amikor a szintetikus elkezdte szétkapni az állomást.

Jence4 - 2020. 02. 04. 08:02

A második rész megtekintése után igazat kell adnom . Egymondatos kritikám a Picardról : Hatásosnak szánt filmes eszközökkel próbálják leplezni azt hogy valójában nincs semmilyen tiszta koncepciójuk. És szinte biztos vagyok benne hogy innetől lefelé vezet az út.

winnie - 2020. 02. 04. 08:59

Igen. Nyilván azért ültek napi 10 órát 8 hónapon át egy szobában 10-12-es, javarészt ST-fanatikusok, és beszéltek a sorozatról, miközben kitalálták, mi legyen ebben a 10 részben, mert nem volt koncepciójuk. Egyszerűen elfelejtettek kitalálni. Tényleg nem gunyorosnak akarok hangzani, de az, hogy te nem látod a koncepciót és meggyőzöd magad, hogy nincs nekik, illetve az, hogy nincs nekik, két teljesen különböző dolog. Utóbbi tiszta sor, nem látod, ez azt jelenti, hogy rosszul interpretálják (miközben írják már jó ideje a 2. évadot), de ettől még van nekik.

(Arról nem is beszélve, hogy a koncepció már rég megszületett azt megelőzően, hogy tudták volna, hogy milyen filmes eszközeik lesznek azoknak, akiket egy év múlva szerződtetni fognak erre a feladatra.)

Tyberius06 - 2020. 02. 07. 02:20

1×3

Nekem eléggé pörögnek ezek a részek. Mondjuk a kötelező akció nélkül meglettem volna. Eddig nekem bejönnek a karakterek is, bár a dokinő egy kicsit gyengébbnek tűnik.
Az egyetlen negatív meglátásom így hirtelenjében pont a dokinőhöz és az akció végén való felbukkanásához köthető. Pont akkor ért oda, tudjuk, hogy beszélt vele a vulkáni/romulán (szerintem romulán, aki vulkáninak álcázza magát) Commodore, aztán az elfogott romulán is persze elmond pár dolgot, mielőtt úgy dönt, hogy akkor most már itt az ideje elharapni az öngyilok tablettát.
Két dolgot látok ebbe bele. Vagy ennyire balfaszok voltak az írók, hogy ezt így jó ötletnek tartották csak az információ továbbítás miatt (She is the Destroyer!), vagy van vele valami későbbi céljuk. De nagyon hajlok az első verzió felé.
Dokinő meg tuti kémkedik Picard után. Ez valahogy eléggé egyértelműnek tűnik.
Azért jó, hogy a Borg kockán is zajlanak a dolgok.
Eddig nekem bejövős. Párhuzamosan ismét elkapott a régi sorozatok nézése láz, és folytatom a DS9 5-dik évadját, hát baromi más volt akkoriban (még úgy is, hogy itt teljesen szérializált sorozatról beszélünk), másképp építették a karaktereket (ugye 26 részben jobban elfértek az egyes karakterekre koncentráló epizódok), talán emiatt is teljesen más az új ST szériák hangulata.

Edrick - 2020. 02. 08. 08:52

Hát a harmadik rész majdnem teljesen ledobott a sorozatról. Vakarom a fejem, hogy mennyire furán kezdődött a kötelező akció, hogy Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. A két kikérdezés egymásra vágása teljesen feleslegesnek tűnt (tényleg miért nem harapta el a fogoly hamarabb a tablettát?), de a Dahj ikre és a főnöke közötti beszélgetésnél is fennakadt a szemem, mikor elhangzott, hogy:
“- I hate it.
– You’re different.
– Thank you.
– I’ve decided to let you have your interview.” Nem tudom, miért, csak teljesen furán hangzott. És ezzel együtt volt még pár ilyen pillanat (pl. a két testvér), amelyek teljesen kizökkentettek.
Nem tudom megfogalmazni pontosan, hogy mi volt a bajom, de rendszeresen éreztem (kb. a rész 2/3-ában), hogy valami nem jó. És amennyire bejött az első rész, annyira remélem, hogy a következő még menti a menthetőt.

Zoli - 2020. 02. 09. 17:07

“Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. ‘

És ha végig az volt a terve…..?

Ace - 2020. 02. 10. 09:54

“Agnes pont befutott a végére, ahogyan utána bejuttatta magát az útra. ‘

“És ha végig az volt a terve…..?”

Én is valami ilyesmit sejtek.

“(tényleg miért nem harapta el a fogoly hamarabb a tablettát?)”

Talán még tudni akarta mit tudnak Picardék.

Edrick - 2020. 02. 10. 17:25

“És ha végig az volt a terve…..?”

Szerintem is az lehetett, de ez nem segít vagy ront azon, hogy számomra esetlen volt minden ehhez kapcsolódó jelenet

DJackson - 2020. 02. 13. 20:37

1×4

Az előzetes alapján egy filler részre számítottam és az űr-szamurájt sem tudtam mire vélni, erre egy újabb pozitív csalódás lett belőle! Jobban nem is lehetett volna megoldani.
A Doctor Who példákat vehetne róla, hogyan kell szociális problémákat bemutatni.
Még mindig van bennem egy kis pesszimizmus, hogy majd elcseszik, de egyenlőre stabilan tart egy 7.5-ös szintet!

Jobban átjött a klasszikus Star Trek érzés mint az előző 2 résznél, főleg a flashbackek miatt. Érezhető volt Jonathan Frakes rendezése!

Rios egyre szimpatikusabb, tulajdonképp egy az egyben a fiatal Picard. Agnes mögött pedig szerintem is több van mint ami látszik, nem véletlen esett be az ajtón pont a harc végén.

Egyre jobban érdekel a borg szál is. Azt hittem majd a kockán találkoznak hetessel.

Amúgy jobban belegondolva érthető a Zhat Vash motivációja: A romulánok egy hosszú és véres konfliktus után szakadtak el a logikát választó vulkániaktól. Egy tisztán racionális, logikára épülő AI a totális ellentéte a romulán kultúrának. Garantált konfliktushoz vezetnének.

A rész végi cameo miatt pedig 7/9-re értékelném a részt.

punyapapa - 2020. 02. 16. 16:18

Nem lennék meglepve, ha az évadnak úgy lesz vége, hogy a Borgot felélesztik.
Nekem a 4. rész bejött.

Zoli - 2020. 02. 17. 12:25

! rész után mág mindig

Modern,Klasszikus-Modernklasszikus

Ace - 2020. 02. 17. 14:14

Milyen jópofa volt már ,hogy Picard mindenre parancsot akart adni a Rios helyett de aztán mindíg visszafogta magát. Meg javaslatokat kért a legénységtől. Elöbb utóbb kibújik belőle a kapitány ;)

Tyberius06 - 2020. 02. 21. 02:13

1×05

SPOILER
A kemény szérializáltságba ez megint inkább egy heti ügy volt Madoxx kiszabadításával és hogy mindebbe miképp érintett Seven. Mondjuk pont az ő vonalán kicsit kapkodósnak éreztem a háttér felépítését, és a végén a motivációi kvázi elmagyarázása se jött át annyira. Túl gyors volt, túl kapkodós. Sokan panaszkodnak arra, hogy mennyire lassú a sorozat, én ezt egyébként egyáltalán nem érzem, sőt helyenként inkább tűnik kapkodósnak. Lehet, hogy nekem ez jobban működne 13-15 részben. Mondjuk tetszettek az apró fan service kikacsintások. Quark említése, a Voyager említése. Tetszenek helyenként a visszaemlékezések is, bár remélem ezekből kapunk egy kicsit többet és részletesebbet, hogy jobban megértsük azt, ami a romulán világok pusztulása után történt. Pl. az egész rész vége egy rakat utalás volt, hogy próbált pár Csillagflotta/Föderációs hajó rendet tartani a határon.
A másik homály számomra ezek a Rangerek. Sok volt az utalás rájuk a részben, viszont nekem nem tiszták a céljaik. Most akkor azok kiket és miket védenek? Vagy csak szimplán rendfenntartók, mind a shariffek a vadnyugaton, de mindenféle tényleges jogi státusz nélkül. Egyébként, csak hogy még inkább távolodjunk a klasszikus értelemben vett Star Trektől (nah meg mert anno voltak ilyen fan fiction ábrándjaim, csak soha nem valósítottam meg őket kidolgozva még magamnak sem) simán elnéznék egy sorozatot ezekkel a Rangerekkel.
És akkor elérve a rész végére van egy elég erős balsejtésem. És nemtom, hogy ennek most örüljek e, ha meglépik, vagy inkább ne. Van egy olyan érzésem, hogy a többség sikítófrászt fog kapni. Szóval van nekünk egy Discovery-nk, ami 1000 évet utazott a jövőbe (kb 850 évvel van a Picard után) és van ott egy Calypsonk, ami egy durva konfliktusról regélt, aminek egyik résztvevői pont az emberek. Ez csak egy elmélet, de mi van akkor ha a jövőben háború pont az emberek és a szintetikusok között lesz. És ennek a konfliktusnak a kirobbanását idézi majd elő Soji, mint a Destroyer, és valahogy a Romulánok és a Föderáció tisztában van ezzel a konfliktussal (időutazás) és ezt mutatták meg Agnesnek, aki inkább kinyírta Madoxxot. Nah most a kérdés, hogy megint eljátszanak e itt az alternatív idővonalakkal.
De ez az ismerjük és próbáljuk megakadályozni a jövőt egyre erősebben érlelődik bennem.
És akkor a végére egy érdekes FB hozzászólás, amibe a minap futottam bele (angolosok előnyben):

– The plot is basically Star Wars: A New Hope. Dahj is R2 who visits Picard (Obi wan) and gets him to go on a mission to hire Rios (Han Solo) and his ship the Serena (Millenium Falcon) to rescue Soji (Leia) from the Borg cube (Death Star).
– and Raffi is Chewbacca, but who is Luke? Elnor?
– Well, for the role of young orphan Jedi knight, Elnor fits the role.

És baszki tényleg… :D :D

DJackson - 2020. 02. 21. 18:32

1×05

Ez nagyon ott volt, szépen felpörögtek az események! Jery Ryan cat suit nélkül is lopta a részt. 5 perc alatt többet tudtunk meg a fejlődéséről, mint Picardéról 2 rész alatt. Először kicsit furcsa volt, hogy egy vigilante-t csináltak belőle, de jobban belegondolva a voyageren sem érdekelték túlságosan a szabályok. Szegény Icheb-el jól elbántak, azt hittem Maddox-ot is megtartják még.

Nekem amúgy nagyon úgy jött le, mintha Hetes és az áruló ranger között több is lett volna. Annó amikor még Bryan Fuller volt a Voyager producere, Hetest leszbikusnak szánta. Lehet most mégis lett ebből valami.

@Tyberius06: Logikus elmélet, kinézem belőlük, hogy erre megy ki a játék. Bár az eddigi canon szerint a 31. század inkább a temporális hidegháborúról szólt. Ettől fügetlenül viszont Daniels mindig is egy utópisztikus jövőként írta le. Aztán lehet, hogy a Discovery idő ugrása és a gömb adatbázisa fogja kirobbantani a háborút a jövőben.

Amúgy nekem egyálltalán nem jön át Star Wars-ként. Ez inkább egy az egyben egy Logan in Space. Alapvetőan az az élmény motiválta Patrick Stewartot, hogy újra Picard bőrébe bújjon, valamint csak úgy egyezett bele, ha valami ahhoz hasonló történetet kap.

Zombiebie - 2020. 02. 23. 06:35

A 90es évek eleji Star Trek hangulatot hiába várom, ez a sori eddig kegyetlenség területén kő keményen ránk rúgta az ajtót. Értem én, hogy magasabb lett az ingerküszöb, de Roddenberry forog a sírjában.

karit - 2020. 02. 24. 00:53

“Mondjuk tetszettek az apró fan service kikacsintások.”

A kacsintás oké, de amikor már hangosan tikkel az alkotók szeme, az túlzás.
A Maddoxot fogva tartó Bjazyl (Necar Zadegan) alighanem Marina Sirtis klónja lehet, azt hittem, Picard a nyakába ugrik majd, de őt nem zökkentette ki a hasonlóság, csak engem. Fekete pont a castingosoknak.

Nem tudom, szándékos-e ez a gyakran The Orville-i szintű bohóckodás és túljátszás, szerintem nagyon nem illik ebbe a magát máskor komolyan vevő sorozatba.

Amúgy Agnes hamar bajba kerül, ha az OSH-knak jó a memóriája. Meg ha árulkodósak.

GyureX - 2020. 02. 24. 03:50

Én marhára élvezem mindegyik részt. :)

Úgy repülnek el a 40 percek, hogy csak pislogok, mert máris vége.

Discovery-t is néztem, illetve nézni fogom, bár párszor kasza közelében volt, de nekem ez annyira Star Trek, és annyira hiányzott, hogy nem tudom szavakba önteni. :)

Zoli - 2020. 02. 24. 09:30

Fantasztikusrész volt a heti is.
Roddenberry mosolyog és elégedett a csillagok közt.

Tyberius06 - 2020. 02. 24. 10:35

Kegyetlenség? :D
Jó hogy most futottam bele egy FB postba, ahol mutattak egy kis összegzést néhány halálnemről, ami előkerült a régi sorozatokban. Nah azok se voltak éppen finomak. És akkor a finomabbnál finomabb cardassiai kínzásokról meg vallatásokról ne is beszéljük (Picard, O’Brian). Kicsit lehet erősebb a látvány a mostaniban, de összességében nem kegyetlenebb, mint a régiek, max. ott a több rész miatt jobban eloszlott.
Igen, Bjazylnál én is mentem a IMDB-re, hogy ki játsza, mert nekem is Martina Sirtis jutott eszembe.
Orville szintű bohóckodást nem tapasztaltam, de valóban voltak lazább jelenetek, ami valóban lehet reakció az Orville kezdeti sikerére, illetve sikerére az ST rajongók között.

Ace - 2020. 02. 24. 12:41

Nekem is a megvalósítás tünt brutálisnak. A Régi részekben is volt kegyetlenség (pl borg csonkítások) de ílyen nyersen valóban nem volt ábrázolva.

Martina Sirtis nekem is beugrott a színésznőről ;)

Orville-t nem éreztem a részből viszont Firefly beütést igen de lehet ,hogy ez csak nekem ugrott be.

korum - 2020. 02. 24. 14:37

Lesz ebből még Ranger spinoff :)

walaki - 2020. 02. 24. 17:45

Mint tudjátok, én nem vagyok Star Trekes, de a jó sci-fiket imádom, ezért adtam neki esélyt. Nem rossz, egész korrekt kis sorozat, pusztán két nagyobb gondom van vele.

1. elég sok benne az utalás, amit nem értek. Jópárra kitérnek meg megmagyarázzák, ez pozitívum, de sajnos túl keveset. Valahogy nagy hiányérzetet hagy a világgal kapcsolatban (gondolom egy ST-fannál nem).

2. a bevalottan hiányos ST univerzum ismereteim alapján én úgy tudtam, hogy ebben a világban nincs már pénz, és az emberek felülkerekedtek a kicsinyes önzőségükön. Ehhez képest ez a sorozat másról sem szól, mindenki a pénzre hajt, és csakis a gyarló kapzsisága érdekli, csak magával és a boldogulásával foglalkozik (még Picard is azért vág bele a kalandba, hogy saját lelkiismeretfurdalását enyhítse). Akkor hogy is van ez? Miért érzem azt, hogy ez nem is az az univerzum?

Ami pozitívum: jók a szinészek, jól játszanak. A kiborg csaj meg kifejezetten gyönyörű a mulatt vérével. Az effektekben sincs hiba, inkább mozis minőség, mint tv, bár a Discovery elég magasra rakta a lécet, muszáj volt tartani. Az akciók remekül vannak megkoreografálva, és szerintem kellő mértékben adagolják őket, nem túl sok, de nem is kevés, pont jó. Az Orville-s összehasonlítást nem értem, bár az is igaz, hogy azt pár rész után kaszáltam, annyira bárgyúnak találtam, ennél a bárgyúság fel sem merült bennem (eddig legalábbis). A sztori is kellően érdekesen alakul, majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

Ace - 2020. 02. 27. 14:19

walaki:

A 2-es pontodra:
Amit írsz nem a világra vonatkozik csak a Föderációra és a Csillagflottára a régebbi sorozatokban jobbára ennek határain bellül mozogtak a szereplők egy Föderációs csillaghajón viszont például a Deep Space Nine sorozatban is kaptunk kitekintést ott is voltak zsiványok, pénzhajhászok, mocskos alakok nem annyira idegen dolog ez. Itt egyik szereplő sem a Csillagflotta tagja már sőt valamennyien csalódtak a Föderációban ami kezdi áttértékelni a helyzetét és biztonsági játékot játszik a régen hangoztatott eszményeivel szemben.(Azért zárójelben megjegyzem ,hogy korábban is voltak már a Föderáción és csillagflottán bellül is problémás egyének: önző admirálisok, zsiványok vagy Föderáció érdekeit védő törvényen kívüliek). Ebben a sorozatban most jobban belemerülnek ezekbe a dolgokba.

Tyberius06 - 2020. 02. 29. 02:13

1×06

SPOILERS:

Én nemtom mi van ezzel a sorozattal. Oké álltam meg közben, de közel sem azért, mert untam volna, bár Agnes és Rios közös jelenete az elején eléggé arckaparós volt. Meglepődtem, amikor láttam, hogy a korábbi 45 perces részek helyett itt most egy 54 perces érkezik és ha mondjuk kiveszem belőle azt a pár elpazarolt percet az álom párra még akkor is elég jó 50 percet kaptunk, ami pörgött rendesen. Legalábbis nekem. Úgy érzem ez a sorozat gyorsabban pörög nekem, mint anno a Discovery.
Minden vonalon mozdultunk előre, és míg a múlt heti részből kimaradt a Artifact és az ott ügyködő romulánok, most ezt bepótolták. Soji aktíválva lett meg elkezdett ráébredni, hogy mi nem, persze Narek “segítette” ebben ahol tudta és végül Narek és tesója megszerezték az infót, amit kerestek. A Picard-Hugh vonal is jó volt, és az is ahogy bemutatta az öregnek ezt a Borg Reclaimation Projectet.
Picard visszatérése a/egy kockára hozta neki a rémálmokat még így 30+ (?) év után is, de ez meg volt magyarázva, mondjuk annyira nem mentek mélyen bele, bár a múltkori Sevennel folytatott beszélgetésénél már utaltak rá. Hugh-val való kapcsolatát sem magyarázták túl, ami mondjuk olyanoknak, akik nem látták a TNG adott részeit, lehet baromi sok kérdőjelet tartogatott.
Azt már most látom, hogy a szökésbe bele fognak kötni sokan, mondván: “persze pont ott volt egy ilyen csillagkapu, amikor kellett…”
Szerintem ez jó volt, gondolom a technológia a legtöbb kockára telepítve lett, vagy ez egy olyan speckó kocka…
Gondolom innen kezdenek felpörögni az események most már a végéig.
Azért volt negatívum is. Agnes-Rios… WTF??? Raffival nem tudnak mit kezdeni… Ott kellett volna hagyni Freecloudban. Értem én, hogy élete értelme volt anno a Flotta, amikor Picarddal együtt lehúzták a Wc-n az betett neki, most meg a gyereke elutasítása visszalökte a padlóra, de ennél érdekesebbnek indult a karakter.
Ami viszont vicces volt. A végén jönnek a romulánok, mint az orkok a Helm-szurdoknál, Elnor marad, mert hát neki védenie kell Picard menekülését a kapun át, ajtó becsukódik, romulánok üvöltöznek, kép elsötétül:

“Please my friends. Choose to live.” – Elnor

(ment is a hét idézetébe)

Zoli - 2020. 03. 02. 03:38

1×6
Minden klappolt .A zene vágás,karakterek.Jó volt nézni
Kicsit a logika oltárán áldoztak a hangulat kedvéért de soha roszabb Trek sorozatot.

Tyberius06 - 2020. 03. 05. 18:56

1×07

SPOILEREK

Ez egy eléggé lazulós, érzelmes és inkább nosztalgikus rész volt, viszont eléggé működött nálam. Picard pihent egy kicsit. Akció nem sok volt benne, amit nem is bántam, Elnor és a romulán csaj harca legalább nem lett túltolva, viszont RIP Hugh. Őt sajnáltam.
Jó volt, hogy szétszedték a csapatot, illetve nem rángattak mindenkit Picarddal. Raffi végre működött megint, bár jó lenne többet megtudni róla, meg hogy miképp kezdődött a kapcsolata Picarddal.
Picard-Soji és a Riker család jók voltak, tetszett a tolkieni kikacsintás, illetve az őket ért dráma… Ugye minden a szintetikusok tiltására vezethető vissza. Azt eddig is sejtettem, hogy Oh az romulán, aki vulkáninak álcázza magát és a mind-melt ellenére is úgy vélem, hogy simán romulán beépülve a Csillagflottába.
Továbbra is úgy érzem, hogy a Discoverys történések és itt a szintetikusoktól való para között lesz kapcsolat. Az AI téma adott mindkét esetben.
Elnor hívta Rangereket, és a köv rész bemutatója alapján lesz itt egy kis akció, plusz Seven is visszatér.
És akkor a negatívum. Ezúttal a karakterek jók voltak. Jurati összeomlása simán okés volt, ami nem volt okés, vagy legalábbis szarul volt ábrázolva, hogy Riosnak nem nagyon akart leesni, hogy nem Raffit hanem Juratit követik, pedig a nő még mondta is, hogy nem Raffit követik. Az ott nekem egy kicsit elbaszott írásnak tűnt. Először arra gondoltam, hogy így akarja kiugratni a nyulat a bokorból… ami egyébként sikerült is, viszont a reakciója meg nagyon nem olyan volt, mintha ez lett volna a terve.

Lehet csak az én emlékeim csalnak meg (egyszer láttam csak a TNG-t, miután kijött BD-n és azt és évekkel ezelőtt), de ennyire személyes kapcsolatok sose voltak ábrázolva a sorozatban, mint itt. Jó volt látni ezt a fajta mélyebb kapcsolatot, mert ilyen a TNG-ben annyira nem volt, annyira csak a küldetésekre volt koncetrálva.

Várom a köv. részt… :)

walaki - 2020. 03. 06. 00:30

@Ace: kösz a választ! Ezek szerint nem annyira idegen dolog mégse. Kár, ez adott egy kis pluszt az egész univerzumnak, de sebaj.

Megmondom őszintén, minden hibája és hiányossága ellenére nekem tetszik ez a sorozat. Persze tök jó lenne tudni, hogy a 7. részben mért azokhoz megy, akikhez, meg hogy egyáltalán kik is azok, de szerencsére van annyira jó a dramaturg, hogy nagyjából levágja egy egyszeri néző is. Azt továbbra is fenntartom, hogy még háttérismeret nélkül is kellően érdekes és izgalmas a sztori ahhoz, hogy várjam a következő részt. Nekem is tetszik az üteme, nem kell folyton a csihipuhi.

SPOILER
Az akkor most hogy van, hogy eszméletét veszti a csajszi, és ettől elhallgat a nyomkövető? WTF? Ha jól értettem, akkor az valami nanorobot izé, ami elvileg akkor is működik, ha nincs magánál, és hát egy idegméregnek sem kéne különösebben hatnia anyagcserét nem folytató, szervetlen robotokra.

impish - 2020. 03. 06. 14:11

SPOILER
@walaki : szerintem fordítva közelítsd meg: valamit lenyelt, amit egy bizonyos anyaggal semlegesíteni lehet, ha a mobilod(alaplapjá)ra ráöntesz egy adag kénsavat, vagy mittudomén annak is kampec :) szerintem valami ilyesmi – biológus vagy mi a csaj, tudja mit kell tennie, csak hát mellesleg eszméletvesztést is okoz.

walaki - 2020. 03. 07. 12:35

@impish: oké, ha azt vesszük, hogy az eszméletvesztés a mellékhatás, akkor tényleg értelmet nyer az egész. És valóban, hogy mi is volt pontosan az a szer, az nagyon is a csaj szakterületébe vág! Kösz!

Llew - 2020. 03. 07. 22:04

Szerintem nem jó nézitek. Jurati egyértelműen öngyilkos akart lenni. Már eleve összeomlott, hogy megölte Madoxot, most meg még rájött, hogy Picardék, illet közvetlenül éppen Riosék élete is rajta múlhat. Öngyilkos akart lenni, mert a nyomkövető valószínűleg nem tisztán technológia és addig működik amíg ő él.
Az összeomlása jó volt, de a fél perces beszervezése kevésbé. Így hogy kómába van nem is gondolom, hogy jobban meg lesz magyarázva mivel vették rá azonnal, Madox megölésére.

Hughért is kár. Kicsit béna volt az is, hogy az elző rész zárása után Elnor hirtelen sehol Hugh-t meg elkapták, aztán elnor megint előkerül, de hiába.
Narissa nem szarozott, elég lazán leirották szegény exborgokat. Remélem Hetes túléli a szériát.

Kíváncsi vagyok a végére, de kevésnek tűnik a maradék három rész ahhoz képest ameddig hét alatt eljutottak.

Tyberius06 - 2020. 03. 08. 15:24

@Llew
az öngyilkossággal valszeg igazad van, mármint van értelme. A maradék 3 részt nagyon sokan benézik meg félre értik. A Picard 3 évadra lett tervezve, asszem Stewart is annyira írt alá. Szóval szerintem most eljutnak egy darabig, majd a folytatás jön a második évadban és a lezárás a 3-dik évadban, aminek végén Picardtól el is köszönünk örökre.
Juratit a vulcan mind-melttel vették rá. Az nem lett túlmagyarázva ugyan, de nekem ott egyértelmű volt, hogy a Oh átadta a tudása egy részét a jövőbeni katasztrófáról, amit Soji és a szintetikusok fognak okozni és ami a nem szintetikus fajok pusztulásával jár. Szerintem egy ilyennel nem volt nehéz, gondolom ott több infó is átment, mint amit láttunk.
Az xB-k lelövöldözése az egyébként pici gyomros volt nálam. Ugyan adta magát és reális volt, de bakker sajnáltam őket…
Hugh meg eléggé balfasz halált halt valóban… ez a nyakon dobták egy tőrrel, de azt el tudom képzelni, hogy mondjuk vmi méreg is volt rajta nem csak egyszerű tőr…

Zoli - 2020. 03. 09. 05:27

1×7.Hibátlan.
Kiemelnémm a zenét.Fantasztikus volt eddig is de most…..
Bepisbekak 10/10

Tyberius06 - 2020. 03. 12. 20:06

1×08

Spoilerek

Felteszem a kellemetlen kérdést:
Seven, hogy a francba került a Bord Cube-ra… Ez most megint olyan volt, mint amikor Elnor hirtelen felbukkant, bár azt mondjuk el tudom képzelni, hogy mivel ismerte Hugh-t így lehet volt vmi titkos kód, ami engedte neki, hogy feljusson észrevétlen. Csak ezt nem magyarázták túl (egyáltalán).
Narissa másodjára ússza meg a dolgot egy hirtelen jött transporttal. A legyilkolt xB-ket azért sajnáltam. Fura egyébként, míg korábban a Borg általánosan csak egy arctalan ellenség volt, itt azért nagyon szépen és egy picit szájbarágósan rámentek az “ők csak áldozatok” vonalra.
Azt mondjuk nem vágom Sevennel mi lett. BADASS volt azzal a “We are Borg”-gal. (megy is a hét idézetébe :D :D ) Rácsatlakozott a Cube-ra, ami aztán elengedte. Itt nekem vmi valszeg kimaradt a Voyagerből, vagy szimplán abban a 20 évben volt több történis Seven és a Borg között. Nemtom ki engedte el a végén, de fura volt, hogy Anika-ként hivatkozott rá, ami ugye a gyerekkori neve.
Többé kevésbé minden kérdésre megkaptuk a választ, itt most megint egy kicsit kapkodósnak éreztem. Nemtom az egész sorozat epizódonkénti ritmusa olyan egyenletlen, kiszámíthatatlan. Egyik pillanatban szétpörög és csak úgy öntik az infót, aztán a másikban meg hosszan elmerengenek egymás lelkében. Pl. ahogy összerakták a romulán szálat. Oké jó volt, hogy elmondták, de ezeket kb magamtól is összeraktam, Oh-ról eleve tudtam, hogy romulán, az pedig az összes többi infó tükrében adta magát, hogy akkor ők álltak a támadás mögött. Viszont az időzítés nálam picit sántít. Mármint így volt hatásos és végső soron a nagyobb jó érdekében talán elfogadható is volt, de gyakorlatilag feláldozták a saját népüket… Ez pedig eléggé WTF?
Jah, szóval akkor a Borg csak ráfutott a hosszúcicire az asszimilált romulán hajóval. Az mondjuk vicces volt. Legalábbis én úgy értettem, hogy a bekattant romulánok toávbb adták a kockának az infót és az vágta őket taccsra.
Oh egyébként a rész egyik fénypontja Raffi és a Rios hologrammok voltak. Az kurva jó volt és viccess is. :)

A rész összességében bejött. Pörgött is rendesen meg voltak benne lassabb érzelmesebb momentumok.

Még 2 rész.

Isaac - 2020. 03. 13. 06:39

1×08

Spoilerek

Hetes úgy került a kockára,hogy Elnor hívta a “csipogóval” és vagy erre az esetre volt valami beállítva,hogy át tudjon szállni vagy szimplán ahogy láttuk is kicsit többet tud a borg techről ,mint a romulánok összesen. A Voyagerben az elején ,mikor leválasztják volt több rész ,de egyben tutira kihangsúlyozták,mennyire hiányzik a “hang” az exeknek,hogy öngyilkos lesz,visszamegy magától,tulajdonképpen mint drogosnak a cucc. Hetes kb ezt tapasztalta meg,amikor ő lett a “Királynő” a microtudatban (alkoholista,aki 30 év után megint iszik egy pohárral) ,nagyon nehéz lehetett neki.A múlt heti rész után kaptunk egy nagyon pörgőset,de nálam mindkettő működött.

John McClane - 2020. 03. 14. 08:10

Egyébként ha ennyire nyílvánvaló az ősi faj által hátrahagyott figyelmeztetés, akkor a Romulánok miért nem mutatták meg a többi fajnak, hogy ők is rácsodálkozzanak a szintetikusok létrehozásának veszélyére? Miért jobb trükkösen felázítani a szintetikusokat, beépülni, ármánykodni, miközben egy tiszta kommunikáció is megtenné a hatását.

Most már arra leszek kíváncsi, hogy kik azok az ősi élnyek, akik majd eljönnek és megbüntetnek mindenkit ha elérik a határértéket.

walaki - 2020. 03. 14. 10:17

Az újabb események fényében tényleg nyilvánvaló, hogy Jurati elsődleges szándéka a nyomkövető elhallgattatása volt, de egy csöppet sem bánta volna, ha maga is belehal közben. És hogy miért, arra is elég jó magyarázatot kapunk.

Ki merem jelenteni, ez a sorozat eddig sokkal de sokkal jobb, mint a Discovery. Az az elején tetszett, majd kaszáltam, ennél az eleje annyira nem fogott meg, de aztán egyre érdekesebb részekkel jött, egészen odáig, hogy most már alig várom a következő epizódot. (Ebbe mondjuk nem kicsit az is közre játszik, hogy a szintet alakító félfér színésznő valami hihetetlenül gyönyörű, és mint kiderült, még játszani is tud.)

@McClane: hát igen, ebben teljesen igazad van, ezzel nem lehet vitatkozni. Tényleg egyszerűbb, kézenfekvőbb és nem utolsó sorban nagyságrendekkel hatásosabb lett volna mindenkinek megmutatni, de akkor oda az egész plot.

Llew - 2020. 03. 14. 11:43

Hát, valahogy nagyobb durranást vártam. Hetes varázsütésre megjelent és egyszem Elnort megmentette. Legalábbis nekem a kockás rész elég zavarosan jött le. Az exB-ket Narissa lelövöldözte, a meg még drónokat kireptették az űrbe. A We are Borg jelent jó volt, de utána mi volt az Anikának még dolga van? Hetes nem a Kockán lévő drónokat kapcsolta magával egy mini kaptárba tudatba?

John McClane:
mert romulánok :)

John McClane - 2020. 03. 14. 12:26

@Llew: de ha minden igaz a dominion háború és szupernova evakuálás után azért már nem voltak olyan rosszban másokkal.
Egyébként maga az alapötlet elég jó. Mármint, hogy ha túlságosan felfejlődik valaki szintetikusok terén, akkor resetet nyomnak.
Ez mondjuk kb az, mint ami a TNG első részében Q felbukkanása volt. Ha túl fejlett lett a federáció jött az eljárás, hogy megfelelnek-e a csillagközi életre.

Tyberius06 - 2020. 03. 15. 01:13

Félre értitek… Nem az ősi faj fogja a resetet tolni, hanem a szintetikusok fogják a nem szintetikusok vesztét okozni, mert sokkal magasabb rendűek lesznek és lenyomják őket mint a bélyeget. Kb skynet öntudatra ébred és a terminatorokkal lenyomja az emberiséget, csak kicsit nagyobb léptékben. Asszem az orville második évadjában volt egy ilyen szál. Fuck, ez csak most jutott eszembe, ott is ilyesmi volt.

Egyébként a romulánok egy titkos csoporjta birtokolja ezt a tudást, tehát még a normál romulánok sem, de mivel a Tal Shiar árnyékában ténykedik a csoport az meg eléggé megkerülhetetlen a romulán társadalomban, így könnyen adják az utasításokat és terelik az eseményeket. Plusz az egy dolog, hogy megosszák az infót mondjuk mindenkivel, de pl. még ha a Föderáció meg is eszi azt a klingonok simán körbe röhögik a romulánokat és leszarják már csak az alapján, hogy az infó a romulánoktól jött. Ők sem bíznak senkiben és bennük sem bízik senki.

John McClane - 2020. 03. 15. 06:03

Tyberius06: valoban igy van. Azonban ez egy lightos figyelmeztetes. Csak mert ok igy jartak mas nem fog feltetlenul.

A titkolozas meg azert eleg eroltetett. Ha vannak ervek meg tenyek azokat meg a klingonok is elhiszik.

zolij - 2020. 03. 15. 14:31

Tyberius06: nem lennék olyan biztos benne, hogy nem egy külső tényezőről van szó.

– Apparently, these people believed there was a threshold of synthetic evolution, a dividing line.
– When you cross that line, somebody shows up?
– Somebody really bad.

Mondjuk ha tényleg külső tényezőről van szó, az eléggé Mass Effectes lenne :)

Tyberius06 - 2020. 03. 16. 02:25

Hm… jah hát mondjuk ez értelmezés kérdése, hogy a somebody az egy külső tényező (mint egy Q vagy ilyesmi), vagy belső. Pl. visszatérve a terminator hasonlathoz, ugye mesterséges intelligencia jó, de pl. a skynet úgy döntött jobb az emberiség nélkül. Lehet egy másfajta mesterséges intelligencia másképp döntött volna…
Majd kiderül merre viszik tovább.

Isaac - 2020. 03. 16. 10:34

Olvastam pár “terminátor” regényt,abban emlékeim szerint Skynet elsősorban azért kezdte az egészet,mert az elsődleges alapprogramja az volt ,hogy fenntartsa a békét. A gond ott kezdődött,hogy azt matekozta ki,amíg van ember nem lesz béke,pontosabban amíg a döntés az ember kezében van ( kicsit hasonló,mint az Én a robot film alapötlete… csak drasztikusabb eszközökkel ) ,ezért elindította a rakétákat. A Mass Effect-es hasonlat is áll,ha tényleg lesz egy “Aratás” ha eléri a fejlettség azt a bizonyos szintet. Nekem az jött le ők arra a következtetésre jutottak,a jóslat arról szól ha szintik eljutnak egy olyan szintre ,eltörlik a biológiai fajokat.
Ezt pedig minden fejlett civilizációban előfordulhat,ha rosszul kezelik a dolgokat (Orville). A Romulán kultúra legalábbis a Tal Shiar/Zhat Vash alapja a nem bízunk senkiben,pontosabban nem hagyjuk azt a döntésünkbe és a amit tenni akarunk beleszóljanak (bármi áron).Így elkezdték a “kis” magánakciójukat,ami eddig egész jól haladt, csak kedvenc “kapitányunk” jól bekavart-bekavar nekik :D

walaki - 2020. 03. 16. 15:55

Hm, ez tényleg elég érdekes. Nem egyértelmű, hogy a threshold átlépése után honnan érkezik a “really bad”. Lehet úgy is értelmezni, hogy a szintek közül kerül ki, de úgy is, hogy deus ex machina egy harmadik fél közbelép. Mindkettő értelmezés lehetséges!
Az mondjuk biztos, hogy az az ősi faj baromira ráparázott a dologra, ha egy egész naprendszert hoztak létre figyelmeztetés gyanánt!
Az is érdekes, ahogy JPL bekavar: az biztos, hogy jószándék vezérli, de könnyen meglehet, hogy igazándiból a Tal Shiarék a jó fiúk. Remek a sztori!

Zoli - 2020. 03. 19. 15:33

1×8 megint hibátlan ahogyan eddig az össze s rész.
A legérdekesebb ,hogy sokszor nálma évadok kellettek egyes karaktere mmegkedveléséhez itt viszont kb első résztől mindegyik működik nekem kedves modon.

JKJ - 2020. 03. 19. 15:45

A kilencedik rész után nem sok reményt látok, hogy emlékezetes sorozat lesz a ST: Picard. Van sztorija. Nem rosszak a karakterek (többnyire). Szépen van megvalósítva. De. Semmi köze a Star Trekhez. Bár ez nem meglepő a Discovery, illetve a legutóbbi mozifilmek után.

Nagyobb gond, hogy hiányzik a logika és a következetesség. Csak a kilencedik részben hemzsegnek az értelmetlenségek és értem én, hogy a sztori kedvéért történnek dolgok, de az ilyenkor maga ellen dolgozik a sorozat, hiszen a fináléhoz vezető út válik hiteltelenné.

Örültem, hogy viszontláttam Picardot, Rikert, Troyt és a többi visszatérő szereplőt, de ez a sorozat maximum középszerű lett és ezt sajnálom.

Tyberius06 - 2020. 03. 19. 20:49

1×09

Az utolsó 5-10 percig nagyon jó volt a rész, de utána nekem kicsit széthullott… Illetve az üzenet értelmezésénél már rezgett a léc. Annyira más fele is el lehetett volna vinni és értelmesebben nem önismétlően egy tök felesleges új főellenséget generálni az egész sztoriszálból. Az Orville-es párhuzam most hirtelen még jobban áll és ott se volt a szívem csücske az a szál, mégha az epizódok nem is voltak rosszak hozzá. Itt egyenesen szarnak tartom ezt így. Értem én, hogy a félelem a legnagyobb ellenség, de ez már nagyon sokszor nagyon sok féleképpen fel volt dolgozva, akár ebben a sorozatban is. Félelem a szintetikusoktól vezetett a tiltásig, de tudjuk, hogy az egész gyökere a Romulánok félelme a “figyelmeztetés” után. Ami egy ígéret egyébként az itt élő szintetikusoknak. És a fejlett szintetikusok gondolata egész addig jó is volt, hogy ebben a félelemben mi magunk fogjuk elpusztítani magunkat – és itt meg is kellett volna állni és inkább ennek elkerülésére és a békés együtt élésre koncentrálni -, de az onnantól, hogy az organikusok irányukba mutatott félelme azt az ellenreakciót váltja ki, hogy akkor ki kell írta az organikusokat szerintem egy nagyon hibás üzenet. Mert értem én, hogy a félelem félelmet szül, de a másik oldalon egy sokkal magasabb értelmi potenciállal rendelkező teremtményekről beszélünk, akiket jó esetben nem kéne, hogy ez a félelem vezessen.
Én itt most nagyot csalódtam a készítőkben, mert ezzel szükségtelenül kreáltak egy értelmetlen főellenséget és ahelyett, hogy a békés együttélés viszontatgságaira és lehetőségére koncentráltak volna elmentek egy eléggé destruktív irányba. Soji és Agnes döntése teljesen logikus volt. Soji nem ismeri annyira az embereket/organikusokat, hogy olyan mély kötődés legyen irányukba (egyébként simán benne van, hogy így akarja segíteni Picardot), míg Agnest ugye sújtja a bűntudata.
Az utolsó részre jön az akció orgia meg űrcsata, persze a végén jönnek gondolom a magasabb rendű szintetikusok aztán meg is van adva köv. évadra a fő téma. Harc ellenük. Remélem nem lesz igazam, de jelenleg én úgy látom, sajnos arra mennek. És bár nézni fogom, de annyira nem várom ezt az irányt.

Eddig pedig jó volt, kár érte… :(

JKJ - 2020. 03. 20. 07:33

Tybi! Szépen összefoglaltad a problémát a sorozattal. Akciósorozat lett, ennek alárendelve a szereplők értelmi szintjét. Ez minden csak nem Star Trek (legalábbis a TNG).

winnie - 2020. 03. 20. 08:59

“Ez minden csak nem Star Trek (legalábbis a TNG).”

épp akartam mondani, hogy már megint ez a mantra, miszerint, ha valami nem pont olyan, mint régen, akkor nem is az, de végülis a zárójellel megengedőbb a dolog.

tényleg teljesen az st-től elvonatkoztatva, sosem éreztem fairnek ezeket a kommenteket, mert mondjuk az ST nem az, amit az adott néző ST-nek vél vagy hisz vagy tart. nyilván nem lehet karbonkopi, nyilván lesznek benne más dolgok is, és XY lehet, hogy bizonyos új vonások miatt azt mondja, hogy “ez nem is ADOTTSOROZAT/FILM”, de más ilyen alapon simán lehet, hogy az ismerős “megmaradt” jellemzők kapcsán fogja szerves evolúciónak, és úgyanúgy ADOTTSOROZAT/FILM-nek tekinteni, amit lát. nem?

nyilván az írók is haladnak a korral, ami nem csak az esztétikán változtathat, hanem máson is, de emellett mindenképp megtartanak sok mindent, ami számukra ST-vé teszi a sorozatot, és számukra az a DNS, amit megtartanak.

ergó miközben bőven lesznek olyanok, akik szerint az új péntek 13 már nem péntek 13, mert STUFF, mások még meg fogják találni benne bőven azt, ami péntek 13-mmá tette. ahány fogyasztó, annyi elvárás, éppen ezért mindig a készítői oldalból kell kiindulni. és ők szerintem bárkivel szemben meg tudnák védeni a sorozat ST-ségét. mert ők ST-t akarnak csinálni. a szándék biztos, hogy ez. de teljesen érthető, hogy nem mindenki ugyanolyan rugalmas.

Tyberius06 - 2020. 03. 20. 10:20

Azért én pontosítok, mielőtt valaki félre értene. Sehol egy szóval nem említettem, hogy ez nem Star Trek. Nem hiszek ebben a badarságban. Ugyanúgy nem hiszek az olyan kijelentésekben, hogy ez nem Terminator vagy nem Star Wars vagy nem akármi. Én kellően ST-nek tartom az új filmeket is (kelvin-timeline), a Discoveryt is és ezt is. Semmi bajom az akcióval, ha valami akkor az új mozifilmek pörgése nagyon bejött, üdítő volt. Ahogy írtam a sztori vonalával van bajom. Ez a fajta szembenállást és a “félelem” ilyen szintű elemzését már sokszor feldolgozta a Star Trek és itt reménykedtem benne, hogy valahova másfelé viszik az irányt. De aztán legalábbis egyelőre megtették a szintetikusokat a főgonosznak, hogy vagy ők, vagy mi. ÉS nekem ez csalódáskeltő. Persze lehet húznak majd egy “Odo-sat”, mert az még nem volt, és Soji átveszi a szintetikusok vezetését és a “helyes” irányba tereli őket, akarom mondani, az embereknek/organikusoknak tetsző irányba. És a HELYES-t nem véletlenül tettem idézőjelek közé.

JKJ - 2020. 03. 20. 10:45

Én írtam, hogy ez már nem az a ST. Én azt nem értem, hogy miért nem elfogadható álláspont ez, amikor minden új ST sorozat pontosan ezt támasztja alá. Maradjunk a TNG-nél, mert ez mégiscsak annak akar a folytatása lenni, de nem követi azt a szellemiságet, amit Gene Rodenberry vallott a sorozatról.

“Star Trek was an attempt to say that humanity will reach maturity and wisdom on the day that it begins not just to tolerate, but take a special delight in differences in ideas and differences in life forms. […] If we cannot learn to actually enjoy those small differences, to take a positive delight in those small differences between our own kind, here on this planet, then we do not deserve to go out into space and meet the diversity that is almost certainly out there.”
― Gene Roddenberry

Nyilván a TNG-ben is ott voltak az aktuális társadalmi problémák, de itt (és a Discoveryben) nincsenek ilyenek. Vannak helyette problémák, amik nem tükrözik a mai valóságot. A hatalom és a média elképzelését tükrözik, amit ők állítanak be problémának. Pont emiatt nem működik, mert csak az képzeli, hogy a bevándorlók és a másság gyűlölete a probléma, aki nem gondolkodik egy pillanatig sem ezeken. De a ST pontosan a gondolkodó emberek sorozata. Emiatt nem tudta – saját bevallása szerint – élvezettel nézni J.J. Abrams sem. Emiatt lett nevetségesen rossz ST film amit rendezett (egyébként élvezetes akciófilm).

Röviden még egyszer. Nem az a baj, hogy rossz a sorozat, hanem, hogy Star Treknek rossz.

Ez van.

walaki - 2020. 03. 20. 11:15

Először is szeretném leszögezni, hogy mint sorozat nálam nagyon működik a dolog. Az még nekem laikusnak is feltűnt, hogy valahogy mintha nem ST lenne, de ettől még élezem.

Nekem a csavar tetszett, hogy a romulánok félreértik az üzenetet (annyira mondjuk nem is, mert aki ilyent tud alkotni, az rájuk nézve veszélyes lehet), és értelmet nyer az is, miért titkolják, valamint kik és miért hozták létre a naprendszert. Oké, hogy a félelem dolgot sokszor kitárgyalták már, de szerintem itt remekül működik a sztori szempontjából.

@JKJ: “Vannak helyette problémák, amik nem tükrözik a mai valóságot. A hatalom és a média elképzelését tükrözik, amit ők állítanak be problémának.”
Ezzel nincs mit vitatkozni, szerintem nagyon szépen összefoglaltad! Nem mellesleg akaratlanul ezzel pont hogy korunk legégetőbb problémáját tükrözi a sorozat, bár biztos vagyok benne, hogy ez nem volt szándékos (ui. a hatalom, az elképzeléseik és az ismeretterjesztés már köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ami roppant veszélyes az emberiség jövőjére nézne).

JKJ - 2020. 03. 20. 11:50

walaki: Nem tudom, hogy az írók tényleg nem a valóságban élnek vagy – ami még rosszabb – kreatív döntést hoztak, hogy ezekkel a mondvacsinált problémákkal foglalkoznak.

Igazából mindegy is. Egy sorozat még lehetne ettől jó, de itt még a Discoverynél is erősebben építkeznek az előző Star Trek sorozatra és nagyon kilóg a lóláb.

Llew - 2020. 03. 20. 21:37

Hát nekem ez így csalódás lett. Húztak egy Mass Effectet. Hurrá. Közben az eleje óta hangsúlyosnak tűnő borg szál Hetessel együtt csak egy üres díszlet, meg fan service.

Vitalea - 2020. 03. 20. 23:27

Csak nekem jutottak eszembe a cylonok és a Battlestar Galactica :-) Ami volt újra megismétlődik és a teljesen humanoid megjelenésű MI-k ugyanazzal az arccal, hamis emlékekkel…
Na szóval nincs új a nap alatt. De szerintem szórakoztató. Részemről nem kerestem benn nagy varázslatot vagy régi ST-t, de mégis kaptam azért.

John McClane - 2020. 03. 21. 13:14

Ezt a történetet bármilyen sci fi világban el lehetett volna mesélni, akár egy teljesen random jövőben is. A Star Trek ennél többet érdemelt volna. Olyat, ami csak ebben a világban működik. És főleg a szintetikusokat vették elő, amik eddig nem volt ennyire tolva. Főleg a Borg felütéssel még nagyobb csalódás. Ahogy gondolom a borgok majd jönnek segíteni a Romulánok ellen.

CrashBoostZoom - 2020. 03. 21. 18:37

@John McClane

És mégis mi lett volna az amit csak itt lehet elmesélni? Ha felütsz egy random Star Trek epizódot és utánanézel a sztorijának akkor azt fogod észrevenni, hogy máshol (akár egy más sci-fi-ben) már el volt mesélve.

És ha már TNG. Elsőre nekem is nagy élmény volt de ahogyan egyre többet láttam a világból és az emberekből, egyszerűen rosszul lettem attól a jövőtől amit ott mutattak. Az ábrázolt karakterek olyanok mint ha egy kaptafára készülne mindenki. Iszonyat nagy egyetértés, semmi különvélemény és annak ellenére, hogy Roddenberry a különbözőségek elfogadásáról beszél mindig csak egy út van és az amit Picard és/vagy a Föderáció mond. Repkednek mindenfelé és a saját normáikat erőltetik rá mindenkire. Akkor most hol is van itt a különbözőségek elfogadása? Picard beszédei nagyon jók és sok még mai aktuális de könnyű dumálni a Föderációval a háta mögött ahol van ingyen sör és minden mi jó. Ezért is tetszik a Picard mert itt ezeket elvették tőle.

Nagyon látszik, hogy a TNG-re már nagyon elszállt Ő is, a TOS-ban sokkal árnyaltabb volt minden még ha mai szemmel nézve túlságosan is campy.

Szerencsére Roddenberry távozása után már sikerült jobb sztorikat összehozni és végül megnyílt az út a DS9 előtt is.

Ez a “ez már nem Star Trek” duma pedig egy idős magával a Star Trek-el. Amikor a TNG kijött a TOS-on felnőtt emberek pontosan ugyanezt szajkózták most pedig ez az “etalon”. DS9? Ugyanez. Enterprise? Szana szét lett oltva, ma pedig “túl hamar lett vége”. Mit mondunk majd 20 év múlva?

A személyes meglátásom pedig az, hogy akik pont a mássága miatt ekézik az újabb Star Trek sorozatokat azok ne papoljanak gondolkodó emberről és a másság elfogadásáról mert ők maguk is leverik az általuk felállított képzeletbeli léceket. :)

Tyberius06 - 2020. 03. 22. 00:17

@CrashBoostZoom:

Igen, legtöbb dologgal, amit írsz egyet értek, és igen, tetszett, hogy Picardot mennyiszer helyre pakolták. Az elvei jók és valóban a Csillagflotta/Föderáció túl “emberivé” vált és emiatt a kontraszt miatt tetszett Picard harca, mert az ő elvei voltak azok, amiket kb Roddenberry anno megfogalmazott. És ennek tükrében érzem azt, hogy házhoz mentek a lófaszért az írók ezzel a szintetikus fordulattal. Mert ezzel ledegradálták őket egy színtelen-szagtalan és arctalan felsőbbrendű ellenséggé. Ahelyett, hogy inkább, mint tanítókként útmutatókként ábrázolták volna őket az organikus fajok mellett. A figyelmeztetés, hogy ha az organikusok önmagukat pusztítják el a szintetikusok elleni harccal nagyon jó üzenet lett volna; de azon a ponton, hogy küldjék fel a szintik a jelet és ezek jönnek és ledózerolják a gonosz organikusokat, engem eléggé elveszítettek.

Conner Kent - 2020. 03. 22. 00:42

Sziasztok. Olvastam egy elméletet, hogy ez a Soong igazából Lore.

Yooha - 2020. 03. 22. 05:43

Most akkor van egy Nagy Felsőbbrendű Intelligencia, ami ül egy sarokban, és ha valaki füttyent, hogy “Hopp, szerves lények, csibész!” akkor jön és lenyomja?

JKJ - 2020. 03. 22. 08:16

Crash:

“A személyes meglátásom pedig az, hogy akik pont a mássága miatt ekézik az újabb Star Trek sorozatokat azok ne papoljanak gondolkodó emberről és a másság elfogadásáról mert ők maguk is leverik az általuk felállított képzeletbeli léceket. :)”

Egyébként is sületlenség volt amit írtál, de ezzel amit idéztem tőled, tényleg feltetted az i-re a pontot :-)

A TNG-nek pontosan az volt a lényege, hogy olyan problémákat mutatott be ,amit már máshol is láttunk, de a megoldásuk, a problémához való hozzáállás volt más. Ha ez neked nem esett le, akkor nyilván jobban tetszett pl. a DS9, ami sokkal klasszikusabb hozzáállás volt a történetmeséléshez. Nem véletlenül Roddenberry halála után kezd(het)ték csak el fejleszteni a projektet.

Csak, hogy egyértelmű legyen, én nem vitatkozni akarok veled. Pont annyira jogos a véleményed, mint az enyém. Nem is akarlak meggyőzni az igazamról, ha egyáltalán van olyan. De, amit írtál azt tükrözi, hogy nem is merül benned fel egy eltérő értelmezés létjogosultsága, mert nem egyezik a te véleményeddel. Ha nincs meg a nyitottság, akkor értelmes eszmecsere sem lehetséges. Akkor viszont minek kommentelni egyáltalán? Beszélgessünk arról, hogy kinek miért az a véleménye ami. Én csak elképzelni tudom, hogy miért gondolod azt amit gondolsz, de ha kifejted, mindketten előrébb leszünk! Én pedig szívesen kifejtem ami neked nem egyértelmű.

Flambeur - 2020. 03. 22. 12:01

Két nagy problémája van ennek a sorozatnak. Az egyik az inkonzisztencia nem is csak a brand előző termékeivel, hanem önmagával is. Legjobb példa erre a Romulánok ábrázolása, akiket látszólag teljesen összeroppantott a főbolygójuk pusztulása, majd most pillanatok alatt összeszedtek több mint 200 űrhajót. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy elméletileg a szintetikusok kiírtását egy csak legendáikban létező titkos szervezet tűzte ki célul, nem maga a birodalom, így erősen kérdéses, hogyan is jött össze ez az armada.

De az ehhez hasonló értelmetlenségek csak a kisebbik probléma. A fő gondot én abban látom, hogy ez a sorozat semmit sem ad hozzá sem a sci-fi műfajhoz, sem a Star Trek névhez. Patrick Stewart-on kívül semmi sem emeli ki a tömegből és így ez az egész teljesen feleslegesnek érződik.

A Star Trek Picard nagyjából az új Star Wars filmekkel említhető egy lapon. Van benne potenciál, látványos és még néhány remek pillanatot is sikerült összehozni, de végső soron egy teljesen felesleges toldalék, egy amúgy nagymultú franchise-hoz.

Ace - 2020. 03. 23. 08:28

“Ez a “ez már nem Star Trek” duma pedig egy idős magával a Star Trek-el. Amikor a TNG kijött a TOS-on felnőtt emberek pontosan ugyanezt szajkózták most pedig ez az “etalon”. DS9? Ugyanez. Enterprise? Szana szét lett oltva, ma pedig “túl hamar lett vége”. Mit mondunk majd 20 év múlva?”

Pontossan.
Nagyon sokan elfelejtik vagy nem néznek utánna ,hogy Roddenberry-nek már a TNG sem tetszett sőt hamar el is küldték a projekt közeléből pedig hol lenne a Star Trek a TNG éra nélkül. Sokan bebújnak Roddenberry mögé mikor az éppen aktuális Star Treket kell ekézni pedig a TOS óta már csak nyomokban lehet érezni a jelenlétét.

Megint egy más fajta Trekket kaptunk mint eddig de hatalams ez az univerzum miért ne férhetne el benne ez is. Én sem ezt húztam volna meg a végére amit csináltak az írók de el tudom fogadni és még hátra van egy epizód is kitudja.

punyapapa - 2020. 03. 23. 08:53

Én azok közé tartozom, akiknek bejön a Pucard.
Szerintem klassz, hogy másképp nyúlnak a Star Trekhez. Sokszor láttam már a régi sorozatokat, és ma is szívesen nézem, de egy 2020-ban bemutatott sorozat esetében nem fog működni az, ami a 90-es években működőképes volt.

SPOILER
A 9. rész csavarjánál, mikor kiderül, hogy vannak más szintetikus életformák, elgondolkodtam egy dolgon.
Vajon összekötik a Discovery AI-val a fejletebb szintetikusokat, és akkor egy szorosabban kapcsolódó sorozat univerzumot hoznak létre? Vagy csak annyira fognak kapcsolódni, mint a régi Star Trekek?

JKJ - 2020. 03. 23. 15:34

Ne beszélj badarságokat, hogy R-nek a TNG sem tetszett. Ez teljesen valótlan állítás.

Ace - 2020. 03. 23. 17:36

Tény ,hogy voltak konfliktusok közte és Bermanék között néz csak utánna de ezek most nem tartoznak ide.
Csak azért írtam ,hogy nem kell mindíg R-t hangozattni és mőgé bújni. Jó ,hogy változott és változik a Trek és nem maradt meg egy ember víziójánál.

JKJ - 2020. 03. 23. 18:03

R inkább a ds9-et utálta (sztem is jogosan). Marina Sirtis szerint:

“The truth is that if Gene (Roddenberry) was alive- had been alive- DS9 would have never been made, because he absolutely said “no” to it when it was presented to him. He said ‘Star Trek is about exploring space, it’s not about a hotel in space.’ So, it would never have happened.”

Yooha - 2020. 03. 23. 19:50

JKJ. Nekem pont a DS9 a kedvencem, bár valóban más. Nekem sosem az “explore” volt a lényeg, hanem a filozófia, gondolatok. Meg az reálisabb, szűrkébb. És nem a szokásos megyünk-szembejön-megmentjük-legyőzzük.

JKJ - 2020. 03. 26. 09:32

Nagyon jól esett a nosztalgiázás, de ez az évad önmagában rendkívül gyenge volt. Elsősorban a történet maga. A zagyvaság és az átgondolatlanság jut eszembe róla. Bár a valóság valószínűleg az, hogy “jó lesz ez” címszó alatt írták.

Sajnos nagyon gyorsan a feledés homályába fog veszni.

Latza - 2020. 03. 26. 19:46

Finálé:
Háááát, itt valami nagyon félrement. Illetve már az előző részben, de itt csúcsosodott ki igazán. Ennyi logikátlanságot utoljára a Discovery évadzárójában láthattunk. Mintha hirtelen eltűntek volna az írók és valakinek össze kellett dobnia forgatókönyvet fél órával a forgatás kezdése előtt, de csak a takarítónéni ért rá.
Szóval:
– Narek hirtelen lázadó lesz, 5 perc alatt összeborulnak Rafiékkal?
– Jurati kikapja Arcana szemét, de Soongnak fél epizódon keresztül nem tűnik fel, pedig ott dolgozik mellette?
– A háttérben készül egy robottest (Ultron…), vajon kié lehet, ha a főszereplő halálos beteg de szerződése van még legalább egy évadra…?
– Soong józanul viselkedik és kikapcsolja a gonosz robotot. Fölösleges szereplő, nincs idő foglalkozni vele. Soji úgyis azt csinálja amit ő csinálna.
– Picard 2 perc alatt megtanulja irányítani a hajót (mert ugye elszöktek tök észrevétlenül) – jó, megfigyelte hogy kell.
– A bolygóvédelmi rendszer érdekes módon csak a romulánokat támadja, őket nem.
– Seven lerúgja Narissát a mélybe. Még jó, hogy nem a legalsó szinten verekednek.
– Kamuhajók… Ennyire hülyének nézzük a romulánokat, hogy szembe jön egy rakás nem tüzelő hajó és ettől majd összecsinálják magukat?
– A Föderáció másodpercre jókor fut be. Mint a színházban, amikor beszólítják a következő színészt. “Frakes művész úr, jelenés!” Mondjuk ennyi hajóról sztem nem volt szó…
– Robotkígyók! A több százezer éves felsőbbrendű galaxispusztító szintetikus élőlények… “robotkígyók”. Anyám, borogass…
– JL meghal. :((((
– A Data-s jelenet tök nem illik ide, ez már szinte komoly, Star Trekes. Pinokkió utolsó állomása a halandóság.
– JL feltámad. :)))) Mer’ uccsó pillanatban, lemásoltuk, átkopiztuk, voálá. Jó, hogy volt kéznél pendrájv. És azér’ ugyanolyan, mert ennek biztos jobban örül. (Meg Stewart neve nélkül senki sem jönne vissza jövőre is nézni.)
– Búcsú Datától. Megint komolykodás.
– Finálé: Általános hepiség, Rios és Jurati smárolnak (a múltkor még fel akarta adni magát, mert hát gyilkos vagy mi), Rafi és Seven majdnem smárolnak (ezt meg hoooogy?), Soji utazik, mert hát a szintik tiltását azonnal feloldották, Elnor meg csak úgy van. Komolyan, már csak Nareket vártam, hogy bevegyék az új krúba (és smároljanak Elnorral, mert az olyan píszí).
Úgyhogy engédzs, barátaim, irány a következő évad! :)

Én azt vártam, hogy azzal a nanoizéval gyógyítják meg Picardot, amivel a hajót is sikerült.
Sajnos az Enterprise nem jelent meg, pedig szerintem mindenki azt várta volna, hogy legalább egy jelenetben láthassuk.

DJackson - 2020. 03. 26. 21:02

Gyorsan eltelt ez a 10 rész! Az eleje jobban tetszett, főleg a nosztalgiázás miatt, a végére viszont kezdett egy generic sci-fi vé válni, ahol Picard már csak háttér szereplő lett. Szerencsére nagyon jó cast-ot kapott maga mellé, könnyűszerrel vitték az évadot. Santiago Cabrera-nak adjanak valami díjat!

A fináléval kapcsolatban viszont elég vegyesek az érzéseim. Egyrészt Picard végre újra reflektor fénybe került és azt tette amit tennie kellet, békét teremtett. Jó volt látni amint visszatalált régi önmagához. Viszont a végén teljesen feleslegesen, mondvacsinált okokkal ölték meg, hogy aztán 5 perc siratás után feltámasszák, egy azonos organikus testbe. Gondolom meglepetésként érhette őket a 2. évad-os berendelés és gyorsan kitaláltak valamit. Ezt a felesleges halált viszont még képesek voltak tovább tetézni azzal, hogy 5 percre ismét behozták Data-t (aminek amúgy nagyon örültem), hogy aztán újra megölhessék. Ha picard azonnal kaphatott egy új testet, Data-nak hogy nem tudtak ennyi év alatt készíteni egy android vázat? Vagy élhetett volna hologramként… Ez fájdalmas hülyeség volt. A másik, hogy honnét szedtek össze hirtelen ennyi hajót? Még a dominium háborúban is nagynak számított egy ekkora flotta. Viszont legalább újra láthattuk Rikert is!

Amúgy tetszett a szezon, sokkal jobb volt mint a Discovery. Az AI ugyan már kissé lerágott csontnak számít, de még sosem volt annyira releváns, mint manapság. A Star Trek optimista jövőképét is sikerült tartaniuk, már amennyire lehetett. Ezeket az androidokat a lehető legjobb szándékkal hozták létre, az emberiség pozitávabb tulajdonságaival, csak azért, hogy túlszárnyalhassanak minket. Nem rabszolgának, vagy harcra szánták őket. Ez az elképzelhető legoptimistább jövőképp. Nagy szükség van most erre. Sajnos a valóság nagyon messze fog állni ettől…

Az ősi, idegen gépek koncepciója kifejezetten tetszett. Mindg is érdekelt, hogy halhattak ki az Trekben a régi, nagy fajok, mint az Iconiaiak vagy a Progenitorok. Most kaptunk egy indirekt választ. Ebben amúgy az a legfélelmetesebb, hogy ehez hasonló AI-ok elsöprő valószínűséggel a valóságban is léteznek odakint (Neaumann szondák). Gépi logikával a legjobb stratégia, ha bizonyos szint fölött elpusztít minden más inteligenciát, nehogy versenyhelyzet alakulhasson ki a távoli jövőben. Nagyon is realisztikus, hogy ezeket a gépeket nem békésnek ábrázolták. Azt hittem, hogy harcba kerülnek velük és a Romulán, Föderációs flotta kénytelen lesz összefogni ellenük, de szerencsére nem vitték el ebbe az irányba.

A Star Trek mindig is arról szólt mit jelent embernek lenni, felfedezni a saját határainkat, jobbá tenni önmagunkat, azon át, hogy felfedezzük a világot.
A Picard ezt azzal csavarta meg, hogy először dekonstruálta a kapitányt, hogy aztán újra felépítse.

Mindig is példaképként tekintettem Picardra, vele nőttem fel és szerencsére most sem kellett csalódnom. Nem facsarták ki a személyiségét, nagyon is önmaga maradt és még tudtak is hozzáadni! Megérdemli a Star Trek nevet!
8/10

Llew - 2020. 03. 26. 22:15

Hát ez szar volt. Az érdekesnek ígérkező nosztalgia fakorral megtámogatott indítást sikerült egy túltolt fanservices, órási lyukakkal tarkított zagyvaságra kifuttatni.

Stewart ebben mi a francot látott vajon, amiért megérte visszatérni? Picard, aki a ST egyik, hanem a legnagyobb alakja, meghal azért, amiben hisz, majd öt perc múlva semmi gond, elmúlt, utazzuk be a galaxist. Remek volt, ez a karakter tényleg ezt érdemelte.

És komolyan gondolták, mi másért lettek volna a nagy drámai jelenetek? Amiket aztán a nagy happy endes záróképpel szintén kb lenulláztak a főhős mellett.
Kár, hogy engem, mint nézőt egyáltalán nem indított meg Picard “halála”, mert olyan átlátszó és béna volt.

Olyan volt az egész rész, mint valami rajongói film, amibe bedobálták mindenkinek az ötleteit, mert mégis csak közös munka nehogy valaki megsértődjön. Annyi baromság volt egymás után, hogy az valami szédületes.

Narek csettintésre átáll és jófiú lesz? Aztán kámforrá válik?
Narissa mégsem teleportált el, hanem a Kockán maradt és
szabotál, hogy Hetes ne csak biodíszlet legyen?
A szegény otthontalanná vált romulánok sosem ismert szupermega titkos szervezete hirtelen akkora flottával nyomul, mint a Föderáció, aztán megvolt a jelenetük, majd simán balra el?
Riker kapitányi székben, rajongók örülhetnek, szintén balra el? Szevasz haver én most meghalok, de csak kicsit, szóval te menjél nyugodtan, majd találkozunk.
Juratinak minden megbocsájtva, ő már a mi cuki ki gyilkosunk, puszi happy end és irány az új évad?
Hetes és Rafi szinte zéró közös jelenet és felvezetés után egymás kezét simogatják, mert miért ne?

Elszalasztott lehetőség lett a sorozat.

Tyberius06 - 2020. 03. 26. 22:20

1×10

SPOILEREK

Hm… szerintem szép mentés volt. A 9-dik rész végén itt háborogtam, hogy mennyire félre mentek az írók és tartom magam továbbra is, hogy azt a szálat a fejlett szintetikusokkal másképp kellett volna és nem ilyen világpusztítóra hozni őket. Plusz szerintem így megvan a főellenség a végére. Jöttek, láttak valamit, de aztán Soji bezárta az ajtót. Szerintem jönni fognak még. Viszont összességében bejött (kis hibákat leszámítva) ez a zárás és szépet húztak a nosztalgia részen is. A filozófiai gondolat a választásról/döntésről jó volt. Szóval a 9-dik rész végi csalódásomat némiképp oldották ezzel a záróval, mert végülis a történet szempontjából szépen összehozták a dolgokat, de a fejlett szintetikusok kezelése továbbra is fáj.

@Latza: egy-két dologban talán igazad van, a többségében nincs. Olyanba kötsz bele, aminek semmi jelentősége nincs.
– Narek? Milyen lázadó? – tudta, hogy egyedül nem tudja megoldani a szituációt, nyilván logikus döntés volt megpróbálni meggyőzni Raffiékat. Sokat nem veszíthetett vele. Szerintem azzal nem volt baj.
– Arcana szeme – miért tűnt volna fel? Ha nem volt különösebb dolga azzal a szemmel, márpedig már nem volt, plusz nem tudjuk mennyivel utána rakta össze a rendszer a hiányzó audió-vizális darabkákat, hogy mi történt a szintivel, akkor ugyan mit foglalkozott volna vele? Ez sem volt hiba szerintem.
– A gólem. Én nem számítottam rá, hogy meghal Picard már most, inkább gondoltam volna egy valós halált a sorozat végére, de amikor meghalt, akkor tudtam én is, hogy átpakolják a gólembe. Ez se volt szar, mondjuk az nem tetszett, hogy már most kinyírták Picardot. Ugyanakkor így ő is szintetikus lett, vagy vmi hibrid.
– Szerintem Sojit nem tudta volna kikapcsolni – Soji eleve egy fejlettebb model volt. Plusz Soong problémája, és ezt baromi szépen ki is fejti, nem a
a jeladó és az üzenet küldése volt. Hiszen azt elfogadta már az előző részben, hogy inkább az organikusok vesszenek, mint a “gyerekei”. Amiatt kapcsolta ki a csajt, mert az kinyírta Arcanat, illetve feláldozta a őt, hogy ezáltál befolyásolja a többiek döntését, mondta is, hogy ennél jobbra nevelte, hogy ne úgy viselkedjen mint az emberek. Soji nem tett ebből a szempontból semmi rosszat. Szóval ez megint csak nem volt logikátlanság.
– Picard és a hajó… NEM KÉT PERC. Ember, figyeltél te rendesen? Picard megjegyzi felszálláskor, hogy most kiderült mennyire figyelt oda és mi maradt meg abból, ahogy Rios irányította a hajót. Más dolga sem volt, mint ezekre odafigyelni, szóval ezt se mondanám logikátlanságnak. Gyors volt? Jepp, talán, bele lehetett volna erőletetni egy-két vizuális geget, ahogy felszálláskor szerencsétlenkedik a hajóval, de nem lett volna sok funkciója.
– Bolygóvédelmi rendszer: Picard elfele tartott a bolygóról, míg a romulánok felfegyverkezve oda. Vajon melyik jelenti a nagyobb fenyegetést??? Szerintem ennyit simán beláttak a szintik is odalentről, hogy Picard relative kisebb fenyegetés, mint a 200 romulán hajó, és tudták irányítani a bolygóvédelmi rendszert. Szóval hol itt a kérdés?
– Seven és Narissa verekedése… Ezzel most mi volt a baj? This. IS. SP.. for Hugh!!! Narissával kapcsolatban azért ráncoltam a homlokom. Szóval őt épp szét akarták tépni az exB-k, amikor vhova kitransportálódott, amikor a romulánok elhagyták a kockát. Azt nem vágtam, hogy neki ilyen személyi transzportere volt és csak odébb sugározta magát pár helyiséggel. Izé, ezzel kapcsolatban ráncoltam a homlokom. Azt hittem, hogy a kockát elhagyó romulánokkal együtt elhagyta azt.
– kamuhajók. oké, ott én is kicsit ráncoltam a homlokom, viszont az érzékelőket megtévesztették, mindegyik kamuhajónak programoztak (?) megfelelő jeleket, amivel megzavarták a romulán szenzorokat. Nem tartott sokáig, de egy próbát megért. Nem szarták össze magukat a romulánok, de pár percre feltartotta őket.
– Föderáció másodpercre jókor fut be. Deus Ex Machina. 3-szor elmondta legalább Picard, hogy jönnikük kell. Hollywoodi hármas szabály. Mivel Oh parancsa egyértelmű volt a teljes pusztításról, így bár kényelmes volt, hogy pont akkor jöttek, de mikor máskor. 1 perccel később már pont nem lett volna jelentősége. Persze kényelmes írói megoldás volt, nem is nagyon izgultam, de azért cool volt, ahogy a kurva sok föderációs hajó felbukkant és szembe állt a romulánokkal. Én nem akadtam fenn rajta, mert számítottam ilyenre.
– Robotkígyók… Azzal most mi volt a gond? Legalább nem egy űrhajó vagy több, hanem egy robotkígyó. Tök mindegy.
– JL halála és feltámadása. Há most ezen mit lehet fennakadni :D :D Az összes szükséges felszerelés ott volt. Jókor halt meg jó helyen. Ugyanakkor a siratása picit sok volt nekem. Mármint okés megsiratták, aztán visszatért, persze kellett az a jelenet, de annyira nem volt súlya neki.
– Ellenben DATA elengedése szerintem szép lett. Meg úgy összességében a rész fénypontja Data és Picard beszélgetése volt.
– Finálé: Rios és Jurati összejöttek, most hogy volt egy ilyen smárolós jelenet, kit érdekel. Juratit meg épp felmenthették. Ugyan megölte Maddoxot, de közben meg megmentette Picardot, meg a segített a Galaxis megmentésében is. 1-1. Rafi és Seven. Hát majdnem olyan jól fel lett építve, mint a kapcsolata Chacotay-jel a Voyager fináléban. Ugyanakkor ezt nem temetném. Sevenről tudjuk, hogy volt kapcsolata nővel, szóval az ő irányultsága részben tiszta, Raffiról semmit nem tudunk (vagy csak már nem emlékszem a sorozat elejére) ilyen téren, de míg gyászolták Picardot, meg izgultak a visszatértéért, akkor el is kezdhettek ismerkedni. Szóval épp ezen nem hördülnék fel. Szinti-tiltás feloldásán sincs mit csodálkozni. A tiltás is a romulánoktól jött, mint kiderült baromira nem ők tehetnek róla, és mivel egy elismert “fajjá” váltak stb…stb… Ez szerintem így jó volt. Elnor egyelőre csak díszlet, Nareket meg elfelejtették.
– Ami nekem bökte kicsit a szemem, hogy Jurati pikk-pakk kihozta a városból Picardot vissza a hajóra. Izé az illet a sorba: Elnor hirtelen feltűnik a Borg kockán, Seven hirtelen feltűnik a Borg kockán, Jurati gond nélkül kiviszi Picardot az őrzött városból… Ahhhamm…

A rész nem volt tökéletes, de én elégedett voltam vele és úgy összességében az évad is érdekes és szórakoztató volt.

Tyberius06 - 2020. 03. 26. 22:33

@DJackson:
A másik, hogy honnét szedtek össze hirtelen ennyi hajót? Még a dominium háborúban is nagynak számított egy ekkora flotta.

Jah, 25 évvel vagyunk a dominum háború után, meg az első konfliktusok a Borggal után, ami rámutatott, hogy a galaxis nem annyira békés, mint hitték. Egész addig nem építettek igazi hadseregeket, mert nem volt rá szükség. A dominium háború után viszont rájöttek, hogy szükségük van hadihajó flottára. Szóval szerintem az nem volt elnagyolt. Volt 25 évük összehozni egy-több kellően nagy és ütőképes flottát. A romulán/tal shiar/zath vash flotta száma sokkal zavaróbb ebből a szempontból.
Data nem akart visszatérni. Pont erről szólt az utolsó kívánsága. Azt végig vették már az évad elején, hogy egy része fennmaradt, ezt kapcsolta le Picard a végén megadva a “valós” halált neki. Lehet felmerült Soongban és Maddoxban, hogy építsenek neki vázat, de ő nem akarta.
A második évad nem érhette meglepetésként őket, mert Patrick Stewart 3 évadra írt alá és a sorozat 3 évadra van tervezve. Viszont az nekem se tetszett, hogy megölték aztán visszahozták.

Én is néztem - 2020. 03. 26. 22:52

Kicsit vegyes volt ez az évad, de alapjában véve pozitívnak tartom, pedig az írói munkát (vagy a hiányát) látva nagyon úgy éreztem, hogy ajajaj, ebből baj lesz (more :D ). Így se egy nagy eresztés, és úgy érzem, tényleg a felejtés lesz a sorsa, ahogyan fentebb írta valaki.
Nekem szinte zéró újranézési értéke van, egyszer eldobandó valami . . . ezért azért kár.

A megoldásnak örültem, bár annyira nem volt mély és filozofikus, mint vártam, de szvsz kellően Star Trek jellegű volt hozzáállás terén. És helyreütötte a csorbát, amit az első perctől fogva ostobaságnak tartok, hogy hogyan lehet egy életformát betiltani, ennyi erővel most a romulánokat is betilthatnák, vagy az alakváltókat, vagy a klingonokat stb stb.

Az AI-s sztorik elkoptatásának témájában az a baj, hogy nagyon sokat és jól lehet erről írni, csak a történetek túlnyomó része vagy koponyafejű piros szemű robot kinyírja emberiséget (és ha lehet, az univerzumot is) halálos fegyverzettel, vagy ugyanez a robot sóhajtozva esdekel, hogy kefírre kávét ihasson, és megérezhesse, milyen embernek lenni (mert mi másra vágyna) téma között mozog, átmenet és szűk látókörű gondolatok nélkül. Nagyon réteg komoly sci-fi sorozatokon és könyveken kívül nem sok példát láttam ennek a színesebb ábrázolására, az egyik ilyen a BSG, ha valaki emlékszik Cavilre, és a végén miket beszélgetett azzal a bizonyos nővel?

“I don’t want to be human. I want to see gamma rays, I want to hear X-rays, and I want to smell dark matter. Do you see the absurdity of what I am? I can’t even express these things properly, because I have to—I have to conceptualize complex ideas in this stupid, limiting spoken language, but I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me. I’m a machine, and I can know much more.” Ez szerintem mindent elmond a helyzetről.

A Data-s rész filozofálása és az előző részben a jelenet, amikor Soji a döntésről és félelemről beszél, picit megmutatta, milyen potenciál is lenne ebben, ha az időt nem űr-legolasokra pocsékolnák. Kár, hogy B4 nem követte Picardot ezen az úton, mert érdekes beszélgetéseket lehetett volna közöttük írni, szinte adná magát B4 “külső”, nem Data-s, de mégis hasonló logikán mozgó gondolkodása. Brent Spiner nagyszerű színész, megnéztem volna őket ketten.

Az űrkígyóknál kicsit többet vártam, bár kérdés, volt-e értelme, mert lényegében utolsó pillanatos gombnyomásos valamivé silányultak. Pedig érdekes lett volna legalább gondolat szintjén belemerülni a “kinti” szintetikus fajok gondolkodásába is, pl. hogyan reagálnak a helyzetre, ha látják, hogy a Föderáció és a flotta kész harcra kelni a fajtársaikért . . . nem meghatottságra gondolok, csak a helyzet itt is bonyolultabb, mint a kétbites gondolodás. De erre itt nemigen volt idő, remélem, visszatérnek a kérdésre.

Edrick - 2020. 03. 27. 00:00

Hát ez kész. Nem tudom, hogy Jonathan Frakes érezte-e a helyzet súlyát, látszott rajta, hogy baromira élvezte. Szomorú, hogy az a pár perce (számomra) beleillik a káoszba, és elég pontos képet is ad róla. Data és Picard kapcsolata volt a kevés jó dolog (most is, és az évadban is – talán ezért tetszett a pilot annyira), amit eltaláltak, én azt sem bántam volna, ha minden héten 50 percen keresztül csak beszélgetnek. Túlzok, persze, de a jeleteik nagyon kiugranak a többi közül. Ebben mondjuk az is benne van, hogy volt honnan kiugrani? De hát ugye vakok közt..
Egyik részről a másikra elhúzott ad hoc háttértörténetek, karakterek, pillanatok (Rios és Agnes oké, őket valamennyire építették, de Raffi és Hetes egyik pillanatról a másikra még olcsó szemkiszúrásnak sem érződik, annyira spontán volt) amelyek csak extrém rövid ideg számítanak, szobanövény szereplők (tulajdonképpen Hetes is az lett). Data és Picard húzták fel tényleg, de utóbbi halála nekem is idegen volt, pláne, hogy még mutatták is a síró barátokat, majd egyszercsak hopp. Valaminek nagyon változnia kell, hogy visszatérjek a második évadra, de nyilván nem az én egyedüli meggyőzésem a céljuk.

“a picard azonnal kaphatott egy új testet, Data-nak hogy nem tudtak ennyi év alatt készíteni egy android vázat? Vagy élhetett volna hologramként…”

Data mindig is az emberiesség felé törekedett, ha csináltak is volna neki egy vázat (nem beszélve az szintetikusok alapvető tiltásáról), akár hologramot is, nem “örült” volna. Neki inkább a saját halála volt fontos, ezt pedig csak most kapta meg.

winnie - 2020. 03. 27. 07:39

showrunnerinterjú, talán még a finálé előttről, de hátha mond érdekes dolgokat: https://variety.com/2020/tv/features/michael-chabon-star-trek-picard-1203544717/

winnie - 2020. 03. 27. 07:58
Malachi - 2020. 03. 27. 08:58

A Hobbit elbújhat, ebben a sorozatban egy valaha 40 percre elég sztorit nyújtottak el 10 teljes részre, jó ég. Olyan is lett. Rettenetes erőlködés, hogy legyen már VALAMILYEN, önálló elképzelések híján. Fogták a TNG-t, meg a Star Treket úgy általában, másolópapíron körbehúzták a hangsúlyosabb vonalakat, tettek bele pár kötelező voke izét, aztán hadd szóljon. Na jó, dupla rész. Dupla évadnyitó lett volna mondjuk 20 éve. Ennyi. Lehetne jó, de nem az sajnos. Talán az új évadra összekapják magukat.

walaki - 2020. 03. 28. 11:32

Érdekes megfigyelni, hogy egyre többször, egyre több emberben, egyre több sorozat kapcsán merül fel az írói hozzá nem értés, mint fő probléma (GoT, Westworld, és most ez, hogy csak néhány menőbb sorozatot említsek).

Vajon mi lehet ennek az oka? Mert a trend már letagadhatatlan, így kell legyen valami kiváltó ok.

winnie - 2020. 03. 28. 11:57

walaki: nehogy félreértse valaki, de szerintem ez nagyon nem érdekes, egyszerűen arról van szó, hogy egyre többen hiszik azt, hogy értenek sok mindenhez, és hangoztatni tudják a véleményüket:)

és tényleg nem azért írom, hogy most flame legyen, elég, ha elolvassa valaki és nem ért egyet vele, de ha bármi kritika is éri ezt vagy azt a sorozatot, akkor az elképzelés és nem technika szintjén éri. akkor, ha nem arra halad a sztori, nem úgy alakul a karakter, nem olyan koncepció valósul meg, amit a kritikát megfogalmazó elképzel. akkor, ha nem az történik, amit ő akar, hanem az, amit az akar, aki a sorozatot csinálja. tehát csak arra célzok, hogy ez nem írói hozzá nem értés, mert az technikai dolgokban, íráskészségben, miegymásban nyilvánulna meg, hanem gondolkodásbeli, szándékbeli differencia – és nem véletlen, hogy “menőbb” sorozatokat említesz, amiknek a közönsége túlcsordul egy kritikus ponton, így jóval több az esély, hogy sokkal több kritikus hang jut el az átlagemberhez, mint mondjuk a lehet, hogy ugyancsak több sebből vérző Flock című sorozat esetében. (Arról nem is beszélve, hogy a “menő” sorozatok pont azért is lettek menők, mert az írók szuper módon találták meg a közönség kegyeit – és egyik napról a másikra nem felejtettek el írni, nem kezdtek el hirtelen nem hozzáérteni. Egyszerűen csak egy sorozat élettartama alapján nem fognak mindig olyan döntéseket hozni, amik mindenkinek tetszenek.)

Ez pont olyan, mint amikor valaki a nézőtérről okosabb a fociedzőnél. Nem arról van szó, hogy aki kritizál, nincs igaza, hanem arról, hogy nincs Egy Igazság. És az sem kifogás, hogy aki nem ért a mesterséghez, annak kuss, mert mindenkinek a véleménye ugyanannyit ér, a gond akkor van, amikor valaki erősködik, hogy úgy kell csinálni valamit, ahogy ő elképzeli.

Sokan még mindig nem hiszik el a teljesen triviális ökölszabály létezését, miszerint a nézők többsége szereti a sorozatot, amit néz (és ez minden egyes sorozatra igaz), sőt, imádja. Vannak olyanok (hol kevesebben, hol többen) akik elégedetlenek, de ők mindig kisebbségben lesznek. És ez még olyan felnagyított példáknál és olyan tökéletlen mérőeszközök segítségül hívása révén is bebizonyítható, mint a GOT és az IMDb.

winnie - 2020. 03. 28. 12:03

ja, ami a legfontosabb:

” Mert a trend már letagadhatatlan,”

trendje csakis entitled-ségknek van igazán, mert a 2-3 cím említése az csak egy-egy blip a radaron, szó sincs semmilyen trendről. akadnak példák, és a legtöbb a legnézettebb sorozatok esetében. mert ott a legtöbb vélemény.

egy biztos: az írói hozzáértéssel nincs gond, ennek kapcsán érdemes elolvasni vagy meghallgatni a készítők gondolatait sorozatukról, és rájönni, hogy maximum, ahogy írtam, ezekkel az elképzelésekkel nem fog mindig mindenki egyetérteni. nyilván vannak jobb és rosszabb írók, de az ilyesmi csak technikai dolgokban jön ki egy olyan műfajban, ahol a sztorit 10-15-20 ember írja. egy rossz író ismérve az, hogy rosszul tervez meg jeleneteket (amik miatt több a munkája mondjuk a rendezőasszisztesnek), vagy rosszul írja meg a szoba által megszerkesztett jelenetek dialógjait (amivel több munkát ad a showrunnernek az újraírások során), illetve rosszak az ötletei az írószobában, vagy nem segíti a viselkedésével a társait (de ezeket végképp nem érzi a néző). ha valaki rossz író, azt nem a néző fogja tudni abból, hogy nézi a sorozatot, hanem a kollégái vagy a főnökei. a nézőhöz az jut el, ha egy showrunner/készítő sorozatai egymás után többször is pont olyan irányba haladnak, amivel nem ért egyet.

walaki - 2020. 03. 28. 16:06

@winnie: igen, ez igaz, tényleg nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, meg tényleg könnyebben találják meg a hangjukat az elégedetlenkedők. Ezt egy pillanatig sem vitatom. Én sem szeretnék flame-t indítani, félreértés ne essék. Csak azért bátorkodtam előhozakodni ezzel, mert több hozzászólás is megemlíti.

Úgy érzem, hogy a sorozatokban egyre több a logikátlanság, a következetlenség, egyre több olyan fordul elő, ami “böki” az emberek szemét. Itt most nem arra gondolok, hogy nem úgy alakul a sztori, ahogy a nézők várnák (ezeket tényleg hagyjuk ki, nagyon jó meglátás és helyes észrevétel a részedről), hanem arra, amikor inkonzekvens önmagával a történet: suttba dobják a karakterek korábbi motívációit, vagy hirtelen 180 fokos fordulatot vesznek bizonyos dolgok, fél pillanat alatt utazza át a felmentősereg a világot, vagy egy nagyon blőd feloldást kap valami, meg ilyenek. Szóval olyan dolgokra gondolok csak, amikor a sorozat világával sincsenek összhangban a történések.

Személy szerint ennél a sorozatnál ezt nem tudom teljesen megítélni, mert annyira nem ismerem, de a hozzászólásokból nekem az jön át, hogy mások szerint sántít ilyen értelemben. Az mondjuk furcsa volt, hogy a romulán srác egyik percről a másikra puszipajtás lett, az meg kifejezetten fájt, ahogy a titokzatos harmadik féllel elbántak. Szvsz jobb lett volna, ha nem mutatnak belőlük semmit, és a nézők fantáziájára bízzák, mert ez a robotkígyósdi, hát izé, kifejezetten gáz volt na. De ezektől eltekintve nekem tetszett, jó kis sci-fi volt.

walaki - 2020. 03. 28. 23:06

Bocs, erre még hadd reagáljak, aztán eldugulok, ígérem.

“Nem arról van szó, hogy aki kritizál, nincs igaza, hanem arról, hogy nincs Egy Igazság.”

Na ez sajnos általánosan elterjedt tévhit. Az Egy Igazság nagyon is létezik, max nem mindenki látja. Az simán elképzelhető, hogy egyesek, akik csak egy-egy részét látják, látszólag ellentmondanak egymásnak, de attól még létezik az Egy és Abszolút Igazság.

Egy szemléletes példával: képzelj el egy kúpot. Valaki oldalról néz rá, és egy háromszöget lát, másvalaki alulról, és egy kört. Persze mindkettejüknek igaza van, de attól még, hogy a háromszög és a kör látszólag ellentmondás, nem azt jelenti, hogy nincs Egy Igazság (ami a kúp), hanem azt, hogy egyikük sem rendelkezik a teljes képpel. Remélem érthető, mit akartam ezzel mondani.

Tyberius06 - 2020. 03. 28. 23:46

@walaki
“Az mondjuk furcsa volt, hogy a romulán srác egyik percről a másikra puszipajtás lett, az meg kifejezetten fájt, ahogy a titokzatos harmadik féllel elbántak.”

Nagyon sokan ezzel a baromsággal jöttök, hogy a romulán srác puszipajtás lett. Mit néztetek ti? Vagy csak néztetek, de nem láttatok, vagy képtelenek egyesek az 1+1-et összerakni. Nem lettek puszipajtások, ez kurvára egyértelmű volt. Volt egy közös ellenség, ezt meg már tudjuk, hogy ellemségem ellensége a barátom. Nah itt kb ez történt. Az más kérdés, hogy Picard igazából sose tekintette ellenségnek a szintiket, viszont nem is vele kötött ideiglenes szövetséget a srác. Mi olyan felfoghatatlan ezen?
Valahogy vissza kellett jutnia a táborba, hogy kinyírja a jeladót, ehhez pedig jól jött neki a hajón maradt csapat. Tiszta sor. Az, hogy a többiek elhitték a mesét sem igaz, hiszen voltak kételyeik, viszont jobb félni mint megijedni alapon, jobb a jeladót leszedni mielőtt az jelez. Nekem ezek teljesen egyértemű dolgok voltak.
A titokzatos harmadik féllel meg nem bántak el. Soji jelzett, azok jöttek a portálon át, vagy küldtek vmi fegyvert, aztán a portál bezáródott, ők meg maradtak ahol voltak. Szerintem majd jönnek azok még, most hogy tudják van errefelé vmi.
Nem volt tökéletes a rész, sem pedig az évad és voltak benne plothole-ok bőven, vagy olyan ugrások, amik fájóak lehetnek, viszont nagyon sok felrút hiba meg logikátlanság igazából nem az, csak a képzelő erő meg a figyelem hiánya és süt belőlük, hogy valami egyértelmű szájbarágást vártak egyesek, ami után meg azért mehetett volna a hörgés.
Én csalódtam a 9-dik részben, ahogy “konkretizálták” az ősi szintetikusok motivációit, de ezt nem tartom írói hozzá nem értésnek, csak hoztak egy olyan kreatív döntést, ami nekem nem jött be, amit én másképp csináltam volna. Ezzel szemben, ahogy végig vitték a 10-dik részt ezt a csalódottságomat némiképp kompenzálták, mert nem vitték el teljesen egy olyan irányba, amitől féltem (egyelőre) és elég szépen kezelték a kialakult helyzetet.

ace05 - 2020. 03. 28. 23:54

(én nem az az ace vagyok :D)

Én igazán elnéztem volna egy ST fanservice sorozatot. Ami mondjuk csak azzal foglalkozik, hogy mi történt a sorozatok főszereplőivel. De az biztos nem kapott volna berendelést. Én a Discoveryt egy tv-s rebootnak fogtam fel, úgy is kezeltem és tetszett és egyáltalán nem zavart, hogy mennyire eltértek a cannon alapanyagoktól. Bár elismerem, hogy jobban tetszett a második évad, mikor a felé próbáltak visszakanyarodni.

De itt, na az már más. Itt már elkezdett zavarni, mert ez úgy fogtam fel, hogy az eredeti sorozatok idővonalán játszódik. Elég csak rákeresni a Major Grin yt csatornára, ahol erősen nitpickeli ezeket a folytatási hibákat.
Az évad hullámzó volt. A fan service jelenetek és Nephente jók voltak. De ezek mellé ott van a logikátlanság és az írói baromságok amiket már előttem felsoroltak. Szóval ez biztos nem újranézős sorozat lesz.

Ok, hogy lesz Pike sorozat is, aranyra leltek azzal, jöjjön. De itt nagyon remélem, hogy második évad nem szerializált lesz és visszatérnek a TNG szelleméhez.

Komolyan mennyire jó lenne már az összes sorozat régi szereplőivel egy olyan második évad, hogy utazgatok a csillaghajómmal, segélyhívásokra sietek, diplomáciai problémákat hárítok el, a szavaimmal harcolok….etc ez kellene a népnek.

winnie - 2020. 03. 29. 09:32

“Na ez sajnos általánosan elterjedt tévhit. Az Egy Igazság nagyon is létezik, ”

azért ne menjünk el ilyen irányba. te sem gondolhatod, hogy egy sztorit csak egyféleképp lehet jól megírni, hogy valakinek bejöjjön. ezerféleképp meg lehet.

de oké, még, ha el is fogadom, hogy csakis egyféleképp lehet megírni jóra, akkor az ÉN történetemnek még véletlenül sem az a legjobb kanyarítása, amit egy random ember gondol belgiumban, ezt garantálhatom.

de oké, ha el is fogadom, hogy az ÉN történetemnek csak az a random belga ember tudja az egyetlen jó alakítását, akkor mi a helyzet a többi 166 123 kritizálóval? honnan lehet tudni, hogy a 166 124 kritizáló elvárása közül pont az az egy belga ember változata a valid?

mSO - 2020. 03. 29. 15:36

A polipcsápos robot lehet, hogy a Discovery AI-jal van összefüggésben.

https://www.giantfreakinrobot.com/ent/star-trek-picard-explained.html

walaki - 2020. 03. 29. 18:01

@winnie: nem erről van szó. Ahogy írtam “Szóval olyan dolgokra gondolok csak, amikor a sorozat világával sincsenek összhangban a történések.” Pl amikor a GoT-ban pár óra alatt elmegy a levél és átszeli a felmentősereg a kontinenst, csakhogy Havas Johnt kihúzzák a szarból, miközben korábban több nap és több epizód alatt tették meg ugyanezt a távot.

@Tyberius06: a puszipajtás alatt azt értem, hogy nemcsak összefogtak vele, hanem mindenben követték az utasításait, gyakorlatilag rábízták egyből az életüket. Azért nekem ez kicsit erős volt. De ne érts félre, nem akarom lehúzni a sorozatot, mert a hibái ellenére is tetszett.

Ace - 2020. 03. 30. 14:09

mSO:

Simán előfordulhat. Nagyon hasonlított a Discovery második évadjában Spock látomásában látott pusztítókra/áttalakított szondára.

winnie - 2020. 03. 30. 22:02

átemeltem a konkrét kommenteket a finálés poszthoz, a mi íráselmélet/rajongómagatartási “vitánkat” nem, ne vigye félre, itt lehet folytatni, bár így romulánpuszipajtásos dolgok pro és kontrája sem került át, mert azok része volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz